Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 8
Chłodzenie żywności – zastosowanie suchego lodu
Refrigeration of Foodstuffs – The Use of Dry Ice
10.15199/65.2021.8.4
Iwona Chwastowska-Siwiecka
nr katalogowy: 133091
10.15199/65.2021.8.4
Streszczenie
Głównym parametrem określającym mikroklimat w otoczeniu produktów spożywczych jest temperatura. W celu ograniczenia zmian jakości żywności, zasadnicze znaczenie ma dobór odpowiedniego czynnika chłodniczego oraz urządzeń do wychładzania w całym łańcuchu chłodniczym. Suchy lód zapewnia szybkie i bezpieczne chłodzenie oraz umożliwia zachowanie naturalnych właściwości produktu. Dodatkowo działa bakteriostatycznie, nie wpływa na zmiany profilu smakowo-zapachowego przechowywanej i transportowanej żywności. Stosowany jest w firmach cateringowych, w przemyśle mięsnym, mleczarskim, piekarskim, farmaceutycznym oraz w laboratoriach, głównie jako środek chłodzący. Bardzo ważnym aspektem jest również fakt, że suchy lód jest produktem naturalnym, bezpiecznym dla środowiska, niepalnym i nietoksycznym. Z powodzeniem może być stosowany tam, gdzie istnieje potrzeba utrzymania niskiej temperatury.
Abstract
The main parameter determining the microclimate around food products is temperature. In order to limit of food quality changes, it is essential to choose the right refrigerant and cooling equipment throughout the chilling chain. Dry ice provides fast and safe cooling and enables preservation of natural product properties. Additionally, it has bacteriostatic effect and doesn’t influence on changes of taste and smell profile of stored and transported food. It is used in catering companies, meat, dairy, bakery, pharmaceutical industries and in laboratories, mainly as a cooling medium. Another very important aspect is the fact that dry ice is a natural, environmentally safe, non-flammable and non-toxic product. It can be successfully used where there is a need to maintain low temperatures.
Słowa kluczowe
chłodzenie żywności
suchy lód
obszary zastosowania
przechowywanie suchego lodu
Keywords
food refrigeration
dry ice
application areas
storage of dry ice
Bibliografia
[1] Brochowski L. 1995. „Technologia przetwórstwa mięsnego”. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Wyd. XI, Warszawa. [2] Calm J.M., D.A. Didion. 2002a. „Zagadnienia doboru czynników chłodniczych w przeszłości, obecnie i w przyszłości”. Część 1. Technika Chłodnicza i Klimatyzacyjna 11 : 424-431. [3] Calm J.M., D.A. Didion. 2002b. “Zagadnienia doboru czynników chłodniczych w przeszłości, obecnie i w przyszłości”. Część 2. Technika Chłodnicza i Klimatyzacyjna 12 : 472-479. [4] Chojnowski W., H. Nowak, M. Baranowska. 2013. „Nowoczesne rozwiązania poprawiające higienę w zakładach mleczarskich. Część 1. Mycie oraz monitoring higieny”. Nauki Inżynierskie i Technologie 1 (8) : 9-16. [5] Dyrektywa Komisji 2002/82/WE z dnia 15 października 2002 r. zmieniająca dyrektywę 96/77/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dla dodatków do środków spożywczych innych niż barwniki i substancje słodzące (Dz.U. L 292/1 z 28.10.2002). [6] Jastrzębski W. 1991. „Technologia chłodnicza żywności”. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Wyd. I., Warszawa. [7] Jean D.S., D.J. Lee, C.Y. Chang. 2001. “Direct sludge freezing using dry ice”. Advances in Environmental Research 5 (2) : 145-150. [8] Kondratowicz J., I. Chwastowska. 2005. Sychy lód – główne obszary zastosowania w transporcie i przemyśle chłodniczym. Chłodnictwo 4 : 33-37. [9] Kwaśniowski S. 1997. „Pojazdy izotermiczne. Odmiany i wymagania”. Chłodnictwo 10 : 11-15. [10] Lis M. 2003. „Transport chłodniczy”. Ogólnopolski Informator Masarski 3 (91) : 128-132. [11] Markowska J., E. Polak, I. Kasprzyk. 2014. „Technologie chłodzenia i mrożenia w przetwórstwie żywności”. Przemysł Spożywczy 9 : 10-15. [12] Materiały informacyjne firmy AGA Gaz Sp. z o.o. 1996. Mrożenie a jakość żywności. Urządzenia do zamrażania i chłodzenia. [13] Materiały informacyjne firmy Praxair. 1993. Rozwiązania dla przemysłu rybnego. [14] Materiały informacyjne firmy Praxair. 1996. Czyszczenie suchym lodem. [15] Nowicka E., A. Machnicka 2013. „Higienizacja osadu nadmiernego suchym lodem”. Procedings of ECOpole 7 (2) : 673-678. [16] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 kwietnia 2011 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie specyfikacji i kryteriów czystości substancji dodatkowych. (Dz. U. z 2011 r. Nr 91, poz. 526). [17] Sienko M.J., R.A. Plane. 1996. „Chemia podstawy i zastosowania”. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Wyd. IV, Warszawa. [18] Stachowicz M. 2007. „Suchy lód-wydajny i łatwy w stosowaniu środek chłodniczy”. Przemysł Spożywczy 4 : 23. [19] Trotter V. 1992. „CO2 bunker snowing in transportation refrigeration”. CO2 Technology Seminar. Arlington Heights, September 21-24. [20] Wagner J. 1957. „Z dziejów chłodnictwa”. Kwartalnik Historii Nauki i Techniki 2/3: 553-576. [21] Witkowski A. 2006. „Technologia czyszczenia suchym lodem Cold Jet”. Przemysł Spożywczy 1 : 21. [22] https://www.praxairusa.com/dry-ice [dostęp: 16.05.2021]. [23] https://docplayer.pl/13939470-Suchy-lod-produkt-o-wszechstronnym-zastosowaniu-produkt-o-wszechstronnym-zastosowaniu.html (Materiały informacyjne firmy Linde Gaz Polska Sp. z o.o.) [dostęp: 05.06.2021]. [24] https://www.suchylod.net/gastronomia-i-catering [dostęp: 31.05.2021]. [25] https://przewodnik-gastronomiczny.pl/suchy-lod-w-gastronomii-jak-powstaje-i-do-czego-jest-wykorzystywany/ [dostęp: 31.05.2021]. [26] https://www.coldjet.com/pl/produkcja-suchego-lodu/zastosowania/chlodzenie-procesu-przetwarzania-zywnosci/ [dostęp: 10.06.2021]. [27] http://www.sinocean.ltd/product.html [dostęp: 20.05.2021].
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-8 , nr katalogowy 133091
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2021-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH