Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 12
Świąteczne smaki i aromaty
Christmas Flavours and Aromas
nr katalogowy: 117487
Streszczenie
Wśród przysmaków nieodłącznie kojarzących się z Wigilią i Bożym Narodzeniem znajdują się zupy, potrawy z ryb, pieczone mięsa, pierogi, potrawy z kapusty, sałatki oraz rozmaite słodkości. Zapachy unoszące się w trakcie sporządzania tych potraw wprowadzają w świąteczną atmosferę, a smaki podawanych potraw nadają im odświętnego charakteru. Potrawy wigilijno-świąteczne uzyskują specyficzne walory smakowo-zapachowe dzięki rozmaitym dodatkom. Należą do nich bakalie, miód, mak, korzenne przyprawy oraz kapusta kiszona, grzyby i suszone owoce. Trudno wyobrazić sobie świąteczne biesiadowanie bez potraw sporządzonych z ich udziałem, czyli barszczu grzybowego, karpia w szarym sosie, śledzi po sułtańsku, pierogów z kapustą i grzybami, kapusty z grochem, bigosu, pieczonego indyka, sałatek, kutii, makowca, pierników, lub kompotu z suszonych owoców. W artykule scharakteryzowano poszczególne dodatki, omówiono ich wykorzystanie do sporządzania typowo świątecznych potraw oraz podano przykłady specjałów przygotowanych z ich wykorzystaniem..
Abstract
Among the delicacies inherently associated with Christmas Eve and Christmas are soups, fish dishes, roast meat, dumplings, cabbage dishes, salads and variety of sweets. Aroma floating during preparing of these dishes brings a festive atmosphere and flavours of served dishes add them a Christmas character. Christmas Eve and Christmas dishes get specific taste-aroma qualities thanks to a wide range of additives. These include nuts, honey, poppy, spicy condiments also sauerkraut, mushrooms and dried fruits. It is hard to imagine Christmas feasting without dishes made with their participation, like the mushroom soup, carp in a grey sauce, herrings with raisins, dumplings with cabbage and mushrooms, cabbage with peas, sauerkraut stew, roast turkey, salads, kutia, poppy seed cake, gingerbread, or stewed dried fruit. In the article the various additives to Christmas dishes and their use for preparation traditional Christmas dishes is described. There are also given examples of dishes prepared with their use.
Słowa kluczowe
Wigilia
potrawy
bakalie
miód
mak
korzenne przyprawy
kapusta kiszona
grzyby
suszone owoce
Keywords
Christmas Eve
dishes
delicacies
honey
poppy
spicy condiments
sauerkraut
mushrooms
dried fruit
Bibliografia
[1] Chojnacka Romualda. 2011. "Menu z kapustą kiszoną." Agrotechnika. Poradnik Rolnika 11, 50-51. [2] Ciemniewska-Żytkiewicz Hanna, Krzysztof Krygier, Joanna Bryś. 2014. "Wartość odżywcza orzechów oraz ich znaczenie w diecie". Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 1: 90-96. [3] Czarniecka-Skubina Ewa. 2016. "Technologia gastronomiczna". Warszawa: Wydawnictwo SGGW. [4] Czerwińska Dorota. 2015. "Jak makiem zasiał." Przegląd Gastronomiczny 59 (12): 10-11. [5] Erten Edibe S., Keith R. Cadwallader. 2017. "Identification of predominant aroma components of raw, dry roasted and oil roasted almonds". Food Chemistry 217 (15): 244-253. [6] Golianek Aleksandra, Kinga Mazurkiewicz-Zapałowicz. 2016. "Grzyby w diecie człowieka - wartość odżywcza i prozdrowotna." Kosmos 65 (4): 513-522. [7] Gwiaździński Tadeusz. 2002. "Potrawy z makiem. " Kuchnia. Magazyn dla Smakoszy 1, 20-22. [8] Kania-Lentes Paulina. 2007. "Świąteczne przyprawy." Przegląd Piekarski i Cukierniczy (12): 78-79. [9] Kłosińska Anna. 2005. "Polskie potrawy na święta i karnawał". Warszawa: Wydawnictwo Prószyński i S-ka. [10] Kokocińska Teresa. 2009. "Miód: złoty cud natury". Warszawa: Wydawnictwo Świat Książki. [11] Korzeniowska-Ginter Renata, Monika Grużyńska. 2013. "Wykorzystanie kulinarne warzyw kapustnych w aspekcie właściwości prozdrowotnych." Problemy Higieny i Epidemiologii 94 (3): 639-641. [12] "Kuchnia polska". Praca zbiorowa. 2000. Warszawa: Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. [13] Maciejko-Zielińska Katarzyna. 2016. "Zdrowe słodkości na każdą porę dnia". Warszawa: Wydawnictwo Edgard. [14] Majewska Ewa, Jolanta Kowalska, Anna Jeżewska. 2010. "Charakterystyka jakości miodów wielokwiatowych z różnych regionów Polski." Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 3, 391-397. [15] Ołubiec-Opatowska Ewa, Ewa Czarniecka-Skubina. 2017. "Żywieniowe tradycje świąteczne - dawniej i współcześnie." Zeszyty Naukowe Uczelni Vistula 54 (3): 74-89. [16] Podolska Elżbieta. 2016. "Korzenne przyprawy, miód i..." Poradnik Restauratora 12, 30-31. [17] Podymniak Mariusz. 2013. "Suszone śliwki z Chile". Sad Nowoczesny 41 (12): 72-73. [18] Rum Leszek. 2002. "Miód w kuchni". Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne. [19] Sztyk Agnieszka. 2002. "Bakalie". Żywność, Żywienie, Życie. SGGW w Warszawie 3, 23-24. [20] Szymanderska Hanna. 2007. "Wigilia. Biblioteczka Poradnika Domowego". Warszawa: Wydawnictwo Prószyński Media Sp. z o.o. [21] Wojdyła Tadeusz, Dorota Wichrowska. 2014. "Wpływ stosowanych dodatków oraz sposobów przechowywania na jakość kapusty kiszonej." Inżynieria i Aparatura Chemiczna 53 (6): 424-426.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 117487 "Świąteczne smaki i aromat..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2018-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH