Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 6
Smaczna i zdrowa
nr katalogowy: 120658
Streszczenie
Wołowina stanowi popularny rodzaj mięsa, wykorzystywanego regularnie w restauracjach i w warunkach domowych. Jest to mięso o dużej wartości odżywczej. W celu produkowania wołowiny najwyższej jakości wprowadzono system certyfikacji QMP (Quality Meat Program). Mięso QMP uzyskuje się ze specjalnie wyselekcjonowanych ras bydła. Smak, kruchość i soczystość takiej wołowiny łączą się z jej bezpieczeństwem zdrowotnym. Z wołowiny przygotowuje się wiele potraw. Odpowiednio prowadzona obróbka wstępna i termiczna mięsa wołowego gwarantuje przygotowanie smacznych i dobrych jakościowo potraw. Istotnym elementem decydującym o jakości wołowiny i sporządzanych z niej potraw jest jej sezonowanie. Wołowinę można sezonować na sucho i na mokro. Poszczególne elementy tuszy wołowej mają różne przeznaczenie kulinarne. Wołowinę można smażyć, dusić, piec, grillować i gotować. Mięso przed obróbką termiczna warto zamarynować. Z wołowiny sporządza się m.in. zrazy, beauf Strogonow, gulasz, rostbef, steki, rumsztyk i rosół. Cieszącym się dużą popularnością półproduktem z mięsa wołowego są burgery. Ze względu na walory mięsa wołowego warto spożywać potrawy z niego przygotowane. Są one smaczne i zdrowe.
Abstract
Beef is a popular type of meat, used regularly in restaurants and at home. This is the meat of the high nutrition value. In order to produce beef of the highest quality the certification system QMP (Quality Meat Program) has been introduced. The QMP meat is obtained from specially selected breeds of cattle. The flavour, tenderness and juiciness of QMP beef connects with its health safety. Many dishes can be prepared from beef. Properly carried out pre-treatment and heat treatment of beef meat ensures the preparation of tasty and good quality dishes. The important element determining the quality of the beef and prepared dishes is the seasoning. They are two ways of beef aging: wet and dry. The individual elements of the beef carcass have different purpose. Beef can be fried, braised, baked, grilled and cooked. Meat before thermal processing worth to be marinated. From beef can be prepared slips, beauf Strogonoff, stew, roast beef, steak, rump steak and broth. The popular products made from beef meat are burgers. Due to the qualities of beef it is worthwhile to consume dishes prepared from it. They are tasty and healthy.
Słowa kluczowe
wołowina
wartość odżywcza
system QMP
obróbka kulinarna
sezonowanie
burgery i inne potrawy
marynowanie. Title: Tasty and Healthy Meat
Keywords
beef
nutritional value
the QMP system
culinary treatment
seasoning
burgers and other dishes
marinating.
Bibliografia
[1] Domaradzki Piotr, Mariusz Florek, Anna Litwińczuk. 2016. "Czynniki kształtujące jakość mięsa wołowego". Wiadomości Zootechniczne 54 (2): 160-170. [2] Domaradzki Piotr, Zygmunt Litwińczuk, Mariusz Florek, Anna Litwińczuk. 2016. "Zmiany właściwości fizykochemicznych i sensorycznych mięsa wołowego w zależności od warunków jego dojrzewania". ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 3 (106): 35-53. [3] Florek Mariusz, Zygmunt Litwińczuk, Monika Kędzierska-Matysek, Tomasz Grodzicki, Piotr Skałecki. 2007. "Wartość odżywcza mięsa z lędźwiowej części mięśnia najdłuższego i półścięgnistego uda młodego bydła rzeźnego". Medycyna Weterynaryjna 63 (2): 242-246. [4] Knappe Sabine, Sabine Schlimm, Monika Schuster, Stefan Ziemann. 2015 "Księga mięsa". Warszawa: Wydawnictwo Firma Księgarska Olesiejuk Spółka z o.o. [5] Kołczak Tadeusz. 2008. "Jakość wołowiny". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 56 (1): 5-22. [6] Lemanowicz K. 2015. "Burgery, czyli odrobina rozpusty". Gospodarka Mięsna 5, 40-40. [7] Litwińczuk Zygmunt, Piotr Domaradzki, Tomasz Grodzicki, Anna Litwińczuk, Florek Mariusz. 2015. "The relationship of fatty acid composition and cholesterol content with intramuscular fat content and marbling in the meat of Polish Holstein-Friesian cattle from semi-intensive farming". Animal Science Papers & Reports 22 (2): 119-128. [8] Michalczyk Joanna. 2015. "Systemy jakości żywności i inne formy wyróżnienia produktów wysokiej jakości w warunkach członkostwa Polski w Unii Europejskiej". International Business and Global Economy 33, 113-124. [9] "Mięsa od A do Z". 2015. W arszawa: Wydawnictwo Arti. [10] Niedźwiedź Jacek, Halina Ostoja, Marek Cierach. 2012. "Tekstura mięśnia longissimus thoracis et lumborum, mieszańców bydła ras mięsnych, poddawanego dojrzewaniu metodą mokrą". Acta Agrophysica 19 (3): 631-640. [11] Paulina O. Adeniyi, Kehinde Hammed. 2018. "Comparative evaluation of the nutritional, physical and sensory properties of beef, chicken and soy burgers". Agriculture and Food Sciences Research 5 (2): 57-63. [12] Pisula Andrzej, Andrzej Tyburcy, Krzysztof Dasiewicz. 2007. "Czynniki decydujące o jakości mięsa wołowego". Gospodarka Mięsna 1, 4-11. [13] Trajer Marzena, Maja Ada Trajer. 2014. "Kampanie promocyjne i informacyjne na rynku mięsa współfinansowane w ramach wspólnej polityki rolnej". Turystyka i Rozwój Regionalny 2, 99-107. [14] Wójciak Karolina M., Paweł Krajmas, Elżbieta Solska, Zbigniew J. Dolatowski. 2015. "Application of acid whey and set milk to marinate beef with reference to quality parameters and product safety". Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria 14 (4): 293-302. [15] Żmijewski Tomasz, Marek Cierach, Halina Ostoja, Jacek Niedźwiedź, Agata Ziomek. 2012. "Ocena wybranych cech jakościowych wołowiny dostępnej na rynku". Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego 4, 39-40.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 120658 "Smaczna i zdrowa..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2019-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH