Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 2
Słody ciemne – wpływ na jakość brzeczki i przebieg procesu fermentacji
Dark malts – impact on wort quality and fermentation process
10.15199/64.2024.2.2
Justyna Paszkot
Adam Głowacki
Joanna Kawa-Rygielska
nr katalogowy: 148466
10.15199/64.2024.2.2
Streszczenie
Słody karmelowe i prażone stosowane są jako dodatki wzbogacające barwę, smak i aromat piw. Wprowadzają do brzeczki związki Maillarda, które poza modelowaniem cech sensorycznych produktu mają także wpływ na metabolizm drożdży. W artykule omówiono typy słodów ciemnych stosowanych w technologii piwowarstwa, jak również ich wpływ na jakość brzeczki piwowarskiej oraz przebieg i efekty procesu fermentacji alkoholowej.
Abstract
Caramel and roasted malts are used as additives to enrich the color, flavor and aroma of beers. They introduce Maillard reaction compounds into the wort, which model the sensory characteristics of the product and affect yeast metabolism. The article presents the types of dark malts used in brewing technology, as well as their impact on the quality of brewing wort and the course and effects of the alcoholic fermentation process.
Słowa kluczowe
słody ciemne
piwa ciemne
związki Maillarda
Keywords
dark malts
dark beers
Maillard reaction compounds
Bibliografia
[1] ALjahdali N. & Carbonero F. (2019). “Impact of Maillard reaction products on nutrition and health: Current knowledge and need to understand their fate in the human digestive system”. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 59(3), 474-487. [2] Carvalho D. O., Correia E., Lopes L. & Guido, L. F. (2014). “Further insights into the role of melanoidins on the antioxidant potential of barley malt”. Food Chemistry, 160, 127-133. [3] Coghe S., D’Hollander H., Verachtert H. & Delvaux F. R. (2005). “Impact of dark specialty malts on extract composition and wort fermentation”. Journal of the Institute of Brewing, 111(1), 51-60. [4] Coghe S., Vanderhaegen B., Pelgrims B., Basteyns A. V. & Delvaux F. R. (2003). “Characterization of dark specialty malts: New insights in color evaluation and pro-and antioxidative activity”. Journal of the American Society of Brewing Chemists, 61(3), 125-132. [5] Cui H., Yu J., Zhai Y., Feng L., Chen P., Hayat, K. & Ho C. T. (2021). “Formation and fate of Amadori rearrangement products in Maillard reaction”. Trends in Food Science & Technology, 115, 391-408. [6] Dack R. E., Black G. W. Koutsidis G. (2017). The effect of Maillard reaction products and yeast strain on the synthesis of key higher alcohols and esters in beer fermentations”. Food Chemistry, 232, 595-601. [7] Echavarría, A. P., Pagán, J., & Ibarz, A. (2012). Melanoidins formed by Maillard reaction in food and their biological activity. Food Engineering Reviews, 4, 203-223. [8] Gąsior J., Kawa-Rygielska J. & Kucharska A. Z. (2020). „Carbohydrates profile, polyphenols content and antioxidative properties of beer worts produced with different dark malts varieties or roasted barley grains”. Molecules, 25(17), p. 3882. [9] Hellwig M. & Henle T. (2020). “Maillard reaction products in different types of brewing malt”. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 68(48), 14274-14285. [10] Kunze W. (1999). „Technologia słodu i piwa". Warszawa: Piwochmiel. [11] Michalska A., & Zielinski, H. (2007). „Produkty reakcji Maillarda w żywności”. Żywność Nauka Technologia Jakość, 14(2), 5-16. [12] Nobis A., Röhrig A., Hellwig M., Henle T., Becker T. & Gastl, M. (2019). “Formation of 3-deoxyglucosone in the malting proces”. Food Chemistry, 290, 187-195. [13] Paszkot J., Gasiński A. & Kawa-Rygielska J. (2023). „Evaluation of volatile compound profiles and sensory properties of dark and pale beers fermented with different strains of brewing yeast”. Scientific Reports, 13(1), 6725. [14] Paszkot J., Kawa-Rygielska J. (2022). „Yeast Strains and Wort Color as Factors Affecting Effects of the Ethanol Fermentation Process”. Molecules, 27, 3971. [15] Prado R., Gastl M. & Becker T. (2021). “Aroma and color development during the production of specialty malts: A review”. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 20(5), 4816-4840. [16] Shakoor A., Zhang C., Xie J. & Yang X. (2022). “Maillard reaction chemistry in formation of critical intermediates and flavour compounds and their antioxidant properties”. Food Chemistry, 133416. [17] Wannenmacher J., Gastl M., & Becker T. (2018). “Phenolic substances in beer: Structural diversity, reactive potential and relevance for brewing process and beer quality”. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 17(4), 953-988. [18] Zhao H. (2015). “Effects of processing stages on the profile of phenolic compounds in beer”. In Processing and impact on active components in food. Academic Press, 533-53.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-2 , nr katalogowy 148466
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-zeszyt (pdf) 2024-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
62.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH