Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 9
Kierunki zastosowania kwasów tłuszczowych omega-3 w produkcji
Application of Omega-3 Fatty Acids in The Food Production
10.15199/65.2020.9.3
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
Iwona Szymańska
Milena Kupiec
Maciej Brzeski
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 128161
10.15199/65.2020.9.3
Streszczenie
W diecie przeciętnego konsumenta obserwuje się przewagę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) omega-6 (np. linolowego, LA), co prowadzi do niedoborów kwasów omega-3 (np. ?-linolenowego, ALA; dokozaheksaenowego, DHA; eikozapentaenowego, EPA). Powszechnie stosowane oleje roślinne, tj. słonecznikowy, rzepakowy czy sojowy, zawierają dużo PUFA omega-6. Ze względu na szereg korzyści zdrowotnych zaleca się wzbogacanie diety w źródła PUFA omega-3. Kwas ALA można dostarczyć w postaci np. oleju lnianego, nasion chia, orzechów czy zielonych warzyw. Znaczące ilości DHA i EPA występują w rybach morskich. Alternatywne źródła PUFA omega-3 to mikroalgi, rośliny transgeniczne bądź owady jadalne, których konsumpcja nie jest zbyt duża, dlatego praktykuje się wzbogacanie w PUFA omega-3 żywności tradycyjnej, np. produktów mlecznych, wypieków, tłuszczów do pieczenia i smarowania pieczywa, sosów czy napojów. Poza ich bezpośrednim dodatkiem do produktów stosuje się tzw. biofortyfikację, czyli wprowadzanie NNKT omega-3b do pasz trzody chlewnej (mięso), krów mlecznych (mleko) czy kur niosek (jaja). Produkty z dużą zawartością PUFA omega-3, po spełnieniu określonych wymagań, mogą być zaliczane do żywności funkcjonalnej.
Abstract
In the diet of the average consumer, the predominance of omega-6 (e.g. linoleic, LA) polyunsaturated fatty acids (PUFA) is observed, which leads to deficiencies of omega-3 (e.g., ?-linolenic, ALA; docosahexaenoic, DHA; eicosapentaenoic, EPA). Commonly used vegetable oils, such as sunflower, rapeseed and soybean oils, contain a lot of PUFA omega-6. Due to a number of health benefits, it is recommended to enrich the diet with PUFA omega-3 sources. ALA acid can be supplied by consumption e.g. linseed oil, chia seeds, nuts or green vegetables. Significant amounts PUFA omega-3 are microalgae, transgenic plants or edible insects, the consumption of which is not very high, therefore nowadays traditional foods are enriched with PUFA omega-3, e.g. dairy products, baked goods, baking fats and spreads, sauces, and beverages. Currently also so-called biofortification is being used. It is the addition of omega-3 EFAs to feed of pigs (meat), dairy cows (milk) or laying hens (eggs). Products with a high content of PUFA omega-3, after meeting certain requirements, can be classified as functional food.
Słowa kluczowe
NNKT
kwasy tłuszczowe omega-3
oleje
ryby
mikroalgi
żywność
Keywords
EFAs
omega-3 fatty acids
oils
fish
microalgae
food
Bibliografia
[1] Abou-Saleh H., A. Ouhtit, G.V. Halade, M.M. Rahman. 2019.„Bone Benefits of Fish Oil Supplementation Depend on Its EPA and DHA Content”. Nutrients 11 (11) : 2701. [2] Barragan-Fonseca K.B., M. Dicke, J.J.A. van Loon. 2017.„Nutritional value of the black soldier fly (Hermetiaillucens L.) and its suitability as animal feed – a review”. Journal of Insects as Food Feed 3 : 105-120. [3] Bazinet R.P., S. Layé. 2014.„Polyunsaturated fatty acids and their metabolites in brain function and disease”. Nature Reviews Neuroscience 15 : 771-785. [4] Berquin I.M., I.J. Edwards, Y.Q Chen. 2008.„Multi-targeted therapy of cancer by ?-3 fatty acids”. Cancer Letters 269 : 363-377. [5] Bjorge J.D., J. Overgaard, H. Malte, N. Gianotten, L.H. Heckmann. 2018.„Role of temperature on growth and metabolic rate in the tenebrionid beetles Alphitobius diaperinus and Tenebrio molitor”. Journal of Insect Physiology 107 : 89-96. [6] Decker E., C. Akoh, R. Wilkes. 2012.„Incorporation of (n-3) Fatty Acids in Foods: Challenges and Opportunities”. Journal of Nutrition 142 (3) : 610S-613S. [7] DiNicolantonio J.J., J. OKeefe. 2019.„Importance of maintaining a low omega-6/omega-3 ratio for reducing platelet aggregation, coagulation and thrombosis”. Open Heart 6 : e001011. [8] Domingo J.L., A. Bocio, G. Falcó, J.M. Llobet. 2007.„Benefits and risks of fish consumption Part I. A quantitative analysis of the intake of ?-3 fatty acids and chemical contaminants”. Toxicology. 230 : 219-226. [9] Feizollahi E., Z. Hadian, Z. Honarvar. 2018.„Food Fortification with Omega-3 Fatty Acids; Microencapsulation as an Addition Method”. Current Nutrition and Food Science 14 : 90-103. [10] Finke M.D., D.G.A.B. Oonincx. 2017.„Nutrient content of insects”. W Insects as Food and Feed: From Production to Consumption (ed. van Huis A., Tomberlin J.K.). Wageningen. The Netherlands: Wageningen Academic Publishers. [11] Górska A., A. Krupa. 2013. „Mikroemulsje jako nośniki kwasów tłuszczowych omega-3”. Medicina Internacia Revuo 25 (101) : 211-219. [12] Guschina I.A., J.L. Harwood. 2006.„Lipids and lipids metabolism in eukaryotic algae”. Progress in Lipid Research 46 : 160-186. [13] IŻŻ (Instytut Żywności i Żywienia). http://www.izz.waw.pl/haccp/8-edukacja/eufic/139-kwasy-tuszczowe-?-3 [dostęp: 15.08.2020]. [14] Jochym K.A., J. Kapuśniak. 2010.„Wzbogacanie żywności w długołańcuchowe kwasy omega-3”. Chemistry, Environment, Biotechnology 14 : 121-128. [15] Layé S., A. Nadjar, C. Joffre, R.P. Bazinet, R. Dantzer. 2018.„Anti-Inflammatory Effects of ?-3 Fatty Acids in the Brain: Physiological Mechanisms and Relevance to Pharmacology”. Pharmacological. Review. 70 (1) : 12-38. [16] Marciniak-Łukasiak K. 2011.„Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych ? 3”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 6 (79) : 24-35. [17] Marciniak-Łukasiak K., K. Krygier. 2004.„Charakterystyka kwasów tłuszczowych ? 3 i ich zastosowanie w żywności funkcjonalnej”. Przemysł Spożywczy 58 (12) : 32-36. [18] Mason R. P., P. Libby, D. L. Bhatt. 2020.„Emerging Mechanisms of Cardiovascular Protection for the ?-3 Fatty Acid Eicosapentaenoic Acid”. Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology 40 (5) : 1135-1147. [19] McClements D.J., E.A. Decker,Y. Park, J.Weiss. 2009. „Structural design principles for delivery of bioactive components in nutraceuticals and functional foods”. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 49 (6) : 577-606. [20] Moghadasian M. 2008.„Advances in dietary enrichment with N-3 fatty acids”. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 48: 402-410. [21] Oonincx D.G.A.B., S. Laurent, M.E. Veenenbos, J.J.A. van Loon. 2020. „Dietary enrichment of edible insects with ? 3 fatty acids”. Insect Science 27 : 500-509. [22] Oonincx D.G.A.B., S. van Broekhoven, A. van Huis, J.J.A. van Loon. 2015. „Feed conversion, survival and development, and composition of four insect species on diets composed of food by-products”. PLOS ONE 10 : e0144601. [23] Parmentier M., C.A.S. Mahmoud, M. Linder, J. Fanni. 2007. „Polar lipids: n-3 PUFA carriers for membranes and brain: nutritional interest and emerging processes”. Oilseeds and fats, Crops and Lipids 14 : 224-229. [24] Philpott J.D., O.C. Witard, S.D.R. Galloway. 2018. „Applications of omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation for sport performance”. Research in Sports Medicine 27 (5) : 1-19. [25] Punia S., K.S. Sandhu, A.K. Siroha, S.B. Dhull. 2019. „? 3-metabolism, absorption, bioavailability and health benefits – A review”. Pharma Nutrition 10 : 100162. [26] Rogero M.M., M. de C. Leaoc, T.M. Santana, M.V. de M.B. Pimentel, G.C.G. Carlinic, T.F.F. da Silveirac, R.C. Gonçalves, I.A. Castro. 2020. „Potential benefits and risks of ?-3 fatty acids supplementation to patients with COVID-19”. Free Radical Biology and Medicine 156 : 190-199. [27] Rognlien M. 2010.„Yogurt as a vehicle for omega-3 fatty acid enrichment”. Virginia Polytechnic Institute and State University Virginia Tech. 10-108. https://vtechworks.lib.vt.edu/bitstream/handle/10919/42511/Rognlien_M_T_2010.pdf?sequence=1&isAllowed=y [dostęp; 14.08.2020]. [28] Rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności. [29] Rozporządzenie Komisji (UE) nr 116/2010 z dnia 9 lutego 2010 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do wykazu oświadczeń żywieniowych. [30] Rozporządzenie Komisji (UE) nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci. [31] Rubio R.M. 2011.„Supercritical fluid technology for extraction, concentration & formulation of omega-3 rich oils. A novel strategy for valorization of fish by-products”. Chemical and Food Engineering Group. Department of Biotechnology and Food Science. University of Burgos (Spain). https:// //riubu.ubu.es/bitstream/handle/10259/153/Rubio_Rodr%C3%ADguez.pdf?sequence=1 [dostęp: 16.08.2020] [32] Saini R.K., X.M. Shang, E.Y. Ko, J.H. Choi D. Kim, Y.S. Keum. 2016. „Characterization of nutritionally important phytoconstituents in minimally processed ready-to-eatbaby-leaf vegetables using HPLC–DAD and GC–MS”. Journal of Food Measurement and Characterization 10 : 341-349. [33] Simopoulos A.P. 2008. „The importance of the ?-6/?-3 fatty acids ratio in cardiovascular disease and other chronic diseases”. Experimental Biology and Medicine 233 : 674-688. WYDARZENIE [34] Simopoulos A.P. 2020.„?-6 and ?-3 fatty acids: Endocannabinoids, genetics and obesity”. Oilseeds and fats, Crops and Lipids 27 : 7. [35] Swanson D., R. Block, S.A. Mousa. 2012. „?-3 Fatty Acids EPA and DHA: Health Benefits Throughout Life”. American Society for Nutrition 3 : 1-7. [36] Van Elswyk M.E., S.H. McNeill. 2014.„Impact of grass/forage feeding versus grain finishing on beef nutrients and sensory quality: the U.S. experience”. Meat Science 96 : 535-540. [37] WHO/FAO. 2010. Fats and fatty acids in human nutrition. Report of an expert consultation. FAO Food and Nutrition Paper 91, Rome. https://www.researchgate.net/publication/236035551_Fats_and_fatty_acids_in_human_nutrition_Report_of_an_expert_consultation [dostęp: 17.08.2020].
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2020-9 , nr katalogowy 128161
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2020-9
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-9
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH