Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 11
Wpływ doboru surowców na cechy sensoryczne piwa wytwarzanego w warunkach rzemieślniczych
The influence of the selection of raw materials on the sensory characteristics of craft beer
10.15199/65.2023.11.5
Joanna Maria-Klepacka
Anna Gątarska
Marcelina Kreczman
nr katalogowy: 146038
10.15199/65.2023.11.5
Streszczenie
Wpracy analizowano wpływ różnych surowców na cechy sensoryczne pięciu rodzajów piwa wytwarzanego w warunkach rzemieślniczych. Poszczególne wyróżniki zapachu i smaku określono metodą szeregowania, którą przeprowadził 6-osobowy przeszkolony zespół sensoryczny. Wykazano, że nawet niewielka zmiana składu surowcowego prowadzi do dużych zmian poszczególnych nut smakowo-zapachowych piwa, co stwarza niemal nieograniczoną możliwość tworzenia jego różnych rodzajów, np. szczególnie popularnego ostatnio piwa kwaśnego. Wskazano również, że lepszym sposobem jego wytworzenia zamiast stosowania popularnego szczepu bakterii Lactobacillus plantarum jest wykorzystanie w tym celu wytwarzających kwas mlekowy drożdży Lachancea, zamiast popularnych w browarnictwie drożdży Saccharomyces cerevisiae.
Abstract
The study analyzed the impact of various raw materials on the sensory characteristics of five types of craft beer. Individual characteristics of smell and taste were determined by the ranking method, which was carried out by a6-person trained sensory team. It has been shown that even asmall change in the raw material composition leads to large changes in the individual flavor and aroma notes of beer, which creates an almost unlimited possibility of creating different types of beer, e.g. sour beer, which has been particularly popular recently. It was also indicated that abetter way to produce it, instead of using the popular strain of Lactobacillus plantarum bacteria, is to use Lachancea yeast, which produces lactic acid, instead of the Saccharomyces cerevisiae yeast popular in brewing
Słowa kluczowe
piwo
chmiel
słód
drożdże
dodatki niesłodowane
smak
zapach
cechy sensoryczne
Keywords
beer
hops
malt
yeast
unmalted additives
taste
smell
sensory characteristics
Bibliografia
[1] Baryłko-Pikielna N., I. Matuszewska. 2009. „Sensoryczne badania żywności. Podstawy, metody, zastosowanie”. Kraków: Wydawnictwo Naukowe PTTŻ. [2] Chołdrych M. 2022. „Piwo bezalkoholowe - alternatywa czy trunek uniwersalny?” Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 5: 44-46. [3] Cieliczko M., M. Graf. 2017. „Atak chmielu w kuflu, Pierwsza pomoc w pokalu - piwo okiem filologa”. Język. Religia. Tożsamość 2: 7-25. [4] Ciosek A. 2022. „Zmętnienia w piwie - przyczyny powstawania i ich identyfikacja”. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 3: 4-7. [5] Damjanovic K., I. Varga. 2021. “World beer production and hops use”. Research Journal of Agricultural Science53(3): 78-84. [6] Díaz A. B., E. Durán-Guerrero, C. Lasanta, R. Castro. 2022. “From the raw materials to the bottled product: influence of the entire production process on the organoleptic profile of industrial beers”. Foods 11: 3215 [7] Foszczyńska B., E. Dziuba. 2003. „Wpływ słodu pszenżytniego na fizykochemiczne iorganoleptyczne właściwości piw”. Biotechnologia 2(1-2): 105-116. [8] Grajek W., D. Szymanowska. 2008. „Stresy środowiskowe działające na drożdże Saccharomyces cerevisiae w procesie fermentacji etanolowej”. Biotechnologia, 3 (82), str. 46-63 [9] Humia B.V., K.S. Santos, J.K. Schneider, I.L. Leal, G. de Abreu Barreto, T. Batista, B.A.S. Machado, J.I. Druzian, L.C. Crause, M. da Costa Mendonca, F.F. Padilha. 2020. „Physicochemical and sensory profile of Beauregard sweet potato beer”. Food Chemistry 312: 126087. [10] Internet 1: https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-polacy-pija-coraz-mniej-piwa-obecny-sezon-bedzie-trudny-dla-,nId,6743780 (data dostępu: 22.10.2023) [11] Internet 2: https://www.browarprost.pl/post/premiera-session-hazy-ipa (data dostępu: 27.10.2023) [12] Internet 3: https://wiki.piwo.org/Chmielenie (data dostępu: 26.10.2023) [13] ISO 8587:2006/Amd 1:2013. Sensory analysis. Methodology. Ranking. [14] Klepacka J., Ł. Fornal. 2004. „Związki fenolowe i ich wpływ na jakość piwa (cz. I)”. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 11: 6-8. [15] Klepacka J., Ł. Fornal. 2005. „Związki fenolowe i ich wpływ na jakość piwa (cz. II)”. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 1: 8-10 [16] Kochańczyk J. 2012. „Piwo: napój narodowy”. Wydawca: Wydawnictwo internetowe e-bookowo. [17] Kordialik-Bogacka. 2011. „Wartość żywieniowa piwa”. W Żywność projektowana (Designed Food), 124-134. Kraków, Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności. [18] Palmer J.J. 2017. „Jak warzyć piwo. Kompendium wiedzy piwowara domowego”. Wydawca: Piwo. org. [19] PN-EN ISO 11132:2017-08 Analiza sensoryczna. Metodyka. Wytyczne do monitorowania sprawności ilościowego zespołu oceniającego. [20] PN-EN ISO 8586:2014-03 Analiza sensoryczna. Ogólne wytyczne wyboru, szkolenia i monitorowania wybranych oceniających i ekspertów oceny sensorycznej. [21] PN-ISO 3872:2016-07 Analiza sensoryczna. Metodologia. Metoda sprawdzania wrażliwości smakowej [22] Rahman M.J., J. Liang, N.M. Eskin, P. Eck, U. Thiyam-Holländer. 2020. “Identification of hydroxycinnamic acid derivatives of selected canadian and foreign commercial beer extracts and determination of their antioxidant properties”. LWT 122: 109021. [23] Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej. 2022. Wydanie internetowe: file:///C:/Users/UWM/ Downloads/rocznik_statystyczny_rzeczypospolitej_polskiej_2022.pdf (data dostępu: 22.10.2023) [24] Salamon A., U. Jasińska, M. Napiórkowski. 2018. „Moda na piwa bez alkoholu”. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 62: 8-10. [25] Starowicz P. 2017. „Piwna rewolucja w Polsce, czyli najbardziej nietypowe dodatki do piwa i ich potencjalny wpływ na zdrowie człowieka”. W Przegląd Naukowo-Metodyczny – Edukacja dla bezpieczeństwa 4(37): 333-338. Poznań, Wydawnictwo Wyższej Szkoły Bezpieczeństwa. [26] Szczepaniak O., M. Dziedzinski, J. Kobus-Cisowska, P. Szulc, D. Szymanowska, M. Sudyka, E. Goryńska-Goldmann. 2019. „Chmiel (Humulus lupulus L.) jako surowiec o właściwościach prozdrowotnych: aktualny stan wiedzy”. Technika Rolnicza Ogrodnicza Leśna 3: 9-12. [27] Takoi K. 2019. “Flavor hops varieties and various flavor compounds contributing to their varietal aromas: A review”. Technical quarterly - Master Brewers Association of America 56: 113-123. [28] Van Holle A., H. Muylle, G. Haesaert, D. Naudts, D. De Keukeleire, I. Roldán‐Ruiz, A. Van Landschoot. 2021. “Relevance of hop terroir for beer flavour”. Journal of the Institute of Brewing127(3): 238-247. [29] Vicente J., Y. Baran, E. Navascués, A. Santos, F. Calderón, D. Marquina, D. Rauhut, S. Benito. 2022. “Biological management of acidity in wine industry: A review.” International Journal of Food Microbiology375: 109726. [30] White A. M. 2020. “Gender differences in the epidemiology of alcohol use and related harms in the United States”. Alcohol research: current reviews40(2): 01. [31] Wojtyła A., I. Bojar, P. Biliński. 2010. „Problem spożywania alkoholu wśród młodzieży w Polsce”. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu16(4): 570-580. [32] Zdaniewicz M., P. Satora, A. Pater, S. Bogacz. 2020. „Low lactic acid-producing strain of Lachancea thermotolerans as anew starter for beer production”. Biomolecules 10(2): 256.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-11 , nr katalogowy 146038
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2023-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
32.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH