Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-3
Sól na cenzurowanym
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 142320
potrawy restauracyjne
chlorek sodu
redukcja zawartości soli
ograniczenie solenia
zioła i przyprawy
dobór potraw prewencja nadciśnienia
restaurant dishes
sodium chloride
salt reduction
salting limitation
herbs and spices
selection of dishes
prevention of hypertension
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-3
Sól na cenzurowanym
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 142320
potrawy restauracyjne
chlorek sodu
redukcja zawartości soli
ograniczenie solenia
zioła i przyprawy
dobór potraw prewencja nadciśnienia
restaurant dishes
sodium chloride
salt reduction
salting limitation
herbs and spices
selection of dishes
prevention of hypertension
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2018-4
Prozdrowotnie w gastronomii(IV) Pożegnanie z solniczką
Ewa Czarniecka-Skubina
Ewa Ołubiec-Opatowska
nr katalogowy: 113103
żywność
sód
sól kuchenna
ograniczenie ilości soli w potrawach Title: Farewell to the salt cellar
food
sodium
salt
reduction of the amount of salt in dishes
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-8
Application of hypergraphs to the reduction of the memory size in the Microprogrammed Controllers with Address Converter
Marian ADAMSKI
Monika WIŚNIEWSKA
Remigiusz WIŚNIEWSKI
Łukasz STEFANOWICZ
nr katalogowy: 69790
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-3
Wielkanocne przysmaki
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 136711
Wielkanoc
potrawy
jaja
ryby
zupy
sosy
sałatki
ciasta
potrawy regionalne
nowe trendy
Easter
dishes
eggs
fish
soups
sauces
cakes
regional dishes
new trends
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-3
Wielkanocne przysmaki
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 136711
Wielkanoc
potrawy
jaja
ryby
zupy
sosy
sałatki
ciasta
potrawy regionalne
nowe trendy
Easter
dishes
eggs
fish
soups
sauces
cakes
regional dishes
new trends
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-2a
Analysis of medical data using dimensionality reduction techniques
Krzysztof SIWEK
Stanisław OSOWSKI
Tomasz MARKIEWICZ
Jacek KORYTKOWSKI
nr katalogowy: 74451
GOSPODARKA MIĘSNA 2018-5
Europejskie działania w zakresie reformulacji produktów żywnościowych na przykładzie mięsa i przetworów mięsnych
Halina Makała
nr katalogowy: 114010
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2017-9
Nie tylko na steki
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 109177
wołowina
części kulinarne
obróbka termiczna
potrawy
beef meat
culinary elements
heat treatment
dishes
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-1b
Research on Effects of Deicing Salt on Adhesion properties between Asphalt Mortar and Aggregate
Ping LI
Guangwen FU
Dong YANG
Guoling HU
Jianlong ZHENG
nr katalogowy: 65420
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2015-10
Usage of existing power plants as synchronous condenser
Alexander DEECKE
Rafael KAWECKI
nr katalogowy: 94002
10.15199/48.2015.10.12
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2012-7
Wpływ ilości reduktora na proces nieizotermicznej redukcji rud żelaza w zakresie temperatury 800÷1350 oC 1
Jan MRÓZ
Jolanta BITOWT
nr katalogowy: 69417
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2016-10
SPOSOBY OBNIŻENIA ZAWARTOŚCI SREBRA W KATODACH MIEDZIANYCH OTRZYMYWANYCH W PROCESIE ELEKTRORAFINACJI MIEDZI
JOLANTA NIEDBAŁA
DOROTA KOPYTO
WIT BARANEK
nr katalogowy: 101818
10.15199/67.2016.10.1
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-3b
A Method to Estimate Leakage Current of Polluted Insulators
Yunfeng XIA
Xingliang JIANG
Caixin SUN
Bingbing Dong
nr katalogowy: 66643
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Ocena parametrów fizykochemicznych jaj gotowanych poddanych procesowi marynowania
Iwona Chwastowska-Siwiecka
Beata Paszczyk
nr katalogowy: 136886
10.15199/65.2022.3.3
jaja gotowane
marynowanie
ubytki masy
zawartość soli i suchej masy
boiled eggs
marinated
weight losses
acidity
content of salt and dry matter
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Ocena parametrów fizykochemicznych jaj gotowanych poddanych procesowi marynowania
Iwona Chwastowska-Siwiecka
Beata Paszczyk
nr katalogowy: 136886
10.15199/65.2022.3.3
jaja gotowane
marynowanie
ubytki masy
zawartość soli i suchej masy
boiled eggs
marinated
weight losses
acidity
content of salt and dry matter
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Ocena parametrów fizykochemicznych jaj gotowanych poddanych procesowi marynowania
Iwona Chwastowska-Siwiecka
Beata Paszczyk
nr katalogowy: 136886
10.15199/65.2022.3.3
jaja gotowane
marynowanie
ubytki masy
zawartość soli i suchej masy
boiled eggs
marinated
weight losses
acidity
content of salt and dry matter
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Ocena parametrów fizykochemicznych jaj gotowanych poddanych procesowi marynowania
Iwona Chwastowska-Siwiecka
Beata Paszczyk
nr katalogowy: 136886
10.15199/65.2022.3.3
jaja gotowane
marynowanie
ubytki masy
zawartość soli i suchej masy
boiled eggs
marinated
weight losses
acidity
content of salt and dry matter
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Ocena parametrów fizykochemicznych jaj gotowanych poddanych procesowi marynowania
Iwona Chwastowska-Siwiecka
Beata Paszczyk
nr katalogowy: 136886
10.15199/65.2022.3.3
jaja gotowane
marynowanie
ubytki masy
zawartość soli i suchej masy
boiled eggs
marinated
weight losses
acidity
content of salt and dry matter
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-11-12
Źródło zdrowia
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 140912
fermentacja
kapusta kiszona
bakterie mlekowe
walory prozdrowotne
potrawy wigilijne z kapusty kiszonej
fermentation
sauerkraut
lactic bacteria
health-promoting values
Christmas Eve dishes made from sauerkraut
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-11-12
Źródło zdrowia
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 140912
fermentacja
kapusta kiszona
bakterie mlekowe
walory prozdrowotne
potrawy wigilijne z kapusty kiszonej
fermentation
sauerkraut
lactic bacteria
health-promoting values
Christmas Eve dishes made from sauerkraut
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2019-10
Decomposition process of Sm2Zr2O7+8YSZ composite TBC systems in conditions of hot corrosion
GRZEGORZ MOSKAL
SEBASTIAN JUCHA
nr katalogowy: 122858
10.15199/40.2019.10.2
TBC
pyrochlore
composite coatings
hot corrosion
synergism effect
phase decomposition
TBC
pirochlory
powłoki kompozytowe
korozja wysokotemperaturowa
efekt synergizmu
dekompozycja fazowa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-10
Na dziko
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 140247
dziczyzna
sarna
dzik jeleń
wartość odżywcza
obróbka termiczna
przyprawy i dodatki do dziczyzny
potrawy z dziczyzny
venison
roe deer
wild boar deer
nutritional value
heat treatment
spices and game additives
venison dishes
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-4
Sterowanie tolerujące uszkodzenia w bateryjnym systemie redukcji mocy szczytowej podstacji trakcyjnej
Marcin SZOTT
Łukasz PILIMON
Szymon WERMIŃSKI
nr katalogowy: 136969
10.15199/48.2022.04.29
podstacja trakcyjna
bateryjny system magazynowania energii
ograniczenie dwuprogowe.
traction substation
battery energy storage system
two-threshold limitation
fault-tolerant control.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-4
Sterowanie tolerujące uszkodzenia w bateryjnym systemie redukcji mocy szczytowej podstacji trakcyjnej
Marcin SZOTT
Łukasz PILIMON
Szymon WERMIŃSKI
nr katalogowy: 136969
10.15199/48.2022.04.29
podstacja trakcyjna
bateryjny system magazynowania energii
ograniczenie dwuprogowe.
traction substation
battery energy storage system
two-threshold limitation
fault-tolerant control.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-11
Reduction of the Memory Size in the Microprogrammed Controllers
Marian ADAMSKI
Alexander BARKALOV
Remigiusz WIŚNIEWSKI
Jakub LIPIŃSKI
nr katalogowy: 80858
MATERIAŁY BUDOWLANE 2017-9
Tynki ze styropianem z recyklingu
Danuta Barnat-Hunek
Beata Klimek
nr katalogowy: 109456
10.15199/33.2017.09.30
tynki
styropian
przewodność cieplna
mrozoodporność.
plasters
polystyrene
thermal conductivity
frost resistance.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2017-12
Instance Selection Techniques in Reduction of Data Streams Derived from Medical Devices
Liliana BYCZKOWSKA-LIPIŃSKA
Agnieszka WOSIAK
nr katalogowy: 111039
10.15199/48.2017.12.29
selekcja przypadków
strumień danych
analiza danych medycznych
instance selection
data stream
medical data analysis
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-7-8
Kuchnie naszych sąsiadów – kuchnia czeska
Ewa Czarniecka-Skubina
nr katalogowy: 138824
kuchnia czeska
potrawy
zwyczaje
gastronomia
Czech cuisine
dishes
habits
gastronomy
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-7-8
Kuchnie naszych sąsiadów – kuchnia czeska
Ewa Czarniecka-Skubina
nr katalogowy: 138824
kuchnia czeska
potrawy
zwyczaje
gastronomia
Czech cuisine
dishes
habits
gastronomy
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-10
Na dziko
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 140247
dziczyzna
sarna
dzik jeleń
wartość odżywcza
obróbka termiczna
przyprawy i dodatki do dziczyzny
potrawy z dziczyzny
venison
roe deer
wild boar deer
nutritional value
heat treatment
spices and game additives
venison dishes
OPAKOWANIE 2019-8
Packaging Spectrum: Znaczenie właściwego pakowaniA płytek Petriego dla ich jakości i trwałości
Andrzej Kornacki
nr katalogowy: 122055
10.15199/42.2019.8.1
MATERIAŁY BUDOWLANE 2015-11
Wpływ dodatku zeolitu na właściwości tynków do murów o wysokim stopniu zasolenia
Beata Klimek
Danuta Barnat-Hunek
Małgorzata Franus
nr katalogowy: 95138
10.15199/33.2015.11.68
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2015-9
KOROZJA STALOWEJ OBUDOWY ŁP WYROBISKA CHODNIKOWEGO W ŚRODOWISKU KOPALNI SOLI
WALDEMAR KORZENIOWSKI
ŁUKASZ HEREZY
KRZYSZTOF SKRZYPKOWSKI
nr katalogowy: 93969
10.15199/67.2015.9.2
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-9
Wegetarianizm i weganizm w gastronomii
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 133970
wegetarianizm
weganizm
gastronomia
potrawy
korzyści zdrowotne
vegetarianism
veganism
gastronomy
dishes
health benefits
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-9
Wegetarianizm i weganizm w gastronomii
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 133970
wegetarianizm
weganizm
gastronomia
potrawy
korzyści zdrowotne
vegetarianism
veganism
gastronomy
dishes
health benefits
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-9
Wegetarianizm i weganizm w gastronomii
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 133970
wegetarianizm
weganizm
gastronomia
potrawy
korzyści zdrowotne
vegetarianism
veganism
gastronomy
dishes
health benefits
MATERIAŁY BUDOWLANE 2023-3
Skutki nieprawidłowych terminów remontów instalacji w budynku mieszkalnym
Beata Nowogońska
Ireneusz Nowogoński
nr katalogowy: 142375
10.15199/33.2023.03.08
remont
stan techniczny
instalacja wodociągowa
instalacja kanalizacyjna
odpady budowlane.
refurbishment
technical condition
water supply system
sewer system
construction waste.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2023-3
Skutki nieprawidłowych terminów remontów instalacji w budynku mieszkalnym
Beata Nowogońska
Ireneusz Nowogoński
nr katalogowy: 142375
10.15199/33.2023.03.08
remont
stan techniczny
instalacja wodociągowa
instalacja kanalizacyjna
odpady budowlane.
refurbishment
technical condition
water supply system
sewer system
construction waste.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2023-3
Skutki nieprawidłowych terminów remontów instalacji w budynku mieszkalnym
Beata Nowogońska
Ireneusz Nowogoński
nr katalogowy: 142375
10.15199/33.2023.03.08
remont
stan techniczny
instalacja wodociągowa
instalacja kanalizacyjna
odpady budowlane.
refurbishment
technical condition
water supply system
sewer system
construction waste.
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-3
ZDROWOTNE ASPEKTY peklowania
Paweł Sobczak
Wioletta Żukiewicz-Sobczak
nr katalogowy: 136728
peklowanie
dodatki do żywności
zdrowie
curing
food additives
health
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-3
ZDROWOTNE ASPEKTY peklowania
Paweł Sobczak
Wioletta Żukiewicz-Sobczak
nr katalogowy: 136728
peklowanie
dodatki do żywności
zdrowie
curing
food additives
health
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2017-5
Dobrodziejstwa mąki Przetwory mączne i ich wykorzystanie w gastronomii
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 105500
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2013-8
Reduction algorithm for fuzzy clusterization of high dimensionality data
ALEKSANDER YUREWICZ DOROGOV A.YU
Wójcik Waldemar
nr katalogowy: 78805
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2010-6
Modelowanie transportu roztworów soli w trakcie wysychania muru
JAN KUBIK
ANDRZEJ KUCHARCZYK
nr katalogowy: 52329
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2012-3
Sole endotermiczne jako materiały przemiany fazowej stosowane w tekstyliach
Iwona Frydrych
Anna Dąbrowska
nr katalogowy: 66796
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2011-4
Bearing current reduction in a five level flying capacitor DTC drive
Mohammad ARESTEH
Abdolreza RAHMATI
Shahrokh FARHANGI
Adib ABRISHAMIFAR
nr katalogowy: 59177
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-4
Badania odporności korozyjnej powłok stopowych cynk-kobalt metodą NSS
ARTUR MACIEJ
GINTER NAWRAT
JERZY PIOTROWSKI
AGNIESZKA KRZĄKAŁA
JACEK STÓJ
JAN CWAJNA
nr katalogowy: 66970
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2017-3
Drobiowe przysmaki
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 104413
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-6
Soki owocowe o obniżonej zawartości cukru – przyszłościowy trend w branży sokowniczej?
Magdalena Cywińska-Antonik
Sylwia Skąpska
nr katalogowy: 141054
10.15199/64.2022.6.4
soki owocowe
redukcja zawartości cukrów
fermentacja etanolowa
fermentacja mlekowe
nanofiltracja
enzymy
fruit juices
reduction of sugars
ethanolic fermentation
lactic acid
fermentation
nanofiltration
enzymes
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-6
Soki owocowe o obniżonej zawartości cukru – przyszłościowy trend w branży sokowniczej?
Magdalena Cywińska-Antonik
Sylwia Skąpska
nr katalogowy: 141054
10.15199/64.2022.6.4
soki owocowe
redukcja zawartości cukrów
fermentacja etanolowa
fermentacja mlekowe
nanofiltracja
enzymy
fruit juices
reduction of sugars
ethanolic fermentation
lactic acid
fermentation
nanofiltration
enzymes
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2010-3
New energy efficient magnesium technology for strip production and its potential
KAWALLA RUDOLF
ULLMANN MADLEN
Oswal d Matthias
VOGT HANS -PETER
nr katalogowy: 52737
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-10
Skrzydełko czy udko?
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 134023
mięso drobiowe
kurczaki
indyki
gęsi
kaczki
łowne ptactwo
cechy mięsa
wartość odżywcza
kulinarne wykorzystanie
potrawy
poultry meat
chicken
turkeys
geese
ducks
game birds
meat characteristics
nutritional value
culinary use
dishes
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-10
Skrzydełko czy udko?
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 134023
mięso drobiowe
kurczaki
indyki
gęsi
kaczki
łowne ptactwo
cechy mięsa
wartość odżywcza
kulinarne wykorzystanie
potrawy
poultry meat
chicken
turkeys
geese
ducks
game birds
meat characteristics
nutritional value
culinary use
dishes
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-10
Skrzydełko czy udko?
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 134023
mięso drobiowe
kurczaki
indyki
gęsi
kaczki
łowne ptactwo
cechy mięsa
wartość odżywcza
kulinarne wykorzystanie
potrawy
poultry meat
chicken
turkeys
geese
ducks
game birds
meat characteristics
nutritional value
culinary use
dishes
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2014-12
CMCU model with base structure dedicated for CPLD systems
Alexander BARKALOV
Larysa TITARENKO
Łukasz SMOLIŃSKI
nr katalogowy: 88149
10.12915/pe.2014.12.06
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-4
Smakowite urozmaicenie
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 125920
potrawy mięsne na zimno
wieprzowina
mięso drobiowe
wołowina
jagnięcina
dziczyzna
pieczeń
sztufada
galantyna
rolada
befsztyk tatarski
pasztet
cold meat dishes
pork
poultry meat
beef
lamb
venison
roast
boeuf à
la mode („
beef in style")
galantine
roulade
steak tartare
pate.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2015-2
Odszumianie obrazów CT za pomocą transformaty curvelet
Tomasz ŁAWICKI
nr katalogowy: 89385
10.15199/48.2015.02.50
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-1
Formation and elimination of foam in the technological process of potato starch production
Paweł Tomtas
Tomasz P. Olejnik
nr katalogowy: 118234
10.15199/65.2019.1.5
foam
starch
defoamer pump
piana
skrobia
pompa odpieniająca
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-4-5
Włoskie specjały
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 137467
kuchnia włoska
potrawy mączne
pizza
makarony
pierożki
pieczywo
mąka pszenna typ 00
semolina
Italian cuisine
flour dishes
pizza
pasta
dumplings
bread
wheat flour type 00
semolina
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-4-5
Włoskie specjały
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 137467
kuchnia włoska
potrawy mączne
pizza
makarony
pierożki
pieczywo
mąka pszenna typ 00
semolina
Italian cuisine
flour dishes
pizza
pasta
dumplings
bread
wheat flour type 00
semolina
MATERIAŁY BUDOWLANE 2024-11
BIM technology application to carbon footprint calculations in housing
Marcin Dębiński
Janusz Bohatkiewicz
Sławomir Biruk
Michał Karkowski
nr katalogowy: 151559
10.15199/33.2024.11.14
ślad węglowy
BIM
modelowanie informacji o budynku
analiza cyklu życia
carbon footprint
BIM
building information modeling
life cycle analysis
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2015-8
Odporność korozyjna elementów konstrukcyjnych sond wgłębnych stosowanych w geofi zyce wiertniczej, w szczególności przy budowie podziemnych magazynów gazu
GINTER NAWRAT
MICHAŁ KOŚCIUSZKO
ANDRZEJ GARDEŁA
TOMASZ WIECZOREK
ŁUKASZ NIEUŻYŁA
AGNIESZKA KRZĄKAŁA
nr katalogowy: 93216
10.15199/40.2015.8.2
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2009-7
Reduction of the Microinstruction Length in the designing process of Microprogrammed Controllers
Monika WIŚNIEWSKA
Remigiusz WIŚNIEWSKI
Marian ADAMSKI
nr katalogowy: 45620
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2016-3
Boundary element method application in wall dampness tomography
Maciej PAŃCZYK
Jan SIKORA
nr katalogowy: 97015
10.15199/48.2016.03.23
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-10
A Simulated Design of an Adaptable Smart Sprinkler Irrigation System using PLC Networking
Zozan Saadallah Hussain
Shatha Y. Ismail
Hassaan TH. H. Thabet
nr katalogowy: 145792
10.15199/48.2023.10.27
Programmable Logic Controllers (PLCs)
Pulsating Irrigation
Ethernet
Evapotranspiration
Human Machine Interface (HMI)
Programowalne sterowniki logiczne (PLC)
nawadnianie pulsacyjne
Ethernet
ewapotranspiracja
interfejs człowiekmaszyna (HMI).
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-3
Odporność korozyjna fazy międzymetalicznej FeAl na działanie obojętnej mgły solnej
BOŻENA ŁOSIEWICZ
JULIAN KUBISZTAL
KAROL STĘPIEŃ
MAGDALENA POPCZYK
MARLENA FREITAG
nr katalogowy: 66321
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2017-6
Ryba z grilla
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 106245
ryby
wartość odżywcza
obróbka termiczna
grillowanie
potrawy
zdrowie
fish
nutritional value
heat treatment
grilling
grilled dishes
health
GOSPODARKA WODNA 2022-10
Dynamika zmian parametrów jakości wody wzdłuż Zbiornika Dobczyckiego
Anna Droździk
nr katalogowy: 139923
10.15199/22.2022.10.2
parametry jakości wody
ładunek zanieczyszczeń
Zbiornik Dobczycki
samooczyszczanie wód
water quality parameters
pollution load
Dobczycki Reservoir
self-purification of waters
GOSPODARKA WODNA 2022-10
Dynamika zmian parametrów jakości wody wzdłuż Zbiornika Dobczyckiego
Anna Droździk
nr katalogowy: 139923
10.15199/22.2022.10.2
parametry jakości wody
ładunek zanieczyszczeń
Zbiornik Dobczycki
samooczyszczanie wód
water quality parameters
pollution load
Dobczycki Reservoir
self-purification of waters
GOSPODARKA WODNA 2022-10
Dynamika zmian parametrów jakości wody wzdłuż Zbiornika Dobczyckiego
Anna Droździk
nr katalogowy: 139923
10.15199/22.2022.10.2
parametry jakości wody
ładunek zanieczyszczeń
Zbiornik Dobczycki
samooczyszczanie wód
water quality parameters
pollution load
Dobczycki Reservoir
self-purification of waters
GOSPODARKA WODNA 2022-10
Dynamika zmian parametrów jakości wody wzdłuż Zbiornika Dobczyckiego
Anna Droździk
nr katalogowy: 139923
10.15199/22.2022.10.2
parametry jakości wody
ładunek zanieczyszczeń
Zbiornik Dobczycki
samooczyszczanie wód
water quality parameters
pollution load
Dobczycki Reservoir
self-purification of waters
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-11-12
Kuchnie naszych sąsiadów – kuchnia litewska
Ewa Czarniecka-Skubina
nr katalogowy: 140919
kuchnia regionalna
kuchnia litewska
charakterystyka
regional cuisine
Lithuanian cuisine
characteristic
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-11-12
Kuchnie naszych sąsiadów – kuchnia litewska
Ewa Czarniecka-Skubina
nr katalogowy: 140919
kuchnia regionalna
kuchnia litewska
charakterystyka
regional cuisine
Lithuanian cuisine
characteristic
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2011-7
Badania odporności na korozję wyrobów dla motoryzacji. Część 1: Komora solna
MAREK MAŚLANKA
JOANNA WAŚ
nr katalogowy: 60960
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-3a
Redukcja mocy termicznych strat przesyłowych z zastosowaniem algorytmu genetycznego
Mirosław GAJER
nr katalogowy: 66577
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2019-12
Ryby na Wigilię
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 124224
Wigilia
potrawy rybne
karp
śledź
łosoś
galarety rybne
zupy
dania gorące
sałatki
Christmas Eve
fish dishes
carp
herring
salmon
fish jelly
soups
hot dishes
salads
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-11
Efekt Joule’a – Thomsona w procesie redukcji gazu ziemnego
Michał Kwaśniewski
nr katalogowy: 140557
10.15199/17.2022.11.1
aktywny system bezpieczeństwa instalacji gazowej
efekt Joule’a – Thomsona
kotłownia
podgrzewacz
podgrzew gazu
redukcja gazu
stacja gazowa
temperatura gazu
zapotrzebowanie na moc cieplną.
active gas installation safety system
Joule – Thomson effect
boiler room
heater
gas heating
gas reduction
gas reduction station
gas temperature
power demand
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-11
Efekt Joule’a – Thomsona w procesie redukcji gazu ziemnego
Michał Kwaśniewski
nr katalogowy: 140557
10.15199/17.2022.11.1
aktywny system bezpieczeństwa instalacji gazowej
efekt Joule’a – Thomsona
kotłownia
podgrzewacz
podgrzew gazu
redukcja gazu
stacja gazowa
temperatura gazu
zapotrzebowanie na moc cieplną.
active gas installation safety system
Joule – Thomson effect
boiler room
heater
gas heating
gas reduction
gas reduction station
gas temperature
power demand
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2022-6
Piklowanie skór z wykorzystaniem permeatu otrzymanego z wyczerpanych kąpieli chromowych zregenerowanych w procesie nanofiltracji
Jan Żarłok
Paweł Religa
nr katalogowy: 141033
10.15199/60.2022.6.1
ścieki garbarskie
skóra
piklowanie i garbowanie
techniki membranowe
tanning effluent
leather
pickling and tanning
membrane techniques
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-4
Wpływ dodatku wytłoków z buraka ćwikłowego na wybrane cechy ciastek kruchych
Katarzyna Sujka
Bartosz Kruszewski
nr katalogowy: 138732
ciastka kruche
wytłoki
burak ćwikłowy
cechy sensoryczne
shortbread cookies
pomace
beetroot
sensory characteristics
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-4
Wpływ dodatku wytłoków z buraka ćwikłowego na wybrane cechy ciastek kruchych
Katarzyna Sujka
Bartosz Kruszewski
nr katalogowy: 138732
ciastka kruche
wytłoki
burak ćwikłowy
cechy sensoryczne
shortbread cookies
pomace
beetroot
sensory characteristics
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-4
Wpływ dodatku wytłoków z buraka ćwikłowego na wybrane cechy ciastek kruchych
Katarzyna Sujka
Bartosz Kruszewski
nr katalogowy: 138732
ciastka kruche
wytłoki
burak ćwikłowy
cechy sensoryczne
shortbread cookies
pomace
beetroot
sensory characteristics
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-4
Wpływ dodatku wytłoków z buraka ćwikłowego na wybrane cechy ciastek kruchych
Katarzyna Sujka
Bartosz Kruszewski
nr katalogowy: 138732
ciastka kruche
wytłoki
burak ćwikłowy
cechy sensoryczne
shortbread cookies
pomace
beetroot
sensory characteristics
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-4-5
Źródła fluoru w diecie
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 143103
fluor
zdrowie
główne źródła
woda mineralna
woda z kranu
herbata
fluoride
health
main sources
mineral water
tap water
tea
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-4-5
Źródła fluoru w diecie
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 143103
fluor
zdrowie
główne źródła
woda mineralna
woda z kranu
herbata
fluoride
health
main sources
mineral water
tap water
tea
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2017-11
Factors Influencing The Quality And Ecology Of Sinter Production
Martina DŽUPKOVÁ
Zuzana SEMANOVÁ
Mária FROHLICHOVÁ
nr katalogowy: 110874
10.15199/24.2017.11.3
particulate matter
humidity
sintering
under pressure sucking air
cząstki stałe
wilgoć
spiekanie
podciśnienie zasysanego powietrza
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-6
Prosto z grilla!
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 138204
grillowanie
mięso
marynowanie
przyprawy
warunki grillowania
potrawy z grilla
grilling
meat
marinating
spices
grilling conditions
grilled dishes
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-6
Prosto z grilla!
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 138204
grillowanie
mięso
marynowanie
przyprawy
warunki grillowania
potrawy z grilla
grilling
meat
marinating
spices
grilling conditions
grilled dishes
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-11-12
Zdrów jak ryba
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 134937
ryby morskie i słodkowodne
wartość odżywcza
wielonienasycone kwasy tłuszczowe
witaminy
zdrowie
świąteczne dania rybne
marine and freshwater fish
nutritional value
polyunsaturated fatty acids
vitamins
health
Christmas fish dishes
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-11-12
Zdrów jak ryba
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 134937
ryby morskie i słodkowodne
wartość odżywcza
wielonienasycone kwasy tłuszczowe
witaminy
zdrowie
świąteczne dania rybne
marine and freshwater fish
nutritional value
polyunsaturated fatty acids
vitamins
health
Christmas fish dishes
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-11-12
Zdrów jak ryba
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 134937
ryby morskie i słodkowodne
wartość odżywcza
wielonienasycone kwasy tłuszczowe
witaminy
zdrowie
świąteczne dania rybne
marine and freshwater fish
nutritional value
polyunsaturated fatty acids
vitamins
health
Christmas fish dishes
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2011-1
Temperatures at wire–drawing; simulations and verification efforts
HENRIK ÖVERSTAM
HELENA JOHANSSON
MAGNUS JARL
nr katalogowy: 57970
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2012-6
Photocatalytic degradation of the organic compounds enhanced by chemical oxidants
Jus tyna Dziedzic
Paweł Nowak
Piotr Warszyński
Jerzy Haber
nr katalogowy: 68611
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-6
Stacje gazowe wysokiego ciśnienia – przegląd rozwiązań stosowanych w ciągach redukcyjnych
Michał Kwaśniewski
nr katalogowy: 138161
10.15199/17.2022.6.2
stacja gazowa
reduktor
zawór szybkozamykający
ciąg redukcyjny
system ciśnieniowego bezpieczeństwa
nastawy urządzeń redukcyjnych i zabezpieczających
gas station reducer
slam-shut valve
reduction line
pressure safety system
settings of reduction and safety devices
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-6
Stacje gazowe wysokiego ciśnienia – przegląd rozwiązań stosowanych w ciągach redukcyjnych
Michał Kwaśniewski
nr katalogowy: 138161
10.15199/17.2022.6.2
stacja gazowa
reduktor
zawór szybkozamykający
ciąg redukcyjny
system ciśnieniowego bezpieczeństwa
nastawy urządzeń redukcyjnych i zabezpieczających
gas station reducer
slam-shut valve
reduction line
pressure safety system
settings of reduction and safety devices
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2018-12
Świąteczne smaki i aromaty
nr katalogowy: 117487
Wigilia
potrawy
bakalie
miód
mak
korzenne przyprawy
kapusta kiszona
grzyby
suszone owoce
Christmas Eve
dishes
delicacies
honey
poppy
spicy condiments
sauerkraut
mushrooms
dried fruit
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-4-5
Wygoda i bezpieczeństwo
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 131702
żywność wygodna
metody utrwalania
koronawirus
gotowe dania restauracyjne
zestawy do samodzielnego przygotowania
oferta sklepowa gastronomii
convenience food
preservation methods
coronavirus
ready-made restaurant dishes
do it yourself kits
gastronomy offer for stores
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-4-5
Wygoda i bezpieczeństwo
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 131702
żywność wygodna
metody utrwalania
koronawirus
gotowe dania restauracyjne
zestawy do samodzielnego przygotowania
oferta sklepowa gastronomii
convenience food
preservation methods
coronavirus
ready-made restaurant dishes
do it yourself kits
gastronomy offer for stores
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2017-1
The modification of dental resin composite using selected dimethacrylate monomers
Kinga Bociong
Dorota Rylska
Jerzy Sokołowski
nr katalogowy: 104145
10.15199/28.2017.1.8
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2022-6
Piklowanie skór z wykorzystaniem permeatu otrzymanego z wyczerpanych kąpieli chromowych zregenerowanych w procesie nanofiltracji
Jan Żarłok
Paweł Religa
nr katalogowy: 141033
10.15199/60.2022.6.1
ścieki garbarskie
skóra
piklowanie i garbowanie
techniki membranowe
tanning effluent
leather
pickling and tanning
membrane techniques
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2007-3-4
Characteristics of MCMgAl9Zn1 and MCMgAl6Zn1 magnesium alloys structure
LESZEK A. DOBRZAŃSKI
TOMASZ TAŃSKI
LUBOMIR CÍŽEK
nr katalogowy: 27498
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2010-5
Czynniki wpływające na kształtowanie się wskaźnika równowagi spieku zwrotnego
RYSZARD SKOWRONEK
JAN MRÓZ
PRZEMYSŁAW FRANCIK
nr katalogowy: 51707
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2007-11
Conversion of Hammerstein models in electrical systems
Piotr ŚWISZCZ
Janusz WALCZAK
nr katalogowy: 31282
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-9
Witaminowy twist
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 139516
warzywa
zdrowie
zalecane spożycie
przetwory warzywne
wykorzystanie kulinarne
vegetables
health
recommended consumption
vegetable preserves
culinary use
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-9
Witaminowy twist
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 139516
warzywa
zdrowie
zalecane spożycie
przetwory warzywne
wykorzystanie kulinarne
vegetables
health
recommended consumption
vegetable preserves
culinary use
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2012-12
Dobór wartości pH roztworów w hydrometalurgicznym procesie przerobu wysokocynkowych pyłów pochodzących z łukowych pieców elektrycznych
arTur suLIGa
WłodzImIerz derda
nr katalogowy: 73812
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2010-5
Exploring the possibility of using iron ores as a filtrating layer in reduction smelting processes
Cezary Kolmasiak
nr katalogowy: 51726
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2018-10
Uniwersalne dodatki
nr katalogowy: 116446
ziemniaki
frytki
placki
kluski
półprodukty ziemniaczane
żywność wygodna
potrawy
potatoes
chips
pancakes
noodles
potato semi-finished products
convenience food
dishes
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2013-12
WPŁYW STOSOWANYCH REDUKTORÓW NA PRZEBIEG I KOSZT PROCESU REDUKCJI PODCZAS RAFINACJI OGNIOWEJ MIEDZI
KRZYSZTOF GARGUL
STANISŁAW MAŁECKI
MAREK WŁODARCZYK
nr katalogowy: 81641
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2016-1
KINETIC STUDY OF ZINC LEACHING FROM SAL-AMMONIAC FLUX IN ACIDIC MEDIA
EMÍLIA SMINČÁKOVÁ
JARMILA TRPČEVSKÁ
JANA PIROŠKOVÁ
KATARÍNA BLAŠKOVÁ
nr katalogowy: 96151
10.15199/67.2016.1.5
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2009-8
Contemporary techniques to manage of databases in gait analysis
MAŁGORZATA SYCZEWSKA
PIOTR WĄSIEWICZ
nr katalogowy: 46388
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2009-12
Influence of ambient temperature on the amount of electric energy produced by solar modules
TOMASZ KOZAK
WITOLD MARAŃDA
ANDRZEJ NAPIERALSKI
GILBERT De MEY
ALEXIS De VOS
nr katalogowy: 48900
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2014-7
Methods for Calculating Current and Post - Modernization Heat Losses - a Case Study of Warsaw District Heating Network
PAWEŁ GILSKI
nr katalogowy: 85277
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2016-8
WOLTAMPEROMETRYCZNA ANALIZA REDUKCJI JONÓW INDU(III) W ROZCIEŃCZONYCH ROZTWORACH AZOTANOWYCH ZAWIERAJĄCYCH ZWIĄZKI KOMPLEKSOTWÓRCZE
nr katalogowy: 100350
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-10b
Reduction of mutual couplings in 4-port ring antenna
Maciej SADOWSKI
nr katalogowy: 71456
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2019-4
Effect of y phase content on martensitic transformation and mechanical properties in Co-Ni-Al shape memory alloys
Wojciech Maziarz
nr katalogowy: 122002
10.15199/28.2019.4.1
Co-Ni-Al shape memory alloys
martensitic transformation
γ
phase
mechanical properties
stopy z pamięcią kształtu z układu Co–
Ni–
Al
przemiana martenzytyczna
faza γ
właściwości mechaniczne
AURA 2022-12
Rolnictwo i zasolone gleby
Piotr Skubała
nr katalogowy: 140890
10.15199/2.2022.12.2
degradacja gleb
zasolenie
rolnictwo
rośliny słonolubne
soil degradation
salinity
agriculture
salt-tolerant plants
AURA 2022-12
Rolnictwo i zasolone gleby
Piotr Skubała
nr katalogowy: 140890
10.15199/2.2022.12.2
degradacja gleb
zasolenie
rolnictwo
rośliny słonolubne
soil degradation
salinity
agriculture
salt-tolerant plants
AURA 2022-12
Rolnictwo i zasolone gleby
Piotr Skubała
nr katalogowy: 140890
10.15199/2.2022.12.2
degradacja gleb
zasolenie
rolnictwo
rośliny słonolubne
soil degradation
salinity
agriculture
salt-tolerant plants
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-5
PRODUKTY CONVENIENCE I GRILLOWE w sektorze mięsnym
Agnieszka Starek-Wójcicka
Joanna Pawłat
nr katalogowy: 143394
produkty wygodne
bezpieczne i zdrowe grillowanie
nowe technologie
convenient products
safe and healthy grilling
new technologies
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-5
PRODUKTY CONVENIENCE I GRILLOWE w sektorze mięsnym
Agnieszka Starek-Wójcicka
Joanna Pawłat
nr katalogowy: 143394
produkty wygodne
bezpieczne i zdrowe grillowanie
nowe technologie
convenient products
safe and healthy grilling
new technologies
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-8
Jadalne opakowania i naczynia jednorazowe do żywności
Iwona Szymańska
Anna Żbikowska
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
nr katalogowy: 121995
10.15199/65.2019.8.11
rynek opakowań
filmy i powłoki jadalne
jednorazowe naczynia jadalne
Dyrektywa Plastikowa
packaging market
edible films and coatings
edible disposable dishes
Plastic Directive
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2013-4
The effect of diffusion treatment of double (Al/Zr and Zr/Al) coatings on the microstructure of the system coating/Ni substrate
MARYANA ZAGULA-YAVORSKA
JOLANTA ROMANOWSKA
JANUSZ MARKOWSKI
KRZYSZTOF KRUPA
JAN SIENIAWSKI
nr katalogowy: 79743
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-7-8
Potencjalne możliwości recyklingu organicznego w oczyszczalni ścieków, w świetle gospodarki cyrkularnej
Alina Dereszewska
Stanisław Cytawa
nr katalogowy: 138805
10.15199/17.2022.7.6
obieg biogenów
oczyszczalnia ścieków
energia z odpadów
nawóz
nutrient cycle
wastewater treatment plant
energy from waste
fertilizer
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-7-8
Potencjalne możliwości recyklingu organicznego w oczyszczalni ścieków, w świetle gospodarki cyrkularnej
Alina Dereszewska
Stanisław Cytawa
nr katalogowy: 138805
10.15199/17.2022.7.6
obieg biogenów
oczyszczalnia ścieków
energia z odpadów
nawóz
nutrient cycle
wastewater treatment plant
energy from waste
fertilizer
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2018-11
Błękitna pleśń
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 116976
sery podpuszczkowe dojrzewające
sery miękkie
sery twarde
wykorzystanie kulinarne
rennet ripened cheeses
soft cheeses
hard cheeses
culinary use
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-4
Propozycja obniżenia kosztów energii zużywanej do pracy pomp wodociągowych
Ewa Hołota
nr katalogowy: 137162
10.15199/17.2022.4.2
sieć wodociągowa
koszty energii
WaterGEMS
water supply
energy cost
WaterGEMS
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-4
Propozycja obniżenia kosztów energii zużywanej do pracy pomp wodociągowych
Ewa Hołota
nr katalogowy: 137162
10.15199/17.2022.4.2
sieć wodociągowa
koszty energii
WaterGEMS
water supply
energy cost
WaterGEMS
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2016-3
Determination of the amount of heat generated by the inrush current in the windings of a superconducting transformer
Grzegorz KOMARZYNIEC
nr katalogowy: 97010
10.15199/48.2016.03.18
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2016-3
Determination of the amount of heat generated by the inrush current in the windings of a superconducting transformer
Grzegorz KOMARZYNIEC
nr katalogowy: 97009
10.15199/48.2016.03.18
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2013-4
The evaluation of zinc coatings corrosion resistance on the ambulance construction elements
ILONA SZŁAPA
MACIEJ HAJDUGA
DARIUSZ JĘDRZEJCZYK
SYLWIA WĘGRZYNKIEWICZ
DARIUSZ SOŁEK
nr katalogowy: 75764
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2019-8
Ultrafast Potentiostat as Compromise between Current Sensitivity vs. Response Time
Dmytro SNIZHKO
Anatoliy KUKOBA
nr katalogowy: 121594
10.15199/48.2019.08.24
Potentiostat
ultrafast voltammetry
microelectrodes
ohmic voltage drop compensation.
in the case of foreign Authors in this line the Editor inserts Polish translation of keywords
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2016-10
Wpływ dodatku Pb do kąpieli cynkowej na odporność korozyjną powłok
Henryk Kania
Anna Skupińska
nr katalogowy: 101486
10.15199/40.2016.10.2
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2024-7
Type of scribe mark as a factor influencing the degree of delamination around scribe after exposure to neutral salt spray
KINGA KRAWCZYK
nr katalogowy: 149434
10.15199/40.2024.7.1
type of scribe mark
degree of delamination
neutral salt spray
rodzaj nacięcia
odwarstwienie powłoki
rozpylona obojętna solanka
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2024-7
Type of scribe mark as a factor influencing the degree of delamination around scribe after exposure to neutral salt spray
KINGA KRAWCZYK
nr katalogowy: 149434
10.15199/40.2024.7.1
type of scribe mark
degree of delamination
neutral salt spray
rodzaj nacięcia
odwarstwienie powłoki
rozpylona obojętna solanka
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2013-3
Preparation of porous Ni-Co sinters by subsequent oxidation/reduction method
ARTUR JAROŃ
nr katalogowy: 75533
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2016-11
A quality factor of co-firing pulverized coal and biomass
Daniel SAWICKI
Andrzej KOTYRA
nr katalogowy: 101977
10.15199/48.2016.11.35
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2018-7-8
Boski dar
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 115009
pomidory
przetwory pomidorowe
potrawy z pomidorów
walory zdrowotne
likopen
tomatoes
tomato products
nutrition value
tomatoes dishes
health benefits
lycopene
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2019-8
The influence of reduction on the surface temperature in the process of drawing tubes
Ján TURŇA
Martin RIDZOŇ
Milan MOJŽIŠ
Michal KÁN
Ľudovít PARILÁK
nr katalogowy: 121800
10.15199/24.2019.8.12
tube
temperature
drawing
reduction
measurement
rura
temperatura
ciągnienie
ubytek przekroju
pomiar
MATERIAŁY BUDOWLANE 2018-7
Ocena możliwości redukcji tlenków azotu przez beton fotokatalityczny
Hubert Witkowski
Wioletta Jackiewicz-Rek
Karol Chilmon
nr katalogowy: 114970
10.15199/33.2018.07.18
beton fotokatalityczny
dwutlenek tytanu
NO
photocatalytic concrete
titanium dioxide
NOx
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2015-3
Comparative Study of the Transmission Characteristic of Unequal Compensated Inductive Power Supply Systems for Electric Vehicles
Benedikt SCHMUELLING
Sarp G. CIMEN
Jana DEMTROEDER
nr katalogowy: 89890
10.15199/48.2015.03.01
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-3
Wielkanoc w wersji light i vege
dr inż. Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 130936
Wielkanoc
potrawy
wartość kaloryczna
jaja przepiórcze
chude ryby
mięso królicze i indycze
wegetarianizm
Easter
dishes
caloric value
quail eggs
lean fish
rabbit and turkey meat
vegetarianism
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-3
Wielkanoc w wersji light i vege
dr inż. Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 130936
Wielkanoc
potrawy
wartość kaloryczna
jaja przepiórcze
chude ryby
mięso królicze i indycze
wegetarianizm
Easter
dishes
caloric value
quail eggs
lean fish
rabbit and turkey meat
vegetarianism
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2019-2
SYMULACJA KOMPUTEROWA PROCESU ODZYSKU ŻELAZA Z ŻUŻLA KONWERTOROWEGO METODĄ REDUKCJI
KAMIL KUGLIN
VIKTOR SINELNIKOV
DOROTA KALISZ
nr katalogowy: 118803
10.15199/67.2019.2.2
żużel
konwertor
redukcja
recykling
żelazo
slag
converter
reduction
recycling
iron
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-7
Multiobjective Design of Permanent Magnet Generator with Dimensionality Reduction in Criteria Space
Piotr WOŹNIAK
nr katalogowy: 126982
10.15199/48.2020.07.16
optymalizacja wielokryterialna z ograniczeniami
maszyna z magnesami trwałymi
front Pareto
redukcja wymiarów
multiobjective optimization
permanent magnet electric machine
Pareto front
dimensionality reduction
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2014-9
Bezprądowe cynowanie miedzi z roztworów tiomocznikowych
Aneta ARAŹNA
Grażyna KOZIOŁ
Józef GROMEK
Jerzy BIELIŃSKI
nr katalogowy: 86900
10.12915/pe.2014.09.03
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-1
Influence of environmental exposures on electrical parameters of low voltage surge arresters
Piotr PAJĄK
Bartłomiej SZAFRANIAK
Anna DĄDA
nr katalogowy: 124174
10.15199/48.2020.01.14
metal oxide surge arresters
impedance spectroscopy
water immersion
leakage current.
beziskiernikowe ograniczniki przepięć
spektroskopia impedancyjna
degradacja pod wpływem wilgoci
prąd upływowy.
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2019-12
Extraction of tin by carbon monoxide
Donatille NKUNZI
Janusz SZPYTKO
nr katalogowy: 123933
10.15199/24.2019.12.2
cassiterite
carbon monoxide
smelting process
tin
kasiteryt
tlenek węgla
proces wytapiania
cyna
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2007-3-4
Gradient structure of ductile cast iron
TOMASZEWSKA AGNIESZKA
WOŹNICA HENRYK
nr katalogowy: 27519
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2017-6
Influence of polymerization conditions on selected properties and the shrinkage stress generated during solidification of a nanohybrid universal restorative material
Monika Domarecka
Kinga Bociong
Michał Krasowski
Agata Szczesio
Jerzy Sokołowski
nr katalogowy: 111389
10.15199/28.2017.6.7
dental materials
curing
shrinkage stresses
DTS
microhardness
materiały stomatologiczne
fotopolimeryzacja
naprężenia skurczowe
DTS
mikrotwardość
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-7
Porównanie odporności korozyjnej powłok cynkowych otrzymanych w kąpielach z dodatkiem Al, Ni, Pb, Bi i Sn
HENRYK KANIA
MARIOLA SATERNUS
JAN KUDLÁČEK
MICHAL ZOUBEK
nr katalogowy: 138518
10.15199/40.2022.7.1
cynkowanie zanurzeniowe
powłoki cynkowe
odporność korozyjna
badania w obojętnej mgle solnej
badania potencjodynamiczne
hot dip galvanizing
zinc coatings
corrosion resistance
neutral salt spray test
potentiodynamic test
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-7
Porównanie odporności korozyjnej powłok cynkowych otrzymanych w kąpielach z dodatkiem Al, Ni, Pb, Bi i Sn
HENRYK KANIA
MARIOLA SATERNUS
JAN KUDLÁČEK
MICHAL ZOUBEK
nr katalogowy: 138518
10.15199/40.2022.7.1
cynkowanie zanurzeniowe
powłoki cynkowe
odporność korozyjna
badania w obojętnej mgle solnej
badania potencjodynamiczne
hot dip galvanizing
zinc coatings
corrosion resistance
neutral salt spray test
potentiodynamic test
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-7
Porównanie odporności korozyjnej powłok cynkowych otrzymanych w kąpielach z dodatkiem Al, Ni, Pb, Bi i Sn
HENRYK KANIA
MARIOLA SATERNUS
JAN KUDLÁČEK
MICHAL ZOUBEK
nr katalogowy: 138518
10.15199/40.2022.7.1
cynkowanie zanurzeniowe
powłoki cynkowe
odporność korozyjna
badania w obojętnej mgle solnej
badania potencjodynamiczne
hot dip galvanizing
zinc coatings
corrosion resistance
neutral salt spray test
potentiodynamic test
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-7
Porównanie odporności korozyjnej powłok cynkowych otrzymanych w kąpielach z dodatkiem Al, Ni, Pb, Bi i Sn
HENRYK KANIA
MARIOLA SATERNUS
JAN KUDLÁČEK
MICHAL ZOUBEK
nr katalogowy: 138518
10.15199/40.2022.7.1
cynkowanie zanurzeniowe
powłoki cynkowe
odporność korozyjna
badania w obojętnej mgle solnej
badania potencjodynamiczne
hot dip galvanizing
zinc coatings
corrosion resistance
neutral salt spray test
potentiodynamic test
MATERIAŁY BUDOWLANE 2024-9
Effect of metakaolin and zeolite as cement-reducing additives on the properties of ecological cement composites
Małgorzata Gołaszewska
Jacek Gołaszewski
nr katalogowy: 150635
10.15199/33.2024.09.03
metakaolin
zeolit
kompozyty cementowe
zamiennik cementu
metakaolin
zeolite
cementitious composites
cement replacement
MATERIAŁY BUDOWLANE 2024-9
Effect of metakaolin and zeolite as cement-reducing additives on the properties of ecological cement composites
Małgorzata Gołaszewska
Jacek Gołaszewski
nr katalogowy: 150635
10.15199/33.2024.09.03
metakaolin
zeolit
kompozyty cementowe
zamiennik cementu
metakaolin
zeolite
cementitious composites
cement replacement
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2019-9
Gotowanie bez glutenu
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 122291
nietolerancje
gluten
celiakia
zboża bezglutenowe
posiłki
gastronomia.
intolerance
gluten
celiac disease
gluten free cereals
dishes
gastronomy
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-11
Analysis of the impact of wind turbine power characteristics on the amount of generated energy
Damian Głuchy
Grzegorz Trzmiel
nr katalogowy: 140390
10.15199/48.2022.11.60
Wind turbine
Power characteristics modeling
Wind speed histogram
Wind turbine simulation.
turbina wiatrowa
modelowanie charakterystyk mocy
histogram prędkości wiatru
symulacja turbiny wiatrowej.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-11
Analysis of the impact of wind turbine power characteristics on the amount of generated energy
Damian Głuchy
Grzegorz Trzmiel
nr katalogowy: 140390
10.15199/48.2022.11.60
Wind turbine
Power characteristics modeling
Wind speed histogram
Wind turbine simulation.
turbina wiatrowa
modelowanie charakterystyk mocy
histogram prędkości wiatru
symulacja turbiny wiatrowej.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-11
Analysis of the impact of wind turbine power characteristics on the amount of generated energy
Damian Głuchy
Grzegorz Trzmiel
nr katalogowy: 140390
10.15199/48.2022.11.60
Wind turbine
Power characteristics modeling
Wind speed histogram
Wind turbine simulation.
turbina wiatrowa
modelowanie charakterystyk mocy
histogram prędkości wiatru
symulacja turbiny wiatrowej.
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-6
Turystyka kulinarna
Ewa Czarniecka-Skubina
nr katalogowy: 143651
turystyka kulinarna
szlaki kulinarne
turystyczne produkty kulinarne
culinary tourism
culinary trails
tourism culinary products.
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-6
Turystyka kulinarna
Ewa Czarniecka-Skubina
nr katalogowy: 143651
turystyka kulinarna
szlaki kulinarne
turystyczne produkty kulinarne
culinary tourism
culinary trails
tourism culinary products.
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2017-12
Na co dzień i od święta
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 110905
bakalie
suszone owoce
orzechy
migdały
wykorzystanie kulinarne
Boże Narodzenie
sweetmeats
dried fruits
nuts
almonds
culinary use
Christmas
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2019-6
Smaczna i zdrowa
nr katalogowy: 120658
wołowina
wartość odżywcza
system QMP
obróbka kulinarna
sezonowanie
burgery i inne potrawy
marynowanie. Title: Tasty and Healthy Meat
beef
nutritional value
the QMP system
culinary treatment
seasoning
burgers and other dishes
marinating.
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2019-1-2
Skrzydełko czy tuszka?
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 118545
gęsina
piersi
uda
podudzia
tłuszcz
pieczenie
potrawy
gęsina
breast
thighs
drumsticks
fat
rosting
dishes
MATERIAŁY BUDOWLANE 2018-10
Korzyści środowiskowe z optymalnego wykorzystania popiołów lotnych w betonie
Grzegorz Ludwik Golewski
nr katalogowy: 116520
10.15199/33.2018.10.07
beton
popiół lotny
odporność na pękanie
krytyczny współczynnik intensywności naprężeń
korzyści środowiskowe.
concrete
fly ash
fracture toughness
critical stress intensity factor
environmental benefits.
CHŁODNICTWO 2013-2
Wyróżniki tekstury żeli alginianowych otrzymanych z wykorzystaniem procesu zamrażania
KATARZYNA KOZŁOWICZ
nr katalogowy: 74676
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2019-4
CPC - Based Reactive Balancing of Linear Loads in Four-Wire Supply Systems with Nonsinusoidal Voltage
Leszek S. CZARNECKI
nr katalogowy: 119472
10.15199/48.2019.04.01
Current decomposition
unbalanced loads
asymmetrical systems
power definitions
power theory.
Rozkład prądu
odbiorniki niezrównoważone
systemy niesymetryczne
definicje mocy
teoria mocy.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2011-12b
Global trends of photovoltaic energy usage
Lucjan KURZAK
nr katalogowy: 64301
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-11
Wpływ sterowania węzłami cieplnymi na koszty eksploatacji zespołów nieruchomości
Kazimierz Kawa
Edyta Kucharska
Rafał Mularczyk
nr katalogowy: 140388
10.15199/48.2022.11.58
węzły cieplne
sterowanie
koszty eksploatacji
thermal centres
control
operating costs
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-11
Wpływ sterowania węzłami cieplnymi na koszty eksploatacji zespołów nieruchomości
Kazimierz Kawa
Edyta Kucharska
Rafał Mularczyk
nr katalogowy: 140388
10.15199/48.2022.11.58
węzły cieplne
sterowanie
koszty eksploatacji
thermal centres
control
operating costs
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-3
Wpływ obróbki cieplnej na odporność korozyjną elektrolitycznych powłok Ni-W
BOŻENA ŁOSIEWICZ
MAGDALENA POPCZYK
nr katalogowy: 66329
GAZETA CUKROWNICZA 2012-6
Porównanie zawartości dekstranu w cukrze buraczanym i trzcinowym
Aneta Antczak-Chrobot
Maciej Wojtczak
nr katalogowy: 73346
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2018-11
Influence of Chemical and Mineralogical Composition of Steelmaking Slags on their Next Utilization
Dana BARICOVÁ
Alena PRIBULOVÁ
Branislav BUĽKO
Peter DEMETER
nr katalogowy: 117366
10.15199/24.2018.11.4
steelmaking slags
chemical composition
mineralogical composition
properties of slag
żużle stalownicze
skład chemiczny
skład mineralogiczny
właściwości żużli
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2013-4
Nanocrystalline Ti2-xZrxNi (x = 0, 0.25, 0.5) hydrogen storage materials produced by mechanical alloying
MATEUSZ BALCERZAK
MIECZYSŁAW JURCZYK
nr katalogowy: 79704
MATERIAŁY BUDOWLANE 2024-11
Analysis of the use of recycled limestone flour for cement-lime binders and mortars
Bogdan Langier
Jacek Halbiniak
Izabela Major
nr katalogowy: 151551
10.15199/33.2024.11.06
mączka wapienna
zaprawa cementowo-wapienna
recykling
limestone flour
cement-lime mortar
recycling
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-2a
A Novel TVA-REPSO Technique in Solving Generators Sizing Problems for South Sulawesi Network
Jasrul Jamani JAMIAN
Abdullah Asuhaimi MOHD ZIN
Makmur SAINI
Mohd Wazir MUSTAFA
Hazlie MOKHLIS
nr katalogowy: 74425
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2023-2
Specjalistyczny pojazd do pomiarów geofizycznych
Paweł Wilkosz
Bogumił Augustyn
nr katalogowy: 142091
magazynowanie wodoru
kawerny solne
pomiary geofizyczne
hydrogen storage
salt caverns
geophysical measurements
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2011-5
Wybrane aspekty odzysku metali z pyłów pochodzących z łukowych pieców elektrycznych w procesie pirometalurgicznym
Artur SuLIgA
Włodzimierz derda
nr katalogowy: 59372
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-1-2
Kuchnie naszych sąsiadów – kuchnia ukraińska
Ewa Czarniecka-Skubina
nr katalogowy: 136213
kuchnie regionalne
kuchnia ukraińska
charakterystyka
regional cuisine
Ukrainian cuisine
characteristic
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-1-2
Kuchnie naszych sąsiadów – kuchnia ukraińska
Ewa Czarniecka-Skubina
nr katalogowy: 136213
kuchnie regionalne
kuchnia ukraińska
charakterystyka
regional cuisine
Ukrainian cuisine
characteristic
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2012-6
BADANIA PRAŻENIA REDUKCYJNEGO SZLAMÓW CYNKONOŚNYCH
LECH ADAMKIEWICZ
RYSZARD PRAJSNAR
JÓZEF CZERNECKI
ANDRZEJ CYBULSKI
PIOTR BEDNAREK
nr katalogowy: 68555
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2010-3
Numerical simulation of microstructure and internal stresses of the modified bone cement
JERZY NOWACKI
ADAM SAJEK
nr katalogowy: 52780
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2011-3
Optimization based reduction of the electromagnetic field emissions caused by the overhead lines
Klemen DEŽELAK
Gorazd ŠTUMBERGER
Franc JAKL
nr katalogowy: 58511
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2008-11
Conditions of CM voltage cancellation in multilevel voltage inverters with conventional and improved carrier-based SVPWM
nr katalogowy: 39613
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-5
Verification of the effect of hot springs on arteriosclerosis based on the mathematical model of arteriosclerosis onset Ⅱ: in case of weak radioactive springs
Hiroyuki KAGAMI
Atsushi TERADA
Katsushige NAKASHIMA
nr katalogowy: 148611
10.15199/48.2024.05.26
hot spring
efficacy
arteriosclerosis
mathematical model
gorące źródło
skuteczność
miażdżyca
model matematyczny
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2021-8
Mechanical degradation of steel partially fixed in concrete
MACIEJ B. LACHOWICZ
MARZENA M. LACHOWICZ
nr katalogowy: 132944
10.15199/40.2021.8.2
unalloyed steel
structural steel
concrete
corrosion
mechanical degradation
strength
stal niestopowa
beton
korozja
degradacja mechaniczna
wytrzymałość
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2011-2
Influence of the CCS systems in power plants on electricity price
Janusz SOWIŃSKI
nr katalogowy: 57840
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2009-10
EMI Reduction in Parallel Multiconverter Topology Using Interleaving and Frequency Modulation Techniques
Juan MON
Javier GAGO
David GONZÁLEZ
Josep BALCELLS
Raúl FERNÁNDEZ
Ignacio GIL
Paco BOGÓNEZ
nr katalogowy: 47457
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2018-6
Tłuste cięcie
nr katalogowy: 114531
żywność
zamienniki tłuszczu
ograniczenie tłuszczu w potrawach
food
fat substitutes
limiting fat in dishes
CHŁODNICTWO 2018-4
Audyt energetyczny budynku w aspekcie redukcji współczynników EK i EP
Małgorzata Sikora
Krystian Siwek
nr katalogowy: 115886
10.15199/8.2018.4.4
energia pierwotna
energia końcowa
audyt energetyczny
primary energy
final energy
energy audit
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2017-8
Micro bial fuel cell with Ni-Co cathode
BARBARA WŁODARCZYK
PAWEŁ P. WŁODARCZYK
nr katalogowy: 108939
10.15199/67.2017.8.3
microbial fuel cell
Ni-Co alloy
cathode
wastewater treatment
renewable energy sources
environmental engineering
clean technology
mikrobiologiczne ogniwa paliwowe
katoda
stop Ni-Co
oczyszczanie ścieków
odnawialne źródła energii
ochrona środowiska
inżynieria środowiska
czyste technologie
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-9
Sezon na grzyby
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 145166
grzyby
wartość odżywcza
walory smakowe
utrwalanie
przydatność kulinarna
mushrooms
nutritional value
taste properties
preservation
culinary usefulness
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-9
Synthesis of Moore finite state machine with nonstandard presentation of state codes
Alexander BARKALOV
Larysa TITARENKO
Olena HEBDA
nr katalogowy: 55511
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-5
Generalized Maximal Margin Discriminant Analysis for Speech Emotion Recognition
Yun Jin
Wenming Zheng
Li Zhao
Jingjie Yan
nr katalogowy: 76778
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2019-12
The variable-frequency electric drive of the pipeline valves in the problems of the reduction of dynamic loads in a pumping complex
Oleksii KRAVETS
Tetyana KORENKOVA
nr katalogowy: 123716
10.15199/48.2019.12.34
stopcock
dynamic loads
variable-frequency electric drive
uninterrupted power supply
hydraulic flow active energy dissipator.
kurek
obciążenia dynamiczne
napęd elektryczny o zmiennej częstotliwości
nieprzerwane zasilanie
hydrauliczny rozpraszacz energii czynnej
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-10
Nietoksyczny pigment antykorozyjny dla farb podkładowych
MARIAN GŁUSZKO*
WOJCIECH SZYMAŃSKI
nr katalogowy: 54899
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2016-7
Plasma technology for processing of waste printed circuit boards for metals recovery
JAKUB SZAŁATKIEWICZ ROMAN SZEWCZYK EUGENIUSZ BUDNY TADEUSZ MISSALA WOJCIECH WINIARSKI
nr katalogowy: 99666
10.15199/67.2016.7.4
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2019-11
Innovative technology of recycling scale into steel production process through the use of self-reducing composite with a limited cooling effect
Marian RACHWALSKI
Paweł GÓRNY
Mariusz BORECKI
Janusz STECKO
Piotr RÓŻAŃSKI
nr katalogowy: 123455
10.15199/24.2019.11.2
scale
recycling
reduction
aluminothermy
zgorzelina
recycling
redukcja
aluminotermia
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH