Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 4
Walory prozdrowotne masła z mleka krowiego i koziego
Health-promoting properties of butter from cow’s and goat’s milk
10.15199/65.2024.4.5
Beata Paszczyk
nr katalogowy: 148174
10.15199/65.2024.4.5
Streszczenie
Celem badań było porównanie profilu kwasów tłuszczowych oraz wskaźników oceny jakości lipidów w tłuszczu wydzielonym zdostępnych na rynku olsztyńskim masłach wyprodukowanych z mleka krowiego oraz masłach wyprodukowanego z mleka koziego. Profil kwasów tłuszczowych tłuszczu wydzielonego zobjętych badaniem próbek masła analizowano metodą chromatografii gazowej na 100 m kolumnie kapilarnej z fazą CPSil88. W tłuszczu wydzielonym z masła wyprodukowanego z mleka krowiego stwierdzono istotnie wyższe zawartości monoenowych kwasów tłuszczowych (MUFA) oraz sprzężonego kwasu linolowego cis9trans11 C18:2 (CLA) w porównaniu z masłami wyprodukowany z mleka koziego. Masła te charakteryzowały się też istotnie wyższą zawartością pożądanych kwasów tłuszczowych (DFA), istotnie niższą zawartością niepożądanych hipercholesterolemicznych kwasów tłuszczowych (OFA) oraz korzystniejszym stosunkiem kwasów n-6/n-3. Masła wyprodukowane z mleka koziego to lepsze źródło kwasów polienowych (PUFA) oraz krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA) w porównaniu z masłami wyprodukowanym z mleka krowiego. Wartości wskaźników AI iTI w objętych badaniem masłach były na zbliżonych poziomach.
Abstract
The aim of the study was to compare the profile of fatty acids and indicators of lipid quality assessment in fat separated from butter produced from cow’s milk and butter produced from goat’s milk available on the Olsztyn market. The fatty acid profile of fat isolated from the butter samples included in the study was analyzed by gas chromatography on acapillary column with the CPSil 88 phase. The fat isolated from butter made from cow’s milk was characterized by asignificantly higher content of monoenoic fatty acids (MUFA) and conjugated linoleic acid C18:2 cis9trans11 (CLA) compared to butter made from goat’s milk. These butters were also characterized by asignificantly higher content of desirable fatty acids (DFA), asignificantly lower content of undesirable hypercholesterolemic fatty acids (OFA) and a more favorable n-6/n-3 acid ratio. Butter produced from goat’s milk is abetter source of polyenic fatty acids (PUFA) and short-chain fatty acids (SCFA) compared to butter produced from cow’s milk. The values of AI and TI indicators in the butters covered by the research were at asimilar level
Słowa kluczowe
masło z mleka krowiego
masło z mleka koziego
kwasy tłuszczowe
wskaźniki oceny jakości lipidów
Keywords
butter from cow’s milk
butter from goat’s milk
fatty acids
lipid quality assessment indicators
Bibliografia
[1] Aydin R. 2005. Conjugated linoleic acid: structure, sources and biological properties. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences 29: 189-195. [2] Barłowska J., Z. Litwińczuk. 2009. Właściwości odżywcze iprozdrowotne tłuszczu mlecznego. Medycyna Weterynaryjna 65 (3): 171-174. [3] Bartnikowska E., M.W. Obiedziński, S. Grześkiewicz. 1999. Wahania sezonowe w zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych okonfiguracji trans i sprzężonych dienów kwasu linolowego w maśle. XXX Sesja Naukowa KTiCHŻ PAN, Kraków, 14-15 wrzesień, 260. [4] Białek A., A. Tokarz. 2009. Źródła pokarmowe oraz efekty prozdrowotne sprzężonych dienów kwasu linolowego (CLA). Biuletyn Wydziału Farmaceutycznego WUM, 1: 1-12. [5] Chwastowska-Siwiecka I., M.J. Baryczka, Ł. Mroziński. 2019. Analiza preferencji konsumenckich przy wyborze i zakupie masła. Przegląd Hodowlany, 3: 26-31. [6] Cichosz G. 2007. Prozdrowotne właściwości tłuszczu mlekowego. Przegląd Mleczarski 5: 4-8. [7] Cichosz G. 2009. Tłuszcz mlekowy – fakty i mity. Przegląd Mleczarski 12: 14-17. [8] Cichosz G. 2013. Masło – najzdrowszy tłuszcz w diecie człowieka. Przegląd Piekarski iCukierniczy, wrzesień: 14-17. [9] Frelich J., M. Šlachta, O. Hanuš, J. Špička, E. Samková, A. Węglarz, P. Zapletal. 2012. Seasonal variation in fatty acid composition of cow milk in relation to the feeding system. Animal Science Papers and Reports 30: 219–229. [10] Gómez-Cortés P., M. Juárez, M. Angel de la Fuente. 2018. Milk fat acids and potential health benefits: An update vision. Trends in Food Science & Technology 81: 1-9. [11] Hanuš O., L. Krížová, E. Samková, J. Špička, J. Kucera, M. Klimešová, P. Roubal, R. Jedelská. 2016. The effect of cattle bread, season and type of diet on the fatty acid profile of raw milk. Archives Animal Breeding 59: 373–380. [12] IDF 182:2002 (ISO 15884:2002) Milk fat – Preparation of fatty acid methyl esters. [13] Jensen RG. 2002. The composition of bovine milk lipids: January 1995 to December 2000. Journal of Dairy Science 85: 295-350. [14] Kee J-I., P. Ganesan, H-S. Kwak. 2010. Bioactive conjugated linoleic acid (CLA) in milk. Korean Journal for Food Science of Animal Resources 30, 6: 879-885. [15] Kelsey J.A., B.A. Corl, R.J. Collier, D.E. Bauman. 2003. The effect of breed, parity and stage of lactation on conjugated linoleic acid (CLA) in milk fat from dairy cows. Journal of Dairy Science 86: 2588–97. [16] Kozikowski W., K. Przybyłowicz. 1994. Wartość żywieniowa składników mleka krowiego. Przegląd Mleczarski 10: 256-261.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-4 , nr katalogowy 148174
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2024-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
38.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH