Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 5
Oleje mikrobiologiczne w przemyśle spożywczym
Microbial oils in the food industry
10.15199/65.2024.5.7
Iwona Gientka
Magdalena Julia Michalska
nr katalogowy: 148666
10.15199/65.2024.5.7
Streszczenie
Olej mikrobiologiczny może stanowić w pełni ekologiczne i wegańskie źródło tłuszczu spożywczego, cennych żywieniowo kwasów tłuszczowych, lub być surowcem dla zielonego paliwa. O jego przeznaczeniu decyduje skład kwasów tłuszczowych. Wśród dobrych producentów oleju mikrobiologicznego znajdują się pleśnie, drożdże, mikroalgi oraz traustochytridia. Oleje bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe stanowią m.in. składniki pasz w akwakulturze ryb morskich, aszczególnie zasobne w kwas dokozaheksaenowy (DHA) stosowane są jako dodatki do mleka modyfikowanego, preparatów mlekozastępczych i innych produktów spożywczych lub jako składniki suplementów diety. Oleje mikrobiologiczne charakteryzujące się dużym udziałem kwasów nasyconych są alternatywnym do olejow roślinnych surowcem w produkcji biodiesla.
Abstract
Microbiological oil might be afully ecological and vegan source of nutritional fat, and valuable fatty acids, or can be used as araw material for green fuel, and its intended use is determined by the fatty acids profile. The microbial producers of oil include molds, yeasts, microalgae, and thraustochytridia. Oils rich in polyunsaturated fatty acids are used as feed ingredients in marine fish aquaculture, and those rich in docosahexaenoic acid (DHA) are used as additives to formula milk, milk substitutes, and other food products or as ingredients ofdietary supplements. Microbial oils with ahigh content of saturated acids are alternative raw materials to vegetable oils in the production of biodiesel.
Słowa kluczowe
olej mikrobiologiczny
WNKT
DHA
mleko zastępcze
wzbogacanie żywności
Keywords
microbial oil
PUFA
DHA
formula milk
food fortification
Bibliografia
[1] Abeln F., C.J. Chuck. 2021. The history, state of the art and future prospects for oleaginous yeast research. Microbial Cell Factories 20 (1): 221. https://doi.org/10.1186/s12934-021-01712-1. [2] Bentsen H. 2017. Dietary polyunsaturated fatty acids, brain function and mental health. Microbial Ecology in Health and Disease, 28 (sup1). https://doi.org/10.1080/16512235.2017.1281916 [3] Carsanba E., S. Papanikolaou, H. Erten. 2018. Production of oils and fats by oleaginous microorganisms with an emphasis given to the potential of the nonconventional yeast Yarrowia lipolytica. Critical Reviews in Biotechnology 38 (8). https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/07388551.2018.1472065. [4] Chattopadhyay A., M.K. Maiti. 2021. Chapter One – Lipid production by oleaginous yeasts. W Advances in Applied Microbiology, Volume 116, 1-98. Academic Press. https://doi.org/10.1016/ bs.aambs.2021.03.003. [5] Diwan B., P. Parkhey, P. Gupta. 2018. From Agro-Industrial Wastes to Single Cell Oils: A Step towards Prospective Biorefinery. Folia Microbiologica 63 (5): 547–68. https://doi.org/10.1007/s12223-018-0602-7. [6] Donot F., A. Fontana, J. C. Baccou, C. Strub, S. Schorr-Galindo. 2014. Single Cell Oils (SCOs) from Oleaginous Yeasts and Moulds: Production and Genetics. Biomass and Bioenergy 68: 135–150. https://doi.org/10.1016/j.biombioe.2014.06.016. [7] Ehr I.J., M.E. Persia, E.A. Bobeck. 2017. Comparative omega-3 fatty acid enrichment of egg yolks from first-cycle laying hens fed flaxseed oil or ground flaxseed. Poultry Science 96 (6): 1791-1799. https://doi.org/10.3382/ps/pew462. [8] Internet 1: Single Cell Oil Market Size To Surpass USD 726.4 Bn By 2032. 2023. 2023. https://www. precedenceresearch.com/single-cell-oil-market. [9] Ganesan B., C. Brothersen, D.J. McMahon. 2014. Fortification of Foods with Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 54 (1): 98–114. https://doi.org/10.1080/ 10408398.2011.578221. [10] Gientka, I., M. Gadaszewska, S. Błażejak, M. Kieliszek, A. Bzducha-Wróbel, L. Stasiak-Różańska, A.M. Kot. 2017. Evaluation of lipid biosynthesis ability by Rhodotorula and Sporobolomyces strains in medium with glycerol. European Food Research Technology 243: 275–286. https://doi.org/10.1007/ s00217-016-2742-9. [11] Gientka I., P. Grela, A.M. Kot, L. Stasiak-Różańska. 2016. Mikrobiologiczne źródła DHA. Przemysł Spożywczy 11: 25-27. https://doi.org/10.15199/65.2016.11.6. [12] Jovanovic S., D. Dietrich, J. Becker, M. Kohlstedt, C. Wittmann. 2021. Microbial production of polyunsaturated fatty acids – high-value ingredients for aquafeed, superfoods, and pharmaceuticals. Current Opinion in Biotechnology 69: 199-211 https://doi.org/10.1016/j.copbio.2021.01.009. [13] Karameroub E.E., C. Webb. 2019. Cultivation Modes for Microbial Oil Production Using Oleaginous Yeasts – A Review. Biochemical Engineering Journal 151: 107322. https://doi.org/10.1016/j.bej.2019.107322. [14] Magdouli S., S.K. Brar, J.F. Blais. 2016. Co-culture for lipid production: Advances and challenges. Biomass and Bioenergy 92: 20-30. https://doi.org/10.1016/j.biombioe.2016.06.003. [15] Marventano S., P. Kolacz, S. Castellano, F. Galvano, S. Buscemi, A. Mistretta. G.Grosso 2015. A review of recent evidence in human studies of n-3 and n-6 PUFA intake on cardiovascular disease, cancer, and depressive disorders: does the ratio really matter? International Journal of Food Sciences and Nutrition J Food Sci Nutr, Early Online: 1–12. https://doi.org/10.3109/09637486.2015.107779 [16] Naik B., V. Kumar. 2014. Cocoa butter and its alternatives: A review. Journal of Bioresource Engineering and Technology 1: 7–17. [17] Ochsenreither K., C. Glück, T. Stressler, L. Fischer, C. Syldatk. 2016. Production Strategies and Applications of Microbial Single Cell Oils. Frontiers in Microbiology 7: 1539. https://doi.org/10.3389/ fmicb.2016.01539. [18] Santigosa E., R.E. Olsen, A. Madaro, L. Søfteland. I. Carr. 2023. The impact of varying EPA:DHA ratio on Atlantic salmon health and welfare. Aquaculture 576, https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2023.739868 [19] Sprague M., J. Walton, P.J. Campbell, F. Strachan, J.R. Dick, J.G. Bell. 2015. Replacement of fish oil with a DHA-rich algal meal derived from Schizochytrium sp. on the fatty acid and persistent organic pollutant levels in diets and flesh of Atlantic salmon (Salmo salar, L.) post-smolts. Food Chemistry 185: 413-421. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.03.150.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-5 , nr katalogowy 148666
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2024-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
38.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH