Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
FUNGI CONTAMINATION OF DAIRY PLANT THAT MANUFACTURES YOGURT AND YOGURT-DRINK PRODUCTS
Zhou Fang
Zhao Hongfei
Qi Dan
Zhang Limin
Zhan Haining
Zhang Bolin
Jadwiga Moneta
Zdzislawa Libudzisz
nr katalogowy: 70864
POLISH TECHNICAL REVIEW 2023-4
MODERN TECHNICAL AND TECHNOLOGICAL SOLUTIONS EMPLOYED IN MILK PRODUCTION
Kinga BOREK
Andrzej BORUSIEWICZ
Klara PIOTROWSKA
Anna RYGAŁO-GALEWSKA
nr katalogowy: 146682
10.15199/180.2023.4.3
agriculture
cattle
housing systems
feeding systems
milking systems
modern solutions
rolnictwo
bydło
systemy utrzymania
systemy karmienia
systemy doju
nowoczesne rozwiązania
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-1-2
Dieta bez laktozy
dr inż. Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 130431
laktoza
mleko i przetwory mlecze
nietolerancja laktozy
produkty bez laktozy
roślinne zamienniki mleka
wykorzystanie kulinarne
lactose
milk and dairy products
lactose intolerance
dairy lactose-free products
plant-based milk substitutes
culinary use
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-1-2
Dieta bez laktozy
dr inż. Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 130431
laktoza
mleko i przetwory mlecze
nietolerancja laktozy
produkty bez laktozy
roślinne zamienniki mleka
wykorzystanie kulinarne
lactose
milk and dairy products
lactose intolerance
dairy lactose-free products
plant-based milk substitutes
culinary use
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Wpływ wybranych procesów technologicznych stosowanych w przetwórstwie mleka na przeżywalność bakterii Listeria monocytogenes w wyrobach gotowych
Piotr Śmigiel
Jarosław Kowalik
Marika Bielecka
nr katalogowy: 142073
10.15199/65.2023.2.3
Listeria monocytogenes
proces technologiczny
produkt mleczarski
listerioza
Listeria monocytogenes
technological process
dairy product
listeriosis
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Wpływ wybranych procesów technologicznych stosowanych w przetwórstwie mleka na przeżywalność bakterii Listeria monocytogenes w wyrobach gotowych
Piotr Śmigiel
Jarosław Kowalik
Marika Bielecka
nr katalogowy: 142073
10.15199/65.2023.2.3
Listeria monocytogenes
proces technologiczny
produkt mleczarski
listerioza
Listeria monocytogenes
technological process
dairy product
listeriosis
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Wpływ wybranych procesów technologicznych stosowanych w przetwórstwie mleka na przeżywalność bakterii Listeria monocytogenes w wyrobach gotowych
Piotr Śmigiel
Jarosław Kowalik
Marika Bielecka
nr katalogowy: 142073
10.15199/65.2023.2.3
Listeria monocytogenes
proces technologiczny
produkt mleczarski
listerioza
Listeria monocytogenes
technological process
dairy product
listeriosis
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Wpływ wybranych procesów technologicznych stosowanych w przetwórstwie mleka na przeżywalność bakterii Listeria monocytogenes w wyrobach gotowych
Piotr Śmigiel
Jarosław Kowalik
Marika Bielecka
nr katalogowy: 142073
10.15199/65.2023.2.3
Listeria monocytogenes
proces technologiczny
produkt mleczarski
listerioza
Listeria monocytogenes
technological process
dairy product
listeriosis
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Wpływ wybranych procesów technologicznych stosowanych w przetwórstwie mleka na przeżywalność bakterii Listeria monocytogenes w wyrobach gotowych
Piotr Śmigiel
Jarosław Kowalik
Marika Bielecka
nr katalogowy: 142073
10.15199/65.2023.2.3
Listeria monocytogenes
proces technologiczny
produkt mleczarski
listerioza
Listeria monocytogenes
technological process
dairy product
listeriosis
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2015-9
Determination of Water added in Raw Milk using Interdigital Capacitor Sensor
Songgrod Phimphisan
Worawat Sa-ngiamvibool
nr katalogowy: 93289
10.15199/48.2015.09.65
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Wpływ wdrożenia unijnej strategii „Od pola do stołu” na rozwój branży mleczarskiej w Polsce
Piotr Szajner
nr katalogowy: 134153
10.15199/65.2021.10.1
mleko
przemysł mleczarski
strategia
zrównoważone rolnictwo
milk
dairy industry
strategy
sustainable agriculture
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Wpływ wdrożenia unijnej strategii „Od pola do stołu” na rozwój branży mleczarskiej w Polsce
Piotr Szajner
nr katalogowy: 134153
10.15199/65.2021.10.1
mleko
przemysł mleczarski
strategia
zrównoważone rolnictwo
milk
dairy industry
strategy
sustainable agriculture
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Wpływ wdrożenia unijnej strategii „Od pola do stołu” na rozwój branży mleczarskiej w Polsce
Piotr Szajner
nr katalogowy: 134153
10.15199/65.2021.10.1
mleko
przemysł mleczarski
strategia
zrównoważone rolnictwo
milk
dairy industry
strategy
sustainable agriculture
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Wpływ wdrożenia unijnej strategii „Od pola do stołu” na rozwój branży mleczarskiej w Polsce
Piotr Szajner
nr katalogowy: 134153
10.15199/65.2021.10.1
mleko
przemysł mleczarski
strategia
zrównoważone rolnictwo
milk
dairy industry
strategy
sustainable agriculture
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-11
Produkty mleczne - najczęściej występujące zagrożenia mikrobiologiczne
Elżbieta Maćkiw
Joanna Kowalska
Katarzyna Kucharek
Monika Stasiak
Jacek Postupolski
nr katalogowy: 117182
10.15199/65.2018.11.6
produkty mleczne
kryteria bezpieczeństwa
zanieczyszczenia mikrobiologiczne
patogeny
milk and milk products
safety criteria
microbiological contamination
pathogens
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-10
Mleko i mleczne napoje fermentowane oraz ich wpływ na zdrowie
Diana Wolańska-Buzalska
Klaudia Wiśniewska
Katarzyna Okręglicka
nr katalogowy: 128780
10.15199/65.2020.10.5
dieta
żywienie
zdrowie
mleko
nabiał
konsumpcja nabiału
diet
nutrition
health
milk
dairy
dairy consumption
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-10
Mleko i mleczne napoje fermentowane oraz ich wpływ na zdrowie
Diana Wolańska-Buzalska
Klaudia Wiśniewska
Katarzyna Okręglicka
nr katalogowy: 128780
10.15199/65.2020.10.5
dieta
żywienie
zdrowie
mleko
nabiał
konsumpcja nabiału
diet
nutrition
health
milk
dairy
dairy consumption
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-3
Polski handel zagraniczny produktami mlecznymi
Polish Foreign Trade of Dairy Products
nr katalogowy: 112853
10.15199/65.2018.3.2
mleko
przemysł mleczarski
handel zagraniczny
eksport
import
ceny
rynek
milk
dairy sector
trade
export
import
price
market
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-10
Mleko i produkty mleczne jako potencjalne źródło enterotoksyn gronkowcowych
Patryk Wiśniewski
Wioleta Chajęcka-Wierzchowska
nr katalogowy: 128777
10.15199/65.2020.10.4
gronkowce koagulazo-ujemne
enterotoksyny gronkowcowe
mleko
produkty mleczne
coagulase-negative staphylococci
staphylococcal enterotoxins
milk
dairy products
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-10
Mleko i produkty mleczne jako potencjalne źródło enterotoksyn gronkowcowych
Patryk Wiśniewski
Wioleta Chajęcka-Wierzchowska
nr katalogowy: 128777
10.15199/65.2020.10.4
gronkowce koagulazo-ujemne
enterotoksyny gronkowcowe
mleko
produkty mleczne
coagulase-negative staphylococci
staphylococcal enterotoxins
milk
dairy products
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-10
Mleko i produkty mleczne źródłem składników biologicznie czynnych
Aneta Brodziak
Jolanta Król
Joanna Barłowska
nr katalogowy: 110158
10.15199/65.2017.10.2
kazeina
białka serwatkowe
peptydy
kwasy tłuszczowe
witaminy
składniki mineralne
casein
whey proteins
peptides
fatty acids
vitamins
elements
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-10
Przemysł mleczarski w Polsce
Mirosława Tereszczuk
nr katalogowy: 116665
10.15199/65.2018.10.1
przemysł mleczarski
produkcja
konsumpcja
handel zagraniczny
dairy industry
production
consumption
foreign trade
CHŁODNICTWO 2012-9
Mleko jako źródło składników funkcjonalnych
MARTA DROŻDŻAL
JACEK KONDRATOWICZ
nr katalogowy: 71025
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-10
Uwarunkowania rozwoju polskiego handlu zagranicznego produktami mlecznymi
Piotr Szajner
nr katalogowy: 128771
10.15199/65.2020.10.1
mleko
przemysł mleczarski
handel zagraniczny
eksport
import
ceny
rynek
pandemia COVID-19
milk
dairy sector
foreign trade
export
import
prices
market
COVID-19 pandemic
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-10
Uwarunkowania rozwoju polskiego handlu zagranicznego produktami mlecznymi
Piotr Szajner
nr katalogowy: 128771
10.15199/65.2020.10.1
mleko
przemysł mleczarski
handel zagraniczny
eksport
import
ceny
rynek
pandemia COVID-19
milk
dairy sector
foreign trade
export
import
prices
market
COVID-19 pandemic
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-10
Roślinne substytuty produktów mlecznych najczęściej dostępne na rynku krajowym
Magdalena Stobiecka
Joanna Wajs
nr katalogowy: 123072
10.15199/65.2019.10.7
mleko
alternatywa mleka
napoje roślinne
lody bezmleczne
milk
milk alternative
plant drinks
dairy- -free ice cream
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-10
Roślinne substytuty produktów mlecznych najczęściej dostępne na rynku krajowym
Magdalena Stobiecka
Joanna Wajs
nr katalogowy: 123072
10.15199/65.2019.10.7
mleko
alternatywa mleka
napoje roślinne
lody bezmleczne
milk
milk alternative
plant drinks
dairy- -free ice cream
OPAKOWANIE 2012-1
Cadbury zmienia opakowanie tabliczek czekolady Dairy Milk
nr katalogowy: 65303
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-6
Mleczne napoje fermentowane – wartość odżywcza, prozdrowotne oddziaływanie na organizm człowieka
Jan Kłobukowski
nr katalogowy: 143826
10.15199/65.2023.6.6
wartość odżywcza
zdrowie
jogurt
kefir
maślanka
nutritional value
health
yoghurt
kefir
buttermilk
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-6
Mleczne napoje fermentowane – wartość odżywcza, prozdrowotne oddziaływanie na organizm człowieka
Jan Kłobukowski
nr katalogowy: 143826
10.15199/65.2023.6.6
wartość odżywcza
zdrowie
jogurt
kefir
maślanka
nutritional value
health
yoghurt
kefir
buttermilk
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-6
Probiotyki w fermentowanych napojach owocowych – przegląd
Urszula T. Jasińska
nr katalogowy: 135251
10.15199/64.2021.6.3
fermentowane napoje owocowe
żywność funkcjonalna
probiotyki
weganizm
fermented fruit beverages
functional food
probiotics
veganism
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-6
Probiotyki w fermentowanych napojach owocowych – przegląd
Urszula T. Jasińska
nr katalogowy: 135251
10.15199/64.2021.6.3
fermentowane napoje owocowe
żywność funkcjonalna
probiotyki
weganizm
fermented fruit beverages
functional food
probiotics
veganism
CHŁODNICTWO 2018-1
Autentyczność chłodzonych surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Jacek Kondratowicz
Paulina Woźniak
Ewa Burczyk
Iwona Chwastowska-Siwiecka
Marlena Baryczka
nr katalogowy: 112352
10.15199/8.2018.1.1
autentyczność
mięso
produkty mięsne
mleko
produkty mleczne
authenticity
meat
meat products
milk
dairy products
CHŁODNICTWO 2009-7
Zmiany w mleku i fermentowanych napojach mlecznych podczas przechowywania chłodniczego w różnych opakowaniach
JACEK KONDRATOWICZ
JOANNA PIEKARSKA
EWA BURCZYK
nr katalogowy: 45786
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-10
Tendencje rozwojowe bazy surowcowej polskiego przemysłu mleczarskiego
Piotr SZAJNER
nr katalogowy: 150984
10.15199/65.2024.10.2
przemysł mleczarski
chów krów
produkcja mleka
skup mleka
dairy sector
cow breeding
milk production
milk procurement market
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-10
Tendencje rozwojowe bazy surowcowej polskiego przemysłu mleczarskiego
Piotr SZAJNER
nr katalogowy: 150984
10.15199/65.2024.10.2
przemysł mleczarski
chów krów
produkcja mleka
skup mleka
dairy sector
cow breeding
milk production
milk procurement market
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Mleko i przetwory mleczne w żywności funkcjonalnej – wybrane zagadnienia prawne dotyczące składu, znakowania i reklamy
Paweł Mirosz
nr katalogowy: 135123
10.15199/65.2021.12.2
mleko
żywność funkcjonalna
probiotyk
oświadczenia żywieniowe i zdrowotne
milk
functional food
probiotic
nutrition and health claims
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Mleko i przetwory mleczne w żywności funkcjonalnej – wybrane zagadnienia prawne dotyczące składu, znakowania i reklamy
Paweł Mirosz
nr katalogowy: 135123
10.15199/65.2021.12.2
mleko
żywność funkcjonalna
probiotyk
oświadczenia żywieniowe i zdrowotne
milk
functional food
probiotic
nutrition and health claims
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Mleko i przetwory mleczne w żywności funkcjonalnej – wybrane zagadnienia prawne dotyczące składu, znakowania i reklamy
Paweł Mirosz
nr katalogowy: 135123
10.15199/65.2021.12.2
mleko
żywność funkcjonalna
probiotyk
oświadczenia żywieniowe i zdrowotne
milk
functional food
probiotic
nutrition and health claims
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-9
Zarządzanie wodą w przemyśle rolno-spożywczym
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Ewelina Włodarczyk
Urszula Stęplewska
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 122454
10.15199/65.2019.9.5
ślad wodny
niedobór wody
przemysł mleczarski
water footprint
water shortage
dairy industry
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-10
Tendencje cenowe na polskim rynku mleka i przetworów mlecznych
Piotr Szajner
nr katalogowy: 145680
10.15199/65.2023.10.1
rynek
ceny
produkcja mleka
przemysł mleczarski
produkty mleczne
popyt
handel zagraniczny
market
prices
milk production
dairy sector
dairy products
demand
foreign trade
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-1
AUTOMATION OF DAIRY COW FEEDING AS THE METHOD FOR REDUCTION OF GREENHOUSE GAS EMISSION, ORIGINATING IN ANIMAL PRODUCTION
Kamil SIATKA
nr katalogowy: 137156
10.15199/180.2022.1.1
automatic feeding
cow
greenhouse gas
animal production
milk
automatyczne żywienie
krowa
gazy cieplarniane
produkcja zwierzęca
mleko
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-1
AUTOMATION OF DAIRY COW FEEDING AS THE METHOD FOR REDUCTION OF GREENHOUSE GAS EMISSION, ORIGINATING IN ANIMAL PRODUCTION
Kamil SIATKA
nr katalogowy: 137156
10.15199/180.2022.1.1
automatic feeding
cow
greenhouse gas
animal production
milk
automatyczne żywienie
krowa
gazy cieplarniane
produkcja zwierzęca
mleko
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-1
AUTOMATION OF DAIRY COW FEEDING AS THE METHOD FOR REDUCTION OF GREENHOUSE GAS EMISSION, ORIGINATING IN ANIMAL PRODUCTION
Kamil SIATKA
nr katalogowy: 137156
10.15199/180.2022.1.1
automatic feeding
cow
greenhouse gas
animal production
milk
automatyczne żywienie
krowa
gazy cieplarniane
produkcja zwierzęca
mleko
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-1
AUTOMATION OF DAIRY COW FEEDING AS THE METHOD FOR REDUCTION OF GREENHOUSE GAS EMISSION, ORIGINATING IN ANIMAL PRODUCTION
Kamil SIATKA
nr katalogowy: 137156
10.15199/180.2022.1.1
automatic feeding
cow
greenhouse gas
animal production
milk
automatyczne żywienie
krowa
gazy cieplarniane
produkcja zwierzęca
mleko
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-8
Effect of a mineral-fatty additive on fatty acids content in cow milk and dairy products Wpływ preparatu mineralno-tłuszczowego na zawartość kwasów tłuszczowych w mleku krów i produktach mleczarskich
Robert Kupczyński
Marek Szołtysik
Witold Janeczek
Andrzej Zachwieja
Katarzyna Budzińska
nr katalogowy: 86125
10.12916/przemchem.2014.1467
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Roślinne alternatywy dla serów: stan i perspektywy
Iwona Szymańska
nr katalogowy: 140723
10.15199/65.2022.11.5
dieta roślinna
sery
substytuty
analogi
wartość żywieniowa
plant-based diet
cheeses
substitutes
analogues
nutritional value
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Roślinne alternatywy dla serów: stan i perspektywy
Iwona Szymańska
nr katalogowy: 140723
10.15199/65.2022.11.5
dieta roślinna
sery
substytuty
analogi
wartość żywieniowa
plant-based diet
cheeses
substitutes
analogues
nutritional value
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Roślinne alternatywy dla serów: stan i perspektywy
Iwona Szymańska
nr katalogowy: 140723
10.15199/65.2022.11.5
dieta roślinna
sery
substytuty
analogi
wartość żywieniowa
plant-based diet
cheeses
substitutes
analogues
nutritional value
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-5
Sery z mleka krów ras lokalnych jako cenne źródło składników odżywczych*
Aneta Brodziak
Jolanta Król
Anna Teter
Joanna Barłowska
Monika Kędzierska-Matysek
nr katalogowy: 120369
10.15199/65.2019.5.7
mleko
rasy lokalne
wartość odżywcza
przydatność technologiczna
milk
local breeds
nutritional value
technological suitability
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Czy ozon może być stosowany w przemyśle mleczarskim?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 140170
10.15199/65.2022.10.3
ozon
ozonowanie
mleko
mleczarnia
przegląd systematyczny
ozone
ozonation
milk
dairy
systematic review
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Czy ozon może być stosowany w przemyśle mleczarskim?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 140170
10.15199/65.2022.10.3
ozon
ozonowanie
mleko
mleczarnia
przegląd systematyczny
ozone
ozonation
milk
dairy
systematic review
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Czy ozon może być stosowany w przemyśle mleczarskim?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 140170
10.15199/65.2022.10.3
ozon
ozonowanie
mleko
mleczarnia
przegląd systematyczny
ozone
ozonation
milk
dairy
systematic review
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Czy ozon może być stosowany w przemyśle mleczarskim?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 140170
10.15199/65.2022.10.3
ozon
ozonowanie
mleko
mleczarnia
przegląd systematyczny
ozone
ozonation
milk
dairy
systematic review
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Czy ozon może być stosowany w przemyśle mleczarskim?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 140170
10.15199/65.2022.10.3
ozon
ozonowanie
mleko
mleczarnia
przegląd systematyczny
ozone
ozonation
milk
dairy
systematic review
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Wybrane produkty spożywcze jako czynnik ograniczający ryzyko zachorowania na raka piersi
Bohdan Achrem-Achremowicz
nr katalogowy: 139171
10.15199/65.2022.8.8
rak piersi
dieta w prewencji
produkty mleczne
warzywa kapustowate
kapusta gotowana i kiszona
breast cancer
preventive diet
dairy products
cabbage vegetable
boiled and sauerkraut
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Wybrane produkty spożywcze jako czynnik ograniczający ryzyko zachorowania na raka piersi
Bohdan Achrem-Achremowicz
nr katalogowy: 139171
10.15199/65.2022.8.8
rak piersi
dieta w prewencji
produkty mleczne
warzywa kapustowate
kapusta gotowana i kiszona
breast cancer
preventive diet
dairy products
cabbage vegetable
boiled and sauerkraut
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Wybrane produkty spożywcze jako czynnik ograniczający ryzyko zachorowania na raka piersi
Bohdan Achrem-Achremowicz
nr katalogowy: 139171
10.15199/65.2022.8.8
rak piersi
dieta w prewencji
produkty mleczne
warzywa kapustowate
kapusta gotowana i kiszona
breast cancer
preventive diet
dairy products
cabbage vegetable
boiled and sauerkraut
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Wybrane produkty spożywcze jako czynnik ograniczający ryzyko zachorowania na raka piersi
Bohdan Achrem-Achremowicz
nr katalogowy: 139171
10.15199/65.2022.8.8
rak piersi
dieta w prewencji
produkty mleczne
warzywa kapustowate
kapusta gotowana i kiszona
breast cancer
preventive diet
dairy products
cabbage vegetable
boiled and sauerkraut
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-10
Żywieniowe i technologiczne uwarunkowania zmniejszania zawartości laktozy w mleku i produktach mlecznych
Magdalena Świątek
Włodzimierz Bednarski
Mariusz Śliwiński
nr katalogowy: 116670
10.15199/65.2018.10.4
laktoza
hipolaktazja
nietolerancja
hydroliza laktozy
lactose
hypolactasia
intolerance
lactose hydrolysis
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Wpływ konfliktu zbrojnego w Ukrainie na branżę mleczarską w Polsce
Piotr Szajner
nr katalogowy: 140167
10.15199/65.2022.10.1
rynek
mleko
przemysł mleczarski
ceny
wojna
Ukraina
market
milk
dairy industry
prices
war
Ukraine
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Wpływ konfliktu zbrojnego w Ukrainie na branżę mleczarską w Polsce
Piotr Szajner
nr katalogowy: 140167
10.15199/65.2022.10.1
rynek
mleko
przemysł mleczarski
ceny
wojna
Ukraina
market
milk
dairy industry
prices
war
Ukraine
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Wpływ konfliktu zbrojnego w Ukrainie na branżę mleczarską w Polsce
Piotr Szajner
nr katalogowy: 140167
10.15199/65.2022.10.1
rynek
mleko
przemysł mleczarski
ceny
wojna
Ukraina
market
milk
dairy industry
prices
war
Ukraine
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Wpływ konfliktu zbrojnego w Ukrainie na branżę mleczarską w Polsce
Piotr Szajner
nr katalogowy: 140167
10.15199/65.2022.10.1
rynek
mleko
przemysł mleczarski
ceny
wojna
Ukraina
market
milk
dairy industry
prices
war
Ukraine
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-11
Rola środowiskowych szczepów bakterii fermentacji mlekowej w wyrobach mlecznych z produkcji w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego
Nikola Maciejewska
Anna Szosland-Fałtyn
Beata Bartodziejska
nr katalogowy: 151417
10.15199/65.2024.11.3
drobnoustroje środowiskowe
bakterie fermentacji mlekowej
mleczne produkty fermentowane
Rolniczy Handel Detaliczny
environmental microorganisms
lactic acid bacteria
fermented milk products
Agricultural Retail Trade
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-11
Rola środowiskowych szczepów bakterii fermentacji mlekowej w wyrobach mlecznych z produkcji w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego
Nikola Maciejewska
Anna Szosland-Fałtyn
Beata Bartodziejska
nr katalogowy: 151417
10.15199/65.2024.11.3
drobnoustroje środowiskowe
bakterie fermentacji mlekowej
mleczne produkty fermentowane
Rolniczy Handel Detaliczny
environmental microorganisms
lactic acid bacteria
fermented milk products
Agricultural Retail Trade
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-12
Clostridium botulinum i toksyny botulinowe. Potencjalne zagrożenie w mleku i produktach mlecznych
Elżbieta Kukier
Katarzyna Zacharczuk
Magdalena Goldsztejn
Nina Kozieł
Krzysztof Kwiatek
nr katalogowy: 111091
10.15199/65.2017.12.5
Clostridium botulinum
toksyna botulinowa
produkty mleczne
Clostridium botulinum
botulinum toxin
milk products
POLISH TECHNICAL REVIEW 2020-4
MODERN SOLUTIONS OF BARNS FOR DAIRY CATTLE ON THE BASIS OF WOLF SYSTEM SUGGESTIONS
Rajmund REICHEL
Wacław ROMANIUK
Kamila MAZUR
nr katalogowy: 129794
10.15199/180.2020.4.3
cattle barn
functionality
microclimate
ventilation
construction
obora
funkcjonalność
mikroklimat
wentylacja
konstrukcja
POLISH TECHNICAL REVIEW 2020-4
MODERN SOLUTIONS OF BARNS FOR DAIRY CATTLE ON THE BASIS OF WOLF SYSTEM SUGGESTIONS
Rajmund REICHEL
Wacław ROMANIUK
Kamila MAZUR
nr katalogowy: 129794
10.15199/180.2020.4.3
cattle barn
functionality
microclimate
ventilation
construction
obora
funkcjonalność
mikroklimat
wentylacja
konstrukcja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-10
Napoje roślinne mlekopodobne charakterystyka i analiza dostępności w Polsce
Zuzanna Walczak
Anna Florowska
Krzysztof Krygier
nr katalogowy: 110159
10.15199/65.2017.10.3
napoje roślinne
substytuty mleka
badanie rynku
plant-based beverages
milk substitutes
market research
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Spożycie żywności w gospodarstwach domowych w Polsce
Mariola Kwasek
nr katalogowy: 134734
10.15199/65.2021.11.1
dochody
wydatki
spożycie żywności
gospodarstwa domowe
zalecenia żywieniowe
incomes
expenditures
food consumption
households
dietary recommendations
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Spożycie żywności w gospodarstwach domowych w Polsce
Mariola Kwasek
nr katalogowy: 134734
10.15199/65.2021.11.1
dochody
wydatki
spożycie żywności
gospodarstwa domowe
zalecenia żywieniowe
incomes
expenditures
food consumption
households
dietary recommendations
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Spożycie żywności w gospodarstwach domowych w Polsce
Mariola Kwasek
nr katalogowy: 134734
10.15199/65.2021.11.1
dochody
wydatki
spożycie żywności
gospodarstwa domowe
zalecenia żywieniowe
incomes
expenditures
food consumption
households
dietary recommendations
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Spożycie żywności w gospodarstwach domowych w Polsce
Mariola Kwasek
nr katalogowy: 134734
10.15199/65.2021.11.1
dochody
wydatki
spożycie żywności
gospodarstwa domowe
zalecenia żywieniowe
incomes
expenditures
food consumption
households
dietary recommendations
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-10
Co powinniśmy wiedzieć o GMO w aspekcie dobrowolnego znakowania produktów mlecznych
Anna Kaliszewska-Suchodoła
nr katalogowy: 110160
10.15199/65.2017.10.4
genetycznie modyfikowane pasze
transfer GMO do mleka
techniki PCR
genetically modified feed
GMO transfer to milk
PCR technics
CHŁODNICTWO 2018-1
Metody wykrywania zafałszowań chłodzonych produktów pochodzenia zwierzęcego
Jacek Kondratowicz
Paulina Woźniak
Ewa Burczyk
Iwona Chwastowska-Siwiecka
Marlena Baryczka
nr katalogowy: 112354
10.15199/8.2018.1.3
autentyczność
mięso
produkty mięsne
mleko
produkty mleczne
adulteration
authenticity
meat
meat products
milk
dairy products
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Ser ricotta – produkcja, charakterystyka i cechy jakościowe
Iwona Chwastowska-Siwiecka
nr katalogowy: 134160
10.15199/65.2021.10.5
ser ricotta
technologia produkcji
cechy jakościowe
przechowywanie chłodnicze
ricotta cheese
production technology
quality features
cold storage
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Ser ricotta – produkcja, charakterystyka i cechy jakościowe
Iwona Chwastowska-Siwiecka
nr katalogowy: 134160
10.15199/65.2021.10.5
ser ricotta
technologia produkcji
cechy jakościowe
przechowywanie chłodnicze
ricotta cheese
production technology
quality features
cold storage
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Ser ricotta – produkcja, charakterystyka i cechy jakościowe
Iwona Chwastowska-Siwiecka
nr katalogowy: 134160
10.15199/65.2021.10.5
ser ricotta
technologia produkcji
cechy jakościowe
przechowywanie chłodnicze
ricotta cheese
production technology
quality features
cold storage
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Ser ricotta – produkcja, charakterystyka i cechy jakościowe
Iwona Chwastowska-Siwiecka
nr katalogowy: 134160
10.15199/65.2021.10.5
ser ricotta
technologia produkcji
cechy jakościowe
przechowywanie chłodnicze
ricotta cheese
production technology
quality features
cold storage
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Postrzeganie przez konsumentów produktów z końcową datą ważności
Robert Nicewicz
Beata Bilska
nr katalogowy: 132268
10.15199/65.2021.6.6
data ważności
konsumenci
produkty spożywcze
badanie ankietowe
expiry date
consumers
food products
survey research
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Postrzeganie przez konsumentów produktów z końcową datą ważności
Robert Nicewicz
Beata Bilska
nr katalogowy: 132268
10.15199/65.2021.6.6
data ważności
konsumenci
produkty spożywcze
badanie ankietowe
expiry date
consumers
food products
survey research
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Postrzeganie przez konsumentów produktów z końcową datą ważności
Robert Nicewicz
Beata Bilska
nr katalogowy: 132268
10.15199/65.2021.6.6
data ważności
konsumenci
produkty spożywcze
badanie ankietowe
expiry date
consumers
food products
survey research
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-7-8
Competitiveness of Polish food industry is rising on the EU market
Janusz Rowiński
Małgorzata Bułkowska
nr katalogowy: 61880
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-1
Chiny strategiczny partner Polski w handlu z krajami spoza UE
Małgorzata Bułkowska
nr katalogowy: 111719
10.15199/65.2018.1.2
handel zagraniczny
produkty rolno-spożywcze
Polska
Chiny
foreign trade
agri-food products
Poland
China
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-10
Ocena zawartości wybranych sacharydów w półtwardych serach dojrzewających dostępnych na polskim rynku
Karolina Szymańska
Magdalena Baniewska
Mariusz Śliwiński
Monika Małkowska-Kowalczyk
nr katalogowy: 145689
10.15199/65.2023.10.6
laktoza
galaktoza
glukoza
ser
bezlaktozowe produkty mleczne
lactose
galactose
glucose
cheese
lactose-free dairy products
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Sery z mikrobów?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 134161
10.15199/65.2021.10.6
białka pojedynczych komórek mikroorganizmów
mykoproteiny
substytuty nabiału
precyzyjna fermentacja
transgeniczne białka
single cell proteins
mycoproteins
dairy replacements
precision fermentation
transgenic proteins
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Sery z mikrobów?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 134161
10.15199/65.2021.10.6
białka pojedynczych komórek mikroorganizmów
mykoproteiny
substytuty nabiału
precyzyjna fermentacja
transgeniczne białka
single cell proteins
mycoproteins
dairy replacements
precision fermentation
transgenic proteins
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Sery z mikrobów?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 134161
10.15199/65.2021.10.6
białka pojedynczych komórek mikroorganizmów
mykoproteiny
substytuty nabiału
precyzyjna fermentacja
transgeniczne białka
single cell proteins
mycoproteins
dairy replacements
precision fermentation
transgenic proteins
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Sery z mikrobów?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 134161
10.15199/65.2021.10.6
białka pojedynczych komórek mikroorganizmów
mykoproteiny
substytuty nabiału
precyzyjna fermentacja
transgeniczne białka
single cell proteins
mycoproteins
dairy replacements
precision fermentation
transgenic proteins
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Jogurty jako superfood
Aneta Brodziak
Tomasz Czernecki
Joanna Wajs
Maria Zuba-Ciszewska
Jolanta Król
nr katalogowy: 142074
10.15199/65.2023.2.4
mleczne napoje fermentowane
dodatek roślinny
bakterie probiotyczne
zdrowie
fermented milk beverages
plant additives
probiotic bacteria
health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Jogurty jako superfood
Aneta Brodziak
Tomasz Czernecki
Joanna Wajs
Maria Zuba-Ciszewska
Jolanta Król
nr katalogowy: 142074
10.15199/65.2023.2.4
mleczne napoje fermentowane
dodatek roślinny
bakterie probiotyczne
zdrowie
fermented milk beverages
plant additives
probiotic bacteria
health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Jogurty jako superfood
Aneta Brodziak
Tomasz Czernecki
Joanna Wajs
Maria Zuba-Ciszewska
Jolanta Król
nr katalogowy: 142074
10.15199/65.2023.2.4
mleczne napoje fermentowane
dodatek roślinny
bakterie probiotyczne
zdrowie
fermented milk beverages
plant additives
probiotic bacteria
health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Jogurty jako superfood
Aneta Brodziak
Tomasz Czernecki
Joanna Wajs
Maria Zuba-Ciszewska
Jolanta Król
nr katalogowy: 142074
10.15199/65.2023.2.4
mleczne napoje fermentowane
dodatek roślinny
bakterie probiotyczne
zdrowie
fermented milk beverages
plant additives
probiotic bacteria
health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Jogurty jako superfood
Aneta Brodziak
Tomasz Czernecki
Joanna Wajs
Maria Zuba-Ciszewska
Jolanta Król
nr katalogowy: 142074
10.15199/65.2023.2.4
mleczne napoje fermentowane
dodatek roślinny
bakterie probiotyczne
zdrowie
fermented milk beverages
plant additives
probiotic bacteria
health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Jogurty jako superfood
Aneta Brodziak
Tomasz Czernecki
Joanna Wajs
Maria Zuba-Ciszewska
Jolanta Król
nr katalogowy: 142074
10.15199/65.2023.2.4
mleczne napoje fermentowane
dodatek roślinny
bakterie probiotyczne
zdrowie
fermented milk beverages
plant additives
probiotic bacteria
health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Jogurty jako superfood
Aneta Brodziak
Tomasz Czernecki
Joanna Wajs
Maria Zuba-Ciszewska
Jolanta Król
nr katalogowy: 142074
10.15199/65.2023.2.4
mleczne napoje fermentowane
dodatek roślinny
bakterie probiotyczne
zdrowie
fermented milk beverages
plant additives
probiotic bacteria
health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Jogurty jako superfood
Aneta Brodziak
Tomasz Czernecki
Joanna Wajs
Maria Zuba-Ciszewska
Jolanta Król
nr katalogowy: 142074
10.15199/65.2023.2.4
mleczne napoje fermentowane
dodatek roślinny
bakterie probiotyczne
zdrowie
fermented milk beverages
plant additives
probiotic bacteria
health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Jogurty jako superfood
Aneta Brodziak
Tomasz Czernecki
Joanna Wajs
Maria Zuba-Ciszewska
Jolanta Król
nr katalogowy: 142074
10.15199/65.2023.2.4
mleczne napoje fermentowane
dodatek roślinny
bakterie probiotyczne
zdrowie
fermented milk beverages
plant additives
probiotic bacteria
health
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2010-3
Przejęcie Cadbury przez Kraft a
nr katalogowy: 50256
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Zastosowanie dyfrakcji laserowej do badania stabilności emulsji typu olej w wodzie w przemyśle mleczarskim
Adriana Bomba
Andrzej Babuchowski
Marek Adamczak
nr katalogowy: 134158
10.15199/65.2021.10.4
mikroskopia optyczna
dyfrakcja laserowa (LD)
rozkład wielkości cząstek (PSD)
stabilność emulsji
optical microscopy
laser diffraction (LD)
particle size distribution (PSD)
emulsion stability
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Zastosowanie dyfrakcji laserowej do badania stabilności emulsji typu olej w wodzie w przemyśle mleczarskim
Adriana Bomba
Andrzej Babuchowski
Marek Adamczak
nr katalogowy: 134158
10.15199/65.2021.10.4
mikroskopia optyczna
dyfrakcja laserowa (LD)
rozkład wielkości cząstek (PSD)
stabilność emulsji
optical microscopy
laser diffraction (LD)
particle size distribution (PSD)
emulsion stability
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Zastosowanie dyfrakcji laserowej do badania stabilności emulsji typu olej w wodzie w przemyśle mleczarskim
Adriana Bomba
Andrzej Babuchowski
Marek Adamczak
nr katalogowy: 134158
10.15199/65.2021.10.4
mikroskopia optyczna
dyfrakcja laserowa (LD)
rozkład wielkości cząstek (PSD)
stabilność emulsji
optical microscopy
laser diffraction (LD)
particle size distribution (PSD)
emulsion stability
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Zastosowanie dyfrakcji laserowej do badania stabilności emulsji typu olej w wodzie w przemyśle mleczarskim
Adriana Bomba
Andrzej Babuchowski
Marek Adamczak
nr katalogowy: 134158
10.15199/65.2021.10.4
mikroskopia optyczna
dyfrakcja laserowa (LD)
rozkład wielkości cząstek (PSD)
stabilność emulsji
optical microscopy
laser diffraction (LD)
particle size distribution (PSD)
emulsion stability
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Zastosowanie dyfrakcji laserowej do badania stabilności emulsji typu olej w wodzie w przemyśle mleczarskim
Adriana Bomba
Andrzej Babuchowski
Marek Adamczak
nr katalogowy: 134158
10.15199/65.2021.10.4
mikroskopia optyczna
dyfrakcja laserowa (LD)
rozkład wielkości cząstek (PSD)
stabilność emulsji
optical microscopy
laser diffraction (LD)
particle size distribution (PSD)
emulsion stability
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Zastosowanie dyfrakcji laserowej do badania stabilności emulsji typu olej w wodzie w przemyśle mleczarskim
Adriana Bomba
Andrzej Babuchowski
Marek Adamczak
nr katalogowy: 134158
10.15199/65.2021.10.4
mikroskopia optyczna
dyfrakcja laserowa (LD)
rozkład wielkości cząstek (PSD)
stabilność emulsji
optical microscopy
laser diffraction (LD)
particle size distribution (PSD)
emulsion stability
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Zastosowanie dyfrakcji laserowej do badania stabilności emulsji typu olej w wodzie w przemyśle mleczarskim
Adriana Bomba
Andrzej Babuchowski
Marek Adamczak
nr katalogowy: 134158
10.15199/65.2021.10.4
mikroskopia optyczna
dyfrakcja laserowa (LD)
rozkład wielkości cząstek (PSD)
stabilność emulsji
optical microscopy
laser diffraction (LD)
particle size distribution (PSD)
emulsion stability
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Zastosowanie dyfrakcji laserowej do badania stabilności emulsji typu olej w wodzie w przemyśle mleczarskim
Adriana Bomba
Andrzej Babuchowski
Marek Adamczak
nr katalogowy: 134158
10.15199/65.2021.10.4
mikroskopia optyczna
dyfrakcja laserowa (LD)
rozkład wielkości cząstek (PSD)
stabilność emulsji
optical microscopy
laser diffraction (LD)
particle size distribution (PSD)
emulsion stability
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Zastosowanie dyfrakcji laserowej do badania stabilności emulsji typu olej w wodzie w przemyśle mleczarskim
Adriana Bomba
Andrzej Babuchowski
Marek Adamczak
nr katalogowy: 134158
10.15199/65.2021.10.4
mikroskopia optyczna
dyfrakcja laserowa (LD)
rozkład wielkości cząstek (PSD)
stabilność emulsji
optical microscopy
laser diffraction (LD)
particle size distribution (PSD)
emulsion stability
CHŁODNICTWO 2012-11
Możliwości wykorzystania składników funkcjonalnych mleka krowiego
MARTA DROŻDŻAL
JACEK KONDRATOWICZ
nr katalogowy: 72835
POLISH TECHNICAL REVIEW 2024-1
MARKET OF FERMENTED BEVERAGES IN POLAND
Nadia GUZIŃSKA
Edyta KORDIALIK-BOGACKA
nr katalogowy: 147957
10.15199/180.2024.1.3
fermented beverages
cider
kombucha
plant-based dairy
napoje fermentowane
cydr
kombucha
nabiał roślinny
POLISH TECHNICAL REVIEW 2024-1
MARKET OF FERMENTED BEVERAGES IN POLAND
Nadia GUZIŃSKA
Edyta KORDIALIK-BOGACKA
nr katalogowy: 147957
10.15199/180.2024.1.3
fermented beverages
cider
kombucha
plant-based dairy
napoje fermentowane
cydr
kombucha
nabiał roślinny
CHŁODNICTWO 2013-7
Lody jogurtowe nośnikiem bakterii fermentacji mlekowej Czynniki warunkujące ich przeżywalność w medium lodowym
Anna Szosland-Fałtyn
Joanna Królasik
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 78017
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2017-3
Measuring of the relative milk mass fraction in water-milk solution
Volodymyr KUCHERUK
Evgen PALAMARCHUK
Pavel KULAKOV
Natalia STOROZHUK
Waldemar WÓJCIK
Maral ZHASSANDYKYZY
nr katalogowy: 104306
10.15199/48.2017.03.20
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-1
Wyroby z ciast obgotowywanych
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 141706
bajgle
precle
obwarzanek krakowski
paluszki
obgotowywanie
ciasto pszenne
bagels
pretzels
obwarzanek krakowski
sticks
parboiling
wheat dough
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-1
Wyroby z ciast obgotowywanych
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 141706
bajgle
precle
obwarzanek krakowski
paluszki
obgotowywanie
ciasto pszenne
bagels
pretzels
obwarzanek krakowski
sticks
parboiling
wheat dough
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-1
Wyroby z ciast obgotowywanych
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 141706
bajgle
precle
obwarzanek krakowski
paluszki
obgotowywanie
ciasto pszenne
bagels
pretzels
obwarzanek krakowski
sticks
parboiling
wheat dough
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-1
Wyroby z ciast obgotowywanych
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 141706
bajgle
precle
obwarzanek krakowski
paluszki
obgotowywanie
ciasto pszenne
bagels
pretzels
obwarzanek krakowski
sticks
parboiling
wheat dough
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-7
ZRĘBKI WĘDZARNICZE I DYM Z ICH SPALANIA – istotne elementy procesu wędzenia
Halina Makała
nr katalogowy: 138459
zrębki wędzarnicze
wędzenie
bezpieczeństwo
smoking chips
smoking
safety
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-7
ZRĘBKI WĘDZARNICZE I DYM Z ICH SPALANIA – istotne elementy procesu wędzenia
Halina Makała
nr katalogowy: 138459
zrębki wędzarnicze
wędzenie
bezpieczeństwo
smoking chips
smoking
safety
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-9
Wegetarianizm i weganizm w gastronomii
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 133970
wegetarianizm
weganizm
gastronomia
potrawy
korzyści zdrowotne
vegetarianism
veganism
gastronomy
dishes
health benefits
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-9
Wegetarianizm i weganizm w gastronomii
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 133970
wegetarianizm
weganizm
gastronomia
potrawy
korzyści zdrowotne
vegetarianism
veganism
gastronomy
dishes
health benefits
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-9
Wegetarianizm i weganizm w gastronomii
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 133970
wegetarianizm
weganizm
gastronomia
potrawy
korzyści zdrowotne
vegetarianism
veganism
gastronomy
dishes
health benefits
OPAKOWANIE 2009-2
Preferencje dotyczące wartości promocyjnej opakowań do mleka
Małgorzata Mika
nr katalogowy: 41626
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-5
Use of omega-3 polyunsaturated fatty acid ethyl esters as raw material for fodder industry Zastosowanie estrów etylowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 jako surowca dla przemysłu paszowego
Bożena Patkowska-Sokoła
Katarzyna Czyż
Ewa Sokoła-Wysoczańska
Tomasz Wysoczański
Robert Bodkowski
Andrzej Vogt
nr katalogowy: 84201
10.12916/przemchem.2014.799
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Znakowanie żywności dla wegan lub wegetarian – na co zwrócić uwagę?
Marta Zawadka
nr katalogowy: 140717
10.15199/65.2022.11.2
znakowanie
weganie
wegetarianie
roślinny
zamienniki mięsa
zamienniki nabiału
labelling
vegans
vegetarians
plant-based
meat substitutes
dairy substitutes
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Znakowanie żywności dla wegan lub wegetarian – na co zwrócić uwagę?
Marta Zawadka
nr katalogowy: 140717
10.15199/65.2022.11.2
znakowanie
weganie
wegetarianie
roślinny
zamienniki mięsa
zamienniki nabiału
labelling
vegans
vegetarians
plant-based
meat substitutes
dairy substitutes
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Znakowanie żywności dla wegan lub wegetarian – na co zwrócić uwagę?
Marta Zawadka
nr katalogowy: 140717
10.15199/65.2022.11.2
znakowanie
weganie
wegetarianie
roślinny
zamienniki mięsa
zamienniki nabiału
labelling
vegans
vegetarians
plant-based
meat substitutes
dairy substitutes
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Znakowanie żywności dla wegan lub wegetarian – na co zwrócić uwagę?
Marta Zawadka
nr katalogowy: 140717
10.15199/65.2022.11.2
znakowanie
weganie
wegetarianie
roślinny
zamienniki mięsa
zamienniki nabiału
labelling
vegans
vegetarians
plant-based
meat substitutes
dairy substitutes
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-9
Wartość nabywcy kreowana przez opakowania produktów spożywczych
Joanna Kuzincow
nr katalogowy: 116122
10.15199/65.2018.9.7
wartość produktów szybko rotujących
kreowanie wartości dla nabywcy
opakowania mleka
FMCG products value
creating of value for the buyer
milk packaging
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-9
Rozwój polskiego eksportu rolno-spożywczego w 2017 r.
Małgorzata Bułkowska
nr katalogowy: 116112
10.15199/65.2018.9.1
Handel zagraniczny
produkty rolno- -spożywcze
struktura geograficzna i towarowa
Polska
Unia Europejska
kraje trzecie
Foreign trade
agri-food products
geographical and product structure
Poland
European Union
third countries
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-10
Możliwości zastosowania probiotyków, prebiotyków, synbiotyków i postbiotyków w mleczarstwie
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 145683
10.15199/65.2023.10.3
biotyk
produkcja mleczarska
żywność funkcjonalna
przegląd systematyczny
biotic
dairy production
functional food
systematic review
POLISH TECHNICAL REVIEW 2019-1
OPERATING COSTS IN NON-LITTER CATTLE BARNS OF HIGH LEVEL OF AUTOMATISATION IN POLAND
Kamila MAZUR
Witold Jan WARDAL
Kinga BOREK
Jan BARWICKI
nr katalogowy: 120202
10.15199/180.2019.1.3
energy inputs
milking robots
non-littered housing
operating costs
nakłady energii
roboty udojowe
obory bezściółkowe
koszty eksploatacji
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2016-10
Przegląd metod oczy szczania ścieków mleczarskich
Joanna Struk-Sokołowska
Józefa Wiater
Joanna Rodziewicz
Artur Mielcarek
nr katalogowy: 101652
10.15199/17.2016.10.7
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-11
Lody mleczne a gronkowcowe zatrucia pokarmowe
Justyna Płoska
Lidia Stasiak-Różańska
Antoni Stanisław Pluta
nr katalogowy: 129154
10.15199/65.2020.11.5
lody mleczne
gronkowce
enterotoksyna
zatrucia pokarmowe
milk ice cream
staphylococci
enterotoxin
foodborne infections
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-11
Lody mleczne a gronkowcowe zatrucia pokarmowe
Justyna Płoska
Lidia Stasiak-Różańska
Antoni Stanisław Pluta
nr katalogowy: 129154
10.15199/65.2020.11.5
lody mleczne
gronkowce
enterotoksyna
zatrucia pokarmowe
milk ice cream
staphylococci
enterotoxin
foodborne infections
PACKAGING REVIEW 2024-1
ANUGA FOODTEC: DIGITALISATION, SUSTAINABILITY AND INDIVIDUALISATION
nr katalogowy: 147840
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-9
Pożyteczne bakterie
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 128002
fermentacja mlekowa
probiotyki
kiszona kapusta
kiszone ogórki
fermentowane napoje mleczne
walory zdrowotne
wykorzystanie kulinarne
lactic acid fermentation
probiotics
sauerkraut
pickled cucumbers
fermented milk drinks
health benefits
culinary use
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-9
Pożyteczne bakterie
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 128002
fermentacja mlekowa
probiotyki
kiszona kapusta
kiszone ogórki
fermentowane napoje mleczne
walory zdrowotne
wykorzystanie kulinarne
lactic acid fermentation
probiotics
sauerkraut
pickled cucumbers
fermented milk drinks
health benefits
culinary use
POLISH TECHNICAL REVIEW 2019-1
OPERATING COSTS IN NON-LITTER CATTLE BARNS OF HIGH LEVEL OF AUTOMATISATION IN POLAND
Kamila MAZUR
Witold Jan WARDAL
Kinga BOREK
Jan BARWICKI
nr katalogowy: 120202
10.15199/180.2019.1.3
energy inputs
milking robots
non-littered housing
operating costs
nakłady energii
roboty udojowe
obory bezściółkowe
koszty eksploatacji
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-5
Zastosowanie metod spektroskopowych do oznaczania zawartości L-karnityny w mleku
Jolanta Pękala
Bożena Patkowska-Sokoła
Robert Bodkowski
Zbigniew Dobrzański
Piotr Nowakowski
Mieczysław Steininger
Stanisław Lochyński
nr katalogowy: 59906
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2019-4
Coordination of serial-parallel manufacturing processes of milk production
Marcia M. BAYAS
Volodymyr M. DUBOVOI
Ronald H. ROVIRA
Sergii V. PAVLOV
Żalkin GRĄDZ
Saule SMAILOVA
Baituma BISSARINOV
nr katalogowy: 119502
10.15199/48.2019.04.31
Resource Allocation
Synchronization
Genetic algorithms
Local Control Systems
Alokacja zasobów
synchronizacja
algorytmy genetyczne
lokalne systemy sterowania
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2007-3-4
Cariostatic Properties of Glass-Ionomer Fillings in Milk-Teeth - Fluoride and Strontium Diffusion
KATARZYNA ŁUBKOWSKA
PRZEMYSŁAW GAJOWNIK
ANNA DENYSIUK
EWA PROKOPOWICZ
MARTA SZAŃKOWSKA
JANUSZ BUCKI
DOROTA GAJDZIK- PLUTECKA
nr katalogowy: 27477
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-5
Niebezpieczne dioksyny
Ewa Sicińska
nr katalogowy: 51976
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-11
Zastosowanie recyklingu materiałowego w produkcji wypełnień aktywnych i określenie ich skuteczności podczas beztlenowego oczyszczania ścieków mleczarskich
Marcin Zieliński
Joanna Kazimierowicz
Marcin Dębowski
nr katalogowy: 140561
10.15199/17.2022.11.6
ścieki mleczarskie
reaktory beztlenowe
wypełnienia aktywne
fermentacja metanowa
usuwanie fosforu
biogaz
dairy wastewater
anaerobic reactors
active fillings
methane fermentation
phosphorus removal
biogas
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-11
Zastosowanie recyklingu materiałowego w produkcji wypełnień aktywnych i określenie ich skuteczności podczas beztlenowego oczyszczania ścieków mleczarskich
Marcin Zieliński
Joanna Kazimierowicz
Marcin Dębowski
nr katalogowy: 140561
10.15199/17.2022.11.6
ścieki mleczarskie
reaktory beztlenowe
wypełnienia aktywne
fermentacja metanowa
usuwanie fosforu
biogaz
dairy wastewater
anaerobic reactors
active fillings
methane fermentation
phosphorus removal
biogas
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-11
Zastosowanie recyklingu materiałowego w produkcji wypełnień aktywnych i określenie ich skuteczności podczas beztlenowego oczyszczania ścieków mleczarskich
Marcin Zieliński
Joanna Kazimierowicz
Marcin Dębowski
nr katalogowy: 140561
10.15199/17.2022.11.6
ścieki mleczarskie
reaktory beztlenowe
wypełnienia aktywne
fermentacja metanowa
usuwanie fosforu
biogaz
dairy wastewater
anaerobic reactors
active fillings
methane fermentation
phosphorus removal
biogas
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2018-12
Efektywność oraz szybkość usuwania związków organicznych i biogennych ze ścieków komunalnych z udziałem ścieków mleczarskich w SBR w pełnej skali technicznej
Joanna Struk-Sokołowska
Katarzyna Ignatowicz
Artur Mielcarek
Joanna Rodziewicz
nr katalogowy: 117834
10.15199/17.2018.12.6
ścieki komunalne
ścieki mleczarskie
efektywność oczyszczania ścieków
szybkość usuwania zanieczyszczeń
SBR
municipal wastewater
dairy wastewater
wastewater treatment efficiency
pollutants removal rate
SBR
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-7
Innowacje w produkcji mleka – studium przypadku grupy producenckiej
Paulina Luiza Wiza
Wojciech Styburski
Alina Nowotarska
Klaudia Spych
nr katalogowy: 132714
10.15199/65.2021.7.6
grupy producentów rolnych
innowacje
produkcja mleka
rynek mleka
groups of agricultural producers
innovations
milk production
milk market
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-7
Innowacje w produkcji mleka – studium przypadku grupy producenckiej
Paulina Luiza Wiza
Wojciech Styburski
Alina Nowotarska
Klaudia Spych
nr katalogowy: 132714
10.15199/65.2021.7.6
grupy producentów rolnych
innowacje
produkcja mleka
rynek mleka
groups of agricultural producers
innovations
milk production
milk market
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-7
Innowacje w produkcji mleka – studium przypadku grupy producenckiej
Paulina Luiza Wiza
Wojciech Styburski
Alina Nowotarska
Klaudia Spych
nr katalogowy: 132714
10.15199/65.2021.7.6
grupy producentów rolnych
innowacje
produkcja mleka
rynek mleka
groups of agricultural producers
innovations
milk production
milk market
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-7
Innowacje w produkcji mleka – studium przypadku grupy producenckiej
Paulina Luiza Wiza
Wojciech Styburski
Alina Nowotarska
Klaudia Spych
nr katalogowy: 132714
10.15199/65.2021.7.6
grupy producentów rolnych
innowacje
produkcja mleka
rynek mleka
groups of agricultural producers
innovations
milk production
milk market
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-7
Innowacje w produkcji mleka – studium przypadku grupy producenckiej
Paulina Luiza Wiza
Wojciech Styburski
Alina Nowotarska
Klaudia Spych
nr katalogowy: 132714
10.15199/65.2021.7.6
grupy producentów rolnych
innowacje
produkcja mleka
rynek mleka
groups of agricultural producers
innovations
milk production
milk market
CHŁODNICTWO 2013-2
Wyróżniki tekstury żeli alginianowych otrzymanych z wykorzystaniem procesu zamrażania
KATARZYNA KOZŁOWICZ
nr katalogowy: 74676
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-8
Physiological assessment of application of iron chelates in animal nutrition Ocena fizjologiczna zastosowania chelatów żelazowych w żywieniu zwierząt
Robert Kupczyński
Marek Szołtysik
Anna Dąbrowska
Kinga Śpitalniak
Anna Budny-Walczak
Katarzyna Budzińska
nr katalogowy: 100402
10.15199/62.2016.8.39
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-10
Oczyszczanie ścieków w zakładach mleczarskich
Paweł Reder
Izabela Kruszelnicka
Dobrochna Ginter-Kramarczyk
nr katalogowy: 116671
10.151.99/65.2018.10.5
przemysł mleczarski
ścieki mleczarskie
metody lub technologie oczyszczania
dairy industry
dairy sewage
cleaning methods or technologies
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-4
Walory prozdrowotne masła z mleka krowiego i koziego
Beata Paszczyk
nr katalogowy: 148174
10.15199/65.2024.4.5
masło z mleka krowiego
masło z mleka koziego
kwasy tłuszczowe
wskaźniki oceny jakości lipidów
butter from cow’s milk
butter from goat’s milk
fatty acids
lipid quality assessment indicators
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2014-5
Barwa jogurtów z dodatkiem owoców kolorowych
Iwona Ścibisz
Małgorzata Ziarno
Marta Mitek
Dorota Zaręba
Karolina Gwardecka
Justyna Owczarska
nr katalogowy: 84838
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-9
Kierunki zastosowania kwasów tłuszczowych omega-3 w produkcji
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
Iwona Szymańska
Milena Kupiec
Maciej Brzeski
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 128161
10.15199/65.2020.9.3
NNKT
kwasy tłuszczowe omega-3
oleje
ryby
mikroalgi
żywność
EFAs
omega-3 fatty acids
oils
fish
microalgae
food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-9
Kierunki zastosowania kwasów tłuszczowych omega-3 w produkcji
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
Iwona Szymańska
Milena Kupiec
Maciej Brzeski
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 128161
10.15199/65.2020.9.3
NNKT
kwasy tłuszczowe omega-3
oleje
ryby
mikroalgi
żywność
EFAs
omega-3 fatty acids
oils
fish
microalgae
food
OPAKOWANIE 2016-7
Opakowania a rozszerzona rzeczywistość, cz. II
WIKTOR WOYTOWICZ
JOANNA KUZINCOW
nr katalogowy: 99620
10.15199/42.2016.7.4
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-10
Kierunki rozwoju opakowań w mleczarstwie
Marta LENARTOWICZ-KLIK
Izabela GAJLEWICZ
nr katalogowy: 150987
10.15199/65.2024.10.3
produkty mleczne
okres przydatności do spożycia
inteligentne opakowania
aktywne opakowania
MAP
opakowania antybakteryjne
powłoki jadalne.
dairy products
shelf life
intelligent packaging
active packaging
MAP
antibacterial packaging
edible coatings
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-10
Kierunki rozwoju opakowań w mleczarstwie
Marta LENARTOWICZ-KLIK
Izabela GAJLEWICZ
nr katalogowy: 150987
10.15199/65.2024.10.3
produkty mleczne
okres przydatności do spożycia
inteligentne opakowania
aktywne opakowania
MAP
opakowania antybakteryjne
powłoki jadalne.
dairy products
shelf life
intelligent packaging
active packaging
MAP
antibacterial packaging
edible coatings
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-2
Badania ankietowe kobiet Spożycie produktów fermentowanych
Małgorzata Drywień
Jadwiga Hamułka
Magdalena Górnicka
Agata Wawrzyniak
Joanna Frąckiewicz
Agnieszka Woźniak
Anna Ciecierska
nr katalogowy: 112324
10.15199/65.2018.2.5
produkty fermentowane
spożycie
kobiety
fermented products
consumption
women
CHŁODNICTWO 2015-3
Ocena kwasowości oraz jakości mikrobiologicznej podczas przechowywania chłodniczego twarogów kwasowych uzyskanych z surowca o zwiększonej koncentracji suchej masy
Krzysztof Siemianowski
Krzysztof Bohdziewicz
Jerzy Szpendowski
Piotr Kołakowski
Joanna Żylińska
Jacek K. Bardowski
nr katalogowy: 90287
10.15199/8.2015.3.4
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2006-12
Co nowego w świecie aromatów i dodatków do żywności - listopad 2006 r.
nr katalogowy: 23138
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-5
The evaluation of susceptibility of selected milk proteins to degradation with Cucurbita ficifolia serine protease. Ocena podatności wybranych białek mleka na degradację proteazą serynową dyni figolistnej Cucurbita ficifolia
Anna Dąbrowska
KonrAd Babij
Marek Szołtysik
Marta PokoaA
Aleksandra Zambrowicz
Józefa Chrzanowska
Robert Kupczyński
nr katalogowy: 76875
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-8
Electrical equivalent model of symmetrical split ring resonator sensor-based microwave technology
Rammah A. Alahnomi
Zahriladha Zakaria
Zulkalnain Mohd Yussof
Ammar Alhegazi
Hussein Alsariera
Norhanani Abd Rahman
nr katalogowy: 127367
10.15199/48.2020.08.35
Symmetrical split ring resonator (SSRR)
Spurlines Filters
Equivalent circuit
Material characterization
czujnik mikrofalowy
rezonator pierścieniowy
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-4
System badawczy do modelowania biotechnologicznych metod usuwania składników biogennych z przemysłowych cieczy poużytkowych
Karolina Dziosa
nr katalogowy: 148283
10.15199/62.2024.4.6
glony
bioreaktor
ścieki mleczarskie
oczyszczanie
algae
bioreactor
dairy wastewater
treatment
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-4
System badawczy do modelowania biotechnologicznych metod usuwania składników biogennych z przemysłowych cieczy poużytkowych
Karolina Dziosa
nr katalogowy: 148283
10.15199/62.2024.4.6
glony
bioreaktor
ścieki mleczarskie
oczyszczanie
algae
bioreactor
dairy wastewater
treatment
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-10
Bioaktywne składniki mleka właściwości i możliwości otrzymywania za pomocą technik membranowych
Agata Zajączkowska
Jarosław Kowalik
Justyna Żulewska
Adriana Łobacz
nr katalogowy: 128773
10.15199/65.2020.10.2
procesy membranowe
bioaktywne składniki
mleko
membrane processes
bioactive components
milk
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-10
Bioaktywne składniki mleka właściwości i możliwości otrzymywania za pomocą technik membranowych
Agata Zajączkowska
Jarosław Kowalik
Justyna Żulewska
Adriana Łobacz
nr katalogowy: 128773
10.15199/65.2020.10.2
procesy membranowe
bioaktywne składniki
mleko
membrane processes
bioactive components
milk
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-10
Wykorzystanie bakterii fermentacji propionowej w produkcji mleczarskiej
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 123063
10.15199/65.2019.10.2
Propionibacterium
serowarstwo
cyjanokobalamina
bioutrwalanie
Propionibacterium
cheese making
cyanocobalamin
biopreservation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-10
Wybrane aspekty jakości mleka surowego w ujęciu sezonowym
Antoni Stanisław Pluta
Emilia Piętka
nr katalogowy: 128774
10.15199/65.2020.10.3
jakość mleka
skład chemiczny
sezonowość produkcji
LKS
milk quality
chemical composition
production seasonality
SCC
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-10
Wybrane aspekty jakości mleka surowego w ujęciu sezonowym
Antoni Stanisław Pluta
Emilia Piętka
nr katalogowy: 128774
10.15199/65.2020.10.3
jakość mleka
skład chemiczny
sezonowość produkcji
LKS
milk quality
chemical composition
production seasonality
SCC
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-9
Dieta Polaków a zalecenia żywieniowe część 2
Klaudia Wiśniewska
Diana Wolańska-Buzalska
nr katalogowy: 122459
dieta
zalecenia żywieniowe
piramida żywienia
zachowania żywieniowe
diets
nutritional recommendations
food guide pyramid
nutrition behavior
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-8
Dieta Polaków a zalecenia żywieniowe część 1
Diana Wolańska-Buzalska
Klaudia Wiśniewska
nr katalogowy: 121983
10.15199/65.2019.8.5
dieta
zalecenia żywieniowe
piramida żywienia
zachowania żywieniowe
diets
nutritional recommendations
food guide pyramid
nutrition behavior
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-2
Kefir pod lupą
Katarzyna Turek
Monika Wszołek
Jacek Domagała
nr katalogowy: 118824
10.15199/65.2019.2.8
kefir
ziarna kefirowe
mikroorganizmy
drożdże
kefir
kefir grains
microorganisms
yeast
CHŁODNICTWO 2011-11
Tekstura mleka fermentowanego w zależności od doboru szczepionki probiotycznej w czasie chłodniczego przechowywania
ANNA MITUNIEWICZ-MAŁEK
MILENA TYLOCH
IZABELA DMYTRÓW
nr katalogowy: 63852
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Vegan ice cream A review
Anna Kot
Anna Kamińska-Dwórznicka
nr katalogowy: 141297
10.15199/65.2022.12.5
vegan ice cream
vegan
ice cream
ice cream ingredients
lody wegańskie
weganizm
lody
składniki do lodów
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Vegan ice cream A review
Anna Kot
Anna Kamińska-Dwórznicka
nr katalogowy: 141297
10.15199/65.2022.12.5
vegan ice cream
vegan
ice cream
ice cream ingredients
lody wegańskie
weganizm
lody
składniki do lodów
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Vegan ice cream A review
Anna Kot
Anna Kamińska-Dwórznicka
nr katalogowy: 141297
10.15199/65.2022.12.5
vegan ice cream
vegan
ice cream
ice cream ingredients
lody wegańskie
weganizm
lody
składniki do lodów
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Vegan ice cream A review
Anna Kot
Anna Kamińska-Dwórznicka
nr katalogowy: 141297
10.15199/65.2022.12.5
vegan ice cream
vegan
ice cream
ice cream ingredients
lody wegańskie
weganizm
lody
składniki do lodów
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Vegan ice cream A review
Anna Kot
Anna Kamińska-Dwórznicka
nr katalogowy: 141297
10.15199/65.2022.12.5
vegan ice cream
vegan
ice cream
ice cream ingredients
lody wegańskie
weganizm
lody
składniki do lodów
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2016-12
Synergiczne oddziaływanie Pulsacyjnych Pól Elektrycznych (PEF) oraz innych metod na płynne produkty spożywcze
Maciej OZIEMBŁOWSKI
Tomasz DRÓŻDŻ
Piotr NAWARA
Krzysztof NĘCKA
Stanisław LIS
Paweł KIEŁBASA
Marcin TOMASIK
Marek OSTAFIN
nr katalogowy: 102615
10.15199/48.2016.12.31
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-11b
System automatycznej oceny stanu zdrowia krów mlecznych
Mariusz PROROK
Paweł KNAPKIEWICZ
Jędrzej JAŚKOWSKI
Jan DZIUBAN
nr katalogowy: 72333
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-8
Chłodzenie żywności – zastosowanie suchego lodu
Iwona Chwastowska-Siwiecka
nr katalogowy: 133091
10.15199/65.2021.8.4
chłodzenie żywności
suchy lód
obszary zastosowania
przechowywanie suchego lodu
food refrigeration
dry ice
application areas
storage of dry ice
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-8
Chłodzenie żywności – zastosowanie suchego lodu
Iwona Chwastowska-Siwiecka
nr katalogowy: 133091
10.15199/65.2021.8.4
chłodzenie żywności
suchy lód
obszary zastosowania
przechowywanie suchego lodu
food refrigeration
dry ice
application areas
storage of dry ice
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-8
Chłodzenie żywności – zastosowanie suchego lodu
Iwona Chwastowska-Siwiecka
nr katalogowy: 133091
10.15199/65.2021.8.4
chłodzenie żywności
suchy lód
obszary zastosowania
przechowywanie suchego lodu
food refrigeration
dry ice
application areas
storage of dry ice
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-5
Oleje mikrobiologiczne w przemyśle spożywczym
Iwona Gientka
Magdalena Julia Michalska
nr katalogowy: 148666
10.15199/65.2024.5.7
olej mikrobiologiczny
WNKT
DHA
mleko zastępcze
wzbogacanie żywności
microbial oil
PUFA
DHA
formula milk
food fortification
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-10
Krajowy przemysł mleczarski po integracji Polski z UE
Piotr Szajner
nr katalogowy: 123061
10.15199/65.2019.10.1
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-5
Modyfikacja składu chemicznego produktów mleczarskich
Piotr Nowakowski
Bożena Patkowska-Sokoła
Robert Bodkowski
Tadeusz Szulc
Stefania Kinal
Wiesława Walisiewicz-Niedbalska
Zygmunt Usydus
nr katalogowy: 68183
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-12
Oddziaływanie Pulsacyjnych Pól Elektrycznych (PEF) na mikroorganizmy w kontekście technologii żywności
Maciej OZIEMBŁOWSKI
Tomasz DRÓŻDŻ
Paulina WRONA
nr katalogowy: 81586
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-6
Wpływ zachowania łańcucha chłodniczego na wartość odżywczą mleka spożywczego, w tym zawartość składników bioaktywnych
Aneta Brodziak
Jolanta Król
Zygmunt Litwińczuk
Bożena Nowakowicz-Dębek
Tomasz Czernecki
nr katalogowy: 107079
10.15199/62.2017.6.33
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Zastosowanie suszonego miodu w produkcji mlecznych mas czekoladowych
Jolanta Kowalska
Katarzyna Samborska
Bogumiła Urbańska
Hanna Kowalska
nr katalogowy: 139166
10.15199/65.2022.8.5
czekolada
miód suszony
masa mleczna
ocena organoleptyczna
chocolate
dried honey
milk mass
organoleptic assessment
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Zastosowanie suszonego miodu w produkcji mlecznych mas czekoladowych
Jolanta Kowalska
Katarzyna Samborska
Bogumiła Urbańska
Hanna Kowalska
nr katalogowy: 139166
10.15199/65.2022.8.5
czekolada
miód suszony
masa mleczna
ocena organoleptyczna
chocolate
dried honey
milk mass
organoleptic assessment
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Zastosowanie suszonego miodu w produkcji mlecznych mas czekoladowych
Jolanta Kowalska
Katarzyna Samborska
Bogumiła Urbańska
Hanna Kowalska
nr katalogowy: 139166
10.15199/65.2022.8.5
czekolada
miód suszony
masa mleczna
ocena organoleptyczna
chocolate
dried honey
milk mass
organoleptic assessment
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-6
Technological parameters of milk depending on the cow housing system, nutrition system, age and number of somatic cells. Parametry technologiczne mleka w zależności od systemu utrzymania i żywienia, wieku krów oraz liczby komórek somatycznych
Ewa Pecka
Andrzej Zachwieja
Joanna Tumanowicz
nr katalogowy: 77357
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-1
Promieniowanie mikrofalowe i podczerwone w badaniach zawartości wody w wybranych produktach spożywczych
Małgorzata Kowalska
Sławomir Janas
nr katalogowy: 118232
10.15199/65.2019.1.3
wilgotność
wagosuszarka
mikrofale
promieniowanie podczerwone
humidity
moisture analyzer
microwaves
infrared radiation
OPAKOWANIE 2010-7
Konsumencka ocena kartonowych opakowań jednostkowych do mleka
Jadwiga Szymczak
Magdalena Ankiel-Homa
nr katalogowy: 52981
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH