Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 9
Sezon na grzyby
Mushroom Season
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 145166
Streszczenie
Grzyby należą do popularnych produktów, wykorzystywanych do sporządzania potraw w celu dodania smaku i aromatu. Wykorzystywane są zarówno grzyby leśne, jak i grzyby hodowlane. W artykule scharakteryzowano najpopularniejsze gatunki grzybów i omówiono wartość odżywczą tych produktów. Grzyby mają krótką trwałość i często wymagają utrwalania. W artykule omówiono rodzaje przetworów z grzybów i ich kulinarne wykorzystanie. Przedstawiono również możliwości użycia grzybów przy produkcji potraw i podano przykłady potraw z różnych rodzajów grzybów. Grzyby mają wszechstronne zastosowanie kulinarne, a potrawy z ich dodatkiem znajdują licznych smakoszy.
Abstract
Mushrooms are the popular products used to make dishes and add them flavor and aroma. Forest mushrooms as well as cultivated mushrooms are used. In the article are characterized the most popular species of mushrooms and are discussed the nutritional value of these products. Mushrooms have a short shelf life and often require preservation. The article discusses the types of mushroom preparations and their culinary use. The possibilities of using mushrooms in the production of dishes are presented and examples of dishes from different types of mushrooms are given. Mushrooms have a versatile culinary application and dishes with them find numerous gourmets
Słowa kluczowe
grzyby
wartość odżywcza
walory smakowe
utrwalanie
przydatność kulinarna
Keywords
mushrooms
nutritional value
taste properties
preservation
culinary usefulness
Bibliografia
[1] Bienkiewicz Grzegorz, Aleksandra Szymańczyk, Grzegorz Tokarczyk, Anna Skorodyńska. 2017. „Wartość żywieniowa wybranych gatunków grzybów leśnych”. Towaroznawcze Problemy Jakości 1, 94-102. [2] Flück Markus. 2006. „Atlas grzybów. Oznaczanie, zbiór, użytkowanie”. Warszawa: Oficyna Wydawnicza „Delta W-Z”. [3] Golak-Siwulska Iwona, Alina Kałużewicz, Tomasz Spiżewski, Krzysztof Sobieralski. 2018. „Zawartość związków biologicznie aktywnych w grzybach jadalnych dziko rosnących”. Sylwan 162 (3): 238−247. [4] Golak-Siwulska Iwona. 2018. „Boczniak na talerzu.” Działkowiec 12, 60-61. [5] Golianek Aleksandra, Kinga Mazurkiewicz-Zapałowicz. 2016. „Grzyby w diecie człowieka – wartość odżywcza i prozdrowotna". Kosmos 65 (4): 513-522. [6] Kochan Zdzisław, Katarzyna Jędrzejewska, Joanna Karbowska. 2019. „Witamina D w grzybach jadalnych – biosynteza, zawartość, biodostępność i znaczenie w żywieniu”. Postępy Hig. Med. Dośw., 73, 662-673. [7] Krawczyk Marta. 2014. „Dania z grzybów”. Warszawa: Wydawnictwo SBM. [8] Kuziemska Beata, Andrzej Wysokiński, Krzysztof Pakuła, Dawid Jaremko, Krzysztof Czapliński. 2019. „Zawartość makroelementów w wybranych gatunkach grzybów jadalnych”. Inżynieria Ekologiczna 20 (4): 1-4. [9] Leszczyńska-Niziołek Zofia. 2023. „Polowanie na grzyby. Od borowika do grzybowej”. Warszawa: Wydawnictwo: Buchman. [10] Ložnjak Petra, Jette Jakobsen. 2018. „Stability of vitamin D3 and vitamin D2 in oil, fish and mushrooms after household cooking”. Food Chemistry 254, 44-149. [11] Majewski Jacek, Michał Orylski, Maciej Majewski, Julia Rasała. 2018. „Wpływ substancji zawartych w pieczarkach na organizm człowieka.” Medycyna Rodzinna 21 (2): 151-155. [12] Muszyńska Bożena. 2023. „Pieczarka dwuzarodnikowa – gatunek o unikalnych właściwościach dietetycznych i leczniczych”. Naturoterapia w Praktyce 1, 35-42. [13] Rotola-Pukkila, Minna, Baoru Yang, Anu Hopia. „The effect of cooking on umami compounds in wild and cultivated mushrooms". Food Chemistry 278, 56-66. [14] Sidor Adam. 2019. „Wartość odżywcza i prozdrowotna owocników grzybów jadalnych”. Hygeia 54 (3): 153-158. [15] Sieczkowski Grzegorz. 2011. „Grzyby. Leśne skarby na naszym stole”. Ożarów Mazowiecki: Wydawnictwo Olesiejuk. [16] Siwulski Marek, Krzysztof Sobieralski, Iwona Sas-Golak. 2014. „Wartość odżywcza i prozdrowotna grzybów”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 21 (1): 16-28. [17] Szelągowska Grażyna. 2017. „Grzyby w polskiej tradycji kulinarnej”. Studia i Materiały Ośrodka Kultury Leśnej 16, 213-225. [18] Świąder Katarzyna, Marta Wojda, Anna Piotrowska, Joanna Rachtan-Janicka. 2020. „Charakterystyka właściwości prozdrowotnych wybranych gatunków grzybów i ocena ich dostępności na rynku lokalnym Warszawy”. Przemysł Spożywczy 24 (10): 38-43.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-9 , nr katalogowy 145166
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2023-9
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
29.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-9
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH