Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 9
Wegetarianizm i weganizm w gastronomii
Vegetarianism And Veganism In Gastronomy
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 133970
Streszczenie
Wegetarianizm i weganizm to coraz bardziej popularne sposoby odżywiania, które włączają się w aktualny trend poszanowania zwierząt. W artykule omówiono popularne rodzaje diet wegetariańskich i wegańskich. Ponadto scharakteryzowano produkty, które można wykorzystywać do sporządzania wegetariańskich i wegańskich potraw. Znacznym ułatwieniem w ich przygotowaniu są gotowe produkty, będące zamiennikami mięsa, serów i mleka. Stosowanie diety wegetariańskiej i wegańskiej przynosi wiele korzyści dla zdrowia człowieka. Dlatego też gastronomia oferuje rozmaite potrawy w wersji vege.
Abstract
Vegetarianism and veganism are increasingly popular diets which are the part of the current trend of respecting animals. The article discusses popular types of vegetarian and vegan diets. In addition, products that can be used to prepare vegetarian and vegan dishes were characterized. Ready-made products, which are substitutes for meat, cheese and milk make their preparation much easier. The use of a vegetarian and vegan diet brings many benefits to human health. Therefore, gastronomy offers a variety of vege dishes.
Słowa kluczowe
wegetarianizm
weganizm
gastronomia
potrawy
korzyści zdrowotne
Keywords
vegetarianism
veganism
gastronomy
dishes
health benefits
Bibliografia
[1] Borawska Maria H., Magdalena Malinowska. 2015. „Wegetarianizm: zalety i wady”. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL. [2] Craig Winston J.. 2009. „Health effects of vegan diets”. The American Journal of Clinical Nutrition 89 (5): 1627S-1633S. [3] Grzelak Teresa, Katarzyna Suliga, Marta Pelczyńska, Marcelina Sperling, Krystyna Czyżewska. 2017. „Ocena częstości stosowania suplementów diety wśród wegetarian oraz osób odżywiających się tradycyjnie”. Problemy Higieny i Epidemiologii 98c (2): 170-176. [4] Hever Julieanna. 2014. „Dieta roślinna na co dzień”. Łódź: Wydawnictwo Galaktyka. [5] Hood Sandra. 2019. „Vegetarianism and vegan diets". Manual of Dietetic Prac- tice 129-138. [6] Jedut Paulina, Paweł Glibowski, Katarzyna Iłowiecka. 2019. „Nutrition of vegetarians in Poland – a review of research”. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 70 (3): 217 – 223. [7] Kołlajtis-Dołowy Anna, Marta Jeruszka-Bielak, Agata Wawrzyniak. 2019. „Diety alternatywne, ich stosowanie w wybranych grupach osób oraz źródła informacji”. Kosmos 68 (2): 185-200. [8] Marcińczyk Beata. 2019. „Moda na zdrowie – napoje i produkty na bazie roślin”. Poradnik Restauratora 09, 28-29. [9] Mroczek Janusz R., Karolina Mroczek. 2019. „Wegetarianizm – sposób odżywienia się czy coś więcej?” Aura 12, 22-25. [10] Nazarewicz Rafał. 2007.„Wpływ stosowania diety wegetariańskiej na wybrane parametry morfologiczne i biochemiczne krwi”. Roczniki PZH 58 (1): 23-27. [11] Pyrzyńska Ewa. 2013.„Dieta wegetariańska w świetle zasad prawidłowego odżywiania – postawy i zachowania wegetarian w Polsce". Zeszyty Naukowe UEK 906, 27-36. [12] Szczuko Małgorzata, Natalia Komorniak, Joanna Hołowko, Kamila Kinowska, Anna Jasińska, Kamila Kowalska. 2018. „Zmiana zawartości składników odżywczych, cholesterolu i błonnika w dietach eliminujących produkty pochodzenia zwierzęcego. Część I – makroskładniki”. Pomeranian Journal of Life Science 64 (3):94-104. [13] Traczyk Iwona, Mirosław Jarosz. 2010. „Współczesne poglądy na żywienie wegetariańskie”. Żywienie Człowieka i Metabolizm 37 (1): 66–78. [14] Wild Florian, Michael Czerny, Anke M Janssen, Adriaan P. W. Kole. 2014. „The evolution of a plant-based alternative to meat: From niche markets to widely accepted meat alternatives”. Agro Food Industry High Technology 25 (1): 45-49. [15] Wilk Marta. 2017. „Soja źródłem cennych składników żywieniowych". Żywność Nauka Technologia Jakość 24 (20): 16-25. [16] Wiśniewska Klaudia, Diana Wolańska-Buzalska, Katarzyna Wolnicka. 2020. „Diety roślinne – charakterystyka, zalecenia oraz postawy konsumenckie". Przemysł Spożywczy 74 (5):40-43. [17] Wydrzyńska Julia. 2018. „Postawy wobec weganizmu". 2018. Rzeszowskie Studia Socjologiczne 11, 36-65.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-9 , nr katalogowy 133970
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2021-9
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
29.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-9
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH