Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2022 - zeszyt 6
Proso – zboże o niewykorzystanym potencjale plonowania i zastosowania w żywieniu ludzi i zwierząt
Millet – a cereal with unused potential for yielding and use in human and animal nutrition
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 140651
Streszczenie
Celem pracy było dokonanie analizy potencjału uprawy i wykorzystania prosa w Polsce. Proso, jako zboże o małych wymaganiach wodnych i glebowych, może być z powodzeniem uprawiane w naszym kraju. Jednak ograniczona do dwóch liczba krajowych odmian i brak ośrodków zajmujących się hodowlą nowych odmian znacząco obniża potencjał wykorzystania tego zboża. Małe jest także zainteresowanie rolników jego uprawą. Jednak dość wysoka pozycja wśród eksporterów oraz stosunkowo niska krajowa produkcja wskazują na możliwość dalszego rozwoju areału uprawy prosa. Jest to zboże o wysokiej wartości odżywczej ziarna, które może być z powodzeniem wykorzystane w przetwórstwie spożywczym. Ma ono także walory paszowe, jednak obecnie wykorzystywane jest głównie do produkcji pasz dla drobiu ozdobnego, gołębi i małych ptaków egzotycznych.
Abstract
The aim of the study was to analyze the potential of millet cultivation and use in Poland. Millet as a cereal with low water and soil requirements can be successfully grown in our country. However, the limited number of domestic varieties to two and the lack of centers for breeding new varieties significantly reduces the potential for using this cereal. There is also little interest among farmers in the cultivation of millet. However, a relatively high position among exporters and a relatively small domestic production indicate the possibility of further development of the millet cultivation area. It is a cereal with high nutritional value of grain that can be successfully used in food processing. It also has feed qualities, but currently it is used mainly for the production of feed for ornamental poultry, pigeons and small exotic birds.
Słowa kluczowe
proso
wartość odżywcza
wartość paszowa
Keywords
millet
nutritional value
feed value
Bibliografia
[1] Achremowicz B., T. haber, J. Kaszuba, C. Puchalski, R. Wiśniewski. 2016. Płatki zbożowe – ocena porównawcza. Cz. 1, Porównanie składu chemicznego i mineralnego. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2: 97-102. [2] Cioch-Skoneczny M., Ł. Kleszcz, A. Pater, W. Piechowicz. 2019. Wykorzystanie gryki i prosa w browarnictwie®. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 1: 23-28. [3] Dobosz K. 2017. Santa Piva ora pro nobis czyli piwne zwyczaje średniowiecznej Polski. Historia i Świat, 6: 281-284. [4] Figura M. 2017. Zmiany w użytkowaniu ziarna zbóż na paszę w Polsce w latach 2008-2012 w porównaniu z sezonem 1999/2000. Wydawca: Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Poznaniu, 56-67. [5] Hassan Z.M., N. A. Sebola, M. Mabelebele. 2021. The nutritional use of millet grain for food and feed: a review. Agriculture & Food Security 10, 16: https://doi.org/10.1186/ s40066-020-00282-6 [6] Hermes T. R., M. D. Fachetti, P. N. Doumani, A. Mar’yashev, A. Nebel, C. A. Makarewicz. 2019. Early integration of pastoralism and millet cultivation in Bronze Age Eurasia. Proceedings of the Royal Society B, 286(1910): https://doi.org/10.1098/ rspb.2019.1273 [7] Hołubowicz-Kliza G. 2010. Uprawa Prosa. Instrukcja Upowszechnieniowa nr 170. Wydawnictwo IUNG-PIB Puławy. [8] https://fera.pl/bosch-adult-drob-i-proso- 15-kg.html [9] https://ifarmer.pl/product-pol-521-proso- zolte-cena-za-kg.html [10] https://www.selinawamucii.com/insights/ market/poland/millet/ [11] Hunt H. V., M. Vander Linden, X. Liu, G. Motuzaite-Matuzeviciute, S. Colledge, M. K. Jones. 2008. Millets across Eurasia: chronology and context of early records of the genera Panicum and Setaria from archaeological sites in the Old World. Vegetation history and Archaeobotany, 17(1): 5-18. [12] Kunyanga C. N., J. K. Imungi, V. Velingiri. 2013. Nutritional evaluation of indigenous foods with potential food-based solution to alleviate hunger and malnutrition in Kenya. Journal of Applied Biosciences, 67: 5277-5288. [13] Kwiatkowski C., E. harasim (2019). Produkcja rolnicza a bezpieczna żywność – wybrane aspekty. Wydano nakładem Instytutu Naukowo-Wydawniczego „Spatium”. [14] Kwiatkowski C. A., E. Harasim, O. Klikocka-Wiśniewska, P. Maziarz. 2022. Zachwaszczenie, plonowanie i efektywność ekonomiczna uprawy prosa zwyczajnego (Panicum miliaceum L.) w zależności od rodzaju herbicydów i ich dawki. Annales UMCS sectio E Agricultura, 77, 1: 79-91. [15] Madej A. 2018. Procesy koncentracji w produkcji zbóż w Polsce. Polish Journal of Agronomy, 35: 23-31. [16] Madella M., C. Lancelotti, J. J. García-Granero. 2016. Millet microremains – an alternative approach to understand cultivation and use of critical crops in Prehistory. Archaeological and Anthropological Sciences 8.1: 17-28. [17] Medugu C. I., I. D. Kwari, J. Igwebuike, I. Nkama, I. D. Mohammed, B. Hamaker. 2010. Performance and economics of production of broiler chickens fed sorghum or millet as replacement for maize in the semi-arid zone of Nigeria. Agriculture and Biology Journal of North America; 1: 321-325. [18] Nambiar V. S., J. J. Dhaduk, N. Sareen, T. Shahu, R. Desai. 2011. Potential functional implications of pearl millet (Pennisetum glaucum) in health and disease. Journal of Applied Pharmaceutical Science, 10:62-67. [19] Rao S. V., G. S. Sunder, A. K. Panda, M. R. Reddy, M. V. Raju, N. K. Praharaj. 2002. Utilization of different millets replacing maize in coloured broiler chicken diet. Indian Journal of Animal Nutrition, 19(4): 353-358. [20] Shobana S, y. N. Sreerama, N. G. Malleshi. 2009. Composition and enzyme inhibitory properties of finger millet (eleusine coracana L.) seed coat phenolics: mode of inhibition of α-glucosidase and pancreatic amylase. Food Chemistry, 115(4): 1268-73. [21] Taylor J. R. N. 2004. Millet: in encyclopaedia in grain science, vol. 2. London: Elsevier; str. 253-61. www.tridge.com
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-6 , nr katalogowy 140651
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2022-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
42.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH