Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-9
Jakość i bezpieczeństwo zdrowotne novel food – wiodący trend ostatnich lat
Joanna Markowska
Agnieszka Tyfa
Anna Drabent
nr katalogowy: 150454
10.15199/65.2024.9.3
nowa żywność
bezpieczeństwo zdrowotne
ustawodawstwo
fermentacja precyzyjna
mięso hodowlane
glony
mykoproteiny
owady
novel foods
health safety
legislation
precision fermentation
cultured meat
algae
mycoproteins
insects
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Sery z mikrobów?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 134161
10.15199/65.2021.10.6
białka pojedynczych komórek mikroorganizmów
mykoproteiny
substytuty nabiału
precyzyjna fermentacja
transgeniczne białka
single cell proteins
mycoproteins
dairy replacements
precision fermentation
transgenic proteins
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Sery z mikrobów?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 134161
10.15199/65.2021.10.6
białka pojedynczych komórek mikroorganizmów
mykoproteiny
substytuty nabiału
precyzyjna fermentacja
transgeniczne białka
single cell proteins
mycoproteins
dairy replacements
precision fermentation
transgenic proteins
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Sery z mikrobów?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 134161
10.15199/65.2021.10.6
białka pojedynczych komórek mikroorganizmów
mykoproteiny
substytuty nabiału
precyzyjna fermentacja
transgeniczne białka
single cell proteins
mycoproteins
dairy replacements
precision fermentation
transgenic proteins
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Sery z mikrobów?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 134161
10.15199/65.2021.10.6
białka pojedynczych komórek mikroorganizmów
mykoproteiny
substytuty nabiału
precyzyjna fermentacja
transgeniczne białka
single cell proteins
mycoproteins
dairy replacements
precision fermentation
transgenic proteins
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-11
nr katalogowy: 39541
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-2
Hop creep – mechanizm zjawiska i czynniki wpływające na jego przebieg
Olga Hrabia
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 142852
10.15199/64.2023.2.7
hop creep
piwo
chmielenie na zimno
wtórna fermentacja
hop creep
beer
dry hopping
secondary fermentation
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-2
Hop creep – mechanizm zjawiska i czynniki wpływające na jego przebieg
Olga Hrabia
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 142852
10.15199/64.2023.2.7
hop creep
piwo
chmielenie na zimno
wtórna fermentacja
hop creep
beer
dry hopping
secondary fermentation
POLISH TECHNICAL REVIEW 2021-4
CONSTRUCTIONAL AND TECHNICAL INFRASTRUCTURE OF BIOGAS PRODUCTION
Kinga BOREK
Wacław ROMANIUK
nr katalogowy: 135285
10.15199/180.2021.4.3
substrates
methane fermentation
biogas
solar collector
biogas desulphurization device
tank for biogas storager
substraty
fermentacja metanowa
biogaz
kolektor słoneczny
urządzenie do odsiarczania biogazu
zbiornik do magazynowania biogazu
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-5
Dobór warunków fermentacji brzeczek z soku gęstego
Katarzyna Pielech-Przybylska
Maria Balcerek
nr katalogowy: 35343
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-3a
The Impact of Calculation Precision on the Process of Mathematical Model Construction with the Use of Optimization
Petro STAKHIV
Liliana BYCZKOWSKA-LIPIŃSKA
Yuriy KOZAK
nr katalogowy: 75106
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-1
Jak to z fermentacją było?
Anna Pikulicka
Wioletta Tomaszewska-Górecka
Wiesław Barabasz
nr katalogowy: 136368
10.15199/64.2022.1.2
początki fermentacji
badania nad fermentacją
wkład naukowców w poznanie procesów fermentacyjnych
the beginnings of fermentation
research on fermentation
scientists contribution to understanding fermentation processes
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-1
Jak to z fermentacją było?
Anna Pikulicka
Wioletta Tomaszewska-Górecka
Wiesław Barabasz
nr katalogowy: 136368
10.15199/64.2022.1.2
początki fermentacji
badania nad fermentacją
wkład naukowców w poznanie procesów fermentacyjnych
the beginnings of fermentation
research on fermentation
scientists contribution to understanding fermentation processes
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-1
Jak to z fermentacją było?
Anna Pikulicka
Wioletta Tomaszewska-Górecka
Wiesław Barabasz
nr katalogowy: 136368
10.15199/64.2022.1.2
początki fermentacji
badania nad fermentacją
wkład naukowców w poznanie procesów fermentacyjnych
the beginnings of fermentation
research on fermentation
scientists contribution to understanding fermentation processes
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-1
Jak to z fermentacją było?
Anna Pikulicka
Wioletta Tomaszewska-Górecka
Wiesław Barabasz
nr katalogowy: 136368
10.15199/64.2022.1.2
początki fermentacji
badania nad fermentacją
wkład naukowców w poznanie procesów fermentacyjnych
the beginnings of fermentation
research on fermentation
scientists contribution to understanding fermentation processes
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-5
Fermentacja nastawów wysokocukrowych z dodatkiem preparatu ścian komórkowych
Sylwia Bonin
Marcin Kolwas
nr katalogowy: 44679
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-12
Wpływ pożywek azotowych na fermentacje i cechy wina jabłkowego oraz napojów winopodobnych
Sylwia Bonin
Wiesław Wzorek
Marta Woźniak
nr katalogowy: 48973
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-5
Właściwości fermentacyjne mąk, jako element wartości wypiekowej
Tomasz Piechowiak
nr katalogowy: 101315
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-6
Drożdże browarnicze a produkty uboczne fermentacji Cz. I. Lotne związki siarkowe
Anna Sałek
nr katalogowy: 52624
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-5
The use of hydrogen-rich gas obtained from dark fermentation of molasses from sugar industry for fueling a fuel cell Zastosowanie wodorowego gazu otrzymanego w wyniku kwaśnej fermentacji melasy z przemysłu cukrowniczego do zasilania ogniwa paliwowego
Piotr Piela
Wojciech Tokarz
Wiktor Kaźmierczak
Anna Detman
Anna Sikora
Jan Piotrowski
nr katalogowy: 98504
10.15199/62.2016.5.20
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2018-10
Biomasa mikroglonów i cyjanobakterii jako substrat w procesie fermentacji metanowej
Dawid Szwarc
Marcin Zieliński
nr katalogowy: 116639
10.15199/17.2018.10.8
fermentacja metanowa
cyjanobakterie
mikroglony
methane fermentation
cyanobacteria
microalgae
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-4
Kimchi – fermentowany przysmak warzywny o właściwościach funkcjonalnych – szansa na nowy asortyment żywności funkcjonalnej w Polsce
Bożena Waszkiewicz-Robak
nr katalogowy: 139107
10.15199/64.2022.4.3
żywność funkcjonalna
warzywa
fermentacja mlekowa
warzywa fermentowane
functional foods
vegetable
lactic acid fermentation
fermented vegetables
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-4
Kimchi – fermentowany przysmak warzywny o właściwościach funkcjonalnych – szansa na nowy asortyment żywności funkcjonalnej w Polsce
Bożena Waszkiewicz-Robak
nr katalogowy: 139107
10.15199/64.2022.4.3
żywność funkcjonalna
warzywa
fermentacja mlekowa
warzywa fermentowane
functional foods
vegetable
lactic acid fermentation
fermented vegetables
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-5
Fermentacja mlekowa w przetwarzaniu i utrwalaniu warzyw, owoców i grzybów
Ewa Jabłońska-Ryś
Patryk Siczek
nr katalogowy: 148665
10.15199/65.2024.5.6
fermentacja mlekowa
kultury starterowe
LAB
kiszone grzyby
lactic fermentation
starter cultures
LAB
fermented mushrooms
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-6
Piwa kwaśne – charakterystyka i technologia produkcji
Joanna Kawa-Rygielska
Kinga Adamenko
Adam Głowacki
Justyna Paszkot
nr katalogowy: 135242
10.15199/64.2021.6.2
piwowarstwo
technologia fermentacji
piwa kwaśne
niekonwencjonalne mikroorganizmy
brewing
fermentation technology
sour beer
unconventional microorganisms
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-6
Piwa kwaśne – charakterystyka i technologia produkcji
Joanna Kawa-Rygielska
Kinga Adamenko
Adam Głowacki
Justyna Paszkot
nr katalogowy: 135242
10.15199/64.2021.6.2
piwowarstwo
technologia fermentacji
piwa kwaśne
niekonwencjonalne mikroorganizmy
brewing
fermentation technology
sour beer
unconventional microorganisms
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-6
Piwa kwaśne – charakterystyka i technologia produkcji
Joanna Kawa-Rygielska
Kinga Adamenko
Adam Głowacki
Justyna Paszkot
nr katalogowy: 135242
10.15199/64.2021.6.2
piwowarstwo
technologia fermentacji
piwa kwaśne
niekonwencjonalne mikroorganizmy
brewing
fermentation technology
sour beer
unconventional microorganisms
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-1
Badania nad wykorzystaniem biomasy skrobiowej jako źródła węgla w procesie fermentacji D-mleczanowej
Alicja Michalczyk
Anna Cieniecka-Rosłonkiewicz
Sylwia Gar baczewska
Bolesław Morytz
Arkadiusz Białek
nr katalogowy: 124469
10.15199/62.2020.1.13
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-6
Wpływ parametrów fermentacji ciasta na cechy fizyczne pieczywa pszennego
Marianna Raczyk
Aleksandra Wolińska
nr katalogowy: 129585
fermentacja ciasta
mąka pszenna
wydajność ciasta
tekstura miękiszu
dough fermentation
wheat flour
dough performance
crumb texture
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-6
Wpływ parametrów fermentacji ciasta na cechy fizyczne pieczywa pszennego
Marianna Raczyk
Aleksandra Wolińska
nr katalogowy: 129585
fermentacja ciasta
mąka pszenna
wydajność ciasta
tekstura miękiszu
dough fermentation
wheat flour
dough performance
crumb texture
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-4
Technologia browarnicza – aktualności ze świata nauki 2021
Aleksander Poreda
Katarzyna Fulara
Olga Hrabia
Aneta Ciosek
nr katalogowy: 133167
10.15199/64.2021.4.1
technologia browarnicza
nauka
rozwój
brewing technology
science
development
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-4
Technologia browarnicza – aktualności ze świata nauki 2021
Aleksander Poreda
Katarzyna Fulara
Olga Hrabia
Aneta Ciosek
nr katalogowy: 133167
10.15199/64.2021.4.1
technologia browarnicza
nauka
rozwój
brewing technology
science
development
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-4
Technologia browarnicza – aktualności ze świata nauki 2021
Aleksander Poreda
Katarzyna Fulara
Olga Hrabia
Aneta Ciosek
nr katalogowy: 133167
10.15199/64.2021.4.1
technologia browarnicza
nauka
rozwój
brewing technology
science
development
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-5
Modelowanie numeryczne procesu fermentacji ukierunkowanej na produkcję biowodoru
Artur Wodołażski
nr katalogowy: 137687
10.15199/62.2022.5.7
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-5
Modelowanie numeryczne procesu fermentacji ukierunkowanej na produkcję biowodoru
Artur Wodołażski
nr katalogowy: 137687
10.15199/62.2022.5.7
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Jakość biogazu z przetwarzania osadów ściekowych w procesie termicznej hydrolizy i fermentacji. Analiza siloksanów
Jakub Mukawa
Tadeusz Rzepecki
Tadeusz Pająk
nr katalogowy: 139559
10.15199/62.2022.9.15
biogaz
oczyszczanie ścieków
hydroliza termiczna
związki krzemoorganiczne
biogas
wastewater treatment
thermal hydrolysis
organosilicon compounds
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Jakość biogazu z przetwarzania osadów ściekowych w procesie termicznej hydrolizy i fermentacji. Analiza siloksanów
Jakub Mukawa
Tadeusz Rzepecki
Tadeusz Pająk
nr katalogowy: 139559
10.15199/62.2022.9.15
biogaz
oczyszczanie ścieków
hydroliza termiczna
związki krzemoorganiczne
biogas
wastewater treatment
thermal hydrolysis
organosilicon compounds
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Jakość biogazu z przetwarzania osadów ściekowych w procesie termicznej hydrolizy i fermentacji. Analiza siloksanów
Jakub Mukawa
Tadeusz Rzepecki
Tadeusz Pająk
nr katalogowy: 139559
10.15199/62.2022.9.15
biogaz
oczyszczanie ścieków
hydroliza termiczna
związki krzemoorganiczne
biogas
wastewater treatment
thermal hydrolysis
organosilicon compounds
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA 2006-1
Lamelkowa podkładka
nr katalogowy: 17334
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-5
Chromatograficzna analiza produktów fermentacji opornych dekstryn
Katarzyna Śliżewska
Renata Barczyńska
Kamila Jochym
Janusz Kapuśniak
nr katalogowy: 59919
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-8
Piwo bezalkoholowe – jakie to proste
Mateusz Jackowski
nr katalogowy: 133096
10.15199/65.2021.8.6
piwo
piwo bezalkoholowe
piwowarstwo
dealkoholizacja
beer
alcoholic free beer
brewing
dealcoholization
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-8
Piwo bezalkoholowe – jakie to proste
Mateusz Jackowski
nr katalogowy: 133096
10.15199/65.2021.8.6
piwo
piwo bezalkoholowe
piwowarstwo
dealkoholizacja
beer
alcoholic free beer
brewing
dealcoholization
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-8
Piwo bezalkoholowe – jakie to proste
Mateusz Jackowski
nr katalogowy: 133096
10.15199/65.2021.8.6
piwo
piwo bezalkoholowe
piwowarstwo
dealkoholizacja
beer
alcoholic free beer
brewing
dealcoholization
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-6
Soki owocowe o obniżonej zawartości cukru – przyszłościowy trend w branży sokowniczej?
Magdalena Cywińska-Antonik
Sylwia Skąpska
nr katalogowy: 141054
10.15199/64.2022.6.4
soki owocowe
redukcja zawartości cukrów
fermentacja etanolowa
fermentacja mlekowe
nanofiltracja
enzymy
fruit juices
reduction of sugars
ethanolic fermentation
lactic acid
fermentation
nanofiltration
enzymes
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-6
Soki owocowe o obniżonej zawartości cukru – przyszłościowy trend w branży sokowniczej?
Magdalena Cywińska-Antonik
Sylwia Skąpska
nr katalogowy: 141054
10.15199/64.2022.6.4
soki owocowe
redukcja zawartości cukrów
fermentacja etanolowa
fermentacja mlekowe
nanofiltracja
enzymy
fruit juices
reduction of sugars
ethanolic fermentation
lactic acid
fermentation
nanofiltration
enzymes
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2006-5
Koncentrat z buraka cukrowego - nowy surowiec niesłodowany do produkcji piw jasnych i ciemnych
P. Dziugan
K. Dziedziczak
T. Kuchciak
nr katalogowy: 20621
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-3
Wpływ obecności obiektów przewodzących na dokładność pomiarów pola elektromagnetycznego w strefie bliskiej
Tomasz DŁUGOSZ
nr katalogowy: 50492
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-7b
Three-axis linked contour error coupled-control approach for column cams machining
Guoyong ZHAO
Yugang ZHAO
nr katalogowy: 69343
POLISH TECHNICAL REVIEW 2019-2
DEVELOPMENT OF PLANT CULTIVATION USING PRECISION AGRICULTURE
Jan BARWICKI
Kamila MAZUR
Kinga BOREK
Witold Jan WARDAL
nr katalogowy: 123276
10.15199/180.2019.2.3
precision agriculture
agricultural engineering
ecology
cultivation
control
satellite systems
aerial photographs
GPS
monitoring
digital maps
fertilization
harvesting
progress
rolnictwo precyzyjne
inżynieria rolnicza
ekologia
uprawa
kontrola
systemy satelitarne
zdjęcia lotnicze
GPS
monitoring
mapy cyfrowe
nawożenie
zbiory
postęp
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2016-4
About the lack of convergence in an environment with limited representation of the number
Piotr JANKOWSKI
nr katalogowy: 97583
10.15199/48.2016.04.05
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-5
Jakość i sposoby wykorzystania biogazu na oczyszczalniach ścieków należących do Aquanet S.A.
Monika Pielach
Tomasz Kurant
nr katalogowy: 143297
10.15199/17.2023.5.3
Aquanet
oczyszczalnia ścieków
fermentacja metanowa
kofermentacja
biogaz
metan
osady ściekowe.
Aquanet
wastewater treatment plant
methane fermentation
co-digestion
biogas
methane
sewage sludge.
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-5
Jakość i sposoby wykorzystania biogazu na oczyszczalniach ścieków należących do Aquanet S.A.
Monika Pielach
Tomasz Kurant
nr katalogowy: 143297
10.15199/17.2023.5.3
Aquanet
oczyszczalnia ścieków
fermentacja metanowa
kofermentacja
biogaz
metan
osady ściekowe.
Aquanet
wastewater treatment plant
methane fermentation
co-digestion
biogas
methane
sewage sludge.
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-5
Jakość i sposoby wykorzystania biogazu na oczyszczalniach ścieków należących do Aquanet S.A.
Monika Pielach
Tomasz Kurant
nr katalogowy: 143297
10.15199/17.2023.5.3
Aquanet
oczyszczalnia ścieków
fermentacja metanowa
kofermentacja
biogaz
metan
osady ściekowe.
Aquanet
wastewater treatment plant
methane fermentation
co-digestion
biogas
methane
sewage sludge.
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-5
Jakość i sposoby wykorzystania biogazu na oczyszczalniach ścieków należących do Aquanet S.A.
Monika Pielach
Tomasz Kurant
nr katalogowy: 143297
10.15199/17.2023.5.3
Aquanet
oczyszczalnia ścieków
fermentacja metanowa
kofermentacja
biogaz
metan
osady ściekowe.
Aquanet
wastewater treatment plant
methane fermentation
co-digestion
biogas
methane
sewage sludge.
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-4
Skąd się w piwie wzięły drożdże?
Zbigniew Jarząbek
Jakub Marczak
Bartłomiej Marczewski
nr katalogowy: 51279
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-7
Chromatographic analysis of products of ethanol fermentation of corn mashes Analiza chromatograficzna produktów fermentacji etanolowej zacierów kukurydzianych
Joanna Kawa-Rygielska
Elżbieta Pląskowska
Hanna Gołębiowska
nr katalogowy: 85704
10.12916/przemchem.2014.1228
GAZETA CUKROWNICZA 2011-4
Możliwości wytwarzania biogazu w procesie fermentacji metanowej wysłodków buraczanych Część III: Fermentacja ciągła wysłodków buraczanych
Bożenna Połeć
Andrzej Baryga
Tomasz Szymański
nr katalogowy: 61683
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-11-12
Drożdże browarnicze a produkty uboczne fermentacji Cz. II. Grupa siarczków
Anna Sałek
nr katalogowy: 56537
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-12
Methane fermentation as method for utilisation of the glycerol fraction from biodiesel production Fermentacja metanowa jako sposób zagospodarowania frakcji glicerynowej, będącej produktem ubocznym produkcji biopaliwa z olejów roślinnych
Mariusz Sulewski
Włodzimierz Urbaniak
Adam Traczykowski
Katarzyna Budzińska
Ewa Peter
nr katalogowy: 95888
10.15199/62.2015.12.10
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Kombucha – fermentowany napój herbaciany o właściwościach prozdrowotnych
Katarzyna Neffe-Skocińska
Piotr Lalowski
Ewelina Gocalińska
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 137842
10.15199/65.2022.5.3
Kombucha
SCOBY
napój fermentowany
właściwości prozdrowotne
Kombucha
SCOBY
beverage
pro-health properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Kombucha – fermentowany napój herbaciany o właściwościach prozdrowotnych
Katarzyna Neffe-Skocińska
Piotr Lalowski
Ewelina Gocalińska
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 137842
10.15199/65.2022.5.3
Kombucha
SCOBY
napój fermentowany
właściwości prozdrowotne
Kombucha
SCOBY
beverage
pro-health properties
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2023-4
Charakterystyka mikrobiogazowni i biogazowni rolniczych oraz wykorzystanie biogazu rolniczego
Kinga Borek
nr katalogowy: 142905
biogazownia rolnicza
mikrobiogazownia
biogaz
fermentacja metanowa
agricultural biogas plant
microbiogas plant
biogas
methane fermentation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-8-9-2
Energetyczne i ekonomiczne aspekty ekstrakcyjnej fermentacji etanolowej
KRZYSZTOF WŁODZIMIERZ SZEWCZYK
REMIGIUS ZAUTSEN
nr katalogowy: 28810
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-7
Związki powstające w czasie fermentacji winiarskiej
Sylwia Bonin
nr katalogowy: 115055
10.15199/64.2018.7.3
produkty uboczne
jakość
wino
fermrntowane produkty winiarskie
by-products
quality
wine
fermented wine products
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-12
Mikroorganizmy jako producenci biowodoru Od badań podstawowych do prac rozwojowych z dziedziny biotechnologii
Anna Sikora
Anna Detman
nr katalogowy: 141087
10.15199/17.2022.12.4
biowodór
mikroorganizmy
bakterie
beztlenowy rozkład biomasy
kwasogeneza
ciemne fermentacje
fotofermentacja
biofotoliza
szlaki metaboliczne
przemysł cukrowniczy
biohydrogen
microorganisms
bacteria
anaerobic digestion
acidogenesis
dark fermentation
photofermentation
biofotolysis
metabolic pathways
sugar industry
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-12
Mikroorganizmy jako producenci biowodoru Od badań podstawowych do prac rozwojowych z dziedziny biotechnologii
Anna Sikora
Anna Detman
nr katalogowy: 141087
10.15199/17.2022.12.4
biowodór
mikroorganizmy
bakterie
beztlenowy rozkład biomasy
kwasogeneza
ciemne fermentacje
fotofermentacja
biofotoliza
szlaki metaboliczne
przemysł cukrowniczy
biohydrogen
microorganisms
bacteria
anaerobic digestion
acidogenesis
dark fermentation
photofermentation
biofotolysis
metabolic pathways
sugar industry
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-12
Mikroorganizmy jako producenci biowodoru Od badań podstawowych do prac rozwojowych z dziedziny biotechnologii
Anna Sikora
Anna Detman
nr katalogowy: 141087
10.15199/17.2022.12.4
biowodór
mikroorganizmy
bakterie
beztlenowy rozkład biomasy
kwasogeneza
ciemne fermentacje
fotofermentacja
biofotoliza
szlaki metaboliczne
przemysł cukrowniczy
biohydrogen
microorganisms
bacteria
anaerobic digestion
acidogenesis
dark fermentation
photofermentation
biofotolysis
metabolic pathways
sugar industry
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-4
Mikroświat tworzony przez drobnoustroje i ich metabolity tematem 5. Sympozjum Naukowego
Dariusz Piotrowski
nr katalogowy: 133183
10.15199/64.2021.4.3
sesje
procesy fermentacji
metody technologiczne
biosynteza
bioutylizacja odpadów
sessions
fermentation processes
technological methods
biosynthesis
bio-utilization of waste
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-4
Mikroświat tworzony przez drobnoustroje i ich metabolity tematem 5. Sympozjum Naukowego
Dariusz Piotrowski
nr katalogowy: 133183
10.15199/64.2021.4.3
sesje
procesy fermentacji
metody technologiczne
biosynteza
bioutylizacja odpadów
sessions
fermentation processes
technological methods
biosynthesis
bio-utilization of waste
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-10
Miód - najstarsza substancja słodząca - zastosowanie w przemyśle fermentacyjnym
Krystyna Nowak
Barbara Żmudzińska-Żurek
nr katalogowy: 38929
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-6
Miód - najstarsza substancja słodząca - zastosowanie w przemyśle fermentacyjnym
Krystyna Nowak
Barbara Żmudzińska-Żurek
nr katalogowy: 36243
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-12
Zmiany struktury ligniny osadek kukurydzy pod wpływem fermentacji metanowej
Agata Stachowiak-Wencek
Magdalena Zborowska
Hanna Waliszewska
Bogusława Waliszewska
nr katalogowy: 117906
10.15199/62.2018.12.30
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-1-2
Refermentacja piwa w butelkach - niedoceniana technologia z wielkim potencjałem
Edyta Kordialik-Bogacka
nr katalogowy: 118721
10.15199/64.2019.1-2.3
refermentacja
wtórna fermentacja
piwo
fermentacja w butelkach
refermentation
secondary fermentation
beer
fermentation in bottles
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-8
Precision control of stepper motors for tunable waveguide shunt
Ondřej ŠIMON
Miroslav POPELA
nr katalogowy: 138640
10.15199/48.2022.08.20
silnik krokowy
falowóc
bocznik.
Stepper Motor
Waveguide Shunt
Linear actuator
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-8
Precision control of stepper motors for tunable waveguide shunt
Ondřej ŠIMON
Miroslav POPELA
nr katalogowy: 138640
10.15199/48.2022.08.20
silnik krokowy
falowóc
bocznik.
Stepper Motor
Waveguide Shunt
Linear actuator
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-1
Forward acoustic problem analysed by Boundary Element Method
Jan Sikora
nr katalogowy: 141401
10.15199/48.2023.01.55
Numerical integration of singular integrands
precision of calculation for Helmholtz equation in 2D space
the forward problem for Acoustic Transmission Tomography.
Całkowanie całek osobliwych
precyzja obliczeń równania Helmholtza w przestrzeni 2D
zagadnienie proste w Transmisyjnej Tomografii Akustycznej.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-1
Forward acoustic problem analysed by Boundary Element Method
Jan Sikora
nr katalogowy: 141401
10.15199/48.2023.01.55
Numerical integration of singular integrands
precision of calculation for Helmholtz equation in 2D space
the forward problem for Acoustic Transmission Tomography.
Całkowanie całek osobliwych
precyzja obliczeń równania Helmholtza w przestrzeni 2D
zagadnienie proste w Transmisyjnej Tomografii Akustycznej.
-
nr katalogowy:
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-9
Design and Implementation of High Precision Four Channels up to 100MHz Frequency Meter and Pulse Generator Using FPGA
Hiba-Alla Tariq Abdullah
Riyadh Zaghlool Mahmood
Sanabel Muhson ALHAJ ZBER
nr katalogowy: 145237
10.15199/48.2023.09.15
FPGA
Frequency
DCM
MUX
FPGA
DCM
MUX
miernmik częstotliwości
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2004-8-9
Metody precyzyjnego wygładzania z wykorzystaniem nowych koncepcji narzędzi ściernych
S. Makuch
W. Kacalak
R. Cincio
nr katalogowy: 1121
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-2
Ozon w wyjaławianiu i oczyszczaniu podłoży fermentacyjnych
Piotr Dziugan
Krzysztof Krosowiak
Krzysztof Śmigielski
Katarzyna Dziedziczak
nr katalogowy: 33416
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-10
Badania nad produkcją cydrów z możliwością zastosowania metody ciągłej
Sylwia Bonin
Wiesław Wzorek
Marek Pawlaczyk
nr katalogowy: 38924
POLISH TECHNICAL REVIEW 2019-2
DEVELOPMENT OF PLANT CULTIVATION USING PRECISION AGRICULTURE
Jan BARWICKI
Kamila MAZUR
Kinga BOREK
Witold Jan WARDAL
nr katalogowy: 123276
10.15199/180.2019.2.3
precision agriculture
agricultural engineering
ecology
cultivation
control
satellite systems
aerial photographs
GPS
monitoring
digital maps
fertilization
harvesting
progress
rolnictwo precyzyjne
inżynieria rolnicza
ekologia
uprawa
kontrola
systemy satelitarne
zdjęcia lotnicze
GPS
monitoring
mapy cyfrowe
nawożenie
zbiory
postęp
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-7
Ocena jakości odcieków pofermentacyjnych z biogazowni komunalnych i rolniczych w aspekcie możliwości odzysku związków biogennych
Agnieszka Tuszyńska
Dominika Grubba
Joanna Majta cz
Krzysztof Czerwionka
nr katalogowy: 121312
10.15199/62.2019.7.15
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-3
Drożdże i ich metabolity w procesie fermentacji alkoholowej
Justyna Anna Rębas
nr katalogowy: 132370
10.15199/64.2021.3.2
drożdże
fermentacja alkoholowa
zacier
etanol
yeast
alcoholic fermentation
mash
ethanol
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-3
Drożdże i ich metabolity w procesie fermentacji alkoholowej
Justyna Anna Rębas
nr katalogowy: 132370
10.15199/64.2021.3.2
drożdże
fermentacja alkoholowa
zacier
etanol
yeast
alcoholic fermentation
mash
ethanol
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2021-12
Wpływ stałego pola magnetycznego na fermentację metanową komunalnych osadów ściekowych
Marcin Zieliński
Marcin Dębowski
Joanna Kazimierowicz
nr katalogowy: 135056
10.15199/17.2021.12.2
komunalne osady ściekowe
stabilizacja beztlenowa
fermentacja metanowa
stałe pole magnetyczne
biogaz
metan
municipal sewage sludge
anaerobic stabilization
methane fermentation
constant magnetic field
biogas
methane
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2006-1
Wpływ fluktuacji fazowych sygnału zegara na dokładność pomiaru odcinka czasu
M. Zieliński
M. Kowalski
S. Grzelak
D. Chaberski
R. Frankowski
nr katalogowy: 16453
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2010-4
NOWE METODY PRECYZYJNEGO KSZTAŁTOWANIA WYROBÓW METALOWYCH WYCISKANIEM NA ZIMNO
JAN RICHERT
MARCIN MROCZKOWSKI
MARCIN MAŚLANKA
nr katalogowy: 51087
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2015-10
Ocena precyzji badań międzylaboratoryjnych metodą odporną "S-algorytm"
Eugenij T.VOLODARSKY
Zygmunt L.WARSZA
nr katalogowy: 94030
10.15199/48.2015.10.40
GAZETA CUKROWNICZA 2010-5
Możliwości wytwarzania biogazu w procesie fermentacji metanowej wysłodków buraczanych Część II: Fermentacja półciągła wysłodków buraczanych
Bożenna Połeć
Andrzej Baryga
Tomasz Szymański
Wanda Wołyńska
Andrzej Toboła
nr katalogowy: 54629
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-12
Szacowanie niepewności pomiaru stężenia etanolu w procesie fermentacji piwnej metodą chromatografii gazowej z detektorem FID
Witold Ilewicz
Piotr Skupin
Karolina Szotek
nr katalogowy: 140806
10.15199/48.2022.12.07
chromatografia gazowa
FID
krzywa wzorcowa
niepewność pomiaru
zawartość etanolu w piwie.
gas chromatography
FID
calibration curve
measurement uncertainty
ethanol content in beer.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-12
Szacowanie niepewności pomiaru stężenia etanolu w procesie fermentacji piwnej metodą chromatografii gazowej z detektorem FID
Witold Ilewicz
Piotr Skupin
Karolina Szotek
nr katalogowy: 140806
10.15199/48.2022.12.07
chromatografia gazowa
FID
krzywa wzorcowa
niepewność pomiaru
zawartość etanolu w piwie.
gas chromatography
FID
calibration curve
measurement uncertainty
ethanol content in beer.
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2012-3
XVI Szkoła Technologii Fermentacji KRAKÓW - KOCIERZ, 19-21 kwietnia 2012
nr katalogowy: 67230
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2018-5
Wykorzystanie ciepła odpadowego do ograniczenia strat ciepła dachów pneumatycznych stosowanych w biogazowniach
TOMASZ JANUSZ TELESZEWSKI
MIROSŁAW ŻUKOWSKI
nr katalogowy: 113771
10.15199/9.2018.5.1
biogaz
biogazownia
komora fermentacyjna
dachy pneumatyczne
ciepło odpadowe
biogas
biogas plant
fermentation chamber
pneumatic roof
waste heat
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2010-3
Fluidized Bed Atmospheric Diffusion Treatment (F-A/D-T) – scopes and limitations
Józef Jasiński
Leopold Jeziorski
Jarosław Jasiński
nr katalogowy: 52684
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-11
Precyzyjne szerokopasmowe współosiowe boczniki prądowe
Maciej Malinowski
Krzysztof Kubiczek
Marian Kampik
nr katalogowy: 140353
10.15199/48.2022.11.23
boczniki prądowe
pomiary prądu
modelowanie matematyczne
różnica transferowa AC-DC
current shunts
current measurement
mathematical model
AC-DC transfer difference
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-11
Precyzyjne szerokopasmowe współosiowe boczniki prądowe
Maciej Malinowski
Krzysztof Kubiczek
Marian Kampik
nr katalogowy: 140353
10.15199/48.2022.11.23
boczniki prądowe
pomiary prądu
modelowanie matematyczne
różnica transferowa AC-DC
current shunts
current measurement
mathematical model
AC-DC transfer difference
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-6
Fast and accurate digital signal processing realized with GPGPU technology
Adam DĄBROWSKI
Paweł PAWŁOWSKI
Mateusz STANKIEWICZ
Filip MISIOREK
nr katalogowy: 68760
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-6
Estimation of the measurement procedure precision controlled in inter-laboratory experiments by using the „S-algorithm” Ocena precyzji procedury pomiarowej w badaniach międzylaboratoryjnych metodą odporną z wykorzystaniem "algorytmu S"
Eugeniy T. Volodarsky
Zygmunt L. Warsza
Larysa A. Kosheva
nr katalogowy: 91696
10.15199/62.2015.6.30
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2020-4
Some aspects of using automated electronic systems in development of modern agriculture
JAN BARWICKI
KAMILA MAZUR
KINGA BOREK
nr katalogowy: 128349
10.15199/28.2020.4.2
precision agriculture
agricultural engineering
ecology
cultivation
control
satellite systems
aerial photographs
GPS
monitoring
digital maps
fertilization
harvesting
progress
rolnictwo precyzyjne
inżynieria rolnicza
ekologia
uprawa
kontrola
systemy satelitarne
zdjęcia lotnicze
GPS
monitoring
mapy cyfrowe
nawożenie
zbiory
postęp
GAZETA CUKROWNICZA 2011-6
Spis treści rocznika 2011 Gazety Cukrowniczej
nr katalogowy: 64449
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-5-6
Bioróżnorodność mikroorganizmów w procesie produkcji wina metodą spontaniczną
Paulina Bogdan
Hubert Antolak
nr katalogowy: 120731
10.15199/64.2019.5-6.1
wino
bioróżnorodność
mikroorganizmy
fermentacja spontaniczna
wine
biodiversity
microorganisms
spontanous fermentation
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-2
Pumpernikiel - połączenie tradycji i współczesnych oczekiwań
Dominika Olszak-Ossowska
Małgorzata Majcher
Marek Gierlik
nr katalogowy: 125850
pumpernikiel
pieczywo
zakwas
fermentacja
wypiek
mąka pełnoziarnista
błonnik
pumpernickel bread
bread
leaven
fermentation
baking
wholegrain flour
fibre
AURA 2021-2
Gnojowica świńska – wartościowy substrat do produkcji biogazu rolniczego
Grzegorz WAŁOWSKI
nr katalogowy: 130601
10.15199/2.2021.2.2
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2008-8
Indirect lighting luminaires
Rajmund STASIEWICZ
nr katalogowy: 37127
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2007-10
DSP controlled generator of spatial magnetic field for magnetotherapy
Michał GWÓŹDŹ
Ryszard PORADA
nr katalogowy: 30322
PACKAGING REVIEW 2024-1
ON THE SAFETY OF PACKAGING AND PACKAGED PRODUCT
nr katalogowy: 147839
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2014-5
Cydry polskie a importowane - porównanie składu kwasów organicznych. Cz. II
Iwona Ścibisz
Sylwia Bonin
Marta Mitek
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 84837
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-3
Separation of biomolecules from fermentation and postfermentation broth Separacja biomolekuł ze strumienia mieszaniny fermentacyjnej i pofermentacyjnej
Monika Fedko
nr katalogowy: 90059
10.15199/62.2015.3.6
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2013-2
14-ps precision time interval counter in CMOS ASIC
Kamil Klepacki
Ryszard Szplet
nr katalogowy: 74684
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-3
Siarczek dimetylu (DMS) w piwie - od surowca do produktu gotowego. Cz. 3
Agnieszka Salamon
nr katalogowy: 112838
10.15199/64.2018.3.1
DMS
piwo
DMSO
fermentacja
drożdże
skład brzeczki
DMS
beer
DMSO
fermentation
yeast
composition of wort
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2007-7
The multilevel signal representation in discrete base of cosine functions
ALEXANDR TARIOV
DOROTA MAJORKOWSKA-MECH
nr katalogowy: 27852
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2008-11
New Control System of the Shunt Active Power Filter
Daniel WOJCIECHOWSKI
Ryszard STRZELECKI
nr katalogowy: 39619
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-6
Biobutanol. Perspektywy rozwoju produkcji
ZBIGNIEW GARNCAREK
ELŻBIETA KOCIOŁEK-BALAWEJDER
nr katalogowy: 44916
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2011-12
A new, low cost, precise measurement card for testing of ultra-low power analog ASICs
Jakub Dalecki
Tomasz Talaśka
Rafał Długosz
nr katalogowy: 64770
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-11
Niekonwencjonalne drożdże w produkcji piwowarskiej
Paweł Satora
nr katalogowy: 116653
10.15199/64.2018.11.1
Słowa kluczowe: drożdże niekonwencjonalne
fermentacja brzeczki
Saccharomyces kudriavzevii
Wickerhamomyces anomalus
unconventional yeasts
wort fermentation
Saccharomyces kudriavzevii
Wickerhamomyces anomalus
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-8
Zmiany składu lotnych związków zachodzące w napoju mieszanym podczas fermentacji przy zastosowaniu dostępnego w handlu szczepu drożdży
Wenchao Cai
Fengxian Tang
Chunhui Shan
Liping Yang
Qin Zhang
Xinxin Zhao
Ming Ning
nr katalogowy: 115532
10.15199/62.2018.8.32
CHŁODNICTWO 2019-4
Pozyskanie energii odnawialnej w produkcji zwierzęcej oraz odzysk ciepła
Wacław Romaniuk
Kinga Borek
nr katalogowy: 122516
10.15199/8.2019.4.3
odzysk ciepła
mleko
panele fotowoltaiczne
fermentacja metanowa
nawóz naturalny
biogaz
heat recovery
milk
photovoltaic panels
methane fermentation
natural fertilizer
biogas
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-7-8
Zakażenia mikrobiologiczne przy produkcji bioetanolu
Magdalena Broda
Włodzimierz Grajek
nr katalogowy: 46209
OPAKOWANIE 2016-6
Nowa technologia cyfrowego zadruku tektury falistej
nr katalogowy: 99078
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-5
Reactive extraction of 1,3-propanediol from the fermentation broth Wydzielanie 1,3-propanodiolu z brzeczki fermentacyjnej metodą ekstrakcji reaktywnej
Krzysztof Alejski
Ireneusz Miesiąc
Beata Rukowicz
Mikołaj Szóstak
nr katalogowy: 105747
10.15199/62.2017.5.35
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-3
Applicability of food industry organic waste for methane fermentation Przydatność odpadów organicznych z przemysłu spożywczego w procesie fermentacji metanowej
Marcin Niemiec
Jakub Sikora
Anna Szeląg-Sikora
Maciej Kuboń
Elżbieta Olech
Andrzej Marczuk
nr katalogowy: 104673
10.15199/62.2017.3.38
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-9
Effect of methane fermentation on the hygienization of liquid manure intended for agricultural purposes Wpływ fermentacji metanowej na higienizację gnojowicy przeznaczonej do celów nawozowych
Justyna Bauza-Kaszewska
Zbigniew Paluszak
Halina Olszewska
nr katalogowy: 86581
10.12916/przemchem.2014.1644
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2016-8
The Change of Mechanical Properties of Material Using Various Reductions by Cold-Drawn Precision Seamless Tubes
Milan MOJŽIŠ
Martin RIDZOŇ
Jozef BÍLIK
Ľudovít PARILÁK
nr katalogowy: 100064
10.15199/24.2016.8.11
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-9
Bentonit - kopalina stosowana do klarowania win oraz soków owocowych
Krystyna Nowak
Barbara Żmudzińska-Żurek
nr katalogowy: 47057
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-12
Mikroglony jako czynnik inicjujący oczyszczanie odcieku pofermentacyjnego, powstającego przy produkcji biogazu
Paweł Jedynak
Jan Burczyk
Sebastian Borowski
Paweł Kaszycki
Małgorzata Hałat-Łaś
Magdalena Kędra
Khongorzul Mungunkhuyag
Przemysław Malec
nr katalogowy: 117894
10.15199/62.2018.12.18
CHEMIK 2024-2
Kwas mlekowy – właściwości, synteza i zastosowania
Wiktoria MOKROSZ
Agnieszka SIEWNIAK
nr katalogowy: 150046
10.15199/4.2024.2.1
Kwas mlekowy
fermentacja mikrobiologiczna
poli(kwas mlekowy)
biomasa
Lactic acid
microbial fermentation
poly(lactic acid)
biomass
OPAKOWANIE 2020-2
Fosber Group przejął większościowe udziały w BP Agnati
nr katalogowy: 125148
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2015-12
Zastosowanie fotodiody kwadrantowej do precyzyjnego justowania interferometru laserowego
Piotr SOSINOWSKI
nr katalogowy: 95310
10.15199/48.2015.12.74
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE 2017-6
METODA ZWIĘKSZENIA DOKŁADNOŚCI ESTYMACJI POŁOŻENIA OSÓB W HYBRYDOWYM SYSTEMIE LOKALIZACYJNYM ZE ZREDUKOWANĄ LICZBĄ WĘZŁÓW REFERENCYJNYCH
Piotr Rajchowski
Jacek Stefański
Jarosław Sadowski
nr katalogowy: 106381
10.15199/59.2017.6.81
hybrydowy system lokalizacyjny
lokalizacja wewnątrzbudynkowa
nawigacja inercyjna
radiolokalizacja
UWB.
Hybrid Localization System
Indoor Localization
Inertial Navigation
Radiolocalization
UWB
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2017-4
Evolutionary Approach to Cope with Problems of Short-Time Signals
JAROSŁAW MAJEWSKI
RYSZARD WOJTYNA
nr katalogowy: 105321
10.15199/13.2017.4.5
discrete short time signals
frequency domain analysis
evolutionary methods
spectrum leakage
sygnały dyskretne z wąskim przedziałem czasu
analiza w dziedzinie częstotliwości
metody ewolucyjne
wycieki spektralne
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-9
Proposed Precision Analysis of Water Quality Monitoring Embedded IoT Network
Wasana BOONSONG
Tanakorn INTHASUTH
Che Zalina ZULKIFLI
nr katalogowy: 145255
10.15199/48.2023.09.33
IoT
pH
Calibration
water quality
sieć IoT
jakość wody
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-3
Kwas mlekowy (E 270) - substancja nie tylko dla przemysłu spożywczego
Katarzyna Mitka
nr katalogowy: 42382
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-9
Specyficzne warunki stosowania gazu fermentacyjnego w procesie spalania osadów z oczyszczalni ścieków
Stanisław Rybicki
nr katalogowy: 127942
10.15199/62.2020.9.23
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-9
Specyficzne warunki stosowania gazu fermentacyjnego w procesie spalania osadów z oczyszczalni ścieków
Stanisław Rybicki
nr katalogowy: 127942
10.15199/62.2020.9.23
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2009-10
Wpływ usytuowania wsadu na precyzyjność pomiarów termowizyjnych
DOROTA MUSIAŁ
nr katalogowy: 47319
OPAKOWANIE 2013-7
Kolejna generacja szybkich drukarek atramentowych Videojet
nr katalogowy: 77723
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-2
Ocena ekstensograficzna jako wskaźnik oceny jakości mąki pszennej
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 105089
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2010-10
Minimalizacja nacisków w procesie kucia precyzyjnego kół zębatych
JAN SIŃCZAK
ANETA ŁUKASZEK-SOŁEK
SYLWIA BEDNAREK
PAWEŁ CHYŁA
nr katalogowy: 55020
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-1
Ocena farinograficzna, jako wskaźnik oceny jakości mąki pszennej
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 103875
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2024-2
Biologiczne metody produkcji piwa o obniżonej zawartości alkoholu
Krystian Klimczak
Monika Cioch-Skoneczny
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 148464
10.15199/64.2024.2.1
piwo bezalkoholowe
drożdże specjalne
metody biologiczne
non-alcoholic beer
special yeast
biological methods
POLISH TECHNICAL REVIEW 2024-1
MARKET OF FERMENTED BEVERAGES IN POLAND
Nadia GUZIŃSKA
Edyta KORDIALIK-BOGACKA
nr katalogowy: 147957
10.15199/180.2024.1.3
fermented beverages
cider
kombucha
plant-based dairy
napoje fermentowane
cydr
kombucha
nabiał roślinny
POLISH TECHNICAL REVIEW 2024-1
MARKET OF FERMENTED BEVERAGES IN POLAND
Nadia GUZIŃSKA
Edyta KORDIALIK-BOGACKA
nr katalogowy: 147957
10.15199/180.2024.1.3
fermented beverages
cider
kombucha
plant-based dairy
napoje fermentowane
cydr
kombucha
nabiał roślinny
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-9
Electromechanical positioning system with a neuro-fuzzy corrector
Yaroslav PARANCHUK
Pavlo EVDOKIMOV
Oleksiy KUZNYETSOV
nr katalogowy: 127805
10.15199/48.2020.09.11
positioning
fuzzy corrector
neural network
overshoot
computer model
system pozycjonowania
logika rozmyta
GAZETA CUKROWNICZA 2010-1
Ocena wybranych preparatów chemicznych stosowanych w cukrowniach z punktu widzenia systemu HACCP oraz w aspekcie ochrony środowiska naturalnego
Bożenna Połeć
Wanda Wołyńska
nr katalogowy: 49784
AURA 2022-3
Wpływ biogazowni rolniczych na rozwój nowoczesnego, zrównoważonego rolnictwa
Wacław ROMANIUK
Kinga BOREK
nr katalogowy: 136701
10.15199/2.2022.3.3
biogazownia rolnicza
energia cieplona
energia elektryczna
substraty do fermentacji
poferment
ocena ekonomiczna
ocena energetyczna
agricultural biogas plant
thermal energy
electricity
substrates for fermentation
digestate
economic evaluation
energy evaluation energetic evaluation
AURA 2022-3
Wpływ biogazowni rolniczych na rozwój nowoczesnego, zrównoważonego rolnictwa
Wacław ROMANIUK
Kinga BOREK
nr katalogowy: 136701
10.15199/2.2022.3.3
biogazownia rolnicza
energia cieplona
energia elektryczna
substraty do fermentacji
poferment
ocena ekonomiczna
ocena energetyczna
agricultural biogas plant
thermal energy
electricity
substrates for fermentation
digestate
economic evaluation
energy evaluation energetic evaluation
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-2
Velocity and acceleration computations by single-dimensional Kalman filter with adaptive noise variance
Wang SHAOWEI
Wan SHANMING
nr katalogowy: 65986
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-2
Błędy przekształcenia danych wejściowych na postać binarną we współrzędnościowej technice pomiarowej
Paweł J. SWORNOWSKI
nr katalogowy: 65968
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-3a
The system of arc lengths regulation of an electric arc furnace with a neuro-controller
Yaroslav PARANCHUK
Andrii MATSYHIN
nr katalogowy: 75102
POLISH TECHNICAL REVIEW 2019-3
REMOTE SENSING IN FARM MACHINERY DESIGN - AS FUNDAMENTAL IMPROVEMENT OF DEVELOPMENT - OF PRECISION AGRICULTURE PHENOMENON
Jan BARWICKI
Kinga BOREK
nr katalogowy: 124385
10.15199/180.2019.3.2
remote sensing
agricultural engineering
ecology
cultivation
control
satellite systems
GPS
monitoring
fertilization
harvesting
progress
teledetekcja
technika rolnicza
ekologia
uprawa
kontrola
systemy satelitarne
GPS
monitorowanie
nawożenie
zbiory
postęp
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-8
Wpływ czynników technologicznych na przeżywalność Lb. acidophilus i Lb. casei
Adrian Wojtczak
Małgorzata Ziarno
Katarzyna Czarniak
nr katalogowy: 115592
10.15199/65.2018.8.7
fermentacja
napowietrzanie
przechowywanie
fermentation
aeration
storage
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-12
Wpływ nachmielenia brzeczki na bakterie kwasu mlekowego
Aneta Ciosek
Vivien Nagy
Olga Szczepanik
Katarzyna Fulara
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 123881
10.15199/64.2019.12.1
bakterie kwasu mlekowego
IBU
związki chmielu
lactic acid bacteria
IBU
hop compounds
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-9
Pożyteczne bakterie
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 128002
fermentacja mlekowa
probiotyki
kiszona kapusta
kiszone ogórki
fermentowane napoje mleczne
walory zdrowotne
wykorzystanie kulinarne
lactic acid fermentation
probiotics
sauerkraut
pickled cucumbers
fermented milk drinks
health benefits
culinary use
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-9
Pożyteczne bakterie
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 128002
fermentacja mlekowa
probiotyki
kiszona kapusta
kiszone ogórki
fermentowane napoje mleczne
walory zdrowotne
wykorzystanie kulinarne
lactic acid fermentation
probiotics
sauerkraut
pickled cucumbers
fermented milk drinks
health benefits
culinary use
-
nr katalogowy:
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-9
Pressure Regulation on A Single Finger of Tri-Finger Pneumatic Grasper Robot using Finite Time and Convergence Prescribed Performance Control.
Addie IRAWAN
Mohd Iskandar Putra AZAHAR
Mohd Syakirin RAMLI
nr katalogowy: 145240
10.15199/48.2023.09.18
Pneumatic Robot System
Prescribed Performance Control
Pressure Control
System robota pneumatycznego
zalecana kontrola wydajności
kontrola ciśnienia
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-3
XX Szkoła Technologii Fermentacji
Maria Joanna Przegalińska
nr katalogowy: 138244
10.15199/64.2022.3.1
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2018-12
Wyznaczanie precyzji i dokładności lokalizacji obiektu na przykładzie systemu lokalizacji wewnątrzbudynkowej Dimension4 firmy Ubisense
Dariusz ELJASZ
Jacek TKACZ
Tomasz GRATKOWSKI
Michał DOLIGALSKI
nr katalogowy: 117310
10.15199/48.2018.12.13
ILS
RTLS
lokalizacja
precyzja
dokładność
niepewność pomiaru
ILS
RTLS
localization
precision
accuracy
measurement uncertainty
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2017-8
Compare of the Dies and They Influence of Geometry Precision of the Cold Drawing Tubes with Small Dimensions
Milan MOJŽIŠ
Ľudovít PARILÁK
Viktor TITTEL
Martin RIDZOŇ
Peter BELLA
Ivan BURANSKÝ
nr katalogowy: 109126
10.15199/24.2017.8.22
geometry of working planes
drawing without a plug
geo metric modifications
geometria narzędzia roboczego
ciąnienie rur
modyfi kacje geometrii narzędzi roboczych
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2009-9
Wizualizacja komputerowa oświetlenia - nowa jakość w projektowaniu
Wojciech ŻAGAN
Norbert WASSERFURTH
nr katalogowy: 46072
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2014-4
Reproducibility of the galvanostatic charge/discharge characteristics and the accuracy of determining the parameters of hydride electrode
KLAUDIA BORDOLIŃSKA MARTYNA DYMEK HENRYK BALA
HENRYK DRULIS
nr katalogowy: 83397
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-1a
Real-Time Object Tracking using Gradient Vector Flow
Sassan AZADI
Esmaeil POURJAM
Alireza NIKKERDAR
Mostafa SHARIFI
nr katalogowy: 74198
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2013-1
FEM Analysis of Balls Cross-Wedge Rolling with Upsetting
Zbigniew PATER
Janusz TOMCZAK
Jarosław BARTNICKI
nr katalogowy: 74107
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-9b
Research on Objection Information Extraction Arithmetic in Photo-electric Detection Target Base on Wavelet Analysis Method
Hanshan Li
Zhiyong Lei
Zemin Wang
Junchai Gao
nr katalogowy: 70701
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-10
Fault location on double-circuit transmission line not requiring line parameters
Paweł DAWIDOWSKI
Jan IŻYKOWSKI
Przemysław BALCEREK
nr katalogowy: 80112
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-3b
Frequency Estimation Algorithms by Fusion Spectra of Multi-section Sinusoids
Wei XIAO
Yaqing TU
Liangbing LIU
Yanlin SHEN
Lei ZHANG
nr katalogowy: 75310
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-3a
Accelerated EMF Evaluation Using a SIMD Algorithm
C. VILACHÁ
Antonio F. OTERO
J. C. MOREIRA
E. MÍGUEZ
nr katalogowy: 75107
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2011-3
Numerical scalar hysteresis model and its precision
Marko JESENIK
Viktor GORIČAN
Anton HAMLER
Bojan ŠTUMBERGER
Mladen TRLEP1
nr katalogowy: 58524
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-5
Ocena amylograficzna mąki pszennej i żytniej
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 101316
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2015-9
Analysis of deformation in precision seamless tubes during cold drawing
Martin RIDZOŇ
Milan MOJŽIŠ
Jozef BÍLIK
Ľudovít PARILÁK
nr katalogowy: 92939
10.15199/24.2015.9.12
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-2
The use of telematics systems to optimize the operation of agricultural machinery
Mirosław Zagórda
Paweł Kiełbasa
nr katalogowy: 141871
10.15199/48.2023.02.49
precision agriculture
telematics
exploitation
information technology
rolnictwo precyzyjne
telematyka
eksploatacja
informatyka
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-2
The use of telematics systems to optimize the operation of agricultural machinery
Mirosław Zagórda
Paweł Kiełbasa
nr katalogowy: 141871
10.15199/48.2023.02.49
precision agriculture
telematics
exploitation
information technology
rolnictwo precyzyjne
telematyka
eksploatacja
informatyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
O sposobach produkcji metanolu oraz wodoru z biogazu
Grzegorz Zając
Grzegorz Maj
Paweł Krzaczek
Dobiesław Nazimek
nr katalogowy: 138867
10.15199/62.2022.8.2
technologie przyjazne dla środowiska
katalityczne utlenianie metanu
reforming parowy metanu
selektywna separacja metanu
environmentally friendly technologies
catalytic oxidation of methane
steam reforming of methane
selective methane separation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
O sposobach produkcji metanolu oraz wodoru z biogazu
Grzegorz Zając
Grzegorz Maj
Paweł Krzaczek
Dobiesław Nazimek
nr katalogowy: 138867
10.15199/62.2022.8.2
technologie przyjazne dla środowiska
katalityczne utlenianie metanu
reforming parowy metanu
selektywna separacja metanu
environmentally friendly technologies
catalytic oxidation of methane
steam reforming of methane
selective methane separation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
O sposobach produkcji metanolu oraz wodoru z biogazu
Grzegorz Zając
Grzegorz Maj
Paweł Krzaczek
Dobiesław Nazimek
nr katalogowy: 138867
10.15199/62.2022.8.2
technologie przyjazne dla środowiska
katalityczne utlenianie metanu
reforming parowy metanu
selektywna separacja metanu
environmentally friendly technologies
catalytic oxidation of methane
steam reforming of methane
selective methane separation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
O sposobach produkcji metanolu oraz wodoru z biogazu
Grzegorz Zając
Grzegorz Maj
Paweł Krzaczek
Dobiesław Nazimek
nr katalogowy: 138867
10.15199/62.2022.8.2
technologie przyjazne dla środowiska
katalityczne utlenianie metanu
reforming parowy metanu
selektywna separacja metanu
environmentally friendly technologies
catalytic oxidation of methane
steam reforming of methane
selective methane separation
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2024-3
XXI Szkoła Technologii Fermentacji 2024 21th School of Fermentation Technology
nr katalogowy: 149343
POLISH TECHNICAL REVIEW 2019-3
REMOTE SENSING IN FARM MACHINERY DESIGN - AS FUNDAMENTAL IMPROVEMENT OF DEVELOPMENT - OF PRECISION AGRICULTURE PHENOMENON
Jan BARWICKI
Kinga BOREK
nr katalogowy: 124385
10.15199/180.2019.3.2
remote sensing
agricultural engineering
ecology
cultivation
control
satellite systems
GPS
monitoring
fertilization
harvesting
progress
teledetekcja
technika rolnicza
ekologia
uprawa
kontrola
systemy satelitarne
GPS
monitorowanie
nawożenie
zbiory
postęp
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2018-10
Badania składu gazu fermentacyjnego pochodzącego z różnych źródeł metanizacji ścieków, odpadów i osadów ściekowych
Krzysztof Iskra
Joanna Głodek
Łukasz Krawczyk
Dominika Wierzbicka
nr katalogowy: 116638
10.15199/17.2018.10.7
biogaz
osady ściekowe
wartość opałowa
metan
paliwo
biogas
sewage sludge
calorific value
methane
fuel
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2009-8
High precision permanent magnet synchronous servo-drive with lqr position controller
Tomasz TARCZEWSKI
Lech M. GRZESIAK
nr katalogowy: 45632
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2017-4
Evolutionary Approach to Cope with Problems of Short-Time Signals
JAROSŁAW MAJEWSKI
RYSZARD WOJTYNA
nr katalogowy: 105321
10.15199/13.2017.4.5
discrete short time signals
frequency domain analysis
evolutionary methods
spectrum leakage
sygnały dyskretne z wąskim przedziałem czasu
analiza w dziedzinie częstotliwości
metody ewolucyjne
wycieki spektralne
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2012-9
Influence of kinetics parameter of electroless nickel plating in order to optimalisation electrical parameters of Ni-P resistive layers
Zbigniew Pruszowski
Piotr Kowalik
nr katalogowy: 70986
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-1a
Synchrophasor for Smart Grid with IEEE 1588-2008 Synchronism
Victor PALLARES-LOPEZ
Antonio MORENO-MUNOZ
Juan Jose GONZALEZ DE LA ROSA
Miguel GONZALEZ REDONDO1
Rafael REAL-CALVO1
Isabel MORENO GARCIA
Aaurora GIL DE CASTRO
Francisco DOMINGO PEREZ
nr katalogowy: 65335
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Proces współfermentacji osadów ściekowych z osadami z uzdatniania wody. Badania w skali pilotowej
Małgorzata Cimochowicz-Rybicka
Bartosz Łuszczek
Dominika Poproch
Justyna Górka
nr katalogowy: 133315
10.15199/62.2021.9.8
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Proces współfermentacji osadów ściekowych z osadami z uzdatniania wody. Badania w skali pilotowej
Małgorzata Cimochowicz-Rybicka
Bartosz Łuszczek
Dominika Poproch
Justyna Górka
nr katalogowy: 133315
10.15199/62.2021.9.8
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Proces współfermentacji osadów ściekowych z osadami z uzdatniania wody. Badania w skali pilotowej
Małgorzata Cimochowicz-Rybicka
Bartosz Łuszczek
Dominika Poproch
Justyna Górka
nr katalogowy: 133315
10.15199/62.2021.9.8
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-1
Jak to z fermentacją było?
Anna Pikulicka
Wioletta Tomaszewska-Górecka
Wiesław Barabasz
nr katalogowy: 136368
10.15199/64.2022.1.2
początki fermentacji
badania nad fermentacją
wkład naukowców w poznanie procesów fermentacyjnych
the beginnings of fermentation
research on fermentation
scientists contribution to understanding fermentation processes
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-3
XX Szkoła Technologii Fermentacji
Maria Joanna Przegalińska
nr katalogowy: 138244
10.15199/64.2022.3.1
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2019-4
Basic principles of technological object's touch registration during machining materials
Gregory S. TYMCHYK
Volodymyr I. SKYTSIOUK
Tatiana R. KLOTCHKO
Andrzej KOTYRA
Azat TURGUNBEKOV
Saule SMAILOVA
nr katalogowy: 119490
10.15199/48.2019.04.19
technological objects
electromagnetic field
Pandan zone
manufacturing process.
obiekty technologiczne
pole elektromagnetyczne
strefa Pandana
proces produkcji
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2009-1
Elaboration of the mode and device for combined processes of drawing and dressing of shapes and tubes of small cross sections
Robert Adamia
Szlawa Mebonia
Tamaz Natriashvili
nr katalogowy: 40927
CHŁODNICTWO 2013-1
Badania procesu zamrażania wody poddanej różnym oddziaływaniom zewnętrznym Część 1 Metodyka badań jako przykład planowania eksperymentu
SERGIY FILIN
MICHAŁ CHMIELOWSKI
nr katalogowy: 74039
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-7
Zastosowanie konsorcjów mikrobiologicznych do biologicznego oczyszczania ścieków pofermentacyjnych po biometanizacji osadów ściekowych i gnojowicy świńskiej
Małgorzata Hałat-Łaś
Paweł Jedynak
Przemysław Malec
Jan Burczyk
Alba Iglesias Vilches
Paweł Kaszycki
nr katalogowy: 114950
10.15199/62.2018.7.32
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-9
Zintegrowana gospodarka osadowa w wodno-ściekowym sektorze aglomeracji miejskiej
Małgorzata Cimochowicz-Rybicka
nr katalogowy: 127910
10.15199/62.2020.9.4
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-9
Zintegrowana gospodarka osadowa w wodno-ściekowym sektorze aglomeracji miejskiej
Małgorzata Cimochowicz-Rybicka
nr katalogowy: 127910
10.15199/62.2020.9.4
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2024-2
Słody ciemne – wpływ na jakość brzeczki i przebieg procesu fermentacji
Justyna Paszkot
Adam Głowacki
Joanna Kawa-Rygielska
nr katalogowy: 148466
10.15199/64.2024.2.2
słody ciemne
piwa ciemne
związki Maillarda
dark malts
dark beers
Maillard reaction compounds
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE 2017-6
EWOLUCYJNE PODEJŚCIE DO AUTOMATYCZNEGO ROZMIESZCZANIA PUNKTÓW DOSTĘPOWYCH WLAN DO JEDNOCZESNEJ POPRAWY ZASIĘGU I DOKŁADNOŚCI LOKALIZACJI
Paolo Di Barba
Sławomir Hausman
Piotr Korbel
Krzysztof Piwowarczyk
nr katalogowy: 106333
10.15199/59.2017.6.33
lokalizacja
radiolokacja
optymalizacja
obliczenia ewolucyjne
WLAN
positioning
radiolocation
optimization
evolutionary computing
WLAN
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
Woltamperometryczne oznaczanie tymolu w preparatach farmaceutycznych
Magdalena Jakubczyk
Sławomir Michałkiewicz
Agata Skorupa
nr katalogowy: 138869
10.15199/62.2022.8.4
tymol
oznaczanie
woltamperometria
thymol
determination
voltammetry
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-8
Woltamperometryczne oznaczanie tymolu w preparatach farmaceutycznych
Magdalena Jakubczyk
Sławomir Michałkiewicz
Agata Skorupa
nr katalogowy: 138869
10.15199/62.2022.8.4
tymol
oznaczanie
woltamperometria
thymol
determination
voltammetry
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH