Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 6
Probiotyki w fermentowanych napojach owocowych – przegląd
Probiotics in fermented fruit beverages – overview
10.15199/64.2021.6.3
Urszula T. Jasińska
nr katalogowy: 135251
10.15199/64.2021.6.3
Streszczenie
W artykule zaprezentowano przegląd badań nad przydatnością niektórych matryc owocowych do opracowania fermentowanych napojów bezmlecznych jako potencjalnych źródeł probiotyków o akceptowalnych właściwościach fizykochemicznych i organoleptycznych. Napoje te mogą być alternatywą fermentowanych napojów mlecznych dla osób uczulonych na białka mleka, nie tolerujących laktozy, a przede wszystkim dla wegan poszukujących wartościowych produktów funkcjonalnych. Podkreślono korzyści zdrowotne spożycia napojów owocowych z bakteriami probiotycznymi i potrzebę zwiększenia badań nad ich prozdrowotnymi właściwościami.
Abstract
The article presents an overview of the research on the suitability of some fruit matrices for the development of fermented non-dairy beverages as potential sources of probiotics with acceptable physicochemical and organoleptic properties. These beverages can be an alternative fermented milk beverages for people allergic to milk proteins, lactose intolerant and, above all, for vegans looking for valuable functional products. The health benefits of consuming fruit beverages with probiotic bacteria and the need to increase research into their health-promoting properties were highlighted.
Słowa kluczowe
fermentowane napoje owocowe
żywność funkcjonalna
probiotyki
weganizm
Keywords
fermented fruit beverages
functional food
probiotics
veganism
Bibliografia
[1] Aspri Maria, Photis Papademas, Dimitrios Tsaltas. 2020. „Review on non-dairy probiotics and their use in non-dairy based products". Fermentation 6, 1:30. https://doi.org/10.3390/fermentation6010030. [2] Belal J. Muhialdin, Hana Kadum, Anis Shobirin Meor Hussin. 2021. „Metabolomics profiling of fermented cantaloupe juice and the potential appli- cation to extend the shelf life of fresh cantaloupe juice for six months at 8 °C". Food Control 120. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2020.107555. [3] Cirlini Martina, Annalisa Ricci, Gianni Galaverna, Camilla Lazzi. 2020. „Application of lactic acid fermentation to elderberry juice: Changes in acidic and glucidic fractions”. Food Science and Technology 118. https://doi.org/10.1016/j. lwt.2019.108779. [4] Esmaeilinezhad Zahra, Siavash Babajafari, Zahra Sohrabi, Mohammad-H. Eskandari, Sedigheh Amooee, Reza Barati-Boldaji. 2019. “Effect of synbiotic pomegranate juice on glycemic, sex hormone profile and anthropometric in- dices in PCOS: A randomized, triple blind, controlled trial”. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases 29 (2):201208. https://doi.or- g/10.1016/j.numecd.2018.07.002. [5] Espirito-Santo Ana Paula, Frédéric Carlin, Catherine M.G.C. Renard. 2015. „Apple, grape or orange juice: Which one offers the best substrate for lacto- bacilli growth? – A screening study on bacteria viability, superoxide dismutase activity, folates production and hedonic characteristics”. Food Research International 78:352–360. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2015.09.014. [6] Kwaw Emmanuel, Yongkun Ma, William Tchabo, Maurice Tibiru Apaliya, Meng Wu, Augustina Sackle Sackey, Lulu Xiao, Haroon Elrasheid Tahir. 2018. „Effect of lactobacillus strains on phenolic profile, color attributes and antioxidant activities of lactic-acid-fermented mulberry juice”. Food Chemistry 250:148– 154. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.01.009. [7] Mantzourani Ioanna, Stavros Kazakos, Antonia Terpou, Athanasios Alexopoulos, Eugenia Bezirtzoglou, Argyro Bekatorou, and Stavros Plessas. 2019. "Potential of the Probiotic Lactobacillus Plantarum ATCC 14917 Strain to Produce Functional Fermented Pomegranate Juice". Foods 8, 1: 4. https://doi. org/10.3390/foods8010004. [8] Montemurro Marco, Erica Pontonio, Rossana Coda, Carlo G. Rizzello. 2021. „Plant-based alternatives to yogurt: state-of-the-art and perspectives of new biotechnological challenges". Foods 10, (2): 316. https://doi.org/10.3390/fo- ods10020316. [9] Morais Suênia Gabriela Gonçalves, Graciele da Silva Campelo Borges, Marcos dos Santos Lima, Olga Martín-Belloso, Marciane Magnani. 2019. „Effects of probiotics on the content and bioaccessibility of phenolic compounds in red pitaya pulp”. Food Research International 126. https://doi.org/10.1016/j.fo- odres.2019.108681. [10] Mostafa Seba Hayad, Marwa Rashad Ali, Reda Mahgoub Mohamed. 2021. “Production of a novel probiotic date juice with anti-proliferative activity against Hep-2 cancer cells”. Food Science and Technology 41 (1): 105–115. https:// doi.org/10.1590/fst.09920. [11] Nguyen Bao Toan, Erika Bujna, Noemi Fekete, Anh T. M. Tran, Judit M. Rezessy- Prasad Ram Szabo, Quang D Nguyen. 2019. „Probiotic beverage from pine- apple juice fermented with Lactobacillus and Bifidobacterium strains”. Frontiers in Nutrition 6:54. https://doi.org/10.3389/fnut.2019.00054. [12] Pereira Ana Lucia Fernandes, Sueli Rodrigues. 2018. „Turning fruit juice into probiotic beverages”. Fruit Juices 279–287. https://doi.org/10.1016/B978-0- 12-802230-6.00015-1 . [13] Perjéssy Judit, Ferenc Hegyi, Magdolna Nagy-Gasztonyi, Zsolt Zalán. 2021. „Effect of the lactic acid fermentation by probiotic strains on the sour cherry juice and its bioactive compounds”. Food Science and Technology International. https://doi:10.1177/10820132211018044. [14] Ranadheera Chaminda Senaka, Janak K.Vidanarachchi, Ramon Silva Rocha, Adriano G. Cruz, Ajlouni Said O. 2017. „Probiotic delivery through fermentation: dairy vs. non-dairy beverages”. Fermentation 3(4):67. https://doi.org/10.3390/ fermentation3040067. [15] Roberts Dellecia, Vondel Reyes, Franklin Bonilla, Bennett Dzandu, Chen Liu, Alexander Chouljenko, Subramaniam Sathivel. 2018. „Viability of Lactobacillus plantarum NCIMB 8826 in fermented apple juice under simulated gastric and intestinal conditions”. Food Science and Technology 97:144–150. https:// doi.org/10.1016/j.lwt.2018.06.036. [16] Seyed Mohammad Bagher Hashemi, Amin Mousavi Khaneghah, Francisco J. Barba, Zahra Nemati, Samaneh Sohrabi Shokofti, Fatemeh Alizadeh. 2017. „Fermented sweet lemon juice (Citrus limetta) using Lactobacillus plantarum LS5: Chemical composition, antioxidant and antibacterial activities”. Journal of Functional Foods 38:409–414. https://doi.org/10.1016/j.jff.2017.09.040. [17] Siegried Lillo-Pérez, María Guerra-Valle, Patricio Orellana-Palma, Guillermo Petzold, Probiotics in fruit and vegetable matrices. 2021. „Opportunities for nondairy consumers”. Food Science and Technology 151 (3):112106. https:// doi.org/10.1016/j.lwt.2021.112106 . [18] [18] Szutowska, J. 2020. „ Functional properties of lactic acid bacteria in fer- mented fruit and vegetable juices: a systematic literature review”. Europen Food Research and Technology 246: 357–372. https://doi.org/10.1007/ s00217-019-03425-7. [19] Valero-Cases Estefanía, Débora Cerdá-Bernad, Joaquín-Julián Pastor, and María-José Frutos. 2020. "Non-dairy fermented beverages as potential carriers to ensure probiotics, prebiotics, and bioactive compounds arrival to the gut and their health benefits" Nutrients 12 (6): 1666. https://doi.org/10.3390/ nu12061666. [20] Yehua Yan, Fang Zhang, Zhengyuan Chai, Min Liu, Maurizio Battino, Xianghong Meng. 2019. „Mixed fermentation of blueberry pomace with L. rhamnosus GG and L. plantarum-1: Enhance the active ingredient, antio- xidant activity and health-promoting benefits”. Food and Chemical Toxicology. 131. https://doi.org/10.1016/j.fct.2019.05.049.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-6 , nr katalogowy 135251
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-zeszyt (pdf) 2021-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
52.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH