Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 10
Wykorzystanie bakterii fermentacji propionowej w produkcji mleczarskiej
The Use of Propionic Acid Bacteria in Dairy Production
10.15199/65.2019.10.2
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 123063
10.15199/65.2019.10.2
Streszczenie
Bakterie z rodzaju Propionibacterium są wykorzystywane w przemyśle mleczarskim przede wszystkim ze względu na zdolność do produkcji kwasu propionowego, a także uwalniania CO2, istotnego dla powstawania oczek w serach podpuszczkowych dojrzewających typu szwajcarskiego. Bakterie propionowe posiadają również inne właściwości istotne dla technologii mleczarskiej, a są to m.in. zdolność do wykorzystania laktozy oraz mleczanu, zdolność do syntezy związków nadających aromat, smak i teksturę produktom fermentowanym, jak również związków przeciwgrzybiczych i przeciwbakteryjnych. Bakterie propionowe posiadają także zdolność do wytwarzania dużych ilości witaminy B12 oraz folacyny. Niektóre szczepy z rodzaju Propionibacterium są też uważane za bakterie o właściwościach probiotycznych
Abstract
Bacteria of the genus Propionibacterium are used in the dairy industry primarily because of their ability to produce propionic acid as well as releasing CO2, which is important for the formation of eyes in Swiss-type cheeses. Propionic bacteria also have other properties that are important for dairy technology, including the ability to use lactose and lactate, the ability to synthesize compounds that give flavour, taste and texture to fermented products, as well as antifungal and antibacterial compounds. Propionic bacteria also have the ability to produce large amounts of vitamin B12 and folacin. Some strains of the genus Propionibacterium have been developed as probiotics.
Słowa kluczowe
Propionibacterium
serowarstwo
cyjanokobalamina
bioutrwalanie
Keywords
Propionibacterium
cheese making
cyanocobalamin
biopreservation
Bibliografia
[1] Borawska J., M. Darewicz. 2010. "Charakterystyka i znaczenie bakterii rodzaju Propionibacterium w produkcji żywności i pasz". Medycyna Weterynaryjna 66 (8) : 534-537. [2] Ekinci F.Y., S.F. Barefoot. 1999. "Production of bacteriocin jenseniin G by Propionibacterium is pH sensitive". Letters in Applied Microbiology 29 : 176-180. [3] Roginski, H., J.W. Fuquay, P.F. Fox (Eds.). 2003. Encyclopaedia of Dairy Sciences. Academic Press, London. [4] Gwiazdowska D. 2010. "Biochemiczna i molekularna charakterystyka bakteriocyn wytwarzanych przez bakterie z rodzaju Propionibacterium". Biotechnologia 3 (90) : 75-93. [5] Gwiazdowska D., K. Trojanowska. 2005. "Bakteriocyny - właściwości i aktywność przeciwdrobnoustrojowa". Biotechnologia 1 : 114-130. [6] Kaneko T. 1999. "A novel bifidogenic growth stimulator produced by Propionibacterium freudenreichii". Bioscience and Microflora 18 : 73-80. [7] Khamagaeva I.S., I.V. Boyarineva, N.Y. Potapchuk. 2013. "The study of probiotic properties of combined starter". Техника и технология пищевых производств 1 : 1-5. [8] Kujawski M., J. Rymaszewski, Ł. Łaniewska-Moroz, G. Cichosz, A. Fetliński. 1994. "Wpływ fermentacji propionowej na tworzenie cech smakowo-zapachowych sera i twarogów". Przegląd Mleczarski 10 : 263-265. [9] Łaniewska-Moroz Ł., I. Warmińska-Radyko. 1999. "Zastosowanie bakterii fermentacji propionowej w produkcji fermentowanego soku z buraków ćwikłowych". Materiały Konferencji "Lepsza żywność", VI 1999, 93-99. [10] Martens J.H., H. Barg, M.J. Warren, D. Jahn. 2002. "Microbial production of vitamin B12. Applied Microbiology and Biotechnology 58 : 275-285. [11] Müller G. 1983: "Systematyka bakterii". W Podstawy mikrobiologii żywności. (red. Kurdybacha Ł.), WNT: Warszawa. [12] Oleynikova E.A., T.V. Kuznetsova, M.G. Saubenova, L.T. Raiymbekova, M.M. Shormanova, A.A. Aitzhanova. 2017. "Использование пропионовокислых бактерий для повышения пищевой и биологической ценности и сохранности кисломолочных продуктов (Propionibacteria in Preservation of Dairy Products and Increasing its Nutritional and Biological Value)". Международный журнал прикладных и фундаментальных исследований 10 (1) : 94-97. [13] Paściak M., H. Modarska. 1999. "Rodzaj Propionibacterium - heterogenność taksonomiczna biologiczna". Postępy Mikrobiologii 38 (3) : 245-256. [14] Patent RU 2332019. Metoda produkcji fermentowanego produktu mlecznego. Autorzy patentu: Grunskaya Vera Anatolyevna (RU), Korzyuk Yan Vladimirovich (RU), https://findpatent.ru/patent/ 233/2332019.html (data odwołania: 29.08.2019). [15] Pawlicka-Kaczorowska J., K. Czaczyk. 2016. "Klasyczne bakterie propionowe - taksonomia, warunki hodowlane oraz zastosowanie. Postępy Mikrobiologii 55 (4) : 367-380. [16] Piveteau P. 1999. "Metabolism of lactate and sugars by dairy propionibacteria: A review". La Lait 79 : 23-41. [17] Quesada-Chanto A., A.G. Schroeder, A.C. Schmid-Meyer, J.A. Lopez, M.M. Silveira, R. Jonas. 1997. "Organic acid production by Propionibacterium shermanii: effect of pH, temperature and vitamin-nitrogen source". Zeitschrift für Naturforschung 52c : 193-196. [18] Steinka I., P. Przybyłowski. 1997. "Nowe trendy w technologii produkcji serów twarogowych". Przegląd Mleczarski 6 : 167-168. [19] Varnam A.H., J.P. Sutherland. 2001. "Milk and milk products. Technology, chemistry and microbiology". Aspen Publishers Inc.: Gaithersburg, Maryland. [20] Vorobjeva L.I., E.Y.U. Khodjaev, N.V. Vorobjeva. 2008. "Propionic acid bacteria as probiotics". Microbial Ecology in Health and Disease 20 : 109-112.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 123063 "Wykorzystanie bakterii fe..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2019-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-10
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH