Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 6
Kiszony dereń, czyli „polska oliwka”
Kiszony dereń, czyli „polska oliwka”
10.15199/64.2024.6.2
Karolina Bernacka
Agata Czyżowska
Agnieszka Tympalska
Katarzyna Wilczyńska
Narcyz Piórecki
Tomasz Sozański
Alicja Z. Kucharska
nr katalogowy: 152216
10.15199/64.2024.6.2
Streszczenie
Kiszony dereń to produkt tradycyjny Podkarpacia, wytwarzany z niedojrzałych owoców derenia jadalnego, poddanych fermentacji mlekowej. W niniejszej pracy sprawdzono wpływ odmiany derenia oraz dodatku przypraw na skład chemiczny, mikrobiotę, właściwości antyoksydacyjne oraz walory smakowe kiszonych owoców. Wykazano, że fermentowane owoce derenia są źródłem związków biologicznie czynnych z grupy polifenoli i irydoidów, a zalewy z otrzymanych produktów zawierają prozdrowotne metabolity bakterii mlekowych, w tym krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe i kwas mlekowy. Najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne (w teście ABTS) oraz najkorzystniejsze cechy sensoryczne posiadały kiszone owoce derenia odmiany ‚Raciborski’, fermentowane z dodatkiem świeżego cząbru. Ze względu na korzystne wyniki analizy sensorycznej oraz podobieństwo do popularnej zielonej oliwki, produkt mógłby zdobyć uznanie wśród konsumentów produktów kiszonych.
Abstract
Pickled cornelian cherry is a traditional product of the Podkarpacie region (Southeastern Poland), made from the unripe, lactofermented cornelian cherry fruits. The present study aimed to examine the impact of the cornelian cherry variety and the addition of spices on the chemical composition, microbiota, antioxidant properties, and flavor of the pickled cornelian cherries. It has been demonstrated that fermented cornelian cherry fruits contain biologically active compounds belonging to the polyphenol and iridoid groups. Additionally, the brines of these products provide health-promoting metabolites produced by lactic bacteria, including short-chain fatty acids and lactic acid. The pickled fruit of the ‚Raciborski’ variety, fermented with fresh savory, exhibited the strongest antioxidant properties (in ABTS assay) and the most favorable sensory characteristics. The favorable results of the sensory analysis, along with the product’s similarity to the popular green olives, suggest that it may gain popularity among consumers of pickled products.
Słowa kluczowe
Cornus mas
kiszony dereń
fermentacja mlekowa
właściwości przeciwutleniające
Keywords
Cornus mas
fermented cornelian cherry
lactic acid fermentation
antioxidant activity
Bibliografia
[1] Wiśniewska M., Kowalska A., Manning L., Malinowska E., Kowalski P., 2022, „Consumption and home preparation of fermented vegetable products in Poland”. Zeszyty Naukowe Politechniki Śląskiej, 155: 557-578. [2] Wrzodak A. Kiszonki. Praktyczny przewodnik dla każdego, red. Kłakowicz G., Marzec P., Rzońca M. (Warszawa: Biuro Regionalne Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich, 2022). [3] „Dereń kiszony podkarpacki”. Serwis Rzeczypospolitej Polskiej. https://www. gov.pl/web/rolnictwo/deren-kiszony-podkarpacki (dostęp 24.09.2024). [4] Czyżowska A., Kucharska A.Z., Nowak A., Sokół-Łętowska A., Motyl I., Piórecki N. 2017. “Suitability of the probiotic lactic acid bacteria strains as the starter cultures in unripe cornelian cherry (Cornus mas L.) fermentation”. Journal of food science and technology, 54: 2936-2946. [5] Przybylska D., Kucharska A.Z., Piórecki N., Sozański T. 2024, “The Health- Promoting Quality Attributes, Polyphenols, Iridoids and Antioxidant Activity during the Development and Ripening of Cornelian Cherry (Cornus mas L.)”. Antioxidants, 13: 229. [6] Lee Se Hee, Tae Woong Whon, Seong Woon Roh, Che Ok Jeon. 2020. “Unraveling microbial fermentation features in kimchi: from classical to meta-omics approaches”. Applied Microbiology and Biotechnology, 104: 7731-7744. [7] Sharma Rohit, Bhawna Diwan, Brij Pal Singh, Saurabh Kulshrestha. 2022. “Probiotic fermentation of polyphenols: potential sources of novel functional foods”. Food Production, Processing and Nutrition, 4: 21. [8] Rababah, Taha M., Muhammad Al-u’datt, Majdi Al-Mahasneh, Sana Gammoh, Hana’a Mahili, Tha’er Ajouly. 2020. “Effect of different fermentation processes on the phytochemical properties of green table Olives”. Revista Brasileira de Fruticultura, 42: e-409. [9] Kucharska A. Z., Piórecki N., Sokół-Łętowska A., Żarowska B. 2011. „Charakterystyka składu chemicznego i właściwości przeciwutleniających kiszonych owoców derenia właściwego”. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 566: 125-133. [10] Jansone Liene, Zanda Kruma , Kristine Majore, Solvita Kampuse. 2023. “Dehydrated Sauerkraut Juice in Bread and Meat Applications and Bioaccessibility of Total Phenol Compounds after In Vitro Gastrointestinal Digestion”. Applied Sciences, 13: 3358. [11] Przybylska D., Kucharska A.Z., Sozański T., 2022, „A Review on Bioactive Iridoids in Edible Fruits –from Garden to Food and Pharmaceutical Products”. Food Reviews International, 39(45): 1-31.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-6 , nr katalogowy 152216
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-zeszyt (pdf) 2024-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
62.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH