Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 1-2
Dieta bez laktozy
Without Lactose
dr inż. Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 130431
Streszczenie
Laktoza jest dwucukrem występującym w mleku i przetworach mlecznych. Do produktów o największej zawartości tego cukru należą: mleko, napoje mleczne, śmietana, sery twarogowe i lody. Osoby z nietolerancją laktozy muszą ze względów zdrowotnych eliminować cukier mleczny z diety. Asortyment bezlaktozowych produktów mlecznych jest duży. Dodatek laktazy w trakcie wytwarzania tych produktów umożliwia usunięcie laktozy. Dostępne są mleka o różnej zawartości tłuszczu, napoje mleczne, sery twarogowe i sery podpuszczkowe, śmietana i masło. Również roślinne napoje mlekopodobne (mleko sojowe, mleko ryżowe, mleko kokosowe) nie zawierają laktozy. W artykule przedstawiono przykładowe potrawy, które można sporządzać z produktów mlecznych pozbawionych laktozy oraz roślinnych zamienników mleka. Produkty te mają wszechstronne zastosowanie kulinarne. Stosowanie produktów mlecznych niezawierających laktozy i roślinnych zamienników mleka oraz innych produktów zalecanych w Piramidzie Żywieniowej umożliwia opracowanie zbilansowanej diety dla osób z nietolerancją tego cukru.
Abstract
Lactose is a disaccharide found in milk and milk products. The products with the highest lactose content include milk, milk drinks, cream, cottage cheese and ice cream. People with lactose intolerance must eliminate milk sugar from their diet for health reasons. The range of lactose-free dairy products is large. The addition of lactase during the manufacture of these products makes possible to remove lactose. Milk of the different fat content, milk drinks, cottage cheese, cream and butter are available. Also plant-based milk drinks (soy milk, rice milk, coconut milk) do not contain lactose. The article presents examples of dishes that can be made from lactose-free dairy products and vegetable milk substitutes. These products have a versatile culinary use. The use of lactose-free dairy products and plant-based milk substitutes as well as and other products recommended in the Nutritional Pyramid makes possible to allow the development of a balanced diet for people with this sugar intolerance.
Słowa kluczowe
laktoza
mleko i przetwory mlecze
nietolerancja laktozy
produkty bez laktozy
roślinne zamienniki mleka
wykorzystanie kulinarne
Keywords
lactose
milk and dairy products
lactose intolerance
dairy lactose-free products
plant-based milk substitutes
culinary use
Bibliografia
[1] Dec Bogdan. 2011. „Technologia produkcji nisko-i bezlaktozowych produktów mleczarskich”. Przegląd Mleczarski. 5: 8-14. [2] Dejnaka Agnieszka. 2019. „Sposoby odżywiania się przez konsumentow”. Wrocław: E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego. [3] Fidler-Witoń Ewa, Edyta Mądry, Beata Krasińska, Jarosław Walkowiak. 2011. „Nietolerancja laktozy i jej uwarunkowania”. Family Medicine & Primary Care Review 13(2): 308–310. [4] Godula Krzysztof, Izabela Dmytrów, Anna Mituniewicz-Małek, Elżbieta Mulawka. 2018. „Stabilność przechowalnicza twarogów tradycyjnych i bezlaktozowych”. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 25, 4 (117): 140-149. [5] Górska Joanna. 2018. „W koszyku nietolerujących”. Forum mleczarskie Handel 12: 38-43. [6] Górska Joanna. 2017. „Produkty bezlaktozowe: Wzrost bez laktozy”. Forum Mleczarskie Handel 5: 84-85. [7] Hoffmann Monika, Małgorzata Górnicka, Hanna Jędrzejczyk. 2009. „Zamienniki białka zwierzęcego. Część II. Produkty sojowe". Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2, 118-123. [8] Kunachowicz Hanna, Irena Nadolna, Bożena Przygoda. 2005. „Tabele składu i wartości odżywczej żywności”. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL. [9] Małkowska Dagmara, Monika Pogorzelska. 2019. „Rynek mlecznych produktów bezlaktozowych, a świadomość konsumentów" [w:] Wojciech Truszkowski, Patrycja Róża Sosna (red.) „Uwarunkowania bezpieczeństwa i jakości żywności w Polsce”. Olsztyn: Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, 128-135. [10] Mądry Edyta, Beata Krasińska, Jarosław Walkowiak, Agnieszka Adamczak-Ratajczak. 2011. „Hipolaktazja, zespół złego wchłaniania laktozy, nietolerancja laktozy”. Family Medicine & Primary Care Review 2011, 13 (2): 334-336. [11] Rychlik Urszula, Andrzej Marszałek. 2013. „Nietolerancja laktozy – współczesny stan wiedzy”. Journal of Laboratory Diagnostics 49 (1): 71-73.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-1-2 , nr katalogowy 130431
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2021-1-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
58.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-1-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH