Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 3
Z odrobiną pikanterii
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 125365
Streszczenie
Przyprawy stosowane są w celu nadania potrawom charakterystycznych cech smakowo-zapachowych, a niekiedy też zabarwienia. Niektóre przyprawy mają właściwości przeciwutleniające, przez co chronią zawarte w produktach spożywczych tłuszcze przed utlenianiem się. W artykule scharakteryzowano najpopularniejsze przyprawy korzenne, ziołowe, warzywne oraz barwiące. Omówiono też wykorzystanie przypraw w produkcji potraw. Przyprawy mają różnorodne zastosowania kulinarne. W zależności od rodzaju dobrze komponują się z mięsem, wędlinami, rybami, owocami morza, jajami, a także z przetworami zbożowymi, warzywami, ziemniakami, suchymi nasionami roślin strączkowych, owocami i wyrobami cukierniczymi. Ze względu na obecność licznych związków bioaktywnych wiele przypraw posiada właściwości prozdrowotne.
Abstract
Spices are used to give dishes characteristic taste and aroma and sometimes also colour. Some spices have antioxidant properties and in that way protect the fats contained in food products from oxidation. In the article the most popular spicy, herbal, vegetable and colouring spices are characterized. The use of spices in the production of dishes is also discussed. Spices have a variety of culinary use. Depending on the type, they blend well with meat, cold cuts, fish, seafood, eggs, as well as cereal products, vegetables, potatoes, dry seeds of legumes, fruit and confectionery. Due to the presence of numerous bioactive compounds, many spices have health-promoting properties.
Słowa kluczowe
przyprawy
przyprawy korzenne
przyprawy ziołowe
przyprawy warzywne
walory smakowo-zapachowe
właściwości barwiące
wykorzystanie kulinarne
Keywords
spices
spices
herbal spices
vegetable spices
flavor-fragrance qualities
coloring properties
culinary use
Bibliografia
[1] BAli Badreldin H. ,Gerald Blunden, Musba O. Tanira,,Abderrahim Nemmar. 2008. "Some phytochemical, pharmacological and toxicological properties of Ginger (Zingiber officinale Roscoe): a review of recent research". Food Chemistry and Toxicology 46 (2): 409-420. [2] Balcerek Maciej, Irena Matlawska. 2005. "Prewencyjne znaczenie kurkuminy w nowotworach płuc". Przegląd Lekarski 62 (10): 1180-1181. [3] Borowy Tomasz, Mariusz Sławomir Kubiak. 2009. "Przyprawy ziołowe - subtelność smaku". Gospodarka Mięsna 4: 18-20. [4] Buczkowska Halina, Jan Dyduch, Agnieszka Najda. 2013. "Capsaicinoids in hot pepper depending on fruit maturity stage and harvest date". Acta Scientarum Polonorum Hortorum Cultus 12 (6): 183-196. [5] Cisowski Wojciech, Adam Kowalczyk, Joanna Jamontt. 2004. "Kłącze imbiru - zastosowanie lecznicze oraz składniki czynne". Postępy Fitoterapii 2, 71-76. [6] Edwards Quannetta T., Stephanie Colquist, Ann Maradiegue. 2005. "What's Cooking with garlic: is this complementary and alternative medicine for hypertension?" Journal of the American Academy of Nurse Practitioners 17 (9): 381-385. [7] Kardas Marek, Katarzyna Toczyńska, Elżbieta Grochowska-Niedworok. 2016. "Naturalne przyprawy roślinne-skład chemiczny i właściwości prozdrowotne. Charakterystyka przypraw". Przemysł Spożywczy 70 (12): 36-45. [8] Kardas Marek, Katarzyna Toczyńska, Elżbieta Grochowska-Niedworok. 2017."Przyprawy roślinne-klasyfikacja i zastosowanie kulinarne. Charakterystyka przypraw". Przemysł Spożywczy 71 (2): 42-45. [9] Kowalska Katarzyna, Anna Olejnik. 2010. "Rozmaryn - roślina zielarska o potencjale terapeutycznym". Borgis - Postępy Fitoterapii 2/2010, s. 114-122. [10] Mayer Joachim. 2014. "Zioła w kuchni. Poradnik eksperta". Warszawa: Wydawnictwo Grupa Wydawnicza Foksal. [11] Michalczyk Magdalena, Joanna Banaś. 2014. "Wpływ olejków eterycznych z wybranych roślin przyprawowych na stabilność oksydacyjną przechowywanego smalcu wieprzowego". ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 93 (2):110-122. [12] Newerli-Guz Joanna. 2012. "Przeciwutleniające właściwości majeranku ogrodowego Origanum majorana L.". Problemy Higieny i Epidemiologii 93 (4): 834-837. [13] Newerli-Guz, Joanna. 2012. "Właściwości przeciwutleniające przypraw na przykładzie pieprzu czarnego Piper nigrum L." Bromatologia Chemia Toksykologia 45 (3): 887-891. [14] Rochala Paweł. 2007. "Zioła w kuchni". Warszawa: Wydawnictwo Świat Książki. [15] Ruba Puram Hoshe, Mahima Maheshwari, Akshra Gupta, Asmita Arora. 2017. "Saffron: From flavour to anti-cancer". International Journal of Applied Research 3, 311-314.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 125365 "Z odrobiną pikanterii..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2020-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH