Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 5
Zastosowanie polialkoholi cukrowych do obróbki osmotycznej owoców z pigwy w technologii wytwarzania chipsów
Application of Sugar Polyalcohols in the Osmotic Treatment of Quince Fruit in Technology of Chips Processing
10.15199/65.2019.5.6
Natalia Kita
Hanna Kowalska
nr katalogowy: 120367
10.15199/65.2019.5.6
Streszczenie
Zastosowanie polioli do odwadniania osmotycznego owoców na etapie obróbki wstępnej oraz odpowiedniej metody suszenia może być wykorzystywane do kreowania produktów o wysokich walorach odżywczych, sensorycznych oraz funkcjonalnych. Suszenie hybrydowe, będące połączeniem kilku zabiegów, np. suszenia konwekcyjnego i mikrofalowo-próżniowego, zyskuje coraz większe zainteresowanie. Zastosowanie tej techniki po wstępnej obróbce osmotycznej pozwala wytwarzać susze wysokiej jakości pod względem barwy, smaku i struktury. Takie rozwiązanie stanowi alternatywę dla kosztownego procesu liofilizacji. Poliole, ksylitol oraz erytrytol, mogą być wykorzystywane jako substancje alternatywne do odwadniania osmotycznego tkanki roślinnej.
Abstract
The use of polyols for the osmotic dehydration of fruit at the pre-treatment stage and the appropriate drying method can be used to create products with high nutritional, sensory and functional qualities. Hybrid drying, being a combination of several treatments, is getting more popular. It is a combination of several treatments. This article presents this technique by combining convection drying with microwave-vacuum drying. The use of hybrid drying after the osmotic treatment allows to shape high quality dried fruit in terms of colour, taste and structure. This solution is an alternative to the expensive freeze-drying process. It was also found that polyols, xylitol and erythritol, may be used as alternatives to the dehydration of osmotic plant tissue.
Słowa kluczowe
susze owocowe
liofilizacja
suszenie konwekcyjno-mikrofalowo- próżniowe
Keywords
dried fruit
freeze-drying
convective-microwave- vacuum drying
Bibliografia
[1] Cichowska J., A. Figiel, L. Stasiak-Różańska, D. Witrowa-Rajchert. 2019. "Modeling of osmotic dehydration of apples in sugar alcohols and dihydroxyacetone (DHA) solutions". Foods 8 (1) : 20 : 1-21. [2] Cichowska J., J. Żubernik, J. Czyżewski, H. Kowalska, D. Witrowa-Rajchert. 2018. "Efficiency of Osmotic Dehydration of Apples in Polyols Solutions". Molecules 23 (2). [3] Ciurzyńska A., A. Lenart, P. Kawka 2013. "Wpływ temperatury liofilizacji i metod suszenia na wybrane właściwości suszonej dyni". Acta Agrophysica 20 (1) : 39-51. [4] Grupińska J., T. Grzelak, M. Walczak, M. Kramkowska, K. Czyżewska. 2015. "Korzyści i zagrożenia związane z konsumpcją naturalnych zamienników sacharozy". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 1 : 1-10. [5] Internet http://www2.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/program_10062010.pdf. Dostęp: 20.02.2019. [6] ISO PN-EN ISO 13299:2016. Analiza sensoryczna - Metodologia - Ocena produktów żywnościowych przy użyciu metod skalowania. [7] Janowicz M., E. Domian, A. Lenart, W. Pomarańska-Łazuka. 2008. "Charakterystyka suszenia konwekycjnego jabłek odwadnianych osmotycznie w roztworze sacharozy". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2008, 4 (59) : 190-198. [8] Konopacka D., K. Jesionkowska, R. Klewicki, C. Bonazzi. 2009. "The effect of different osmotic agent on sensory perception of osmo-treated dried fruit". Journal of Horticultural Science and Biotechnology ISA-FRUIT (Special issue), 80-84. [9] Kowalska H., A. Lenart, D. Leszczyk. 2008. "The effect of blanching and freezing on osmotic dehydration of pumpkin". Journal of Food Engineering 86 : 30-38. [10] Kowalska H., A. Marzec, J. Kowalska, K. Samborska, M. Tywonek, A. Lenart. 2018. "Development of apple chips technology". Heat and Mass Transfer 54 : 3573-3586. [11] Kowalska J., H. Kowalska, A. Marzec, T. Brzeziński, K. Samborska, A. Lenart. 2018. Dried strawberries as a high nutritional value fruit snack. Food Science and Biotechnology 27 : (3)799-807. [12] Mendonca K., J. Renato de Jesus Junqueira, C. Jefferson. 2016. " Mass transfer kinetics of the osmotic dehydration of Yacon slices with polyols". Journal of Food Processing and Preservation 1 (41). [13] Nabors L., T. Hedrick. 2012. "Sugar Reduction with Polyols". Food Technology 66 (9) : 23-28. [14] Rząca M., D. Witrowa-Rajchert. 2007. "Suszenie żywności w niskiej temperaturze". Przemysł Spożywczy 4 : 30-31. [15] Wojdyło A. 2011. "Ocena możliwości zastosowania owoców pigwy pospolitej w produkcji przetworów o wysokiej zawartości polifenoli i aktywności przeciwutleniającej". Monografie CXVIII, Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 7-22. [16] Wojdyło A., A. Figiel, K. Lech, P. Nowicka, J. Oszmiański. 2014. "Effect of convective and vacuum- -microwave drying on the bioactive compounds, color, and antioxidant capacity of sour cherries". Food Bioprocess Technology 7 : 829-841. [17] Zdybel B., A. Sagan, M. Stoma, A. Dudziak. 2015. "Perspektywy produkcji żywności funkcjonalnej w opinii konsumentów. Logistyka 5 : 651-656
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 120367 "Zastosowanie polialkoholi..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2019-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH