Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
POLISH TECHNICAL REVIEW
|
Rocznik 2024 - zeszyt 1
MARKET OF FERMENTED BEVERAGES IN POLAND
RYNEK NAPOJÓW FERMENTOWANYCH W POLSCE
10.15199/180.2024.1.3
Nadia GUZIŃSKA
Edyta KORDIALIK-BOGACKA
nr katalogowy: 147957
10.15199/180.2024.1.3
Streszczenie
The contemporary market of fermented beverages is experiencing dynamic growth. In this article three groups of fermented beverages: cider, kombucha, and plant- -based dairy alternatives, will be examined. Cider, known for its use of native apples, is becoming increasingly popular, with producers combining innovation and tradition in their products. Kombucha, a refreshing tea-based drink, is gaining the market with its potential health benefits. The trend of reducing the consumption of animal products opens new perspectives for plant- based food and dairy alternatives, including kefir. The article presents current market producers, challenges, and innovations introduced in the production of the aforementioned fermented beverages.
Abstract
Współczesny rynek napojów fermentowanych przeżywa dynamiczny rozwój. W artykule zbadane zostaną trzy grupy napojów fermentowanych: cydr, kombucha oraz roślinne zamienniki produktów mlecznych. Cydr, znany z wykorzystania rodzimych jabłek, cieszy się coraz większą popularnością, a producenci łączą w swoich produktach innowację i tradycję. Kombucha, orzeźwiający napój na bazie herbaty, zdobywa rynek dzięki swoim potencjalnym korzyściom zdrowotnym. Trend ograniczania spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego otwiera nowe perspektywy dla roślinnych zamienników żywności i nabiału, w tym kefiru. W artykule przedstawiono aktualnych producentów rynkowych, wyzwania i innowacje wprowadzone w produkcji wyżej wymienionych napojów fermentowanych
Słowa kluczowe
fermented beverages
cider
kombucha
plant-based dairy
Keywords
napoje fermentowane
cydr
kombucha
nabiał roślinny
Bibliografia
[1] Karl, A. D., Zakalik, D. L., Cook, B. S., Krishna Kumar, S., & Peck, G. M. (2023). The biochemical and physiological basis for hard cider apple fruit quality. Plants, People, Planet, 5(2), 178-189. [2] Mazurkiewicz, P. (2023, 5 czerwca). Cydr wraca na stoły w wielkim stylu. Rzeczpospolita. https://www.rp.pl/przemysl-spozywczy/art38568241-cydr-wraca-na-stoly-w-wielkim-stylu [dostęp: 13.07.2023] [3] Cydr Lubelski - prosto z jabłka. (2023). Ambra S.A. https://www. ambra.com.pl/marki-i-konsumenci/swiat- naszych-marek/ cydr-lubelski/ [dostęp: 13.07.2023] [4] Jin, Y. H., Hong, J. H., Lee, J. H., Yoon, H., Pawluk, A. M., Yun, S. J., & Mah, J. H. (2021). Lactic acid fermented green tea with Levilactobacillus brevis capable of producing γ-aminobutyric acid. Fermentation, 7(3), 110. [5] Nyhan, L. M., Lynch, K. M., Sahin, A. W., & Arendt, E. K. (2022). Advances in kombucha tea fermentation: A review. Applied Microbiology, 2(1), 73-103. [6] Costa, M. A. D. C., Vilela, D. L. D. S., Fraiz, G. M., Lopes, I. L., Coelho, A. I. M., Castro, L. C. V., & Martin, J. G. P. (2023). Effect of kombucha intake on the gut microbiota and obesity-related comorbidities: A systematic review. Critical reviews in food science and nutrition, 63(19), 3851-3866. [7] Guzińska, N., Kordialik-Bogacka E., (2023). „Innowacje w sektorze bezalkoholowych napojów fermentowanych”, PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY (Vol. 1, Issue 2, pp. 36- 38). SIGMA-NOT Publishing House, sp. z.o.o. [8] Łódź: naukowcy pracują nad innowacyjną technologią produkcji kombuchy. (2021). KopalniaWiedzy.pl. https://kopalniawiedzy. pl/kombucha-napoj-wlasciwosci-prozdrowotne-symbiotycznekultury- mikroorganizmow-Politechnika-Lodzka,33834 [dostęp: 15.08.2023] [9] Dahiya, D., & Nigam, P. S. (2023). Therapeutic and Dietary Support for Gastrointestinal Tract Using Kefir as a Nutraceutical Beverage: Dairy-Milk-Based or Plant-Sourced Kefir Probiotic Products for Vegan and Lactose- Intolerant Populations. Fermentation, 9(4), 388. [10] Górka, M. (2023) Nowe trendy czy klasyka? HURT & DETAL Nr 01/203, 50-58. [11] Aydar, E. F., Tutuncu, S., & Ozcelik, B. (2020). Plant-based milk substitutes: Bioactive compounds, conventional and novel processes, bioavailability studies, and health effects. Journal of Functional Foods, 70, 103975. [12] Górska J., 2022. “Kefir: Czy moda na kefir trwa?” Forum Mleczarskie Handel 4/2022 (112), [13] Dairy Alternatives Market: Trends, Opportunities, Challenges. (2023). MarketsandMarkets. https://www.marketsandmarkets.com/Market-Reports/dairy-alternatives-market-677.html [dostęp: 14.07.2023] [14] Trwają prace nad wyższą jakością żywności wegańskiej. (2023). www.portalspozywczy.pl. https://www.portalspozywczy.pl/zywnosc-roslinna/wiadomosci/trwaja-prace-nad- -wyzsza-jakoscia-zywnosci- weganskiej,218209.html [dostęp: 24.08.2023] [15] Światło Roślinny SuperFood. (2023). Światło. https://swiatlo- -sklep.pl/kokofir-300-ml [dostęp: 14.07.2023]
Open Access
Zeszyt
2024-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH