Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 2
Wpływ wybranych procesów technologicznych stosowanych w przetwórstwie mleka na przeżywalność bakterii Listeria monocytogenes w wyrobach gotowych
Influence Of Selected Technological Processes Used in Milk Processing on Survival of Listeria Monocytogenes in Dairy
10.15199/65.2023.2.3
Piotr Śmigiel
Jarosław Kowalik
Marika Bielecka
nr katalogowy: 142073
10.15199/65.2023.2.3
Streszczenie
Dobór odpowiednich procesów technologicznych oraz ich parametrów, a także analiza zagrożeń krytycznych punktów kontroli (HACCP) są kluczowe dla zapewnienia konsumentom bezpiecznych produktów mlecznych. Jednym z najczęściej identyfikowanych zagrożeń biologicznych w produktach mlecznych jest obecność patogenów Listeria monocytogenes, będących czynnikiem etiologicznym listeriozy – zatrucia pokarmowego. Częstość występowania listeriozy na świecie zwiększa się. Produkty mleczne wciąż są jednymi z ważniejszych wektorów w przenoszeniu tej zoonozy. Listeria monocytogenes obecne w gotowych produktach mlecznych mogą pochodzić z surowca lub środowiska zakładu przetwórczego, w tym sprzętu, personelu oraz zanieczyszczeń krzyżowych między produktami gotowymi a surowcami. L. monocytogenes stanowi zagrożenie dla zdrowia publicznego, dlatego też w opracowaniu omówiono wpływ procesów stosowanych w przetwórstwie mleka na przeżywalność tego patogenu w wyrobach gotowych oraz możliwości jej ograniczania.
Abstract
The selection of appropriate technological processes and the risk analysis of critical control points (HACCP) are crucial to providing consumers with safe dairy products. One of the most frequently identified biological hazards in dairy products is the presence of the pathogen Listeria monocytogenes, which is the etiological factor of listeriosis - food poisoning. The incidence vector of listeriosis is increasing worldwide. Dairy products are still one of the most important sources of the transmission of this zoonosis. Listeria monocytogenes present in final dairy products can originate from the raw material or the environment of the processing plant, including equipment, personnel and cross-contamination between final products and raw materials. There is a real concern that L. monocytogenes may pose a threat to the public health. This study describes the scale of the poisoning problem. L. monocytogenes as a result of consumption of dairy products and the possibilities of limiting its survival as a result of proper milk processing.
Słowa kluczowe
Listeria monocytogenes
proces technologiczny
produkt mleczarski
listerioza
Keywords
Listeria monocytogenes
technological process
dairy product
listeriosis
Bibliografia
[1] Adamczewski K., J. Kowalik, A. Łobacz. 2016. „Listeria monocytogenes – przeżywalność i metody eliminowania w produktach mlecznych”. Postępy Mikrobiologii 55 (4) : 337-342. [2] Aljasir F.S., J.D. D’Amico. 2021. „Effect of pre-exposure to protective bacterial cultures in food on Listeria monocytogenes virulence”. LWT-Food Science and Technology 152 (9) : 112373. DOI: 10.1016/j. lwt.2021.117373. [3] Ballom K.F., H.C. Tsai, M. Taylor, J. Tang, M.J. Zhu. 2020. „Stability of Listeria monocytogenes in non-fat dry milk powder during isothermal treatment and storage”. Food Microbiology 87 : 103376. DOI: 10.1016/j. fm.2019.103376. [4] Bahramia A., M.Z. Baboli, K. Schimmel, M.S. Jafari, L. Williams. 2020. „Efficiency of novel processing technologies for the control of Listeria monocytogenes in food products”. Trends in Food Science & Technology 96 : 61-78. DOI: 10.1016/j.tifs.2019.12.009. [5] Barba F.J., M. Koubaa, L. Prado-Silva, V. Orlien, A. Souza Sant’Ana. 2017. „Mild processing applied to the inactivation of the main foodborne bacterial pathogens: A review”. Trends in Food Science & Technology 66 : 20-35. DOI: 10.10.16/j.tifs.2017.05.011. [6]Cichońska P. 2021. „Utrwalanie żywności: Nietermiczne metody utrwalania produktów mlecznych”. Forum Mleczne Biznes 2 (43). [7] Chen Y.I., L.S. Burall, D. Macarisin, R. Pouillot, E. Strain, A.J. De Jesus, A.A. Laasri, H. Wang, L. Ali, A. Tatavarthy, G. Zhang, L. Hu, J. Day, J. Kang, S. Sahu, D. Srinivasan, K. Klontz, M. Parish, S.P. Evans, E.W. Brown, T.S. Hammack, D.L. Zink, H. Wang, L. Ali, A. Tatavarthy, G. Zhang, L. Hu, J. Day, J. Kang, S. Sahu, Srinivasan, K. Klontz, M. Parish, P.S. Evans, E.W. Brown, T.S. Hammack, D.L. Zink, A.R. Datta. 2016. „Prevalence and level of Listeria monocytogenes in ice cream linked to a listeriosis outbreak in the United States”. Journal of Food Protection 79 (11) : 1828-1832. DOI: 10.4315/0363-028X.JFP-16-208. [8] Chen J., S. Kawamura, S. Koseki. 2020. „Effect of d-tryptophan on the psychrotrophic growth of Listeria monocytogenes and its application in milk”. Food Control 110 : 107048. DOI: 10.1016/j.food-cont.2019.107048. [9] Czarkowski P.M., E. Staszewska-Jakubik, U. Wielgosz. 2021. „Choroby Zakaźne i zatrucia w Polsce w 2021 roku”. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - Państwowy Instytut Badawczy Zakład Epidemiologii Choró́b Zakaźnych i Nadzoru. http://wwwold.pzh.gov.pl/oldpage/epimeld/2021/Ch_2021.pdf. [10] El-Sayed M.S., M.A. Youssef. 2019. „Potential application of herbs and spices and their effects in functio-nal dairy products”. Heliyon 5 : 1-7. DOI: 10.1016/j.heliyon.2019.e01989 [11] European Centre for Disease Prevention and Control. 2017. „Listeriosis – Annual Epidemiological Report 2016”. https://ecdc.europa.eu/en/publications-data/listeriosis-annual-epidemiological -report-2016-2014-data. [12] Ewida M.R., S.W. Hasan, S.M. Elfaruk, R.R. Alayouni, R.A.A. Hammam, G.D. Kamel. 2022. „Occurrence of Listeria spp. In Soft Cheese and Ice Cream: Effect of probiotic Bifidobacterium spp. on Survival of Listeria monocytogenes in Soft Cheese”. Foods 11 (21) : 3443. DOI: 10.3390/foods11213443. [13] Fu Y., D. Mu, W. Qiao, D. Zhu, X. Wang, F. Liu, H. Xu, P. Saris, P.O. Kuipers, M. Qiao. 2018. „Co-expression of Nisin Z and Leucocin C as a Basis for Effective Protection Against Listeria monocytogenes in Pasteurized Milk”. Frontiers in Microbiology. DOI: 10.3389/fmicb.2018.00547. [14] Gonzalez G., L. Bournez, R.A. Moraes, D. Marine, C. Galon, F. Vorimore, M. Cochin, A. Nougairede, C. Hennechart-Collete, S. Perelle, I. Leparc-Goffart, A.G. Durand, G. Grad, T. Bénet, N. Danjou, M. Blanchin, A.S. Lacour, B. Franck,G. Chenut, C. Mainguet, S. Simon, L. Brémont, S. Zientaraa, S. Moutailler, S. Martin--Latil, M.N. Dheilly, S. Beck, A. Lecollinet. 2022. „A one health approach to investigating an outbreak of alimentary tick-borne encephalitis in a non-endemic area in France (Ain, Eastern France): a longitudinal serological study in livestock, detection in ticks, and the first TBE virus isolation and molecular characterization”. Frontiers in Microbiology DOI: 10.3389/fmicb.2022.863725. [15] Kayode J.A., I.A. Okoh. 2022. „Assessment of multidrug-resistant Listeria monocytogenes in milk and milk product and One Health perspective”. Plos One 6 : 0270993. DOI: 10.1371/journal. pone.0270993. [16] Koseki S., N. Nakamura, T. Shiina. 2015. „Comparison of desiccation tolerance among Listeria monocy-togenes, Escherichia coli O157: H7, Salmonella enterica, and Cronobacter sakazakii in powdered infant formula”. Journal of Food Protection 78 (1) : 104-110. DOI: 10.4315/0362-028X.JFP-14-249. [17] Melo J., P.W. Andrew, M. Faleriro. 2015. „Listeria monocytogenes in cheese and the dairy environment remains a food safety challenge: The role of stress responses”. Food Research International 67 : 75-90. DOI: 10.1016/j.foofres.2014.10.031. [18] Misiou, O., T.J. van Nassau, C.A. Lenz, R.F. Vogel. 2018. „The preservation of Listeria-critical foods by a combination of endolysin and high hydrostatic pressure”. International Journal of Food Microbiology 266 : 355-362. DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2017.10.004. [19] Møller Nielsen E., T.J. Björkman, K. Kiil, K. Grant, T. Dallman, Anaïs Painset, C. Amar, S. Roussel, L. Guil-lier, B. Félix, O. Rotariu, F. Perez-Reche, K. Forbes, N. Strachan. 2017. „Closing gaps for performing a risk assessment on Listeria monocytogenes in ready-to-eat (RTE) foods: activity 3, the comparison of isolates from different compartments along the food chain, and from humans using whole genome sequencing (WGS) analysis”. EFSA supporting publication 14 (2) : EN-1151. DOI: 10.2903/sp.efsa.2017.EN-1151. [20] Muthulaksmi K., C. Uma, P. Sivagurunathan, S. Satheeshkumar. 2018. „Occurrence of Listeria monocytogenes in milk and milk products”. International Journal of Current Research in Life Sciences 7 (4) : 1572-1574. ISSN: 2319-9490. [21] Nassau van T.J., C.A. Lenz, A.S. Scherzinger, R.F. Vogel. 2017. „Combination of endolysins and high pressure to inactivate Listeria monocytogenes”. Food Microbiology 68 : 81-88. DOI: 10.1016/j.fm.2017.06.005. [22] Papadopoulou O.S., A.A. Argyri, E. Varzakis, M. Sidira, Y. Kourkoutas, A. Galanis, Ch. Tassou, G.N. Choria-nopoulos. 2019. „Use of lactobacilli strains with probiotic potencial in traditional fermented milk and their impact on quality and safety related to Listeria monocytogenes”. International Dairy Journal 98 : 44-53. DOI: 10.1016/j.idairyj.2019.06.006. [23] Ricci A., A. Allende, D. Bolton, M. Chemaly, R. Davies, P.S.F.P. Escámez, R. Girones, L. Herman, K. Koutsoumanis, Nørrung, L. Robertson, G. Ru, M. Sanaa, M. Simmons, P. Skandamis, E. Snary, N. Speybroeck, B. Ter Kuile, J. Threlfall, H. Wahlström, J. Takkinen, M. Wagner, D. Arcella, M.T. Da Silva Felicio, M. Georgiadis, W. Messens, R. Lindqvist. 2018.„Listeria monocytogenes contamination of ready-to-eat foods and the risk for human health in the EU”. EFSA Journal on the Wiley Online Library 16 (1) : 5134. DOI: 10.2903/j.efsa.2018.5134. [24] Robinson R.B., J.D. D’Amico. 2022. „Hydrogen peroxide treatments for the control of Listeria monocytogenes on high-moisture soft cheese”. International Dairy Journal 114 : 104931. DOI: 10.1016/j.ida-iryj.2020.104931 [25] Rozporządzenie Komisji (WE) NR 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikro-biologicznych dotyczących środków spożywczych (Tekst mający znaczenie dla EOG). https://eur-lex. europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=celex%3A32005R2073. [26] Salazar J.K., D. Stewart, A. Shazer, M.L. Tortorello. 2020. „Short communication: Long-term −20°C survival of Listeria monocytogenes in artificially and process-contaminated ice cream involved in an outbreak of listeriosis”. Journal of Dairy Science 103 : 172-175. DOI: 10.3168/jds.2019-16774. [27] Silva B.A., H. Scudini, P.A.L.G. Ramos, P.S.R. Pires, T.J. Guimarães, F.C. Balthazar, S.R. Rocha, P.L. Margalho, C.T. Pimentel, C.M. Siva, S.A. Sant’Ana, A.E. Esmerino, Q.M. Freitas, K.H.M.C. Duarte, G.A. Cruz. 2021. „Ohmic heating processing of milk for probiotic fermented milk production: Survival kinetics of Listeria monocytogenes as contaminant post-fermentation, bioactive compounds retention and sensory acceptance”. International Journal of Food Microbiology 348 : 109204. DOI: 10.1016/ j.ijfodmicro.2021.19204. [28] Stessl B., M. Fricker, E. Fox, R. Karpiskova, K. Demnerova, K. Jordan, M. Ehlin-g-Schulz, M. Wagner. 2013. „Collaborative survey on the colonization of different types of cheese-processing facilities with Listeria monocytogenes”. Foodborne Path-ogens and Disease 11 (1) : 8-14. DOI: 10.1089/fpd.2013.1578. [29] Stratakos Ch.A., M. Lintom, T.G. Tessema, T. Skjerdal, F.M. Patterson, A. Koidis. 2016. „Effect of high pressure processing in combination with Weissella viridescensas a protective culture against Listeria monocytogenes in ready-to-eat salads of different pH”. Food Control 61 : 6-12. DOI: 10.1016/j.foodcont.2015.09.020. [30] Taylor M.H., H.C. Tsai, B. Rasco, J. Tang, M.J. Zhu. 2018. „Stability of Listeria monocytogenes in wheat flour during extended storage and isothermal treatment”. Food Control 91 : 434-439. DOI: 10.1016/j.foodcont.2018.04.008. [31] Tirloni E., C. Bernardi, F. Colombo, S. Stella. 2015. „Microbiological shelf life at different temperatures and fate of Listeria monocytogenes and Escherichia coli inoculated in unflavored and strawberry yogurts”. Journal of Dairy Science 98 (7) : 4318-4327. DOI: 10.3168/jds.2015-9391. [32] Tsai H.C., M.H. Taylor, X. Song, L. Sheng, J. Tang, M.J. Zhu. 2019. „Thermal resistance of Listeria monocytogenes in natural unsweetened cocoa powder under different water activity”. Food Control 102 : 22-28. DOI: 10.1016/j.foodcont.2019.03.006. [33] Uyttendaele M., A. De Loy-Hendrickx, A. Vermeulen, L. Jacxsens, J. Debevere, F. Devlie-ghere. 2018. „Microbiological guidelines: support for interpretation of microbiological test results of foods”. Brugge by die Keure. ISBN978 2 87403 503 6. [34] Wendy M., W.M. Rahn, E.S. Gollust, X. Tang. 2016. „Framing Food Policy: The Case of Raw Milk”. Policy Studies Journal 45 (2). DOI:10.1111/psj.12161. [35] Yang Y., A.S. Sekhon, A. Singh, P. Unger, M. Minto. 2022. „Survival and thermal resistance of Listeria monocytogenes in dry and hydrated nonfat dry milk and whole milk powder during extended storage”. International Dairy Journal 129 : 105338. DOI: 10.1016/j.idairyj.2022.105338. [36] Yousef M., H. Ramadan, M. Al-Ashmawy. 2020. „Prevalence of Listeria species in raw milk, ice cream and yogurt and effect of selected natural herbal extract on its survival”. Mansoura Veterinary Medical Journal 21 (3) : 99-106. DOI: 10.35943/ mvmj.2020.21.317.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-2 , nr katalogowy 142073
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2023-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
32.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH