Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
CHŁODNICTWO
|
Rocznik 2018 - zeszyt 1
Autentyczność chłodzonych surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Authenticity of chilled raw materials and products of animal origin
10.15199/8.2018.1.1
Jacek Kondratowicz
Paulina Woźniak
Ewa Burczyk
Iwona Chwastowska-Siwiecka
Marlena Baryczka
nr katalogowy: 112352
10.15199/8.2018.1.1
Streszczenie
Rosnące zainteresowanie konsumentów żywnością i jej rzeczywistym składem, ważna stała się problematyka autentyczności produktów. Do najczęstszych problemów autentyczności produktów należą zmiany ilościowe oraz jakościowe, a także podanie błędnych informacji na opakowaniu. Modyfikacje ilościowe to takie, które prowadzą do zmniejszenia lub zwiększenia określonego składnika w surowcu lub produkcie, zaś modyfikacje jakościowe odnoszą się do zatajenia informacji dotyczących użytych składników i nie podaniu ich na etykiecie. Nieprawidłowe oznakowanie dotyczy nieprawdziwych informacji w zakresie pochodzenia, czy też terminów przydatności do spożycia.
Abstract
Due to the growing interest of consumers in food and its real composition, the issue of the products authenticity has become immensely important. The commonest problems of the authenticity of products include quantitative and qualitative changes, as well as providing incorrect information on the packaging. Quantitative modifications are those that lead to the reduction or increase of a specific component in the raw material or product, and qualitative modifications refer to the concealment of information about the ingredients used and not to be given on the label. Incorrect labeling means false information about the origin or dates of shelf-life.
Słowa kluczowe
autentyczność
mięso
produkty mięsne
mleko
produkty mleczne
Keywords
authenticity
meat
meat products
milk
dairy products
Bibliografia
[1] Adamczak L., Pietrzak D., Florowski D., Chmiel L. 2014. Jakość filetów z piersi z kurcząt na rynku warszawskim w świetle wybranych wymagań Rozporządzenia Komisji (WE) nr 543/2008. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 579: 3-8. [2] Ballin N. 2010. Authentication of meat and meat products. Meat Science, 86: 577-587. [3] Banach J. K., Żywica R. 2012. Próba wykorzystania właściwości przewodnościowych serów dojrzewających do oceny ich zafałszowań olejami roślinnymi. Zarządzanie i Finanse, 3: 237-250. [4] Bąk-Filipek E. 2014. Przemiany na rynku mięsa w Polsce. Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 12: 7-16. [5] Gwiazda S., Dąbrowski K., Rutkowski A. 2011. Surowce do produkcji przetworów mięsnych. W: Mięso - podstawy nauki i technologii (red. A. Pisula E. Pospiech) Wydawnictwo Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa: 278-319. [6] Handford C., Campbell K., Elliott C. 2016. Impacts of Milk Fraud on Food Safety and Nutrition with Special Emphasis on Developing Countries. Comprehensive Reviewsin Food Science and Food Safety, 15: 130-142. [7] Kondratowicz J., Burczyk E. 2014. Charakterystyka możliwości zafałszowań chłodzonego mleka surowego. Chłodnictwo, 7: 36-41. [8] Kowalczyk S. (red.) 2016. Bezpieczeństwo i Jakość Żywności. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa. [9] Kudełka W. 2014. Próba oceny autentyczności produktów tradycyjnych z mleka owczego. Zeszyty Naukowe Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 3: 21-32. [10] Makała H. 2013. Fałszowanie produktów spożywczych- zagrożenia związane z tym zjawiskiem i sposoby ich identyfikacji przedstawione na przykładzie mięsa i produkowanych z niego wyrobów. Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 4: 55-73. [11] Mentel I., Cieślik E., Jagodzińska O. Monitoring zafałszowań żywności. W: Innowacyjne Rozwiązania w Technologii Żywności i Żywieniu Człowieka. (red. T. Tarko, I. Drożdż, D. Nejgebauer-Lejko, A. Duda-Chodak). Wydawnictwo Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Kraków: 13-22. [12] Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2005 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych (Dz. U. 2005 nr 96 poz. 819). [13] Różycki M., Chmurzyńska E., Bilska-Zając E., Karamon J., Cencek T. 2016. Identyfikacja gatunkowości mięsa, podstawy prawne oraz przegląd metod badań. Życie Weterynaryjne, 08: 581-586. [14] Rutkowski A. 2007. Dodatki do żywności. W: Chemia żywności. (red. Z. Sikorski) Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa, 112-114. [15] Sawicki W. 2015. Oszustwa żywności - fałszowanie marek. Przemysł Spożywczy, 09: 40-42. [16] Sojka M. 2008. Fałszowanie artykułów rolno- spożywczych - konferencja ZPPM. Agro Trendy, 25-26: 106-107. [17] Śmiechowska M. 2007. Wybrane problemy autentyczności i identyfikowalności żywności ekologicznej. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 04: 80-88. [18] Śmiechowska M. 2013. Autentyczność jako kryterium zapewnienia jakości żywności. Annales Academiae Medicae Gedanensis, 43: 175-181. [19] Treszczyńska D., Żulewska J. 2014. Zafałszowania w mleku i produktach mlecznych. Przegląd Mleczarski, 7: 23-25. [20] Tyburcy A. 2014. Wykrywanie zafałszowań mięsa i produktów mięsnych. Przemysł Spożywczy, 02: 33-35. [21] Wierzchnicki R. 2008. Żywność pod kontrolą izotopową. Przemysł Spożywczy, 6: 39-41. [22] Zaborska A, Król J., Brodziak E. 2016. Jakość produktów mlecznych na podstawie raportów z krajowych kontroli IJHARS i europejskiego systemu RASFF. W: Przegląd wybranych zagadnień z zakresu przemysłu spożywczego (red. M. Szala, K. Kropiwiec) Wydawnictwo Naukowe TYGIEL, Lublin: 39-59. [23] Zaręba D., Kwietniewska K., Ziarno M. 2011. Substancje hamujące w mleko. Przemysł Spożywczy, 10: 22-25. [24] Żarnecka M. 2015. Fałszowanie produktów mlecznych w świetle aktualnego orzecznictwa organów kontroli oraz sądów. Przegląd Mleczarski, 6: 3-7.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 112352 "Autentyczność chłodzonych..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
CHŁODNICTWO - e-zeszyt (pdf) 2018-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
35.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
CHŁODNICTWO - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
252.00 zł
Do koszyka
CHŁODNICTWO - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
CHŁODNICTWO - papierowa prenumerata roczna
360.00 zł brutto
333.33 zł netto
26.67 zł VAT
(stawka VAT 8%)
CHŁODNICTWO - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
381.00 zł
Do koszyka
CHŁODNICTWO - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
CHŁODNICTWO - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
432.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH