Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 10
Roślinne substytuty produktów mlecznych najczęściej dostępne na rynku krajowym
Plant Substitutes for Dairy Products Most Commonly Available on the National Market
10.15199/65.2019.10.7
Magdalena Stobiecka
Joanna Wajs
nr katalogowy: 123072
10.15199/65.2019.10.7
Streszczenie
Rynek substytutów mleka wyprodukowanych na bazie roślin w ostatnich latach bardziej się rozwija. Wynika to z potrzeby zastąpienia w diecie produktów mlecznych lub zawierających składniki mleka (z powodu nietolerancji laktozy lub alergii na białka mleka), albo też jest to świadomy wybór stylu życia. Celem pracy było omówienie roślinnych substytutów produktów mlecznych dostępnych na rynku, głównie napojów roślinnych, ale także lodów bezmlecznych. Dokonano charakterystyki wartości odżywczej wybranych napojów dostępnych na rynku, jak również ich oceny sensorycznej. Stwierdzono, że wartość odżywcza substytutów różni się, co zależy nie tylko od wartości odżywczej surowca, ale także od procesu produkcyjnego. Świadomość konsumencka w tym zakresie jest szczególnie ważna, gdy substytuty pochodzenia roślinnego są wykorzystywane do pełnego zastąpienia mleka krowiego w diecie.
Abstract
The market for milk substitutes based on plants has been growing in recent years. It results from the need to replace dairy products or milk components in the diet due to lactose intolerance or milk protein allergies, or it is a conscious lifestyle choice. The aim of the paper was to discuss plant substitutes of dairy products available on the market, mainly vegetable drinks, but also dairy-free ice cream. Characterization of the nutritional value of selected beverages available on the market as well as their sensory assessment was made. It was found that the nutritional value of each type of substitute depends not only on the nutritional value of the raw material but also on the production process. Consumer awareness in this area is particularly crucial when plant substitutes are used to fully replace cow milk in the diet.
Słowa kluczowe
mleko
alternatywa mleka
napoje roślinne
lody bezmleczne
Keywords
milk
milk alternative
plant drinks
dairy- -free ice cream
Bibliografia
[1] Bridges M. 2018. "Moo-ove over, cow’s milk: The rise of plant-based dairy alternatives. Practical Gastroenterology". Nutrition Issues in Gastroenterology, C. R. Parrish (Ed.), Series 171 : 20-27. [2] Brzóska F., B. Śliwiński, M. Pietras. 2018. "Zawartość wapnia w mleku spożywczym UHT w Polsce". Wiadomości Zootechniczne LVI (2) : 73-78. [3] Das G., J.M Maria. 2017. "Nutrient profile of fermented oats". International Journal of Food Science and Nutrition 2 (4) : 69-71. [4] Deswal A., N.S. Deora, H.N. Mishra. 2014. "Effect of Concentration and Temperature on the Rheological Properties of Oat Milk". Food and Bioprocess Technology 7 : 2451-2459. [5] Hoffmann M., E. Kostyra. 2015. "Jakość sensoryczna i wartość odżywcza wegańskich substytutów mleka krowiego". Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 1 : 52-57. [6] House J.D., K. Hill, J. Neufeld, A. Franczyk, M.G. Nosworthy. 2019. "Determination of the protein quality of almonds (Prunus dulcis L.) as assessed by in vitro and in vivo methodologies". Food Science & Nutrition 7 : 2932-2938. [7] Hozyasz K.K., M. Słowik. 2013. "Mleka inne niż ogólnodostępne krowie - argumenty za i przeciw". Przegląd Gastroenterologiczny 8 (2) : 98-107. [8] Immerstrand T. 2010. "Cholesterol-lowering properties of oats: Effects of processing and the role of oat components". Division of Applied Nutrition and Food Chemistry 4 : 1-47. [9] Jaworska G., A. Olczak. 2010. "Napoje bezalkoholowe - nowe tendencje w produkcji". Przemysł Spożywczy 7-8 (64) : 36-40. [10] Jeske S., E. Zannini, E.K. Arendt. 2017. "Evaluation of physicochemical and glycaemic properties of commercial plant-based milk substitutes". Plant Foods for Human Nutrition 72 (1) : 26-33. [11] Jessa J., K.K. Hozyasz. 2015. "Wartość zdrowotna produktów kokosowych". Pediatria Polska 90 (5) : 415-423. [12] Kuchekar D.D., S.G. Narwade, S.V. Gaikwad. 2019. "Sensory evaluation and production cost of almond milk shake". International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences 8 (1) : 2319-7706. [13] Mäkinen O.E., T. Uniacke-Lowe, J.M. O’Mahony, E.K. Arendt. 2015. "Physicochemical and acid gelation properties of commercial UHT-treated plant-based milk substitutes and lactose free bovine milk". Food Chemistry 168 : 630-638. [14] Ochoa-Velasco C.E., M. Cruz-González, J.A. Guerrero-Beltrán. 2014. "Ultraviolet-C light inactivation of Escherichia coli and Salmonella typhimurium in coconut (Cocos nucifera L.) milk". Innovative Food Science and Emerging Technologies 26 : 199-204. [15] Pal A., M. Lobo, F. Khanum. 2013. "Extraction, purification and thermodynamic characterization of almond (Amygdalus communis) ß-galactosidase for the preparation of delactosed milk". Food Technology and Biotechnology 51 (1) : 53-61. [16] Pałka A. 2019. "Evaluation of the quality of vegan ice cream made on the basis of vegetable drinks". Conference materials, Poznan University of Economics and Business, 15th International Commodity Science Conference, 10th-13th June 2019, Dolsk, 21. [17] Polak E., J. Markowska. 2016. "Białka w lodach". Przemysł Spożywczy 4 (70) : 16-18. [18] Reche M., C. Pascual, A. Fiandor, I. Polanco, M. Rivero-Urgell, R. Chifre, S. Johnston, M. Martı´n-Esteban. 2010. "The effect of a partially hydrolysed formula based on rice protein in the treatment of infants with cow’s milk protein allergy". Pediatric Allergy and Immunology 21 : 577-585. [19] Rizzo, G., L. Baroni. 2018. "Soy, soy foods and their role in vegetarian diets". Nutrients 10 (1) : 43. [20] Saikhwan P., S. Thongchan, N. Jumwan, P. Thungsiabyuan, J. Sakdanuphap, S. Boonsom, P. Kraitong, P. Danwanichakul. 2015. "Cleaning studies of coconut milk foulants formed during heat treatment process". Food and Bioproducts Processing 93 : 166-175. [21] Scott K.J., Bishop D.R. 2007. "Nutrient content of milk and milk products: vitamins of the B complex and vitamin C in retail market milk and milk products". International Journal of Dairy Technology 39 (1) : 32-35. [22] Sethi S., S.K. Tyagi, R.K. Anurag. 2016. "Plant-based milk alternatives an emerging segment of functional beverages: a review". Journal of Food Science and Technology 53 (9) : 3408-3423. [23] Tan T.C., L.C. Cheng, R. Bhat, G. Rusul, A.M. Easa. 2014. "Composition, physicochemical properties and thermal inactivation kinetics of polyphenol oxidase and peroxidase from coconut (Cocos nucifera) water obtained from immature, mature and overly-mature coconut". Food Chemistry 142 : 121-128. [24] Tinchan P., Y. Lorjaroenphon, K.R. Cadwallader, S. Chaiseri. 2015. "Changes in the profile of volatiles of canned coconut milk during storage". Journal of Food Science 1 (80) : 49-54. [25] Trząskowska M. 2013. "Probiotyki w produktach pochodzenia roślinnego". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4 (89) : 5-20. [26] Tzifi F., V. Grammentiatis, M. Papadopoulos. 2014. "Soy- and rice formula and infant to cow’s milk". Endocrine, Metabolic & Immune Disorders - Drug Targets 14 : 38-46. [27] Vanga S., V. Raghavan. 2018. "How well do plan based alternatives fare nutritionally compared to cow’s milk?". Journal of Food Science and Technology 55 (1) : 10-20. [28] www. portal spożywczy.pl [29] Zaręba D. 2010. "Stabilność aromatu fermentowanego mleka sojowego w czasie chłodniczego przechowywania". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 5 (72) : 123-135. [30] Ziarno M., D. Zaręba. 2016. "Alternatywa dla mleka: Napoje roślinne a mleko". Forum Mleczarskie Biznes 1 (23).
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 123072 "Roślinne substytuty produ..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2019-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-10
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH