Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 11
Roślinne alternatywy dla serów: stan i perspektywy
Plant-Based Alternatives to Cheeses: Status and Prospects
10.15199/65.2022.11.5
Iwona Szymańska
nr katalogowy: 140723
10.15199/65.2022.11.5
Streszczenie
Dynamiczny rozwój rynku roślinnych produktów alternatywnych dla wyrobów mlecznych jest konsekwencją zmian nawyków żywieniowych konsumentów, związanych m.in. z kwestiami zdrowotnymi czy środowiskowymi. W celu otrzymania produktów roślinnych o teksturze i cechach sensorycznych podobnych do ich mlecznych odpowiedników, stosowane są różne substancje (np. żelujące) czy zabiegi technologiczne (np. fermentacja). Tłuszczem najczęściej występującym w alternatywach dla serów jest tłuszcz kokosowy (bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe). Produkty alternatywne zawierają znacznie mniej białka i więcej węglowodanów niż sery konwencjonalne. Wyzwania w przyszłości stanowią badania nad m.in. reformulacją składu zamienników serów, w celu zwiększenia ich wartości żywieniowej, jak i strukturyzowaniem białek roślinnych, kształtujących właściwą strukturę produktów.
Abstract
The dynamic development of the market of plant-based dairy products alternatives is a consequence of changes in the nutrition habits of consumers, related to, inter alia, health or environmental issues. In order to obtain plant-based products with texture and sensory characteristics similar to their dairy counterparts, various substances (e.g. gelling) or technological treatments (e.g. fermentation) are used. The most common fat used in cheese alternatives is coconut fat (rich in saturated fatty acids). Plant-based dairy products alternatives contain less protein and more carbohydrates than conventional cheeses. The challenges of the future are research on, inter alia, the reformulation of the composition of cheese substitutes in order to increase their nutritional value, and structuring of plant proteins that create the proper structure of products.
Słowa kluczowe
dieta roślinna
sery
substytuty
analogi
wartość żywieniowa
Keywords
plant-based diet
cheeses
substitutes
analogues
nutritional value
Bibliografia
[1] Aljewicz M., G. Cichosz, M. Kowalska. 2011. „Produkty seropodobne, analogi serów topionych i dojrzewających”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 78 (5) : 16-25. [2] Boukid F., M. Lamri, B.N. Dar, M. Garron, M. Castellari. 2021.„Vegan Alternatives to Processed Cheese and Yogurt Launched in the European market during 2020: A Nutritional Challenge?”. Foods 10 : 2782. DOI: 10.3390/foods10112782. [3] Codex Alimentarius 1978. General Standard for Cheese. CXS 283-1978. https://www.fao.org/fao-who- codexalimentarius [dostęp: 09.10.2022]. [4] Craig W.J., A.R. mangels, C.J. Brothers. 2022.„Nutritional Profiles of Non-Dairy Plant-Based Cheese Alternatives”. Nutrients 14 : 1247. DOI: 10.3390/nu14061247. [5] Del Rocío Martínez-Ruiz N., S. Flores Enriquez, R.E. Vázquez-Nájera. J.A. López-Díaz. 2013.„Microbiological Quality of Asadero Cheese manufactured with a Plant Based Coagulant from Solanum elaeagnifolium”. Food and Nutrition Sciences 4 : 75-81. DOI: 10.4236/fns.2013.47A009. [6] Ferawati, F., m E. Hefni, K. Östbring, C. Witthöft. 2021.„The Application of Pulse Flours in the Development of Plant-Based Cheese Analogues: Proximate Composition, Color, and Texture Properties”. Foods 10 (9) : 2208. DOI: 10.3390/foods10092208. [7] Fresán U., H. Rippin. 2021.„Nutritional Quality of Plant-Based Cheese Available in Spanish Supermarkets: How Do They Compare to Dairy Cheese?”. Nutrients 13 : 3291. DOI: 10.3390/nu13093291. [8] Fu W., H. Yano. 2020. „Development of «New» Bread and Cheese”. Processes 8 : 1541. DOI: 10.3390/ pr8121541. [9] Grasso N., Y.H. Roos, S.V. Crowley, E.K. Arendt, J.A. O’mahony. 2021. „Composition and physicochemical properties of commercial plant-based block-style products as alternatives to cheese”. Future Foods 4 : 100048. DOI: 10.1016/j.fufo.2021.100048. [10] Grossmann L., D.J. McClements. 2021.„The science of plant-based foods: Approaches to create nutritious and sustainable plant-based cheese analogs”. Trends in Food Science & Technology 118 : 207–229. DOI: 10.1016/j.tifs.2021.10.004. [11] Haas R., A. Schnepps, A. Pichler, O. Meixner. 2019. „Cow milk versus Plant-Based milk Substitutes: A Comparison of Product Image and motivational Structure of Consumption”. Sustainability 11 : 5046. DOI: 10.3390/su11185046. [12] Jeske S., E. Zannini, E.K. Arendt. 2018.„Past, present and future: The strength of plant-based dairy substitutes based on gluten-free raw materials”. Food Research International 110 : 42-51. DOI: 10.1016/j. foodres.2017.03.045. [13] Kadbhane V.S., G.N. Shelke, S.L. Thorat. 2019.„Preparation of non-dairy cheese analogue enriched with coconut milk”. Pharma Innovation 8 (10) : 56-60. [14] Li Q., Y.Xia, L.Zhou, J.Xie. 2013.„Evaluation of the rheological, textural, microstructural and sensory properties of soy cheese spreads”.Food and Bioproducts Processing 91(4):429-439. DOI:10.1016/j.fbp.2013.03.001. [15] Lim T.J., A.M. Easa, A.A. Karim, R. Bhat, M.T. Liong. 2011. „Development of Soy-Based Cream Cheese via The Addition of microbial Transglutaminase, Soy Protein Isolate and maltodextrin”. British Food Journal 113 : 1147-1172. DOI: 10.1108/00070701111174587. [16] Market Analysis Report. 2017-2020. „Vegan Cheese market Size, Share & Trends Analysis Report (...) and Segment Forecast, 2022-2030”. https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/veg- an-cheese-market [dostęp: 30.09.2022] [17] Mattice K.D., A.G. Marangoni. 2020.„Physical properties of plant-based cheese products produced with zein”. Food Hydrocolloids 105 : 105746. DOI: 10.1016/j.foodhyd.2020.105746. [18] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (Dz.U. L 304). [19] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych (Dz.U. L 347). [20] Saraco M.N., J. Blaxland. 2019. „Dairy-free imitation cheese: is further development required?”. British Food Journal 122 : 3727-3740. DOI: 10.1108/BFJ-11-2019-0825. [21] Short E.C., A.J. Kinchla, A.A. Nolden. 2021.„Plant-Based Cheeses: A Systematic Review of Sensory Evaluation Studies and Strategies to Increase Consumer Acceptance. Foods 10 : 725. DOI: 10.3390/foods10040725. [22] Thresher W.C. 2004.„Food Products Comprising Pea or Lentil Flours and the Process of making the Same”. U.S. Patent 6777016B2. [23] Wyrok Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej z dnia 14 czerwca 2017 r. sygn. akt. C-422/16. Luksemburg.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-11 , nr katalogowy 140723
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH