Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-2
Napój herbaciany kombucha jako baza do produkcji innowacyjnych napojów niskoalkoholowych
Marcin Kruk
Szymon Pochylski
Katarzyna Neffe-Skocińska
Danuta Kołożyn-Krajewska
nr katalogowy: 137304
10.15199/64.2022.2.6
kombucha
napoje niskoalkoholowe
polifenole
aktywność antyoksydacyjna
fermentacja
kombucha
low-alcoholic beverages
polyphenols
antioxidant activity
fermentation
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-2
Napój herbaciany kombucha jako baza do produkcji innowacyjnych napojów niskoalkoholowych
Marcin Kruk
Szymon Pochylski
Katarzyna Neffe-Skocińska
Danuta Kołożyn-Krajewska
nr katalogowy: 137304
10.15199/64.2022.2.6
kombucha
napoje niskoalkoholowe
polifenole
aktywność antyoksydacyjna
fermentacja
kombucha
low-alcoholic beverages
polyphenols
antioxidant activity
fermentation
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-2
Napój herbaciany kombucha jako baza do produkcji innowacyjnych napojów niskoalkoholowych
Marcin Kruk
Szymon Pochylski
Katarzyna Neffe-Skocińska
Danuta Kołożyn-Krajewska
nr katalogowy: 137304
10.15199/64.2022.2.6
kombucha
napoje niskoalkoholowe
polifenole
aktywność antyoksydacyjna
fermentacja
kombucha
low-alcoholic beverages
polyphenols
antioxidant activity
fermentation
CHŁODNICTWO 2011-10
Wpływ różnych metod rozmrażania mięsa wieprzowego na właściwości fizykochemiczne i sensoryczne polędwicy wędzonej
Iwona Chwastowska-Siwiecka
Jacek Kondratowicz
nr katalogowy: 63280
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-6
Piwa kwaśne – charakterystyka i technologia produkcji
Joanna Kawa-Rygielska
Kinga Adamenko
Adam Głowacki
Justyna Paszkot
nr katalogowy: 135242
10.15199/64.2021.6.2
piwowarstwo
technologia fermentacji
piwa kwaśne
niekonwencjonalne mikroorganizmy
brewing
fermentation technology
sour beer
unconventional microorganisms
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-6
Piwa kwaśne – charakterystyka i technologia produkcji
Joanna Kawa-Rygielska
Kinga Adamenko
Adam Głowacki
Justyna Paszkot
nr katalogowy: 135242
10.15199/64.2021.6.2
piwowarstwo
technologia fermentacji
piwa kwaśne
niekonwencjonalne mikroorganizmy
brewing
fermentation technology
sour beer
unconventional microorganisms
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-6
Piwa kwaśne – charakterystyka i technologia produkcji
Joanna Kawa-Rygielska
Kinga Adamenko
Adam Głowacki
Justyna Paszkot
nr katalogowy: 135242
10.15199/64.2021.6.2
piwowarstwo
technologia fermentacji
piwa kwaśne
niekonwencjonalne mikroorganizmy
brewing
fermentation technology
sour beer
unconventional microorganisms
CHŁODNICTWO 2012-1-2
Charakterystyka wybranych cech jakościowych maślanek naturalnych zakupionych w handlu detalicznym w czasie chłodniczego przechowywania
ANNA MITUNIEWICZ-MAŁEK
MONIKA MAGDALIŃSKA
IZABELA DMYTRÓW
JERZY BALEJKO
KRZYSZTOF DMYTRÓW
nr katalogowy: 66012
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2007-3-4
Mechanical and physicochemical characteristics of selected materials for dental fillings
JOANNA MYSTKOWSKA
JAN R. DĄBROWSKI
nr katalogowy: 27480
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-4
Wpływ dodatku wytłoków z buraka ćwikłowego na wybrane cechy ciastek kruchych
Katarzyna Sujka
Bartosz Kruszewski
nr katalogowy: 138732
ciastka kruche
wytłoki
burak ćwikłowy
cechy sensoryczne
shortbread cookies
pomace
beetroot
sensory characteristics
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-4
Wpływ dodatku wytłoków z buraka ćwikłowego na wybrane cechy ciastek kruchych
Katarzyna Sujka
Bartosz Kruszewski
nr katalogowy: 138732
ciastka kruche
wytłoki
burak ćwikłowy
cechy sensoryczne
shortbread cookies
pomace
beetroot
sensory characteristics
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-4
Wpływ dodatku wytłoków z buraka ćwikłowego na wybrane cechy ciastek kruchych
Katarzyna Sujka
Bartosz Kruszewski
nr katalogowy: 138732
ciastka kruche
wytłoki
burak ćwikłowy
cechy sensoryczne
shortbread cookies
pomace
beetroot
sensory characteristics
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-4
Wpływ dodatku wytłoków z buraka ćwikłowego na wybrane cechy ciastek kruchych
Katarzyna Sujka
Bartosz Kruszewski
nr katalogowy: 138732
ciastka kruche
wytłoki
burak ćwikłowy
cechy sensoryczne
shortbread cookies
pomace
beetroot
sensory characteristics
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-4
Wpływ rodzaju techniki obróbki kulinarnej na jakość filetów z karpia (Cyprinus carpio) pokrytych powłoką furcelleranowo-żelatynową
Monika Modzelewska-Kapituła
Katarzyna Tkacz
Wacław Mozolewski
Weronika Zduńczyk
Ewa Malczyk
Marta Szulc
Agata Ziomek
nr katalogowy: 143011
10.15199/65.2023.4.5
ryby
obróbka cieplna
wartość odżywcza
właściwości fizyko- chemiczne
fish
cooking
nutritional value
physicochemical properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-4
Wpływ rodzaju techniki obróbki kulinarnej na jakość filetów z karpia (Cyprinus carpio) pokrytych powłoką furcelleranowo-żelatynową
Monika Modzelewska-Kapituła
Katarzyna Tkacz
Wacław Mozolewski
Weronika Zduńczyk
Ewa Malczyk
Marta Szulc
Agata Ziomek
nr katalogowy: 143011
10.15199/65.2023.4.5
ryby
obróbka cieplna
wartość odżywcza
właściwości fizyko- chemiczne
fish
cooking
nutritional value
physicochemical properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-4
Wpływ rodzaju techniki obróbki kulinarnej na jakość filetów z karpia (Cyprinus carpio) pokrytych powłoką furcelleranowo-żelatynową
Monika Modzelewska-Kapituła
Katarzyna Tkacz
Wacław Mozolewski
Weronika Zduńczyk
Ewa Malczyk
Marta Szulc
Agata Ziomek
nr katalogowy: 143011
10.15199/65.2023.4.5
ryby
obróbka cieplna
wartość odżywcza
właściwości fizyko- chemiczne
fish
cooking
nutritional value
physicochemical properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Polifenole w piwie
Agnieszka Salamon
nr katalogowy: 134740
10.15199/65.2021.11.4
polifenole
piwo
napoje alkoholowe
umiarkowana konsumpcja piwa
polyphenols
beer
alcoholic beverages
moderate consumption of beer
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Polifenole w piwie
Agnieszka Salamon
nr katalogowy: 134740
10.15199/65.2021.11.4
polifenole
piwo
napoje alkoholowe
umiarkowana konsumpcja piwa
polyphenols
beer
alcoholic beverages
moderate consumption of beer
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Polifenole w piwie
Agnieszka Salamon
nr katalogowy: 134740
10.15199/65.2021.11.4
polifenole
piwo
napoje alkoholowe
umiarkowana konsumpcja piwa
polyphenols
beer
alcoholic beverages
moderate consumption of beer
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Polifenole w piwie
Agnieszka Salamon
nr katalogowy: 134740
10.15199/65.2021.11.4
polifenole
piwo
napoje alkoholowe
umiarkowana konsumpcja piwa
polyphenols
beer
alcoholic beverages
moderate consumption of beer
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
Ocena fizykochemicznych właściwości surowców roślinnych w formie proszku i otrzymanych z ich udziałem suchych szamponów do włosów
Małgorzata Zięba
Emilia Klimaszewska
Millena Ruszkowska
nr katalogowy: 138870
10.15199/62.2022.8.5
suche szampony do włosów
proszki
właściwości fizykochemiczne
jakość
dry hair shampoos
powders
physicochemical properties
quality
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-6
WĘDZENIE, PARZENIE I PIECZENIE
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 143578
obróbka termiczna
wędzenie
parzenie
pieczenie
thermal treatment
smoking
steaming
bakings
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-6
WĘDZENIE, PARZENIE I PIECZENIE
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 143578
obróbka termiczna
wędzenie
parzenie
pieczenie
thermal treatment
smoking
steaming
bakings
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-6
WĘDZENIE, PARZENIE I PIECZENIE
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 143578
obróbka termiczna
wędzenie
parzenie
pieczenie
thermal treatment
smoking
steaming
bakings
CHŁODNICTWO 2013-4
Zmiany oceny sensorycznej zamrożonych warzyw w czasie przechowywania
Tomasz Pukszta
nr katalogowy: 76115
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-2
Ogniwa hybrydowe - iminy tiofenowe jako HTM
Sonia KOTOWICZ
Agnieszka Katarzyna PAJĄK
Mateusz KORZEC
Ewa SCHAB-BALCERZAK
nr katalogowy: 136075
10.15199/48.2022.02.15
Iminy
tiofen
elektrochemia
perowskitowe ogniwa słoneczne.
Imines
thiophene
electrochemistry
perovskite solar cells.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-2
Ogniwa hybrydowe - iminy tiofenowe jako HTM
Sonia KOTOWICZ
Agnieszka Katarzyna PAJĄK
Mateusz KORZEC
Ewa SCHAB-BALCERZAK
nr katalogowy: 136075
10.15199/48.2022.02.15
Iminy
tiofen
elektrochemia
perowskitowe ogniwa słoneczne.
Imines
thiophene
electrochemistry
perovskite solar cells.
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2024-4
Ocena wypływu rodzaju substancji żelujących i zagęszczających na właściwości fizykochemiczne i organoleptyczne dżemów z owoców borówki wysokiej
Stanisław Kalisz
Natalia Polak
nr katalogowy: 150163
10.15199/64.2024.4.3
dżem
borówka wysoka
antocyjany
polifenole
jam
highbush blueberry
anthocyanins
polyphenols
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-12b
Zastosowanie EIS do oceny własności fizykochemicznych modyfikowanego powierzchniowo stopu Ti-6Al-4V ELI
Marta KIEL-JAMROZIK
Janusz SZEWCZENKO
Witold WALKE
Jan MARCINIAK
nr katalogowy: 73194
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-5
Wpływ mikronizacji błonnika na jego właściwości fizykochemiczne
Jacek Anioła
nr katalogowy: 120371
10.15199/65.2019.5.8
błonnik pokarmowy
preparaty wysokobłonnikowe
mikronizacja
właściwości funkcjonalne
dietary fiber
high-fiber preparations
micronization
functional properties
CHŁODNICTWO 2011-5
Właściwości funkcjonalne mrożonego mięsa króliczego
ILONA GAŁĄZKA-CZARNECKA
LUCJAN KRALA
nr katalogowy: 59731
CHŁODNICTWO 2013-7
Zmiany właściwości sensorycznych mięsa końskiego w czasie chłodniczego przechowywania w zależności od wieku koni
Renata Stanisławczyk
nr katalogowy: 78016
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-11
OCENA JAKOŚCI MIĘŚNI PIERSIOWYCH INDYKÓW poddanych obróbce metodą sous-vide
Iwona Chwastowska-Siwiecka
Tomasz Drażba
Ewa Burczyk
nr katalogowy: 140664
indyk
mięśnie piersiowe
sous-vide
właściwości fizykochemiczne i sensoryczne
turkey
pectoral muscles
sous-vide
physicochemical and sensory properties
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-11
OCENA JAKOŚCI MIĘŚNI PIERSIOWYCH INDYKÓW poddanych obróbce metodą sous-vide
Iwona Chwastowska-Siwiecka
Tomasz Drażba
Ewa Burczyk
nr katalogowy: 140664
indyk
mięśnie piersiowe
sous-vide
właściwości fizykochemiczne i sensoryczne
turkey
pectoral muscles
sous-vide
physicochemical and sensory properties
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2016-7
Badania własności fizykochemicznych płytki kątowej ze stali 316L
Anita KAJZER
Magdalena ANTONOWICZ
nr katalogowy: 100049
10.15199/24.2016.7.3
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-9
Comparison of Field Effect Transistor with C-nPd gate and resistive C-nPd film sensing properties toward hydrogen
Sławomir Krawczyk
Elżbieta Czerwosz
Halina Wronka
Piotr Firek
Mariusz Sochacki
Jan Szmidt
nr katalogowy: 139332
10.15199/48.2022.09.72
hydrogen sensors
thin layers
resistance measurement
C-nPd film
sensory wodoru
cienkie warstwy
pomiary rezystancji
warstwy C-nPd
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-9
Comparison of Field Effect Transistor with C-nPd gate and resistive C-nPd film sensing properties toward hydrogen
Sławomir Krawczyk
Elżbieta Czerwosz
Halina Wronka
Piotr Firek
Mariusz Sochacki
Jan Szmidt
nr katalogowy: 139332
10.15199/48.2022.09.72
hydrogen sensors
thin layers
resistance measurement
C-nPd film
sensory wodoru
cienkie warstwy
pomiary rezystancji
warstwy C-nPd
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2023-5
Technologia wytwarzania wysokogatunkowego papieru o wzmocnionych właściwościach fizykochemicznych
Ewa Mijowska
Karolina Wenelska
nr katalogowy: 143420
celuloza
polimery
wypełniacze
włókna
właściwości fizykochemiczne
cellulose
polymers
fillers
fibre
physicochemical properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-4
Wpływ sposobu prażenia kawy na jej cechy sensoryczne
Joanna Maria Klepacka
Anna Gątarska
nr katalogowy: 143010
10.15199/65.2023.4.4
kawa
ziarna
palenie
cechy sensoryczne
coffee
beans
roasting
sensory characteristics
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-4
Wpływ sposobu prażenia kawy na jej cechy sensoryczne
Joanna Maria Klepacka
Anna Gątarska
nr katalogowy: 143010
10.15199/65.2023.4.4
kawa
ziarna
palenie
cechy sensoryczne
coffee
beans
roasting
sensory characteristics
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-4
Wpływ sposobu prażenia kawy na jej cechy sensoryczne
Joanna Maria Klepacka
Anna Gątarska
nr katalogowy: 143010
10.15199/65.2023.4.4
kawa
ziarna
palenie
cechy sensoryczne
coffee
beans
roasting
sensory characteristics
CHŁODNICTWO 2012-7-8
Wpływ metody pakowania i czasu chłodniczego przechowywania na właściwości fizykochemiczne i sensoryczne mięsa króliczego
Iwona Chwast owska-Siwiecka
Iwona Bar yczka
Natalia Skiepko
nr katalogowy: 70338
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2023-5
Technologia wytwarzania wysokogatunkowego papieru o wzmocnionych właściwościach fizykochemicznych
Ewa Mijowska
Karolina Wenelska
nr katalogowy: 143420
celuloza
polimery
wypełniacze
włókna
właściwości fizykochemiczne
cellulose
polymers
fillers
fibre
physicochemical properties
SZKŁO I CERAMIKA 2011-6
Rola H2O w procesie topienia i klarowania szkieł
Józef Zawiła
Joanna Rybicka -Łada
nr katalogowy: 64345
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2011-10
Badania właściwości piezoelektrycznych folii z politereftalanu etylenu PET pod kątem jej zastosowania na sensory ściskania i rozciągania
Ewa KLIMIEC
Wiesław ZARASKA
Szymon KUCZYŃSKI
nr katalogowy: 63360
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-11b
Właściwości fizykochemiczne nanomodyfikowanych olejów transformatorowych
Dominik DOBRY
Dariusz ZMARZŁY
nr katalogowy: 55773
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-6
Probiotyki w fermentowanych napojach owocowych – przegląd
Urszula T. Jasińska
nr katalogowy: 135251
10.15199/64.2021.6.3
fermentowane napoje owocowe
żywność funkcjonalna
probiotyki
weganizm
fermented fruit beverages
functional food
probiotics
veganism
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-6
Probiotyki w fermentowanych napojach owocowych – przegląd
Urszula T. Jasińska
nr katalogowy: 135251
10.15199/64.2021.6.3
fermentowane napoje owocowe
żywność funkcjonalna
probiotyki
weganizm
fermented fruit beverages
functional food
probiotics
veganism
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-3
Wpływ β-glukanów na zdrowie człowieka
Karolina Jachimowicz-Rogowska
Anna Winiarska-Mieczan
Anna Chmielowiec-Korzeniowska
Leszek Tymczyna
Tomasz Czernecki
Marcin Banach
Daniel Potrzebski
nr katalogowy: 142409
10.15199/62.2023.3.6
β-glukany
prebiotyki
zdrowie
człowiek
procesy metaboliczne
zapalenie
stres oksydacyjny
immunomodulacja
β-glucans
prebiotics
health
human
metabolic processes
inflammation
oxidative stress
immunomodulation
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-11
Intensywność odbicia naziemnego skanowania laserowego w zależności od właściwości fizycznych materiałów budowlanych i warunków skanowania
Małgorzata Ulewicz
Joanna A. Pawłowicz
nr katalogowy: 140580
10.15199/33.2022.11.17
materiały budowlane
właściwości fizyczne materiałów
skaning laserowy.
building materials
physical properties of materials
laser scanning.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
Ocena fizykochemicznych właściwości surowców roślinnych w formie proszku i otrzymanych z ich udziałem suchych szamponów do włosów
Małgorzata Zięba
Emilia Klimaszewska
Millena Ruszkowska
nr katalogowy: 138870
10.15199/62.2022.8.5
suche szampony do włosów
proszki
właściwości fizykochemiczne
jakość
dry hair shampoos
powders
physicochemical properties
quality
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
Ocena fizykochemicznych właściwości surowców roślinnych w formie proszku i otrzymanych z ich udziałem suchych szamponów do włosów
Małgorzata Zięba
Emilia Klimaszewska
Millena Ruszkowska
nr katalogowy: 138870
10.15199/62.2022.8.5
suche szampony do włosów
proszki
właściwości fizykochemiczne
jakość
dry hair shampoos
powders
physicochemical properties
quality
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
Ocena fizykochemicznych właściwości surowców roślinnych w formie proszku i otrzymanych z ich udziałem suchych szamponów do włosów
Małgorzata Zięba
Emilia Klimaszewska
Millena Ruszkowska
nr katalogowy: 138870
10.15199/62.2022.8.5
suche szampony do włosów
proszki
właściwości fizykochemiczne
jakość
dry hair shampoos
powders
physicochemical properties
quality
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
Ocena fizykochemicznych właściwości surowców roślinnych w formie proszku i otrzymanych z ich udziałem suchych szamponów do włosów
Małgorzata Zięba
Emilia Klimaszewska
Millena Ruszkowska
nr katalogowy: 138870
10.15199/62.2022.8.5
suche szampony do włosów
proszki
właściwości fizykochemiczne
jakość
dry hair shampoos
powders
physicochemical properties
quality
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
Ocena fizykochemicznych właściwości surowców roślinnych w formie proszku i otrzymanych z ich udziałem suchych szamponów do włosów
Małgorzata Zięba
Emilia Klimaszewska
Millena Ruszkowska
nr katalogowy: 138870
10.15199/62.2022.8.5
suche szampony do włosów
proszki
właściwości fizykochemiczne
jakość
dry hair shampoos
powders
physicochemical properties
quality
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
Ocena fizykochemicznych właściwości surowców roślinnych w formie proszku i otrzymanych z ich udziałem suchych szamponów do włosów
Małgorzata Zięba
Emilia Klimaszewska
Millena Ruszkowska
nr katalogowy: 138870
10.15199/62.2022.8.5
suche szampony do włosów
proszki
właściwości fizykochemiczne
jakość
dry hair shampoos
powders
physicochemical properties
quality
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
Ocena fizykochemicznych właściwości surowców roślinnych w formie proszku i otrzymanych z ich udziałem suchych szamponów do włosów
Małgorzata Zięba
Emilia Klimaszewska
Millena Ruszkowska
nr katalogowy: 138870
10.15199/62.2022.8.5
suche szampony do włosów
proszki
właściwości fizykochemiczne
jakość
dry hair shampoos
powders
physicochemical properties
quality
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
Ocena fizykochemicznych właściwości surowców roślinnych w formie proszku i otrzymanych z ich udziałem suchych szamponów do włosów
Małgorzata Zięba
Emilia Klimaszewska
Millena Ruszkowska
nr katalogowy: 138870
10.15199/62.2022.8.5
suche szampony do włosów
proszki
właściwości fizykochemiczne
jakość
dry hair shampoos
powders
physicochemical properties
quality
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
Ocena fizykochemicznych właściwości surowców roślinnych w formie proszku i otrzymanych z ich udziałem suchych szamponów do włosów
Małgorzata Zięba
Emilia Klimaszewska
Millena Ruszkowska
nr katalogowy: 138870
10.15199/62.2022.8.5
suche szampony do włosów
proszki
właściwości fizykochemiczne
jakość
dry hair shampoos
powders
physicochemical properties
quality
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2015-4
Wpływ składu mieszaniny reakcyjnej w procesie modyfikacji powierzchni stopu Al-Zn na wybrane właściwości fizykochemiczne powłoki a-SiCN-H
Katarzyna Koper
Karol Kyzioł
Łukasz Kaczmarek
Zbigniew Grzesik
nr katalogowy: 94595
10.15199/28.2015.4.2
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-4
Pieczywo bezglutenowe wyzwania technologiczne
Maria Różańska
Sylwia Mildner-Szkudlarz
nr katalogowy: 113395
10.15199/65.2018.4.5
pieczywo bezglutenowe
technologia HHP
ekstruzja
miesienie ultradźwiękowe
gluten-free bread
HHP technology
extrusion
ultrasound mixing
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-3
Wpływ β-glukanów na zdrowie człowieka
Karolina Jachimowicz-Rogowska
Anna Winiarska-Mieczan
Anna Chmielowiec-Korzeniowska
Leszek Tymczyna
Tomasz Czernecki
Marcin Banach
Daniel Potrzebski
nr katalogowy: 142409
10.15199/62.2023.3.6
β-glukany
prebiotyki
zdrowie
człowiek
procesy metaboliczne
zapalenie
stres oksydacyjny
immunomodulacja
β-glucans
prebiotics
health
human
metabolic processes
inflammation
oxidative stress
immunomodulation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-3
Wpływ β-glukanów na zdrowie człowieka
Karolina Jachimowicz-Rogowska
Anna Winiarska-Mieczan
Anna Chmielowiec-Korzeniowska
Leszek Tymczyna
Tomasz Czernecki
Marcin Banach
Daniel Potrzebski
nr katalogowy: 142409
10.15199/62.2023.3.6
β-glukany
prebiotyki
zdrowie
człowiek
procesy metaboliczne
zapalenie
stres oksydacyjny
immunomodulacja
β-glucans
prebiotics
health
human
metabolic processes
inflammation
oxidative stress
immunomodulation
OPAKOWANIE 2009-I
Developing Antimicrobial Packaging Materials Using Bacteriocins
Anna Sip
Ewelina Celińska
nr katalogowy: 42502
CHŁODNICTWO 2014-6
Wpływ warunków chłodniczego przechowywania na właściwości kiełków koniczyny czerwonej (Trifolium pratense L.)
Ewelina Brzozowska
Ilona Gałązk -Czarnecka
Lucjan Krala
nr katalogowy: 85151
MATERIAŁY BUDOWLANE 2022-11
Intensywność odbicia naziemnego skanowania laserowego w zależności od właściwości fizycznych materiałów budowlanych i warunków skanowania
Małgorzata Ulewicz
Joanna A. Pawłowicz
nr katalogowy: 140580
10.15199/33.2022.11.17
materiały budowlane
właściwości fizyczne materiałów
skaning laserowy.
building materials
physical properties of materials
laser scanning.
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2012-7-8
Charakterystyka owoców wybranych odmian rokitnika pospolitego (Hippophae rhamnoides L.) uprawianych w Polsce
Janusz Lipowski
Krystian Marszałek
Sylwia Skąpska
Urszula Jasińska
nr katalogowy: 70381
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2013-3
The development of stable baths for electrodeposition of Sn-Zn-Cu lead free solder alloys
Monika Słupska
Piotr Ozga
Bbigniew Świątek
Honorata Kazimierczak
nr katalogowy: 78034
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2015-5
MICROSTRUCTURE AND MECHANICAL PROPERTIES OF Ni-Al-Ti-B ALLOY
PAWEŁ HYJEK
IWONA SULIMA
nr katalogowy: 91378
10.15199/67.2015.5.2
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-11
Puffing of Pork- Effects of Process Conditions on Expansion Ratio
Tomasz Pawlak
Antoni Ryniecki
Jerzy Stangierski
nr katalogowy: 102265
10.15199/65.2016.11.4
OPAKOWANIE 2018-10
BADANIA I ROZWÓJ: Wpływ technik pakowania na jakość mięsnych wyrobów garmażeryjnych w trakcie przechowywania
Patrycja Miszta
Iwona Michalska-Pożoga
Tomasz Rydzkowski
nr katalogowy: 116781
10.15199/42.2018.10.1
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2010-3
Platelets activation and adhesion on TiN+Ti2N+αTi(N) layer produced in plasma space on Ti6Al4V alloy
MAŁGORZTA GONSIOR
ROMAN KUSTOSZ
TOMASZ BOROWSKI
MACIEJ OSSOWSKI
MAREK SANAK
BOGUMIŁ JAKIEŁŁA
TADEUSZ WIERZCHOŃ
nr katalogowy: 52787
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-5
INNOWACJE W MARYNOWANIU - naturalne składniki przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające
Jakub Rutkowski
Katarzyna Tkacz
nr katalogowy: 137697
marynowanie
jakość mikrobiologiczna mięsa
składniki marynat
marinating
microbiological quality of meat
marinades ingredients
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-5
INNOWACJE W MARYNOWANIU - naturalne składniki przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające
Jakub Rutkowski
Katarzyna Tkacz
nr katalogowy: 137697
marynowanie
jakość mikrobiologiczna mięsa
składniki marynat
marinating
microbiological quality of meat
marinades ingredients
GAZETA CUKROWNICZA 2012-5
Mikrobiologiczne bezpieczeństwo wysłodków
Małgorzata Kowalska
Ewelina Kacprzak
nr katalogowy: 72015
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-7
Herbaty czarne jakość sensoryczna i ich właściwości przeciwutleniające
Przemysław Dmowski
Karol Zakrzewski
nr katalogowy: 115043
10.15199/65.2018.7.8
aromatyzowana herbata czarna
przeciwutleniacze
ocena konsumencka
barwa
flavoured black tea
antioxidants
consumer evaluation
colour
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2014-4
WPŁYW STRUKTURY ZWIĄZKÓW CHEMICZNYCH TYPU (Zn,Fe)S NA KINETYKĘ I STRUKTURĘ PRODUKTÓW PROCESU ICH UTLENIANIA
SEBASTIAN KULAWIK
RAFAŁ MICHALSKI
PIOTR KAPIAS
nr katalogowy: 84009
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-9
Wpływ stosunku substratów na właściwości palne i fizykochemiczne pianek poliizocjanurowych
Kamila Mizera
Maciej Celiński
Kamila Sałasińska
Maria Kurańska
Sławomir Michałowski
Paweł Kozikowski
Monika Borucka
Jan Przybysz
Agnieszka Gajek
nr katalogowy: 144978
10.15199/62.2023.9.11
pianka poliizocyjanurowa
właściwości palne
właściwości fizykochemiczne
polyisocyanurate foam
combustible properties
physicochemical properties
OPAKOWANIE 2017-1
PACKAGING SPECTRUM: Naczynia jednorazowego użytku w teorii i praktyce
Maria Sielicka
Karolina Assman
nr katalogowy: 103741
10.15199/42.2017.1.2
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2008-6
Sensory organs and sensing devices
TATSUO TOGAWA
nr katalogowy: 35599
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2011-7-8
SYNTEZA NANOCZĄSTEK ZŁOTA W REAKTORZE CYKLICZNYM PRZY UŻYCIU DMAB (DIMETYLOAMINO BORAN) W ŚRODOWISKU WODNYM
MAREK WOJNICKI
KRZYSZTOF FITZNER
nr katalogowy: 61188
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-8
Wpływ sposobów suszenia w produkcji i przechowywaniu żywności na wybrane właściwości fizykochemiczne truskawek
Piotr Grzegory
Dariusz Piotrowski
Emilia Janiszewska-Turak
nr katalogowy: 121989
10.15199/65.2019.8.8
truskawki
suszenie
zawartość wody
aktywność wody
właściwości mechaniczne
struktura
barwa
strawberries
drying
water content
water activity
mechanical properties
structure
colour
CHŁODNICTWO 2015-6
Właściwości bułek pszennych chłodzonych i głęboko mrożonych pakowanych w modyfikowanej atmosferze
Izabella Kwaśniewska-Karolak
Lucjan Krala
nr katalogowy: 92142
10.15199/8.2015.6.2
AURA 2023-10
Charakterystyka zdolności buforowych gleby oraz możliwości ich poprawy
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
Marek KOPACKI
nr katalogowy: 145431
10.15199/2.2023.10.1
zdolności buforowe gleby
pojemność glebowego kompleksu sorpcyjnego
czynniki zwiększające zdolności buforowe
soil buffering capacity
capacity of soil sorption complex
factors increasing buffering capacity
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2010-3
Selection of heat treatment and aluminizing sequence for Rene 77 superalloy
MAREK PORĘBA
JAN SIENIAWSKI
nr katalogowy: 52748
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2016-7
Mechanical properties and corrosion behavior of nitrided surface layer formed on AISI 4140 steel
Karina Jagielska-Wiaderek
Medard Makrenek
Renata Mola
nr katalogowy: 99435
10.15199/40.2016.7.4
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2011-7
Nowe odmiany alotropowe węgla w inżynierii elektrycznej
Romuald JANION
nr katalogowy: 60781
GOSPODARKA MIĘSNA 2021-3
Wołowina kulinarna cz. II – wartość odżywcza i cechy tekstury
Monika Modzelewska-Kapituła
Weronika Zduńczyk
Katarzyna Tkacz
nr katalogowy: 130895
skład chemiczny
barwa
cechy sensoryczne
chemical composition
colour
sensory properties
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2013-3
Microstructure and corrosion resistance of chromed diffusion layers and chrome plated galvanic coatings, before and after CO2 laser modification
Andrzej Młynarczak
Przemysław Borecki
Dariusz Bartkowski
nr katalogowy: 78031
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2011-11
Formation of molecular ion beams for ion implantation purposes
KRZYSZTOF Kiszczak
MARCIN Turek
DARIUSZ MĄczka
BRONISŁAW SŁowi Ński
JAROSŁAW Zubrzycki
nr katalogowy: 64036
MATERIAŁY BUDOWLANE 2024-10
Application of colloidal calcium hydroxide nanoparticles for consolidation of damaged lime plaster in historical buildings
Beata Klimek
nr katalogowy: 151120
10.15199/33.2024.10.11
tynki
koloidalne nanocząstki wodorotlenku wapnia
wzmacnianie
mikrostruktura
właściwości fizyczne
plasters
colloidal calcium hydroxide nanoparticles
consolidation
microstructure
physical properties
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-7b
Magnetic properties of permanent magnets for magnetic sensors working in wide range of temperature
Barbara SLUSAREK
Kazimierz ZAKRZEWSKI
nr katalogowy: 69298
GOSPODARKA MIĘSNA 2020-1
Właściwości funkcjonalne wybranych przypraw naturalnych w technologii mięsa
Ewa Burczyk
Jacek Kondratowicz
Weronika Niszczak
nr katalogowy: 124494
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2012-6
Low-ohmic contacts on the basis of silver nanopowder dedicated to photovoltaic cells
Joanna Kalbarczyk
Marian Teodorczyk
Konrad Krzyżak
Grzegorz Gawlik
Mateusz Jarosz
Anna Młożniak
nr katalogowy: 68598
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2022-2
Synteza i charakterystyka materiałów hydrożelowych modyfikowanych ekstraktem Calendula officinalis przeznaczonych do leczenia oparzeń skóry
MATEUSZ JAMROŻY
MAGDALENA GŁĄB
nr katalogowy: 137898
10.15199/28.2022.2.1
hydrożele polimerowe
chitozan
żelatyna
ekstrakt z Calendula officinalis
fotopolimeryzacja
polymer hydrogels
chitosan
gelatin
Calendula officinalis extract
photopolymerization
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2022-2
Synteza i charakterystyka materiałów hydrożelowych modyfikowanych ekstraktem Calendula officinalis przeznaczonych do leczenia oparzeń skóry
MATEUSZ JAMROŻY
MAGDALENA GŁĄB
nr katalogowy: 137898
10.15199/28.2022.2.1
hydrożele polimerowe
chitozan
żelatyna
ekstrakt z Calendula officinalis
fotopolimeryzacja
polymer hydrogels
chitosan
gelatin
Calendula officinalis extract
photopolymerization
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2022-2
Synteza i charakterystyka materiałów hydrożelowych modyfikowanych ekstraktem Calendula officinalis przeznaczonych do leczenia oparzeń skóry
MATEUSZ JAMROŻY
MAGDALENA GŁĄB
nr katalogowy: 137898
10.15199/28.2022.2.1
hydrożele polimerowe
chitozan
żelatyna
ekstrakt z Calendula officinalis
fotopolimeryzacja
polymer hydrogels
chitosan
gelatin
Calendula officinalis extract
photopolymerization
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-6
Experimental determination of selected physicochemical properties of fuel oil compositions containing glycerol fraction Doświadczalne określenie wybranych fizykochemicznych właściwości kompozycji zawierających frakcję glicerolową jako paliwa opałowego
Andrzej Stępień
Marian Rosiński
Joanna Karaś
nr katalogowy: 98948
10.15199/62.2016.6.5
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-12
Porównanie własności elektrochemicznych zmodyfikowanych powierzchniowo stopów Ti-6Al-4V ELI oraz Ti-6Al-7Nb stosowanych w medycynie
Magdalena POCHRZĄST
Jan MARCINIAK
Marcin BASIAGA
Witold WALKE
nr katalogowy: 81610
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2015-11
Effects of plasma-assisted CVD surface modification of the Crofer 22APU steel on its selected physicochemical properties
Marta Januś
Stanisława Kluska
Michał Bobruk
Tomasz Brylewski
Witold Jastrzębski
nr katalogowy: 94850
10.15199/40.2015.11.13
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2013-12
Mobile system for diagnosis temperature and touch sensing disorders
Jakub Mruczkiewicz
Krzysztof Plec
Mateusz Majchrzycki
Andrzej Rybarczyk
nr katalogowy: 81422
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-2
Ocena jakości handlowych mąk żytnich typ 720
Grażyna Cacak-Pietrzak
Kamila Rutkowska
nr katalogowy: 125849
żyto
mąka handlowa
cechy fizyko-chemiczne
wartość wypiekowa
pieczywo
jakość
rye
commercial flour
physico-chemical characteristics
baking value
quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Jakość sensoryczna przekąsek na bazie białka roślinnego
Inga Klimczak
Daniel Głogowski
Radosław Bezler
nr katalogowy: 143471
10.15199/65.2023.5.7
przekąski
białko roślinne
projektowanie
jakość sensoryczna
pożądalność konsumencka
snacks
plant protein
design
sensory quality
consumer acceptance
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Jakość sensoryczna przekąsek na bazie białka roślinnego
Inga Klimczak
Daniel Głogowski
Radosław Bezler
nr katalogowy: 143471
10.15199/65.2023.5.7
przekąski
białko roślinne
projektowanie
jakość sensoryczna
pożądalność konsumencka
snacks
plant protein
design
sensory quality
consumer acceptance
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Jakość sensoryczna przekąsek na bazie białka roślinnego
Inga Klimczak
Daniel Głogowski
Radosław Bezler
nr katalogowy: 143471
10.15199/65.2023.5.7
przekąski
białko roślinne
projektowanie
jakość sensoryczna
pożądalność konsumencka
snacks
plant protein
design
sensory quality
consumer acceptance
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Jakość sensoryczna przekąsek na bazie białka roślinnego
Inga Klimczak
Daniel Głogowski
Radosław Bezler
nr katalogowy: 143471
10.15199/65.2023.5.7
przekąski
białko roślinne
projektowanie
jakość sensoryczna
pożądalność konsumencka
snacks
plant protein
design
sensory quality
consumer acceptance
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2015-11
Corrosion experiments in closed H2O-CO 2 system, the problem of physicochemical stability
Jacek Banaś
Bogusław Mazurkiewicz
Wojciech Solarski
Magalena Bisztyga
Urszula Lelek-Borkowska
Błażej Polakiewicz
nr katalogowy: 94842
10.15199/40.2015.11.5
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2015-11
Jak racjonalnie zagospodarować włókniste odpady naturalne?
JAN WOJTYSIAK
STANISŁAW KANISZEWSKI
nr katalogowy: 95161
10.15199/60.2015.11.4
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-5
PRZECIWDROBNOUSTROJOWE DZIAŁANIE marynat do mięsa
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Marta Chmiel
Edyta Lipińska
Kamil Piwowarek
nr katalogowy: 143393
mięso
marynata
działanie przeciwdrobnoustrojowe
Salmonella
meat
marinade
antimicrobial activity
Salmonella
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-5
PRZECIWDROBNOUSTROJOWE DZIAŁANIE marynat do mięsa
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Marta Chmiel
Edyta Lipińska
Kamil Piwowarek
nr katalogowy: 143393
mięso
marynata
działanie przeciwdrobnoustrojowe
Salmonella
meat
marinade
antimicrobial activity
Salmonella
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-2
Effect of plasma modification of polyamide-polyethylene films on their physicochemical and bacteriological properties Wpływ modyfikacji plazmowej na fizykochemiczne i bakteriologiczne właściwości folii poliamidowo-polietylenowej
Zenobia Rżanek-Boroch
Hubert Dąbrówka
Elżbieta Godlewska
nr katalogowy: 82419
10.12916/przemchem.2014.177
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-5
Badanie właściwości fizykochemicznych i aktywności katalizatorów platynowych w reakcji fotoredukcji CO2 wodorem
Justyna Nadajczyk
Ireneusz Kocemba
Jacek Góralski
Małgorzata I. Szynkowska
nr katalogowy: 59898
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-12
Physicochemical properties of brominated multi-walled carbon nanotubes functionalized with L-N-methylephedrinium O-methyl-O-2-naphthylphosphonothioate Właściwości fizykochemiczne bromowanych wielościennych nanorurek węglowych funkcjonalizowanych tiofosforanem O-metylo-O-2-naftylo-L-N-metyloefedryniowym
Magdalena Pyzalska
Sandra Zdanowska
Damian Kulawik
Volodymyr Pavlyuk
Józef Drabowicz
Wojciech Ciesielski
nr katalogowy: 95898
10.15199/62.2015.12.20
GOSPODARKA MIĘSNA 2010-8
Wpływ głodówki przedubojowej na właściwości technologiczne i sensoryczne mięśnia najdłuższego grzbietu (M. longissimus dorsi) u świń
Aneta Cegiełka
nr katalogowy: 53487
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2021-12
Analysis of the mechanical properties of electrotechnical composites based on recycling materials
Adam JAKUBAS
Mateusz CHYRA
Łukasz SUCHECKI
Katarzyna MORDAL
nr katalogowy: 134766
10.15199/48.2021.12.21
metal – polyethylene composite
iron scale
volume resistance
mechanical properties
kompozyt metal – polietylen
zendra
rezystancja skrośna
właściwości mechaniczne
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2007-12
Scanning acoustic and X-ray microscopy as attractive tools for diagnostics of electronic components
ANETA SUTOR-DZIEDZIC
nr katalogowy: 32100
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Ocena parametrów fizykochemicznych jaj gotowanych poddanych procesowi marynowania
Iwona Chwastowska-Siwiecka
Beata Paszczyk
nr katalogowy: 136886
10.15199/65.2022.3.3
jaja gotowane
marynowanie
ubytki masy
zawartość soli i suchej masy
boiled eggs
marinated
weight losses
acidity
content of salt and dry matter
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Ocena parametrów fizykochemicznych jaj gotowanych poddanych procesowi marynowania
Iwona Chwastowska-Siwiecka
Beata Paszczyk
nr katalogowy: 136886
10.15199/65.2022.3.3
jaja gotowane
marynowanie
ubytki masy
zawartość soli i suchej masy
boiled eggs
marinated
weight losses
acidity
content of salt and dry matter
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Ocena parametrów fizykochemicznych jaj gotowanych poddanych procesowi marynowania
Iwona Chwastowska-Siwiecka
Beata Paszczyk
nr katalogowy: 136886
10.15199/65.2022.3.3
jaja gotowane
marynowanie
ubytki masy
zawartość soli i suchej masy
boiled eggs
marinated
weight losses
acidity
content of salt and dry matter
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Ocena parametrów fizykochemicznych jaj gotowanych poddanych procesowi marynowania
Iwona Chwastowska-Siwiecka
Beata Paszczyk
nr katalogowy: 136886
10.15199/65.2022.3.3
jaja gotowane
marynowanie
ubytki masy
zawartość soli i suchej masy
boiled eggs
marinated
weight losses
acidity
content of salt and dry matter
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Ocena parametrów fizykochemicznych jaj gotowanych poddanych procesowi marynowania
Iwona Chwastowska-Siwiecka
Beata Paszczyk
nr katalogowy: 136886
10.15199/65.2022.3.3
jaja gotowane
marynowanie
ubytki masy
zawartość soli i suchej masy
boiled eggs
marinated
weight losses
acidity
content of salt and dry matter
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-2
Analiza właściwości sensorycznych, barwy i tekstury biszkoptów z substytutami mąki pszennej
Joanna Grad
Agata Marzec
nr katalogowy: 118819
10.15199/65.2019.2.5
biszkopt
żywność bezglutenowa
ocena sensoryczna
gęstość
sponge cake
gluten- free food
sensory evaluation
density
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-6
Effect of various adjuvants on physicochemical properties and control efficiency of herbicides Wpływ adiuwantów z różnych grup chemicznych na właściwości fizykochemiczne i skuteczność działania herbicydów
Łukasz Sobiech
Robert Idziak
Zenon Woźnica
Grzegorz Skrzypczak
nr katalogowy: 85011
10.12916/przemchem.2014.945
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-6
Ocena towaroznawcza wybranych soków owocowych pakowanych w różny sposób
Joanna Maria Klepacka
nr katalogowy: 143821
10.15199/65.2023.6.3
soki
ocena towaroznawcza
ekstrakt
kwasowość
pakowanie
juices
commodity evaluation
extract
acidity
packaging
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-6
Ocena towaroznawcza wybranych soków owocowych pakowanych w różny sposób
Joanna Maria Klepacka
nr katalogowy: 143821
10.15199/65.2023.6.3
soki
ocena towaroznawcza
ekstrakt
kwasowość
pakowanie
juices
commodity evaluation
extract
acidity
packaging
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-6
Ocena towaroznawcza wybranych soków owocowych pakowanych w różny sposób
Joanna Maria Klepacka
nr katalogowy: 143821
10.15199/65.2023.6.3
soki
ocena towaroznawcza
ekstrakt
kwasowość
pakowanie
juices
commodity evaluation
extract
acidity
packaging
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE 2016-8-9
ZASTOSOWANIA DRONÓW I SENSORÓW WIZYJNYCH I AKUSTYCZNYCH DO ZDALNEJ DETEKCJI I LOKALIZACJI OBIEKTÓW I ZDARZEŃ
Piotr Szczuko
Grzegorz Szwoch
Maciej Szczodrak
Józef Kotus
Andrzej Czyżewski
nr katalogowy: 101928
10.15199/59.2016.8-9.75
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2022-3
Polimerowe nośniki na bazie chitozanu o właściwościach antybakteryjnych i antyseptycznych
Mateusz Gruca
Mateusz Jamroży
Magdalena Głąb
nr katalogowy: 138747
10.15199/28.2022.3.3
nośniki leków
hydrożele
chitozan
Hypericum perforatum
nanosrebro
drug carriers
hydrogels
chitosan
Hypericum perforatum
nanosilver
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2022-3
Polimerowe nośniki na bazie chitozanu o właściwościach antybakteryjnych i antyseptycznych
Mateusz Gruca
Mateusz Jamroży
Magdalena Głąb
nr katalogowy: 138747
10.15199/28.2022.3.3
nośniki leków
hydrożele
chitozan
Hypericum perforatum
nanosrebro
drug carriers
hydrogels
chitosan
Hypericum perforatum
nanosilver
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2022-3
Polimerowe nośniki na bazie chitozanu o właściwościach antybakteryjnych i antyseptycznych
Mateusz Gruca
Mateusz Jamroży
Magdalena Głąb
nr katalogowy: 138747
10.15199/28.2022.3.3
nośniki leków
hydrożele
chitozan
Hypericum perforatum
nanosrebro
drug carriers
hydrogels
chitosan
Hypericum perforatum
nanosilver
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2022-3
Polimerowe nośniki na bazie chitozanu o właściwościach antybakteryjnych i antyseptycznych
Mateusz Gruca
Mateusz Jamroży
Magdalena Głąb
nr katalogowy: 138747
10.15199/28.2022.3.3
nośniki leków
hydrożele
chitozan
Hypericum perforatum
nanosrebro
drug carriers
hydrogels
chitosan
Hypericum perforatum
nanosilver
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2015-9
Modelowanie fizykochemicznych procesów przemysłowych na przykładzie saturatora piekarniczego
Andrzej HOLICZER
Grzegorz MALINOWSKI
nr katalogowy: 93290
10.15199/48.2015.09.66
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-4
Ekstruzja jako metoda poprawy właściwości funkcjonalnych i odżywczych wybranych surowców roślinnych
Grzegorz Dabrowski
nr katalogowy: 127382
ekstruzja
błonnik
skrobia
otręby pszenne
sorgo
gryka
proso
dietary fiber
starch
wheat bran
sorghum
buckwheat
millet
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2014-11
Monitoring combustion process using image classification
Daniel SAWICKI
Andrzej KOTYRA
nr katalogowy: 87762
10.12915/pe.2014.11.36
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE 2019-8
WYDAWNICTWA
nr katalogowy: 121759
CHŁODNICTWO 2011-11
Tekstura mleka fermentowanego w zależności od doboru szczepionki probiotycznej w czasie chłodniczego przechowywania
ANNA MITUNIEWICZ-MAŁEK
MILENA TYLOCH
IZABELA DMYTRÓW
nr katalogowy: 63852
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2010-11
Physicochemical properties of steel/coating composite interconnector for planar-type Solid Oxide Fuel Cell
KAZIMIERZ PRZYBYLSKI
TOMASZ BRYLEWSKI
nr katalogowy: 55612
CHŁODNICTWO 2015-12
Zmiany zawartości związków biologicznie aktywnych w kiełkach brokułu i rzodkiewki podczas chłodniczego przechowywania
Ewelina Brzozowska
Ilona Gałązka-Czarnecka
Lucjan Krala
nr katalogowy: 95602
10.15199/8.2015.12.5
CHŁODNICTWO 2014-8
Wpływ dodatku transglutaminazy na stabilność zawartości i zdolność utrzymywania wody w parówkach podczas chłodniczego przechowywani
Ewelina Brzozowska
Ilona Gałązka-Czarnecka
Izabella Kwaśniewska-Karolak
Lucjan Krala
Karolina Janczewska
nr katalogowy: 86287
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2005-7
Sensory na świecie
nr katalogowy: 9096
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-4
Skuteczność metod fizykochemicznych w oczyszczaniu ścieków z przemysłu drobiarskiego
Agnieszka Makara
Zygmunt Kowalski
nr katalogowy: 142819
10.15199/62.2023.4.9
oczyszczanie ścieków
przemysł drobiarski
metody fizykochemiczne
wastewater treatment
poultry industry
physicochemical methods
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-4
Skuteczność metod fizykochemicznych w oczyszczaniu ścieków z przemysłu drobiarskiego
Agnieszka Makara
Zygmunt Kowalski
nr katalogowy: 142819
10.15199/62.2023.4.9
oczyszczanie ścieków
przemysł drobiarski
metody fizykochemiczne
wastewater treatment
poultry industry
physicochemical methods
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-11
Wpływ właściwości mineralnego oleju silnikowego na efektywność operacyjną gazowych systemów kogeneracyjnych
Adam Kalwar
Krzysztof Pytel
Roman Filipek
Franciszek Kurdziel
nr katalogowy: 151483
10.15199/62.2024.11.24
oleje silnikowe
kogeneracja
smarowanie
właściwości fizyczno-chemiczne
engine oils
cogeneration
lubrication
physicochemical properties
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2013-3
Characterization of reaction products of liquid Al and Mg3N2
MARTA GAJEWSKA
JERZY MORGIEL
nr katalogowy: 78025
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-12
Ocena sensoryczna czekolad wyprodukowanych z różnych odmian ziarna kakaowego
Jolanta Kowalska
Izabela Zasiewska
Bogumiła Urbańska
Marta Ciecierska
nr katalogowy: 117675
10.15199/65.2018.12.3
czekolada
czekolada surowa
ziarno kakaowe
ocena sensoryczna
chocolate
raw chocolate
cocoa beans
sensory analysis
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-8
Stosowanie komór klimatyzacyjnych w procesie dojrzewania wędlin
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 139145
komory klimatyzacyjne
dojrzewanie wędlin
parametry dojrzewania
temperatura
wilgotność względna powietrza
prędkość przepływu powietrza wędzarniczego
piroliza
wędzenie
climatic (maturing) chambers
meat products maturing rooms
maturing parameters
temperature
relative humidity of the air
air flow velocity
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-8
Stosowanie komór klimatyzacyjnych w procesie dojrzewania wędlin
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 139145
komory klimatyzacyjne
dojrzewanie wędlin
parametry dojrzewania
temperatura
wilgotność względna powietrza
prędkość przepływu powietrza wędzarniczego
piroliza
wędzenie
climatic (maturing) chambers
meat products maturing rooms
maturing parameters
temperature
relative humidity of the air
air flow velocity
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-11
Ocena laboratoryjna jakości mięsa wieprzowego
Hanna Jankowiak
Aleksandra Haftka
nr katalogowy: 151419
10.15199/65.2024.11.5
świnie
wieprzowina
właściwości fizyczne
właściwości organoleptyczne
pigs
pork
physical properties
organoleptic properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-11
Ocena laboratoryjna jakości mięsa wieprzowego
Hanna Jankowiak
Aleksandra Haftka
nr katalogowy: 151419
10.15199/65.2024.11.5
świnie
wieprzowina
właściwości fizyczne
właściwości organoleptyczne
pigs
pork
physical properties
organoleptic properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-6
Ocena właściwości fizykochemicznych sosów serowych otrzymanych na bazie kazeiny kwasowej i oleju rzepakowego z dodatkiem koncentratu białek serwatkowych
Jagoda O. Szafrańska
Siemowit Muszyński
Bartosz G. Sołowiej
nr katalogowy: 121101
10.15199/65.2019.6.6
sos serowy
koncentrat białek serwatkowych (WPC80)
olej rzepakowy
tekstura
lepkość
cheese sauce
whey protein concentrate (WPC80)
rapeseed oil
texture
viscosity
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2015-11
Physicochemical properties of the Fe-25Cr/(La,Sr)CrO3 layer system in air and Ar/H2/H2O gas mixture
Michał Bobruk
Tomasz Brylewski
nr katalogowy: 94843
10.15199/40.2015.11.6
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Matcha jako dodatek do produktów zbożowych
Natalia Mikołajczak
nr katalogowy: 132055
zielona herbata
matcha
produkty zbożowe
cechy fizykochemiczne
cechy sensoryczne
green tea
matcha
cereal products
physicochemical features
sensory features
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Matcha jako dodatek do produktów zbożowych
Natalia Mikołajczak
nr katalogowy: 132055
zielona herbata
matcha
produkty zbożowe
cechy fizykochemiczne
cechy sensoryczne
green tea
matcha
cereal products
physicochemical features
sensory features
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Matcha jako dodatek do produktów zbożowych
Natalia Mikołajczak
nr katalogowy: 132055
zielona herbata
matcha
produkty zbożowe
cechy fizykochemiczne
cechy sensoryczne
green tea
matcha
cereal products
physicochemical features
sensory features
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Matcha jako dodatek do produktów zbożowych
Natalia Mikołajczak
nr katalogowy: 132055
zielona herbata
matcha
produkty zbożowe
cechy fizykochemiczne
cechy sensoryczne
green tea
matcha
cereal products
physicochemical features
sensory features
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2017-5
Protective-conducting spinel coatings applied in IT-SOFC interconnects
Tomasz Brylewski
Michał Bobruk
Aleksander Gil
nr katalogowy: 105134
10.15199/40.2017.5.2
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-4
Piwo w imadle, czyli słów kilka o sensoryce złocistego napoju
nr katalogowy: 44004
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2022-2
SIEĆ SENSORYCZNA DO POMIARU WIELKOŚCI BIOMEDYCZNYCH CZŁOWIEKA
Rafał Nogły
Marian Wnuk
nr katalogowy: 136476
10.15199/13.2022.2.2
sieć sensoryczna
parametry życiowe
temperatura
saturacja
ciśnienie krwi
EKG
WBAN
Bluetooth
antena
antena tekstylna
sensory network
vital signs
temperature
saturation
blood pressure
EKG
WBAN
Bluetooth
antenna
textile antenna
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2022-2
SIEĆ SENSORYCZNA DO POMIARU WIELKOŚCI BIOMEDYCZNYCH CZŁOWIEKA
Rafał Nogły
Marian Wnuk
nr katalogowy: 136476
10.15199/13.2022.2.2
sieć sensoryczna
parametry życiowe
temperatura
saturacja
ciśnienie krwi
EKG
WBAN
Bluetooth
antena
antena tekstylna
sensory network
vital signs
temperature
saturation
blood pressure
EKG
WBAN
Bluetooth
antenna
textile antenna
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2022-2
SIEĆ SENSORYCZNA DO POMIARU WIELKOŚCI BIOMEDYCZNYCH CZŁOWIEKA
Rafał Nogły
Marian Wnuk
nr katalogowy: 136476
10.15199/13.2022.2.2
sieć sensoryczna
parametry życiowe
temperatura
saturacja
ciśnienie krwi
EKG
WBAN
Bluetooth
antena
antena tekstylna
sensory network
vital signs
temperature
saturation
blood pressure
EKG
WBAN
Bluetooth
antenna
textile antenna
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-11
Metody obliczeniowe w badaniu właściwości fizykochemicznych FAME. Przegląd literatury
Paweł Grabowski
nr katalogowy: 146070
10.15199/62.2023.11.14
FAME
parametry biodiesla
metody obliczeniowe
FAME
biodiesel parameters
calculation methods
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2017-9
Badanie wybranych właściwości węgli stoso
Stanisław GIL
Wojciech BIALIK
Roman MAŃKA
nr katalogowy: 109170
10.15199/24.2017.9.3
żelazostopy
węgiel
parametry fizykochemiczne
ferroalloys
coal
physicochemical parameters
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-5
Fizykochemiczne właściwości twardych odpadów rybnych oraz możliwości ich wykorzystania dla celów nutraceutycznych i biomedycznych
Zbigniew Dobrzański
Fabiola Bubel
Katarzyna Chojnacka
Piotr J. Bykowski
Janusz Bolanowski
Tadeusz Trziszka
nr katalogowy: 68147
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2011-1
Ochrona katodowa stali zbrojeniowej w betonie - aktualny stan technologii, zakres zastosowania i wymagania normowe
WOJCIECH SOKÓLSKI
nr katalogowy: 57218
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-5
Technological and physicochemical aspects of the production of cleaning cosmetic concentrates Technologiczne i fizykochemiczne aspekty wytwarzania koncentratów kosmetyków myjących
Tomasz Wasilewski
Jacek Arct
Katarzyna Pytkowska
Anita Bocho-Janiszewska
Maciej Krajewski
Tomasz Bujak
nr katalogowy: 91317
10.15199/62.2015.5.16
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2016-3
Profile and professional career of graduates in Materials Engineering, AGH Faculty of Non-Ferrous Metals
Maria Richert
Wacław Muzykiewicz
Katarzyna Łyp-Wrońska
nr katalogowy: 99373
10.15199/28.2016.3.8
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-2
The impact of the selected methods of drying beef on the quality of the finished product
Tymoteusz Mysakowski
Tomasz P. Olejnik
nr katalogowy: 118818
10.15199/65.2019.2.4
dried beef
beef jerky
meat snacks
drying
chamber drier
convective drying
suszona wołowina
beef jerky
przekąski mięsne
suszenie
suszarka komorowa
suszenie konwekcyjne
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-11
Obtaining a graft copolymer of polyethylene by electrodischarge synthesis
Elbrus AHMEDOV
Elshad SAFIYEV
Sona RZAYEVA
Nijat MAMMADOV
Nigar GANIYEVA
Kubra MUKHTAROVA
nr katalogowy: 146203
10.15199/48.2023.11.17
high-voltage electrical discharges
uniform and non-uniform electric fields
modification of polyethylene
electrophysical properties of the polymer
wyładowania elektryczne wysokiego napięcia
jednorodne i niejednorodne pola elektryczne
modyfikacja polietylenu
właściwości elektrofizyczne polimeru
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-2
Fizykochemiczne właściwości mieszanek alkoholi z bioestrami oraz ich wpływ na emisję toksycznych składników spalin z silnika o zapłonie samoczynnym
Stanisław W. Kruczyński
Piotr Orliński
Krzysztof Biernat
nr katalogowy: 65848
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2015-11
Influence of yttrium on the physicochemical properties of the Fe-25Cr ferritic steel for IT-SOFC interconnects
Tomasz Brylewski
Aleksander Gil
Jarosław Dąbek
nr katalogowy: 94848
10.15199/40.2015.11.11
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-10
The effect of synthesis method on the physicochemical properties of ferrihydrite and Si-doped ferrihydrite Wpływ metody syntezy na właściwości fizykochemiczne ferrihydrytu i Si-ferrihydrytu
Gabriela Pieczara
Nyamaa Mendsaikhan
Maciej Manecki
Grzegorz Rzepa
nr katalogowy: 94466
10.15199/62.2015.10.36
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-3
Comparison of the physicochemical properties of synthetic 4A and NaY zeolites. Model of methane adsorption on zeolites Porównanie fizykochemicznych właściwości zeolitów syntetycznych typu 4A i NaY. Model sorpcji metanu na zeolitach
Justyna Wrzosek-Jakubowska
Barbara Gworek
nr katalogowy: 97274
10.15199/62.2016.3.47
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-3
An attempt to assess physicochemical properties of soil fertilized with fresh and treated digestate from biogas plant Próba oceny właściwości fizykochemicznych gleb nawożonych świeżym i uzdatnionym pofermentem z biogazowni
Magdalena Szymańska
Dorota Nowaczewska
Ewa Świerżewska
Justyna Wrzosek-Jakubowska
Barbara Gworek
nr katalogowy: 97270
10.15199/62.2016.3.43
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-4
Powłoki ochronne na bazie winylotrójmetoksysilanu (VTMS) z dodatkiem surfaktantu (Triton X-100) do zastosowań w implantologii
OLIWIA KIERAT
AGATA DUDEK
LIDIA ADAMCZYK
nr katalogowy: 137147
10.15199/40.2022.4.2
tytan
stop tytanu
powłoki silanowe
surfaktant
Triton X-100
titanium
titanium alloy
silane coatings
surfactant
Triton X-100
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-4
Powłoki ochronne na bazie winylotrójmetoksysilanu (VTMS) z dodatkiem surfaktantu (Triton X-100) do zastosowań w implantologii
OLIWIA KIERAT
AGATA DUDEK
LIDIA ADAMCZYK
nr katalogowy: 137147
10.15199/40.2022.4.2
tytan
stop tytanu
powłoki silanowe
surfaktant
Triton X-100
titanium
titanium alloy
silane coatings
surfactant
Triton X-100
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-4
Powłoki ochronne na bazie winylotrójmetoksysilanu (VTMS) z dodatkiem surfaktantu (Triton X-100) do zastosowań w implantologii
OLIWIA KIERAT
AGATA DUDEK
LIDIA ADAMCZYK
nr katalogowy: 137147
10.15199/40.2022.4.2
tytan
stop tytanu
powłoki silanowe
surfaktant
Triton X-100
titanium
titanium alloy
silane coatings
surfactant
Triton X-100
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2017-1
Fabrication of nanotubular oxide layer on Ti-24Nb-4Zr-8Sn alloy by electrochemical anodization
Anna Matras
Agata Roguska
Małgorzata Lewandowska
nr katalogowy: 104138
10.15199/28.2017.1.1
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2023-3
The softer, the better!
Bartek Stawicki
Bartosz Kostrzewa
nr katalogowy: 142443
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-4
Skuteczność metod fizykochemicznych w oczyszczaniu ścieków z przemysłu drobiarskiego
Agnieszka Makara
Zygmunt Kowalski
nr katalogowy: 142819
10.15199/62.2023.4.9
oczyszczanie ścieków
przemysł drobiarski
metody fizykochemiczne
wastewater treatment
poultry industry
physicochemical methods
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2013-8
BADANIA STAPIANIA PERSPEKTYWICZNYCH MATERIAŁÓW OŁOWIONOŚNYCH Z POLSKICH HUT MIEDZI
ANNA OTKAŁA
STANISŁAW BRATEK
ANDRZEJ ZAJĄCZKOWSKI
GRZEGORZ KRAWIEC
WŁADYSŁAW GĘBCZYK
nr katalogowy: 78632
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-8
Effect of a mineral-fatty additive on fatty acids content in cow milk and dairy products Wpływ preparatu mineralno-tłuszczowego na zawartość kwasów tłuszczowych w mleku krów i produktach mleczarskich
Robert Kupczyński
Marek Szołtysik
Witold Janeczek
Andrzej Zachwieja
Katarzyna Budzińska
nr katalogowy: 86125
10.12916/przemchem.2014.1467
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-3
Measurement process parameter estimation robust with respect to pulse interferences and noise
Andrzej HOLICZER
Yury GRISHIN
nr katalogowy: 50420
GOSPODARKA MIĘSNA 2021-9
Rola i znaczenie wędzenia w kreowaniu cech jakościowych wyrobów mięsnych
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 133506
wędzenie
barwotwórcze działanie dymu wędzarniczego
cechy jakościowe wyrobów wędzonych
utrwalające działanie dymu wędzarniczego
smoking
smoke color building effect
quality features of smoked meat products
preservative influence of smoke
ELEKTROINSTALATOR 2020-3
CZUJNIKI W PROCESACH AUTOMATYZOWANEJ PRODUKCJI
DAMIAN ŻABICKI
nr katalogowy: 125586
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-1
Analiza parametrów detonacyjnych oraz właściwości fizykochemicznych saletroli i materiałów wybuchowych emulsyjnych w aspekcie potencjalnego oddziaływania na środowisko
Andrzej Maranda
Barbara Gołąbek
Patrycja Rink
nr katalogowy: 124466
10.15199/62.2020.1.10
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2017-11
Odpady z produkcji mas włóknistych i papieru - właściwości i sposoby zagospodarowania
MICHAŁ JANIGA
MAŁGORZATA MICHNIEWICZ
nr katalogowy: 110793
10.15199/54.2017.11.1
odpady z produkcji mas włóknistych i papieru
zagospodarowanie odpadów
biomasa
biopaliwo
solid wastes from pulp and paper production
waste management
biomass
biofuel
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-5
Wybrane zagadnienia eksploatacyjne agregatów absorpcyjnych
Franciszek Kurdziel
Adam Kalwar
Krzysztof Pytel
Stanisław Gumuła
nr katalogowy: 137682
10.15199/62.2022.5.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-5
Wybrane zagadnienia eksploatacyjne agregatów absorpcyjnych
Franciszek Kurdziel
Adam Kalwar
Krzysztof Pytel
Stanisław Gumuła
nr katalogowy: 137682
10.15199/62.2022.5.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-5
Wybrane zagadnienia eksploatacyjne agregatów absorpcyjnych
Franciszek Kurdziel
Adam Kalwar
Krzysztof Pytel
Stanisław Gumuła
nr katalogowy: 137682
10.15199/62.2022.5.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-5
Wybrane zagadnienia eksploatacyjne agregatów absorpcyjnych
Franciszek Kurdziel
Adam Kalwar
Krzysztof Pytel
Stanisław Gumuła
nr katalogowy: 137682
10.15199/62.2022.5.2
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-4
Zastosowanie sensorów magnetosprężystych do monitorowania procesu spalania w silnikach Diesla lokomotyw serii SM
Adam BIEŃKOWSKI
Roman SZEWCZYK
Jacek SALACH
Jerzy CZERWIŃSKI
Aleksandra KOLANO-BURIAN
nr katalogowy: 51518
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-6
Dynia - bogate źródło związków bioaktywnych
Monika Rybarczyk
Bartosz Kulczyński
Anna Gramza- -Michałowska
nr katalogowy: 126804
10.15199/65.2020.6.5
Pumpkin – A Rich Source of Bioactive Compounds
pumpkin
Cucurbitaceae
bioactive compounds
pro-health influence
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-4
Wpływ sposobu prażenia kawy na jej cechy sensoryczne
Joanna Maria Klepacka
Anna Gątarska
nr katalogowy: 143010
10.15199/65.2023.4.4
kawa
ziarna
palenie
cechy sensoryczne
coffee
beans
roasting
sensory characteristics
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2017-2
Comparative studies of the electrochemical behaviour of Me|Ba0.95Ca0.05Ce0.9Y0.1O3, Me|Ce0.8Gd0.2O1.9, and Me|Zr0.84Y0.16O1.9 systems caused by long-term cathode polarisation, where Me = Ag, Au quasi-point electrodes
Magdalena Dudek
Bartłomiej Lis
Andrzej Raźniak
Łukasz Zych
Alicja Rapacz-Kmita
Marcin Gajek
Robert P. Socha
Michał Mosiałek
Manuela Reben
nr katalogowy: 105194
10.15199/28.2017.2.1
CHŁODNICTWO 2013-3
Cena czy bezpieczeństwo?
nr katalogowy: 75518
GOSPODARKA MIĘSNA 2019-7
Dobór surowca dymotwórczego a efektywność wędzenia
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 121373
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-5
Wpływ parametrów strącania na właściwości fizykochemiczne Mg(OH)2 i jego wybranych kalcynatów
Agnieszka Pilarska
Łukasz Klap iszewski
Teofil Jesionowski
nr katalogowy: 59907
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-5
Wpływ składu chemicznego materiału ciernego stosowanego w hamulcach na jego właściwości fizykochemiczne. Badania laboratoryjne
nr katalogowy: 126285
10.15199/62.2020.5.17
CHŁODNICTWO 2010-10
Wpływ częściowego zastąpienia sacharozy polidekstrozą na jakość lodów nisko zamrożonych
Małgorzata Jasińska
Karolina Gaczkowska
Krystian Wąsik
nr katalogowy: 54606
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2018-3
Materials engineering of orthodontic brackets: Towards product and process innovations
Marcin Mikulewicz
Katarzyna Chojnacka
nr katalogowy: 114488
10.15199/28.2018.3.6
orthodontic brackets market
transparent brackets
functionalized materials
composite materials.
rynek zamków ortodontycznych
zamki przezroczyste
materiały funkcjonalizowane
materiały kompozytowe.
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH