Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 10
Właściwości zdrowotne żywności wytwarzanej przy udziale bakterii kwasu mlekowego
Health Qualities of Food Produced by Lactic Acid Bacteria
Monika Pytka
Monika Kordowska-Wiater
Jarosław Mazurkiewicz
nr katalogowy: 110163
Streszczenie
Konsumenci coraz częściej poszukują produktów spożywczych, które mają zalety zdrowotne. Należy to wykorzystać, promując na naszym rynku różnorodne wyroby fermentowane pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, wytworzone przy udziale bakterii fermentacji mlekowej. Pozytywny wpływ tych bakterii na organizm człowieka jest udokumentowany opublikowanymi wynikami badań. Jednak nie są one znane szerszym grupom konsumentów. Przed producentami żywności stoi więc poważne zadanie promocji swoich produktów pod kątem zarówno ich właściwości prozdrowotnych, jak i obecności w nich żywych kultur bakterii mlekowych oraz ich metabolitów. Choć od dawna wiadomo, że spożywanie żywności fermentowanej zawierającej żywe kultury bakterii mlekowych działa prozdrowotnie na organizm człowieka, to nadal istnieje potrzeba ich reklamy.
Abstract
Consumers are increasingly looking for foods that have many health benefits. This should be utilized to promote, on our market, fermented products of vegetable and animal origin produced with the participation of lactic acid bacteria. The positive effect of these bacteria on the human body is documented by many published research results. However, these research results are not known to wider consumer groups. Producers have an important task to promote their products in terms of their health benefits as well as the presence of live cultures of lactic bacteria and their metabolites. Although it has long been known that consuming fermented foods containing live cultures of lactic acid bacteria is beneficial for our health, there is still a great need for advertising such food products.
Słowa kluczowe
żywność fermentowana
bakterie kwasu mlekowego
zdrowie
Keywords
fermented food
lactic acid bacteria
health
Bibliografia
[1] Belguesmia Y., H. Rabesona, J. Mounier, A. Pawtowsky, G. Le Blay, G. Barbier, T. Haertlé, Chobert J.M. 2014. "Characterization of antifungal organic acids produced by Lactobacillus harbinensis K.V9.3.1Np immobilized in gellan-xanthan beads during batch fermentation". Food Control 36 : 205-211. [2] Czapski J., D. Górecka. 2014. Żywność prozdrowotna - składniki i technologia. Poznań: Wydawnictwo Uniwesytetu Przyrodniczego. [3] Fiedurek J. 2014. Mikrobiom człowieka. Lublin: Wydawnictwo UMCS. [4] Gawęcki J., Z. Libudzisz. 2006. Mikroorganizmy w żywności i żywieniu. Poznań: Wydawnictwo Akademii Rolniczej. [5] Gawlik-Dziki U., A. Jakubczyk, M. Karaś, U. Pankiewicz, M. Pytka, W. Radzki, A. Wirkijowska, U. Złotek. 2015. Odżywcze i funkcjonalne właściwości żywności. Lublin: Towarzystwo Wydawnictw Naukowych Libropolis. [6] Grzegorczyk A. 2010. "Z cyklu napoje fermentowane. Część trzecia: Mleko acidofilne, bifidusowe, zsiadłe mleko i maślanka oraz lody jogurtowe i szampan serwatkowy". Aptekarz Polski (45) : 23. [7] Jamroz J., M. Korodowska-Wiater, A. Kuzdraliński, A. Mazurek, J. Mazurkiewicz, M. Nastaj, M. Pytka, M. Sikora, K.O. Udeh. 2016. Problemy oraz wyzwania w technologii i analityce żywności. Lublin: Towarzystwo Wydawnictw Naukowych Libropolis. [8] Jurkowski M., M. Błaszczyk. 2012. "Charakterystyka fizjologiczno-biochemiczna bakterii fermentacji mlekowej". Kosmos Problemy Nauk Biologicznych 61 (3) : 493-504. [9] Klaenhamer T. R. 1993. "Genetics of bacteriocins produced by lactic acid bacteria". FEMS Microbiology Reviews 12 : 39-86. [10] Kołożyn-Krajewska D., Z.J. Dolatowski. 2009. "Probiotics in fermented meat products". Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. 8 (2) : 61-74. [11] Lipińska E. 2016. "Aktywność przeciwgrzybowa bakterii fermentacji mlekowej z rodzaju Lactobacillus". ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 1 : 17-31. [12] Mojka K. 2013. "Charakterystyka mlecznych napojów fermentowanych". Probl Hig Epidemiol. 94 (4) : 722-729. [13] Trafalska E., K. Grzybowska. 2004. "Probiotyki - alternatywa dla antybiotyków?". Wiadomości Lekarskie 57 (9-10) : 491-497. [14] Trząskowska M., D. Kołożyn-Krajewska. 2005. "Możliwość zastosowania probiotyków i prebiotyków". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 4 : 37. [15] Trząskowska M.: 2013. "Probiotyki w produktach pochodzenia roślinnego". ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość. 4 (89) : 5-20. [16] Vyas U., N. Ranaganathan. 2012. "Probiotics, prebiotics and synbiotics:gut and beyond". Gastroenterol. Res. Pract. ID 872716 : 1-16. [17] Krasnykova L.V., P.Y. Hun`kova, V.V. Makrelova 2013 Микробиология молока и молочных продуктов. Лабораторный практикум, Учебно-методическое прсобие, Санкт-Петербург.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 110163 "Właściwości zdrowotne żyw..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2017-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-10
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH