Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 4
Prozdrowotnie w gastronomii(IV) Pożegnanie z solniczką
Farewell to the salt cellar
Ewa Czarniecka-Skubina
Ewa Ołubiec-Opatowska
nr katalogowy: 113103
Streszczenie
Sód to składnik mineralny niezbędny do funkcjonowania organizmu człowieka. Istotnym źródłem sodu w diecie jest sól kuchenna (NaCl). W produkcji żywności ma ona funkcje technologiczne, sensoryczne i konserwujące. Nadaje smak, teksturę i barwę produktom spożywczym oraz przedłuża ich trwałość. Ze względu na powszechność stosowania w żywności, w większości krajów konsumenci spożywają zbyt dużo sodu/soli, przekraczając zalecenia WHO. To może mieć skutek w zwiększonej zapadalności na choroby dietozależne. Dlatego też istotne jest ograniczanie ilości soli w potrawach serwowanych zarówno w warunkach domowych, jak i w zakładach gastronomicznych. Ograniczenie soli w potrawach nie jest łatwe ze względu na ich rolę w kształtowaniu jakości sensorycznej. Spośród sposobów redukcji soli w posiłkach można wymienić m.in. stosowanie zamienników soli, takich jak chlorek potasu oraz używanie ziół i przypraw.
Abstract
Sodium is a mineral essential for the functioning of the human body. One of the most important sources of sodium in our diet is table salt (NaCl). It is used in food production processes for its technological, sensory and preservation functions. It provides flavor, texture and color for food products, as well as prolongs their shelf-life. Due to its widespread use in grocery products, consumers in most countries digest too much sodium/ salt, an amount exceeding WHO recommendations. This may result in increased incidence of diet-dependent diseases. Therefore, it is important to limit the amount of salt in dishes served both at home and in catering establishments. Limiting salt consumption is not easy due to its role in developing sensory quality. Among many ways of reducing the amount of salt in meals are methods such as the use of salt substitutes e.g. potassium chloride and the use of herbs and spices.
Słowa kluczowe
żywność
sód
sól kuchenna
ograniczenie ilości soli w potrawach Title: Farewell to the salt cellar
Keywords
food
sodium
salt
reduction of the amount of salt in dishes
Bibliografia
[1] Baryłko-Pikielna N., M. Jawor-Kulesza. 1993. "Sód w żywności oraz możliwości i kierunki jego racjonalnego ograniczenia". Prace IŻŻ nr 62, Warszawa. [2] Borowy T., M. Kubiak. 2009. "Sól - konserwant, czy przyprawa". Gospodarka Mięsna, 1, s. 20-22. [3] Busch J.L.H.C., F.Y.S. Young, S.M. Goh. 2013. "Sodium reduction: Optimizing product composition and structure towards increasing saltiness perception". Trends in Food Science & Technology, 29, s. 21-34. [4] Cotugna N., S. Wolpert. 2011. "Sodium Recommendations for Special Populations and Resulting Implications". Journal of Community Health, 36, s. 874-882. [5] CTAC, Salt Reduction guide for the Food Industry. Edicom, 2009. [6] Czarniecka-Skubina E. 2016. "Technologia potraw o charakterze prozdrowotnym", rozdz. 10.3. [w:] Czarniecka-Skubina E. (red.), Technologia gastronomiczna. Wyd. SGGW, Warszawa, str. 580-601. [7] Czerwińska D. 2011. "Produkty o obniżonej zawartości sodu". Przemysł Spożywczy, 65, 12, s. 14-17. [8] Drake S., K. Lopetcharat, M. Drake. 2011. "Salty taste in dairy foods: can we reduce the salt? Journal Dairy Science, 94, 2, s. 636-645. [9] EFSA. 2005. Opinion of the Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies on a request from the Commission related to the Tolerable Upper Intake Level of Sodium. The EFSA Journal, 209, s. 1-26. [10] European Commission (EC), Collated information on salt reduction in the EU. 2008. [11] FSA, Role of Salt in Food and Cost Drivers of Future Reformulation. 2010. [12] Gąsiorowski H. 2004. "Charakterystyka rodzajowa i niektóre aspekty żywieniowe pieczywa". Przegląd Piekarski i Cukierniczy, 1, s. 7-8. [13] He F.J., A. MacGregor. 2010. "Reducing Population Salt Intake Worldwide: From Evidence to Implementation". Progress in Cardiovascular Diseases, 52, s. 363-382.[14] He F., A. MacGregor. 2007. "Dietary salt, high blood pressure and other harmful effects on health". [w:] Kilcast D.; Angus F., Reducing Salt in Foods - Practical Strategies. Woodhead Publishing. Cambridge, s. 18-51. [15] Hutton T. 2002. "Technological functions of salt in the manufacturing of food and drink products". British Food Journal, 104, 2, s. 126-152. [16] IŻŻ. 2009. "Sól, żywienie a zdrowie". Publikacja Instytutu Żywności i Żywienia [17] Jarosz M., L. Szponar, E. Rychlik, R. Wierzejska. 2012. "Woda i elektrolity". [w:] red.: Jarosz M. Normy żywienia dla populacji polskiej - nowelizacja. IŻŻ, Warszawa. [18] Jaworowska A., T. Blackham, L. Stevenson, I.G. Davies. 2012. "Determination of salt content in hot takeaway meals in the United Kingdom". Appetite, 59, s. 517-522. [19] Kardas M., K. Toczyńska, E. Grochowska-Niedworok. 2017. "Zastosowanie wybranych przypraw w dietoterapii". Przemysł Spożywczy, 71, 4, s. 37-40. [20] Kilcast D., F. Angus. 2007. "Reducing Salt in Foods - Practical Strategies". Woodhead Publishing. Cambridge. [21] Krzeczkowska M., W. Opoka, M. Schlegel-Zawadzka. 2005. "Sól kuchenna - najpopularniejsza przyprawa". Żywienie Człowieka i Metabolizm, 32, 1, cz. 2. [22] Lawrence G., C. Salles, O. Palicki, C. Septier, J. Busch, T. Thomas-Danguin. 2011. "Using cross-modal interactions to counterbalance salt reduction in solid foods". International Dairy Journal, 21, s. 103-110. [23] Lewington S., R. Clarke, N. Qizilbash, R. Peto, R. Collins. 2002. "Age-specific relevance of usual blood pressure to vascular mortality: a meta-analysis of individual data for one million adults in 61 prospective studies". Lancet, 360(9349), s. 1903-1913. [24] Makarewicz-Wujec M., M. Kozłowska-Wojciechowska. 2001. "Co zamiast soli?" Internet 01.01.2014, http://www.resmedica.pl/metabolizm-i-odzywianie/ co-zamiast-soli. [25] Marcus J.B. 2005. "Culinary application of umami". Food Technology, 59(5), s. 24-30. [26] Markowska A., B. Siwek, L. Gackowska, "Wpływ dodatku ziół przyprawowych na obniżenie zawartości chlorku sodu w wyrobach garmażeryjnych". Konferencja "Żywność Funkcjonalna", Kraków, 22-23.06.1999, s. 79-80. [27] Mazurska M. 2012. "Analiza asortymentu koncentratów obiadowych z uwzględnieniem ich składu i wartości odżywczej". Praca inżynierska, SGGW, Warszawa. [28] Meneton P., X. Jeunemaitre, H.E. De Wardener, G.A. MacGregor. 2005. “Links between dietary salt intake, renal salt handling, blood pressure, and cardiovascular diseases". Physiol Review, 85, s. 679-715. [29] Synowiecki J. 2007. "Składniki mineralne". [w:] Sikorski Z.E. (red.), Chemia Żywności Praca zbiorowa. Tom 1. Składniki Żywności. WNT, Warszawa. [30] Śmiechowska M., E. Pawlaczyk. 2012. "Ocena zawartości chlorku sodowego w wybranych koncentratach spożywczych". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 45, 3, s. 519-524. [31] Stolarz-Skrzypek K., K. Kawecka-Jaszcz. 2009. "Ograniczenie spożycia soli kuchennej jako metoda prewencji nadciśnienia tętniczego". Postępy Nauk Medycznych, 1, s. 34-38. [32] Świderski F., B. Waszkiewicz-Robak. 2010. "Koncentraty spożywcze". [w:] "Towaroznawstwo żywności przetworzonej z elementami technologii"., Wyd. SGGW, Warszawa. [33] Traczyk I., M. Jarosz. 2011. "Spożycie soli zalecenia i programy WHO oraz UE". Przemysł Spożywczy, t. 65, 5, s. 18-21. [34] Wolnicka K., M. Jarosz. 2008. "Ograniczanie spożycia soli i słonych produktów oraz potraw". [w:] Jarosz M. (red.), Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży oraz wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia. IŻŻ, Warszawa, s. 129-156. [35] Wolnicka K., A. Karaszewska. 2010. "Wytyczne dla zakładów żywienia zbiorowego dotyczące ograniczenia spożycia soli". Żywienie Człowieka i Metabolizm, 5-6, s. 404-412. [36] Wojtasik A., B. Przygoda, H. Kunachowicz. 2010. "Analiza zawartości soli w wybranych grupach produktów spożywczych w aspekcie możliwości zmniejszania jej spożycia z dietą"., Żywienie Człowieka i Metabolizm, t. 37, 5-6, s. 355-365.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 113103 "Prozdrowotnie w gastronom..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2018-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH