Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 7-8
Napoje na lato
Characteristics of Summer Drinks
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 127628
Streszczenie
Latem zwiększa się zapotrzebowanie człowieka na wodę, bowiem wysoka temperatura otoczenia przyczynia się do strat płynów z potem. Konieczne jest uzupełnianie tych strat. Istnieje wiele sposobów na dostarczenie do organizmu płynów i ugaszenie pragnienia. Rynek oferuje konsumentom szeroką gamę wód mineralnych, soków oraz napojów bezalkoholowych. W artykule scharakteryzowano popularne napoje, które działają orzeźwiająco i chłodząco. Omówiono napoje gazowane, napoje niegazowane, syropy, koktajle, kompoty, napoje mleczne, mrożoną herbatę i kawę, piwa bezalkoholowe, napoje piwne, kwas chlebowy, kwas buraczany oraz sok z brzozy. Napoje te ze względu na swoje walory smakowe i chłodzące można w okresie upałów (i nie tylko wtedy) polecać każdemu. Odpowiednie nawodnienie organizmu zapewnia zdrowie i sprawność fizyczną, jak również młody wygląd skóry.
Abstract
In summer the human demand for water increases, because the high ambient temperature contributes to the loss of fluids from sweat. It is necessary to supplement these losses. There are many ways to provide fluid to the body and quench the thirst. The market offers consumers a wide range of mineral waters, juices and non-alcoholic beverages. Popular drinks that have a refreshing and chilling effect were discussed in the article including carbonated drinks, non-carbonated drinks, syrups, cocktails, compotes, milk drinks, iced tea and coffee, non-alcoholic beers, beer drinks, kvass, beetroot acid and birch juice. These drinks can be recommended in hot weather to everyone due to their taste and cooling qualities (and not only then). Adequate hydration ensures health and physical fitness, as well as youthful appearance of the skin.
Słowa kluczowe
woda
pragnienie
napoje gazowane
napoje niegazowane
mrożona herbata i kawa
piwa bezalkoholowe
kwas chlebowy
kwas buraczany
Keywords
water
thirst
carbonated drinks
non-carbonated drinks
iced tea and coffee
non-alcoholic beers
kvass
beetroot acid
Bibliografia
[1] Bilek Maciej, Angelika Chachura, Agnieszka Radochońska, Marcin Olszewski, Stanisław Sosnowski. 2018. „Trwałe, niepasteryzowane napoje na bazie soku brzozowego”. Postępy Fitoterapii 19 (4): 230-236. [2] Błaszak Błażej, Joanna Feldheim, Joanna Hodyl, Joanna Szulc. 2018. „Wpływ sposobu przygotowania naparów czarnej herbaty na zawartość wybranych składników aktywnych”. Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego 25 (1/4): 5-9. [3] Czerwińska Dorota. 2015.„Zasadyżywienia”. Warszawa: WSiP. [4] Dubasiewicz Wojciech. 2018. „Kinley tonic. Od medykamentu do wyrafinowanego drinka”. Food Service 3 (173): 60-62. [5] Jackowski Mateusz, Anna Trusek. 2018. „Non-alcoholic beer production–an overview”. Polish Journal of Chemical Technology 20 (4): 32-38. [6] Kalisz Stanisław, Anna Grobelna, Bartosz Kruszewski, Anna Mazurkiewicz. 2018. „Preferencje konsumentów na rynku napojów bezalkoholowych”. Przemysł Spożywczy 72 (06): 31-35. [7] Karwowska Kaja. 2016. „Wykorzystanie liści krzewu herbacianego w przemyśle spożywczym i kosmetycznym”. Kosmetologia Estetyczna 5, 493-498. [8] Kłos Lidia. 2017. „Rynek napojów bezalkoholowych w Polsce". Studia i Prace WNEiZ US 47 (3): 247-256. [9] Kociubińska Monika. 2014. „Czas na syropy”. Hurt i Detal 10 (104): 62-65. [10] Salamon Agnieszka. 2016.„Ocena wartości energetycznej piwa i napojów piwnych”. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 585, 141-148. [11] Śmiechowska Maria, Mariusz Jakubowski, Przemysław Dmowski. 2018. „Nowe trendy na rynku niskoalkoholowych napojów fermentowanych". Kosmos 67 (3): 575-582. [12] Świątek Magdalena, Mariusz Śliwiński. 2016.„Analiza biochemicznych wskaźników obróbki termicznej mleka i produktów mleczarskich". Innowacyjne Mleczarstwo 4, 7-15. [13] Tamer Canan Ece, Fatma Zehra Yekeler, Ömer Utku Çopur, Bige Incedayi, Senem Suna. 2017. „A study of fortification of lemonade with herbal extracts”. Food Science and Technology 37 (1): 45-51. [14] Tereszczuk Mirosława. 2018.„Rynek napojów bezalkoholowych w Polsce”. Przemysł Spożywczy 72 (8): 12-15. [15] Wang, EdwardS-T., Jia-Rong Yu. 2016.„Effect of product attribute beliefs of ready-to-drink coffee beverages on consumer-perceived value and repurchase intention". British Food Journal 118 (12): 2963-2980. [16] Waszkiewicz-Robak Bożena, Elżbieta Biller, Mieczysław W. Obiedziński. 2017. „Trendy na rynku napojów bezalkoholowych”. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 61 (04): 28-30.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2020-7-8 , nr katalogowy 127628
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2020-7-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
54.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-7-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH