Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 3
Kwintesencja smaku
The quintessence of taste
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 112576
Streszczenie
Sosy, to gęste płyny dodawane w celu wzmocnienia lub wzbogacenia smaku i aromatu potraw oraz uatrakcyjnienia ich wyglądu. Stanowią też źródło składników odżywczych i innych związków bioaktywnych, zwiększając w ten sposób wartość odżywczą potraw. W artykule przedstawiono charakterystykę sosów warzywnych oraz innych popularnych sosów, z uwzględnieniem ich składu i kulinarnego wykorzystania. Sosy sporządza się z różnych składników (jak warzywa, owoce, grzyby, przyprawy, zioła), nadających im charakterystyczne smaki (ostry, łagodny, kwaśny, słodki). Do warzyw, z których najczęściej przygotowuje się sosy należą pomidory, papryka, koper, marchew, cebula. Do najpopularniejszych sosów dodawanych do potraw należą: ketchup, sos pomidorowy, sos, boloński, sos beszamelowy, sos bazyliowy (pesto), sos carbonara oraz sos czosnkowy, sos śmietanowy, sos serowy, szpinakowy oraz wiele innych. Sosy stanowią niezastąpiony dodatek do rozmaitych zimnych i gorących potraw i mają wszechstronne zastosowanie kulinarne. W zależności od rodzaju można dodawać je do mięs, ryb, ziemniaków, makaronów, pizzy, potraw jajecznych, dań z fasoli, rozmaitych sałatek oraz do deserów.
Abstract
Sauces are dense liquids added to enhance or enrich the flavor and aroma of food and make more attractive their appearance. They also are the source of nutrients and other bioactive compounds, increasing in this way the nutritional value of food. This article presented the characteristics of vegetable sauces and other popular sauces, including their composition and culinary use. Sauces are prepared with different ingredients (vegetables, fruit, mushrooms, spices, herbs), which give the characteristic flavours (spicy, mild, sour, sweet). For vegetables, which are most often used to prepare sauces belong tomatoes, peppers, dill, carrot and onion. To the most popular sauces that are added to dishes belong ketchup, tomato sauce, Bolognese, bechamel sauce, basil sauce (pesto), carbonara sauce, garlic sauce, cream sauce, cheese sauce, spinach sauce and many others. Sauces are the necessary additives to a variety of hot and cold dishes. Sauces have the versatile culinary use. Depending on the type of sauce, they can be add to the meat, fish, meats, potatoes, pasta, pizza, egg dishes, dishes with beans, a variety of salads and desserts.
Słowa kluczowe
sosy
składniki
warzywa
owoce
grzyby
przyprawy
zioła
kulinarne zastosowanie
Keywords
sauces
ingredients
vegetables
fruit
mushrooms
spices
herbs
culinary use
Bibliografia
[1] Auer Peter. 2011. "Sosy". Warszawa: Wydawnictwo MAK Verlag. [2] Ilce Gabriela Medina-Meza Ilce Gabriela, C. Barnaba, F. Villani, G. V. Barbosa-Cánovas. 2015. "Effects of thermal and high pressure treatments in color and chemical attributes of an oil-based spinach sauce". LWT-Food Science and Technology 60 (1): 86-94. [3] Juszczak Lesław, T. Fortuna, M. Maziarz. 2002. "Wybrane właściwości reologiczne ketchupów handlowych". Żywność Nauka Technologia Jakość 1 (09): 88-98. [4] Kapusta Franciszek. 2014. "Produkcja i przetwórstwo warzyw w Polsce na początku XXI wieku". Nauki Inżynierskie i Technologie 1 (12): 43-59. [5] Miazgowska Teresa. 2002. "Sosy owocowe i warzywne". Kuchnia. Magazyn dla Smakoszy 09, 46-48. [6] Owczarek Lubomiła, B. Sewer-Lewandowska, J. Lipowski. 1993. "Walory żywieniowe nowo opracowanych sosów warzywnych dla profilaktyki i leczenia schorzeń metabolicznych." Żywienie Człowieka i Metabolizm 20 (1) ): 23-37. [7] Owczarek Lubomiła, B. Sewer-Lewandowska, J. Lipowski. 1992. "Nowe sosy warzywne w żywieniu". Prace Instytutów i Laboratoriów Badawczych Przemysłu Spożywczego, 46, 102-111 [8] "Pasta i basta. 150 przepisów na sosy i makarony prosto z Włoch". Opracowanie zbiorowe. 2015. Warszawa: Wydawnictwo Jedność. [9] Pijanowski Eugeniusz, M. Dłużewski, A. Dłużewska, A. Jarczyk. 2009. "Ogólna technologia żywności". Warszawa: Wydawnictwo Naukowo-Techniczne. [10] "Szybko i smacznie. Sosy i marynaty". Praca zbiorowa. 2013. Warszawa: Wydawnictwo Olesiejuk Sp. z o.o. [11] Vallverdú-Queralt Anna, J. Regueiro, J. F. Rinaldi de Alvarenga, X. Torrado, R. M. Lamuela-Raventos. 2015. "Carotenoid profile of tomato sauces: effect of cooking time and content of extra virgin olive oil." International Journal of Molecular Sciences. 16 (5): 9588-9599.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 112576 "Kwintesencja smaku..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2018-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH