Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 6
Postrzeganie przez konsumentów produktów z końcową datą ważności
Consumer Perceptions of Products with An Expiration Date
10.15199/65.2021.6.6
Robert Nicewicz
Beata Bilska
nr katalogowy: 132268
10.15199/65.2021.6.6
Streszczenie
Żywność jest nieodzownym, codziennym elementem w życiu człowieka. Podczas zakupów konsumenci często wybierają artykuły spożywcze kierując się między innymi datą ważności na opakowaniu. Celem badania ankietowego była analiza postrzegania przez konsumentów produktów z końcową datą ważności do spożycia. W badaniu wykonanym metodą CAWI udział wzięło 200 respondentów. Jego Wysoki odsetek Polaków niechętnie i raczej niechętnie kupował produkty z końcową datą ważności do spożycia. Konsumenci weryfikowali datę ważności najczęściej przy produktach mniej trwałych takich jak: mięso, wędliny, ryby, mleko i jego przetwory. Zdecydowana większość ankietowanych zna definicję produktu oznaczonego stwierdzeniem „najlepiej spożyć przed”. Jednak około 20% badanych miało pewne trudności z zakwalifikowaniem odpowiedniego rodzaju żywności do takiego oznaczenia. Większość z nich zwracała uwagę na żywność o bliskim terminie przydatności do spożycia i starała się jej nie kupować.
Abstract
Buying and consuming food is an indispensable, everyday part of human life. When shopping, consumers often choose food based on, inter alia, the expiration date on the package. The survey was carried out using the CAWI method on 200 respondents. The aim was to analyse consumer perception of products with expiry dates. A high percentage of Poles were reluctant or rather unwilling to buy products with an expiry date. Consumers checked the expiration date most frequently on less durable products such as meat, cold cuts, fish, milk and milk products. The vast majority of respondents knew the definition of a product labeled „best before”, but about 20% of respondents had some difficulty in classifying the right kind of food for such a label. Most were wary of foods with a short shelf life and tried not to buy them.
Słowa kluczowe
data ważności
konsumenci
produkty spożywcze
badanie ankietowe
Keywords
expiry date
consumers
food products
survey research
Bibliografia
[1] Ankiel M., M. Grzybowska-Brzezińska. 2020.„Wartość informacyjna opakowań jako determinanta zakupu żywności”. Marketing Instytucji Naukowych i Badawczych 36 (2): 31-44. DOI 10.2478/minib-2020-0015. [2] Aschemann-Witzel J. 2018.„Consumer perception and preference for suboptimal food under the emerging practice of expiration date based pricing in supermarkets”. Food Quality and Preference 63 : 119-128. DOI 10.1016/j.foodqual.2017.08.007. [3] do Carmo Stangherlin I., J.L. Duarte Ribeiro, M. Barcellos. 2019.„Consumer behaviour towards suboptimal food products: a strategy for food waste reduction”. British Food Journal 121 (10) : 2396-2412. DOI 10.1108/BFJ-12-2018-0817. [4] Halloran A., J. Clement, N. Kornum, C. Bucatariu, J. Magid. 2014. „Addressing food waste reduction in Denmark”. Food Policy 49 (1) : 294-301. DOI 10.1016/j.foodpol.2014.09.005. [5] Janssens K., W. Lambrechts, A. van Osch, J. Semeijn. 2019. „How Consumer Behavior in Daily Food Provisioning Affects Food Waste at Household Level in The Netherlands”. Foods 8 (10) : 428. DOI 10.3390/ foods8100428. [6] Krasnowska G., A.M. Salejda. 2011. „Ocena wiedzy konsumentów na temat znakowania żywności”. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 1 (74) : 173-189. [7] Neffe-Skocińska K., M. Tomaszewska, B. Bilska, D. Kołożyn-Krajewska. 2020. „Zachowania starszych konsumentów wobec zjawiska marnotrawstwa żywności”. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 27 1 (122) : 122-136. DOI 10.15193/zntj/2020/122/327. [8] Niewczas M. 2013.„Kryteria wyboru żywności”. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 6 (91) : 204-219. [9] Nováková P., T. Hák, S. Janoušková. 2021.„An Analysis of Food Waste in Czech Households – A Contribution to the International Reporting Effort”. Foods, 10 (4) : 875. DOI 10.3390/foods10040875. [10] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004. [11] Samotyja U., M. Sielicka-Różyńska, I. Klimczak. 2020. Badania sensoryczne w ocenie jakości produktów. Poznań: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. [12] Trząskowska M., A. Łepecka, K. Neffe-Skocińska, K. Marciniak-Lukasiak, D. Zielińska, A. Szydłowska, B. Bilska, M. Tomaszewska, D. Kołożyn-Krajawska. 2020. „Changes in Selected Food Quality Components after Exceeding the Date of Minimum Durability—Contribution to Food Waste Reduction”. Sustainability 12 (8) : 3187. DOI 10.3390/su12083187. [13] Zielińska D., B. Bilska, K. Marciniak-Łukasiak, A. Łepecka, M. Trząskowska, K. Neffe-Skocińska, M. Tomaszewska, A. Szydłowska, D. Kołożyn-Krajewska. 2020. „Consumer understanding of the date of minimum durability of food in association with quality evaluation of food products after expiration”. International Journal of Environmental Research and Public Health 17 (5) : 1632. DOI 10.3390/ijerph17051632.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-6 , nr katalogowy 132268
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2021-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH