Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 7
Skuteczność koagulantów w usuwaniu wybranych zanieczyszczeń mikrobiologicznych i fizykochemicznych ze ścieków z przemysłu owocowo-warzywnego
Effectiveness of coagulants in removing selected microbiological and physicochemical contaminants from fruit and vegetable industry wastewater
10.15199/62.2024.7.7
Agnieszka Makara
Dominika Kmiecik
Zygmunt Kowalski
nr katalogowy: 149457
10.15199/62.2024.7.7
Streszczenie
Przedstawiono wyniki badań oczyszczania ścieków z przemysłu owo cowo-warzywnego metodą koagulacji, za pomocą zmiennych dawek koagulantów: glinowego PAX 18 i żelazowego PIX 113 (2–10 mL/L), oraz neutralizacji 10-proc. roztworem mleka wapiennego. Koagulant glinowy PAX 18 był bardziej skuteczny w usuwaniu zanieczyszczeń mi krobiologicznych. W oczyszczonych frakcjach ciekłych w całym zakresie stosowanych dawek nie stwierdzono obecności enterokoków i bakterii Escherichia coli, a ogólna liczba mikroorganizmów została obniżona o ponad 99%. Wartość ChZT została maksymalnie obniżona o 67% za pomocą koagulantu glinowego (dawka 2 mL/L) oraz o 72% za pomocą koagulantu żelazowego (dawka 6 mL/L). Barwę oczyszczonych ścieków obniżono o 88–97%, a mętność niemalże całkowicie (< 1 NTU).
Abstract
Wastewater from the fruit and vegetable industry was treated by co agulation, using variable doses of Al PAX 18 and Fe PIX 113 coagulants (2–10 mL/L) and neutralized with a 10% soln. of lime milk. The PAX 18 was more effective in removing microbiol. contaminants in the entire range of doses used. No enterococci or Escherichia coli were detected, and the total no. of microorganisms was reduced by more than 99%. The COD value was reduced by a max. of 67% using an Al coagulant (dose 2 mL/L) and by 72% using an Fe coagulant (dose 6 mL/L). The color of the treated sewage was reduced from 88 to 97%, and the tur bidity was almost completely reduced (< 1 NTU).
Słowa kluczowe
ścieki
koagulanty
zanieczyszczenia mikrobiolo giczne
ChZT
mętność
Keywords
wastewater
coagulants
microbiological contamination
COD
turbidity
Bibliografia
[1] K. Valta, P. Damala, V. Panaretou, E. Orli, K. Moustakas, M. Loizidou, Waste Biomass Valor. 2017, 8, 1629. [2] M. Puchlik, J. Struk-Sokołowska, E. Wołejko, U. Wydro, [w:] Interdyscyplinarne zagadnienia w inżynierii i ochronie środowiska (red. M. Kutyłowska, A. Trusz-Zdybek, J. Wiśniewski), Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, t. 7, Wrocław 2016. [3] [4] H. Ölmez, Stewart Postharvest Rev. 2013, 9, 1. M. Lehto, I. Sipilä, L. Alakukku, H.R. Kymäläinen, Agr. Food Sci. 2014, 23, 246. [5] L. Manzocco, A. Ignat, M. Anese, F. Bot, S. Calligaris, F. Valoppi, M.C. Nicoli, Trends Food Sci. Technol. 2015, 46, 286. [6] G. Mundi, R.G. Zytner, K. Warriner, H. Bonakdari, B. Gharabaghi, Water 2021, 13, 2485. [7] M.I. Gil, M.V. Selma, F. López-Gálvez, A. Allende, Int. J. Food Microbiol. 2009, 134, 37. [8] A. Nawirska, Agro Przem. 2007, 3, 65. [9] M. Puchlik, K, Kosińska, J. Smyk, Inż. Ekol. 2016, 48, 181. [10] M. Barbera, G. Gurnari, Wastewater treatment and reuse in the food industry, Springer, Cham 2018. [11] M. Puchlik, K. Ignatowicz, E3S Web of Conf. 2017, 22, 00139. [12] A.S. Cassini, I.C. Tessaro, L.D.F. Marczak, C. Pertile, J. Clean. Prod. 2010, 18, nr 3, 260. [13] H. Chen, H. Zhang, J. Tian, J. Shi, R.J. Linhardt, T.D.X. Ye, S. Chen, Compr. Rev. Food Sci. Food Saf. 2019, 18, 1388. [14] K.R. Matthews, Microbiology of fresh produce, Wiley, 2005. [15] L.R. Beuchat, Microbes Infect. 2002, 4, 413. [16] G.A. Francis, C. Thomas, D. OʼBeirne, Int. J. Food. Sci. Technol. 1994, 34, 1. [17] B.M. Lund, A.L. Snowdon, [w:] The microbiological safety and quality of food (red. B.M. Lund, T.C. Baird-Parker, G.W. Gould), t. 1, Aspen Publ., Gaithersburg, USA 2000, 738. [18] C. Nguyen-the, F. Carlin, [w:] The microbiological safety and quality of food (red. B.M. Lund, T.C. Baird-Parker, G.W. Gould), t. 1, Aspen Publ., Gaithersburg, USA 2000, 620. [19] G.S. Johannessen, S. Loncarevic, H. Kruse, Int. J. Food Microbiol. 2002, 77, 199. [20] A. Kalia, R.P. Gupta, [w:] Handbook of fruits and fruit processing (red. N.K. Sinha, J.S. Sidhu, J. Barta, J.S.B. Wu, M.P. Cano), John Wiley & Sons, 2012. [21] H. Kruse, A.M. Kirkemo, K. Handeland, Emerg. Infect. Dis. 2004, 10, 2067. [22] M. Piesse, Global water supply and demand trends point towards rising water insecurity. Strategic analysis paper, 2020. [23] A. Makara, Z. Kowalski, I. Sówka, Desalination Water Treat. 2016, 57, nr 3, 1543. [24] D.O. Aderibigbe, A.R.A. Giwa, I.A. Bello, Imam J. Appl. Sci. 2017, 2, 27. [25] C. Bustillo-Lecompte, M. Mehrvar, E. Quiñones-Bolaños, J. Geosci. Environ. Prot. 2016, 4, 175. [26] A. Makara, Z. Kowalski, A. Saeid, Open Chem. 2015, 13, nr 1, 1275. [27] A. Makara, Z. Kowalski, Przem. Chem. 2023, 102, nr 4, 390. [28] Z. Kowalski, A. Makara, K. Fela, Przem. Chem. 2016, 95, nr 10, 1876. [29] K.A. Parmar, S. Prajapati, R. Patell, Y. Dabhi, ARPN J. Eng. Appl. Sci. 2011, 6, 42. [30] A. Makara, Z. Kowalski, A. Generowicz, M. Mala, Przem. Chem. 2023, 102, nr 9, 934. [31] M. Tokumura, A. Ohta, H.T. Znad, Y. Kawase, Water Res. 2006, 40, nr 20, 3775. [32] A. Makara, Z. Kowalski, P. Radomski, P. Olczak, Pol. J. Chem. Technol. 2022, 24, nr 4, 51. [33] G. Roa-Morales, E. Campos-Medina, J. Aguilera-Cotero, B. Bilyeu, C. Barrera-Díaz, Sep. Purif. Technol. 2007, 54, nr 1, 124. [34] F. Hanafi, O. Assobhei, M. Mountadar, J. Hazard. Mater. 2010, 174, nr 1–3, 807. [35] M. Coca, M. Peña, G. González, Chemosphere 2005, 60, 1408. [36] P.C. Sangave, P.R. Gogate, A.B. Pandit, Chemosphere 2007, 68, 32. [37] E. Debik, T. Coskun, Bioresour. Technol. 2009, 100, nr 11, 2777. [38] J. Rivas, A.R. Prazeres, F. Carvalho, J. Agric. Food Chem. 2011, 59, nr 6, 2511. [39] J.C. Frigon, J. Breton, T. Bruneau, R. Moletta, S.R. Guiot, Bioresour. Technol. 2009, 100, nr 18, 4156. [40] N.A. Noukeu, I. Gouado, R.J. Priso, D. Ndongo, V.D. Taffouo, S.D. Dibong, G.E. Ekodeck, Water Res. Ind. 2016, 16, 1. [41] S.J. Kulkarni, S.V. Patil, Y.P. Bhalerao, Int. J. Chem. Eng. Appl. 2011, 2, nr 6, 434. [42] M.M. Lakdawala, Y.S. Patel, Chem. J. 2015, 1, nr 4, 139. [43] Karta charakterystyki, Kemira PIX 113, Kemipol sp. z o.o., Police. [44] Karta charakterystyki, PAX 18 – wodny roztwór chlorku poliglinu, Kemipol sp. z o.o., Police. [45] PN-EN ISO 6222:2004, Jakość wody. Oznaczanie ilościowe mikroorga nizmów zdolnych do wzrostu. Określanie ogólnej liczby kolonii metodą posiewu na agarze odżywczym. [46] PN-ISO 16649-2:2004, Mikrobiologia żywności i pasz. Horyzontalna meto da oznaczania liczby beta-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli. [47] Rejestr wyrobów BTL, Wydane i udostępnione przez firmę BTL sp. z o.o. Zakład Peptonów i Enzymów z Łodzi. [48] PN-ISO 6060:2006, Jakość wody. Oznaczanie chemicznego zapotrze bowania tlenu. [49] PN-EN ISO 7027-1:2016-09, Jakość wody. Oznaczanie mętności. Cz. 1. Metody ilościowe. [50] PN-EN ISO 7887:2012, Jakość wody. Badanie i oznaczanie barwy. [51] I. Krupińska, Zesz. Nauk. Uniw. Zielonogórskiego, Inż. Środowiska 2011, nr 141, 126. [52] A. Anielak, Chemiczne i fizykochemiczne oczyszczanie ścieków, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2002. [53] Z. Kowalski, A. Makara, M. Banach, M. Kowalski, Przem. Chem. 2010, 89, nr 4, 434. [54] Z. Kowalski, A. Generowicz, A. Makara, Przem. Chem. 2012, 91, nr 5, 811. [55] H. Stokłosa, Z. Kowalski, A. Makara, Przem. Chem. 2019, 98, nr 5, 709. [56] Z. Kowalski, A. Generowicz, A. Makara, J. Kulczycka, Environ. Prot. Eng. 2015, 41, nr 4, 167.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2024-7
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
85.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2024-7
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH