Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 11
Rola środowiskowych szczepów bakterii fermentacji mlekowej w wyrobach mlecznych z produkcji w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego
The role of environmental strains of lactic acid bacteria in dairy products from RHD production
10.15199/65.2024.11.3
Nikola Maciejewska
Anna Szosland-Fałtyn
Beata Bartodziejska
nr katalogowy: 151417
10.15199/65.2024.11.3
Streszczenie
Produkcja żywności w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego, odbywająca się zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju, to sztuka łącząca tradycję z pasją, mająca na celu dostarczenie konsumentom wyjątkowych doświadczeń smakowych oraz niskoprzetworzonych produktów. Dlatego nie powinno dziwić rosnące zainteresowanie naturalnymi produktami fermentowanymi, zwłaszcza w kontekście popularnego trendu spożycia przetworzonej żywności oraz związanych z tym negatywnych konsekwencji zdrowotnych. W Polsce, wraz z rozwojem Rolniczego Handlu Detalicznego, dostępność naturalnych produktów wytwarzanych zgodnie z tradycyjnymi recepturami znacząco wzrasta, co sprawia, że produkty te coraz częściej goszczą w naszej diecie. W artykule omówiono rolę naturalnych izolatów środowiskowych bakterii fermentacji mlekowej obecnych w wyrobach mlecznych z produkcji w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego wraz z przybliżeniem znaczenia mikrobioty jelitowej na zdrowie gospodarza i wpływu diety oraz obszaru zamieszkania na adaptację mikrobioty jelitowej
Abstract
Food production in the Agricultural Retail Trade, carried out in accordance with the principles of sustainable development, is an art combining tradition with passion, aimed at providing consumers with exceptional taste experiences and minimally processed products. Therefore, it should not be surprising that there is a growing interest in natural fermented products, which has been observed in recent years and is a very desirable phenomenon, especially in the context of the popular trend of consuming processed food and the associated negative health consequences. In Poland, with the development of the Agricultural Retail Trade, the availability of natural products manufactured according to traditional recipes is significantly increasing, which makes these products more and more common in our diet. This article discusses the role of natural environmental isolates of lactic acid bacteria present in dairy products from production in the Agricultural Retail Trade, together with an approximation of the importance of the intestinal microbiota on the health of the host and the impact of diet and area of residence on the adaptation of the intestinal microbiota.
Słowa kluczowe
drobnoustroje środowiskowe
bakterie fermentacji mlekowej
mleczne produkty fermentowane
Rolniczy Handel Detaliczny
Keywords
environmental microorganisms
lactic acid bacteria
fermented milk products
Agricultural Retail Trade
Bibliografia
[1] Baquero F. , T. M. Coque, J. C. Galán , J. L. Martinez. 2021. The origin of niches and species in the bacterial world. Frontiers in Microbiology 12. [2] Brodziak A., J. Krol. 2016. Mleczne napoje fermentowane – właściwości prozdrowotne. Przemysł Spożywczy 70(10): 22-28. [3] Clemente-Suárez V. J., A.I. Beltrán-Velasco, L. Redondo-Flórez, A. Martín-Rodríguez, J. Francisco Tornero-Aguilera. 2023. Global impacts of western diet and its effects on metabolism and health: A narrative review. Nutrients 15 (12): 2749. [4] García-Burgos M., J. Moreno-Fernández, M.J.M. Alférez, J. Díaz-Castro, I. López-Aliaga. 2020. New perspectives in fermented dairy products and their health relevance. Journal of Functional Foods 72: 104059. [5] Gibbons J.G., D.C. Rinker. 2015. The genomics of microbial domestication in the fermented food environment. Curr Opin Genet Dev 35: 1-8. [6] Główny Inspektorat Weterynarii [https://www.wetgiw.gov.pl/publikacje/rrw-sprawozdawczoscstatystyczna, dostęp 27.10.2024] [7] Główny Urząd Statystyczny [https://bdl.stat.gov.pl/bdl/dane/podgrup/wymiary, dostęp 27.10.2024] [8] Gov.pl [https://www.gov.pl/web/rolnictwo/rolniczy-handel-detaliczny-informacje-podstawowe, dostęp 27.10.2024] [9] Hill D., I. Sugrue, E. Arendt, C. Hill, C. Stanton, R.P. Ross. 2017. Recent advances in microbial fermentation for dairy and health. F1000Res 26, 6: 751. [10] Kalliomäki M., S. Salminen, H. Arvilommi, P. Kero, P. Koskinen, E. Isolauri. 2001. Probiotics in primary prevention of atopic disease: a randomised placebo-controlled trial. Lancet 357 (9262): 1076-1079. [11] Kalliomäki M., S. Salminen, T. Poussa, E. Isolauri. 2007. Probiotics during the first 7 years of life: a cumulative risk reduction of eczema in a randomized, placebo-controlled trial J. Allergy Clin. Immunol. 119 (4): 1019-1021. [12] Kalliomäki M., S. Salminen, T. Poussa, H. Arvilommi, E. Isolauri. 2003. Probiotics and prevention of atopic disease: 4-year follow-up of a randomised placebo-controlled trial. Lancet 361 (9372): 1869-1871. [13] Kocon P. 2020. Funkcjonowanie rolniczego handlu detalicznego w Polsce. [https://fundacjardhub.pl/ wp-content/uploads/2022/05/Funkcjonowanie-rolniczego-handlu-detalicznego-Pawel-Kocon-dopublikacji1. pdf 31.10.2024, dostęp 30.10.2024] [14] Kopp M. V., I. Hennemuth, A.Heinzmann, R. Urbanek. 2008. Randomized, double-blind, placebocontrolled trial of probiotics for primary prevention: no clinical effects of Lactobacillus GG supplementation. Pediatrics 121: 850-856. [15] Kumar A., J. Pramanik, N. Goyal, D. Chauhan, B.S. Sivamaruthi, B.G. Prajapati, C. Chaiyasut. 2023. Gut microbiota in anxiety and depression: unveiling the relationships and management options. Pharmaceuticals 16 (4): 565. [16] L as Heras V., S. Melgar, J. MacSharry, C.G. M. Gahan. 2022. The influence of the western diet on microbiota and gastrointestinal immunity. Annual Review of Food Science and Technology 13: 489-512. [17] L eeuwendaal N.K., C. Stanton, P.W. O’Toole, T.P. Beresford. 2022. Fermented foods, health and the gut microbiome. Nutrients 14 (7): 1527. [18] L i H., J. Zhu, Y. Xiao, S. Zhang, Y. Sun, Z. Liu, C. Chu, X.Hu and J. Yi. 2023. Biodiversity of lactic acid bacteria in traditional fermented foods in Yunnan Province, China and comparative genomics of Lactobacillus plantarum. Fermentation 9, 4: 402. [19] L u J., L. Zhang, H. Zhang, Y. Chen, J. Zhao, W. Chen, W. Lu, M. Li. 2023. Population-level variation in gut bifidobacterial composition and association with geography, age, ethnicity, and staple food. npj Biofilms Microbiomes 9, 98. [20] M aciejewska N., A. Szosland-Fałtyn, B. Bartodziejska. 2023. Przeżywalność środowiskowych Bifidobacterium spp. oraz bakterii fermentacji mlekowej w serach twarogowych wyprodukowanych z użyciem kultury środowiskowej. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 2 (135): 109-121. [21] M alczewska K., J. Kopczyńska, O. Kostiuchenko, J. Żylińska-Urban, M. Kowalczyk. 2023. Tradycyjne i nowe kierunki wykorzystania probiotyków. Przemysł Spożywczy 7(5): 28-31. [22] M arco M. L., D. Heeney, S. Binda, C. J. Cifelli, P. D Cotter, B. Foligné, M. Gänzle, R. Kort, G. Pasin, A. Pihlanto, E. J. Smid, R. Hutkins. 2017. Health benefits of fermented foods: microbiota and beyond. Current Opinion in Biotechnology 44: 94-102. [23] P apadimitriou K., B. Pot, E. Tsakalidou. 2015. How microbes adapt to a diversity of food niches. Current Opinion in Food Science 2: 29-35. [24] P asolli E., De Filippis F., Mauriello I. E., Cumbo F., Walsh A. M., Leech J,. Cotter P. D., Segata N., Ercolini D . 2020. Large-scale genome-wide analysis links lactic acid bacteria from food with the gut microbiome. Nat Commun 11, 2610. [25] Rautava S., M. Kalliomäki, E. Isolauri. 2002. Probiotics during pregnancy and breast-feeding might confer immunomodulatory protection against atopic disease in the infant. J. Allergy Clin. Immunol. 109 (1): 119-21. [26] Śmigielska N., A. Szosland-Fałtyn, B. Bartodziejska. 2022. Wpływ startowej kultury komercyjnej i środowiskowej na jakość serów podpuszczkowych niedojrzewających wytwarzanych z krowiego niepasteryzowanego mleka. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 3 (132): 71-84. [27] Tsai Y.T., P.C. Cheng, T.M. Pan. 2014. Anti-obesity effects of gut microbiota are associated with lactic acid bacteria. Appl Microbiol Biotechnol 98: 1-10.
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2024-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
38.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2024-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH