Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 8
Zamienniki jaj
Egg Replacers
10.15199/65.2020.8.6
Adonis Hilal
Anna Florowska
Zuzanna Milewska
nr katalogowy: 127667
10.15199/65.2020.8.6
Streszczenie
Wzrost zainteresowania tak producentów, jak i konsumentów roślinnymi zamiennikami jaja kurzego uwarunkowany jest wieloma czynnikami. Moda na produkty wegańskie, potrzeba zmniejszenia ilości alergenów w żywności, obawa konsumenta o bezpieczeństwo mikrobiologiczne jaj, chęć spożywania produktów o zwiększonej wartości odżywczej lub zmniejszonej ilości składników niekorzystnych żywieniowo, niższa cena surowców oraz dążenie do bardziej zrównoważonej środowiskowo produkcji żywności – są jednymi z najważniejszych czynników. Najczęściej używanymi składnikami w roślinnych zamiennikach jaj są: białka roślinne, polisacharydy, błonnik, lecytyna, dodatki smakowe i barwiące oraz mieszaniny wieloskładnikowe zawierające powyższe składniki w określonych proporcjach. Pomimo że niektóre substancje mają wiele cech, dzięki którym mogą zastępować w produktach spożywczych jaja, żadna z nich nie może zastąpić wszystkich właściwości jaj. Dlatego dostępne na rynku zamienniki jaj wytwarzane są jako mieszanki o optymalnym składzie białka roślinnego i polisacharydów, zapewniającym dostosowanie ich właściwości do potrzeb konkretnego produktu, w którym będą stosowane.
Abstract
The growing interest of both producers and consumers in plant replacements for hen’s egg is driven by many factors. The popularity of the vegan products, the need to reduce the number of allergens in food, consumer concern about the microbiological safety of eggs, the desire to improve the quality of the diet through the consumption of products with increased nutritional value or a reduced amount of unfavorable nutrients, lower prices of raw materials and the pursuit of more environmentally sustainable food production are among the most important factors. The most commonly used ingredients in vegetable egg replacers are vegetable proteins, polysaccharides, fiber, lecithin, flavor and color additives, and multicomponent mixtures containing the above ingredients in appropriate proportions. Although some substances have many properties that allow them to replace eggs in food products, none of them can replace all of egg’s properties. Therefore, the egg replacers available on the market are produced as mixtures with the optimal composition of vegetable protein and polysaccharides, ensuring that their properties are adapted to the needs of the specific product in which they will
Słowa kluczowe
zamiennik
jaja
roślinna alternatywa
Keywords
replacement
eggs
plant-based alternative
Bibliografia
[1] Buczyłko K. 2014.„Nie tylko alergeny – jajo kurze”. Alergia 3 : 20-26. [2] Campbell L., V. Raikos, S. Euston. 2003. „Modification of functional properties of egg-white proteins”. Nahrung/Food 47 (6) : 369-376. [3] Di Stefano E., D. Agyei, E. Njoku, C. Udenigwe. 2018.„Plant RuBisCo: An Underutilized Protein for Food Applications”. Journal of the American Oil Chemists’ Society 95: 1063-1074. [4] EFSA. 2019.„Salmonella the most common cause of foodborne outbreaks in the European Union”. [5] Future Market Insights. 2016.„Egg replacement ingredient market: Global Industry Analysis and Opportunity Assessment, 2016-2026”. https://www.futuremarketinsights.com/reports/egg-replacement-ingredient-market [dostęp: 25.07.2020]. [6] Górecka D. 2008. „Błonnik pokarmowy. Znaczenie żywieniowe i technologiczne”. Przegląd Zbożowo-Młynarski 52 (11) : 23-26. [7] Grizio M., L. Specht. 2018.„Plant-based egg alternatives: Optimizing for functional properties and applications”. The Good Food Institute. [8] M. Anton, G. Gandemer. 1997. „Composition, Solubility and Emulsifying Properties of Granules and Plasma of Egg Yolk”. Journal of Food Science 62 (3) : 484-487. [9] MacLeod A., S. Jane Cave. 1975.„Volatile Flavour Components of Eggs”. Journal of the Science of Food and Agriculture. 26 (3) : 351-360. [10] Markets and Markets, 2017. „Egg Replacers Market by Ingredient, form, source, apllication, and region – Global Forecast to 2022”. https://www.marketsandmarkets.com/Market-Reports/egg-replacer-market-206833920.html [dostęp: 25.07.2020]. [11] Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny – Zakład Epidemiologii Chorób Zakaźnych i Nadzoru – Główny Inspektorat Sanitarny. „Choroby zakaźne i zatrucia w Polsce w 2019 roku”. Podstawowe tablice robocze – wstępne dane, stan w dniu 15.04.2020 roku. [12] Réhault-Godbert S., N. Guyot, Y. Nys. 2019.„The Golden Egg: Nutritional Value, Bioactivities, and Emerging Benefits for Human Health”. Nutrients 11 (3): 684. [13] Rona R., T. Keil, C.Summers, D. Gislason, L. Zuidmeer, E. Sodergren, S. Sigurdardottir, T. Lindner, K. Gold- hahn, J. Dahlstrom, D. McBride, C. Madsen. 2007. „The prevalence of food allergy: A metanalysis”. Journal of Allergy and Clinical Immunology 120 (3) : 638-646. [14] Scallan E., R. Hoekstra, F. Angulo, R. Tauxe, M. Widdowson, S. Roy, J. Jones, P. Griffin. 2011. „Foodborne Illness Acquired in the United States – Major Pathogens”. Emerging Infectious Diseases 17 (1) : 7-15. [15] Seweryn E., E. Królewicz, K. Stach, J. Kustrzeba-Wójcicka. 2018.„Właściwości odżywcze i alergizujące jaj kurzych”. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 72 : 205-216. [16] Spurkland A., A. Rieder. 2016.„Aquafaba, what is its chemical composition?”. https://web.archive.org/web/20181010060758/https://friekaker.no/?page_id=3171 [dostęp: 25.07.2020]. [17] Tereszczuk M. 2017.„Polska branża drobiarska w obliczu grypy ptaków”. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu XIX (2). [18] Tetrick J., J.H.A. Boot, C.M. Jones, M.A. Clements, M.A. Oliveira, L. Albanello. 2019. „Plant-based egg substitute and method of manufacture”. US 2019/0364948 A1 United States Patent Application. [19] Zdrojewicz Z., M. Herman, E. Starostecka. 2016.„Jajo kurze jako źródło cennych substancji biologicznie czynnych”. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 70: 751-759. [20] Zhuang P., J. Jiao, F. Wu, L. Mao, Y. Zhang. 2020.„Egg and egg-sourced cholesterol consumption in relation to mortality: Findings from population-based nationwide cohort”. Clinical Nutrition. https://doi. org/10.1016/j.clnu.2020.03.019.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2020-8 , nr katalogowy 127667
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2020-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH