Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-3
Z odrobiną pikanterii
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 125365
przyprawy
przyprawy korzenne
przyprawy ziołowe
przyprawy warzywne
walory smakowo-zapachowe
właściwości barwiące
wykorzystanie kulinarne
spices
spices
herbal spices
vegetable spices
flavor-fragrance qualities
coloring properties
culinary use
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2008-8
The issue of environmental qualities of lighting
Jiří HABEL
Petr ŽÁK
Tomáš SOUSEDÍK
nr katalogowy: 37103
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-10
Jak metoda ESR (spektroskopia elektronowego rezonansu spinowego) może pomóc w monitorowaniu procesu warzenia piwa
Marcus Pagenstecher
Mogens L. Andersen
nr katalogowy: 116704
10.15199/64.2018.10.1
warzenie
piwo
brzeczka
stabilność sensoryczna
ESR
brewing
beer
wort
flavor stability
ESR
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-4
Piwo w imadle, czyli słów kilka o sensoryce złocistego napoju
nr katalogowy: 44004
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-10
Guayusa - aspekty praktyczne i rynkowe
Mariusz Jakubowski
nr katalogowy: 123053
10.15199/64.2019.10.4
Ilex guayusa
mate
herbata
naturalne napoje energetyzujące
Ilex guayusa
mate
tea
natural energy drinks
OPAKOWANIE 2014-1
Zamknięcia z reakcją sensoryczną
nr katalogowy: 82130
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2014-5
Barwa jogurtów z dodatkiem owoców kolorowych
Iwona Ścibisz
Małgorzata Ziarno
Marta Mitek
Dorota Zaręba
Karolina Gwardecka
Justyna Owczarska
nr katalogowy: 84838
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2007-3-4
Gradient structure of ductile cast iron
TOMASZEWSKA AGNIESZKA
WOŹNICA HENRYK
nr katalogowy: 27519
OPAKOWANIE 2009-I
Regulating Moisture to Ensure Shelf Stability of Packaged Food Products
nr katalogowy: 42512
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2023-3
The softer, the better!
Bartek Stawicki
Bartosz Kostrzewa
nr katalogowy: 142443
GOSPODARKA MIĘSNA 2011-2
Wpływ udziału mięsa chudego, tłuszczu, barwy mięśni oraz stopnia zaawansowania obróbki cieplnej na kształtowanie specyficznej smakowitości wołowiny i wieprzowiny
Aneta Cegiełka
nr katalogowy: 57880
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2011-1
Co nowego w świecie aromatów, dodatków i składników do żywności - grudzień 2010 r.
nr katalogowy: 57214
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2023-3
The softer, the better!
Bartek Stawicki
Bartosz Kostrzewa
nr katalogowy: 142443
CHŁODNICTWO 2017-1-2
Badanie przepływu zawiesiny lodowej przez zawór kulowy
Lena Krawczyk
nr katalogowy: 104209
10.15199/8.2017.1-2.4
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-7
ZRĘBKI WĘDZARNICZE I DYM Z ICH SPALANIA – istotne elementy procesu wędzenia
Halina Makała
nr katalogowy: 138459
zrębki wędzarnicze
wędzenie
bezpieczeństwo
smoking chips
smoking
safety
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-7
ZRĘBKI WĘDZARNICZE I DYM Z ICH SPALANIA – istotne elementy procesu wędzenia
Halina Makała
nr katalogowy: 138459
zrębki wędzarnicze
wędzenie
bezpieczeństwo
smoking chips
smoking
safety
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2010-3
Kinetics of phase transformations of undercooled austenite in tool steels of a different chromium content
JANUSZ KRAWCZYK
JERZY PACYNA
PIOTR BAŁA
TERESA SKRZYPEK
ADAM KOKOSZA
nr katalogowy: 52656
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2009-1
The influence of the surface defects concerning upsetting and extrusion processes of the micro-alloyed steel
Stanislav Rusz
Martin Pastrnak
Viktor Tittel
nr katalogowy: 40953
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-6
Synthesis and odour characteristics of hydroxylactones with methylcyclohexane system Synteza i ocena zapachowa hydroksylaktonów z układem metylocykloheksanu
Małgorzata Grabarczyk
Katarzyna Wińska
Wanda Mączka
Mirosław Anioł
nr katalogowy: 85032
10.12916/przemchem.2014.1051
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-1
Oceny uciążliwości zapachowej obiektów i instalacji w gospodarce ściekowej i odpadowej metodą olfaktometrii terenowej
Andrzej Kulig
nr katalogowy: 141487
10.15199/17.2023.1.5
gospodarka odpadami
oczyszczanie ścieków
odorant
odór
odorymetria
olfaktometria
uciążliwość zapachowa
odorant
odour
odorimetry
olfactometry
odour nuisance
sewage treatment
waste management
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-1
Oceny uciążliwości zapachowej obiektów i instalacji w gospodarce ściekowej i odpadowej metodą olfaktometrii terenowej
Andrzej Kulig
nr katalogowy: 141487
10.15199/17.2023.1.5
gospodarka odpadami
oczyszczanie ścieków
odorant
odór
odorymetria
olfaktometria
uciążliwość zapachowa
odorant
odour
odorimetry
olfactometry
odour nuisance
sewage treatment
waste management
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-10
Przyprawy i zioła przyprawowe w żywieniu człowieka
Halina Makała
nr katalogowy: 140126
przyprawy
zioła przyprawowe
zastosowanie
właściwości
żywienie człowieka
spices
seasoning herbs
application
properties
human nutrition
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-10
Przyprawy i zioła przyprawowe w żywieniu człowieka
Halina Makała
nr katalogowy: 140126
przyprawy
zioła przyprawowe
zastosowanie
właściwości
żywienie człowieka
spices
seasoning herbs
application
properties
human nutrition
GOSPODARKA MIĘSNA 2024-1
PRZYPRAWY WARZYWNE
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 146998
przyprawy warzywne
przyprawianie
warzywa suszone
vegetable spices
seasoning
dried vegetables
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-11
Rewitalizacja zabytkowej stajni we Wrocławiu
Krystyna Kirschke
Paweł Kirschke
Elżbieta Komarzyńska-Świeściak
nr katalogowy: 140572
10.15199/33.2022.11.09
pruska architektura militarna
rewitalizacja
Reseach by Design
Wrocław.
Prussian military architecture
revitalization
Research by Design
Wroclaw.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-11
Rewitalizacja zabytkowej stajni we Wrocławiu
Krystyna Kirschke
Paweł Kirschke
Elżbieta Komarzyńska-Świeściak
nr katalogowy: 140572
10.15199/33.2022.11.09
pruska architektura militarna
rewitalizacja
Reseach by Design
Wrocław.
Prussian military architecture
revitalization
Research by Design
Wroclaw.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-11
Rewitalizacja zabytkowej stajni we Wrocławiu
Krystyna Kirschke
Paweł Kirschke
Elżbieta Komarzyńska-Świeściak
nr katalogowy: 140572
10.15199/33.2022.11.09
pruska architektura militarna
rewitalizacja
Reseach by Design
Wrocław.
Prussian military architecture
revitalization
Research by Design
Wroclaw.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-11
Rewitalizacja zabytkowej stajni we Wrocławiu
Krystyna Kirschke
Paweł Kirschke
Elżbieta Komarzyńska-Świeściak
nr katalogowy: 140572
10.15199/33.2022.11.09
pruska architektura militarna
rewitalizacja
Reseach by Design
Wrocław.
Prussian military architecture
revitalization
Research by Design
Wroclaw.
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2010-6
Laboratory Experiments Regarding the Steel Treatment with various compositions Synthetic Slags
KISS Imre
VASILE GEORGE CIOATA
VASILE ALEXA
nr katalogowy: 52546
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-7
WSZYSTKO O DYMIE WĘDZARNICZYM
Paweł Sobczak
Konrad Żukiewicz
Wioletta Żukiewicz-Sobczak
Anna Domańska
nr katalogowy: 138460
dym wędzarniczy
preparaty dymu wędzarniczego
piroliza
wędzenie
smoke
smoke preparations
pyrolysis
smoking
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-7
WSZYSTKO O DYMIE WĘDZARNICZYM
Paweł Sobczak
Konrad Żukiewicz
Wioletta Żukiewicz-Sobczak
Anna Domańska
nr katalogowy: 138460
dym wędzarniczy
preparaty dymu wędzarniczego
piroliza
wędzenie
smoke
smoke preparations
pyrolysis
smoking
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-8
Charakterystyka sensoryki opakowań
Halina Podsiadło
Anna Chud
nr katalogowy: 108784
10.15199/65.2017.8.6
opakowania
sensoryka
artykuły spożywcze
packaging
sensory
food
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2017-5
Razem możemy więcej!...
AGNIESZKA WERNER
nr katalogowy: 105862
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-9
Witaminowy twist
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 139516
warzywa
zdrowie
zalecane spożycie
przetwory warzywne
wykorzystanie kulinarne
vegetables
health
recommended consumption
vegetable preserves
culinary use
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-9
Witaminowy twist
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 139516
warzywa
zdrowie
zalecane spożycie
przetwory warzywne
wykorzystanie kulinarne
vegetables
health
recommended consumption
vegetable preserves
culinary use
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2013-11
Wpływ odmiany na zawartość barwników betalainowych, betainy, azotanów i cechy sensoryczne soków z buraka ćwikłowego
Katarzyna Gościnna
Janusz Czapski
nr katalogowy: 81120
CHŁODNICTWO 2013-3
Doświadczalna charakterystyka zamrażalniczej obróbki i przechowywania ryżu konsumpcyjnego
MAREK DOMIN
FRANCISZEK KLUZA
KATARZYNA KOZŁOWICZ
nr katalogowy: 75522
GOSPODARKA MIĘSNA 2019-7
Wpływ dymu wędzarniczego w kształtowaniu barwy i smakowitości przetworów mięsnych
Halina Makała
nr katalogowy: 121374
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-4
Wpływ sposobu prażenia kawy na jej cechy sensoryczne
Joanna Maria Klepacka
Anna Gątarska
nr katalogowy: 143010
10.15199/65.2023.4.4
kawa
ziarna
palenie
cechy sensoryczne
coffee
beans
roasting
sensory characteristics
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-4
Wpływ sposobu prażenia kawy na jej cechy sensoryczne
Joanna Maria Klepacka
Anna Gątarska
nr katalogowy: 143010
10.15199/65.2023.4.4
kawa
ziarna
palenie
cechy sensoryczne
coffee
beans
roasting
sensory characteristics
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-4
Wpływ sposobu prażenia kawy na jej cechy sensoryczne
Joanna Maria Klepacka
Anna Gątarska
nr katalogowy: 143010
10.15199/65.2023.4.4
kawa
ziarna
palenie
cechy sensoryczne
coffee
beans
roasting
sensory characteristics
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-11b
Narażenia przepięciowe transformatorów przy wyłączaniu wyącznikami próżniowymi
Marek FLORKOWSKI
Jakub FURGAŁ
Piotr PAJĄK
nr katalogowy: 55821
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-5
ASPEKTY ZDROWOTNE związane z grillowaniem mięsa
Aneta Cegiełka
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Mirosław Słowiński
Krzysztof Dasiewicz
nr katalogowy: 137699
grillowanie
mięso
jakość zdrowotna
WWA
HCA
grilling
meat
health quality
PAH
HCA
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-5
ASPEKTY ZDROWOTNE związane z grillowaniem mięsa
Aneta Cegiełka
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Mirosław Słowiński
Krzysztof Dasiewicz
nr katalogowy: 137699
grillowanie
mięso
jakość zdrowotna
WWA
HCA
grilling
meat
health quality
PAH
HCA
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2014-10
Narażenia przepięciowe transformatorów w układach z wyłącznikami próżniowymi
Marek FLORKOWSKI
Jakub FURGAŁ
Maciej KUNIEWSKI
Piotr PAJĄK
nr katalogowy: 87448
10.12915/pe.2014.10.32
OPAKOWANIE 2011-4
Istota wartości użytkowej materiałów opakowaniowych z tworzyw sztucznych
AGNIESZKA CHOLEWA-WÓJCIK
nr katalogowy: 59295
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2010-7
BADANIA NAD NOWĄ GENERACJĄ FUNKCJONALNYCH STOPÓW ALUMINIUM DLA ENERGETYKI
BEATA SMYRAK
TADEUSZ KNYCH
ANDRZEJ MAMALA
PIOTR ULIASZ
MICHAŁ JABŁOŃSKI
PIOTR OSUCH
MARZENA PIWOWARSKA
ANDRZEJ NOWAK
nr katalogowy: 54012
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-1-2
Zdrowe słodkości
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 136206
wyroby cukiernicze
dodatki prozdrowotne
produkty bezcukrowe
zamienniki sacharozy
produkty wegańskie
confectionery
health-promoting additives
sugar-free products
sucrose substitutes
vegan products
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-1-2
Zdrowe słodkości
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 136206
wyroby cukiernicze
dodatki prozdrowotne
produkty bezcukrowe
zamienniki sacharozy
produkty wegańskie
confectionery
health-promoting additives
sugar-free products
sucrose substitutes
vegan products
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-1-2
Zdrowe słodkości
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 136206
wyroby cukiernicze
dodatki prozdrowotne
produkty bezcukrowe
zamienniki sacharozy
produkty wegańskie
confectionery
health-promoting additives
sugar-free products
sucrose substitutes
vegan products
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-11
Warunki techniczne stosowania materiałów gipsowych w pomieszczeniach o podwyższonej wilgotności
Tomasz Kania
Marcin Wieteska
nr katalogowy: 140605
10.15199/33.2022.11.42
materiały gipsowe
wykańczanie wnętrz
budynki
wilgotność względna
kontakt z wodą.
gypsum materials
interior finishing
buildings
relative humidity
water exposure.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-11
Warunki techniczne stosowania materiałów gipsowych w pomieszczeniach o podwyższonej wilgotności
Tomasz Kania
Marcin Wieteska
nr katalogowy: 140605
10.15199/33.2022.11.42
materiały gipsowe
wykańczanie wnętrz
budynki
wilgotność względna
kontakt z wodą.
gypsum materials
interior finishing
buildings
relative humidity
water exposure.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-11
Warunki techniczne stosowania materiałów gipsowych w pomieszczeniach o podwyższonej wilgotności
Tomasz Kania
Marcin Wieteska
nr katalogowy: 140605
10.15199/33.2022.11.42
materiały gipsowe
wykańczanie wnętrz
budynki
wilgotność względna
kontakt z wodą.
gypsum materials
interior finishing
buildings
relative humidity
water exposure.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-11
Warunki techniczne stosowania materiałów gipsowych w pomieszczeniach o podwyższonej wilgotności
Tomasz Kania
Marcin Wieteska
nr katalogowy: 140605
10.15199/33.2022.11.42
materiały gipsowe
wykańczanie wnętrz
budynki
wilgotność względna
kontakt z wodą.
gypsum materials
interior finishing
buildings
relative humidity
water exposure.
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-6
Kelly Bronze – więcej niż indyk!
Joanna Stadnik
Anna Czech
nr katalogowy: 143649
mięso indycze
Kelly Bronze
turkey meat
Kelly Bronze
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-6
Kelly Bronze – więcej niż indyk!
Joanna Stadnik
Anna Czech
nr katalogowy: 143649
mięso indycze
Kelly Bronze
turkey meat
Kelly Bronze
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-4
Bezalkoholowe napoje fermentowane – aspekty praktyczne i rynkowe
Mariusz Jakubowski
nr katalogowy: 119740
10.15199/64.2019.4.3
bezalkoholowe napoje fermentowane
napoje funkcjonalne
problemy technologiczne
non-alcoholic fermented beverages
functional beverages
technological issues
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-3
Zmętnienia w piwie – przyczyny powstawania i ich identyfikacja
Aneta Ciosek
nr katalogowy: 138245
10.15199/64.2022.3.2
piwo
powstawanie zmętnień
identyfikacja zmętnień
polifenole
białka
analizy mikroskopowe
beer
haze formation
haze identification
polyphenols
proteins
microscope analysis
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-3
Zmętnienia w piwie – przyczyny powstawania i ich identyfikacja
Aneta Ciosek
nr katalogowy: 138245
10.15199/64.2022.3.2
piwo
powstawanie zmętnień
identyfikacja zmętnień
polifenole
białka
analizy mikroskopowe
beer
haze formation
haze identification
polyphenols
proteins
microscope analysis
OPAKOWANIE 2017-9
PACKAGING SPECTRUM: Opakowania a środowisko
HANNA ŻAKOWSKA
nr katalogowy: 109701
10.15199/42.2017.9.3
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-9
A Defect Tea Leaf Identification Using Image Processing
B. Karunamoorthy
D. Somasundereswari
nr katalogowy: 79600
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Nietypowe rodzaje mąki – charakterystyka i możliwości wykorzystania w przemyśle spożywczym
Aleksandra Boniecka
nr katalogowy: 133699
mąka pszenna
mąka bananowa
mąka gryczana
mąka kasztanowa
mąka kokosowa
mąka z pestek dyni
wheat flour
banana flour
buckwheat flour
chestnut flour
coconut flour
pumpkin seed flour
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Nietypowe rodzaje mąki – charakterystyka i możliwości wykorzystania w przemyśle spożywczym
Aleksandra Boniecka
nr katalogowy: 133699
mąka pszenna
mąka bananowa
mąka gryczana
mąka kasztanowa
mąka kokosowa
mąka z pestek dyni
wheat flour
banana flour
buckwheat flour
chestnut flour
coconut flour
pumpkin seed flour
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Nietypowe rodzaje mąki – charakterystyka i możliwości wykorzystania w przemyśle spożywczym
Aleksandra Boniecka
nr katalogowy: 133699
mąka pszenna
mąka bananowa
mąka gryczana
mąka kasztanowa
mąka kokosowa
mąka z pestek dyni
wheat flour
banana flour
buckwheat flour
chestnut flour
coconut flour
pumpkin seed flour
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Plant Proteins and Polysaccharides in Microencapsulation of Essential Oils for Development of Functional Food Sector
Alicja Napiórkowska
Marcin Andrzej Kurek
nr katalogowy: 143468
10.15199/65.2023.5.4
białka roślinne
polisacharydy
olejki eteryczne
kompleksowa koacerwacja
żywność funkcjonalna
plant proteins
polysaccharides
essential oils
complex coacervation
functional food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Plant Proteins and Polysaccharides in Microencapsulation of Essential Oils for Development of Functional Food Sector
Alicja Napiórkowska
Marcin Andrzej Kurek
nr katalogowy: 143468
10.15199/65.2023.5.4
białka roślinne
polisacharydy
olejki eteryczne
kompleksowa koacerwacja
żywność funkcjonalna
plant proteins
polysaccharides
essential oils
complex coacervation
functional food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Plant Proteins and Polysaccharides in Microencapsulation of Essential Oils for Development of Functional Food Sector
Alicja Napiórkowska
Marcin Andrzej Kurek
nr katalogowy: 143468
10.15199/65.2023.5.4
białka roślinne
polisacharydy
olejki eteryczne
kompleksowa koacerwacja
żywność funkcjonalna
plant proteins
polysaccharides
essential oils
complex coacervation
functional food
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2014-2
Influence of solution heat treatment on the microstructure and hardness of the Ni-Ta-Al alloy with a high carbon content
PIOTR BAŁA
nr katalogowy: 84275
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2012-10
Wpływ klasy złomu stalowego na uzysk ciekłej stali wytapianej w elektrycznym piecu łukowym
Krystian JANISZEWSKI
nr katalogowy: 71862
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-5
Ocena oddziaływania wodoru na własności mechaniczno-chemiczne stali węglowych
IZABELA PIETKUN-GREBER
RYSZARD M. JANKA
nr katalogowy: 67561
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2011-7
Formation of sliding surface with texture by laser micromachining
Bogdan ANTOSZEWSKI
nr katalogowy: 60777
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2013-4
Durability of polymer-modifi ed cement materials exposed to activated sludge in sewage treatment plants
MARIA FIERTAK
ELŻBIETA STANASZEK-TOMAL
nr katalogowy: 75755
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-9
Evaluation of software product quality based on ISO standards
Iwona DUBIELEWICZ
Bogumiła HNATKOWSKA
Zbigniew HUZAR
Lech TUZINKIEWICZ
nr katalogowy: 55532
GOSPODARKA MIĘSNA 2019-9
Walory surowca mięsnego pozyskiwanego od jeleniowatych
Marek Zin
Janusz R. Mroczek
Karolina Mroczek
nr katalogowy: 122549
GOSPODARKA MIĘSNA 2020-5
Znaczenie różnych rodzajów mięsa w żywieniu człowieka
Marek Zin
Karolina Mroczek
Janusz R. Mroczek
nr katalogowy: 126415
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-6
Pumpkin (Cucurbita sp.) as a source of health-beneficial compounds with antioxidant properties Dynia (Cucurbita sp.) jako źródło prozdrowotnych związków o charakterze antyoksydacyjnym
Michał Kruczek
Iwona Ledwożyw-Smoleń
Katarzyna Kałużny
Przemysław Kopeć
Adriana Nowicka-Połeć
Paweł Kaszycki
nr katalogowy: 91676
10.15199/62.2015.6.10
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2015-2
Odszumianie obrazów CT za pomocą transformaty curvelet
Tomasz ŁAWICKI
nr katalogowy: 89385
10.15199/48.2015.02.50
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-7-8
Dwa espresso proszę!
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 138818
kawa
palenie
zaparzanie
rodzaje napojów kawowych
dodatki do kawy
walory prozdrowotne kawy
kofeina
coffee
roasting
brewing
types of coffee drinks
coffee additives
health benefits of coffee
caffeine
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-7-8
Dwa espresso proszę!
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 138818
kawa
palenie
zaparzanie
rodzaje napojów kawowych
dodatki do kawy
walory prozdrowotne kawy
kofeina
coffee
roasting
brewing
types of coffee drinks
coffee additives
health benefits of coffee
caffeine
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-11-12
Źródło zdrowia
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 140912
fermentacja
kapusta kiszona
bakterie mlekowe
walory prozdrowotne
potrawy wigilijne z kapusty kiszonej
fermentation
sauerkraut
lactic bacteria
health-promoting values
Christmas Eve dishes made from sauerkraut
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-11-12
Źródło zdrowia
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 140912
fermentacja
kapusta kiszona
bakterie mlekowe
walory prozdrowotne
potrawy wigilijne z kapusty kiszonej
fermentation
sauerkraut
lactic bacteria
health-promoting values
Christmas Eve dishes made from sauerkraut
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-6
Proso – zboże o niewykorzystanym potencjale plonowania i zastosowania w żywieniu ludzi i zwierząt
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 140651
proso
wartość odżywcza
wartość paszowa
millet
nutritional value
feed value
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-6
Proso – zboże o niewykorzystanym potencjale plonowania i zastosowania w żywieniu ludzi i zwierząt
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 140651
proso
wartość odżywcza
wartość paszowa
millet
nutritional value
feed value
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-6
Proso – zboże o niewykorzystanym potencjale plonowania i zastosowania w żywieniu ludzi i zwierząt
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 140651
proso
wartość odżywcza
wartość paszowa
millet
nutritional value
feed value
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-7
Opakowania funkcjonalne i ekologiczne – moda czy konieczność
Katarzyna Żbikowska
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
Małgorzata Kowalska
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 144124
10.15199/65.2023.7.5
opakowania samoogrzewające się
opakowania samochłodzące się
regulacje prawne
materiały biokompostowalne
self-heating packaging
self-cooling packaging
regulations
biocompostable materials
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-7
Opakowania funkcjonalne i ekologiczne – moda czy konieczność
Katarzyna Żbikowska
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
Małgorzata Kowalska
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 144124
10.15199/65.2023.7.5
opakowania samoogrzewające się
opakowania samochłodzące się
regulacje prawne
materiały biokompostowalne
self-heating packaging
self-cooling packaging
regulations
biocompostable materials
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-7
Opakowania funkcjonalne i ekologiczne – moda czy konieczność
Katarzyna Żbikowska
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
Małgorzata Kowalska
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 144124
10.15199/65.2023.7.5
opakowania samoogrzewające się
opakowania samochłodzące się
regulacje prawne
materiały biokompostowalne
self-heating packaging
self-cooling packaging
regulations
biocompostable materials
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2014-9
Increasing performance of integrated sub-GHz IEEE 802.15.4 compatible radio transceivers
Łukasz Krzak
Cezary Worek
nr katalogowy: 86755
10.15199/ELE-2014-135
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2015-11
Investigation of silicon nitride and DLC thin films hardness deposited with RF PECVD method
Magdalena Dominik
Mateusz Śmietana
Krystian Król
nr katalogowy: 95195
10.15199/13.2015.11.8
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-6
Prosto z grilla!
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 138204
grillowanie
mięso
marynowanie
przyprawy
warunki grillowania
potrawy z grilla
grilling
meat
marinating
spices
grilling conditions
grilled dishes
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-6
Prosto z grilla!
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 138204
grillowanie
mięso
marynowanie
przyprawy
warunki grillowania
potrawy z grilla
grilling
meat
marinating
spices
grilling conditions
grilled dishes
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2024-2
Słody ciemne – wpływ na jakość brzeczki i przebieg procesu fermentacji
Justyna Paszkot
Adam Głowacki
Joanna Kawa-Rygielska
nr katalogowy: 148466
10.15199/64.2024.2.2
słody ciemne
piwa ciemne
związki Maillarda
dark malts
dark beers
Maillard reaction compounds
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-7
Analiza składników lotnych w kwiatach pięciu gatunków Sect. Chrysantha za pomocą GC-MS
Jianmin Tang
Hana Ishino
Tsuzumi Hirohashi
Xiaohu Jiang
Rong Zou
Xiao Wei
Dianpeng Li
Kanji Ishimaru
nr katalogowy: 144107
10.15199/62.2023.7.2
Camellia
Sect. Chrysantha
kwiat
składnik lotny
zapach
chromatografia gazowa
briquetting process
composite solid fluence
drop strength
circular carbon economy
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-7
Analiza składników lotnych w kwiatach pięciu gatunków Sect. Chrysantha za pomocą GC-MS
Jianmin Tang
Hana Ishino
Tsuzumi Hirohashi
Xiaohu Jiang
Rong Zou
Xiao Wei
Dianpeng Li
Kanji Ishimaru
nr katalogowy: 144107
10.15199/62.2023.7.2
Camellia
Sect. Chrysantha
kwiat
składnik lotny
zapach
chromatografia gazowa
briquetting process
composite solid fluence
drop strength
circular carbon economy
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-7
Analiza składników lotnych w kwiatach pięciu gatunków Sect. Chrysantha za pomocą GC-MS
Jianmin Tang
Hana Ishino
Tsuzumi Hirohashi
Xiaohu Jiang
Rong Zou
Xiao Wei
Dianpeng Li
Kanji Ishimaru
nr katalogowy: 144107
10.15199/62.2023.7.2
Camellia
Sect. Chrysantha
kwiat
składnik lotny
zapach
chromatografia gazowa
briquetting process
composite solid fluence
drop strength
circular carbon economy
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-1
Effect of a constant electric field on the electromagnetic spectrum structure of eucalyptus oil
Anna MIERNIK
Paweł KIEŁBASA
Tomasz DRÓŻDŻ
nr katalogowy: 147143
10.15199/48.2024.01.63
electric field
essential oils
eucalyptus oil
electromagnetic spectrum
pole elektryczne
olejki eteryczne
olejek eukaliptusowy
widmo elektromagnetyczne
MATERIAŁY BUDOWLANE 2018-10
Problematyka naprawy płyt balkonowych w obiektach zabytkowych
Jacek Zabielski
Piotr Bogacz
nr katalogowy: 116541
zabytki
stan techniczny
balkony
remonty.
historic buildings
technical condition
balconies
renovation.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-7
Przegląd technologii zwiększenia wydajności biogazu i biometanu
Izabela Samson-Bręk
Michał Sikora
Anna Bączyk
Joanna Mączyńska
Karol Tucki
nr katalogowy: 108337
10.15199/62.2017.7.32
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2017-7
Nieobciążone estymatory parametrów rozkładu potęgowego
Jan PURCZYŃSKI
nr katalogowy: 107482
10.15199/48.2017.07.29
niezawodność
rozkład potęgowy
estymacja parametrów
estymator nieobciążony
reliability
power distribution
parameter estimation
unbiased estimator
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2010-3
New tool materials based on Ni alloys strengthened by intermetallic compounds
PIOTR BAŁA
nr katalogowy: 52757
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-2
Analysis of the electrodeposited ZnO as photo anode for solar cells
Iskandar Dzulkarnain Rummaja
Muhammad Idzdihar Idris
Aina Maisarah Zamberi
Nurbahirah Norddin
Muhammad Noorazlan Shah Zainudin
Jeefferie Abd Razak
Khairul Radi Husin Bin Ramlee
Fadzli Samat
nr katalogowy: 141842
10.15199/48.2023.02.20
Zinc Oxide
photoanode
Electrochemical Deposition
SEM
UV-Vis.
Tlenek cynku
fotoanoda
osadzanie elektrochemiczne
SEM
UV-Vis.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-2
Analysis of the electrodeposited ZnO as photo anode for solar cells
Iskandar Dzulkarnain Rummaja
Muhammad Idzdihar Idris
Aina Maisarah Zamberi
Nurbahirah Norddin
Muhammad Noorazlan Shah Zainudin
Jeefferie Abd Razak
Khairul Radi Husin Bin Ramlee
Fadzli Samat
nr katalogowy: 141842
10.15199/48.2023.02.20
Zinc Oxide
photoanode
Electrochemical Deposition
SEM
UV-Vis.
Tlenek cynku
fotoanoda
osadzanie elektrochemiczne
SEM
UV-Vis.
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-7
Krzyżówki drożdży browarniczych 1. Historia, stan obecny i perspektywy
Joanna Harasym
Tomasz Podeszwa
Ludmiła Bogacz-Radomska
nr katalogowy: 108399
krzyżówki międzygatunkowe
drożdże browarnicze
Saccharomyces cerevisiae
Saccharomyces eubayanus
Interspecific hybrid
brewer's yeast
Saccharomyces cerevisiae
Saccharomyces eubayanus
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-1-2
Refermentacja piwa w butelkach - niedoceniana technologia z wielkim potencjałem
Edyta Kordialik-Bogacka
nr katalogowy: 118721
10.15199/64.2019.1-2.3
refermentacja
wtórna fermentacja
piwo
fermentacja w butelkach
refermentation
secondary fermentation
beer
fermentation in bottles
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-9
FAŁSZOWANIE ŻYWNOŚCI Cz. II
Halina Makała
nr katalogowy: 145095
przyprawy
zioła przyprawowe
metody fałszowania
niezgodności autentyczności
kontrole
spices
spice herbs
counterfeiting methods
authenticity discrepancies
controls
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-5-6
Bioróżnorodność mikroorganizmów w procesie produkcji wina metodą spontaniczną
Paulina Bogdan
Hubert Antolak
nr katalogowy: 120731
10.15199/64.2019.5-6.1
wino
bioróżnorodność
mikroorganizmy
fermentacja spontaniczna
wine
biodiversity
microorganisms
spontanous fermentation
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-4
ANALIZA PREFERENCJI KONSUMENCKICH dotycząca zakupu i spożycia mięsa wołowego
Iwona Chwastowska-Siwiecka
Lidia Cichosz
nr katalogowy: 137142
preferencje konsumenckie
determinanty zakupu i spożycia wołowiny
consumer preferences
determinants of purchase and consumption of beef
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-4
ANALIZA PREFERENCJI KONSUMENCKICH dotycząca zakupu i spożycia mięsa wołowego
Iwona Chwastowska-Siwiecka
Lidia Cichosz
nr katalogowy: 137142
preferencje konsumenckie
determinanty zakupu i spożycia wołowiny
consumer preferences
determinants of purchase and consumption of beef
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-4
ANALIZA PREFERENCJI KONSUMENCKICH dotycząca zakupu i spożycia mięsa wołowego
Iwona Chwastowska-Siwiecka
Lidia Cichosz
nr katalogowy: 137142
preferencje konsumenckie
determinanty zakupu i spożycia wołowiny
consumer preferences
determinants of purchase and consumption of beef
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-9
Sezon na grzyby
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 145166
grzyby
wartość odżywcza
walory smakowe
utrwalanie
przydatność kulinarna
mushrooms
nutritional value
taste properties
preservation
culinary usefulness
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-8
Kształtowanie nowych cech produktów w wyniku odwadniania osmotycznego
Bartosz Kulczyński
Marzena Bueschke
Anna Gramza-Michałowska
Oskar Szczepaniak
Joanna Kobus-Cisowska
nr katalogowy: 115595
10.15199/65.2018.8.8
odwadnianie osmotyczne
bioaktywne związki
wzbogacanie żywności
osmotic dehydration
bioactive compounds
food fortification
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE 2019-6
BADANIE JAKOŚCI DŹWIĘKU SYGNAŁÓW MOWY I MUZYKI EMITOWANYCH ZA POMOCĄ JEDNOCZĘSTOTLIWOŚCIOWEJ SIECI DAB+ WE WROCŁAWIU
Maurycy Kin
Stefan Brachmański
nr katalogowy: 120926
10.15199/59.2019.6.58
ocena jakości
radio cyfrowe
sieć jednoczęstotliwościowa.
quality evaluation
digital broadcasting
single frequency network
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2019-2
Creativity and innovations in the 21st Century
Jacek F. GIERAS
nr katalogowy: 118368
10.15199/48.2019.02.01
creativity
innovations
Kondratev cycles
patents
breakthrough inventions
kreatywnosc
innowacje
cycle Kondratiewa
patenty
wynalazki epokowe.
GOSPODARKA MIĘSNA 2024-4
Bakterie fermentacji mlekowej – tradycyjne i nowe kierunki wykorzystania w przetwórstwie mięsa
Elżbieta HAĆ-SZYMAŃCZUK
Edyta LIPIŃSKA
Aneta CEGIEŁKA
Kamil PIWOWAREK
nr katalogowy: 148325
bakterie fermentacji mlekowej
mięsne produkty fermentowane
bakteriocyny
biokonserwowanie
lactic acid bacteria
fermented meat products
bacteriocins
biopreservation
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-3
Poprawa jakości chleba bezglutenowego
Bohdan Achremowicz
Tadeusz Haber
Grażyna Jaworska
nr katalogowy: 106435
pieczywo bezglutenowe
skrobia
mąka bezglutenowa
hydrokoloidy
enzymy
zakwas
wysokie ciśnienie hydrostatyczne
gluten-free bread
starch
gluten-free flour
hydrocolloids
enzymes
sourdough
high hydrostatic pressure
MATERIAŁY BUDOWLANE 2020-5
Remont ścian w konstrukcji muru pruskiego budynków zabytkowych z dociepleniem od strony wewnętrznej
Bożena Orlik-Kożdoń
Agnieszka Szymanowska-Gwiżdż
Tomasz Steidl
nr katalogowy: 126314
10.15199/33.2020.05.03
ściana ceglana
ściana szachulcowa
mur pruski
docieplanie od wewnątrz
prognozowanie przyrostu wody w elementach przegrody historycznej.
brick wall
Prussian wall
half-timbered brick wall
insulation fromthe inside
forecasting water increase in elements of the historical barrier.
GOSPODARKA MIĘSNA 2020-11
Barwotwórcze działanie dymu wędzarniczego
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 129216
dym wędzarniczy
drewno wędzarnicze
barwa wyrobów wędzonych
smoke
smoking wood
colour of smoked products
AURA 2020-7-8
Pożary w Biebrzańskim Parku Narodowym (kwiecień 2020)
Patrycja MAJEWSKA
Jakub SOBIESZCZYK
Andrzej ŻARCZYŃSKI
nr katalogowy: 127270
Pożary lasu
Biebrzański Park Narodowy
torfowiska
lasy
ochrona środowiska
Forest fires
Biebrza National Park
peat bogs
forests
environmental protection
GOSPODARKA MIĘSNA 2021-1
Produkcyjne i poprodukcyjne kształtowanie barwy wędlin surowych dojrzewających
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 130134
barwa wędlin surowych dojrzewających
barwniki hemowe
przemiany barwników hemowych
wybarwienie peklownicze
wędzenie
dojrzewanie
aged raw cured meats colour
heme pigments
heme pigments changes
cured meat colour
smoking
aging
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2018-4
Prozdrowotnie w gastronomii(IV) Pożegnanie z solniczką
Ewa Czarniecka-Skubina
Ewa Ołubiec-Opatowska
nr katalogowy: 113103
żywność
sód
sól kuchenna
ograniczenie ilości soli w potrawach Title: Farewell to the salt cellar
food
sodium
salt
reduction of the amount of salt in dishes
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-5
Próba wzbogacenia pączków w błonnik pokarmowy
Marianna Raczyk
Katarzyna Ratusz
Katarzyna Kucharczyk
nr katalogowy: 126520
10.15199/65.2020.5.5
pączki
błonnik
tłuszcz
smażenie
ocena sensoryczna
doughnuts
fibre
fat
deep-frying
sensory analyses
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Matcha jako dodatek do produktów zbożowych
Natalia Mikołajczak
nr katalogowy: 132055
zielona herbata
matcha
produkty zbożowe
cechy fizykochemiczne
cechy sensoryczne
green tea
matcha
cereal products
physicochemical features
sensory features
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Matcha jako dodatek do produktów zbożowych
Natalia Mikołajczak
nr katalogowy: 132055
zielona herbata
matcha
produkty zbożowe
cechy fizykochemiczne
cechy sensoryczne
green tea
matcha
cereal products
physicochemical features
sensory features
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Matcha jako dodatek do produktów zbożowych
Natalia Mikołajczak
nr katalogowy: 132055
zielona herbata
matcha
produkty zbożowe
cechy fizykochemiczne
cechy sensoryczne
green tea
matcha
cereal products
physicochemical features
sensory features
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Matcha jako dodatek do produktów zbożowych
Natalia Mikołajczak
nr katalogowy: 132055
zielona herbata
matcha
produkty zbożowe
cechy fizykochemiczne
cechy sensoryczne
green tea
matcha
cereal products
physicochemical features
sensory features
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-11
Wpływ doboru surowców na cechy sensoryczne piwa wytwarzanego w warunkach rzemieślniczych
Joanna Maria-Klepacka
Anna Gątarska
Marcelina Kreczman
nr katalogowy: 146038
10.15199/65.2023.11.5
piwo
chmiel
słód
drożdże
dodatki niesłodowane
smak
zapach
cechy sensoryczne
beer
hops
malt
yeast
unmalted additives
taste
smell
sensory characteristics
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-7
Aromatyzowane napoje spirytusowe
Mateusz Różański
Maria Balcerek
Katarzyna Pielech-Przybylska
nr katalogowy: 115056
10.15199/64.2018.7.4
napoje spirytusowe
aromatyzowanie
maceracja
surowce roślinne
owoce
spirit beverages
aromatization
maceration
plant raw materials
fruits
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE 2017-8-9
Internet rzeczy - wyzwania i zagrożenia
Jacek Jarmakiewicz
Krzysztof Maślanka
nr katalogowy: 108981
10.15199/59.2017.8-9.1
Internet rzeczy
Internet nanorzeczy
Internet rzeczy wojskowych
Internet służb
Internet of Things
Internet of Nano Things
Internet of Military Things
Internet of Secret Service
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2017-7
Effectiveness evaluation of the Lagrangian modified barrier function method on solving the optimal reactive power flow considering time-varying power demand
Yussef G. I. ACLE
Francisco D. FREITAS
Joao Y. ISHIHARA
nr katalogowy: 107477
10.15199/48.2017.07.24
Lagrangian modified barrier function method
optimal reactive power flow
random power demand
funkcja Lagrangian Modified Barrier Function (LMBF)
.optymalny przepływ mocy biernej
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-5
Zastosowanie polialkoholi cukrowych do obróbki osmotycznej owoców z pigwy w technologii wytwarzania chipsów
Natalia Kita
Hanna Kowalska
nr katalogowy: 120367
10.15199/65.2019.5.6
susze owocowe
liofilizacja
suszenie konwekcyjno-mikrofalowo- próżniowe
dried fruit
freeze-drying
convective-microwave- vacuum drying
PROBLEMY JAKOŚCI 2020-11
Analiza zjawiska nasiąkliwości wodą w ocenie jakości materiałów obuwniczych
Wioleta SERWETA
Justyna WÓJCIK
Beata SZAŁEK
nr katalogowy: 129187
10.15199/46.2020.11.3
nasiąkliwość
suszenie
cholewka obuwnicza
pakiety materiałowe
water absorption
water desorption
footwear upper
material packages
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-10
Właściwości zdrowotne żywności wytwarzanej przy udziale bakterii kwasu mlekowego
Monika Pytka
Monika Kordowska-Wiater
Jarosław Mazurkiewicz
nr katalogowy: 110163
żywność fermentowana
bakterie kwasu mlekowego
zdrowie
fermented food
lactic acid bacteria
health
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-8
A new Modeling of IGBT and Freewheeling Diode based on Electrical Behavioral with Independently of Time Condition
Worawut BOONPEANG
Samran SANTALUNAI
Thanaset THOSDEEKORAPHAT
Chanchai THONGSOPA
nr katalogowy: 127334
10.15199/48.2020.08.02
IGBT
Freewheeling diode
Behavioral modeling
Least squares regression
Bilinear interpolation.
IGBT
Freewheele diode – dioda ruchu swobodnego
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2018-3
Kwintesencja smaku
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 112576
sosy
składniki
warzywa
owoce
grzyby
przyprawy
zioła
kulinarne zastosowanie
sauces
ingredients
vegetables
fruit
mushrooms
spices
herbs
culinary use
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-8
Zamienniki jaj
Adonis Hilal
Anna Florowska
Zuzanna Milewska
nr katalogowy: 127667
10.15199/65.2020.8.6
zamiennik
jaja
roślinna alternatywa
replacement
eggs
plant-based alternative
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-8
Zamienniki jaj
Adonis Hilal
Anna Florowska
Zuzanna Milewska
nr katalogowy: 127667
10.15199/65.2020.8.6
zamiennik
jaja
roślinna alternatywa
replacement
eggs
plant-based alternative
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-5
Badanie charakterystyki oddziaływań produktu utleniania układu albumina surowicy bydlęcej-lipid. Rola sprzężonych nienasyconych aldehydów
Wenjuan Li
Yan Wu
Conghu Li
Yiqing Xu
Meifeng Wang
Liangliang Zhu
nr katalogowy: 131748
10.15199/62.2021.5.6
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-5
Badanie charakterystyki oddziaływań produktu utleniania układu albumina surowicy bydlęcej-lipid. Rola sprzężonych nienasyconych aldehydów
Wenjuan Li
Yan Wu
Conghu Li
Yiqing Xu
Meifeng Wang
Liangliang Zhu
nr katalogowy: 131748
10.15199/62.2021.5.6
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2018-12
Świąteczne smaki i aromaty
nr katalogowy: 117487
Wigilia
potrawy
bakalie
miód
mak
korzenne przyprawy
kapusta kiszona
grzyby
suszone owoce
Christmas Eve
dishes
delicacies
honey
poppy
spicy condiments
sauerkraut
mushrooms
dried fruit
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2017-7-8
Owocowy zawrót głowy
nr katalogowy: 108489
owoce
zioła
desery zimne
desery mrożone
desery gorące
fruits
herbs
cold desserts
frozen desserts
hot desserts
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-6
Dynia - bogate źródło związków bioaktywnych
Monika Rybarczyk
Bartosz Kulczyński
Anna Gramza- -Michałowska
nr katalogowy: 126804
10.15199/65.2020.6.5
Pumpkin – A Rich Source of Bioactive Compounds
pumpkin
Cucurbitaceae
bioactive compounds
pro-health influence
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-7-8
Napoje na lato
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 127628
woda
pragnienie
napoje gazowane
napoje niegazowane
mrożona herbata i kawa
piwa bezalkoholowe
kwas chlebowy
kwas buraczany
water
thirst
carbonated drinks
non-carbonated drinks
iced tea and coffee
non-alcoholic beers
kvass
beetroot acid
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-10
Wszechstronnie odżywcze
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 145620
suche nasiona roślin strączkowych
wartość odżywcza
walory zdrowotne
wykorzystanie kulinarne
dry legumes
nutritional value
health benefits
culinary use
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-2
Wpływ zamrażalniczego przechowywania na wybrane cechy jakościowe owsianego pieczywa z transglutaminazą
Joanna Markowska
nr katalogowy: 148053
10.15199/61.2024.2.6
bezglutenowe pieczywo owsiane
transglutaminaza
mrożenie
tekstura
jakość
gluten-free oat bread
transglutaminase
freezing
texture
quality
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2018-5
Biesiada przy grillu
nr katalogowy: 113660
grillowanie
mięso
przyprawy
sosy
potrawy mięsne z grilla
grilling
meat
spices
herbs
sauces
grilled meat dishes
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2019-6
Smaczna i zdrowa
nr katalogowy: 120658
wołowina
wartość odżywcza
system QMP
obróbka kulinarna
sezonowanie
burgery i inne potrawy
marynowanie. Title: Tasty and Healthy Meat
beef
nutritional value
the QMP system
culinary treatment
seasoning
burgers and other dishes
marinating.
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-3
Ocena jakości handlowego pieczywa bezglutenowego
Grażyna Cacak -Pietrzak
Alicja Ceglińska
Agata Zaorska
Anna Rajkowska
nr katalogowy: 119596
pieczywo bezglutenowe
białko
składniki mineralne
ocena organoleptyczna
gluten-free bread
protein
minerals
organoleptic evaluation
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2019-4
Dynamical processes simulation of unbalanced vibration devices with eccentric rotor and induction electric drive
Vladimir M. SHATOKHIN
Vladimir N. SOBOL
Waldemar WÓJCIK
Gali DUSKAZAEV
Daniyar JARYKBASSOV
nr katalogowy: 119485
10.15199/48.2019.04.14
dynamical process
vibration device
unbalance
eccentric rotor
induction motor.
proces dynamiczny
urządzenie wibracyjne
niewyważenie
wirnik mimośrodowy
silnik indukcyjny.
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2019-3
Wpływ obróbki wibrościernej na odporność korozyjną powłoki cynkowej
MACIEJ HAJDUGA
WĘGRZYNKIEWICZ SYLWIA
MAREK MAŚLANKA
KRZYSZTOF LALIK
ZYGMUNT GŁUCHOWSKI
nr katalogowy: 119058
obróbka wibrościerna
cynkowanie ogniowe
powłoka cynkowa
odporność korozyjna
vibro-abrasive machining
hot-dip galvanizing
zinc coating
corrosion resistance
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-2
Analiza właściwości sensorycznych, barwy i tekstury biszkoptów z substytutami mąki pszennej
Joanna Grad
Agata Marzec
nr katalogowy: 118819
10.15199/65.2019.2.5
biszkopt
żywność bezglutenowa
ocena sensoryczna
gęstość
sponge cake
gluten- free food
sensory evaluation
density
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-10
Discrimination of Faults in induction machine based on pattern recognition and Neural Networks techniques
Abdelkader LAKROUT
Mokhtar BENDJEBBAR
Noureddine HENINI
nr katalogowy: 128248
10.15199/48.2020.10.10
Induction machine
diagnosis
pattern recognition
neural network
discrimination
Maszyna indukcyjna
diagnoza
rozpoznawanie wzorów
sieć neuronowa
dyskryminacja
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2021-12
Condition Monitoring System for Induction Motor
Mykhaylo ZAGIRNYAK
Serhii HUSACH
Dmytro MAMCHUR
nr katalogowy: 134777
10.15199/48.2021.12.31
induction motor
field-oriented control
artificial neural network.
silmik indukcyjny
sterowanie polowe
sztuczna sieć neuronowa
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-1
Light absorption of a polymer based single/multi junction solar cell model
Jeremiah S. Varghese
Benhur Ruhneb
D.Jackuline Moni
Victor Du John
nr katalogowy: 135334
10.15199/48.2022.01.03
Transfer Matrix
Organic Solar Cell (OSC)
Absorption
organiczne ogniwo fotowoltaiczne
absorpcja światła
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-12
The Optimal Design of Finite Impulse Response High Pass Filter Using Bee Colony Algorithm
Yotaka TUNGTRAGUL
Atirarj SUKSAWAD
Worawat SA-NGIAMVIBOOL
nr katalogowy: 146728
10.15199/48.2023.12.29
evolutionary heuristic
high pass fir filter
bee colony algorithm
kaiser window
Heurystyka ewolucyjna
filtr górnoprzepustowy jodły
algorytm kolonii pszczół
okno Kaisera
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-7
Structure of the monitoring and tracking electromechanical control system
Gulschen KERIMZADE
nr katalogowy: 149559
10.15199/48.2024.07.58
electromechanical device
adaptive system
tracking system
characteristic
control
signal
input
output
digital
angle converter
electric drive
efficiency
efficiency
reliability
source
phase
amplitude
urządzenie elektromechaniczne
system adaptacyjny
system śledzenia
charakterystyka
sterowanie
sygnał
wejście
wyjście
cyfrowe
przetwornik kąta
napęd elektryczny
sprawność
sprawność
niezawodność
źródło
faza
amplituda
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2021-9
The Automatic Detection of Underage Troopers from Live- Videos Based on Deep Learning
Najwan WAISI
Nawal ABDULLAH
Mohammed GHAZAL
nr katalogowy: 133242
10.15199/48.2021.09.18
Deep Learning
Convolutional Neural Networks (CNN)
Child Troopers
VGG-Face
SSD-ResNet-101
MobileNetV2-SSD.
Deep Learning
wykrywanie I identyfikacja twarzy
wykrywanie nieletnich.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-10
An Efficient Key Management and Authentication Protocol for IoT Networks
Alumuru Mahesh Reddy
Dr.M.Kameswara Rao
nr katalogowy: 145795
10.15199/48.2023.10.30
Internet of Things (IoT)
AVISPA
RFID
Wireless Sensor Networks (WSN)
Mutual Authentication
ToT
besprzewodowa sieć czujników
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-1
Pulling color from a colored image for coloring gray images using CSO algorithm
A.P. Aseel W. Ali
Lecturer Riyadh Zaghlool Mahmood
A.P. Hanan H. Ali
nr katalogowy: 147100
10.15199/48.2024.01.20
RGB
image coloring
grayscale
image processing
BMP
Sswarm intelligent CSO
RGB
kolorowanie obrazu
skala szarości
przetwarzanie obrazu
BMP
inteligentny CSO Sswarm
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-11
OCENA JAKOŚCI MIĘŚNI PIERSIOWYCH INDYKÓW poddanych obróbce metodą sous-vide
Iwona Chwastowska-Siwiecka
Tomasz Drażba
Ewa Burczyk
nr katalogowy: 140664
indyk
mięśnie piersiowe
sous-vide
właściwości fizykochemiczne i sensoryczne
turkey
pectoral muscles
sous-vide
physicochemical and sensory properties
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-11
OCENA JAKOŚCI MIĘŚNI PIERSIOWYCH INDYKÓW poddanych obróbce metodą sous-vide
Iwona Chwastowska-Siwiecka
Tomasz Drażba
Ewa Burczyk
nr katalogowy: 140664
indyk
mięśnie piersiowe
sous-vide
właściwości fizykochemiczne i sensoryczne
turkey
pectoral muscles
sous-vide
physicochemical and sensory properties
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2024-6
Design of Waste-to-Electricity Model: Estimating the Potential of Electricity Recovery in Nigerian Geopolitical Zones
Kolawole I. Oguntade
Piotr Manczarski
nr katalogowy: 149148
10.15199/17.2024.6.4
Waste-to-Electricity
Energia elektryczna z odpadów
PROBLEMY JAKOŚCI 2024-2
Hemp oil quality designing – guidelines for managing the niche oil production process
Kamil CZWARTKOWSKI
nr katalogowy: 148457
10.15199/46.2024.2.3
production process management
consumption of niche oils
consumer preferences
organoleptic assessment
product design
zarządzanie procesem produkcji
konsumpcja olejów niszowych
preferencje konsumentów
ocena organoleptyczna
projektowanie produktu
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2024-10
Improving mechanical and thermal properties of unsaturated polyester resin by adding automotive glass waste
ASSIS EKHLASS K. HEMADI
KOSSAY K. AL-AHMADY
EBTAHAG Z. SULYMAN
nr katalogowy: 150983
10.15199/40.2024.10.2
unsaturated polyester
automotive glass waste
filler materials
mechanical properties
compressive strength
impact strength
hardness
modulus of elasticity
thermal conductivity
nienasycony poliester
odpady szklane przemysłu motoryzacyjnego
materiały wypełniające
właściwości mechaniczne
wytrzymałość na ściskanie
udarność
twardość
moduł sprężystości
przewodność cieplna
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2024-10
Improving mechanical and thermal properties of unsaturated polyester resin by adding automotive glass waste
ASSIS EKHLASS K. HEMADI
KOSSAY K. AL-AHMADY
EBTAHAG Z. SULYMAN
nr katalogowy: 150983
10.15199/40.2024.10.2
unsaturated polyester
automotive glass waste
filler materials
mechanical properties
compressive strength
impact strength
hardness
modulus of elasticity
thermal conductivity
nienasycony poliester
odpady szklane przemysłu motoryzacyjnego
materiały wypełniające
właściwości mechaniczne
wytrzymałość na ściskanie
udarność
twardość
moduł sprężystości
przewodność cieplna
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH