Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-10
Wszechstronnie odżywcze
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 145620
suche nasiona roślin strączkowych
wartość odżywcza
walory zdrowotne
wykorzystanie kulinarne
dry legumes
nutritional value
health benefits
culinary use
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2010-6
Charakterystyka i zastosowanie mąki z ziaren roślin strączkowych
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 52050
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-11
Słody specjalne z nasion roślin strączkowych
Józef Błażewicz
Joanna Kawa-Rygielska
Justyna Gąsior
nr katalogowy: 123999
10.15199/64.2019.11.1
groch
soczewica
wyka
słód
brzeczka
wydajność warzelni
peas
lentils
vetches
malt
wort
brewhouse efficiency
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2012-8
Wartość odżywcza i walory zdrowotne kiełków zbożowych
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 69714
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2013-10
Dieta na ziarnku grochu
Hanna Stolińska
nr katalogowy: 79797
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-2
Nowa linia produkcyjna w młynie Müller ́s Mühle
nr katalogowy: 142594
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-11
Niedoceniony łubin cenne właściwości roślin strączkowych
Eleonora Lampart-Szczapa
Jarosław Czubiński
nr katalogowy: 63774
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-7-8
Niezbędne składniki odżywcze
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 145002
produkty pochodzenia roślinnego
witaminy
funkcje
bogate źródło
products of plant origin
vitamins
functions
rich source
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-5-6
Roślinne zamienniki mięsa
nr katalogowy: 126734
wegetarianizm
dieta bezmięsna
białko
roślinny zamiennik mięsa
rośliny strączkowe
tofu
kasze
ziemniaki
warzywa
grzyby orzechy
nasiona
wodorosty
vegetarianism
meatless diet
protein
vegetable meat replacement
legumes
tofu
groats
potatoes
vegetables
nuts mushrooms
seeds
seaweed
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-7-8
Niezbędne składniki odżywcze
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 145002
produkty pochodzenia roślinnego
witaminy
funkcje
bogate źródło
products of plant origin
vitamins
functions
rich source
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2015-7-8
Zdrowa, syta, smakowita
nr katalogowy: 92448
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2016-5
Nowe zasady. Zdrowa dieta(II)
Wojciech Kolanowski
nr katalogowy: 98395
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2005-7
Produkty z nasion mniej znanych roślin strączkowych
J. Lipowski
U. Jasińska
nr katalogowy: 14640
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-4
Groch i soja jako dodatek wzbogacający wartość pokarmową w przemyśle piekarskim
Magdalena Sobolewska
Marek Śnieg
nr katalogowy: 144371
groch
soja
skład chemiczny
składniki odżywcze
popiół
pea
soybean
chemical composition
nutrients
ash
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-2
Nowa linia produkcyjna w młynie Müller ́s Mühle
nr katalogowy: 142594
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2008-11
Produkcja koncentratu białkowego i skrobiowego z nasion roślin strączkowych
nr katalogowy: 39059
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2022-8
Pieczywo specjalne – moda czy konieczność?
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 138662
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2013-4
Jak produkować pieczywo specjalne wysokiej jakości
Henryk Piesiewicz
nr katalogowy: 75347
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-6
Łubin - możliwości wykorzystania
Aneta Tomczak
Magdalena Zielińska- -Dawidziak
nr katalogowy: 121096
10.15199/65.2019.6.4
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2016-10
Mieszanka wysmakowana
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 101275
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-1
Czy łubin może stać się polską soją?
Magdalena Zielińska-Dawidziak
Eleonora Lampart-Szczapa
nr katalogowy: 103658
GOSPODARKA MIĘSNA 2020-9
Walory mięsa jeszcze raz
Waldemar Jaworski
Alicja Jaworska-Piasecka
nr katalogowy: 128144
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2004-7
Nowe regulacje rynku surowców paszowych
nr katalogowy: 6340
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2012-6
Rozdział 1. Przygotowanie ziarna do przemiału 1.4. Czyszczenie tzw. czarne i sortowanie ziarna pszenicy
Roman Jurga
nr katalogowy: 68284
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2012-12
Wzbogacanie produktów zbożowych błonnikiem pokarmowym
nr katalogowy: 72896
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2010-9
Błonnik pokarmowy - wzbogacanie produktów zbożowych
nr katalogowy: 54198
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2015-4
Wzbogacanie produktów zbożowych błonnikiem pokarmowym
nr katalogowy: 90409
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2016-9
Tendencje w stosowaniu nowych dodatków
nr katalogowy: 100589
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2018-4
Dietetyczne hity (część III)
Ewa Ceborska-Scheiterbauer
nr katalogowy: 113041
AURA 2009-7
Rośliny motylkowe - walory użytkowe
CZESŁAWA TRĄBA
nr katalogowy: 45522
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2010-7
Charakterystyka i zastosowanie mąki z nasion roślin oleistych
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 52967
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2007-12
Przy wigilijnym stole
DOROTA CZERWIŃSKA
nr katalogowy: 31732
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-4
Samoczyszczące kompletne przenośniki łańcuchowe (redlery)
nr katalogowy: 75660
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2011-4
Wykorzystanie komosy ryżowej w przemyśle spożywczym
Grażyna Cacak -Pietrzak
Aleksandra Szybilska
nr katalogowy: 58922
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2007-9
Zapewnianie jakości ziarna zbóż oraz ziarna roślin strączkowych i oleistych dzięki konserwacji chłodzeniem
nr katalogowy: 29988
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2016-9
Podstępna fasola
Waldemar Dzwolak
nr katalogowy: 100603
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-2
Łubin, jako alternatywa dla soi
Andrzej Tyburcy
nr katalogowy: 105081
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2019-11
Z KRAJU I ZE ŚWIATA
nr katalogowy: 123181
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2004-2
Wpływ dodatku ekspandowanych nasion szarlatu na cechy ciasta i jakość pieczywa pszennego
Grażyna Cacak-Pietrzak
Alicja Ceglińska
Tadeusz Haber
nr katalogowy: 4764
GOSPODARKA MIĘSNA 2014-7
Diety mięsne i bezmięsne - korzyści i zagrożenia
Zuzanna Goluch -Koniuszy
nr katalogowy: 85730
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Porównanie jakości chlebów bezglutenowych z mieszanek mąki kukurydzianej i mąki z nasion roślin strączkowych
Joanna Kaszuba
Justyna Ptak
Karolina Pycia
nr katalogowy: 137843
10.15199/65.2022.5.4
chleb bezglutenowy
mąka kukurydziana
mąka z ciecierzycy
mąka grochowa
mąka z soczewicy
gluten-free bread
corn flour
chickpea flour
pea flour
lentil flour
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Porównanie jakości chlebów bezglutenowych z mieszanek mąki kukurydzianej i mąki z nasion roślin strączkowych
Joanna Kaszuba
Justyna Ptak
Karolina Pycia
nr katalogowy: 137843
10.15199/65.2022.5.4
chleb bezglutenowy
mąka kukurydziana
mąka z ciecierzycy
mąka grochowa
mąka z soczewicy
gluten-free bread
corn flour
chickpea flour
pea flour
lentil flour
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Porównanie jakości chlebów bezglutenowych z mieszanek mąki kukurydzianej i mąki z nasion roślin strączkowych
Joanna Kaszuba
Justyna Ptak
Karolina Pycia
nr katalogowy: 137843
10.15199/65.2022.5.4
chleb bezglutenowy
mąka kukurydziana
mąka z ciecierzycy
mąka grochowa
mąka z soczewicy
gluten-free bread
corn flour
chickpea flour
pea flour
lentil flour
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2007-8
Możliwości wykorzystania szarłatu
ALICJA CEGLIŃSKA
JULITA KARDIALIK
nr katalogowy: 29210
AURA 2017-3
Wpływ pola elektromagnetycznego na organizmy żywe
Krzysztof PAWLAK
nr katalogowy: 104478
AURA 2023-2
Dlaczego łosiowi smakuje pokrzywa?
Ludwika Tomala
nr katalogowy: 141752
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-7
Inozytol oraz jego właściwości pomocne w leczeniu zaburzeń płodności
Jagoda Kruk
Karolina Jachimowicz
Anna Winiarska-Mieczan
nr katalogowy: 132710
10.15199/65.2021.7.4
mio-inozytol
dieta
PCOS
niepłodność
myo-inositol
diet
PCOS
infertility
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-7
Inozytol oraz jego właściwości pomocne w leczeniu zaburzeń płodności
Jagoda Kruk
Karolina Jachimowicz
Anna Winiarska-Mieczan
nr katalogowy: 132710
10.15199/65.2021.7.4
mio-inozytol
dieta
PCOS
niepłodność
myo-inositol
diet
PCOS
infertility
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-7
Inozytol oraz jego właściwości pomocne w leczeniu zaburzeń płodności
Jagoda Kruk
Karolina Jachimowicz
Anna Winiarska-Mieczan
nr katalogowy: 132710
10.15199/65.2021.7.4
mio-inozytol
dieta
PCOS
niepłodność
myo-inositol
diet
PCOS
infertility
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-7
Inozytol oraz jego właściwości pomocne w leczeniu zaburzeń płodności
Jagoda Kruk
Karolina Jachimowicz
Anna Winiarska-Mieczan
nr katalogowy: 132710
10.15199/65.2021.7.4
mio-inozytol
dieta
PCOS
niepłodność
myo-inositol
diet
PCOS
infertility
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-7
Inozytol oraz jego właściwości pomocne w leczeniu zaburzeń płodności
Jagoda Kruk
Karolina Jachimowicz
Anna Winiarska-Mieczan
nr katalogowy: 132710
10.15199/65.2021.7.4
mio-inozytol
dieta
PCOS
niepłodność
myo-inositol
diet
PCOS
infertility
AURA 2018-11
Amarantus - roślina o cennym składzie chemicznym nasion
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
Agnieszka JAMIOŁKOWSKA
Marek KOPACKI
Anna KRZEPIŁKO
KRZYSZTOF JAROSZ
nr katalogowy: 117027
10.15199/2.2018.11.1
amarantus
szarłat
nasiona
wartość odżywcza
amaranth
tumbleweed
seed
nutritional value
AURA 2011-10
Owocowy koktajl dla skóry
Barbara WŁUDYKA
nr katalogowy: 62849
AURA 2023-2
Dlaczego łosiowi smakuje pokrzywa?
Ludwika Tomala
nr katalogowy: 141752
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-3
Spożywcze i paszowe wykorzystanie nasion amarantusa
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 126426
amarantus
szarłat
skwalen
wartość odżywcza
wartość paszowa
amaranth
squalene
nutritional value
fodder value
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-9
Otoczkowanie nasion strączkowych hydrolizatami kolagenu z odpadów garbarskich
Katarzyna Ławińska
Dorota Gendaszewska
Edyta Grzesiak
Magdalena Lasoń-Rydel
Andrzej Obraniak
nr katalogowy: 109317
10.15199/62.2017.9.11
AURA 2014-7
Występowanie i zwalczanie barszczu Sosnowskiego
Kazimierz Klima
nr katalogowy: 85235
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-7
Nasiona bobu w walce z chorobą Parkinsona
Katarzyna Pawłowska
Maciej Kuligowski
Jacek Nowak
nr katalogowy: 100971
10.15199/65.2016.7.8
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2014-4
Quinoa - wartość żywieniowa i wykorzystanie w produkcji pieczywa i makaronów
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 83385
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Bühler. Możliwości wykorzystania roślin strączkowych. Okazały się bardzo obiecującymi składnikami w odżywianiu nowych pokoleń
Alexandra Londoño Baderschneider
nr katalogowy: 133705
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2011-7
Kontrola wilgotności i temperatury ziarna zbóż w czasie ich przechowywania
nr katalogowy: 60744
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-3
Z odrobiną pikanterii
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 125365
przyprawy
przyprawy korzenne
przyprawy ziołowe
przyprawy warzywne
walory smakowo-zapachowe
właściwości barwiące
wykorzystanie kulinarne
spices
spices
herbal spices
vegetable spices
flavor-fragrance qualities
coloring properties
culinary use
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-9
Mąki z roślin strączkowych alternatywą i uzupełnieniem mąki pszennej
nr katalogowy: 79013
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2014-6
Zastosowanie substancji emulgujących w makaronach
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 84590
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-10
Z prasy zagranicznej
nr katalogowy: 71697
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-9
Dieta Polaków a zalecenia żywieniowe część 2
Klaudia Wiśniewska
Diana Wolańska-Buzalska
nr katalogowy: 122459
dieta
zalecenia żywieniowe
piramida żywienia
zachowania żywieniowe
diets
nutritional recommendations
food guide pyramid
nutrition behavior
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2014-8
Właściwości i wykorzystanie lnu w piekarstwie
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 85831
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-1
Imprezy targowe w 2013 r.
nr katalogowy: 73906
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Pszenica durum – surowiec do produkcji makaronu, ale nie tylko
Jadwiga Rothkaehl
nr katalogowy: 132048
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-4-5
Zasady diety planetarnej
Ewa Czarniecka-Skubina
nr katalogowy: 143109
dieta planetarna
zdrowie
środowisko naturalne
planetary diet
health
environment
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-4-5
Zasady diety planetarnej
Ewa Czarniecka-Skubina
nr katalogowy: 143109
dieta planetarna
zdrowie
środowisko naturalne
planetary diet
health
environment
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2014-2
Wykaz targów rolno-spożywczych w 2014 r. (od marca 2014 r.)
nr katalogowy: 82299
AURA 2023-4
Szarłat – roślina oszczędnie gospodarująca wodą i o wielu innych zaletach
Barbara Skwaryło-Bednarz
Marek Kopacki
Agnieszka Jamiołkowska
nr katalogowy: 142638
10.15199/2.2023.4.3
fotosynteza typu C4
oszczędne gospodarowanie wodą
szarłat
wartość odżywcza
nasiona
liście
C4 photosynthesis
water saving
amaranth
nutritional value
seeds
leaves
AURA 2023-4
Szarłat – roślina oszczędnie gospodarująca wodą i o wielu innych zaletach
Barbara Skwaryło-Bednarz
Marek Kopacki
Agnieszka Jamiołkowska
nr katalogowy: 142638
10.15199/2.2023.4.3
fotosynteza typu C4
oszczędne gospodarowanie wodą
szarłat
wartość odżywcza
nasiona
liście
C4 photosynthesis
water saving
amaranth
nutritional value
seeds
leaves
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-8
Możliwości zagospodarowania odpadów florystycznej gąbki polifenolowej
Marcin Landrat
nr katalogowy: 108888
10.15199/62.2017.8.16
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2012-5
Dopłaty do materiału siewnego w 2012 roku
nr katalogowy: 67400
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-3
Wybrane zgłoszenia patentowe z dziedziny chemii
nr katalogowy: 104637
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2015-11-12
POLSKA - EUROPA - ŚWI AT
nr katalogowy: 95184
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2018-12
Wpływ mikrofal 2,45 GHz na wzrost rzeżuchy siewnej (Lepidium sativum L.)
Tomasz JAKUBOWSKI
nr katalogowy: 117355
10.15199/48.2018.12.58
microwaves
exposition
seeds
growth.
Słowa kluczowe: mikrofale
ekspozycja
nasiona
wzrost.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-9
Seeds of Lupinus mutabilis Sweet as a potential source of raw material for oil and fat industry. Nasiona łubinu andyjskiego (Lupinus mutabilis Sweet) jako potencjalne źródło surowca dla przemysłu tłuszczowego
Marta Gas
Marcin Kozak
Władysław Malarz
Andrzej Kotecki
nr katalogowy: 79454
AURA 2016-2
Rośliny dziko rosnące w diecie naszych przodków (2)
Czesława Trąba
Krzysztof Rogut
nr katalogowy: 96495
10.15199/2.2016.2.4
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-2
Alkaloidy tropanowe - kolejne substancje niepożądane, których najwyższa dopuszczalna zawartość w ziarnie zbóż i przetworach zbożowych ma być określona w unijnych regulacjach prawnych
Jadwiga Rothkaehl
nr katalogowy: 97754
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-5
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 131860
10.15199/65.2021.5.6
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-5
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 131860
10.15199/65.2021.5.6
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-5
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 131860
10.15199/65.2021.5.6
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
AURA 2014-9
Komosa ryżowa - cenna roślina pseudozbożowa
Joanna Onuch
Barbara Skwałryło-Bednarz
nr katalogowy: 86980
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-6
Wykorzystanie arbuskularnych grzybów mikoryzowych jako bionawozów w kukurydzy
Karolina Ratajczak
Hanna Sulewska
Alicja Niewiadomska
Katarzyna Panasiewicz
Agnieszka Faligowska
nr katalogowy: 114217
10.15199/62.2018.6.28
MATERIAŁY BUDOWLANE 2005-10
Suche mieszanki gipsowe w budownictwie
Jacek Urban
nr katalogowy: 10702
MATERIAŁY BUDOWLANE 2004-9
Suche jastrychy fermacell
nr katalogowy: 2709
AURA 2013-4
Badania biotechnologiczne dla potrzeb leśnictwa
Katarzyna NAWROT-CHORABIK
nr katalogowy: 75674
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2018-10
Uniwersalne dodatki
nr katalogowy: 116446
ziemniaki
frytki
placki
kluski
półprodukty ziemniaczane
żywność wygodna
potrawy
potatoes
chips
pancakes
noodles
potato semi-finished products
convenience food
dishes
AURA 2023-8
Niezwykła odżywcza i prozdrowotna moc nasion komosy ryżowej
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
nr katalogowy: 144508
10.15199/2.2023.8.2
komosa ryżowa
nasiona
składniki odżywcze
wartość odżywcza
właściwości prozdrowotne
quinoa
seeds
nutrients
nutritional value
health-promoting properties
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2019-8
Praktyczny przewodnik dla wegan
Ewa Ceborska-Scheiterbauer
nr katalogowy: 121613
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Bühler. Możliwości wykorzystania roślin strączkowych. Okazały się bardzo obiecującymi składnikami w odżywianiu nowych pokoleń
Alexandra Londoño Baderschneider
nr katalogowy: 133705
AURA 2011-1
Niezwykła moc oleju arganowego
Barbara WŁUDYKA
nr katalogowy: 56885
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-6
Innovative bioformulations for seed treatment. Preliminary assessment of functional properties in the initial plant growth phase Innowacyjne biopreparaty do zaprawiania nasion. Wstępna ocena właściwości użytkowych w początkowej fazie wzrostu roślin
Agnieszka Dmytryk
Edward Rój
Radosław Wilk
Katarzyna Chojnacka
nr katalogowy: 85014
10.12916/przemchem.2014.959
AUTO MOTO SERWIS 2022-2
Zanieczyszczenia w układzie paliwowym motocykla z silnikiem gaźnikowym
Rafał Dmowski
nr katalogowy: 136686
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-8
Nowe koncepcje w chemicznej diagnostyce skuteczności ogrzewania nasion ciecierzycy (Cicer arientinum L.)
Marek Domin
Marek Szmigielski
nr katalogowy: 150069
10.15199/62.2024.8.6
ciecierzyca
nasiona
ogrzewanie
skuteczność ogrze wania
test
chickpeas
seeds
heating
heating efficiency
test
GOSPODARKA MIĘSNA 2012-10
Ekonomiczne skutki dla branży mięsnej i drobiarskiej wprowadzenia zakazu GMO w paszach
Wiesław Dzwonkowski
nr katalogowy: 71995
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-4
Nasiona chia
Bartosz Kulczyński Marzena Grdeń Joanna Kobus-Cisowska
Maciej Taczanowski
Dominik Kmiecik
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 105777
10.15199/65.2017.4.9
GOSPODARKA MIĘSNA 2013-10
Przyprawy w przetwórstwie mięsa
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 80007
AURA 2013-7
Ogród Botaniczny w Coimbrze (Portugalia) i jego krakowski rówieśnik (2)
Jacek H. GRAFF
nr katalogowy: 77713
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2019-3
Co lepsze? Siemię lniane czy nasiona chia?
Ewa Ceborska-Scheiterbauer
nr katalogowy: 118886
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-2
Study of the process of active-ventilation drying of legume grasses’ fractional processing products
Hryhorii KALETNIK
Vitalii YAROPUD
Yurii POLIEVODA
Olena SOLONA
Ihor BABYN
Ihor TVERDOKHLIB
nr katalogowy: 147350
10.15199/48.2024.02.32
drying
structural and technological scheme
heat and mass exchange equipment
dryer
alfalfa
calculation
simulation
parame
suszarnia
schemat konstrukcyjny i technologiczny
urządzenia do wymiany ciepła i masy
suszarnia
lucerna
obliczenia
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2011-2
Zastosowanie unowocześnionych technik czyszczenia i sortowania ziarna pszenicy zapewnia jakość przetworów zgodną z normami UE
Roman Jurga
nr katalogowy: 57352
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2015-1
Wpływ działania pola magnetycznego na kiełkowanie nasion
Antoni CIEŚLA
Wojciech KRASZEWSKI
Mikołaj SKOWRON
Przemysław SYREK
nr katalogowy: 88890
10.15199/48.2015.01.25
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1988-9
Technologia wytwarzania benzoesanu sodowego - konserwantu dla rolnictwa
ZOFIA POKORSKA
RENATA FISZER
PAWEŁ SMOCZYŃSKI
FRANCISZEK BŁASZKIEWICZ
nr katalogowy: 107721
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2006-5
Z prasy zagranicznej
nr katalogowy: 20426
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-11
Ekstruzja w przetwórstwie rolno-spożywczym Cz. 11. Roślinne koncentraty i teksturaty białkowe
Leszek Mościcki
nr katalogowy: 80315
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2021-7
Badanie wpływu promieniowania mikrofalowego materiału siewnego na plon zbóż
Ivan SOLOVEI
nr katalogowy: 132467
10.15199/48.2021.07.27
Pole mikrofalowe
czas przetwarzania
odległość przetwarzania
plon.
Microwave field
processing time
processing distance
yield
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-6
Wykorzystanie azotu 15N z nawozów mineralnych przez komponenty mieszanek jęczmienia z grochem siewnym
Agnieszka Rutkowska
nr katalogowy: 149188
10.15199/62.2024.6.1
mieszanki zbożowo-strączkowe
nawożenie azotem
metoda rozcieńczenia izotopowego 15N
cereal-legume mixtures
nitrogen fertilization
15N isotope dilution method
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-6
Wykorzystanie azotu 15N z nawozów mineralnych przez komponenty mieszanek jęczmienia z grochem siewnym
Agnieszka Rutkowska
nr katalogowy: 149188
10.15199/62.2024.6.1
mieszanki zbożowo-strączkowe
nawożenie azotem
metoda rozcieńczenia izotopowego 15N
cereal-legume mixtures
nitrogen fertilization
15N isotope dilution method
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2012-4
Rozdział 1. Przygotowanie ziarna do przemiału 1.2. Prawie wszystko o zanieczyszczeniach masy zbożowej i uszkodzeniach ziarna zbóż
Roman Jurga
nr katalogowy: 66844
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2015-11-12
CHIA (Salvia hispanica L.) Nowa żywność o wysokich walorach odżywczych
Beata Marchand
nr katalogowy: 95166
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-3
Nasiona konopi – wartość odżywcza i skład chemiczny
Marek Bury
Magdalena Sobolewska
nr katalogowy: 143487
Konopie siewne Cannabis sativa L.
nasiona (orzeszki)
wartość odżywcza
skład chemiczny
Hemp Cannabis sativa L.
fruits (achenes)
nutritional value
chemical composition
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-8
Ocena wpływu molibdenu i lipochitooligosacharydów na plonowanie grochu siewnego
Janusz Podleśnya
Jerzy Wielbo
Anna Podleśna
Andrzej Perzyński
nr katalogowy: 108914
10.15199/62.2017.8.42
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-12
The energy efficiency of oil seed crops production and their biomass conversion into liquid fuels Efektywność energetyczna uprawy roślin oleistych i konwersji ich biomasy na paliwa płynne
Stanisław Bielski
Krzysztof Jankowski
Wojciech Budzyński
nr katalogowy: 88707
10.12916/przemchem.2014.2270
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2019-7
Roślinne źródło białka, a więc warzywa strączkowe pod lupą dietetyka
Ewa Ceborska-Scheiterbauer
nr katalogowy: 121161
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-5
Łuska gryczana jako dodatek do biszkoptów
KATARZYNA SUJKA
nr katalogowy: 150890
10.15199/61.2024.5.6
biszkopt
łuska gryczana
gryka
tekstura
barwa
sponge cake
buckwheat hull
buckwheat
texture
color
GOSPODARKA MIĘSNA 2016-1
Przydatność przypraw w produkcji wyrobów mięsnych
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 96231
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-4
Pieczywo bezglutenowe wyzwania technologiczne
Maria Różańska
Sylwia Mildner-Szkudlarz
nr katalogowy: 113395
10.15199/65.2018.4.5
pieczywo bezglutenowe
technologia HHP
ekstruzja
miesienie ultradźwiękowe
gluten-free bread
HHP technology
extrusion
ultrasound mixing
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2016-7
Sherwin-Williams otwiera supernowoczesną fabrykę farb proszkowych w Polsce
nr katalogowy: 99446
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-2
Nasiona sylfii – wartość odżywcza i skład chemiczny
Marek Bury
Magdalena Sobolewska
nr katalogowy: 142589
rożnik przerośnięty (Silphium perfoliatum)
nasiona (niełupki)
wartość odżywcza
skład chemiczny
cup plant Silphium perfoliatum
fruits (achenes)
nutritional value and chemical composition
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-2
Nasiona sylfii – wartość odżywcza i skład chemiczny
Marek Bury
Magdalena Sobolewska
nr katalogowy: 142589
rożnik przerośnięty (Silphium perfoliatum)
nasiona (niełupki)
wartość odżywcza
skład chemiczny
cup plant Silphium perfoliatum
fruits (achenes)
nutritional value and chemical composition
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-2
Nasiona sylfii – wartość odżywcza i skład chemiczny
Marek Bury
Magdalena Sobolewska
nr katalogowy: 142589
rożnik przerośnięty (Silphium perfoliatum)
nasiona (niełupki)
wartość odżywcza
skład chemiczny
cup plant Silphium perfoliatum
fruits (achenes)
nutritional value and chemical composition
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-2
Nasiona sylfii – wartość odżywcza i skład chemiczny
Marek Bury
Magdalena Sobolewska
nr katalogowy: 142589
rożnik przerośnięty (Silphium perfoliatum)
nasiona (niełupki)
wartość odżywcza
skład chemiczny
cup plant Silphium perfoliatum
fruits (achenes)
nutritional value and chemical composition
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-5
Teff - alternatywne zboże
Michael Abdalla
nr katalogowy: 76474
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-5
Soczewica jadalna (Lens culinaris) korzystna dla środowiska oraz żywienia ludzi i zwierząt
Beata Marchand
nr katalogowy: 101323
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-9
Wytłoki z jabłek. Alternatywne możliwości zastosowania ekstraktów roślinnych
Magdalena Korola
Elżbieta Sikora
nr katalogowy: 144971
10.15199/62.2023.9.4
wytłoki jabłkowe
ekstrakt roślinny
związki bioaktywne
działanie przeciwdrobnoustrojowe
apple pomace
plant extract
bioactive compounds
antimicrobial activity
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-1
O czym każdy przechowalnik ziarna zbóż wiedzieć powinien (część 3) Bezpieczne przechowywanie ziarna zbóż
Jadwiga Rothkaehl
nr katalogowy: 118499
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2015-1-2
Z tej mąki będzie chleb
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 89398
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-6
Amarantus - skład chemiczny i wartość prozdrowotna
Ewelina Łysoń
Wioletta Biel
nr katalogowy: 106760
10.15199/65.2017.6.9
amarantus
skład chemiczny
właściwości prozdrowotne
amaranth
chemical composition
health- -promoting properties
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH 2005-3
Suche jastrychy Fermacell
nr katalogowy: 15461
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2012-1
Amarantus w piekarstwie
Tomasz Borowy
Mariusz S. Kubiak
nr katalogowy: 64967
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2011-10
Biodegradowalne włókninowe opaski dla sadzonek w ogrodnictwie i leśnictwie
ZDZISŁAW CZAPLICKI
KAZIMIERZ RUSZKOWSKI
nr katalogowy: 63509
GOSPODARKA MIĘSNA 2013-3
Zastosowanie przypraw w przetwórstwie mięsnym
Jolanta Kołodziej
nr katalogowy: 75373
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2020-3
Wieści konopne
Krystyna Bogacz
nr katalogowy: 125641
AURA 2010-8
Klimat się zmienia, pogoda zaskakuje
Krystyna BONENBERG
nr katalogowy: 53468
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2017-5
Dobrodziejstwa mąki Przetwory mączne i ich wykorzystanie w gastronomii
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 105500
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-5
Współzależność między zdolnością kiełkowania a wybranymi cechami fizyczno-chemicznymi nasion seradeli siewnej (Ornithopus sativus L.)
Krzysztof Jadwisieńczak
Stanisław Konopka
Joanna Majkowska-Gadomska
Dariusz J. Choszcz
Adam J. Lipiński
Piotr Markowski
Ewelina Kolankowska
nr katalogowy: 113855
10.15199/62.2018.5.10
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-5
Wpływ dodatku nasion komosy ryżowej białej, czerwonej i czarnej na cechy jakościowe pieczywa pszennego
Piotr Jakuć
Martyna Jabłecka
Aleksandra Purkiewicz
Małgorzata Tańska
nr katalogowy: 128436
nasiona komosy ryżowej
pieczywo
wydajność
objętość
strata piecowa
strata wypiekowa
cechy organoleptyczne
quinoa seeds
bread
yield
volume
oven loss
baking loss
organoleptic properties
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-5
Wpływ dodatku nasion komosy ryżowej białej, czerwonej i czarnej na cechy jakościowe pieczywa pszennego
Piotr Jakuć
Martyna Jabłecka
Aleksandra Purkiewicz
Małgorzata Tańska
nr katalogowy: 128436
nasiona komosy ryżowej
pieczywo
wydajność
objętość
strata piecowa
strata wypiekowa
cechy organoleptyczne
quinoa seeds
bread
yield
volume
oven loss
baking loss
organoleptic properties
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-6
Wpływ mikoryzacji na jakość technologiczną ciasta pszennego z dodatkiem liści rokitnika
Magdalena Sobolewska
Anna Jaroszewska
Magdalena Szkwara-Buliszak
nr katalogowy: 123784
mikoryza
rokitnik zwyczajny
pszenica
cechy farinograficzne
mycorrhiza
sea buckthorn
wheat
farinographic properties.
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-1
Nasiona konopi siewnych w zapobieganiu chorobom dietozależnym
Adam Jurgoński
Paulina Opyd
nr katalogowy: 136030
10.15199/65.2022.1.4
nasiona oleiste
konopie siewne
nasiona odtłuszczone
WNKT
otyłość
związki bioaktywne
oilseeds
hemp seeds
defatted seeds
PUFA
obesity
bio-active compounds
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-1
Nasiona konopi siewnych w zapobieganiu chorobom dietozależnym
Adam Jurgoński
Paulina Opyd
nr katalogowy: 136030
10.15199/65.2022.1.4
nasiona oleiste
konopie siewne
nasiona odtłuszczone
WNKT
otyłość
związki bioaktywne
oilseeds
hemp seeds
defatted seeds
PUFA
obesity
bio-active compounds
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-1
Nasiona konopi siewnych w zapobieganiu chorobom dietozależnym
Adam Jurgoński
Paulina Opyd
nr katalogowy: 136030
10.15199/65.2022.1.4
nasiona oleiste
konopie siewne
nasiona odtłuszczone
WNKT
otyłość
związki bioaktywne
oilseeds
hemp seeds
defatted seeds
PUFA
obesity
bio-active compounds
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-1
Nasiona konopi siewnych w zapobieganiu chorobom dietozależnym
Adam Jurgoński
Paulina Opyd
nr katalogowy: 136030
10.15199/65.2022.1.4
nasiona oleiste
konopie siewne
nasiona odtłuszczone
WNKT
otyłość
związki bioaktywne
oilseeds
hemp seeds
defatted seeds
PUFA
obesity
bio-active compounds
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-3
Nasiona konopi – wartość odżywcza i skład chemiczny
Marek Bury
Magdalena Sobolewska
nr katalogowy: 143487
Konopie siewne Cannabis sativa L.
nasiona (orzeszki)
wartość odżywcza
skład chemiczny
Hemp Cannabis sativa L.
fruits (achenes)
nutritional value
chemical composition
MATERIAŁY BUDOWLANE 2005-10
Tynki, gładzie, kleje oraz wylewki gipsowe firmy Kreisel
nr katalogowy: 10712
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-4
Recovery of oils from domestic plant materials by extraction with supercritical carbon dioxide Wydzielanie olejów z krajowych surowców roślinnych przez ekstrakcję nadkrytycznym ditlenkiem węgla
Agnieszka Dobrzyńska-Inger
Dorota Kostrzewa
Edward Rój
Karolina Grzęda
Rafał Kowalski
nr katalogowy: 83684
10.12916/przemchem.2014.480
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2011-3
Skład chemiczny oraz walory żywieniowe komosy ryżowej
Grażyna Cacak-Pietrzak
Aleksa ndra Szybilska
nr katalogowy: 58126
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-2
Od ziarna do przetworów zbożowych – dawniej i dziś
Jadwiga Rothkaehl
nr katalogowy: 148045
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2005-11
Skóry hydrofobizowane - komfort użytkowania
K. Galczak
nr katalogowy: 13924
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-1-2
Naturalnie szkodliwe
nr katalogowy: 141816
produkty pochodzenia roślinnego
substancje antyodżywcze
kwas szczawiowy
kwas fitynowy
tioglikozydy
biodostępność
składniki mineralne
białka
witaminy
products of plant origin
anti-nutritional substances
oxalic acid
phytic acid
thioglycosides
bioavailability
minerals
protein
vitamins
MATERIAŁY BUDOWLANE 2006-10
Sucha zabudowa - to nie takie trudne
nr katalogowy: 21772
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2010-11
Walory żywieniowe i możliwości wykorzystania sorgo w żywieniu człowieka
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 55358
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-5
Wpływ stymulacji zmiennym polem magnetycznym nasion pszenicy o różnym przeznaczeniu technologicznym
Tomasz JAKUBOWSKI
Serhiy SYROTYUK
Vasyl LOPUSHNIAK
Atilgan ATILGAN
nr katalogowy: 137337
10.15199/48.2022.05.07
pole magnetyczne
nasiona
pszenica.
magnetic field
seeds
wheat.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-5
Wpływ stymulacji zmiennym polem magnetycznym nasion pszenicy o różnym przeznaczeniu technologicznym
Tomasz JAKUBOWSKI
Serhiy SYROTYUK
Vasyl LOPUSHNIAK
Atilgan ATILGAN
nr katalogowy: 137337
10.15199/48.2022.05.07
pole magnetyczne
nasiona
pszenica.
magnetic field
seeds
wheat.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-11
Zagospodarowanie odpadów garbarskich w nasiennictwie
Katarzyna Ławińska
Dorota Gendaszewska
Edyta Grzesiak
Jolanta Jagiełło
Andrzej Obraniak
nr katalogowy: 110752
10.15199/62.2017.11.24
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-10
Ekstruzja w przetwórstwie rolno-spożywczym Cz. 10. Makarony błyskawiczne
Agnieszka Wójtowicz
Leszek Mościcki
nr katalogowy: 79519
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-7-8
Amarantus i komosa ryżowa jako niesłodowane dodatki w produkcji piwa
Paulina Bogdan
Edyta Kordialik-Bogacka
nr katalogowy: 93073
10.15199/64.2015.7-8.1
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-11
Nasiona lnu oleistego jako źródło składników odżywczych w diecie
Julia Niemira
Sabina Galus
nr katalogowy: 151422
10.15199/65.2024.11.7
siemię lniane
superfood
Linum usitatissimum
żywność funkcjonalna
flaxseed
superfood
Linum usitatissimum
functional food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-11
Nasiona lnu oleistego jako źródło składników odżywczych w diecie
Julia Niemira
Sabina Galus
nr katalogowy: 151422
10.15199/65.2024.11.7
siemię lniane
superfood
Linum usitatissimum
żywność funkcjonalna
flaxseed
superfood
Linum usitatissimum
functional food
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2002-3
Chemia budowlana. Zaprawy budowlane
JACEK MICHALAK
nr katalogowy: 28346
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2004-9
Analiza sytuacji na rynku zbożowym Unii Europejskiej w sezonie 2003-04 oraz prognoza na nowy sezon
nr katalogowy: 6402
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-6
Wartość odżywcza i zastosowanie mąk z warzyw w przemyśle zbożowym i piekarskim
Aleksandra Purkiewicz
Piotr Jakuć
Joanna Ciborska
nr katalogowy: 129584
mąka z warzyw
wartość odżywcza
żywienie
technologia
vegetable flour
nutritional value
nutrition
technology
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-6
Wartość odżywcza i zastosowanie mąk z warzyw w przemyśle zbożowym i piekarskim
Aleksandra Purkiewicz
Piotr Jakuć
Joanna Ciborska
nr katalogowy: 129584
mąka z warzyw
wartość odżywcza
żywienie
technologia
vegetable flour
nutritional value
nutrition
technology
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-12
Produkty wzbogacone kwasem foliowym (wit. z grupy B)
Ewa Sicińska
nr katalogowy: 64641
GOSPODARKA MIĘSNA 2010-10
Wspólnota pierwotna czy europejska? - jak zlikwidować absurdy w gospodarce paszowej i energetycznej
Stanisław Zięba
nr katalogowy: 54638
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2005-1
Ekstruzja nasion soi
LESZEK MOŚCICKI
nr katalogowy: 13978
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2005-1
Ekstruzja nasion soi
LESZEK MOŚCICKI
nr katalogowy: 13978
AURA 2017-11
Czy dziki są nam potrzebne?
Piotr Skubała
nr katalogowy: 110381
10.15199/2.2017.11.3
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2008-10
Nowości nigdy dość
Witold Bocho
nr katalogowy: 38481
AURA 2007-5
Walory śródlądowych muraw psammofilnych
CZESŁAWA TRĄBA
nr katalogowy: 26020
AURA 2012-8
Idzie lato - chroń włosy
Barbara WŁUDYKA
nr katalogowy: 69874
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2012-2
Guarana - dar od boga
nr katalogowy: 66083
MATERIAŁY BUDOWLANE 2007-10
Rodzaje i właściwości gipsowych zapraw tynkarskich
Jacek Urban
nr katalogowy: 30614
CHŁODNICTWO 2008-8
Sorpcyjne osuszacze powietrza
Marek Mańkowski
nr katalogowy: 37305
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2005-4
Uwaga na odymka pszenicznika (Anguna tritici)
WITOLD KARNKOWSKI
nr katalogowy: 14041
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-12
Święta z makiem
nr katalogowy: 146443
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2020-1-2
Instalacje elektrofiltrów z odzyskiem ciepła
nr katalogowy: 124908
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2007-7
Zbiory i ceny zbóż oraz ceny przetworów zbożowych w rosji w sezonie 2006 roku
nr katalogowy: 27817
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2007-6
Polielektrolity - nowe produkty w ofercie Kemipolu
Krzysztof Chmielewski
nr katalogowy: 27222
MATERIAŁY BUDOWLANE 2008-12
Wykonywanie tynków maszynowych z gotowych mieszanek mineralnych
Tomasz Kania
nr katalogowy: 39895
CHŁODNICTWO 2008-7
Z systemem wentylacyjnym LUNOS Twój dom "oddycha"
nr katalogowy: 36338
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2007-5
Polielektrolity - nowe produkty w ofercie Kemipolu
KRZYSZTOF CHMIELEWSKI
nr katalogowy: 26231
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2007-4
Polielektrolity - nowe produkty w ofercie Kemipolu
Krzysztof Chmielewski
nr katalogowy: 25037
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2006-12
Badania składu chemicznego oraz odpowiedzi struktury czujnikowej SnO2 na suche i wilgotne syntetyczne powietrze
B. Adamowicz
W. Izydorczyk
A. Klimasek
K. Waczyński
J. Uljanow
W. Jakubik
J. Żywicki
nr katalogowy: 22657
GOSPODARKA MIĘSNA 2010-10
Wartość odżywcza wędlin
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 54645
AURA 2011-4
Roślinność śródziemnomorska Dalmacja
Kamila MUSIAŁ
nr katalogowy: 58768
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-4
Biosorpcja barwników z użyciem materiałów pochodzenia roślinnego
nr katalogowy: 67024
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2010-12
Znaczenie orzechów w żywieniu człowieka
Ewa Flaczyk
Joanna Kobus-Cisowska
nr katalogowy: 56227
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2004-10
Jakość nasion rozpuszczalnych w silosie metalowym
Tomasz KRIEGER
Magdalena RUDZIŃSKA
Antoni RYNIECKI
Marzena GAWRYSIAK-WITULSKA
nr katalogowy: 6430
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2004-6
Opory przepływu powietrza przez ziarno zbóż i wybrane nasiona podczas wietrzenia
WALENTYNA KIZUN
ELŻBIETA KUSIŃSKA
nr katalogowy: 6320
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH