Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
GOSPODARKA MIĘSNA 2024-1
PRZYPRAWY WARZYWNE
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 146998
przyprawy warzywne
przyprawianie
warzywa suszone
vegetable spices
seasoning
dried vegetables
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-3
Z odrobiną pikanterii
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 125365
przyprawy
przyprawy korzenne
przyprawy ziołowe
przyprawy warzywne
walory smakowo-zapachowe
właściwości barwiące
wykorzystanie kulinarne
spices
spices
herbal spices
vegetable spices
flavor-fragrance qualities
coloring properties
culinary use
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-4
Kimchi – fermentowany przysmak warzywny o właściwościach funkcjonalnych – szansa na nowy asortyment żywności funkcjonalnej w Polsce
Bożena Waszkiewicz-Robak
nr katalogowy: 139107
10.15199/64.2022.4.3
żywność funkcjonalna
warzywa
fermentacja mlekowa
warzywa fermentowane
functional foods
vegetable
lactic acid fermentation
fermented vegetables
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-4
Kimchi – fermentowany przysmak warzywny o właściwościach funkcjonalnych – szansa na nowy asortyment żywności funkcjonalnej w Polsce
Bożena Waszkiewicz-Robak
nr katalogowy: 139107
10.15199/64.2022.4.3
żywność funkcjonalna
warzywa
fermentacja mlekowa
warzywa fermentowane
functional foods
vegetable
lactic acid fermentation
fermented vegetables
GOSPODARKA MIĘSNA 2018-10
Dodatki ziołowe
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 116751
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-10
Przyprawy i zioła przyprawowe w żywieniu człowieka
Halina Makała
nr katalogowy: 140126
przyprawy
zioła przyprawowe
zastosowanie
właściwości
żywienie człowieka
spices
seasoning herbs
application
properties
human nutrition
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-10
Przyprawy i zioła przyprawowe w żywieniu człowieka
Halina Makała
nr katalogowy: 140126
przyprawy
zioła przyprawowe
zastosowanie
właściwości
żywienie człowieka
spices
seasoning herbs
application
properties
human nutrition
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-10
Zioła i przyprawy - naturalne konserwanty żywności
Agnieszka Starek-Wójcicka
Agnieszka Sagan
nr katalogowy: 140125
mięso
utlenianie lipidów
zioła i przyprawy
związki bioaktywne
naturalne konserwanty
meat
lipid oxidation
herbs and spices
bioactive compounds
natural preservatives
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-10
Zioła i przyprawy - naturalne konserwanty żywności
Agnieszka Starek-Wójcicka
Agnieszka Sagan
nr katalogowy: 140125
mięso
utlenianie lipidów
zioła i przyprawy
związki bioaktywne
naturalne konserwanty
meat
lipid oxidation
herbs and spices
bioactive compounds
natural preservatives
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-10
Przydatność i dobór przypraw w produkcji wyrobów drobiowych
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 140127
mięso drobiowe
smakowitość wyrobów
przyprawy
przyprawianie
poultry meat
products tastiness
spices
seasoning (spicing)
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-10
Przydatność i dobór przypraw w produkcji wyrobów drobiowych
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 140127
mięso drobiowe
smakowitość wyrobów
przyprawy
przyprawianie
poultry meat
products tastiness
spices
seasoning (spicing)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-11
Związki bioaktywne w przyprawach i ich rola w dietoterapii
Klaudia Wiśniewska
Diana Wolańska-Buzalska
Małgorzata Wrzosek
nr katalogowy: 123536
10.15199/65.2019.11.6
przyprawy
dieta
żywienie
zdrowie
spices
diet
nutrition
health
GOSPODARKA MIĘSNA 2020-1
Właściwości funkcjonalne wybranych przypraw naturalnych w technologii mięsa
Ewa Burczyk
Jacek Kondratowicz
Weronika Niszczak
nr katalogowy: 124494
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-1
ZIOŁA I PRZYPRAWY PODNOSZĄCE wartość użytkową wyrobów mięsnych
Agnieszka Starek-Wójcicka
Agnieszka Sagan
Agata Blicharz-Kania
nr katalogowy: 141557
jakość wyrobów mięsnych
walory zdrowotne
wartość użytkowa
związki funkcjonalne
przyprawy i zioła
meat products quality
health benefits
added value
functional compounds
spices and herbs
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-1
ZIOŁA I PRZYPRAWY PODNOSZĄCE wartość użytkową wyrobów mięsnych
Agnieszka Starek-Wójcicka
Agnieszka Sagan
Agata Blicharz-Kania
nr katalogowy: 141557
jakość wyrobów mięsnych
walory zdrowotne
wartość użytkowa
związki funkcjonalne
przyprawy i zioła
meat products quality
health benefits
added value
functional compounds
spices and herbs
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-2
Przyprawy – naturalne składniki żywności
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
Alicja Napiórkowska
nr katalogowy: 130594
10.15199/65.2021.2.4
przyprawy
oregano
szałwia
rozmaryn
olejki eteryczne
utrwalanie żywności
spices
oregano
sage
rosemary
essential oils
preservation of food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-2
Przyprawy – naturalne składniki żywności
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
Alicja Napiórkowska
nr katalogowy: 130594
10.15199/65.2021.2.4
przyprawy
oregano
szałwia
rozmaryn
olejki eteryczne
utrwalanie żywności
spices
oregano
sage
rosemary
essential oils
preservation of food
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2006-7-8
Sytuacja na rynku przetworów owocowych i warzywnych
B. Nosecka
nr katalogowy: 20558
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-11
Zioła i przyprawy najczęstsze zagrożenia mikrobiologiczne
Elżbieta Maćkiw
Katarzyna Kucharek
Joanna Kowalska
Monika Stasiak
nr katalogowy: 123532
10.15199/65.2019.11.4
zioła i przyprawy
zanieczyszczenia mikrobiologiczne
patogeny
herbs and spices
microbiological contamination
pathogens
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-9
Witaminowy twist
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 139516
warzywa
zdrowie
zalecane spożycie
przetwory warzywne
wykorzystanie kulinarne
vegetables
health
recommended consumption
vegetable preserves
culinary use
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-9
Witaminowy twist
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 139516
warzywa
zdrowie
zalecane spożycie
przetwory warzywne
wykorzystanie kulinarne
vegetables
health
recommended consumption
vegetable preserves
culinary use
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-7-8
Błonnik - niezbędne włókno roślinne
Krystyna Nowak
nr katalogowy: 37625
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2007-10
Zagospodarowanie odpadów z przemysłu owocowo-warzywnego
Agnieszka Nawirska
nr katalogowy: 30759
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-3
Sytuacja na rynku przetworów warzywnych w sezonie 2021/22
Bożena Nosecka
Anna Bugała
nr katalogowy: 138252
10.15199/64.2022.3.3
przetwory warzywne
baza surowcowa
produkcja
handel zagraniczny
spożycie
vegetable preserves
raw material base
production
international trade
consumption
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-3
Sytuacja na rynku przetworów warzywnych w sezonie 2021/22
Bożena Nosecka
Anna Bugała
nr katalogowy: 138252
10.15199/64.2022.3.3
przetwory warzywne
baza surowcowa
produkcja
handel zagraniczny
spożycie
vegetable preserves
raw material base
production
international trade
consumption
AURA 2022-12
Skorzonera – mało znane i rzadko uprawiane warzywo korzeniowe
Elżbieta Patkowska
nr katalogowy: 140891
10.15199/2.2022.12.3
skorzonera
warzywo korzeniowe
właściwości prozdrowotne
właściwości lecznicze
scorzonera
root vegetable
pro-health properties
healing properties
AURA 2022-12
Skorzonera – mało znane i rzadko uprawiane warzywo korzeniowe
Elżbieta Patkowska
nr katalogowy: 140891
10.15199/2.2022.12.3
skorzonera
warzywo korzeniowe
właściwości prozdrowotne
właściwości lecznicze
scorzonera
root vegetable
pro-health properties
healing properties
AURA 2022-12
Skorzonera – mało znane i rzadko uprawiane warzywo korzeniowe
Elżbieta Patkowska
nr katalogowy: 140891
10.15199/2.2022.12.3
skorzonera
warzywo korzeniowe
właściwości prozdrowotne
właściwości lecznicze
scorzonera
root vegetable
pro-health properties
healing properties
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-1
Sytuacja na rynku przetworów warzywnych w sezonie 2022/23
Anna Bugała
nr katalogowy: 142043
10.15199/64.2023.1.3
przetwory warzywne
baza surowcowa
produkcja
handel zagraniczny
ceny
vegetable preserves
raw material base
production
international trade
prices
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-1
Sytuacja na rynku przetworów warzywnych w sezonie 2022/23
Anna Bugała
nr katalogowy: 142043
10.15199/64.2023.1.3
przetwory warzywne
baza surowcowa
produkcja
handel zagraniczny
ceny
vegetable preserves
raw material base
production
international trade
prices
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-1
Sytuacja na rynku przetworów warzywnych w sezonie 2022/23
Anna Bugała
nr katalogowy: 142043
10.15199/64.2023.1.3
przetwory warzywne
baza surowcowa
produkcja
handel zagraniczny
ceny
vegetable preserves
raw material base
production
international trade
prices
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-1
Sytuacja na rynku przetworów warzywnych w sezonie 2022/23
Anna Bugała
nr katalogowy: 142043
10.15199/64.2023.1.3
przetwory warzywne
baza surowcowa
produkcja
handel zagraniczny
ceny
vegetable preserves
raw material base
production
international trade
prices
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-6
Przetwórstwo owoców i warzyw w Polsce - stan obecny i perspektywy rozwoju
Bożena Nosecka
Iwona Szczepaniak
nr katalogowy: 121092
10.15199/65.2019.6.1
przemysł owocowo- warzywny
produkcja
handel zagraniczny
wyniki finansowe
Polska
Unia Europejska
fruit-vegetable industry
production
foreign trade
financial results
Poland
European Union
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-3
Proces żelowania olejów silnikowych w czasie eksploatacji pojazdów zasilanych olejem napędowym
MONIKA ZIÓŁKOWSKA
nr katalogowy: 42357
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-2
Działalność normalizacyjna w branży przetwórstwa owocowo-warzywnego
Aleksander Jakubowski
nr katalogowy: 41726
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-10
Na dziko
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 140247
dziczyzna
sarna
dzik jeleń
wartość odżywcza
obróbka termiczna
przyprawy i dodatki do dziczyzny
potrawy z dziczyzny
venison
roe deer
wild boar deer
nutritional value
heat treatment
spices and game additives
venison dishes
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2018-3
Kwintesencja smaku
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 112576
sosy
składniki
warzywa
owoce
grzyby
przyprawy
zioła
kulinarne zastosowanie
sauces
ingredients
vegetables
fruit
mushrooms
spices
herbs
culinary use
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-12
Badania porównawcze podatności modyfikowanych olejów roślinnych na biodegradację
Hanna Studnik
Jolanta Iłowska
Justyna Chrobak
Michał Szmatoła
Iwona Szwach
Rafał Grabowski
Jolanta Drabik
nr katalogowy: 117901
10.15199/62.2018.12.25
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-6
Warzywne co nieco
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 143647
warzywa
wartość odżywcza
walory zdrowotne
wykorzystanie kulinarne
surówki/sałatki warzywne
vegetables
nutritional value
health values
culinary use
vegetable salads.
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-6
Warzywne co nieco
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 143647
warzywa
wartość odżywcza
walory zdrowotne
wykorzystanie kulinarne
surówki/sałatki warzywne
vegetables
nutritional value
health values
culinary use
vegetable salads.
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-10
Ograniczenia w przetwórstwie i innowacyjne procesy dla wzmocnienia trwałości produktów II Euro-Śródziemnomorskie Sympozjum Przetwórstwa Owoców i Warzyw. Cz. 1
Dariusz Piotrowski
nr katalogowy: 101689
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-6
Przetwórstwo owoców i warzyw w Polsce
Bożena Nosecka
Iwona Szczepaniak
nr katalogowy: 114458
10.15199/65.2018.6.2
przemysł owocowo- -warzywny
produkcja
handel zagraniczny
wyniki finansowe
Polska
Unia Europejska
fruit-vegetable industry
production
foreign trade
financial results
Poland
European Union
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-5
Rozwój produkcji i eksportu soków w Turcji
Anna Bugała
nr katalogowy: 134174
10.15199/64.2021.5.2
Turcja
eksport
import
soki
koncentrat soku jabłkowego
Turkey
export
import
juices
AJC
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-5
Rozwój produkcji i eksportu soków w Turcji
Anna Bugała
nr katalogowy: 134174
10.15199/64.2021.5.2
Turcja
eksport
import
soki
koncentrat soku jabłkowego
Turkey
export
import
juices
AJC
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-5
Rozwój produkcji i eksportu soków w Turcji
Anna Bugała
nr katalogowy: 134174
10.15199/64.2021.5.2
Turcja
eksport
import
soki
koncentrat soku jabłkowego
Turkey
export
import
juices
AJC
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-1
Study on vegetable oils as bases of technical oils Badania olejów roślinnych jako składników bazowych olejów przemysłowych
Elżbieta Rogoś
nr katalogowy: 96180
10.15199/62.2016.1.17
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-5
WĘDLINY A ICH ROŚLINNE ANALOGI: wartość odżywcza i cena
Mirosław Słowiński
Agnieszka Skrzypczyk
Aneta Cegiełka
Krzysztof Dasiewicz
nr katalogowy: 137701
skład surowcowy
wartość odżywcza
przetwory mięsne
analogi roślinne
raw material composition
nutritional value
meat products
plant analogues
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-5
WĘDLINY A ICH ROŚLINNE ANALOGI: wartość odżywcza i cena
Mirosław Słowiński
Agnieszka Skrzypczyk
Aneta Cegiełka
Krzysztof Dasiewicz
nr katalogowy: 137701
skład surowcowy
wartość odżywcza
przetwory mięsne
analogi roślinne
raw material composition
nutritional value
meat products
plant analogues
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-11
Research of the Process of Supercritical CO2 Extraction from Sunflower Cake
Igor BEZBAH
Natalia BAKHMUTIAN
Valentyna BANDURA
Seihii BEZBAKH
Oleksandr VSEVOLODOV
Igor MAZURENKO
nr katalogowy: 151339
10.15199/48.2024.11.14
CO2 solvent
extraction
protein concentrate
sunflower cake
Rozpuszczalnik O2
ekstrakt
koncentrat białka
cukier słonecznikowy
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-11
Research of the Process of Supercritical CO2 Extraction from Sunflower Cake
Igor BEZBAH
Natalia BAKHMUTIAN
Valentyna BANDURA
Seihii BEZBAKH
Oleksandr VSEVOLODOV
Igor MAZURENKO
nr katalogowy: 151338
10.15199/48.2024.11.14
CO2 solvent
extraction
protein concentrate
sunflower cake
Rozpuszczalnik O2
ekstrakt
koncentrat białka
cukier słonecznikowy
GOSPODARKA MIĘSNA 2024-2
Składniki fitochemiczne i działanie przeciwutleniające przypraw poprawiających jakość mięsa i jego produktów
Agnieszka Starek-Wójcicka
Aleksandra Rolewicz
Agnieszka Sagan
nr katalogowy: 147305
zioła i przyprawy
przeciwutleniacze
jakość mięsa
trwałość produktów pochodzenia zwierzęcego
herbs and spices
antioxidants
meat quality
durability of animal products
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-10
Napoje roślinne mlekopodobne charakterystyka i analiza dostępności w Polsce
Zuzanna Walczak
Anna Florowska
Krzysztof Krygier
nr katalogowy: 110159
10.15199/65.2017.10.3
napoje roślinne
substytuty mleka
badanie rynku
plant-based beverages
milk substitutes
market research
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-1
Handel zagraniczny warzywami i ich przetworami w Polsce w sezonie 2019/2020
dr hab. Bożena Nosecka
mgr Anna Bugała
nr katalogowy: 130558
10.15199/64.2021.1.5
warzywa i przetwory warzywne
eksport
import
vegetable and vegetable preserves
exports
imports
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-1
Handel zagraniczny warzywami i ich przetworami w Polsce w sezonie 2019/2020
dr hab. Bożena Nosecka
mgr Anna Bugała
nr katalogowy: 130558
10.15199/64.2021.1.5
warzywa i przetwory warzywne
eksport
import
vegetable and vegetable preserves
exports
imports
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-8
Wpływ dodatku tłoczonego na zimno oleju z nasion pomidorów na jakość żywieniową i stabilność olejów rafinowanych
Michał Podgórski
Dorota Klensporf-Pawlik
nr katalogowy: 133099
10.15199/65.2021.8.8
jakość żywieniowa
stabilność olejów
mieszanie olejów
profil kwasów tłuszczowych
heksanal
nutritional quality
oil stability
oils blending
fatty acids profile
hexanal
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-8
Wpływ dodatku tłoczonego na zimno oleju z nasion pomidorów na jakość żywieniową i stabilność olejów rafinowanych
Michał Podgórski
Dorota Klensporf-Pawlik
nr katalogowy: 133099
10.15199/65.2021.8.8
jakość żywieniowa
stabilność olejów
mieszanie olejów
profil kwasów tłuszczowych
heksanal
nutritional quality
oil stability
oils blending
fatty acids profile
hexanal
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-8
Wpływ dodatku tłoczonego na zimno oleju z nasion pomidorów na jakość żywieniową i stabilność olejów rafinowanych
Michał Podgórski
Dorota Klensporf-Pawlik
nr katalogowy: 133099
10.15199/65.2021.8.8
jakość żywieniowa
stabilność olejów
mieszanie olejów
profil kwasów tłuszczowych
heksanal
nutritional quality
oil stability
oils blending
fatty acids profile
hexanal
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2007-10
Trendy w technologii aktywnych opakowań żywności ze szczególnym uwzględnieniem produktów owocowo-warzywnych
nr katalogowy: 30755
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-3
Sól na cenzurowanym
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 142320
potrawy restauracyjne
chlorek sodu
redukcja zawartości soli
ograniczenie solenia
zioła i przyprawy
dobór potraw prewencja nadciśnienia
restaurant dishes
sodium chloride
salt reduction
salting limitation
herbs and spices
selection of dishes
prevention of hypertension
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-3
Sól na cenzurowanym
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 142320
potrawy restauracyjne
chlorek sodu
redukcja zawartości soli
ograniczenie solenia
zioła i przyprawy
dobór potraw prewencja nadciśnienia
restaurant dishes
sodium chloride
salt reduction
salting limitation
herbs and spices
selection of dishes
prevention of hypertension
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2018-5
Biesiada przy grillu
nr katalogowy: 113660
grillowanie
mięso
przyprawy
sosy
potrawy mięsne z grilla
grilling
meat
spices
herbs
sauces
grilled meat dishes
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2007-3-4
The Influence of Bio-Quench 700EU Conditions on Hardness of Carburized Components
MAŁGORZATA PRZYŁĘCKA
WOJCIECH GĘSTWA
nr katalogowy: 27570
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2018-4
Soki owocowe i warzywne Soczyste menu
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 113102
soki
owoce
warzywa
wartość odżywcza
substancje bioaktywne
właściwości zdrowotne
juices
fruits
vegetables
nutritional value
bioactive substances
health properties
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-6
Wartość odżywcza i zastosowanie mąk z warzyw w przemyśle zbożowym i piekarskim
Aleksandra Purkiewicz
Piotr Jakuć
Joanna Ciborska
nr katalogowy: 129584
mąka z warzyw
wartość odżywcza
żywienie
technologia
vegetable flour
nutritional value
nutrition
technology
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-6
Wartość odżywcza i zastosowanie mąk z warzyw w przemyśle zbożowym i piekarskim
Aleksandra Purkiewicz
Piotr Jakuć
Joanna Ciborska
nr katalogowy: 129584
mąka z warzyw
wartość odżywcza
żywienie
technologia
vegetable flour
nutritional value
nutrition
technology
PROBLEMY JAKOŚCI 2022-5
Rola audytów wewnętrznych w doskonaleniu jakości i bezpieczeństwa żywności na przykładzie wybranego zakładu z sektora owocowo-warzywnego
Jolanta Król
Weronika Chmiel
Aneta Brodziak
nr katalogowy: 140132
10.15199/46.2022.5.3
bezpieczeństwo żywności
jakość
doskonalenie
audyt wewnętrzny
food safety
quality
improving
internal audit
PROBLEMY JAKOŚCI 2022-5
Rola audytów wewnętrznych w doskonaleniu jakości i bezpieczeństwa żywności na przykładzie wybranego zakładu z sektora owocowo-warzywnego
Jolanta Król
Weronika Chmiel
Aneta Brodziak
nr katalogowy: 140132
10.15199/46.2022.5.3
bezpieczeństwo żywności
jakość
doskonalenie
audyt wewnętrzny
food safety
quality
improving
internal audit
PROBLEMY JAKOŚCI 2022-5
Rola audytów wewnętrznych w doskonaleniu jakości i bezpieczeństwa żywności na przykładzie wybranego zakładu z sektora owocowo-warzywnego
Jolanta Król
Weronika Chmiel
Aneta Brodziak
nr katalogowy: 140132
10.15199/46.2022.5.3
bezpieczeństwo żywności
jakość
doskonalenie
audyt wewnętrzny
food safety
quality
improving
internal audit
PROBLEMY JAKOŚCI 2022-5
Rola audytów wewnętrznych w doskonaleniu jakości i bezpieczeństwa żywności na przykładzie wybranego zakładu z sektora owocowo-warzywnego
Jolanta Król
Weronika Chmiel
Aneta Brodziak
nr katalogowy: 140132
10.15199/46.2022.5.3
bezpieczeństwo żywności
jakość
doskonalenie
audyt wewnętrzny
food safety
quality
improving
internal audit
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-9
FAŁSZOWANIE ŻYWNOŚCI Cz. II
Halina Makała
nr katalogowy: 145095
przyprawy
zioła przyprawowe
metody fałszowania
niezgodności autentyczności
kontrole
spices
spice herbs
counterfeiting methods
authenticity discrepancies
controls
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-5
Łańcuch dostaw na rynku owoców i warzyw w Polsce
Łukasz Zaremba
nr katalogowy: 145711
10.15199/64.2023.5.4
łańcuch dostaw
organizacja rynku
owoce
warzywa
przetwory
supply chain
market organization
fruit
vegetable
preserves
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2011-7-8
Zanieczyszczenia mikrobiologiczne wód źródlanych, wód smakowych i napojów owocowo-warzywnych
Dorota Kręgiel
Anna Rygała
nr katalogowy: 61779
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-10
Modification of rheological properties of vegetable oils Modyfikacja reologicznych właściwości olejów roślinnych
Zbigniew Kobus
Jacek Mazur
Rafał Nadulski
Tomasz Guz
Leszek Rydzak
Kazimierz Zawiślak
nr katalogowy: 94445
10.15199/62.2015.10.15
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-1
The risk to employees from the effects of electromagnetic fields in the vegetable and fish processing plant
Anna KOZIOROWSKA
Beata PRUCNAL
nr katalogowy: 124198
10.15199/48.2020.01.38
electromagnetic field
magnetic induction
measurement tests
electromagnetic field impact on workers.
pole elektromagnetyczne
indukcja magnetyczna
badania pomiarowe
oddziaływanie pola elektromagnetycznego na pracowników.
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2019-10
Piżmowa królowa jesieni
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 123626
dynia
wartość odżywcza
karotenoidy
obróbka kulinarna
przetwarzanie
zastosowanie kulinarne.
pumpkin
nutritional value
carotenoids
culinary preparation
processing
culinary use.
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-8-9
Tendencje na rynku owoców i warzyw
Bożena Nosecka
nr katalogowy: 122479
10.15199/64.2019.8-9.3
rynek owoców i warzyw
zbiory
spożycie
eksport
przetwórstwo
fruit and vegetable market
crops
consumption
export
processing
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-3
Sposoby wykorzystania odpadów przemysłu owocowo-warzywnego
Tomasz Tarko
Justyna Sobusiak
Aleksandra Duda-Chodak
nr katalogowy: 42383
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-2
Emission of "greenhouse gases" generated during biofuels hydroconversion by co-processing Emisja "gazów cieplarnianych" generowana podczas hydrokonwersji bioolejów przez co-processing
Kamil Berdechowski
nr katalogowy: 82424
10.12916/przemchem.2014.199
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-4
Content and composition of polar fractions in refined vegetable oils available on the Polish market Zawartość i skład frakcji polarnych w rafinowanych olejach roślinnych dostępnych na polskim rynku
Magda Aniołowska
Agnieszka Kita
nr katalogowy: 83687
10.12916/przemchem.2014.492
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2013-10
Badania i ocena skór naturalnych wyprawy chromowo-roślinnej i roślinnej pod kątem ich wykorzystania do produkcji obuwia
Izabela Wierzbicka
Joanna Alvarez
Magdalena Panek
nr katalogowy: 79965
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-1
Voltammetric identification and determination of synthetic antioxidants in vegetable oils Woltamperometryczna identyfikacja i oznaczanie antyutleniaczy syntetycznych w olejach roślinnych
Sławomir Michałkiewicz
Magdalena Jakubczyk
nr katalogowy: 96179
10.15199/62.2016.1.16
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-10
Wpływ dodatku owoców i warzyw do przecieru aroniowego na zawartość związków polifenolowych i jakość
Joanna Kolniak
Anna Augustyniok
Jan Oszmiański
nr katalogowy: 47537
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-9
Bentonit - kopalina stosowana do klarowania win oraz soków owocowych
Krystyna Nowak
Barbara Żmudzińska-Żurek
nr katalogowy: 47057
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-2
Kategoryzacja produktów owocowo-warzywnych, w tym produktów wegetariańskich i wegańskich, pod kątem stosowania dodatków do żywności
Joanna Gajda-Wyrębek
nr katalogowy: 142847
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-8
Zmiany w sektorze przetwórstwa owoców i warzyw
Iwona Szczepaniak
Bożena Nosecka
nr katalogowy: 127657
10.15199/65.2020.8.2
przemysł owocowo-warzywny
produkcja
handel zagraniczny
sytuacja ekonomiczno-finansowa
pandemia COVID-19
Polska
Unia Europejska
fruit-vegetable industry
production
foreign trade
economic-financial situation
COVID-19 pandemic
Poland
European Union
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-8
Zmiany w sektorze przetwórstwa owoców i warzyw
Iwona Szczepaniak
Bożena Nosecka
nr katalogowy: 127657
10.15199/65.2020.8.2
przemysł owocowo-warzywny
produkcja
handel zagraniczny
sytuacja ekonomiczno-finansowa
pandemia COVID-19
Polska
Unia Europejska
fruit-vegetable industry
production
foreign trade
economic-financial situation
COVID-19 pandemic
Poland
European Union
OPAKOWANIE 2009-I
Internet System Ensuring Modern Packaging in Horticultural Industry
Tadeusz Cąderek
Barbara Grabowska
Andrzej Hejduk
Aleksander Sołtan
Jan Świetlik
Monika Kassmann
nr katalogowy: 42513
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-2
Soki pomidorowe - charakterystyka i właściwości przeciwutleniające
Anna Ostasiewicz
Małgorzata Piecyk
nr katalogowy: 41728
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-4-5
Zasady diety planetarnej
Ewa Czarniecka-Skubina
nr katalogowy: 143109
dieta planetarna
zdrowie
środowisko naturalne
planetary diet
health
environment
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-4-5
Zasady diety planetarnej
Ewa Czarniecka-Skubina
nr katalogowy: 143109
dieta planetarna
zdrowie
środowisko naturalne
planetary diet
health
environment
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-10
Na dziko
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 140247
dziczyzna
sarna
dzik jeleń
wartość odżywcza
obróbka termiczna
przyprawy i dodatki do dziczyzny
potrawy z dziczyzny
venison
roe deer
wild boar deer
nutritional value
heat treatment
spices and game additives
venison dishes
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-10
Effect of preliminary zeoforming temperature on fractional composition of hydrogenated vegetable oils Wpływ temperatury wstępnego zeoformowania oleju roślinnego na skład frakcyjny uwodornionego biokomponentu wytwarzanego z zeoformowanego surowca
Kamil Berdechowski
nr katalogowy: 87203
10.12916/przemchem.2014.1720
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-7-8
Competitiveness of Polish food industry is rising on the EU market
Janusz Rowiński
Małgorzata Bułkowska
nr katalogowy: 61880
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-2
3. Sympozjum Przetwórstwa Owoców i Warzyw. Cz. 2. Tematyka plakatów
Dariusz Piotrowski
Ewa Rembiałkowska
nr katalogowy: 131479
10.15199/64.2021.2.6
Sesje
książka ze streszczeniami plakatów
problemy badawcze
metody technologiczne
zrównoważony rozwój
zagrożenia
wyzwania
Sessions
poster abstract book
research issues
technological methods
sustainability
risks
challenges
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-2
3. Sympozjum Przetwórstwa Owoców i Warzyw. Cz. 2. Tematyka plakatów
Dariusz Piotrowski
Ewa Rembiałkowska
nr katalogowy: 131479
10.15199/64.2021.2.6
Sesje
książka ze streszczeniami plakatów
problemy badawcze
metody technologiczne
zrównoważony rozwój
zagrożenia
wyzwania
Sessions
poster abstract book
research issues
technological methods
sustainability
risks
challenges
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-1
Marchew purpurowa jako surowiec dla przetwórstwa owocowo-warzywnego
Janusz Czapski
Marcin Kidoń
Anna Olejnik
Dorota Witrowa-Rajchert
nr katalogowy: 41077
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-10
Plastyfikatory do poli(chlorku winylu) na bazie surowców odnawialnych
Patryk Dziendzioł
Sylwia Waśkiewicz
Katarzyna Jaszcz
Joanna Czogała
Ewa Pankalla
nr katalogowy: 140037
10.15199/62.2022.10.10
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-10
Plastyfikatory do poli(chlorku winylu) na bazie surowców odnawialnych
Patryk Dziendzioł
Sylwia Waśkiewicz
Katarzyna Jaszcz
Joanna Czogała
Ewa Pankalla
nr katalogowy: 140037
10.15199/62.2022.10.10
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-10
Plastyfikatory do poli(chlorku winylu) na bazie surowców odnawialnych
Patryk Dziendzioł
Sylwia Waśkiewicz
Katarzyna Jaszcz
Joanna Czogała
Ewa Pankalla
nr katalogowy: 140037
10.15199/62.2022.10.10
GOSPODARKA MIĘSNA 2019-5
Przydatność tłuszczu jako składnika marynat
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 120392
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-3
Sytuacja na rynku ogrodniczym w sezonie 2017/18
Bożena Nosecka
nr katalogowy: 112843
10.15199/64.2018.3.2
owoce i warzywa
zbiory
przetwórstwo
import
eksport
spożycie
ceny
fruits and vegetables
harvest
processing
import
export
consumption
prices
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2017-11
Sekrety frytury
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 110314
smażenie
tłuszcz
stabilność termiczna
tłuszcze smażalnicze
stałe tłuszcze roślinne
tłuszcze utwardzone
mieszanki
frying
fat
thermal stability
frying fat
solid vegetable fats
dehydrogenated fats
blend
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-1-2
Rynek ogrodniczy w sezonie 2018/19
Bożena Nosecka
nr katalogowy: 118709
10.15199/64.2019.1-2.1
owoce
warzywa
zbiory
przetwórstwo
handel zagraniczny
konsumpcja
ceny
fruit
vegetables
crops
processing
foreign trade
consumption
prices
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-6
Analiza beztłuszczowych przekąsek warzywnych pod kątem akceptacji konsumentów
Agnieszka Bąkowska
Elżbieta Nijaka
Agnieszka Strażyńska
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 126806
10.15199/65.2020.6.6
przekąski
frytkownica beztłuszczowa
pożądalność konsumencka
tłuszcz
snacks
air frying
consumer acceptance
fat
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-6
Sektor sokowniczy w Polsce
Iwona Szczepaniak
Bożena Nosecka
nr katalogowy: 138317
10.15199/65.2022.6.1
soki
napoje
produkcja
spożycie
eksport
sytuacja ekonomiczno-finansowa
Polska
Unia Europejska
juices
beverages
production
consumption
export
economic-financial situation
Poland
European Union
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2024-5
Analiza śladu węglowego produkcji owocowo-warzywnej w Polsce
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Łukasz Przybysz
Ewelina Włodarczyk
nr katalogowy: 151223
10.15199/64.2024.5.3
ślad węglowy
emisje gazów cieplarnianych
przechowalnictwo owoców i warzyw
warzywa mrożone
owoce mrożone
carbon footprint
GHG emissions
fruit and vegetable storage
frozen vegetables
frozen fruit
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-10
Wstępne oczyszczanie ścieków z wodnego mycia pojemników po olejach roślinnych
Sławomir Żak
nr katalogowy: 151019
10.15199/62.2024.10.2
ścieki z wodnego mycia pojemników po olejach roślinnych
separacja olejów
wstępne oczyszczanie ścieków
taśmowy zbierak olejów
flotacja
wastewater from water cleaning of vegetable oil containers
oil separation
wastewater pretreatment
belt oil skimmer
flotation
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2009-9
Electronic control for high efficient process in thermal-moisture pretreatment of meal
ANELIYA MANUKOVA
SEHER KADIROVA
nr katalogowy: 46930
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-7-8
Wpływ wykorzystania zdolności produkcyjnej na energochłonność produkcji surowego soku z buraków ćwikłowych
Roman Kowalczyk
Dorota Szwan
nr katalogowy: 46202
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-9
Proekologiczne bazy olejowe wysokospecjalistycznych środków smarowych
Jolanta Drabik
Rafał Kozdrach
Marek Wolszczak
Małgorzata Wrona
nr katalogowy: 116161
10.15199/62.2018.9.30
MATERIAŁY BUDOWLANE 2015-7
Ocena właściwości lepkosprężystych elastomeroasfaltów z dodatkiem upłynniacza pochodzenia roślinnego
Andrzej Plewa
nr katalogowy: 92577
10.15199/33.2015.07.28
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-4
Kimchi – fermentowany przysmak warzywny o właściwościach funkcjonalnych – szansa na nowy asortyment żywności funkcjonalnej w Polsce
Bożena Waszkiewicz-Robak
nr katalogowy: 139107
10.15199/64.2022.4.3
żywność funkcjonalna
warzywa
fermentacja mlekowa
warzywa fermentowane
functional foods
vegetable
lactic acid fermentation
fermented vegetables
GOSPODARKA MIĘSNA 2018-5
Peklowanie mięsa
Paweł Sobczak
Wioletta Żukiewicz-Sobczak
Klaudia Wołyńczuk
nr katalogowy: 114008
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-5a
Przebiegi prądów i napięć podczas rozwoju wyładowań w układach z dielektrykiem stałym
Krzysztof KOGUT
Krzysztof KASPRZYK
Beata ZBOROMIRSKA-WNUKIEWICZ
nr katalogowy: 67777
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-12
Modelowanie i ocena właściwości środków smarowych stosowanych w przemyśle spożywczym
Jolanta Drabika
*
Magdalena Trzosa
Rafał Kozdracha
Małgorzata Wronaa
Marek Wolszczaka
Grzegorz Duszyńskib
Mariusz Piątkowskic
nr katalogowy: 117915
10.15199/62.2018.12.39
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-12
Badanie właściwości użytkowych ekologicznych smarów wytworzonych na olejowych bazach roślinnych
Jolanta Drabika
Magdalena Trzos
Ewa Pawelec
Małgorzata Wrona
Rafał Kozdrach
Grzegorz Duszyński
Mariusz Piątkowski
nr katalogowy: 117914
10.15199/62.2018.12.38
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-8
Zastosowanie homogenizacji wysokociśnieniowej do utrwalania soków owocowych i warzywnych
Marta Duda
Barbara Sokołowska
nr katalogowy: 108774
10.15199/64.2017.8.3
homogenizacja wysokociśnieniowa (HPH)
soki owocowe i warzywne
jakość mikrobiologiczna
uszkodzenia subletalne
high pressure homogenization (HPH)
fruit and vegetable juices
microbiological quality
sublethal injuries
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-8-9
Przeciwnowotworowe właściwości warzyw i owoców
Joanna Danielczuk
nr katalogowy: 122484
10.15199/64.2019.8-9.5
aktywność antynowotworowa
związki o działaniu antynowotworowym
warzywa
owoce
anticancer activity
compounds with antitumour action
vegetable
fruits
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-12
Właściwości wybranych olejów roślinnych w aspekcie zastosowania w produkcji przyjaznych dla środowiska środków smarnych
Artur Olszak
Agnieszka Dobrzyńska-Inger
Elżbieta Rogoś
Karol Osowski
Ireneusz Musiałek
nr katalogowy: 129568
10.15199/62.2020.12.8
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-12
Właściwości wybranych olejów roślinnych w aspekcie zastosowania w produkcji przyjaznych dla środowiska środków smarnych
Artur Olszak
Agnieszka Dobrzyńska-Inger
Elżbieta Rogoś
Karol Osowski
Ireneusz Musiałek
nr katalogowy: 129568
10.15199/62.2020.12.8
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2021-12
Optimization of Extraction Processes of Water-Soluble Polysaccharides under the Electric Field Action
Antonina MALYUSHEVSKAYA
Anna YUSHCHISHINA
Olena MITRYASOVA
Volodymyr POHREBENNYK
Ivan SALAMON
nr katalogowy: 134757
10.15199/48.2021.12.12
pulsed electric field
extraction
polysaccharides
vegetable raw materials
pulsacyjne pole elektryczne
ekstrakcja
polisacharydy
surowce roślinne
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-5-6
Roślinne zamienniki mięsa
nr katalogowy: 126734
wegetarianizm
dieta bezmięsna
białko
roślinny zamiennik mięsa
rośliny strączkowe
tofu
kasze
ziemniaki
warzywa
grzyby orzechy
nasiona
wodorosty
vegetarianism
meatless diet
protein
vegetable meat replacement
legumes
tofu
groats
potatoes
vegetables
nuts mushrooms
seeds
seaweed
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-8
Zamienniki jaj
Adonis Hilal
Anna Florowska
Zuzanna Milewska
nr katalogowy: 127667
10.15199/65.2020.8.6
zamiennik
jaja
roślinna alternatywa
replacement
eggs
plant-based alternative
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-8
Zamienniki jaj
Adonis Hilal
Anna Florowska
Zuzanna Milewska
nr katalogowy: 127667
10.15199/65.2020.8.6
zamiennik
jaja
roślinna alternatywa
replacement
eggs
plant-based alternative
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-6
Sektor sokowniczy w Polsce
Iwona Szczepaniak
Bożena Nosecka
nr katalogowy: 138317
10.15199/65.2022.6.1
soki
napoje
produkcja
spożycie
eksport
sytuacja ekonomiczno-finansowa
Polska
Unia Europejska
juices
beverages
production
consumption
export
economic-financial situation
Poland
European Union
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-6
Sektor sokowniczy w Polsce
Iwona Szczepaniak
Bożena Nosecka
nr katalogowy: 138317
10.15199/65.2022.6.1
soki
napoje
produkcja
spożycie
eksport
sytuacja ekonomiczno-finansowa
Polska
Unia Europejska
juices
beverages
production
consumption
export
economic-financial situation
Poland
European Union
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-6
Sektor sokowniczy w Polsce
Iwona Szczepaniak
Bożena Nosecka
nr katalogowy: 138317
10.15199/65.2022.6.1
soki
napoje
produkcja
spożycie
eksport
sytuacja ekonomiczno-finansowa
Polska
Unia Europejska
juices
beverages
production
consumption
export
economic-financial situation
Poland
European Union
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-6
Sektor sokowniczy w Polsce
Iwona Szczepaniak
Bożena Nosecka
nr katalogowy: 138317
10.15199/65.2022.6.1
soki
napoje
produkcja
spożycie
eksport
sytuacja ekonomiczno-finansowa
Polska
Unia Europejska
juices
beverages
production
consumption
export
economic-financial situation
Poland
European Union
AURA 2024-1
Czym należy kierować się przy wyborze oleju roślinnego?
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
Agnieszka JAMIOŁKOWSKA
nr katalogowy: 146857
10.15199/2.2024.1.2
oleje roślinne
kwasy tłuszczowe
kwasy tłuszczowe nasycone (SFA)
kwasy tłuszczowe jednonienasycone (MUFA)
kwasy tłuszczowe nienasycone (PUFA)
niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)
rodzina kwasów ω-6
rodzina kwasów ω-3
stosunek ω-6/ω-3.
vegetable oils
fatty acids
saturated fatty acids (SFA)
monounsaturated fatty acids (MUFA)
unsaturated fatty acids (PUFA)
essential fatty acids (EFAs)
ω-6 acid family
ω-3 acid family
ω- ratio 6/ω-3.
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-1
Radiacyjna konserwacja i identyfikacja napromieniowania żywności
Wojciech Głuszewski
Grzegorz Guzik
nr katalogowy: 136029
10.15199/65.2022.1.3
promieniowanie jonizujące
radioliza
utrwalanie żywności
identyfikacja napromieniowania żywności
ionizing radiation
radiolysis
food preservation
identification of food irradiation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-1
Radiacyjna konserwacja i identyfikacja napromieniowania żywności
Wojciech Głuszewski
Grzegorz Guzik
nr katalogowy: 136029
10.15199/65.2022.1.3
promieniowanie jonizujące
radioliza
utrwalanie żywności
identyfikacja napromieniowania żywności
ionizing radiation
radiolysis
food preservation
identification of food irradiation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-1
Radiacyjna konserwacja i identyfikacja napromieniowania żywności
Wojciech Głuszewski
Grzegorz Guzik
nr katalogowy: 136029
10.15199/65.2022.1.3
promieniowanie jonizujące
radioliza
utrwalanie żywności
identyfikacja napromieniowania żywności
ionizing radiation
radiolysis
food preservation
identification of food irradiation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-1
Radiacyjna konserwacja i identyfikacja napromieniowania żywności
Wojciech Głuszewski
Grzegorz Guzik
nr katalogowy: 136029
10.15199/65.2022.1.3
promieniowanie jonizujące
radioliza
utrwalanie żywności
identyfikacja napromieniowania żywności
ionizing radiation
radiolysis
food preservation
identification of food irradiation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-11
Aktualności
nr katalogowy: 134654
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-12
Wpływ warunków modyfikacji olejów roślinnych na ich właściwości jako środków smarnych
Rafał Grabowski
Jolanta Iłowska
Justyna Chrobak
Michał Szmatoła
Iwona Szwach
Hanna Studnik
Beata Orlińska
Jolanta Drabik
nr katalogowy: 117900
10.15199/62.2018.12.24
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-1
3. Sympozjum Przetwórstwa Owoców i Warzyw. Cz. 1. Prezentacje ustne
Dr hab. inż. Dariusz Piotrowski
prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska
nr katalogowy: 130559
10.15199/64.2021.1.6
sesje
główni wykładowcy
problemy badawcze
metody technologiczne
zrównoważony rozwój
zagrożenia
wyzwania
sessions
keynote speakers
research issues
technological methods
sustainability
risks
challenges
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-1
3. Sympozjum Przetwórstwa Owoców i Warzyw. Cz. 1. Prezentacje ustne
Dr hab. inż. Dariusz Piotrowski
prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska
nr katalogowy: 130559
10.15199/64.2021.1.6
sesje
główni wykładowcy
problemy badawcze
metody technologiczne
zrównoważony rozwój
zagrożenia
wyzwania
sessions
keynote speakers
research issues
technological methods
sustainability
risks
challenges
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-6
Sektor soków zagęszczonych i pitnych w Polsce
Iwona Szczepaniak
Bożena Nosecka
nr katalogowy: 143818
10.15199/65.2023.6.1
soki
produkcja
spożycie
eksport
sytuacja ekonomiczno-finansowa
Polska
Unia Europejska
juices
production
consumption
export
economic-financial situation
Poland
European Union
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-6
Sektor soków zagęszczonych i pitnych w Polsce
Iwona Szczepaniak
Bożena Nosecka
nr katalogowy: 143818
10.15199/65.2023.6.1
soki
produkcja
spożycie
eksport
sytuacja ekonomiczno-finansowa
Polska
Unia Europejska
juices
production
consumption
export
economic-financial situation
Poland
European Union
AURA 2024-5
Ciecierzyca pospolita – warzywo, które warto wprowadzić do swojej diety
Elżbieta PATKOWSKA
Ismet YILDIRIM
nr katalogowy: 148574
ciecierzyca pospolita
warzywo strączkowe
wartość odżywcza
właściwości prozdrowotne
chickpea
leguminous plant
nutritional value
pro-health properties
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2024-4
Ditiokarbaminiany na grządkach warzywnych i w sadach owocowych
Dorota Hojan
Małgorzata Pachocka
nr katalogowy: 150165
10.15199/64.2024.4.4
ditiokarbaminiany
środki ochrony roślin
owoce
warzywa
przetwory owocowo-warzywne
dithiocarbamates
plant protection products
fruits
vegetables
fruit and vegetable products
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-6
Prosto z grilla!
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 138204
grillowanie
mięso
marynowanie
przyprawy
warunki grillowania
potrawy z grilla
grilling
meat
marinating
spices
grilling conditions
grilled dishes
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-6
Prosto z grilla!
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 138204
grillowanie
mięso
marynowanie
przyprawy
warunki grillowania
potrawy z grilla
grilling
meat
marinating
spices
grilling conditions
grilled dishes
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2020-1-2
Sytuacja na rynku ogrodniczym w sezonie 2019/2020
Bożena Nosecka
nr katalogowy: 125121
owoce
warzywa
zbiory
przetwórstwo
handel zagraniczny
ceny
spożycie
fruit
vegetables
harvest
processing
foreign trade
prices
consumption
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2021-1
The Method of Determining Seed Moisture Based on the Signal Generated by the Piezoelectric Plate
Artur BOGUTA
Jacek MAJCHER
nr katalogowy: 129844
10.15199/48.2021.01.23
seeds
moisture
piezoelectric plate
nasiono
wilgotność
przetwornik piezoelektryczny
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Sektor soków i napojów owocowych i warzywnych w Polsce
Iwona Szczepaniak
Bożena Nosecka
nr katalogowy: 132263
10.15199/65.2021.6.1
soki
napoje
produkcja
spożycie
sytuacja ekonomiczno-finansowa
Polska
Unia Europejska
juices
beverages
production
consumption
economic-financial situation
Poland
European Union
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Sektor soków i napojów owocowych i warzywnych w Polsce
Iwona Szczepaniak
Bożena Nosecka
nr katalogowy: 132263
10.15199/65.2021.6.1
soki
napoje
produkcja
spożycie
sytuacja ekonomiczno-finansowa
Polska
Unia Europejska
juices
beverages
production
consumption
economic-financial situation
Poland
European Union
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Sektor soków i napojów owocowych i warzywnych w Polsce
Iwona Szczepaniak
Bożena Nosecka
nr katalogowy: 132263
10.15199/65.2021.6.1
soki
napoje
produkcja
spożycie
sytuacja ekonomiczno-finansowa
Polska
Unia Europejska
juices
beverages
production
consumption
economic-financial situation
Poland
European Union
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2024-4
Spożycie owoców, warzyw i ich przetworów w Polsce i w krajach UE
Weronika Czerwińska
nr katalogowy: 150166
10.15199/64.2024.4.5
konsumpcja
świeże owoce i warzywa
przetwory
soki
consumption
fresh fruits and vegetables
preserves
juices
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2015-21-22
Pożeracze CO2
Zygmunt Jazukiewicz
nr katalogowy: 94257
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2020-7-8
KZGPOiW aktywnie uczestniczy w zorganizowaniu i rozwoju rynku owoców i warzyw
Maria Joanna Przegalińska
nr katalogowy: 127682
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-12
Oznaczenie zawartości wybranych pierwiastków w skórach garbowanych roślinnie
Katarzyna Sieczyńska
Małgorzata Krępska
Magdalena Lasoń-Rydel
nr katalogowy: 135206
10.15199/62.2021.12.14
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-12
Oznaczenie zawartości wybranych pierwiastków w skórach garbowanych roślinnie
Katarzyna Sieczyńska
Małgorzata Krępska
Magdalena Lasoń-Rydel
nr katalogowy: 135206
10.15199/62.2021.12.14
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-12
Oznaczenie zawartości wybranych pierwiastków w skórach garbowanych roślinnie
Katarzyna Sieczyńska
Małgorzata Krępska
Magdalena Lasoń-Rydel
nr katalogowy: 135206
10.15199/62.2021.12.14
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Nowe technologie wykorzystywane w przemyśle przekąsek
Kamil Wawrzyniak
Grzegorz Ligaj
Bartłomiej Wióra
Sandra Zielińska
Sylwia Baluta
nr katalogowy: 143469
10.15199/65.2023.5.5
czipsy
przekąski mięsne
przekąski owocowe
przekąski warzywne
chips
meat snacks
fruit snacks
vegetable snacks
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Nowe technologie wykorzystywane w przemyśle przekąsek
Kamil Wawrzyniak
Grzegorz Ligaj
Bartłomiej Wióra
Sandra Zielińska
Sylwia Baluta
nr katalogowy: 143469
10.15199/65.2023.5.5
czipsy
przekąski mięsne
przekąski owocowe
przekąski warzywne
chips
meat snacks
fruit snacks
vegetable snacks
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Nowe technologie wykorzystywane w przemyśle przekąsek
Kamil Wawrzyniak
Grzegorz Ligaj
Bartłomiej Wióra
Sandra Zielińska
Sylwia Baluta
nr katalogowy: 143469
10.15199/65.2023.5.5
czipsy
przekąski mięsne
przekąski owocowe
przekąski warzywne
chips
meat snacks
fruit snacks
vegetable snacks
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-5-6
Ugasić pragnienie
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 126729
woda mineralna
woda źródlana
woda stołowa
mineralizacja
nasycenie dwutlenkiem węgla
soki owocowe
soki warzywne
niegazowane i gazowane napoje
zapotrzebowanie na wodę
mineral water
spring water
table water
mineralisation
carbon saturation
fruit juices
vegetable juices
uncarbonated and carbonated beverages
water requiremnent
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2019-11
Dobrze wysmażone
nr katalogowy: 123644
tłuszcze smażalnicze
stałe tłuszcze zwierzęce i roślinne
olej palmowy
tłuszcze utwardzone
mieszanki tłuszczów
wykorzystanie kulinarne.
frying fats
solid animal and vegetable fats
palm oil
cured fats
mixtures of fats (blends)
culinary use.
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2020-7-8
KZGPOiW aktywnie uczestniczy w zorganizowaniu i rozwoju rynku owoców i warzyw
Maria Joanna Przegalińska
nr katalogowy: 127682
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-6
Tendencje na rynku przetworów owocowo-warzywnych z udziałem roślin rzadkich i mało znanych
Andrzej Cendrowski
Dorota Grzeszczak
nr katalogowy: 121095
10.15199/65.2019.6.3
rynek
przetwórstwo
rośliny dziko rosnące
rośliny egzotyczne
owoce
warzywa
market
preserves
wild plants
exotic plants
fruits
vegetables
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-2
Wpływ wysokich ciśnień na bioprzyswajalność antyoksydantów owoców i warzyw - składniki lipofilowe
Urszula Trych
Sylwia Skąpska
Magdalena Buniowska
Piotr Kaczka
Krystian Marszałek
nr katalogowy: 118815
10.15199/65.2019.2.3
bioprzyswajalność
biodostępność
antyoksydanty lipofilowe
wysokie ciśnienia
bioavailability
bioaccessibility
lipophilic antioxidants
high pressures
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-4
DIETA ROŚLINNA a tradycyjny sposób żywienia
Agnieszka Skrzypczyk
Mirosław Słowiński
Jadwiga Hamułka
nr katalogowy: 137143
mięso
roślinne analogi mięsa
wartość odżywcza
meat
vegetable analogues of meat
nutritional value
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-4
DIETA ROŚLINNA a tradycyjny sposób żywienia
Agnieszka Skrzypczyk
Mirosław Słowiński
Jadwiga Hamułka
nr katalogowy: 137143
mięso
roślinne analogi mięsa
wartość odżywcza
meat
vegetable analogues of meat
nutritional value
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-5
Pozostałości poprodukcyjne – ważne dodatki prozdrowotne i funkcjonalne do żywności
Aleksandra Rolewicz
Agnieszka Starek-Wójcicka
Agnieszka Sagan
nr katalogowy: 148662
10.15199/65.2024.5.4
pozostałości poprodukcyjne
zrównoważony rozwój
składniki odżywcze
żywność funkcjonalna
post-production residues
sustainable development
nutrients
functional food
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-11
AKTUALNOŚCI
nr katalogowy: 117197
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-8
Próba zastosowania oceny porównawczej produktów handlowych w celu uzyskania lepszej poprawności wyników analizy sensorycznej
Joanna Danielczuk
nr katalogowy: 121986
10.15199/65.2019.8.6
metoda sensoryczna
analiza porównawcza
wyniki fałszywie dodatnie i fałszywie ujemne
parametry czułości i selektywności
parametry poprawności
sensory method
comparative analysis
false-positive and false-negative results
parameters of sensitivity and selectivity
parameters of corectness
POLISH TECHNICAL REVIEW 2019-4
THE ROLE OF WHOLESALE MARKETS IN RURAL DEVELOPMENT
Jan BARWICKI
Sławomir NIECKO
nr katalogowy: 124391
10.15199/180.2019.4.3
rural areas
agri-food market
fruit and vegetable market
flower market
wholesale market
obszary wiejskie
giełda rolno-spożywcza
rynek owocowo-warzywny
rynek kwiatów
rynek hurtowy
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2024-1
Sytuacja na rynku przetworów owocowych i warzywnych
Bożena Nosecka
nr katalogowy: 147565
10.15199/64.2024.1.2
przetwory owocowe i warzywne
baza surowcowa
produkcja
handel zagraniczny
sezon 2023/24
fruit and vegetable products
raw material base
production
foreign trade
2023/24 season
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-7
Skuteczność koagulantów w usuwaniu wybranych zanieczyszczeń mikrobiologicznych i fizykochemicznych ze ścieków z przemysłu owocowo-warzywnego
Agnieszka Makara
Dominika Kmiecik
Zygmunt Kowalski
nr katalogowy: 149457
10.15199/62.2024.7.7
ścieki
koagulanty
zanieczyszczenia mikrobiolo giczne
ChZT
mętność
wastewater
coagulants
microbiological contamination
COD
turbidity
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-5
Pozostałości poprodukcyjne – ważne dodatki prozdrowotne i funkcjonalne do żywności
Aleksandra Rolewicz
Agnieszka Starek-Wójcicka
Agnieszka Sagan
nr katalogowy: 148662
10.15199/65.2024.5.4
pozostałości poprodukcyjne
zrównoważony rozwój
składniki odżywcze
żywność funkcjonalna
post-production residues
sustainable development
nutrients
functional food
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-7
Skuteczność koagulantów w usuwaniu wybranych zanieczyszczeń mikrobiologicznych i fizykochemicznych ze ścieków z przemysłu owocowo-warzywnego
Agnieszka Makara
Dominika Kmiecik
Zygmunt Kowalski
nr katalogowy: 149457
10.15199/62.2024.7.7
ścieki
koagulanty
zanieczyszczenia mikrobiolo giczne
ChZT
mętność
wastewater
coagulants
microbiological contamination
COD
turbidity
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2024-5
Zastosowanie hydrolizatu kolagenowego do dogarbowania półproduktu wet-white
JAN ŻARŁOK
nr katalogowy: 151047
10.15199/60.2024.5.4
półprodukt wet-white
półprodukt crust
dogarbowanie skór
hydrolizat kolagenowy
wet-white semi-finished product
crust semi-finished product
retanning of leather
collagen hydrolysate
GOSPODARKA MIĘSNA 2021-5
Marynaty w zgodzie z tradycją
Katarzyna Tkacz
Monika Modzelewska-Kapituła
Jarosław Kowalik
Weronika Zduńczyk
nr katalogowy: 131849
marynowanie
marynaty kwaśne
surowce mięsne
marinating
sour marinades
meat
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-1
Wpływ metody suszenia na zawartość polifenoli ogółem, chlorofili i witaminy C w kolendrze siewnej (Coriandrum sativum L.)
Izabela Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 141627
10.15199/65.2023.1.3
kolendra siewna
polifenole ogółem
chlorofile
witamina C
coriander
total polyphenols
chlorophylls
vitamin C
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-1
Wpływ metody suszenia na zawartość polifenoli ogółem, chlorofili i witaminy C w kolendrze siewnej (Coriandrum sativum L.)
Izabela Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 141627
10.15199/65.2023.1.3
kolendra siewna
polifenole ogółem
chlorofile
witamina C
coriander
total polyphenols
chlorophylls
vitamin C
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-1
Wpływ metody suszenia na zawartość polifenoli ogółem, chlorofili i witaminy C w kolendrze siewnej (Coriandrum sativum L.)
Izabela Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 141627
10.15199/65.2023.1.3
kolendra siewna
polifenole ogółem
chlorofile
witamina C
coriander
total polyphenols
chlorophylls
vitamin C
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-1
Wpływ metody suszenia na zawartość polifenoli ogółem, chlorofili i witaminy C w kolendrze siewnej (Coriandrum sativum L.)
Izabela Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 141627
10.15199/65.2023.1.3
kolendra siewna
polifenole ogółem
chlorofile
witamina C
coriander
total polyphenols
chlorophylls
vitamin C
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-1-2
Kuchnia staropolska
nr katalogowy: 141822
kuchnia staropolska
składniki
dania
old Polish cuisine
ingredients
meals
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-5
Epoxidized vegetable oils in the production of coatings Epoksydowane oleje roślinne w wytwarzaniu materiałów powłokowych
Łukasz Sałaciński
Eugeniusz Milchert
nr katalogowy: 105748
10.15199/62.2017.5.36
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-3
Wykrywanie Alicyclobacillus spp. w zagęszczonych sokach owocowych – ocena metody IFU Nr 12
Barbara Sokołowska
Jolanta Niezgoda
nr katalogowy: 104710
10.15199/64.2017.3.1
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-12
Stosowanie biokomponentów HVO w świetle dyrektyw UE oraz przepisów krajowych
Łukasz Jęczmionek
Delfina Rogowska
nr katalogowy: 81301
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-2
Ekstruzja w przetwórstwie rolno-spożywczym Cz. II . Surowce stosowane w produkcji wyrobów ekstrudowanych
Leszek Mościcki
nr katalogowy: 74243
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2012-3
Frakcja glicerynowa - badania charakteryzujące potencjalne źródło odnawialnej energii
MICHALINA KOTYCZKA-MORAŃSKA
ROKSANA MUZYKA
TERESA TOPOLNICKA
nr katalogowy: 66259
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2012-2
Przyszłość przekąsek owocowych i warzywnych
Monika Janowicz
Hanna Kowalska
Andrzej Lenart
nr katalogowy: 66081
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-7
Study on the possibility of using the vegetable paraffin oil as a potential substitute of mineral paraffin oil (paraffinum liquidum) in cosmetic formulations. Badania możliwości zastosowania frakcji parafinowej pochodzenia roślinnego jako potencjalnego substytutu oleju parafinowego mineralnego (paraffinum liquidum) w formulacjach kosmetycznych
Jan Wójcik
Julia Hawranke
nr katalogowy: 77806
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-1
AKTUALNOŚCI
nr katalogowy: 124447
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-8
Conversion of waste vegetable oils by Zeofining to fuel bio-components Przetwarzanie odpadowych olejów roślinnych w procesie Zeofining na biokomponenty paliwowe
Łukasz Jęczmionek
nr katalogowy: 100388
10.15199/62.2016.8.25
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-6
Industrial uses of vegetable oils Przemysłowe zastosowania olejów roślinnych
Marlena Kłos
Eugeniusz Milchert
Kornelia Malarczyk
nr katalogowy: 98949
10.15199/62.2016.6.6
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-3
Methods for epoxidation of vegetable oils on heterogenous catalysts Przegląd metod epoksydacji olejów roślinnych na katalizatorach heterogenicznych
Kornelia Malarczyk
Eugeniusz Milchert
nr katalogowy: 90085
10.15199/62.2015.3.32
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-9
Value stream mapping method in waste logistics of a chemical plant Mapowanie strumienia wartości w logistyce odpadów zakładu chemicznego
Edward Michlowicz
Bożena Zwolińska
nr katalogowy: 93581
10.15199/62.2015.9.19
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-4
Effect of ultrasounds on the products of vegetable oil transesterification Wpływ ultradźwięków na produkty transestryfikacji olejów roślinnych
Paweł Grabowski
nr katalogowy: 105233
10.15199/62.2017.4.10
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-8
Aktualne możliwości uzyskania wsparcia finansowego dla rozwoju przetwórstwa owoców i warzyw
Agnieszka Pełka
Jarosław Markowski
Sylwia Skąpska
nr katalogowy: 108771
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2012-7-8
Charakterystyka owoców wybranych odmian rokitnika pospolitego (Hippophae rhamnoides L.) uprawianych w Polsce
Janusz Lipowski
Krystian Marszałek
Sylwia Skąpska
Urszula Jasińska
nr katalogowy: 70381
CHŁODNICTWO 2012-1-2