Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 1-2
Zdrowe słodkości
Healthy Sweets
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 136206
Streszczenie
Zainteresowanie żywnością o prozdrowotnych właściwościach, żywnością nie zawierającą sacharozy oraz wegańską dotyczy również wyrobów cukierniczych. Wytwarzane są wyroby cukiernicze z dodatkiem różnych surowców wzbogacających walory odżywcze i prozdrowotne tych słodkich produktów. W artykule scharakteryzowano te dodatki, w tym różne rodzaje mąki, orzechy, ziarna i nasiona, kakao oraz owoce i ich przetwory. Ze względów zdrowotnych popularnością cieszą się wyroby cukiernicze nie zawierające sacharozy. Artykuł omawia również różne rodzaje naturalnych i syntetycznych zamienników cukru wykorzystywanych w cukiernictwie. Dla osób stosujących diety roślinne przemysł cukierniczy oferuje liczne produkty wegańskie. W artykule przedstawiono przykładowe wyroby cukiernicze sporządzone bez dodatku cukru oraz wyroby cukiernicze w wersji wegańskiej.
Abstract
Interest in food with health-promoting properties, food that do not contain sucrose and vegan also applies to confectionery. Confectionery products are produced with the addition of various raw materials enriching the nutritional and health-promoting qualities of these sweet products. The article characterizes these additives, including various types of flours, nuts, grains and seeds, cocoa, and fruits and their preparations. For health reasons, confectionery products that do not contain sucrose are popular. The article discusses also the different types of natural and synthetic sugar substitutes used in confectionery. For people who follow plant-based diets, the confectionery industry offers numerous vegan products. The article presents examples of confectionery made without added sugar and confectionery in a vegan version.
Słowa kluczowe
wyroby cukiernicze
dodatki prozdrowotne
produkty bezcukrowe
zamienniki sacharozy
produkty wegańskie
Keywords
confectionery
health-promoting additives
sugar-free products
sucrose substitutes
vegan products
Bibliografia
[1] Aglave H. r. 2018. „Physiochemical characteristics of sesame seeds". Journal of Medicinal Plants Studies 6 (1): 64-66 [2] Baranowski, Damian, Jarosława Rutkowska, Agata Antoniewska. 2020. „Ksylitol – rola technologiczna i żywieniowa". Żywność: Nauka-Technolo- gia-Jakość 2 (123): 5-21. [3] Barreca Davide, Seyed Mohammad Nabavi, Antoni Sureda, Mahsa Ra- sekhian, Roberto Raciti, Ana Sanches Silva, Giuseppe Annunziata, Ange- la Arnone, Gian Carlo Tenore,̇Ipek Süntar, Giuseppina Mandalari. 2020. „Almonds (Prunus Dulcis Mill. D A. Webb). „ A source of nutrients and he- alth-promoting compounds". Nutrients 12 (3): B. 672-674. [4] Głodo Paulina, Bartłomiej Matejko. 2019. „Ciemna czekolada jako bogac- two flawonoidów – sprzymierzeńców w prewencji i leczeniu wielu scho- rzeń". Problemy Higieny i Epidemiologii 100 (2): 82-88. [5] Goluch Zuzanna, Gabriela Haraf, Sandra Lis. 2019. „Znaczenie orzechów w diecie człowieka". Nauki Inżynierskie i Technologie. Prace Naukowe Uni- wersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu 35 (4): 10-27. [6] Grochowicz Józef, Piotr Dominik, Anna Fabisiak. 2017. „Możliwości wyko- rzystania żywności naturalnej jako efekt ogólnoświatowego trendu w zakre- sie zapotrzebowania na żywność prozdrowotną". Zeszyty Naukowe Uczel- ni Vistula Turystyka III 54 (3): 223-240. [7] Kępińska-Pacelik Jagoda, Wioletta Biel. 2021.„Wartość odżywcza zbóż nie- chlebowych i możliwość ich wykorzystania w przemyśle". Przemysł Spo- żywczy 75 ( 9): 20-27. [8] Kola Osman. 2015. „Comparative analysis of physicochemical characte- ristics and fatty acid composition of seeds of black cumin, poppy, safflo- wer and sesame". Rivista Italiana Delle Sostanze Grasse 7, 211-217. [9] Kołlajtis-Dołowy Anna, Marta Jeruszka-Bielak, Agata Wawrzyniak. 2019. „Diety alternatywne, ich stosowanie w wybranych grupach osób oraz źró- dła informacji". Kosmos 68 (2): 185-200. [10] Koss-Mikołajczyk Izabela, Agnieszka Bartoszek. 2019. „Bioaktywne fitoz- wiązki w chemoprewencji przewlekłych chorób niezakaźnych – owoce i warzywa czy suplementy diety". Żywność Nauka. Technologia. Jakość 26, 1 (118): 5-14. [11] Kutyła-KupiduraEdytaM,MarekSikora,AnnaDobosz,MagdalenaKrysty- ja. 2016. „Wpływ zastąpienia sacharozy alternatywnymi substancjami sło- dzącymi na właściwości produktów ciastkarskich". Żywność Nauka Tech- nologia Jakość 23 (2): 19-33. [12] Maciejko-Zielińska Katarzyna. 2016. „Zdrowe słodkości na każdą porę dnia”. Warszawa: Wydawnictwo Edgard. [13] Magnier-Moreno Marianne. 2015. „Ciasta i desery. Gotowanie”. Warsza- wa: Wydawnictwo RM. [14] MalikVasantis.2019.„Non-sugarsweetenersandhealth".BritishMedical Journal 364 – 368. [15] Mroczek Janusz R., Karolina Mroczek. 2019. „Wegetarianizm – sposób odżywienia się czy coś więcej?" Aura 12, 22-25. [16] Świąder Katarzyna, Agnieszka Trybuła, Dominika Średnicka-Tober, Ewe- lina Hallmann. 2018. „Syropy i melasy jako naturalne zamienniki cukru." Przemysł Spożywczy 72 (1): 34-37. [17] WiśniewskaKlaudia,DianaWolańska-Buzalska,KatarzynaWolnicka.2020. „Diety roślinne – charakterystyka, zalecenia oraz postawy konsumenckie". Przemysł Spożywczy 74 (5): 40-43.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-1-2 , nr katalogowy 136206
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2022-1-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
58.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-1-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH