Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 5
Biesiada przy grillu
A feast at the grill
nr katalogowy: 113660
Streszczenie
Grillowanie, to popularny sposób obróbki termicznej mięsa. Nadają się do tego wszystkie rodzaje mięs (wieprzowina, wołowina, drób, jagnięcina), w tym wieprzowa karkówka, schab i boczek, wołowa polędwica, rostbef, antrykot oraz drobiowe udka, ćwiartki i piersi. Grillować można również gotowe wędliny (kiełbasy i kaszanki). W celu przyrządzenia miękkiego i soczystego, a także smacznego mięsa na grillu, należy wybrać dobry rodzaj mięsa, rozbić go we właściwy sposób, odpowiednio przyprawić i grillować przez wymagany czas. Wśród najpopularniejszych przypraw stosowanych do grillowanych potraw znajdują się: sól, pieprz, chilli, słodka i ostra papryka, kmin rzymski, granulowany czosnek, gałka muszkatołowa oraz ziele angielskie. Do grillowania stosuje się też zioła – tymianek, szałwię, bazylię, oregano, estragon, kolendrę), majeranek, zioła prowansalskie. Dzięki przyprawom i ziołom grillowane mięsa zyskują dodatkowe walory smakowo-zapachowe oraz nabierają bardziej apetycznego wyglądu. Dodatkami do grillowanych mięs są też różne rodzaje sosów (keczup, musztarda, sos barbecue, sos czosnkowy, majonez, tzatziki i wiele innych. Przyrządzając mięso na grillu można zaspokoić gusty wszystkich smakoszy grillowanych mięsnych dań.
Abstract
Grilling is a popular way heat treatment of meat. For grilling are suitable for all types of meat (pork, beef, poultry, lamb), including pork pork shoulder, pork loin and bacon, beef tenderloin, roast beef, fillet and chicken legs, quarters and breast. We can also grilling cold cuts (sausage and black pudding). In order to prepare a soft and juicy and tasty grilled meat we should choose a good type of meat, meat has to be smashed in the right way, spiced and grilled by the required time. Among the most popular spices used for grilled meat dishes are: salt, pepper, chili, sweet and hot peppers, cumin, granulated garlic, nutmeg and allspice. For grilling can be used also herbs - thyme, sage, basil, oregano, tarragon, coriander, marjoram and herbs de Provence. Thanks to spices and herbs grilled meats are gaining additional qualities of taste-scented, and acquire a more attractive appearance. Additives to the grilled meats are also different types of sauces (ketchup, mustard, barbecue sauce, garlic sauce, mayonnaise, tzatzki and many others. Meat prepared on the grill can satisfy the tastes of all gourmets grilled meat.
Słowa kluczowe
grillowanie
mięso
przyprawy
sosy
potrawy mięsne z grilla
Keywords
grilling
meat
spices
herbs
sauces
grilled meat dishes
Bibliografia
[1] Burzyńska, O., K. A. Skibniewska, M. S. Kubiak. 2009. "Urządzenia i techniki grillowania." Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 1: 107-110. [2] Czerwińska Dorota. 2005. "Korzenne aromaty. Zastosowanie przypraw i mieszanek przyprawowych". Przegląd Gastronomiczny 9: 8-9. [3] Czerwińska Dorota. 2007. "Pora na sosy. Sosy - rodzaje i zastosowanie". Przegląd Gastronomiczny 9: 15-16. [4] Czerwińska Dorota. 2016. "Zaproszenie na grilla". Przegląd Gastronomiczny 6: 10-12. [5] Dobrowolska-Kierył Marta. 2014. "Mięso i ryby z grilla". Warszawa: Wydawnictwo Buchmann. [6] Embuscado, Milda E. 2015. "Herbs and spices as antioxidants for food preservation." Handbook of antioxidants for food preservation. 251-283 [7] France Christine. 2003. "Wielkie grillowanie". Warszawa: Wydawnictwo Arkady. [8] Kresa M. 2007. "Moda na grillowanie". Drób Mięso Wędliny 3: 7-9. [9] Oksiński Michał. 2011. "Kuchnia grillowa sposobem na sukces". Nowości Gastronomiczne 9 (7): 26-27. [10] Opara Elizabeth, M. Chohan. 2014. "Culinary herbs and spices: their bioactive properties, the contribution of polyphenols and the challenges in deducing their true health benefits". International Journal of Molecular Sciences 15 (10): 19183-19202. [11] Rakowska Rita, A. Sadowska, J. Batogowska, B. Waszkiewicz-Robak. 2013. "Wpływ obróbki termicznej na zmiany wartości odżywczej mięsa". Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2: 113-117. [12] Tkacz Katarzyna. 2007. "Bezpieczne grillowanie". Gospodarka Mięsna 59 (6): 4, 6, 8. [13] Wajdzik Jerzy. 2016. "Technologiczne aspekty przygotowania mięsa do grillowania". Gospodarka Mięsna 68 (5): 14-16, 18. [14] Żmijewski Tomasz, J. Pomianowski, W. Mozolewski, E. Wszelaczyńska, J. Pobereżny, A. I. Keutgen, W. Kozera, T. Knapowski. 2015. "Ocena organoleptyczna różnych gatunków mięsa poddanych grillowaniu.". Ekologia i Technika 23 (6): 405-408.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 113660 "Biesiada przy grillu..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2018-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH