Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 4
Wpływ sposobu prażenia kawy na jej cechy sensoryczne
The Influence Of Coffee Roasting Method On Its Sensory Properties
10.15199/65.2023.4.4
Joanna Maria Klepacka
Anna Gątarska
nr katalogowy: 143010
10.15199/65.2023.4.4
Streszczenie
Celem pracy było określenie wpływu sposobu przemysłowego prażenia ziaren kawy na cechy sensoryczne jej naparów. W wyniku przeprowadzonych badań wykazano, że proces prażenia ma decydujące znaczenie w nadaniu kawie odpowiednich i cenionych przez konsumentów cech sensorycznych, a nawet niewielkie różnice w parametrach prowadzenia tej operacji wpływają znacząco na smak i zapach naparów. Najważniejszym wnioskiem płynącym z badań jest stwierdzenie, że do uzyskania pełni smaku i zapachu kawy (wynikających głównie z zanikania nut kwaśnych i pojawiania się nut dymnych, orzechowo-czekoladowych i goryczy) wystarczające jest prowadzenie prażenia ziaren w temperaturze poniżej 200°C, co znacznie ogranicza ryzyko powstawania działającego potencjalnie rakotwórczo akrylamidu. Spostrzeżenie to może zostać wykorzystane w palarniach kawy do odpowiedniego planowania parametrów prażenia, mogą je również wykorzystać dbający o zdrowie konsumenci.
Abstract
The aim of the paper was to determine the influence of various methods of industrial roasting of coffee beans on the sensory characteristics of their infusions. It was found that the roasting process is of decisive importance in giving coffee the appropriate sensory characteristics valued by consumers, and even small differences in the parameters of this operation significantly affect the taste and aroma of infusions. The most important conclusion from the research is the statement that in otder to obtain the full flavor and aroma of coffee (resulting mainly from the disappearance of sour notes and the appearance of smoky, nut-chocolate and bitter notes) it is enough to roast its beans at a temperature below 200°C, which significantly reduces the risk of formation of potentially carcinogenic acrylamide. This observation can be used in coffee roasting plants to properly plan roasting parameters, and can also be used by health-conscious consumers.
Słowa kluczowe
kawa
ziarna
palenie
cechy sensoryczne
Keywords
coffee
beans
roasting
sensory characteristics
Bibliografia
[1] Anonim 2022. „Kawa w liczbach”. Przegląd Piekarski i Cukierniczy 8 : 37. [2] Bolka M., S. Emire. 2020. „Effects of coffee roasting technologies on cup quality and bioactive compounds of specialty coffee beans”. Food Science and Nutrition 8 : 6120-6130. DOI: 10.1002/ fsn3.1904. [3] Cho J.S., H.J. Bae, B.K. Cho, K.D. Moon. 2017. „Qualitative properties of roasting defect beans and development of its classification methods by hyperspectral imaging technology”. Food Chemistry 220 : 505-509. DOI: 10.1016/j.foodchem.2016.09.189. [4] Dmowski P., K. Polewko. 2017. „Wpływ metody uprawy kawy na jakość sensoryczną naparów”. Problemy Higieny i Epidemiologii 98 (4) : 415-419. [5] Gadzała K., T. Lesiów. 2019. „Wybrane aktualne trendy żywieniowe”. Nauki Inżynierskie i Technologie 2 (33) : 13-24. [6] Garcia C.C., A. Pereira Netto, M.C. Silva, A.A. Catão, I.A. Souza, L.S. Farias, T.N.E. Paula, M.N.E. Paula, S.C. Reis, A.I. Silva Junior. 2018. „Relative importance and interaction of roasting variables in coffee roasting process”. Coffee Science 13 (3) : 379-388. DOI: 10.25186/cs.v13i3.1483. [7] Giacalone D., D.T. Kreuzfeldt, N. Yang, C. Liu, I. Fisk, M. Munchow. 2018. „Common roasting defects in coffee: Aroma composition, sensory characterization, and consumer perception”. Food Quality and Preference 71 : 463-474. DOI: 10.1016/j.foodqual.2018.03.009. [8] Klepacka J., E. Tońska. 2021. „Czy należy używać pojęcia „zdrowa żywność”? Jakiej żywności szukają na rynku konsumenci?” Przegląd Mleczarski 10 : 44-49. [9] Klepacka J., E. Tońska, R. Rafałowski, M. Czarnowska-Kujawska, B. Opara. 2021. „Tea as a source of biologically active compounds in the human diet”. Molecules 26 (5) : 1487. DOI: 10.3390/mole-cules26051487. [10] Michalak J., M. Czarnowska-Kujawska, J. Klepacka, E. Gujska. 2020. „Effect of microwave heating on the acrylamide formation in foods”. Molecules 25 : 4140. DOI: 10.3390/molecules25184140. [11] Olechno E., A. Puścion-Jakubik, R. Markiewicz-Żukowska, K. Socha. 2020. „Impact of brewing methods on total phenolic content (TPC) in various types of coffee”. Molecules 25 (22) : 5274. DOI: 10.3390/ molecules25225274. [12] Pelczyńska M., P. Bogdański. 2019. „Prozdrowotne właściwości kawy”. Varia Medica 3 (4) : 311-317. [13] Pieszko C., J. Grabowska, N. Jurek. 2015. „Oznaczanie polifenoli i wybranych pierwiastków w kawie, herbacie i miodach”. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna XLVIII 4 : 653-659. [14] PN-EN ISO 13299:2016 Analiza sensoryczna. Metodyka. Ogólne wytyczne ustalania profilu sensorycznego. [15] Popek S., M. Halagarda. 2022. „Wstępna ocena wpływu temperatury upalenia kawy na jakość produktu i naparów kawowych”. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie 1 (995) : 81-93. DOI: 10.15678/ZNUEK.2022.0995.0105. [16] Pramudya R.C., H. Seo. 2018. „Influences of product temperature on emotional responses to, and sensory attributes of coffee and green tea beverages”. Frontiers in Psychology 8 : 1-16. DOI: 10.3389/ fpsyg.2017.02264. [17] Przybysz M.A., G. Widła, E. Dłużewska. 2013. „Preferencje konsumenckie picia kawy. Wpływ temperatury i czasu prażenia ziarna kawy na ocenę smaku i zapachu espresso”. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 572 : 65-79. [18] Seninde D.R., E. Chambers. 2020. „Coffee flavor: a review”. Beverages 6 (3) : 44. DOI: 10.3390/bever-ages6030044. [19] Surma S., M. Romańczyk, J. Fojcik, M. Krzystanek. 2020. „Kawa – lekarstwo, używka i narkotyk”. Psychiatria 17 (4) : 237-246. [20] Synowiec-Wojtarowicz A., B. Kliś, A. Gołębiowska, M. Małowska, M. Kamycki, M. Szczesio, K. Pawłowska-Góral. 2014. „Wpływ warunków palenia na właściwości antyoksydacyjne i parametry barwy wybranych gatunków kawy”. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna XLVII 3 : 768-772.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-4 , nr katalogowy 143010
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2023-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
32.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH