Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 7-8
Owocowy zawrót głowy
Fruity dizziness
nr katalogowy: 108489
Streszczenie
Desery są słodkimi daniami, serwowanymi na zimno lub na ciepło. Owoce stosuje się jako składniki deserów lub do dekorowania tych smacznych potraw. Również niektóre zioła (mięta, bazylia, lawenda) są wykorzystywane w tym celu. W artykule omówiono najpopularniejsze owoce sezonowe, dostępne w Polsce, w tym owoce bogate w karotenoidy oraz w witaminę C. Dokonano też charakterystyki deserów, do których używa się tych owoców. Omówiono m.in. kisiele, galaretki, budynie, mleczka, musy, lody, sorbety, ciasta, suflety, naleśniki, omlety i gofry. Podano przykłady deserów zimnych, mrożonych i gorących, przygotowywanych z wykorzystaniem owoców. Wykorzystując owoce sezonowe do przyrządzania deserów można uatrakcyjnić ich wygląd i walory smakowo-zapachowe. Ponadto, desery wzbogaca się w ten sposób w wartościowe składniki zawarte w owocach.
Abstract
Desserts are sweet dishes, served cold or hot. The fruits are used as ingredients of desserts or decoration of these tasty dishes. Also, some herbs (mint, basil, lavender) are used for this purpose. The article described the most popular seasonal fruits, available in Poland, including fruit rich in carotenoids, and rich in vitamin C. The characteristics of the desserts, in which are used these fruits was made. In the article were described jellies, puddings, mousses, ice creams, sorbets, cakes, soufflés, pancakes, omelettes and waffles. The examples of cold, frozen and hot desserts, prepared with fruit are given. Using seasonal fruits for preparing of desserts it is possible to spice up their looks and taste and aroma qualities. In addition, desserts in this way are enriched in the valuable nutrients of the fruit.
Słowa kluczowe
owoce
zioła
desery zimne
desery mrożone
desery gorące
Keywords
fruits
herbs
cold desserts
frozen desserts
hot desserts
Bibliografia
[1] Banaś Anna, Anna Korus. 2016. "Wartości odżywcze i wykorzystanie w żywieniu owoców truskawki i wiśni." Medycyna Rodzinna 3: 158-162. [2] Bucher Tamara, Klazine Van der Horst, Michael Siegrist. 2013. "Fruit for dessert. How people compose healthier meals." Appetite 60: 74-80. [3] Chojnacka Romualda. 2010. "Deser w kilka minut." Agrotechnika. Poradnik Rolnika 11: 48-49. [4] Czapski Janusz. 2000. "Wykorzystanie surowców roślinnych do produkcji żywności wygodnej." Biuletyn. Korporacja Producentów Żywności - Klub Promocji Jakości 2: 5-8. [5] Czerwińska Dorota. 2016. "Zioła w kuchni". Przegląd Gastronomiczny 70 (1/2): 12-13, 18. [6] Gormley Rona, Derek Keenan, Christian Rossle, Nigel Brunton, Jarosław Markowski. 2009. "Innowacyjne funkcjonalne produkty z owoców, wzbogacone w dodatkowe składniki". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 53 (09): 29-32. [7] Gwóźdź Ewelina, Piotr Gębczyński. 2015. "Prozdrowotne właściwości owoców, warzyw i ich przetworów." Postępy Fitoterapii 4: 268-271. [8] Henrietta Inman. 2017. "Zdrowe desery i wypieki". Warszawa: Wydawnictwo Źródła Życia. [9] Jakubowski Adam. 2010. "Truskawkowe czary-mary." Kuchnia. Magazyn dla Smakoszy 6: 62-65. [10] Józefiak Ryszard. 2004. "Pyszne desery z rodzimych owoców." Top Agrar Polska 6: 129-130. [11] Klimek Grzegorz. 2011. "Deserowy mix." Owoce, Warzywa, Kwiaty 12: 15. [12] Kowalczuk Iwona, Emilia Olbryś. 2014. "Zachowania konsumentów na rynku przetworów owocowych." Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich 101 (3): 115-125. [13] Kowalczuk Iwona. 2002. "Owocowe desery". Food Service 4: 14-16. [14] Mayer Joachim. 2014. "Zioła w kuchni". Poradnik eksperta. Warszawa: Wydawnictwo Grupa Wydawnicza Foksal. [15] Oliver Jamie. 2010. "Soczyste skarby lata". Kuchnia. Magazyn dla Smakoszy 7: 28-32. [16] Rokicka Alicja. 2015. "Czarne porzeczki." Kuchnia. Magazyn dla Smakoszy 7: 16 20, 22-23. [17] Szymula Marta. 2008. "Mrożone desery." Poradnik Restauratora 5: 28-30. [18] Świątkowska Dorota. 2014. "Moje wypieki i desery". Warszawa: Wydawnictwo Egmont. [19] Wrońska Anna. 2010. "Co z tą truskawką? "Kuchnia. Magazyn dla Smakoszy 6: 6-68.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 108489 "Owocowy zawrót głowy..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2017-7-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-7-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH