Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
POLISH TECHNICAL REVIEW 2023-4
MODERN TECHNICAL AND TECHNOLOGICAL SOLUTIONS EMPLOYED IN MILK PRODUCTION
Kinga BOREK
Andrzej BORUSIEWICZ
Klara PIOTROWSKA
Anna RYGAŁO-GALEWSKA
nr katalogowy: 146682
10.15199/180.2023.4.3
agriculture
cattle
housing systems
feeding systems
milking systems
modern solutions
rolnictwo
bydło
systemy utrzymania
systemy karmienia
systemy doju
nowoczesne rozwiązania
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-1
AUTOMATION OF DAIRY COW FEEDING AS THE METHOD FOR REDUCTION OF GREENHOUSE GAS EMISSION, ORIGINATING IN ANIMAL PRODUCTION
Kamil SIATKA
nr katalogowy: 137156
10.15199/180.2022.1.1
automatic feeding
cow
greenhouse gas
animal production
milk
automatyczne żywienie
krowa
gazy cieplarniane
produkcja zwierzęca
mleko
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-1
AUTOMATION OF DAIRY COW FEEDING AS THE METHOD FOR REDUCTION OF GREENHOUSE GAS EMISSION, ORIGINATING IN ANIMAL PRODUCTION
Kamil SIATKA
nr katalogowy: 137156
10.15199/180.2022.1.1
automatic feeding
cow
greenhouse gas
animal production
milk
automatyczne żywienie
krowa
gazy cieplarniane
produkcja zwierzęca
mleko
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-1
AUTOMATION OF DAIRY COW FEEDING AS THE METHOD FOR REDUCTION OF GREENHOUSE GAS EMISSION, ORIGINATING IN ANIMAL PRODUCTION
Kamil SIATKA
nr katalogowy: 137156
10.15199/180.2022.1.1
automatic feeding
cow
greenhouse gas
animal production
milk
automatyczne żywienie
krowa
gazy cieplarniane
produkcja zwierzęca
mleko
POLISH TECHNICAL REVIEW 2022-1
AUTOMATION OF DAIRY COW FEEDING AS THE METHOD FOR REDUCTION OF GREENHOUSE GAS EMISSION, ORIGINATING IN ANIMAL PRODUCTION
Kamil SIATKA
nr katalogowy: 137156
10.15199/180.2022.1.1
automatic feeding
cow
greenhouse gas
animal production
milk
automatyczne żywienie
krowa
gazy cieplarniane
produkcja zwierzęca
mleko
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-11
Zastosowanie recyklingu materiałowego w produkcji wypełnień aktywnych i określenie ich skuteczności podczas beztlenowego oczyszczania ścieków mleczarskich
Marcin Zieliński
Joanna Kazimierowicz
Marcin Dębowski
nr katalogowy: 140561
10.15199/17.2022.11.6
ścieki mleczarskie
reaktory beztlenowe
wypełnienia aktywne
fermentacja metanowa
usuwanie fosforu
biogaz
dairy wastewater
anaerobic reactors
active fillings
methane fermentation
phosphorus removal
biogas
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-11
Zastosowanie recyklingu materiałowego w produkcji wypełnień aktywnych i określenie ich skuteczności podczas beztlenowego oczyszczania ścieków mleczarskich
Marcin Zieliński
Joanna Kazimierowicz
Marcin Dębowski
nr katalogowy: 140561
10.15199/17.2022.11.6
ścieki mleczarskie
reaktory beztlenowe
wypełnienia aktywne
fermentacja metanowa
usuwanie fosforu
biogaz
dairy wastewater
anaerobic reactors
active fillings
methane fermentation
phosphorus removal
biogas
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-11
Zastosowanie recyklingu materiałowego w produkcji wypełnień aktywnych i określenie ich skuteczności podczas beztlenowego oczyszczania ścieków mleczarskich
Marcin Zieliński
Joanna Kazimierowicz
Marcin Dębowski
nr katalogowy: 140561
10.15199/17.2022.11.6
ścieki mleczarskie
reaktory beztlenowe
wypełnienia aktywne
fermentacja metanowa
usuwanie fosforu
biogaz
dairy wastewater
anaerobic reactors
active fillings
methane fermentation
phosphorus removal
biogas
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-10
Przemysł mleczarski w Polsce
Mirosława Tereszczuk
nr katalogowy: 116665
10.15199/65.2018.10.1
przemysł mleczarski
produkcja
konsumpcja
handel zagraniczny
dairy industry
production
consumption
foreign trade
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Wpływ wdrożenia unijnej strategii „Od pola do stołu” na rozwój branży mleczarskiej w Polsce
Piotr Szajner
nr katalogowy: 134153
10.15199/65.2021.10.1
mleko
przemysł mleczarski
strategia
zrównoważone rolnictwo
milk
dairy industry
strategy
sustainable agriculture
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Wpływ wdrożenia unijnej strategii „Od pola do stołu” na rozwój branży mleczarskiej w Polsce
Piotr Szajner
nr katalogowy: 134153
10.15199/65.2021.10.1
mleko
przemysł mleczarski
strategia
zrównoważone rolnictwo
milk
dairy industry
strategy
sustainable agriculture
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Wpływ wdrożenia unijnej strategii „Od pola do stołu” na rozwój branży mleczarskiej w Polsce
Piotr Szajner
nr katalogowy: 134153
10.15199/65.2021.10.1
mleko
przemysł mleczarski
strategia
zrównoważone rolnictwo
milk
dairy industry
strategy
sustainable agriculture
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Wpływ wdrożenia unijnej strategii „Od pola do stołu” na rozwój branży mleczarskiej w Polsce
Piotr Szajner
nr katalogowy: 134153
10.15199/65.2021.10.1
mleko
przemysł mleczarski
strategia
zrównoważone rolnictwo
milk
dairy industry
strategy
sustainable agriculture
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-10
Tendencje rozwojowe bazy surowcowej polskiego przemysłu mleczarskiego
Piotr SZAJNER
nr katalogowy: 150984
10.15199/65.2024.10.2
przemysł mleczarski
chów krów
produkcja mleka
skup mleka
dairy sector
cow breeding
milk production
milk procurement market
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-10
Tendencje rozwojowe bazy surowcowej polskiego przemysłu mleczarskiego
Piotr SZAJNER
nr katalogowy: 150984
10.15199/65.2024.10.2
przemysł mleczarski
chów krów
produkcja mleka
skup mleka
dairy sector
cow breeding
milk production
milk procurement market
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Sery z mikrobów?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 134161
10.15199/65.2021.10.6
białka pojedynczych komórek mikroorganizmów
mykoproteiny
substytuty nabiału
precyzyjna fermentacja
transgeniczne białka
single cell proteins
mycoproteins
dairy replacements
precision fermentation
transgenic proteins
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Sery z mikrobów?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 134161
10.15199/65.2021.10.6
białka pojedynczych komórek mikroorganizmów
mykoproteiny
substytuty nabiału
precyzyjna fermentacja
transgeniczne białka
single cell proteins
mycoproteins
dairy replacements
precision fermentation
transgenic proteins
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Sery z mikrobów?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 134161
10.15199/65.2021.10.6
białka pojedynczych komórek mikroorganizmów
mykoproteiny
substytuty nabiału
precyzyjna fermentacja
transgeniczne białka
single cell proteins
mycoproteins
dairy replacements
precision fermentation
transgenic proteins
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Sery z mikrobów?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 134161
10.15199/65.2021.10.6
białka pojedynczych komórek mikroorganizmów
mykoproteiny
substytuty nabiału
precyzyjna fermentacja
transgeniczne białka
single cell proteins
mycoproteins
dairy replacements
precision fermentation
transgenic proteins
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-10
Tendencje cenowe na polskim rynku mleka i przetworów mlecznych
Piotr Szajner
nr katalogowy: 145680
10.15199/65.2023.10.1
rynek
ceny
produkcja mleka
przemysł mleczarski
produkty mleczne
popyt
handel zagraniczny
market
prices
milk production
dairy sector
dairy products
demand
foreign trade
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-10
Oczyszczanie ścieków w zakładach mleczarskich
Paweł Reder
Izabela Kruszelnicka
Dobrochna Ginter-Kramarczyk
nr katalogowy: 116671
10.151.99/65.2018.10.5
przemysł mleczarski
ścieki mleczarskie
metody lub technologie oczyszczania
dairy industry
dairy sewage
cleaning methods or technologies
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-10
Krajowy przemysł mleczarski po integracji Polski z UE
Piotr Szajner
nr katalogowy: 123061
10.15199/65.2019.10.1
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
FUNGI CONTAMINATION OF DAIRY PLANT THAT MANUFACTURES YOGURT AND YOGURT-DRINK PRODUCTS
Zhou Fang
Zhao Hongfei
Qi Dan
Zhang Limin
Zhan Haining
Zhang Bolin
Jadwiga Moneta
Zdzislawa Libudzisz
nr katalogowy: 70864
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Wpływ konfliktu zbrojnego w Ukrainie na branżę mleczarską w Polsce
Piotr Szajner
nr katalogowy: 140167
10.15199/65.2022.10.1
rynek
mleko
przemysł mleczarski
ceny
wojna
Ukraina
market
milk
dairy industry
prices
war
Ukraine
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Wpływ konfliktu zbrojnego w Ukrainie na branżę mleczarską w Polsce
Piotr Szajner
nr katalogowy: 140167
10.15199/65.2022.10.1
rynek
mleko
przemysł mleczarski
ceny
wojna
Ukraina
market
milk
dairy industry
prices
war
Ukraine
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Wpływ konfliktu zbrojnego w Ukrainie na branżę mleczarską w Polsce
Piotr Szajner
nr katalogowy: 140167
10.15199/65.2022.10.1
rynek
mleko
przemysł mleczarski
ceny
wojna
Ukraina
market
milk
dairy industry
prices
war
Ukraine
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Wpływ konfliktu zbrojnego w Ukrainie na branżę mleczarską w Polsce
Piotr Szajner
nr katalogowy: 140167
10.15199/65.2022.10.1
rynek
mleko
przemysł mleczarski
ceny
wojna
Ukraina
market
milk
dairy industry
prices
war
Ukraine
POLISH TECHNICAL REVIEW 2024-1
MARKET OF FERMENTED BEVERAGES IN POLAND
Nadia GUZIŃSKA
Edyta KORDIALIK-BOGACKA
nr katalogowy: 147957
10.15199/180.2024.1.3
fermented beverages
cider
kombucha
plant-based dairy
napoje fermentowane
cydr
kombucha
nabiał roślinny
POLISH TECHNICAL REVIEW 2024-1
MARKET OF FERMENTED BEVERAGES IN POLAND
Nadia GUZIŃSKA
Edyta KORDIALIK-BOGACKA
nr katalogowy: 147957
10.15199/180.2024.1.3
fermented beverages
cider
kombucha
plant-based dairy
napoje fermentowane
cydr
kombucha
nabiał roślinny
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2006-12
Co nowego w świecie aromatów i dodatków do żywności - listopad 2006 r.
nr katalogowy: 23138
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-3
Polski handel zagraniczny produktami mlecznymi
Polish Foreign Trade of Dairy Products
nr katalogowy: 112853
10.15199/65.2018.3.2
mleko
przemysł mleczarski
handel zagraniczny
eksport
import
ceny
rynek
milk
dairy sector
trade
export
import
price
market
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-10
Uwarunkowania rozwoju polskiego handlu zagranicznego produktami mlecznymi
Piotr Szajner
nr katalogowy: 128771
10.15199/65.2020.10.1
mleko
przemysł mleczarski
handel zagraniczny
eksport
import
ceny
rynek
pandemia COVID-19
milk
dairy sector
foreign trade
export
import
prices
market
COVID-19 pandemic
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-10
Uwarunkowania rozwoju polskiego handlu zagranicznego produktami mlecznymi
Piotr Szajner
nr katalogowy: 128771
10.15199/65.2020.10.1
mleko
przemysł mleczarski
handel zagraniczny
eksport
import
ceny
rynek
pandemia COVID-19
milk
dairy sector
foreign trade
export
import
prices
market
COVID-19 pandemic
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Wpływ wybranych procesów technologicznych stosowanych w przetwórstwie mleka na przeżywalność bakterii Listeria monocytogenes w wyrobach gotowych
Piotr Śmigiel
Jarosław Kowalik
Marika Bielecka
nr katalogowy: 142073
10.15199/65.2023.2.3
Listeria monocytogenes
proces technologiczny
produkt mleczarski
listerioza
Listeria monocytogenes
technological process
dairy product
listeriosis
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Wpływ wybranych procesów technologicznych stosowanych w przetwórstwie mleka na przeżywalność bakterii Listeria monocytogenes w wyrobach gotowych
Piotr Śmigiel
Jarosław Kowalik
Marika Bielecka
nr katalogowy: 142073
10.15199/65.2023.2.3
Listeria monocytogenes
proces technologiczny
produkt mleczarski
listerioza
Listeria monocytogenes
technological process
dairy product
listeriosis
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Wpływ wybranych procesów technologicznych stosowanych w przetwórstwie mleka na przeżywalność bakterii Listeria monocytogenes w wyrobach gotowych
Piotr Śmigiel
Jarosław Kowalik
Marika Bielecka
nr katalogowy: 142073
10.15199/65.2023.2.3
Listeria monocytogenes
proces technologiczny
produkt mleczarski
listerioza
Listeria monocytogenes
technological process
dairy product
listeriosis
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Wpływ wybranych procesów technologicznych stosowanych w przetwórstwie mleka na przeżywalność bakterii Listeria monocytogenes w wyrobach gotowych
Piotr Śmigiel
Jarosław Kowalik
Marika Bielecka
nr katalogowy: 142073
10.15199/65.2023.2.3
Listeria monocytogenes
proces technologiczny
produkt mleczarski
listerioza
Listeria monocytogenes
technological process
dairy product
listeriosis
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-2
Wpływ wybranych procesów technologicznych stosowanych w przetwórstwie mleka na przeżywalność bakterii Listeria monocytogenes w wyrobach gotowych
Piotr Śmigiel
Jarosław Kowalik
Marika Bielecka
nr katalogowy: 142073
10.15199/65.2023.2.3
Listeria monocytogenes
proces technologiczny
produkt mleczarski
listerioza
Listeria monocytogenes
technological process
dairy product
listeriosis
OPAKOWANIE 2012-1
Cadbury zmienia opakowanie tabliczek czekolady Dairy Milk
nr katalogowy: 65303
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2015-4
The use of Biogas in Cogeneration Modular Devices
JOANNA KAZIMIEROWICZ
nr katalogowy: 90380
10.15199/9.2015.4.2
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-9
Zarządzanie wodą w przemyśle rolno-spożywczym
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Ewelina Włodarczyk
Urszula Stęplewska
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 122454
10.15199/65.2019.9.5
ślad wodny
niedobór wody
przemysł mleczarski
water footprint
water shortage
dairy industry
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2016-10
Przegląd metod oczy szczania ścieków mleczarskich
Joanna Struk-Sokołowska
Józefa Wiater
Joanna Rodziewicz
Artur Mielcarek
nr katalogowy: 101652
10.15199/17.2016.10.7
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-10
Roślinne substytuty produktów mlecznych najczęściej dostępne na rynku krajowym
Magdalena Stobiecka
Joanna Wajs
nr katalogowy: 123072
10.15199/65.2019.10.7
mleko
alternatywa mleka
napoje roślinne
lody bezmleczne
milk
milk alternative
plant drinks
dairy- -free ice cream
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-10
Roślinne substytuty produktów mlecznych najczęściej dostępne na rynku krajowym
Magdalena Stobiecka
Joanna Wajs
nr katalogowy: 123072
10.15199/65.2019.10.7
mleko
alternatywa mleka
napoje roślinne
lody bezmleczne
milk
milk alternative
plant drinks
dairy- -free ice cream
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-7
ZRĘBKI WĘDZARNICZE I DYM Z ICH SPALANIA – istotne elementy procesu wędzenia
Halina Makała
nr katalogowy: 138459
zrębki wędzarnicze
wędzenie
bezpieczeństwo
smoking chips
smoking
safety
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-7
ZRĘBKI WĘDZARNICZE I DYM Z ICH SPALANIA – istotne elementy procesu wędzenia
Halina Makała
nr katalogowy: 138459
zrębki wędzarnicze
wędzenie
bezpieczeństwo
smoking chips
smoking
safety
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2018-12
Efektywność oraz szybkość usuwania związków organicznych i biogennych ze ścieków komunalnych z udziałem ścieków mleczarskich w SBR w pełnej skali technicznej
Joanna Struk-Sokołowska
Katarzyna Ignatowicz
Artur Mielcarek
Joanna Rodziewicz
nr katalogowy: 117834
10.15199/17.2018.12.6
ścieki komunalne
ścieki mleczarskie
efektywność oczyszczania ścieków
szybkość usuwania zanieczyszczeń
SBR
municipal wastewater
dairy wastewater
wastewater treatment efficiency
pollutants removal rate
SBR
OPAKOWANIE 2009-10
Nowy sposób pakowania mleka
nr katalogowy: 47185
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2005-8
Masło w pigułce
P. Koczoń
nr katalogowy: 14884
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-10
Możliwości zastosowania probiotyków, prebiotyków, synbiotyków i postbiotyków w mleczarstwie
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 145683
10.15199/65.2023.10.3
biotyk
produkcja mleczarska
żywność funkcjonalna
przegląd systematyczny
biotic
dairy production
functional food
systematic review
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-7-8
Competitiveness of Polish food industry is rising on the EU market
Janusz Rowiński
Małgorzata Bułkowska
nr katalogowy: 61880
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2006-11
Co nowego we wspólnotowym prawie żywnościowym
nr katalogowy: 22602
OPAKOWANIE 2005-10
Produkt + opakowanie = efekt
nr katalogowy: 11317
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2006-3
drinktec 2005 - Światowe Targi Technologii Produkcji Napojów i Płynnej Żywności
nr katalogowy: 20674
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-10
Ocena zawartości wybranych sacharydów w półtwardych serach dojrzewających dostępnych na polskim rynku
Karolina Szymańska
Magdalena Baniewska
Mariusz Śliwiński
Monika Małkowska-Kowalczyk
nr katalogowy: 145689
10.15199/65.2023.10.6
laktoza
galaktoza
glukoza
ser
bezlaktozowe produkty mleczne
lactose
galactose
glucose
cheese
lactose-free dairy products
POLISH TECHNICAL REVIEW 2020-4
MODERN SOLUTIONS OF BARNS FOR DAIRY CATTLE ON THE BASIS OF WOLF SYSTEM SUGGESTIONS
Rajmund REICHEL
Wacław ROMANIUK
Kamila MAZUR
nr katalogowy: 129794
10.15199/180.2020.4.3
cattle barn
functionality
microclimate
ventilation
construction
obora
funkcjonalność
mikroklimat
wentylacja
konstrukcja
POLISH TECHNICAL REVIEW 2020-4
MODERN SOLUTIONS OF BARNS FOR DAIRY CATTLE ON THE BASIS OF WOLF SYSTEM SUGGESTIONS
Rajmund REICHEL
Wacław ROMANIUK
Kamila MAZUR
nr katalogowy: 129794
10.15199/180.2020.4.3
cattle barn
functionality
microclimate
ventilation
construction
obora
funkcjonalność
mikroklimat
wentylacja
konstrukcja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Ser ricotta – produkcja, charakterystyka i cechy jakościowe
Iwona Chwastowska-Siwiecka
nr katalogowy: 134160
10.15199/65.2021.10.5
ser ricotta
technologia produkcji
cechy jakościowe
przechowywanie chłodnicze
ricotta cheese
production technology
quality features
cold storage
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Ser ricotta – produkcja, charakterystyka i cechy jakościowe
Iwona Chwastowska-Siwiecka
nr katalogowy: 134160
10.15199/65.2021.10.5
ser ricotta
technologia produkcji
cechy jakościowe
przechowywanie chłodnicze
ricotta cheese
production technology
quality features
cold storage
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Ser ricotta – produkcja, charakterystyka i cechy jakościowe
Iwona Chwastowska-Siwiecka
nr katalogowy: 134160
10.15199/65.2021.10.5
ser ricotta
technologia produkcji
cechy jakościowe
przechowywanie chłodnicze
ricotta cheese
production technology
quality features
cold storage
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Ser ricotta – produkcja, charakterystyka i cechy jakościowe
Iwona Chwastowska-Siwiecka
nr katalogowy: 134160
10.15199/65.2021.10.5
ser ricotta
technologia produkcji
cechy jakościowe
przechowywanie chłodnicze
ricotta cheese
production technology
quality features
cold storage
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-11
Produkty mleczne - najczęściej występujące zagrożenia mikrobiologiczne
Elżbieta Maćkiw
Joanna Kowalska
Katarzyna Kucharek
Monika Stasiak
Jacek Postupolski
nr katalogowy: 117182
10.15199/65.2018.11.6
produkty mleczne
kryteria bezpieczeństwa
zanieczyszczenia mikrobiologiczne
patogeny
milk and milk products
safety criteria
microbiological contamination
pathogens
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-10
Wykorzystanie bakterii fermentacji propionowej w produkcji mleczarskiej
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 123063
10.15199/65.2019.10.2
Propionibacterium
serowarstwo
cyjanokobalamina
bioutrwalanie
Propionibacterium
cheese making
cyanocobalamin
biopreservation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-10
Mleko i produkty mleczne jako potencjalne źródło enterotoksyn gronkowcowych
Patryk Wiśniewski
Wioleta Chajęcka-Wierzchowska
nr katalogowy: 128777
10.15199/65.2020.10.4
gronkowce koagulazo-ujemne
enterotoksyny gronkowcowe
mleko
produkty mleczne
coagulase-negative staphylococci
staphylococcal enterotoxins
milk
dairy products
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-10
Mleko i produkty mleczne jako potencjalne źródło enterotoksyn gronkowcowych
Patryk Wiśniewski
Wioleta Chajęcka-Wierzchowska
nr katalogowy: 128777
10.15199/65.2020.10.4
gronkowce koagulazo-ujemne
enterotoksyny gronkowcowe
mleko
produkty mleczne
coagulase-negative staphylococci
staphylococcal enterotoxins
milk
dairy products
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-4
System badawczy do modelowania biotechnologicznych metod usuwania składników biogennych z przemysłowych cieczy poużytkowych
Karolina Dziosa
nr katalogowy: 148283
10.15199/62.2024.4.6
glony
bioreaktor
ścieki mleczarskie
oczyszczanie
algae
bioreactor
dairy wastewater
treatment
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-4
System badawczy do modelowania biotechnologicznych metod usuwania składników biogennych z przemysłowych cieczy poużytkowych
Karolina Dziosa
nr katalogowy: 148283
10.15199/62.2024.4.6
glony
bioreaktor
ścieki mleczarskie
oczyszczanie
algae
bioreactor
dairy wastewater
treatment
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Roślinne alternatywy dla serów: stan i perspektywy
Iwona Szymańska
nr katalogowy: 140723
10.15199/65.2022.11.5
dieta roślinna
sery
substytuty
analogi
wartość żywieniowa
plant-based diet
cheeses
substitutes
analogues
nutritional value
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Roślinne alternatywy dla serów: stan i perspektywy
Iwona Szymańska
nr katalogowy: 140723
10.15199/65.2022.11.5
dieta roślinna
sery
substytuty
analogi
wartość żywieniowa
plant-based diet
cheeses
substitutes
analogues
nutritional value
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Roślinne alternatywy dla serów: stan i perspektywy
Iwona Szymańska
nr katalogowy: 140723
10.15199/65.2022.11.5
dieta roślinna
sery
substytuty
analogi
wartość żywieniowa
plant-based diet
cheeses
substitutes
analogues
nutritional value
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-11
Rola środowiskowych szczepów bakterii fermentacji mlekowej w wyrobach mlecznych z produkcji w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego
Nikola Maciejewska
Anna Szosland-Fałtyn
Beata Bartodziejska
nr katalogowy: 151417
10.15199/65.2024.11.3
drobnoustroje środowiskowe
bakterie fermentacji mlekowej
mleczne produkty fermentowane
Rolniczy Handel Detaliczny
environmental microorganisms
lactic acid bacteria
fermented milk products
Agricultural Retail Trade
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-11
Rola środowiskowych szczepów bakterii fermentacji mlekowej w wyrobach mlecznych z produkcji w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego
Nikola Maciejewska
Anna Szosland-Fałtyn
Beata Bartodziejska
nr katalogowy: 151417
10.15199/65.2024.11.3
drobnoustroje środowiskowe
bakterie fermentacji mlekowej
mleczne produkty fermentowane
Rolniczy Handel Detaliczny
environmental microorganisms
lactic acid bacteria
fermented milk products
Agricultural Retail Trade
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2008-3
Międzynarodowe Sympozjum Lodowe
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 33764
OPAKOWANIE 2007-10
Etykiety rękawowe doskonale reklamują nowe napoje mleczne
nr katalogowy: 30681
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-11b
System automatycznej oceny stanu zdrowia krów mlecznych
Mariusz PROROK
Paweł KNAPKIEWICZ
Jędrzej JAŚKOWSKI
Jan DZIUBAN
nr katalogowy: 72333
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-10
Sytuacja na rynku mleka w 2016 r
Jadwiga Seremak- -Bulge
nr katalogowy: 101714
10.15199/65.2016.10.2
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Wybrane produkty spożywcze jako czynnik ograniczający ryzyko zachorowania na raka piersi
Bohdan Achrem-Achremowicz
nr katalogowy: 139171
10.15199/65.2022.8.8
rak piersi
dieta w prewencji
produkty mleczne
warzywa kapustowate
kapusta gotowana i kiszona
breast cancer
preventive diet
dairy products
cabbage vegetable
boiled and sauerkraut
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Wybrane produkty spożywcze jako czynnik ograniczający ryzyko zachorowania na raka piersi
Bohdan Achrem-Achremowicz
nr katalogowy: 139171
10.15199/65.2022.8.8
rak piersi
dieta w prewencji
produkty mleczne
warzywa kapustowate
kapusta gotowana i kiszona
breast cancer
preventive diet
dairy products
cabbage vegetable
boiled and sauerkraut
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Wybrane produkty spożywcze jako czynnik ograniczający ryzyko zachorowania na raka piersi
Bohdan Achrem-Achremowicz
nr katalogowy: 139171
10.15199/65.2022.8.8
rak piersi
dieta w prewencji
produkty mleczne
warzywa kapustowate
kapusta gotowana i kiszona
breast cancer
preventive diet
dairy products
cabbage vegetable
boiled and sauerkraut
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Wybrane produkty spożywcze jako czynnik ograniczający ryzyko zachorowania na raka piersi
Bohdan Achrem-Achremowicz
nr katalogowy: 139171
10.15199/65.2022.8.8
rak piersi
dieta w prewencji
produkty mleczne
warzywa kapustowate
kapusta gotowana i kiszona
breast cancer
preventive diet
dairy products
cabbage vegetable
boiled and sauerkraut
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2019-4
Coordination of serial-parallel manufacturing processes of milk production
Marcia M. BAYAS
Volodymyr M. DUBOVOI
Ronald H. ROVIRA
Sergii V. PAVLOV
Żalkin GRĄDZ
Saule SMAILOVA
Baituma BISSARINOV
nr katalogowy: 119502
10.15199/48.2019.04.31
Resource Allocation
Synchronization
Genetic algorithms
Local Control Systems
Alokacja zasobów
synchronizacja
algorytmy genetyczne
lokalne systemy sterowania
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-1
Formation and elimination of foam in the technological process of potato starch production
Paweł Tomtas
Tomasz P. Olejnik
nr katalogowy: 118234
10.15199/65.2019.1.5
foam
starch
defoamer pump
piana
skrobia
pompa odpieniająca
OPAKOWANIE 2008-10
Zakłady RPC Containers Market Rasen umożliwiły sieci detalicznej Sainsbury's wprowadzenie nowego typu opakowań mleka o nazwie JUgIT
nr katalogowy: 38590
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2019-5
The use of elastic net and neural networks in industrial process tomography
Tomasz RYMARCZYK
Grzegorz KŁOSOWSKI
nr katalogowy: 119936
10.15199/48.2019.05.15
industrial process tomography
neural networks
elastic net
electrical tomography.
przemysłowa tomografia procesowa
sieci neuronowe
elastic net
tomografia elektryczna.
POLISH TECHNICAL REVIEW 2019-1
OPERATING COSTS IN NON-LITTER CATTLE BARNS OF HIGH LEVEL OF AUTOMATISATION IN POLAND
Kamila MAZUR
Witold Jan WARDAL
Kinga BOREK
Jan BARWICKI
nr katalogowy: 120202
10.15199/180.2019.1.3
energy inputs
milking robots
non-littered housing
operating costs
nakłady energii
roboty udojowe
obory bezściółkowe
koszty eksploatacji
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-1-2
Dieta bez laktozy
dr inż. Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 130431
laktoza
mleko i przetwory mlecze
nietolerancja laktozy
produkty bez laktozy
roślinne zamienniki mleka
wykorzystanie kulinarne
lactose
milk and dairy products
lactose intolerance
dairy lactose-free products
plant-based milk substitutes
culinary use
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-1-2
Dieta bez laktozy
dr inż. Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 130431
laktoza
mleko i przetwory mlecze
nietolerancja laktozy
produkty bez laktozy
roślinne zamienniki mleka
wykorzystanie kulinarne
lactose
milk and dairy products
lactose intolerance
dairy lactose-free products
plant-based milk substitutes
culinary use
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2022-10
Wyzwania i szanse branży czekolady
nr katalogowy: 139673
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Znakowanie żywności dla wegan lub wegetarian – na co zwrócić uwagę?
Marta Zawadka
nr katalogowy: 140717
10.15199/65.2022.11.2
znakowanie
weganie
wegetarianie
roślinny
zamienniki mięsa
zamienniki nabiału
labelling
vegans
vegetarians
plant-based
meat substitutes
dairy substitutes
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Znakowanie żywności dla wegan lub wegetarian – na co zwrócić uwagę?
Marta Zawadka
nr katalogowy: 140717
10.15199/65.2022.11.2
znakowanie
weganie
wegetarianie
roślinny
zamienniki mięsa
zamienniki nabiału
labelling
vegans
vegetarians
plant-based
meat substitutes
dairy substitutes
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Znakowanie żywności dla wegan lub wegetarian – na co zwrócić uwagę?
Marta Zawadka
nr katalogowy: 140717
10.15199/65.2022.11.2
znakowanie
weganie
wegetarianie
roślinny
zamienniki mięsa
zamienniki nabiału
labelling
vegans
vegetarians
plant-based
meat substitutes
dairy substitutes
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Znakowanie żywności dla wegan lub wegetarian – na co zwrócić uwagę?
Marta Zawadka
nr katalogowy: 140717
10.15199/65.2022.11.2
znakowanie
weganie
wegetarianie
roślinny
zamienniki mięsa
zamienniki nabiału
labelling
vegans
vegetarians
plant-based
meat substitutes
dairy substitutes
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-10
Mleko i produkty mleczne źródłem składników biologicznie czynnych
Aneta Brodziak
Jolanta Król
Joanna Barłowska
nr katalogowy: 110158
10.15199/65.2017.10.2
kazeina
białka serwatkowe
peptydy
kwasy tłuszczowe
witaminy
składniki mineralne
casein
whey proteins
peptides
fatty acids
vitamins
elements
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2021-9
The use of electrotechnical equipment for food production wastewater treatment
Natalia ZAIETS
Volodymyr SHTEPA
Ihor KONDRATENKO
Andrii ZHYLTSOV
Andrii ROHOVIK
nr katalogowy: 133246
10.15199/48.2021.09.22
emergencies
electrophlotocoagulation
electrodialysis
environmental safety
oczyszczanie ścieków
elektrodializa
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2022-10
Wyzwania i szanse branży czekolady
nr katalogowy: 139673
POLISH TECHNICAL REVIEW 2019-1
OPERATING COSTS IN NON-LITTER CATTLE BARNS OF HIGH LEVEL OF AUTOMATISATION IN POLAND
Kamila MAZUR
Witold Jan WARDAL
Kinga BOREK
Jan BARWICKI
nr katalogowy: 120202
10.15199/180.2019.1.3
energy inputs
milking robots
non-littered housing
operating costs
nakłady energii
roboty udojowe
obory bezściółkowe
koszty eksploatacji
POLISH TECHNICAL REVIEW 2020-1
ESTIMATION OF THE LEVEL OF GREENHOUSE GAS EMISSIONS IN ANIMAL PRODUCTION
Kamila MAZUR
Jan PAWLAK
nr katalogowy: 126062
10.15199/180.2020.1.2
GHG emission
animal production
measurement
calculations
structure
emisja GHG
produkcja zwierzęca
pomiar
obliczenia
struktura
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-10
Mleko i mleczne napoje fermentowane oraz ich wpływ na zdrowie
Diana Wolańska-Buzalska
Klaudia Wiśniewska
Katarzyna Okręglicka
nr katalogowy: 128780
10.15199/65.2020.10.5
dieta
żywienie
zdrowie
mleko
nabiał
konsumpcja nabiału
diet
nutrition
health
milk
dairy
dairy consumption
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-10
Mleko i mleczne napoje fermentowane oraz ich wpływ na zdrowie
Diana Wolańska-Buzalska
Klaudia Wiśniewska
Katarzyna Okręglicka
nr katalogowy: 128780
10.15199/65.2020.10.5
dieta
żywienie
zdrowie
mleko
nabiał
konsumpcja nabiału
diet
nutrition
health
milk
dairy
dairy consumption
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-10
Kierunki rozwoju opakowań w mleczarstwie
Marta LENARTOWICZ-KLIK
Izabela GAJLEWICZ
nr katalogowy: 150987
10.15199/65.2024.10.3
produkty mleczne
okres przydatności do spożycia
inteligentne opakowania
aktywne opakowania
MAP
opakowania antybakteryjne
powłoki jadalne.
dairy products
shelf life
intelligent packaging
active packaging
MAP
antibacterial packaging
edible coatings
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-10
Kierunki rozwoju opakowań w mleczarstwie
Marta LENARTOWICZ-KLIK
Izabela GAJLEWICZ
nr katalogowy: 150987
10.15199/65.2024.10.3
produkty mleczne
okres przydatności do spożycia
inteligentne opakowania
aktywne opakowania
MAP
opakowania antybakteryjne
powłoki jadalne.
dairy products
shelf life
intelligent packaging
active packaging
MAP
antibacterial packaging
edible coatings
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2010-3
Przejęcie Cadbury przez Kraft a
nr katalogowy: 50256
CHŁODNICTWO 2009-7
Zmiany w mleku i fermentowanych napojach mlecznych podczas przechowywania chłodniczego w różnych opakowaniach
JACEK KONDRATOWICZ
JOANNA PIEKARSKA
EWA BURCZYK
nr katalogowy: 45786
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2015-9
Determination of Water added in Raw Milk using Interdigital Capacitor Sensor
Songgrod Phimphisan
Worawat Sa-ngiamvibool
nr katalogowy: 93289
10.15199/48.2015.09.65
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2016-9
Przyszłość opakowań do produktów mleczarskich ViewPoint St ora Enso - rozmowa z Tomaszem Żebrowskim, prezesem Stora Enso Poland S. A., SVP Corrugated Central Europe
Agnieszka Stolarow
nr katalogowy: 101078
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-11
Kompostowanie mleczarskich osadów ściekowych w warunkach hiperbarycznych
Bryan Romankiewicz
Michał Reguła
Rafał Różański
Marta Potempska
Błażej Gaze
Bernard Knutel
Paulina Wojtko
Iryna Drozdovych
Krzysztof Kawa
nr katalogowy: 146073
10.15199/62.2023.11.17
kompostowanie
mleczarski osad ściekowy
warunki hiperbaryczne
composting
dairy sewage sludge
hyperbaric conditions
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-11
Kompostowanie mleczarskich osadów ściekowych w warunkach hiperbarycznych
Bryan Romankiewicz
Michał Reguła
Rafał Różański
Marta Potempska
Błażej Gaze
Bernard Knutel
Paulina Wojtko
Iryna Drozdovych
Krzysztof Kawa
nr katalogowy: 146073
10.15199/62.2023.11.17
kompostowanie
mleczarski osad ściekowy
warunki hiperbaryczne
composting
dairy sewage sludge
hyperbaric conditions
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2012-10
Światowy rynek a polskie mleczarstwo
Jadwiga Seremak-Bulge
nr katalogowy: 71974
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-7
Sole potasu, wapnia i magnezu niezbędne w regulacji bilansów kationowo-anionowych pasz i dawek TMR
Rafał Bodarski
Stefania Kinal
Jerzy Preś
Stanisław Krzywiecki
Maja Słupczyńska
Jan Twardoń
Ryszard Mordak
nr katalogowy: 52870
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-8
Ocena misji wybranych zakładów przemysłu mleczarskiego
Agnieszka Tyburcy
Marta Jasionowska
nr katalogowy: 150095
10.15199/65.2024.8.2
misja
interesariusze
wskaźnik profesjonalności misji
branża mleczarska
mission statement
stakeholders
mission professionalism index
dairy industry
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-4
Nowe spojrzenie na proces technologiczny produktów mleczarskich. Otrzymywanie i charakterystyka masła
Joanna Rudnicka
Paweł Pomastowski
Katarzyna Rafińska
Dorota Białczak
Marek Adamczak
Bogusław Buszewski
nr katalogowy: 131419
10.15199/62.2021.4.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-4
Nowe spojrzenie na proces technologiczny produktów mleczarskich. Otrzymywanie i charakterystyka masła
Joanna Rudnicka
Paweł Pomastowski
Katarzyna Rafińska
Dorota Białczak
Marek Adamczak
Bogusław Buszewski
nr katalogowy: 131419
10.15199/62.2021.4.2
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Czy ozon może być stosowany w przemyśle mleczarskim?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 140170
10.15199/65.2022.10.3
ozon
ozonowanie
mleko
mleczarnia
przegląd systematyczny
ozone
ozonation
milk
dairy
systematic review
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Czy ozon może być stosowany w przemyśle mleczarskim?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 140170
10.15199/65.2022.10.3
ozon
ozonowanie
mleko
mleczarnia
przegląd systematyczny
ozone
ozonation
milk
dairy
systematic review
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Czy ozon może być stosowany w przemyśle mleczarskim?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 140170
10.15199/65.2022.10.3
ozon
ozonowanie
mleko
mleczarnia
przegląd systematyczny
ozone
ozonation
milk
dairy
systematic review
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Czy ozon może być stosowany w przemyśle mleczarskim?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 140170
10.15199/65.2022.10.3
ozon
ozonowanie
mleko
mleczarnia
przegląd systematyczny
ozone
ozonation
milk
dairy
systematic review
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Czy ozon może być stosowany w przemyśle mleczarskim?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 140170
10.15199/65.2022.10.3
ozon
ozonowanie
mleko
mleczarnia
przegląd systematyczny
ozone
ozonation
milk
dairy
systematic review
PROBLEMY JAKOŚCI 2023-2
Adoption of food safety culture in the dairy industry – a case study of Bel company in Algeria
Nesrine Achour
Amine Ferroukhi
Ratiba Chibani
nr katalogowy: 142881
10.15199/46.2023.2.3
FSSC 22000
ISO 22000
System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności
kultura bezpieczeństwa żywności
wymagania
certyfikacja
zarządzanie
Globalna Inicjatywa na Rzecz Bezpieczeństwa Żywności (GFSI)
FSSC 22000
ISO 22000
Food Safety Management System
food safety culture
requirements
certification
management
The Global Food Safety Initiative (GFSI)
PROBLEMY JAKOŚCI 2023-2
Adoption of food safety culture in the dairy industry – a case study of Bel company in Algeria
Nesrine Achour
Amine Ferroukhi
Ratiba Chibani
nr katalogowy: 142881
10.15199/46.2023.2.3
FSSC 22000
ISO 22000
System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności
kultura bezpieczeństwa żywności
wymagania
certyfikacja
zarządzanie
Globalna Inicjatywa na Rzecz Bezpieczeństwa Żywności (GFSI)
FSSC 22000
ISO 22000
Food Safety Management System
food safety culture
requirements
certification
management
The Global Food Safety Initiative (GFSI)
PROBLEMY JAKOŚCI 2023-2
Adoption of food safety culture in the dairy industry – a case study of Bel company in Algeria
Nesrine Achour
Amine Ferroukhi
Ratiba Chibani
nr katalogowy: 142881
10.15199/46.2023.2.3
FSSC 22000
ISO 22000
System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności
kultura bezpieczeństwa żywności
wymagania
certyfikacja
zarządzanie
Globalna Inicjatywa na Rzecz Bezpieczeństwa Żywności (GFSI)
FSSC 22000
ISO 22000
Food Safety Management System
food safety culture
requirements
certification
management
The Global Food Safety Initiative (GFSI)
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2016-8
Corrugated Board Production and Consumption 2015 in Poland
AGNIESZKA WERNER
nr katalogowy: 100452
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2021-2
Dobór wsadu do realizacji codziennych zleceń produkcyjnych w hutach
JOSÉ ARZOLA-RUIZ
LUIS SUAREZ-GARCIA
MIGUEL-ANGEL KINDELÁN-SIRA
JOSÉ-ANGEL VARGAS-AGÜERO
nr katalogowy: 131514
10.15199/24.2021.2.2
wykorzystanie produkcji stalowniczej
podejmowanie decyzji
dekompozycja zadań optymalizacyjnych
systemy inżynierskie
operation of the steel making production
decision making
decomposition of optimization tasks
engineering systems
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2013-8
Corrugated Board Production and Consumption 2012 in Poland
Zbigniew Fornalski
nr katalogowy: 79150
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2020-3
Rynek papierów higienicznych w Polsce w 2019 r.
MICHAŁ JASTRZĘBSKI
nr katalogowy: 125557
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2019-9
Corrugated board production and consumption 2018 in Poland
Agnieszka Werner
nr katalogowy: 122525
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-6
Mleczne napoje fermentowane – wartość odżywcza, prozdrowotne oddziaływanie na organizm człowieka
Jan Kłobukowski
nr katalogowy: 143826
10.15199/65.2023.6.6
wartość odżywcza
zdrowie
jogurt
kefir
maślanka
nutritional value
health
yoghurt
kefir
buttermilk
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-6
Mleczne napoje fermentowane – wartość odżywcza, prozdrowotne oddziaływanie na organizm człowieka
Jan Kłobukowski
nr katalogowy: 143826
10.15199/65.2023.6.6
wartość odżywcza
zdrowie
jogurt
kefir
maślanka
nutritional value
health
yoghurt
kefir
buttermilk
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2014-8
Corrugated Board Consumption and Production 2013 in P oland
ZBIGNIEW FORNALSKI
nr katalogowy: 86389
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2012-8
Corrugated Board Production and Consumption 2011 in Poland
Zbigniew Fornalski
nr katalogowy: 71784
POLISH TECHNICAL REVIEW 2019-2
THE BEST-CASE SCENARIO FOR WORLD STEEL PRODUCTION ON THE BASED OF FORECAST OF QUANTITY OF WORLD STEEL PRODUCTION
Bożena GAJDZIK
nr katalogowy: 123275
10.15199/180.2019.2.2
world steel production
forecast for the amount of the steel production
produkcja stali na świecie
prognoza wielkości produkcji stali
POLISH TECHNICAL REVIEW 2019-2
THE BEST-CASE SCENARIO FOR WORLD STEEL PRODUCTION ON THE BASED OF FORECAST OF QUANTITY OF WORLD STEEL PRODUCTION
Bożena GAJDZIK
nr katalogowy: 123275
10.15199/180.2019.2.2
world steel production
forecast for the amount of the steel production
produkcja stali na świecie
prognoza wielkości produkcji stali
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2017-8
Corrugated board production and consumption 2016 in Poland
AGNIESZKA WERNER
nr katalogowy: 108992
POLISH TECHNICAL REVIEW 2020-3
XXVI INTERNATIONAL SCIENCE CONFERENCE "INTENSIFICATION PROBLEM WITH LIVESTOCK PRODUCTION ACCORDING TO UE STANDARDS INCLUDING ENVIRONMENTAL PROTECTION AND ALTERNATIVE RENEWABLE SOURCES PRODUCTION INCLUDING BIOGAS"
nr katalogowy: 128616
POLISH TECHNICAL REVIEW 2020-3
XXVI INTERNATIONAL SCIENCE CONFERENCE "INTENSIFICATION PROBLEM WITH LIVESTOCK PRODUCTION ACCORDING TO UE STANDARDS INCLUDING ENVIRONMENTAL PROTECTION AND ALTERNATIVE RENEWABLE SOURCES PRODUCTION INCLUDING BIOGAS"
nr katalogowy: 128616
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-6
Probiotyki w fermentowanych napojach owocowych – przegląd
Urszula T. Jasińska
nr katalogowy: 135251
10.15199/64.2021.6.3
fermentowane napoje owocowe
żywność funkcjonalna
probiotyki
weganizm
fermented fruit beverages
functional food
probiotics
veganism
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-6
Probiotyki w fermentowanych napojach owocowych – przegląd
Urszula T. Jasińska
nr katalogowy: 135251
10.15199/64.2021.6.3
fermentowane napoje owocowe
żywność funkcjonalna
probiotyki
weganizm
fermented fruit beverages
functional food
probiotics
veganism
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-7
Narażenie zawodowe hodowców krów mlecznych na czynniki chemiczne występujące w budynkach inwentarskich
Katarzyna Karpińska
Sebastian Jaguszewski
Łukasz Wlazło
Mateusz Ossowski
Bożena Nowakowicz-Dębek
nr katalogowy: 138695
10.15199/62.2022.7.6
hodowla bydła
zanieczyszczenie powietrza
NH3
CH4
H2S
cattle farm
air pollution
NH3
CH4
H2S
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-7
Narażenie zawodowe hodowców krów mlecznych na czynniki chemiczne występujące w budynkach inwentarskich
Katarzyna Karpińska
Sebastian Jaguszewski
Łukasz Wlazło
Mateusz Ossowski
Bożena Nowakowicz-Dębek
nr katalogowy: 138695
10.15199/62.2022.7.6
hodowla bydła
zanieczyszczenie powietrza
NH3
CH4
H2S
cattle farm
air pollution
NH3
CH4
H2S
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-7
Narażenie zawodowe hodowców krów mlecznych na czynniki chemiczne występujące w budynkach inwentarskich
Katarzyna Karpińska
Sebastian Jaguszewski
Łukasz Wlazło
Mateusz Ossowski
Bożena Nowakowicz-Dębek
nr katalogowy: 138695
10.15199/62.2022.7.6
hodowla bydła
zanieczyszczenie powietrza
NH3
CH4
H2S
cattle farm
air pollution
NH3
CH4
H2S
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-3
Wpływ produkcji owoców mrożonych na zmiany klimatu
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Ewelina Włodarczyk
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 138253
10.15199/64.2022.3.4
owoce mrożone
ślad węglowy produkcji
emisja CO2
zmiany klimatu
przetwórstwo owocowe
frozen fruit
carbon footprint of production
CO2 emissions
climate change
fruit processing
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-3
Wpływ produkcji owoców mrożonych na zmiany klimatu
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Ewelina Włodarczyk
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 138253
10.15199/64.2022.3.4
owoce mrożone
ślad węglowy produkcji
emisja CO2
zmiany klimatu
przetwórstwo owocowe
frozen fruit
carbon footprint of production
CO2 emissions
climate change
fruit processing
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-3
Wpływ produkcji owoców mrożonych na zmiany klimatu
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Ewelina Włodarczyk
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 138253
10.15199/64.2022.3.4
owoce mrożone
ślad węglowy produkcji
emisja CO2
zmiany klimatu
przetwórstwo owocowe
frozen fruit
carbon footprint of production
CO2 emissions
climate change
fruit processing
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-3
Wpływ produkcji owoców mrożonych na zmiany klimatu
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Ewelina Włodarczyk
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 138253
10.15199/64.2022.3.4
owoce mrożone
ślad węglowy produkcji
emisja CO2
zmiany klimatu
przetwórstwo owocowe
frozen fruit
carbon footprint of production
CO2 emissions
climate change
fruit processing
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2011-9
Planowanie produkcji stali a uwarunkowania technologiczne elektrostalowni
taDeUsz WieCzoreK
magDaLena LetUn-ŁĄtKa
nr katalogowy: 62533
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-9
Kierunki zastosowania kwasów tłuszczowych omega-3 w produkcji
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
Iwona Szymańska
Milena Kupiec
Maciej Brzeski
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 128161
10.15199/65.2020.9.3
NNKT
kwasy tłuszczowe omega-3
oleje
ryby
mikroalgi
żywność
EFAs
omega-3 fatty acids
oils
fish
microalgae
food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-9
Kierunki zastosowania kwasów tłuszczowych omega-3 w produkcji
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
Iwona Szymańska
Milena Kupiec
Maciej Brzeski
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 128161
10.15199/65.2020.9.3
NNKT
kwasy tłuszczowe omega-3
oleje
ryby
mikroalgi
żywność
EFAs
omega-3 fatty acids
oils
fish
microalgae
food
POLISH TECHNICAL REVIEW 2021-2
SLURRY TREATMENT USING ACIDIFICATION TECHNOLOGY TO REDUCE AMMONIA EMMISION
Jan BARWICKI
Kinga BOREK
nr katalogowy: 132387
10.15199/180.2021.2.3
new technology
slurry acidification technology
ammonia emission
environment protection
nowe technologie
zakwaszenie gnojowicy
emisja amoniaku
ochrona środowiska
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2011-8
Corrugated Board Consumption and Production 2010 in Poland
nr katalogowy: 61806
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2018-8
Corrugated board production and consumption 2017 in Poland
AGNIESZKA WERNER
nr katalogowy: 115646
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2012-1
Paper Industry in Poland after Three Quarters of 2011
Zbigniew Fornalski
nr katalogowy: 65545
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2011-10
Przemysł papierniczy w Polsce w I półroczu 2011 roku
Zbigniew Fornalski
nr katalogowy: 63474
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2007-7
Production logistics in czech metallurgical enterprises
Radim Lenort
nr katalogowy: 27903
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-5
Globalizacja produkcji piwa i zaopatrzenia surowcowego
Jerzy Dwornikiewicz
nr katalogowy: 35348
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2010-8
Corrugated Board Consumption and Production 2009 in Poland
Zbigniew Fornalski
nr katalogowy: 53863
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2013-8
Fiducial Markers Recognition on Basis of Neural Network Training Method in Wavelet Transformation Space
Yulia KOZINA
Andrzej KOTYRA
nr katalogowy: 78816
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2015-11
Selected problems of supply chains planning in the metallurgical sector
Marzena KUCZYŃSKA-CHAŁADA
nr katalogowy: 95810
10.15199/24.2015.11.10
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-7-8
Wpływ wykorzystania zdolności produkcyjnej na energochłonność produkcji surowego soku z buraków ćwikłowych
Roman Kowalczyk
Dorota Szwan
nr katalogowy: 46202
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU 2020-1
APPLICATION OF SELECTED BALANCING METHODS FOR ANALYSIS AND EVALUATION OF THE WORKING EFFICIENCY OF THE ASSEMBLY LINE ON THE EXAMPLE OF A SELECTED PRODUCT
Katarzyna ANTOSZ
Rafał KLUZ
nr katalogowy: 125710
10.15199/160.2019.4.4
assembly line performance
RPW (Ranked Positional Weight) method
SPT (Shortest Processing Time) method
balancing the production line
wydajność linii montażu
metoda RPW (ang. Ranked Positional Weight)
metoda SPT (ang. Shortest Processing Time)
balansowanie linii produkcyjnej
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Emisje gazów cieplarnianych w produkcji mrożonych produktów rolno-spożywczych
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Ewelina Włodarczyk
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 139164
10.15199/65.2022.8.4
ślad węglowy
żywność mrożona
emisja gazów cieplarnianych
carbon footprint
frozen food
greenhouse gas emissions
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Emisje gazów cieplarnianych w produkcji mrożonych produktów rolno-spożywczych
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Ewelina Włodarczyk
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 139164
10.15199/65.2022.8.4
ślad węglowy
żywność mrożona
emisja gazów cieplarnianych
carbon footprint
frozen food
greenhouse gas emissions
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Emisje gazów cieplarnianych w produkcji mrożonych produktów rolno-spożywczych
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Ewelina Włodarczyk
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 139164
10.15199/65.2022.8.4
ślad węglowy
żywność mrożona
emisja gazów cieplarnianych
carbon footprint
frozen food
greenhouse gas emissions
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Emisje gazów cieplarnianych w produkcji mrożonych produktów rolno-spożywczych
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Ewelina Włodarczyk
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 139164
10.15199/65.2022.8.4
ślad węglowy
żywność mrożona
emisja gazów cieplarnianych
carbon footprint
frozen food
greenhouse gas emissions
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2013-10
Paper Industr y in Poland in the 1st Half of 2013
Zbigniew Fornalski
nr katalogowy: 80187
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2011-12a
Why alfa-activity diagrams, alfa-nets and s-nets are good models of production processes?
Agnieszka LASOTA
nr katalogowy: 64231
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2011-11
Modification of Petri nets modeling production processes when quality control is introduced
Agnieszka LASOTA
Andrei KARATKEVICH
nr katalogowy: 63920
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-6
Comparison of PV plant energy generation prediction tools with measured data
Igor PETROVIĆ
Zdenko ŠIMIĆ
Mario VRAŽIĆ
nr katalogowy: 77563
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2019-6
Ewolucja systemów wytwarzania odzieży. Przejście od produkcji rzemieślniczej do najnowszego trendu produkcji personalizowanej
KATARZYNA KĘDZIA
MAREK SNYCERSKI
nr katalogowy: 121062
10.15199/60.2019.06.1
produkcja odzieży
produkcja personalizowana
ewolucja systemów wytwarzania odzieży
clothing production
personalized production
evolution of clothing production systems
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2008-11
Use of EM fields in production processes for PV cells
Bernard NACKE
nr katalogowy: 39580
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2008-8
Production of seamless pipes grade X65 according to API 5L
JOSEF BÁR
JAN MELECKÝ
nr katalogowy: 37254
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2018-3
Rynek papierów higienicznych w Polsce w 2017 r.
MICHAŁ JASTRZĘBSKI
nr katalogowy: 112955
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2015-6
Klasyfikacja procesów produkcji odzieży - studium przypadku
EWA GRANDYS
ANDRZEJ GRANDYS
nr katalogowy: 91991
10.15199/60.2015.6.3
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2021-12
Modelowanie i optymalizacja wielofazowego sekwencyjnego procesu technologicznego w produkcji poligraficznej
Oleksandr Stenin
Andrii Kyrychok
Irina Drozdovich
Marija Soldatova
nr katalogowy: 135104
10.15199/54.2021.12.3
produkcja poligraficzna
proces technologiczny
struktura wielofazowa
cykl sekwencyjny
model usług masowych
kryteria oceny
optymalizacja
struktura
skład urządzeń
printing production
technological process
multiphase structure
sequential cycle
queuing system model
evaluation criteria
optimization of the structure
composition of equipment
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2021-12
Modelowanie i optymalizacja wielofazowego sekwencyjnego procesu technologicznego w produkcji poligraficznej
Oleksandr Stenin
Andrii Kyrychok
Irina Drozdovich
Marija Soldatova
nr katalogowy: 135104
10.15199/54.2021.12.3
produkcja poligraficzna
proces technologiczny
struktura wielofazowa
cykl sekwencyjny
model usług masowych
kryteria oceny
optymalizacja
struktura
skład urządzeń
printing production
technological process
multiphase structure
sequential cycle
queuing system model
evaluation criteria
optimization of the structure
composition of equipment
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2021-12
Modelowanie i optymalizacja wielofazowego sekwencyjnego procesu technologicznego w produkcji poligraficznej
Oleksandr Stenin
Andrii Kyrychok
Irina Drozdovich
Marija Soldatova
nr katalogowy: 135104
10.15199/54.2021.12.3
produkcja poligraficzna
proces technologiczny
struktura wielofazowa
cykl sekwencyjny
model usług masowych
kryteria oceny
optymalizacja
struktura
skład urządzeń
printing production
technological process
multiphase structure
sequential cycle
queuing system model
evaluation criteria
optimization of the structure
composition of equipment
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA 2005-5
Production Evens Module
nr katalogowy: 10323
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-2
Po co piwu enzymy?
Jakub Marczak
Bartłomiej Marczewski
Mariusz Lesiecki
nr katalogowy: 41719
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2022-3
Rynek papierów higienicznych w Polsce w 2021 r.
Michał Jastrzębski
nr katalogowy: 136869
POLISH TECHNICAL REVIEW 2019-3
THE JUBILEE OF THE XXV INTERNATIONAL SCIENTIFIC CONFERENCE OF INSITUTE OF TECHNOLOGY ADN LIFE SCIENCES
nr katalogowy: 124388
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-10b
Zastosowanie algorytmu DBR Teorii Ograniczeń do planowania produkcji
Jolanta KRYSTEK
Tomasz TRZNADEL
nr katalogowy: 71413
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2015-5
Ocena efektywności produkcyjnej wybranych maszyn papier niczych Cz. 3. O niektór ych czynnikach obniżających efektywność produkcyjną badanych maszyn
MAREK CEGLAREK
ALEKSANDER KLEPACZKA
nr katalogowy: 91558
10.15199/54.2015.5.2
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2017-2
Prognostic autoregressive modeling of steel production in Poland
Bożena GAJDZIK
Jan SZYMSZAL
nr katalogowy: 103977
10.15199/24.2017.2.3
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-2
Rynek zagęszczonego soku jabłkowego w Polsce
Bożena Nosecka
nr katalogowy: 142844
10.15199/64.2023.2.1
zagęszczony sok jabłkowy
baza surowcowa
produkcja
handel zagraniczny
ceny
concentrated apple juice
raw material base
production
foreign trade
prices
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-2
Rynek zagęszczonego soku jabłkowego w Polsce
Bożena Nosecka
nr katalogowy: 142844
10.15199/64.2023.2.1
zagęszczony sok jabłkowy
baza surowcowa
produkcja
handel zagraniczny
ceny
concentrated apple juice
raw material base
production
foreign trade
prices
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2004-8-9
Automatyczna linia technologiczna do produkcji elektronicznej
M. Demianiuk
M. Miecielica
nr katalogowy: 1113
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-2
Stan aktualny i perspektywy rozwoju.Krajowego sektora urządzeń do produkcji biopaliw transportowych.Cz. II. Rynek urządzeń do produkcji biodiesla.
Daniel Ruciński
Adam Kupczyk
nr katalogowy: 33413
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2009-10
Przemysł papierniczy w Polsce w I półroczu 2009 roku
ZbIgnIew FornalskI
nr katalogowy: 47873
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2009-9
Paper and Board Production and Consumption 2008 in Poland
Zbigniew Fornalski
nr katalogowy: 47859
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2009-8
The analysis of production technology and material properties of chassis part from high strenght steel
JOZEF BÍLIK
VIKTOR TITTEL
ĽUDMILA BABICOVÁ
nr katalogowy: 46224
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2009-7
Contribution of the environmental protection in the coke industry to the improvement of the ecological balance
MARIA FRÖHLICHOVÁ
ANNA KUCKOVÁ
ROBERT FINDORÁK
nr katalogowy: 45890
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2016-9
Paper and Board Production and Consumption 2015 in Poland
KATARZYNA GODLEWSKA
MICHAŁ JASTRZĘBSKI
nr katalogowy: 101073
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2021-3
Rynek papierów higienicznych w Polsce w 2020 r.
Michał Jastrzębski
nr katalogowy: 131072
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2021-3
Rynek papierów higienicznych w Polsce w 2020 r.
Michał Jastrzębski
nr katalogowy: 131072
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2013-9
Paper and Board Production and Consumption 2012 in Poland
Zbigniew Fornalski
nr katalogowy: 79168
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2016-8
Hydrogen production by dry reforming of kerosene using microwave plasma
Bartosz HRYCAK
Robert MIOTK
Dariusz CZYLKOWSKI
Mariusz JASINSKI
Jerzy MIZERACZYK
Mirosław DORS
nr katalogowy: 99971
10.15199/48.2016.08.11
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2019-9
Ewolucja systemów wytwarzania odzieży. Początki różnorodności w produkcji masowej, wywiady z byłymi pracownikami przemysłu
KATARZYNA KĘDZIA
MAREK SNYCERSKI
nr katalogowy: 122422
10.15199/60.2019.09.2
produkcja odzieży
produkcja personalizowana
ewolucja systemów wytwarzania odzieży
przemysł odzieżowy okresu PRL
clothing production
personalized production
evolution of clothing production systems
clothing industry of the communist- era Poland.
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU 2021-1
Automatyczna kompensacja błędów obrabiarek wielozadaniowych w produkcji kadłubów silnika lotniczego w warunkach produkcyjnych
Grzegorz Szyszka
Daniel Kwiatanowski
Jarosław Sęp
Katarzyna Antosz
nr katalogowy: 131100
10.15199/160.2021.1.5
NC
sondowanie detali
obróbka 5-osiowa
dokładność maszyn
przemysł lotniczy
CNC
part probing
5-axis machining
machine accuracy
aviation industry
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU 2021-1
Automatyczna kompensacja błędów obrabiarek wielozadaniowych w produkcji kadłubów silnika lotniczego w warunkach produkcyjnych
Grzegorz Szyszka
Daniel Kwiatanowski
Jarosław Sęp
Katarzyna Antosz
nr katalogowy: 131100
10.15199/160.2021.1.5
NC
sondowanie detali
obróbka 5-osiowa
dokładność maszyn
przemysł lotniczy
CNC
part probing
5-axis machining
machine accuracy
aviation industry
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU 2021-1
Automatyczna kompensacja błędów obrabiarek wielozadaniowych w produkcji kadłubów silnika lotniczego w warunkach produkcyjnych
Grzegorz Szyszka
Daniel Kwiatanowski
Jarosław Sęp
Katarzyna Antosz
nr katalogowy: 131100
10.15199/160.2021.1.5
NC
sondowanie detali
obróbka 5-osiowa
dokładność maszyn
przemysł lotniczy
CNC
part probing
5-axis machining
machine accuracy
aviation industry
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2019-6
Udział technologii wytwarzania stali w prognozach krajowej produkcji stali
Bożena GAJDZIK
nr katalogowy: 120998
10.15199/24.2019.6.1
produkcja stali
technologia wytwarzania
prognoza
steel production
production technology
forecast
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-9
Analysis of multi-source data for monitoring and control of intelligent technological systems
Tomasz RYMARCZYK
Bartosz PRZYSUCHA
Paweł PAWLIK
nr katalogowy: 127814
10.15199/48.2020.09.20
Model Coxa
predykcja uszkodzeń
sterowanie produkcją
inteligentna platforma
Cox model
time to failure prediction
production control
intelligent platform
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH