Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2021 - zeszyt 5
Nietypowe rodzaje mąki – charakterystyka i możliwości wykorzystania w przemyśle spożywczym
Unusual types of flour – characteristics and possible uses in the food industry
Aleksandra Boniecka
nr katalogowy: 133699
Streszczenie
Mąka stanowi jeden z podstawowych surowców wykorzystywanych w przemyśle spożywczym, zwłaszcza w piekarstwie. Mąka pszenna jest bardzo powszechnie stosowana i podobnie jak wiele innych rodzajów mąk wytwarzana jest z ziarniaków zbóż. Jednakże mąki pszenne, żytnie czy jęczmienne nie są odpowiednie dla osób cierpiących na nietolerancję, nadwrażliwość lub alergię na gluten, co stanowi jedną z głównych przyczyn poszukiwania zamienników lub nowych, często nietypowych produktów. Obecnie rynek mąki jest bardzo zróżnicowany i oferuje wiele produktów wytwarzanych z różnych pseudozbóż, warzyw czy owoców. Takie wykorzystanie – często również nietypowego – surowca niewątpliwie wiąże się uzyskaniem produktu o unikatowych wartościach odżywczych i cechach sensorycznych, zdecydowanie różnych od typowych mąk wytwarzanych z tradycyjnie przetwarzanych zbóż.
Abstract
Flour is one of the primary raw materials used in the food industry, especially in the baking industry. Wheat flour is commonly used and like many other types of flour it is produced from grains. However, wheat, rye and barley flours are not recommended for people with intolerance, hypersensitivity or allergy to gluten, which is one of the main reasons for seeking out substitutes or new, often unusual products. Nowadays, flour market is very diverse and offers many products made from different pseudocereals, vegetables or fruits. Such use of – often nontypical – raw material undoubtedly entails obtaining a product with unique nutritional values and sensory qualities, prominently different from typical flours made from customarily processed cereals.
Słowa kluczowe
mąka pszenna
mąka bananowa
mąka gryczana
mąka kasztanowa
mąka kokosowa
mąka z pestek dyni
Keywords
wheat flour
banana flour
buckwheat flour
chestnut flour
coconut flour
pumpkin seed flour
Bibliografia
[1] Alary R., C. Buissonade, P. Joudrier, M.-F. Gautier. 2007. Detection and discrimination of cereal and leguminous species in chestnut flour by duplex PCR. European Food Research and Technology, 225, 427-434. [2] Amini Khoozani A., J. Birch, A. Bekhit. 2019. Production, application and health effects of banana pulp and peel flour in the food industry. Journal of Food Science and Technology, 56, 548-559. [3] Bezerra C.V., E.R. Amante, D.C. de Oliveira, A.M.C. Rodrigues, L.h.M. da Silva. 2012. Green banana (Musa cavendishii) flour obtained in spouted bed – effect of drying on physico-chemical, functional and morphological characteristics of the starch. Industrial Crops and Products, 41, 241-249. [4] Białek M., J. Rutkowska, A. Adamska, E. Bajdalow. 2016. Partial replacement of wheat flour with pumpkin seed flour in muffins offered to children. CyTA – Journal of Food, 14, 391-398. [5] Czerwińska D. 2015. Rodzaje i charakterystyka mąk wykorzystywanych do produkcji pieczywa bezglutenowego. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 8, 22-23. [6] Gawęcki J., W. Roszkowski. 2016. Rola produktów zbożowych w diecie ludzi zdrowych i chorych. Produkty zbożowe. Technologia i rola w żywieniu człowieka (red. Gawęcki J., W. Obuchowski). Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Poznań. [7] Gawęcki J. 2016. Wartość odżywcza produktów zbożowych. Produkty zbożowe. Technologia i rola w żywieniu człowieka (red. Gawęcki J., W. Obuchowski). Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Poznań. [8] Jaśniewska A., A. Diowksz. 2019. W poszukiwaniu innowacyjnych surowców piekarskich – mąka z pestek dyni. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 3, 34-37. [9] Kulczyński B., A. Gramza-Michałowska, J. Kobus-Cisowska, D. Kmiecik. 2016. Działanie prozdrowotne pestek dyni. Przemysł Spożywczy, 70, 37-39. [10] Marciniak-łukasiak K., A. Żbikowska, I. Szymańska, K. Żbikowska. 2019. Właściwości surowców do produkcji mąk niekonwencjonalnych. Przemysł Spożywczy, 73, 24-31. [11] Pejcz e., A Mularczyk, Z. Gil. 2015. Technological characteristics of wheat and non-cereal flour blends and their applicability in bread making. Journal of Food and Nutrition Research, 54, 69-78. [12] Pragati S., I. Genitha, K. Ravish. 2014. Comparative Study of Ripe and Unripe Banana Flour during Storage. Journal of Food Processing & Technology, 5, 384. https://doi:10.4172/2157-7110.1000384. [13] Raczyk M., B. Kruszewski, D. Michałowska. 2021. effect of Coconut and Chestnut Flour Supplementations on Texture, Nutritional and Sensory Properties of Baked Wheat Based Bread. Molecules, 26, 4641. https:// doi.org/10.3390/molecules26154641. [14] Sadowska A., A. Diowksz. 2018. Gryka – alternatywny surowiec w piekarstwie. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 5, 34-38. [15] Sujirtha N., T. Mahendran. 2015. Use of Defatted Coconut Flour as a Source of Protein and Dietary Fibre in Wheat Biscuits. International Journal of Innovative Research in Science, Engineering and Technology, 4, 7344-7352. [16] U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. 2019. FoodData Central. fdc.nal.usda.gov [17] Waszkiewicz-Robak B. 2010. Technologia oraz ocena jakości przetworów zbożowych: mąk, kasz, makaronów. Towaroznawstwo żywności przetworzonej z elementami technologii (red. F. świderski, Waszkiewicz-Robak B.). Wyd. SGGW, Warszawa. [18] Worobiej e., J. Mądrzak, M. Piecyk. 2015. Zawartość wybranych związków odżywczych i biologicznie aktywnych w produktach z surowców niekonwencjonalnych – konopi siewnych (Cannabis sativa L.) oraz kasztanów jadalnych (Castanea sativa mill.). Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 48, 573-577. [19] Zarzecka K., M. Gugała, I. Mystkowska. 2015. Wartość odżywcza i prozdrowotna gryki siewnej. Problemy Higieny i Epidemiologii, 96, 410-413. [20] żmuda-Czerwonka W. 2019. ,,Jej wysokość” mąka kasztanowa. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 5, 40-41.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-5 , nr katalogowy 133699
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2021-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
42.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH