Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
ODZIEŻ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 7
Innowacje w produkcji mleka – studium przypadku grupy producenckiej
Innovations In Milk Production – A Case Study Of a Producer Group
10.15199/65.2021.7.6
Paulina Luiza Wiza
Wojciech Styburski
Alina Nowotarska
Klaudia Spych
nr katalogowy: 132714
10.15199/65.2021.7.6
Streszczenie
Celem opracowania była analiza efektów wdrażania procesów innowacyjnych prowadzona na przykładzie jednej grupy producenckiej z powiatu krotoszyńskiego. Prezentowane działania miały charakter innowacji organizacyjnej i zmierzały do poprawy funkcjonowania gospodarstw zrzeszonych w grupie producentów mleka w warunkach rosnącej konkurencji oraz malejącej opłacalności produkcji rolniczej. Grupy producentów mleka stanowią około 7,5% wszystkich zarejestrowanych grup producentów w Polsce, przy czym najwięcej z nich funkcjonuje w województwie wielkopolskim. Współdziałanie stanowi jedną z dróg poprawy wyników finansowych, co było możliwe dzięki wprowadzaniu skoordynowanych działań na rzecz m.in. eliminacji problemów zdrowotnych poprzez zastosowanie programu profilaktyki/leczenia i bioasekuracji, (zakładających takie działania jak: analiza krwi zwierząt, zmniejszenie ilości antybiotyków oraz zmiany żywieniowe). Działania zrealizowane przez grupę Drzęczewo w obszarze zdrowia spowodowały ograniczenie występowania stanów zapalnych, a w efekcie ograniczenie zużycia antybiotyków. Hodowcy poprzez unowocześnienie specjalizacji zwiększyli efektywność produkcji na poziomie gospodarstwa oraz średnią wydajność produkcji od krowy. Ustabilizowali także osiągany poziom dochodów z produkcji mleka.
Abstract
The aim of the study was to analyze the effects of implementing innovative processes, based on the example of a selected producer group from the Krotoszyn district. The presented activities were an organizational innovation and were aimed at improving the functioning of farms associated in the group of milk producers in the conditions of increasing competition and decreasing profitability of agricultural production in general. The group of milk producers represent approximately 7.5% of all registered producer groups in Poland, the majority of which operating in the Wielkopolska Region. It was emphasized that cooperation is a possible way to improve financial results, which was possible thanks to the implementation of coordinated actions for, inter alia, elimination of health problems through the use of a prevention / treatment and biosecurity program (assuming such activities as: animal blood analysis, reducing the amount of antibiotics and nutritional changes). Activities carried out by the Drzęczewo group in the area of health reduced the occurrence of inflammations and, as a result, the use of antibiotics. By increasing specialization, breeders increased production efficiency at the farm level and the average production efficiency per cow. They also stabilized the achieved level of income from milk production.
Słowa kluczowe
grupy producentów rolnych
innowacje
produkcja mleka
rynek mleka
Keywords
groups of agricultural producers
innovations
milk production
milk market
Bibliografia
[1] Borecka A., A, Szumiec, E .Sowula-Skrzyńska. 2012. „Opłacalność produkcji mleka w gospodarstwach funkcjonujących w ramach grupy producentów rolnych”. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu 14 (1) : 66. [2] Bórawski P., M. Kowalska. 2017. „Zmiany w produkcji i konsumpcji mleka i produktów mleczarskich w Polsce na tle UE”. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego 17(32) (3) : 17-28. DOI: 10.22630/PRS.2017.17.3.49 [3] Brodzińska K. 2009. „Dynamika powstawania i zakres działalności grup producentów rolnych w Polsce”. W Rozwój przedsiębiorczości i zespołowej działalności gospodarczej w rolnictwie w świetle integracji z Unią Europejską, Bydgoszcz: Wydawnictwo Uczelniane Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego. [4] Cieślik J. 2010. „Produkcja i przetwórstwo mleka w regionie o rozdrobnionym rolnictwie (studium na przykładzie Małopolski)”. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie 468 (345) : 1-261. [5] Czakowski D. 2013. „Rynek mleka przed i po akcesji Polski do Unii Europejskiej: kierunki zmian”. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu 15 (4) : 94-99. [6] Firlej K. 2006. „Uwarunkowania i tendencje rozwoju agrobiznesu w Polsce i Unii Europejskiej”. W Koncepcje i narzędzia zarządzania strategicznego, 213-224. Szkoła Główna Handlowa w Warszawie – Oficyna Wydawnicza. [7] Grębowiec M. 2015. „Efekty ekonomiczno-społeczne zrzeszania się rodzinnych gospodarstw rolnych”. W Ekonomiczne i prawne mechanizmy wspierania i ochrony rolnictwa rodzinnego, 97. Agrotec Polska sp. z o.o., Warszawa. [8] Grupy producenckie: razem po sukces. 2014. Biuletyn Informacyjny, MRiRW, ARiMR, nr 5, 41. [9] Hamulczuk M., S. Stańko 2009. „Ekonomiczne skutki likwidacji kwot mlecznych w Unii Europejskiej – wyniki symulacji z wykorzystaniem modelu Agmemod”. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej 4 : 11-13. [10] Józwiak W. 2013. „Polskie rolnictwo i gospodarstwa rolne w pierwszej i drugiej dekadzie XXI wieku (2), Program Wieloletni 2011-2014”. IERIGŻ-PIB, nr 87, Warszawa, 48. [11] Komorowska D. 2006. „Koncentracja produkcji mleka w Polsce”. Zeszyty Naukowe SGGW – Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej 61 : 159-167. [12] Kowalski S. 2012. „Wybrane aspekty funkcjonowania rynku mleka w Polsce”. Zeszyty Naukowe PWSZ w Płocku. Nauki Ekonomiczne 16 : 99-108. [13] Malysz, J. 1998. „Procesy integracyjne w agrobiznesie”. Wieś i Rolnictwo 2 : 19-44. [14] Malysz, J. 2001. „Rozwój agrobiznesu a procesy integracyjne. (Cz. I)”. Wieś i Rolnictwo 4 : 65-84 [15] Organizowanie się gospodarcze polskich rolników po 1990 roku, stan na 31.12.2009 r. [16] Parzonko A. 2013. Globalne i lokalne uwarunkowania rozwoju produkcji mleka. Warszawa: Wydawnictw SGGW. [17] Projekt Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020 (PROW 2014-2020) z dnia 7 kwietnia 2014 r. 2014: MRiRW, www. minrol.gov.pl, dostęp 13.03.2021 r. [18] Rasz H. 2009. „Rynek mleka w latach 2004-2009”. Biuro Analiz Sejmowych (BAS) 16 (24) : 1-14. [19] Rynek mleka – stan i perspektywy. 1999-2020: Analizy Rynkowe. nr 16-59, IERiGŻ-PIB, Warszawa. [20] Roman M. 2017. Uwarunkowania i kierunki zmian warunkowania i kierunki zmian zasięgu geograficznegorynku mleka surowego w Polsce. Warszawa: Wydawnictwo SGGW. [21] System Informacji Zarządczej ARiMR, www.arimr.gov.pl [dostęp 13.03.2021]. [22] Szajner P. 2020. „Rynek mleka - stan i perspektywy”. Analizy Rynkowe. nr 59, IERiGŻ-PIB, Warszawa. s. 1-48. [23] Sznajder M. 1999. Ekonomia mleczarstwa. Poznań: Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. A. Cieszkowskiego. [24] Śmigielska D. 2021. „Rynek mleka I/2021”. Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka, Warszawa. [25] Trajer M., M.A. Trajer. 2015. „Grupy producentów rolnych jako forma przedsiębiorczości zespołowej rolników”. Turystyka i Rozwój Regionalny 4 : 129-143. [26] Trajer M., K. Krzyzanowska 2014. „Tendencje zmian na rynku mleka i możliwości współdziałania rolników w grupach producentów”. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu 16 (4) : 328-334. [27] Wiatrak A. 2015. „Grupy producenckie jako forma więzi w agrobiznesie”. Problemy Zarządzania 13/1 (1) : 182-196. [28] Ziętara W. 2006. „Stan i kierunki zmian w produkcji mleka w Polsce”. Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G, Ekonomika Rolnictwa 93 (1) : 7-14. [29] Ziętara W. 2012. „Organizacja i ekonomika produkcji mleka w Polsce, dotychczasowe tendencje i kierunki zmian”. Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G, Ekonomika Rolnictwa 99 (1) : 43-57. [30] https://ekrowa.pl/wiedza/praktyczne-aspekty-zwalczania-ibr-ipv-w-oparciu-o-doswiadczenia-terenowe-czesc-1, [dostęp 19.03.2021]. [31] https://ekrowa.pl/wiedza/praktyczne-aspekty-zwalczania-bvd-md, [dostęp 19.03.2021]. [32] https://ekrowa.pl/wiedza/bvd-dlaczego-zwalczanie-choroby-czesto-konczy-sie-niepowodzeniem, [dostęp 19.03.2021].
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-7 , nr katalogowy 132714
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2021-7
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-7
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH