Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 12
Vegan ice cream A review
Lody wegańskie: przegląd
10.15199/65.2022.12.5
Anna Kot
Anna Kamińska-Dwórznicka
nr katalogowy: 141297
10.15199/65.2022.12.5
Streszczenie
There are a plethora of reasons why people are more interested in a vegan diet and at the same in a vegan frozen dessert. Environmental, ethical, and healthy motives or just even curiosity contribute to developing the need for such products. The main purpose of this study was to develop and understand of the phenomenon of vegan ice cream. Another key point in this paper was to assemble basic information about vegan ice cream, its ingredients, experimental production and the newest research in the scientific world. All the mentioned examples show that there are many great alternatives to milk ingredients and a wide variety of compounds. In addition, the combination of distinctive compounds has contributed to a comprehensive range of possibilities in vegan ice cream production.
Abstract
Istnieje wiele powodów, dla których wzrasta zainteresowanie dietą wegańską, a tym samym wegańskimi mrożonymi deserami. Motywy ekologiczne, etyczne, zdrowotne, a nawet ciekawość przyczyniają się do rozwoju zapotrzebowania na taki produkt. Głównym celem tego artykułu było wyjaśnienie popularności lodów wegańskich. Kolejnym kluczowym punktem było zebranie podstawowych informacji o lodach wegańskich, ich składnikach, eksperymentalnej produkcji oraz najnowszych badaniach w świecie nauki. Wszystkie wymienione przykłady pokazują, że istnieje wiele prosperujących alternatyw dla składników mleka krowiego. Natomiast szeroka gama tych surowców oraz ich kombinacji zapewnia ogromne możliwości w produkcji wegańskich lodów spożywczych.
Słowa kluczowe
vegan ice cream
vegan
ice cream
ice cream ingredients
Keywords
lody wegańskie
weganizm
lody
składniki do lodów
Bibliografia
[1] Abdullah N., N. Wahab, N. Saruan, H. Matias-Peralta, N. Xavier, N. Muhammad, B.A. Talip, M.F.A. Bakar. 2018. „Effect of replacing coconut milk with almond milk in spicy coconut gravy on its sensorial, nutritional and physical properties”. Materials Today: Proceedings 5 (10) : 21919-21925. DOI: 10.1016/j.matpr.2018.07.051. [2] Aboulfazli F., A.B. Shori, A.S. Baba. 2016. „Effects of the replacement of cow milk with vegetable milk on probiotics and nutritional profile of fermented ice cream”. LWT – Food Science and Technology 70 (7) : 261-270. DOI: 10.1016/j.lwt.2016.02.056. [3] Akbari M., M.H. Eskandari, M. Niaskosari, A. Bedeltavana. 2016. „The effect of inulin on the physicochemical properties and sensory attributes of low-fat ice cream”. International Dairy Journal 57 : 52-55. DOI: 10.1016/j. idairyj.2016.02.040. [4] Akbari M., M.H. Eskandari, Z. Davoudi. 2019. „Application and functions of fat replacers in low-fat ice cream: A review”. Trends in Food Science & Technology 86 : 34-40. DOI: 10.1016/j.tifs.2019.02.036. [5] Akesowan A. 2009. „Influence of soy protein isolate on physical and sensory properties of ice cream”. Thai Journal of Agricultural Science 42 (1) : 1-6. [6] Alozie Y.E., U.S. Udofia. 2015. „Nutritional and sensory properties of almond (Prunus amygdalu var. Dulcis) seed milk”. World Journal of Dairy & Food Sciences 10 (2) : 117-121. DOI: 10.5829/idosi.wjdfs.2015.10.2.9622. [7] Alvaro C. 2017. „Ethical veganism, virtue, and greatness of the soul”. Journal of Agricultural and Environmental Ethics 30 (6) : 765-781. DOI: 10.1007/s10806-017-9698-z. [8] Anwar S., M. Baig, Q. Syed, R. Shukat, M. Arshad, H. Asghar, M. Arshad. 2022. „Dairy ingredients replaced with vegan alternatives: valorisation of ice cream”. International Journal Of Food Science & Amp; Technology 57 (9) : 5820-5826. DOI: 10.1111/ijfs.15895. [9] Atalar I., A. Kutr, O. Gul, F. Yazici. 2021. „Improved physicochemical, rheological and bioactive properties of ice cream: Enriched with high pressure homogenized hazelnut milk”. International Journal of Gastronomy and Food Science 24 : 100358. DOI: 10.1016/j.ijgfs.2021.100358. [10] Bahram-Parvar M. 2015. „A review of modern instrumental techniques for measurements of ice cream characteristics”. Food Chemistry 188 : 625-631. DOI: 10.1016/j.foodchem.2015.05.017. [11] Beegum P., J. Nair, M. Manikantan, R. Pandiselvam, S. Shill, S. Neenu, K. Hebbar. 2021. „Effect of coconut milk, tender coconut and coconut sugar on the physico-chemical and sensory attributes in ice cream”. Journal Of Food Science And Technology 59 (7) : 2605-2616. DOI: 10.1007/s13197-021-05279-y. [12] Bekiroglu H., H. Goktas, D. Karaibrahim, F. Bozkurt, O. Sagdic. 2022. „Determination of rheological, melting and sensorial properties and volatile compounds of vegan ice cream produced with fresh and dried walnut”. International Journal of Gastronomy and Food Science 28 : 100521. DOI: 10.1016/j.ijgfs.2022.100521. [13] Bisla G., P. Archana, S. Verma, S. Sharma. 2012. „Development of ice creams from Soybean milk & Water-melon seeds milk and Evaluation of their acceptability and Nourishing potential”. Advances in Applied Science Research 3 (1) : 371-376. [14] Clarke C. 2004 The science of ice cream. Cambridge, UK : The Royal Society of Chemistry. [15] Diniz L., E. Jesus, C. Francisco, L. Tormen, L. Bertan. 2022. „Mixed water-soluble nut-based plant extracts to produce vegan ice creams”. Research, Society And Development 11 (7) : e39011729892. DOI: 10.33448/ rsd-v11i7.29892. [16] Flom J. D., S.H. Sicherer. 2019. „Epidemiology of cow’s milk allergy”. Nutrients 11 : 1051. DOI: 10.3390/ nu11051051. [17] Flores A.A., H.D. Goff. 1999. „Ice crystals size distribution in dynamically frozen model solutions and ice cream as affected by stabilizers”. Journal of Dairy Science 82 (7) : 1399-1407. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(99)75366-X. [18] Gaukel V., A. Leiter, W.E.L. Spiess. 2014. „Synergism of different fish antifreeze proteins and hydrocolloids on recrystallization inhibition of ice in sucrose solutions”. Journal of Food Engineering 141 (3) : 44-50. DOI: 10.1016/j.jfoodeng.2014.05.016. [19] Goff H.D. 1997. „Colloidal aspects of ice cream – a review”. Journal of Dairy Science 7 (6-7) : 363-373. DOI: 10.1016/S0958-6946(97)00040-X. [20] Goff H.D., R.W. Hartell. 2013. Ice Cream. Seventh Edition. Springer Science+Business Media New York. [21] Góral M., K. Kozłowicz, U. Pankiewicz, D. Góral, F. Kluza, A. Wójtowicz. 2018. „Impact of stabilizers on the freezing process, and physicochemical and organoleptic properties of coconut milk-based ice cream”. LWT-Food Science and Technology 92 : 516-522. DOI: 10.1016/j.lwt.2018.03.010. [22] Innocente N., M. Biasutti, E. Venir, M. Spaziani, G. Marchesini. 2009. „Effect of high-pressure homogenization on droplet size distribution and rheological properties of ice cream mixes”. Journal of Dairy Sciences 92 (5) : 1864-1875. DOI: 10.3168/jds.2008-1797. [23] Kamińska-Dwórznicka A., E. Gondek, S. Łaba, E. Jakubczyk, K. Samborska. 2019. „Characteristics of instrumental methods to describe and assess the recrystallization process in ice cream systems”. Foods 8 (4) 117. DOI: 10.3390/foods8040117. [24] Konstantas A., L. Stamford, A. Azapagic. 2019. „Environmental of ice cream”. Journal of Cleaner Production 209 : 259-272. DOI: 10.1016/j.jclepro.2018.10.237. [25] Kot A., A. Kamińska-Dwórznicka, A. Barańska. 2020. „Study of the properties of vegan ice cream based on almond drink”. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 600 : 21-30. DOI: 10.22630/ZPPNR.2020.600.3. [26] Kot A., A. Kamińska-Dwórznicka, S. Galus, E. Jakubczyk. 2021. „Effects of different ingredients and stabilisers on properties of mixed based on almond drink for vegan ice cream production”. Sustainability 13 (21) : 12113. DOI: 10.3390/su132112113. [27] Kot A., A. Kamińska-Dwórznicka, E. Jakubczyk. 2022. „Study on the influence of ultrasound homogenisation on the physical properties of vegan ice cream mixes”. Applied Sciences 12 : 8492. [28] Koxhlot M.N.R., B. Eisenmann, J. Hinrichs. 2001. „Effect of the fat globule sizes on the meltdown of ice cream”. Journal of Dairy Science 84 (1) : 31-37. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(01)74448-7. [29] Krizanova J., D.L. Rosenfeld, A.J. Tomiyama, J. Guardiola. 2021. „Pro-environmental behaviour predicts adherence to plant-based diets”. Appetite 163 (4) : 105243. DOI: 10.1016/j.appet.2021.105243. [30] Liang H.-N., C. Tang. 2014. „Pea protein exhibits a novel Pickering stabilization for oil-in-water emulsions at pH 3.0”. LWT – Food Science and Technology 58 (2) : 463-469. DOI: 10.1016/j.lwt.2014.03.023. [31] Lu Z.X., J.F. He, Y.C. Zhang, D.J. Bing. 2020. „Composition, physicochemical properties of pea protein and its application in functional foods”. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 60 : 15, 2593-2605. DOI: 10.1080/10408398.2019.1651248. [32] Lomolino G., S. Zannoni, A. Zabara, M. Da Lio, A. De Iseppi. 2020. „Ice recrystallisation and melting in ice cream with different proteins levels and subjected to thermal fluctuation”. International Dairy Journal 100 104557. DOI: 10.1016/j.idairyj.2019.104557. [33] O’Sullivan J., B. Murray, C. Flynn, I. Norton. 2016. „The effect of ultrasound treatment on the structural, physical and emulsifying of animal and vegetable protein”. Food Hydrocolloids 53 : 141-154. DOI: 10.1016/j.foodhyd.2015.02.009. [34] Panghal A., S. Janghu, K. Virkar, Y. Gat, V. Kumar, N. Chhikara. 2018. „Potential non-dairy probiotic products – A healthy approach”. Food Bioscience 21 : 80-89. DOI: 10.1016/j.fbio.2017.12.003. [35] Rincon L., R. Braz Assunção Botelho, E.R. de Alencar. 2020. „Development of novel plant-based milk based on chickpea and coconut”. LWT – Food Science and Technology 128 : 109479. DOI: 10.1016/j. lwt.2020.109479. [36] Smith A.K., H.D. Goff, Y. Kakuda. 2000. „Microstructure and rheological properties of whipped cream as affected by heat treatment and addition of stabilizer”. International Dairy Journal 10 (4) : 295-301. DOI: 10.1016/S0958-6946(00)00043-1 [37] Spence Ch., J. Navarraa, J. Youssef. 2019. „Using ice-cream as an effective vehicle for energy/nutrient delivery in the elderly”. International Journal of Gastronomy and Food Science 16 : 100140. DOI: 10.1016/j. ijgfs.2019.100140. [38] Stremmel G., O. Elshiewy, Y. Boztug, F. Carneiro-Otto. 2022. „Vegan labeling for what is already vegan: Product perceptions and consumption intentions”. Appetite 175 : 106048. DOI: 10.1016/j.ap-pet.2022.106048. [39] Tan N.P., T.S. Conner, H. Sun, S. Loughnan, L.D. Smillie. 2021. „Who gives a veg? Relations between personality and Vegetarianism/Veganism”. Appetite 163 : 105195. DOI: 10.1016/j.appet.2021.105195. [40] Vanga S.K., V. Raghavan. 2018. „How well do plant based alternatives fare nutritionally compared to cow’s milk?”. Journal of Food Science and Technology 55 (1) : 10-20. DOI: 10.1007/s13197-017-2915-y. [41] Velotto S., L. Parafati, A. Ariano, R. Palmeri, F. Pesce, D. Planeta, V. Alfeo, A. Todaro. 2021. „Use of stevia and chia seeds for the formulation of traditional and vegan artisanal ice cream”. International Journal of Gastronomy and Food Science 26 : 100441. DOI: 10.1016/j.ijgfs.2021.100441. [42] Yan G., Y. Cui, D. Lia, Y. Ding, J. Han, S. Wang, Q. Yang, H. Zheng. 2022. „The characteristics of soybean protein isolate obtained by synergistic modification of high hydrostatic pressure and phospholipids as a promising replacement of milk in ice cream”. LWT– Food Science and Technology 160 : 113223. DOI: 10.1016/j.lwt.2022.113223. [40] Internet 1 : https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/ice-cream-market?fbclid=I-wAR1TwreI9IFlQ0PqP_0qA0Mlky5y1Ai6FDUlLCYy5MwFHYARKwYHT4jGrOk [access 25.08.2022].
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-12 , nr katalogowy 141297
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH