Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 10
Wszechstronnie odżywcze
Comprehensively Nutritious
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 145620
Streszczenie
Do wartych popularyzowania w prawidłowym żywieniu produktów należą suche nasiona roślin strączkowych, czyli groch, fasola, soja, soczewica, ciecierzyca i inne. W artykule scharakteryzowano te produkty, omówiono ich wartość odżywczą, walory prozdrowotne i zastosowanie kulinarne. Suche nasiona roślin strączkowych są bogatym źródłem białka o dużej wartości biologicznej, zawierają znaczne ilości błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych i innych prozdrowotnych substancji. Suche nasiona roślin strączkowych powinny stanowić jeden z elementów dobrze zbilansowanej diety. Ze względu na dużą zawartość białka mogą być stosowane jako zamiennik białka zwierzęcego (mięsa, sery) . Dostarczają również składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego, układu krążenia i układu nerwowego oraz są pomocne w przeciwdziałaniu cukrzycy i chorobom nowotworowym. Z suchych nasion strączkowych lub z ich dodatkiem można sporządzać wiele różnych potraw – zupy, potrawy mięsne, potrawy rybne, dania mączne, dania warzywne oraz różne sałatki.
Abstract
Products worth popularizing in proper nutrition are dry legumes, i.e. peas, beans, soybeans, lentils, chickpeas and others. In the article these products are characterized. Their nutritional value, health-promoting qualities and culinary use are discussed. Dry legumes are a rich source of protein of high biological value, they contain significant amounts of dietary fiber, vitamins, minerals and other health-promoting substances. Dry legumes should be a part of a well-balanced diet. Due to their high protein content, they can be used as a substitute for animal protein (meat, cheese). It also provides ingredients necessary for the proper functioning of the digestive, circulatory and nervous systems, and helpful in preventing diabetes and cance. Dry legumes can be used to make a wide variety of dishes – soups, meat dishes, fish dishes, flour dishes, vegetable dishes and different salads
Słowa kluczowe
suche nasiona roślin strączkowych
wartość odżywcza
walory zdrowotne
wykorzystanie kulinarne
Keywords
dry legumes
nutritional value
health benefits
culinary use
Bibliografia
[1] Banach Maria. 2016. „Zdrowe strączki. Oryginalne przepisy na pożywne dania”. Warszawa: Wydawnictwo Edgard. [2] Bennetau-Pelissero Catherine. 2019. „Plant proteins from legumes". Bioactive Molecules in Food 223-265. [3] Bienia Bernadetta, Anna Bogacz, Magdalena Dykiel, Barbara Krochmal- -Marcza. 2022. „Preferencje kulinarnego wykorzystania roślin strączkowych w aspekcie ich właściwości prozdrowotnych”. Herbalism 8 (1): 105-118. [4] Claret Maria L. Tsuchiya , Jickerson P. Lado, Mark Rickard N. Angelia, Mia Clare Marie Bercansil-Clemencia, Maria Amelita C. Estacio, Mary Ann O. Torio. 2021. „Legumes as functional food for cardiovascular disease." Science 11, 5475, 1-39. [5] Ćwiek Paula. 2020. „Prozdrowotne właściwości wybranych nasion roślin strączkowych". Wybrane Zagadnienia z Zakresu Przemysłu Spożywczego oraz Zarządzania i Inżynierii Produkcji 24-31. [6] Il-Sup Kim, Cheorl-Ho Kim, Woong-Suk Yang. 2021. „Physiologically active molecules and functional properties of soybeans in human health. A current perspective". International Journal of Molecular Sciences 22 (8): 4054. 1-26. [7] Jaszczowska Justyna, Bartosz Skrypski. 2017. „Dlaczego warto uprawiać rośliny strączkowe?" Zachodniopomorski Magazyn Rolniczy 119 (4): 30-31. [8] Krupa Urszula, Maria Soral-Śmietana. 2003. „Nasiona fasoli - źródłem odżywczych i nieodżywczych makroskładników". Żywność 2 (35): 97-111. [9] Kunachowicz Hanna, Irena Nadolna, Barbara. Przygoda, Krystyna Iwanow, 1998. „Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych”. Warszawa: Wydawnictwo Instytutu Żywności i Żywienia. [10] Nuckowski J. 2019. „Stawiamy na białko sojowe". Tygodnik Poradnik Rolniczy 28 (790) :38-38. [11] Semba Richard, Rebecca Ramsing, Nihaal Rahman, Klaus Kraemer, Martin W. Bloem. 2021. „Legumes as a sustainable source of protein in human diets”. Global Food Security 11, 5475. [12] Siddiq Muhammad, Mark A. Uebersax. 2022. „Dry Beans and Pulses: Production, Processing, and Nutrition". Editors John Wiley & Sons. [13] Sikorska Anna, Marek Gugała, Krystyna Zarzecka, Łukasz Domański.2022. „Substancje antyżywieniowe w wybranych roślinach rolniczych". Herbalism 8 (1): 119-129. [14] Szuta, Alicja, Agnieszka Wesołek, Katarzyna Pastusiak, Paweł Bogdański. 2020. „Zastosowanie nasion roślin strączkowych w dietoterapii pacjentów z zespołem metabolicznym". Forum Zaburzeń Metabolicznych 11 (2):68-72. [15] Świderski Franciszek. 1990. „Potrawy z roślin strączkowych w naszej kuchni”. Warszawa: Wydawnictwo PWE. [16] Von Basse Monika. 2021. „Zdrowe odżywianie. Rośliny strączkowe”. Warszawa: Wydawnictwo Literat. [17] Wilk Marta. 2017. „Soja źródłem cennych składników żywieniowych". Żywność Nauka Technologia Jakość 24 (20): 16-25. [18] Zdrojewicz Zygmunt, Jacek Majewski, Justyna Pająk, Maciej Majewski. 2017. „Humus – trochę egzotyki na talerzu”. Medycyna Rodzinna 3, 233-236.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-10 , nr katalogowy 145620
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2023-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
29.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-10
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH