Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 5-6
Ugasić pragnienie
Quench Your Thirst
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 126729
Streszczenie
Źródłem wody dla człowieka, oprócz wody z kranu, mogą być wody mineralne, soki owocowe oraz inne napoje niegazowane i gazowane. Napoje te wypija się jako dodatek do różnych produktów i potraw lub same. W artykule scharakteryzowano naturalne wody mineralne, wody źródlane i wody stołowe. Głównymi kryteriami podziału wód są: zawartość rozpuszczonych w nich składników mineralnych oraz nasycenie dwutlenkiem węgla. W zależności od stopnia mineralizacji wody mogą być nisko-, średnio- i wysokozmineralizowane. Natomiast w zależności od nasycenia dwutlenkiem węgla, czyli od stopnia nagazowania wody mineralne dzielą się na niegazowane oraz nisko-, średnio i wysokonasycone CO2. Biorąc pod uwagę zawartość składników mineralnych, wyróżnia się wody mineralne zawierające magnez, wapń, żelazo, sód oraz wodorowęglany, siarczany, fluorki i chlorki. Przedstawiono też charakterystykę soków. Do sporządzania soków można stosować rozmaite owoce i warzywa. Najpopularniejsze z nich to pomarańcze, jabłka oraz pomidory. W zależności od rodzaju półproduktu użytego do produkcji soki dzieli się na bezpośrednie i odtworzone. Soki owocowe, warzywne i mieszane dostarczają wielu składników odżywczych (witaminy, składniki mineralne) i substancji biologicznie czynnych. Omówiono też inne napoje zimne, włączając oranżady, lemoniady, napoje typu pepsi i cola. Zapotrzebowanie na wodę można zaspokajać pijąc rozmaite wody mineralne, soki i inne napoje. Ze względów zdrowotnych trzeba popularyzować picie wód mineralnych oraz świeżych soków owocowych i warzywnych.
Abstract
In addition to tap water, mineral waters, fruit juices and other non-carbonated and carbonated beverages can be a source of water for humans. These drinks are drunk as an addition to various products and dishes or alone. In the article natural mineral waters, spring waters and table waters are characterized. The main criteria for mineral waters division are: the content of the dissolved minerals and the saturation of carbon dioxide. Depending on the degree of mineralization, the water can be low-, medium- and high mineralized. While, depending on the saturation of carbon dioxide (water gasification) mineral waters are divided into non-carbonated and low-, medium and high-saturated CO2. Taking into account the minerals content in the water, mineral waters containing magnesium, calcium, iron, sodium and bicarbonate, sulfates, fluorescent and chlorides are distinguished. The characteristic of the juices is also presented. A variety of fruits and vegetables can be used for juices production. The most popular ones are oranges, apples and tomatoes. Depending on the type of intermediate used in the manufacture of juices, they are divided into direct and reconstituted. Fruit, vegetable and mixed juices provide many nutrients (vitamins, minerals) and biologically active substances. Other cold drinks were also discussed, including orangeade, lemonade, pepsi and cola drinks. The water requirement can be met by drinking a variety of mineral waters, juices and other beverages. For health reasons, it is necessary to popularize the drinking of mineral waters and fresh fruit and vegetable juices.
Słowa kluczowe
woda mineralna
woda źródlana
woda stołowa
mineralizacja
nasycenie dwutlenkiem węgla
soki owocowe
soki warzywne
niegazowane i gazowane napoje
zapotrzebowanie na wodę
Keywords
mineral water
spring water
table water
mineralisation
carbon saturation
fruit juices
vegetable juices
uncarbonated and carbonated beverages
water requiremnent
Bibliografia
[1] Czerwińska Dorota. 2015. Zasady Żywienia. Cz. I i II. Warszawa: Wydawnictwo WSiP-REA. [2] Drobnik Michał, Teresa Latour, Danuta Sziwa. 2016. „Bioaktywne składniki mineralne w polskich naturalnych wodach mineralnych udostępnianych do spożycia w opakowaniach jednostkowych." Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 49 (3): 266 – 271. [3] Gątarska Anna, Bożena Garbowska, Monika Radzymińska. 2017. „Wody butelkowane dlaczego rośnie ich spożycie?” Przemysł Spożywczy 71 (11): 6-9. [4] Kalisz Stanisław, Anna Grobelna, Bartosz Kruszewski, Andrzej Mazurkiewicz. 2018. „Preferencje konsumentów na rynku napojów bezalkoholowych”. Przemysł Spożywczy 72 (6): 31-35. [5] Kalisz Stanisław, Iwona Ścibisz, Marta Mitek. 2016. „Wybrane wyróżniki jakościowe soków mieszanych.” Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 49 (3): 296-301. [6] Kłos Lidia. 2016. „Spożycie wody butelkowanej w Polsce i jej wpływ na środowisko przyrodnicze." Barometr Regionalny 14 (1): 111-117. [7] Kłos Lidia. 2017. „Rynek napojów bezalkoholowych w Polsce." Studia i Prace WNEiZ US 47 (3): 247-256. [8] Murray Michael. 2017. „Księga soków. Pyszny przewodnik po zdrowiu i witalności.” Warszawa: Wydawnictwo Vivante. [9] Nosecka Bożena. 2011. „Rynek soków, nektarów oraz napojów owocowych i warzywnych.” Przemysł Spożywczy 65 (6): 2-6. [10] Osińska Halina. 2009. „Woda-naturalnie ze źródła. Kampania edukacyjna KIG PR. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 6: 14-15. [11] Salomon Agnieszka, Bożena Regulska-Ilow. 2013. „Polskie butelkowane wody mineralne i lecznicze – charakterystyka i zastosowanie”. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 46, 1: 53-65. [12] Strojewska Irena. 2017. „Spożycie soków owocowych, warzywnych i owocowo-warzywnych w gospodarstwach domowych w Polsce.” Przemysł Fermentacyjny i Owocowo Warzywny 6, 4-6. [13] Szwedziak Katarzyna, Ewa Polańczyk, Monika Dąbrowska-Molenda, Anita Kamińska. 2017. „Technologia i tłoczenie soków owocowych w kontekście oceny jakości.” Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 1, 71-76. [14] Tarko Tomasz, Aleksandra Duda-Chodak, Dorota Semik-Szczurak, Alicja Błach. 2016. „Związki bioaktywne w napojach owocowych i warzywnych”. Rola Procesów Technologicznych w Kształtowaniu Jakości Żywności 135-143. [15] Tereszczuk Mirosława. 2018. „Rynek napojów bezalkoholowych w Polsce.” Przemysł Spożywczy 72 (8): 12-15. [16] Waszkiewicz-Robak Bożena, Elżbieta Biller, Mieczysław W. Obiedziński. 2017. „Trendy na rynku napojów bezalkoholowych." Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 61 (04): 28-30. [17] Woźniak B. 2016. „Czas na napoje bezalkoholowe.” Poradnik Handlowca. Branżowy Miesięcznik Ogólnopolski dla Sklepów i Hurtowni FMCG.”23 (05): 104,106,108,110.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2020-5-6 , nr katalogowy 126729
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2020-5-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-5-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH