Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Hydrożele białkowo-polisacharydowe jako nośniki substancji bioaktywnych na przykładzie kurkuminy
Adonis Hilal
Anna Florowska
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 141290
10.15199/65.2022.12.2
wzbogacenie
składniki bioaktywne
żywność roślinna
żywność funkcjonalna
fortification
bioactive substances
plant-based food
functional food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Hydrożele białkowo-polisacharydowe jako nośniki substancji bioaktywnych na przykładzie kurkuminy
Adonis Hilal
Anna Florowska
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 141290
10.15199/65.2022.12.2
wzbogacenie
składniki bioaktywne
żywność roślinna
żywność funkcjonalna
fortification
bioactive substances
plant-based food
functional food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Hydrożele białkowo-polisacharydowe jako nośniki substancji bioaktywnych na przykładzie kurkuminy
Adonis Hilal
Anna Florowska
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 141290
10.15199/65.2022.12.2
wzbogacenie
składniki bioaktywne
żywność roślinna
żywność funkcjonalna
fortification
bioactive substances
plant-based food
functional food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Hydrożele białkowo-polisacharydowe jako nośniki substancji bioaktywnych na przykładzie kurkuminy
Adonis Hilal
Anna Florowska
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 141290
10.15199/65.2022.12.2
wzbogacenie
składniki bioaktywne
żywność roślinna
żywność funkcjonalna
fortification
bioactive substances
plant-based food
functional food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-10
Bioaktywne składniki mleka właściwości i możliwości otrzymywania za pomocą technik membranowych
Agata Zajączkowska
Jarosław Kowalik
Justyna Żulewska
Adriana Łobacz
nr katalogowy: 128773
10.15199/65.2020.10.2
procesy membranowe
bioaktywne składniki
mleko
membrane processes
bioactive components
milk
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-10
Bioaktywne składniki mleka właściwości i możliwości otrzymywania za pomocą technik membranowych
Agata Zajączkowska
Jarosław Kowalik
Justyna Żulewska
Adriana Łobacz
nr katalogowy: 128773
10.15199/65.2020.10.2
procesy membranowe
bioaktywne składniki
mleko
membrane processes
bioactive components
milk
AURA 2022-12
Bez czarny – roślina o cennych właściwościach prozdrowotnych i leczniczych
Barbara Skwaryło-Bednarz
Agnieszka Jamiołkowska
nr katalogowy: 140893
bez czarny
uprawa
substancje bioaktywne
właściwości prozdrowotne
właściwości lecznicze
elderberry
cultivation
bioactive substances
health-promoting properties
healing properties
AURA 2022-12
Bez czarny – roślina o cennych właściwościach prozdrowotnych i leczniczych
Barbara Skwaryło-Bednarz
Agnieszka Jamiołkowska
nr katalogowy: 140893
bez czarny
uprawa
substancje bioaktywne
właściwości prozdrowotne
właściwości lecznicze
elderberry
cultivation
bioactive substances
health-promoting properties
healing properties
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-9
Mięso w diecie człowieka
Janusz F. Pomianowski
nr katalogowy: 139487
mięso
tłuszcz
wartość odżywcza
substancje bioaktywne
witaminy
substancje mineralne
meat
fat
nutritional value
bioactive substances
vitamins
minerals
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-9
Mięso w diecie człowieka
Janusz F. Pomianowski
nr katalogowy: 139487
mięso
tłuszcz
wartość odżywcza
substancje bioaktywne
witaminy
substancje mineralne
meat
fat
nutritional value
bioactive substances
vitamins
minerals
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-12
Substancje bioaktywne pozytywne i negatywne skutki dodawania do żywności
Beata Piłat
Ryszard Zadernowski
nr katalogowy: 111089
10.15199/65.2017.12.3
substancje bioaktywne
pozytywne działanie
negatywne działanie
bioactive substances
positive effect
negative effect
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-6
Zdrowie a styl życia, cz. 2
Bożena Waszkiewicz-Robak
nr katalogowy: 45293
AURA 2022-9
Żurawina i jej prozdrowotne właściwości
Karolina MROCZEK
Janusz Ryszrad MROCZEK
nr katalogowy: 139428
żurawina
składniki bioaktywne
właściwości zdrowotne
cranberry
bioactive compounds
health-promoting properties
AURA 2022-9
Żurawina i jej prozdrowotne właściwości
Karolina MROCZEK
Janusz Ryszrad MROCZEK
nr katalogowy: 139428
żurawina
składniki bioaktywne
właściwości zdrowotne
cranberry
bioactive compounds
health-promoting properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Żele emulsyjne stabilizowane biopolimerami – składniki, właściwości funkcjonalne, zastosowanie
Grażyna Bortnowska
nr katalogowy: 140172
10.15199/65.2022.10.4
żele emulsyjne
właściwości funkcjonalne
substancje bioaktywne
immobilizacja
emulsion gels
functional properties
bioactive substances
immobilization
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Żele emulsyjne stabilizowane biopolimerami – składniki, właściwości funkcjonalne, zastosowanie
Grażyna Bortnowska
nr katalogowy: 140172
10.15199/65.2022.10.4
żele emulsyjne
właściwości funkcjonalne
substancje bioaktywne
immobilizacja
emulsion gels
functional properties
bioactive substances
immobilization
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Żele emulsyjne stabilizowane biopolimerami – składniki, właściwości funkcjonalne, zastosowanie
Grażyna Bortnowska
nr katalogowy: 140172
10.15199/65.2022.10.4
żele emulsyjne
właściwości funkcjonalne
substancje bioaktywne
immobilizacja
emulsion gels
functional properties
bioactive substances
immobilization
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Żele emulsyjne stabilizowane biopolimerami – składniki, właściwości funkcjonalne, zastosowanie
Grażyna Bortnowska
nr katalogowy: 140172
10.15199/65.2022.10.4
żele emulsyjne
właściwości funkcjonalne
substancje bioaktywne
immobilizacja
emulsion gels
functional properties
bioactive substances
immobilization
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2018-4
Soki owocowe i warzywne Soczyste menu
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 113102
soki
owoce
warzywa
wartość odżywcza
substancje bioaktywne
właściwości zdrowotne
juices
fruits
vegetables
nutritional value
bioactive substances
health properties
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2021-12
Optimization of Extraction Processes of Water-Soluble Polysaccharides under the Electric Field Action
Antonina MALYUSHEVSKAYA
Anna YUSHCHISHINA
Olena MITRYASOVA
Volodymyr POHREBENNYK
Ivan SALAMON
nr katalogowy: 134757
10.15199/48.2021.12.12
pulsed electric field
extraction
polysaccharides
vegetable raw materials
pulsacyjne pole elektryczne
ekstrakcja
polisacharydy
surowce roślinne
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-4
Wykorzystanie zjawiska wtórnej luminescencji do określania zawartości substancji bioaktywnych w miodach jasnych
Ernest POPARDOWSKI
Piotr NAWARA
Tadeusz JULISZEWSKI
Karolina TRZYNIEC
Anna MIERNIK
Stepan KOVALYSHYN
Marián BUJNA
nr katalogowy: 125671
10.15199/48.2020.04.16
wtórna luminescencja
ultrasłaba emisja fotonowa
pole elektromagnetyczne
substancje bioaktywne
miód jasny
secondary luminescence
ultra-low photon emission
electromagnetic field
bioactive substances
light honey
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-2
Znaczenie ekologicznych warzyw i owoców w profilaktyce i leczeniu chorób chronicznych
Ewa Solarska
Marzena Marzec
Marcelina Osińska
Izabela Podgórska-Kryszczuk
nr katalogowy: 112298
10.15199/64.2018.2.1
rolnictwo intensywne
rolnictwo ekologiczne
mikroelementy
związki bioaktywne
warzywa i owoce
znaczenie dla zdrowia
intensive farming
organic farming
micronutriens
bioactive ingredients
vegetables and fruits
important for health
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa
Agata Mendryk
nr katalogowy: 133700
mąka pszenna
pieczywo wzbogacone
wytłoki z czarnej porzeczki
wheat flour
enriched bread
blackcurrant pomace
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-12
Liofilizowane owoce jagodowe właściwości antyoksydacyjne
Ewa Ochwanowska
Jarosław Chmielewski
Sylwia Łaba
Ilona Żeber-Dzikowska
nr katalogowy: 111090
10.15199/65.2017.12.4
liofilizacja
żywność liofilizowana
substancje bioaktywne
antyoksydanty
owoce
lyophilisation
lyophilized food
bioactive substances
antioxidants
fruits
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2015-7
Bioaktywne wkładki do obuwia
MICHALINA FALKIEWICZ-DULIK
nr katalogowy: 92703
10.15199/60.2015.7.2
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2004-8
TREVIRA BIOACTIVE Antybakteryjne włókna i przędze poliestrowe
nr katalogowy: 6027
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2004-5
TREVIRA BIOACTIVE. Antybakteryjne włókna i przędze poliestrowe
nr katalogowy: 5926
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2005-5
Odzież ochronna Biotec Silver z włók Trevira Bioactive
nr katalogowy: 13707
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-12
NOWE KONCEPCJE W PRZEDŁUŻANIU TRWAŁOŚCI mięsa i produktów mięsnych
Aneta Cegiełka
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 141102
biokonserwacja
jakość
mięso
preparaty roślinne utrwalanie
bioconservation
quality
meat
plant preparations
preservation
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-12
NOWE KONCEPCJE W PRZEDŁUŻANIU TRWAŁOŚCI mięsa i produktów mięsnych
Aneta Cegiełka
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 141102
biokonserwacja
jakość
mięso
preparaty roślinne utrwalanie
bioconservation
quality
meat
plant preparations
preservation
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-2
Owies jako źródło składników bioaktywnych o charakterze prozdrowotnym
Damian Gołębiewski
Kinga Gołębiewska
Anna Fraś
Danuta Boros
nr katalogowy: 105090
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-9
Owoce pigwy pospolitej - potencjalny surowiec dla przetwórstwa
Aneta Wojdyło
Jan Oszmiański
nr katalogowy: 54450
ATEST - OCHRONA PRACY 2020-5
Narażenie na substancje niebezpieczne w sektorze gospodarki odpadami (10)
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 126208
OPAKOWANIE 2010-I
Antimicrobial Substances in Packaging Materials
Anna Sip
nr katalogowy: 50917
OPAKOWANIE 2010-I
Polyolefine Composite Film Containing Mineral Raw Materials - Biologically Active
Bohdan Czerniawski
Wojciech Kalinowski
Anna Sip
nr katalogowy: 50913
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-4
Kimchi – fermentowany przysmak warzywny o właściwościach funkcjonalnych – szansa na nowy asortyment żywności funkcjonalnej w Polsce
Bożena Waszkiewicz-Robak
nr katalogowy: 139107
10.15199/64.2022.4.3
żywność funkcjonalna
warzywa
fermentacja mlekowa
warzywa fermentowane
functional foods
vegetable
lactic acid fermentation
fermented vegetables
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-4
Kimchi – fermentowany przysmak warzywny o właściwościach funkcjonalnych – szansa na nowy asortyment żywności funkcjonalnej w Polsce
Bożena Waszkiewicz-Robak
nr katalogowy: 139107
10.15199/64.2022.4.3
żywność funkcjonalna
warzywa
fermentacja mlekowa
warzywa fermentowane
functional foods
vegetable
lactic acid fermentation
fermented vegetables
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-12
Soki owocowe jako źródło składników bioaktywnych
Zuzanna Walczak
Stanisław Kalisz
nr katalogowy: 124146
10.15199/65.2019.12.6
soki owocowe
soki mieszane
NFC
związki bioaktywne
polifenole
fruit juices
mixed juices
NFC
bioactive compounds
polyphenols
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-6
Analiza związków fenolowych w winogronach i winie
Magdalena Surma-Zadora
Ewa Cieślik
nr katalogowy: 36239
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-12
Składniki bioaktywne pochodzące z cykorii i ich wpływ na zdrowie człowieka
Andrzej Jaśkiewicz
Grażyna Budryn
Agnieszka Nowak
nr katalogowy: 123887
10.15199/64.2019.12.4
cykoria podróżnik
inulina
bioaktywne składniki
aktywność biologiczna
laktony seskwiterpenów
chicory common
inulin
bioactive ingredients
biological activity
sesquiterpenes lactones
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-9
Sposoby rozprzestrzeniania się i usuwania substancji ropopochodnych z podłoża glebowego
Wilhelm Jan Tic
Joanna Guziałowska-Tic
Piotr Pijarowski
nr katalogowy: 144974
10.15199/62.2023.9.7
niekontrolowane wycieki substancji ropopochodnych
metody usuwania substancji ropopochodnych z gleby
czynniki wpływające na rozprzestrzenianie się substancji ropopochodnych
uncontrolled spills of petroleum substances
methods of removing petroleum substances from the soil
factors affecting the spread of petroleum substances
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-9
Sposoby rozprzestrzeniania się i usuwania substancji ropopochodnych z podłoża glebowego
Wilhelm Jan Tic
Joanna Guziałowska-Tic
Piotr Pijarowski
nr katalogowy: 144974
10.15199/62.2023.9.7
niekontrolowane wycieki substancji ropopochodnych
metody usuwania substancji ropopochodnych z gleby
czynniki wpływające na rozprzestrzenianie się substancji ropopochodnych
uncontrolled spills of petroleum substances
methods of removing petroleum substances from the soil
factors affecting the spread of petroleum substances
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2024-5
Zastosowanie adaptogenów w medycynie regeneracyjnej
CLAUDIA GARBOWSKA
OLIWIA GRZYWACZ
WIKTORIA WRZESIŃSKA
MAGDALENA BAŃKOSZ
nr katalogowy: 151198
10.15199/28.2024.5.1
adaptogeny
substancje bioaktywne
fitoterapia
adaptogens
bioactive substances
phytotherapy
AURA 2022-5
Nowe perspektywy uprawy i wykorzystania rokitnika zwyczajnego w Polsce
Joanna PYPEĆ
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
Marek KOPACKI
Agnieszka JAMIOŁKOWSKA
nr katalogowy: 137577
10.15199/2.2022.5.4
rokitnik zwyczajny
uprawa
wykorzystanie
sea buckthorn
cultivation
use
AURA 2022-5
Nowe perspektywy uprawy i wykorzystania rokitnika zwyczajnego w Polsce
Joanna PYPEĆ
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
Marek KOPACKI
Agnieszka JAMIOŁKOWSKA
nr katalogowy: 137577
10.15199/2.2022.5.4
rokitnik zwyczajny
uprawa
wykorzystanie
sea buckthorn
cultivation
use
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-2
Związki bioaktywne roślin krzyżowych – glukozynolany i izotiocyjaniany
Elżbieta Biller
Mieczysław Obiedziński
nr katalogowy: 142846
10.15199/64.2023.2.3
rośliny krzyżowe
glukozynolany
właściwości prozdrowotne
cruciferous plants
glucosinolates
health-promoting properties
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-2
Związki bioaktywne roślin krzyżowych – glukozynolany i izotiocyjaniany
Elżbieta Biller
Mieczysław Obiedziński
nr katalogowy: 142846
10.15199/64.2023.2.3
rośliny krzyżowe
glukozynolany
właściwości prozdrowotne
cruciferous plants
glucosinolates
health-promoting properties
AURA 2022-12
Skorzonera – mało znane i rzadko uprawiane warzywo korzeniowe
Elżbieta Patkowska
nr katalogowy: 140891
10.15199/2.2022.12.3
skorzonera
warzywo korzeniowe
właściwości prozdrowotne
właściwości lecznicze
scorzonera
root vegetable
pro-health properties
healing properties
AURA 2022-12
Skorzonera – mało znane i rzadko uprawiane warzywo korzeniowe
Elżbieta Patkowska
nr katalogowy: 140891
10.15199/2.2022.12.3
skorzonera
warzywo korzeniowe
właściwości prozdrowotne
właściwości lecznicze
scorzonera
root vegetable
pro-health properties
healing properties
AURA 2022-12
Skorzonera – mało znane i rzadko uprawiane warzywo korzeniowe
Elżbieta Patkowska
nr katalogowy: 140891
10.15199/2.2022.12.3
skorzonera
warzywo korzeniowe
właściwości prozdrowotne
właściwości lecznicze
scorzonera
root vegetable
pro-health properties
healing properties
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Zanieczyszczenie środowiska wodnego substancjami farmaceutycznymi. Strategiczne ujęcie problemu
Justyna Kwaśny
nr katalogowy: 133321
10.15199/62.2021.9.14
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Zanieczyszczenie środowiska wodnego substancjami farmaceutycznymi. Strategiczne ujęcie problemu
Justyna Kwaśny
nr katalogowy: 133321
10.15199/62.2021.9.14
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Zanieczyszczenie środowiska wodnego substancjami farmaceutycznymi. Strategiczne ujęcie problemu
Justyna Kwaśny
nr katalogowy: 133321
10.15199/62.2021.9.14
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Zagospodarowanie produktów ubocznych przemysłu spożywczego w produkcji żywności o potencjale prozdrowotnym
Joanna Kaszuba
Karolina Pycia
nr katalogowy: 139605
10.15199/65.2022.9.5
produkty uboczne
żywność funkcjonalna
składniki bioaktywne
żywność prozdrowotna
food by-products
functional food
bioactive ingredients
pro-health food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Zagospodarowanie produktów ubocznych przemysłu spożywczego w produkcji żywności o potencjale prozdrowotnym
Joanna Kaszuba
Karolina Pycia
nr katalogowy: 139605
10.15199/65.2022.9.5
produkty uboczne
żywność funkcjonalna
składniki bioaktywne
żywność prozdrowotna
food by-products
functional food
bioactive ingredients
pro-health food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Zagospodarowanie produktów ubocznych przemysłu spożywczego w produkcji żywności o potencjale prozdrowotnym
Joanna Kaszuba
Karolina Pycia
nr katalogowy: 139605
10.15199/65.2022.9.5
produkty uboczne
żywność funkcjonalna
składniki bioaktywne
żywność prozdrowotna
food by-products
functional food
bioactive ingredients
pro-health food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Zagospodarowanie produktów ubocznych przemysłu spożywczego w produkcji żywności o potencjale prozdrowotnym
Joanna Kaszuba
Karolina Pycia
nr katalogowy: 139605
10.15199/65.2022.9.5
produkty uboczne
żywność funkcjonalna
składniki bioaktywne
żywność prozdrowotna
food by-products
functional food
bioactive ingredients
pro-health food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Zagospodarowanie produktów ubocznych przemysłu spożywczego w produkcji żywności o potencjale prozdrowotnym
Joanna Kaszuba
Karolina Pycia
nr katalogowy: 139605
10.15199/65.2022.9.5
produkty uboczne
żywność funkcjonalna
składniki bioaktywne
żywność prozdrowotna
food by-products
functional food
bioactive ingredients
pro-health food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Zagospodarowanie produktów ubocznych przemysłu spożywczego w produkcji żywności o potencjale prozdrowotnym
Joanna Kaszuba
Karolina Pycia
nr katalogowy: 139605
10.15199/65.2022.9.5
produkty uboczne
żywność funkcjonalna
składniki bioaktywne
żywność prozdrowotna
food by-products
functional food
bioactive ingredients
pro-health food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Zagospodarowanie produktów ubocznych przemysłu spożywczego w produkcji żywności o potencjale prozdrowotnym
Joanna Kaszuba
Karolina Pycia
nr katalogowy: 139605
10.15199/65.2022.9.5
produkty uboczne
żywność funkcjonalna
składniki bioaktywne
żywność prozdrowotna
food by-products
functional food
bioactive ingredients
pro-health food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-9
Zagospodarowanie produktów ubocznych przemysłu spożywczego w produkcji żywności o potencjale prozdrowotnym
Joanna Kaszuba
Karolina Pycia
nr katalogowy: 139605
10.15199/65.2022.9.5
produkty uboczne
żywność funkcjonalna
składniki bioaktywne
żywność prozdrowotna
food by-products
functional food
bioactive ingredients
pro-health food
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2013-4
Cavitation intensity of tri-sodium phosphate solution in ultrasonic cleaning
Bogdan Niemczewski
nr katalogowy: 76206
ATEST - OCHRONA PRACY 2022-11
Pracownicy szczególnie podatni na zagrożenia stwarzane przez substancje niebezpieczne (1)
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 140288
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-4
Prozdrowotne związki zawarte w ziarnie zbóż i pseudozbóż
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 144368
ziarna zbóż
związki bioaktywne
substancje prozdrowotne
cereal grains
bioactive compounds
health-promoting substances
OPAKOWANIE 2015-10
Determination of the critical substances migration from cellulosic food packaging materials containing the protective sorption layer by chromatographic methods
KAROL BAL
MONIKA KACZMARCZYK
ALICJA KASZUBA
nr katalogowy: 94395
10.15199/42.2015.10.4
OPAKOWANIE 2015-8
Determination of the critical substances migration from cellulosic food packaging materials containing the protective sorption layer by chromatographic methods
KAROL BAL
MONIKA KACZMARCZYK
ALICJA KASZUBA
nr katalogowy: 94317
10.15199/42.2015.10.4
AURA 2020-7-8
Produkty pszczele w ochronie zdrowia i suplementacji żywienia człowieka
Janusz R. MROCZEK
Karolina MROCZEK
nr katalogowy: 127269
10.15199/2.2020.7–8.3
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2018-12
Optimization of the Retort Burner Construction to Reduce Emission of Harmful Substances
BARTOSZ CIUPEK
RAFAŁ URBANIAK
nr katalogowy: 117526
10.15199/9.2018.12.8
heating boilers
retort burner
emission
harmful substances
kotły grzewcze
palnik retortowy
emisja
substancje szkodliwe
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-3
Bioaktywne produkty proteolizy białek mięśniowych
Joanna Stadnik
Paulina Kęska
nr katalogowy: 112861
10.15199/65.2018.3.8
peptydy
aminokwasy
aminy biogenne
LAB
peptides
amino acids
biogenic amines
LAB
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-7
Zmiany wybranych wyróżników jakościowych dżemów jarzębinowych w trakcie ich przechowywania
Stanisław Kalisz
Andrzej Cendrowski
Aneta Kłos
nr katalogowy: 121510
10.15199/64.2019.7.1
jarzębina
dżemy
składniki bioaktywne
rowanberry
jams
bioactive compounds
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2014-6
Oznaczanie substancji niebezpiecznych w obuwiu
MAGDALENA LASOŃ-RYDEL
JOLANTA JAGIEŁŁO
MAŁGORZATA KRĘPSKA
nr katalogowy: 85180
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2023-2
Biocydy w przemyśle skórzanym. normatywy i znormalizowane metody oznaczania
Ryszard Świetlik
Jan Żarłok
nr katalogowy: 142774
10.15199/60.2023.2.1
biocydy
konserwanty
metody oznaczania
TCMTB
PCMC
OPP
OIT
skóra
obuwie
wyroby skórzane
biocides
preservatives
determination method
TCMTB
PCMC
OPP
OIT
leather
footwear
leather goods.
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2023-2
Biocydy w przemyśle skórzanym. normatywy i znormalizowane metody oznaczania
Ryszard Świetlik
Jan Żarłok
nr katalogowy: 142774
10.15199/60.2023.2.1
biocydy
konserwanty
metody oznaczania
TCMTB
PCMC
OPP
OIT
skóra
obuwie
wyroby skórzane
biocides
preservatives
determination method
TCMTB
PCMC
OPP
OIT
leather
footwear
leather goods.
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2020-11
Zarządzanie substancjami uznanymi za niebezpieczne w sektorze galwanotechnicznym. Projekt Hazbref
JANUSZ KRUPANEK
MARIUSZ KALISZ
BEATA MICHALISZYN-GABRYŚ
MAREK MATEJCZYK
nr katalogowy: 129041
galwanotechnika
dyrektywa IED
substancje niebezpieczne
zarządzanie chemikaliami
rewizja STM BREF
electroplating
IED directive
hazardous substances
chemical management
STM BREF revision
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-6
Wpływ metody wytwarzania na zawartość składników bioaktywnych w wybranych produktach słodzonych z jagody kamczackiej
Stanisław Kalisz
Natalia Polak
Sonia Staszewska
nr katalogowy: 141057
10.15199/64.2022.6.7
dżem
konfitura
antocyjany
polifenole
jagoda kamczacka
jam
confitures
anthocyanins
polyphenols
blue honeysuckle
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-6
Wpływ metody wytwarzania na zawartość składników bioaktywnych w wybranych produktach słodzonych z jagody kamczackiej
Stanisław Kalisz
Natalia Polak
Sonia Staszewska
nr katalogowy: 141057
10.15199/64.2022.6.7
dżem
konfitura
antocyjany
polifenole
jagoda kamczacka
jam
confitures
anthocyanins
polyphenols
blue honeysuckle
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2017-12
Możliwości redukcji ilości substancji niebezpiecznych w procesach garbarskich
KRZYSZTOF ŚMIECHOWSKI
BOGUSŁAW WOŹNIAK
EDYTA GRZESIAK
nr katalogowy: 111124
10.15199/60.2017.12.3
skóra
garbowanie
proces technologiczny
substancje szkodliwe
leather
tanning
technological process
harmful substances
ATEST - OCHRONA PRACY 2019-8
Narażenie na substancje niebezpieczne w sektorze gospodarki odpadami (1)
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 121669
GOSPODARKA WODNA 2022-3
Nowe zanieczyszczenia wód podziemnych
ANNA KUCZYŃSKA
nr katalogowy: 136640
10.15199/22.2022.3.2
wody podziemne
zanieczyszczenia
nowe substancje organiczne
jakość wód
groundwater
contaminants
new organic substances
water quality
emerging organic contaminants
GOSPODARKA WODNA 2022-3
Nowe zanieczyszczenia wód podziemnych
ANNA KUCZYŃSKA
nr katalogowy: 136640
10.15199/22.2022.3.2
wody podziemne
zanieczyszczenia
nowe substancje organiczne
jakość wód
groundwater
contaminants
new organic substances
water quality
emerging organic contaminants
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-11
Strategia i problemy w przygotowaniu próbek skażonych substancjami objętymi Konwencją o Zakazie Broni Chemicznej
Aleksandra Spławska
Maksymilian Stela
Monika Szyposzyńska
Danuta Mirosz
Katarzyna Truszkowska
nr katalogowy: 134689
10.15199/62.2021.11.17
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-9
Wytłoki z jabłek. Alternatywne możliwości zastosowania ekstraktów roślinnych
Magdalena Korola
Elżbieta Sikora
nr katalogowy: 144971
10.15199/62.2023.9.4
wytłoki jabłkowe
ekstrakt roślinny
związki bioaktywne
działanie przeciwdrobnoustrojowe
apple pomace
plant extract
bioactive compounds
antimicrobial activity
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-9
Wytłoki z jabłek. Alternatywne możliwości zastosowania ekstraktów roślinnych
Magdalena Korola
Elżbieta Sikora
nr katalogowy: 144971
10.15199/62.2023.9.4
wytłoki jabłkowe
ekstrakt roślinny
związki bioaktywne
działanie przeciwdrobnoustrojowe
apple pomace
plant extract
bioactive compounds
antimicrobial activity
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2004-12
Ocena bezołowiowych połączeń otrzymanych w procesie lutowania rozpływowego
W. Faliński
H. Hackiewicz
nr katalogowy: 1266
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2005-12
Próby lutowania bezołowiowego w warunkach produkcyjnych. Podsumowanie doświadczeń
H. Hackiewicz
nr katalogowy: 9192
CHŁODNICTWO 2012-11
Możliwości wykorzystania składników funkcjonalnych mleka krowiego
MARTA DROŻDŻAL
JACEK KONDRATOWICZ
nr katalogowy: 72835
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2006-8
Bezołowiowe powłoki ochronne płytek drukowanych w procesach lutowania bezołowiowego - doświadczenia z projektu GreenRoSE
G. Kozioł
nr katalogowy: 16329
ATEST - OCHRONA PRACY 2014-3
Angielski dla behapowców - Lekcja 51
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 83004
ATEST - OCHRONA PRACY 2013-11
Angielski dla behapowców - Lekcja 47 - Ocena ryzyka fryzjerów (5)
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 80556
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-1-2
Naturalnie szkodliwe
nr katalogowy: 141816
produkty pochodzenia roślinnego
substancje antyodżywcze
kwas szczawiowy
kwas fitynowy
tioglikozydy
biodostępność
składniki mineralne
białka
witaminy
products of plant origin
anti-nutritional substances
oxalic acid
phytic acid
thioglycosides
bioavailability
minerals
protein
vitamins
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2024-2
Badanie efektów ekstrakcji słomy pszenicznej wodą i wodnymi roztworami wybranych substancji o odczynie alkalicznym
KONRAD MUTTKE
DARIUSZ DANIELEWICZ
nr katalogowy: 147473
10.15199/54.2024.2.2
słoma pszeniczna
ekstrakcja wodą
ekstrakcja wodą z dodatkiem substancji alkalizujących
ubytek masy słomy
zawartość substancji nieorganicznych
właściwości sklejające ekstraktu
wheat straw
extraction with water
extraction with diluted alkalis
loss of wheat straw weight
content inorganic substances
sticking properties of the extract
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-5
INNOWACJE W MARYNOWANIU - naturalne składniki przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające
Jakub Rutkowski
Katarzyna Tkacz
nr katalogowy: 137697
marynowanie
jakość mikrobiologiczna mięsa
składniki marynat
marinating
microbiological quality of meat
marinades ingredients
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-5
INNOWACJE W MARYNOWANIU - naturalne składniki przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające
Jakub Rutkowski
Katarzyna Tkacz
nr katalogowy: 137697
marynowanie
jakość mikrobiologiczna mięsa
składniki marynat
marinating
microbiological quality of meat
marinades ingredients
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-4
Nowe trendy w produkcji soków i nektarów jabłkowych
Jan Oszmiański
nr katalogowy: 43994
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2004-8-9
Pierwsze próby bezołowiowego lutowania rozpływowego w skali produkcyjnej
W. Faliński
G. Kozioł
H. Hackiewicz
J. Sitek
nr katalogowy: 1135
OPAKOWANIE 2012-9e
Recycled plastics in food packaging
KAZIMIERA ĆWIEK-LUDWICKA
nr katalogowy: 71164
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-9
Ekstrakty z papryki źródłem substancji bioaktywnych
Barbara Chilczuk
Małgorzata Materska*
Monika Staszowska-Karkut
Marzena Pabich
nr katalogowy: 116172
10.15199/62.2018.9.41
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-8
Kształtowanie nowych cech produktów w wyniku odwadniania osmotycznego
Bartosz Kulczyński
Marzena Bueschke
Anna Gramza-Michałowska
Oskar Szczepaniak
Joanna Kobus-Cisowska
nr katalogowy: 115595
10.15199/65.2018.8.8
odwadnianie osmotyczne
bioaktywne związki
wzbogacanie żywności
osmotic dehydration
bioactive compounds
food fortification
OPAKOWANIE 2018-11
PACKAGING SPECTRUM: Związki NIAS. Ocena ryzyka. Część 2.
Katarzyna Samsonowska
Małgorzata Pawlicka
Agnieszka Kwiecień
nr katalogowy: 117119
10.15199/42.2018.11.2
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2011-4-5
Wpływ substancji humusowych obecnych w wodzie na skuteczność ochrony inhibitorowej przemysłowych układów wody chłodzącej
ALICJA SKOCZYLAS
PIOTR FALEWICZ
nr katalogowy: 58803
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-9
Wpływ rozporządzenia REACH na produkcję substancji chemicznych w Polsce w latach 2007–2018
Joanna Guziałowska-Tic
nr katalogowy: 127917
10.15199/62.2020.9.11
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-9
Wpływ rozporządzenia REACH na produkcję substancji chemicznych w Polsce w latach 2007–2018
Joanna Guziałowska-Tic
nr katalogowy: 127917
10.15199/62.2020.9.11
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-10
Substancje o działaniu reprotoksycznym w środowisku pracy
Joanna Guziałowska-Tic
Wilhelm Jan Tic
nr katalogowy: 151037
10.15199/62.2024.10.20
substancje reprotoksyczne
środowisko pracy
regulacje prawne
obowiązki pracodawców
reprotoxic substances
work environment
legal regulations
obligations of employers
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-5
Picetanol – bioaktywny analog resweratrolu
Elżbieta Biller
nr katalogowy: 145708
10.15199/64.2023.5.1
piceatannol
scirpusin B
właściwości przeciwutleniające
oddziaływanie bioaktywne
piceatannol
scirpusin B
antioxidant activity
bioactive properties
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2007-8
Projektowanie szablonu do bezołowiowego lutowania rozpływowego
WOJCIECH STĘPLEWSKI
nr katalogowy: 29028
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2008-12
Właściwości cynowych, lutownych powłok ochronnych
ANETA ARAŹNA
JERZY BIELIŃSKI
GRAŻYNA KOZIOŁ
ALICJA BIELIŃSKA
nr katalogowy: 40386
ATEST - OCHRONA PRACY 2016-6
Angielski dla behapowców Lekcja 78
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 99012
ATEST - OCHRONA PRACY 2012-7
Angielski dla behapowców - Lekcja 31
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 69394
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-7
Mathematical model of control points placing for monitoring polluting substances emissions in the atmosphere on the basis of the NP-full coloring graph task decision
Andrei BRAKOVICH
Pavel URBANOVICH
nr katalogowy: 53247
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2016-8
Equivalent circuit of a microwave plasma source for hydrogen production from liquid substances
Robert MIOTK
Mariusz JASIŃSKI
Jerzy MIZERACZYK
nr katalogowy: 99968
10.15199/48.2016.08.08
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-6
Chemical characteristic of the feed mixtures containing raw and extruded flax seeds Charakterystyka chemiczna mieszanek paszowych zawierających surowe i ekstrudowane nasiona lnu
Anna Czech
Katarzyna Ognik
Renata Klebaniuk
Anna Stępniowska
nr katalogowy: 91686
10.15199/62.2015.6.20
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2009-5
Anodic and nanostructural layers on titanium and its alloys for medical applications
ELŻBIETA KRASICKA-CYDZIK
KAZIMIERZ KOWALSKI
AGNIESZKA KACZMAREK
nr katalogowy: 47819
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2011-4
Preparation and corrosion properties of Ti-45S5 Bioglass nanocomposites with electrochemically modified surface
jAROSŁAW jakubowicz
kAROLINA jurczyk
gRZEGORZ adamek
mIECZYSŁAW jurczyk
nr katalogowy: 62448
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-6
Powstawanie biofilmu w warunkach przemysłowych Cz. 1. Mechanizm formowania biofilmu i jego struktura
Anna Sałek
nr katalogowy: 36236
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-12
Badania bezpieczeństwa opakowań do żywności
Beata Grynkiewicz-Bylina
Bożena Rakwic
nr katalogowy: 151919
10.15199/65.2024.12.5
materiały do kontaktu żywnością
badanie bezpieczeństwa opakowań
migracja globalna
migracja specyficzna
materials to be in contact with food
testing the safety of packaging
global migration
specific migration
ATEST - OCHRONA PRACY 2016-4
Angielski dla behapowców Lekcja 76
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 97744
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-11
Badania procesu adsorpcji substancji ropopochodnych z podłoża stałego na naturalnym sorbencie z mchu torfowego
Wilhelm J. Tic
Joanna Guziałowska-Tic
nr katalogowy: 140464
10.15199/62.2022.11.13
adsorpcja substancji ropopochodnych
sorbent z mchu torfowego
olej napędowy
adsorption of petroleum substances
natural peat moss sorbent
diesel oil
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-11
Badania procesu adsorpcji substancji ropopochodnych z podłoża stałego na naturalnym sorbencie z mchu torfowego
Wilhelm J. Tic
Joanna Guziałowska-Tic
nr katalogowy: 140464
10.15199/62.2022.11.13
adsorpcja substancji ropopochodnych
sorbent z mchu torfowego
olej napędowy
adsorption of petroleum substances
natural peat moss sorbent
diesel oil
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2019-2
Experimental Research of Changes in CO, NOx and PM Concentrations in Flue Gases During Combustion of Wood Pellets With Wheat Seeds
BARTOSZ CIUPEK
RAFAŁ URBANIAK
WOJCIECH JUDT
nr katalogowy: 118700
10.15199/9.2019.2.3
heating boilers
pellet burner
CO
NOx
PM
cofiring
kotły grzewcze
palnik peletowy
CO
NOx
PM
współspalanie
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2019-2
Experimental Research of Changes in CO, NOx and PM Concentrations in Flue Gases During Combustion of Wood Pellets With Wheat Seeds
BARTOSZ CIUPEK
RAFAŁ URBANIAK
WOJCIECH JUDT
nr katalogowy: 118699
10.15199/9.2019.2.3
heating boilers
pellet burner
CO
NOx
PM
cofiring
kotły grzewcze
palnik peletowy
CO
NOx
PM
współspalanie
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-11-12
Czy skład związków goryczkowych w piwie może mieć wpływ na jakość goryczki w piwie?
Krzysztof Baranowski
Agnieszka Salamon
Elżbieta Baca
nr katalogowy: 56536
PACKAGING REVIEW 2024-3
STUDIES ON THE PACKAGING PROTECTED AGAINST THE UNDESIRED OPENING BY A CHILD (CRP PACKAGING AND CLOSURES)
KATARZYNA SAMSONOWSKA
ALICJA KASZUBA
nr katalogowy: 150716
10.15199/42.2024.3.1
children
CRP packaging
designing of packaging
dangerous substances
dzieci
opakowania CRP
projektowanie opakowań
substancje niebezpieczne
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-3
Ograniczenie emisji szkodliwych substancji pochodzących z kotłów małej mocy poprzez podawanie substancji aktywnych w strumieniu pary
Błażej Gaze
Leszek Romański
nr katalogowy: 125289
10.15199/62.2020.3.20
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-6
Dynia - bogate źródło związków bioaktywnych
Monika Rybarczyk
Bartosz Kulczyński
Anna Gramza- -Michałowska
nr katalogowy: 126804
10.15199/65.2020.6.5
Pumpkin – A Rich Source of Bioactive Compounds
pumpkin
Cucurbitaceae
bioactive compounds
pro-health influence
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-5
Kwas linolowy ze sprzężonymi wiązaniami podwójnymi w modyfikowanych olejach roślinnych i w tłuszczu mlekowym
WIESŁAWA WALISIEWICZ-NIEDBALSKA
BOŻENA PATKOWSKA-SOKOŁA
ANDRZEJ W. LIPKOWSKI
ROBERT BODKOWSKI
ZBIGNIEW DOBRZAŃSKI
HANNA GWARDIAK
KRZYSZTOF RÓŻYCKI
nr katalogowy: 49079
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Wpływ kawy na zdrowie człowieka
Elżbieta Dłużewska
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
nr katalogowy: 135127
10.15199/65.2021.12.6
kawa
zdrowie
kofeina
kwasy chlorogenowe
trygonelina
cholina
diterpeny
coffee
health
caffeine
chlorogenic acids
trigonelline
choline
diterpenes
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Wpływ kawy na zdrowie człowieka
Elżbieta Dłużewska
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
nr katalogowy: 135127
10.15199/65.2021.12.6
kawa
zdrowie
kofeina
kwasy chlorogenowe
trygonelina
cholina
diterpeny
coffee
health
caffeine
chlorogenic acids
trigonelline
choline
diterpenes
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Wpływ kawy na zdrowie człowieka
Elżbieta Dłużewska
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
nr katalogowy: 135127
10.15199/65.2021.12.6
kawa
zdrowie
kofeina
kwasy chlorogenowe
trygonelina
cholina
diterpeny
coffee
health
caffeine
chlorogenic acids
trigonelline
choline
diterpenes
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zastosowanie aktywnych opakowań i powłok zawierających postbiotyki do biokonserwacji mięsa i wyrobów mięsnych
Marcelina Karbowiak
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 136891
10.15199/65.2022.3.6
mięso
wyroby mięsne
postbiotyki
aktywne opakowania
biokonserwacja
meat
meat products
postbiotics
active packaging
biopreservation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zastosowanie aktywnych opakowań i powłok zawierających postbiotyki do biokonserwacji mięsa i wyrobów mięsnych
Marcelina Karbowiak
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 136891
10.15199/65.2022.3.6
mięso
wyroby mięsne
postbiotyki
aktywne opakowania
biokonserwacja
meat
meat products
postbiotics
active packaging
biopreservation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zastosowanie aktywnych opakowań i powłok zawierających postbiotyki do biokonserwacji mięsa i wyrobów mięsnych
Marcelina Karbowiak
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 136891
10.15199/65.2022.3.6
mięso
wyroby mięsne
postbiotyki
aktywne opakowania
biokonserwacja
meat
meat products
postbiotics
active packaging
biopreservation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zastosowanie aktywnych opakowań i powłok zawierających postbiotyki do biokonserwacji mięsa i wyrobów mięsnych
Marcelina Karbowiak
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 136891
10.15199/65.2022.3.6
mięso
wyroby mięsne
postbiotyki
aktywne opakowania
biokonserwacja
meat
meat products
postbiotics
active packaging
biopreservation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zastosowanie aktywnych opakowań i powłok zawierających postbiotyki do biokonserwacji mięsa i wyrobów mięsnych
Marcelina Karbowiak
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 136891
10.15199/65.2022.3.6
mięso
wyroby mięsne
postbiotyki
aktywne opakowania
biokonserwacja
meat
meat products
postbiotics
active packaging
biopreservation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zastosowanie aktywnych opakowań i powłok zawierających postbiotyki do biokonserwacji mięsa i wyrobów mięsnych
Marcelina Karbowiak
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 136891
10.15199/65.2022.3.6
mięso
wyroby mięsne
postbiotyki
aktywne opakowania
biokonserwacja
meat
meat products
postbiotics
active packaging
biopreservation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zastosowanie aktywnych opakowań i powłok zawierających postbiotyki do biokonserwacji mięsa i wyrobów mięsnych
Marcelina Karbowiak
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 136891
10.15199/65.2022.3.6
mięso
wyroby mięsne
postbiotyki
aktywne opakowania
biokonserwacja
meat
meat products
postbiotics
active packaging
biopreservation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zastosowanie aktywnych opakowań i powłok zawierających postbiotyki do biokonserwacji mięsa i wyrobów mięsnych
Marcelina Karbowiak
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 136891
10.15199/65.2022.3.6
mięso
wyroby mięsne
postbiotyki
aktywne opakowania
biokonserwacja
meat
meat products
postbiotics
active packaging
biopreservation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zastosowanie aktywnych opakowań i powłok zawierających postbiotyki do biokonserwacji mięsa i wyrobów mięsnych
Marcelina Karbowiak
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 136891
10.15199/65.2022.3.6
mięso
wyroby mięsne
postbiotyki
aktywne opakowania
biokonserwacja
meat
meat products
postbiotics
active packaging
biopreservation
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2020-4-5
Substancje chemiczne w wyrobach i obowiązek producentów wobec klientów - REACH w branży modowej
nr katalogowy: 126334
ATEST - OCHRONA PRACY 2023-1
Pracownicy szczególnie podatni na zagrożenia stwarzane przez substancje niebezpieczne (3) Lekcja 154
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 141335
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2007-8
Walidacja metody HPLC stosowanej dla kontroli procesu mycia aparatury przy wytwarzaniu substancji farmaceutycznej
PIOTR A. BARAN
ANNA BIELEJEWSKA
MAGDALENA M. GLICE
HANNA BECZKOWICZ
WIOLETA MARUSZAK
BOŻENNA KOSMACIŃSKA
PIOTR GOŁĘBIEWSKI
nr katalogowy: 29226
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-5
Obowiązek rejestracji alkoholu etylowego wynikający z wytycznych rozporządzenia REACH
Monika Wasiak-Gromek
nr katalogowy: 35345
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-12
Możliwości wykorzystania produktów ubocznych przemysłu zbożowo-młynarskiego
Krzysztof Dziedzic
Maria Różańska
Danuta Górecka
Marzanna Hęś
Sylwia Mildner-Szkudlarz
nr katalogowy: 117682
10.15199/65.2018.12.8
przemysł zbożowy
produkty odpadowe
skład
wykorzystanie w żywności
grain industry
byproducts
composition
use in food products
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2008-9
Reliability of electrical energy generation by wind power plants in the Czech Republic
Zdeněk HRADILEK
Jan LINDOVSKY
nr katalogowy: 37857
OPAKOWANIE 2018-9
Związki NIAS (Non Intentionally Added Substances). Ocena ryzyka - Część 1.
Katarzyna Samsonowska
Dominika Kubica
Małgorzata Pawlicka
Agnieszka Kwiecień
nr katalogowy: 116098
10.15199/42.2018.9.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-11
Strategia i problemy w przygotowaniu próbek skażonych substancjami objętymi Konwencją o Zakazie Broni Chemicznej
Aleksandra Spławska
Maksymilian Stela
Monika Szyposzyńska
Danuta Mirosz
Katarzyna Truszkowska
nr katalogowy: 134689
10.15199/62.2021.11.17
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-11
Strategia i problemy w przygotowaniu próbek skażonych substancjami objętymi Konwencją o Zakazie Broni Chemicznej
Aleksandra Spławska
Maksymilian Stela
Monika Szyposzyńska
Danuta Mirosz
Katarzyna Truszkowska
nr katalogowy: 134689
10.15199/62.2021.11.17
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-11
Strategia i problemy w przygotowaniu próbek skażonych substancjami objętymi Konwencją o Zakazie Broni Chemicznej
Aleksandra Spławska
Maksymilian Stela
Monika Szyposzyńska
Danuta Mirosz
Katarzyna Truszkowska
nr katalogowy: 134689
10.15199/62.2021.11.17
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-1
NOWE KIERUNKI w stosowaniu dodatków
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 141556
substancje dodatkowe
nowe kierunki stosowania dodatków
innowacyjne technologie
additional substances/additional food ingredients
new directions of food additives usage
innovative technologies
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-1
NOWE KIERUNKI w stosowaniu dodatków
Jerzy Wajdzik
nr katalogowy: 141556
substancje dodatkowe
nowe kierunki stosowania dodatków
innowacyjne technologie
additional substances/additional food ingredients
new directions of food additives usage
innovative technologies
ELEKTROINSTALATOR 2023-4
PRAWO
nr katalogowy: 142986
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-12
Z Życia Polskiej Izby Przemysłu Chemicznego
Jerzy Polaczek
nr katalogowy: 140997
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2010-6
Modelowanie degradacji betonowych elementów konstrukcyjnych automatami komórkowymi
ADAM ZABORSKI
nr katalogowy: 52334
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2016-11-12
Toksykologia substancji psychoaktywnych
Agnieszka Stradecka
nr katalogowy: 98663
AURA 2022-10
Dzikie rośliny nadzieją dla ludzkości
Piotr Skubała
nr katalogowy: 139903
10.15199/2.2022.10.1
medycyna
leki
barwinek różowy
onkologia
dżungla tropikalna
medicine
drugs
pink periwinkle
oncology
tropical jungle
AURA 2022-10
Dzikie rośliny nadzieją dla ludzkości
Piotr Skubała
nr katalogowy: 139903
10.15199/2.2022.10.1
medycyna
leki
barwinek różowy
onkologia
dżungla tropikalna
medicine
drugs
pink periwinkle
oncology
tropical jungle
AURA 2022-10
Dzikie rośliny nadzieją dla ludzkości
Piotr Skubała
nr katalogowy: 139903
10.15199/2.2022.10.1
medycyna
leki
barwinek różowy
onkologia
dżungla tropikalna
medicine
drugs
pink periwinkle
oncology
tropical jungle
AURA 2022-10
Dzikie rośliny nadzieją dla ludzkości
Piotr Skubała
nr katalogowy: 139903
10.15199/2.2022.10.1
medycyna
leki
barwinek różowy
onkologia
dżungla tropikalna
medicine
drugs
pink periwinkle
oncology
tropical jungle
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-5
Fire wastewaters in Poland and around the world
Justyna Gniazdowska
Anna Rabajczyk
Piotr Stojek
nr katalogowy: 148821
10.15199/62.2024.5.1
fire wastewater
purification
environmental effect
ścieki pożarnicze
oczyszczanie
wpływ na środowisko
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-10
Zioła i przyprawy - naturalne konserwanty żywności
Agnieszka Starek-Wójcicka
Agnieszka Sagan
nr katalogowy: 140125
mięso
utlenianie lipidów
zioła i przyprawy
związki bioaktywne
naturalne konserwanty
meat
lipid oxidation
herbs and spices
bioactive compounds
natural preservatives
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2023-11
Zawartość szkodliwych substancji w papierowych opakowaniach do żywności w świetle wymagań krajowych i europejskich
MACIEJ CIEPLIŃSKI
IZABELA PODAWCZYK
DOROTA KAŹMIERCZAK
JADWIGA STUFKA-OLCZYK
nr katalogowy: 146293
10.15199/54.2023.11.2
papier
tektura
kontakt z żywnością
szkodliwe substancje
paper
cartboard
contact with food
harmful substances
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-11
Wpływ metody ekstrakcji na właściwości ekstraktów bulw karczocha jerozolimskiego (Helianthus tuberosus L.)
Zofia Nizioł-Łukaszewska
Dominika Furman-Toczek
Martyna Zagórska-Dziok
Tomasz Bujak
nr katalogowy: 117212
10.15199/62.2018.11.12
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-1
Zrównoważone technologie wykorzystanie roślinnych produktów ubocznych
Hanna Kowalska
Agata Marzec
Jolanta Kowalska
Kinga Samborska
Alicja Stelmach
Andrzej Lenart
nr katalogowy: 111724
10.15199/65.2018.1.6
odzyskiwanie składników odżywczych
wzbogacanie żywności
nutrients recovery
natural ingredients
food enrichment
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-6
Ekstrakty roślinne: dodatek wspierający zdrowie oraz bezpieczeństwo żywności
Przemysław Leszczyński
nr katalogowy: 146648
10.15199/64.2023.6.1
ekstrakty roślinne
bezpieczeństwo żywności
fortyfikacja żywności
plant derivatives
food safety
food fortification
GOSPODARKA MIĘSNA 2012-10
Zależność zawartości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) i związków fenolowych w kiełbasach typu frankfurterki od parametrów wędzenia owiewowego
nr katalogowy: 71993
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Roztwory polimerowo-micelarne
Tadeusz Malcher
nr katalogowy: 133323
10.15199/62.2021.9.16
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Roztwory polimerowo-micelarne
Tadeusz Malcher
nr katalogowy: 133323
10.15199/62.2021.9.16
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Roztwory polimerowo-micelarne
Tadeusz Malcher
nr katalogowy: 133323
10.15199/62.2021.9.16
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-11
Badania procesu adsorpcji substancji ropopochodnych z podłoża stałego na naturalnym sorbencie z mchu torfowego
Wilhelm J. Tic
Joanna Guziałowska-Tic
nr katalogowy: 140464
10.15199/62.2022.11.13
adsorpcja substancji ropopochodnych
sorbent z mchu torfowego
olej napędowy
adsorption of petroleum substances
natural peat moss sorbent
diesel oil
ATEST - OCHRONA PRACY 2012-8
Angielski dla behapowców - Lekcja 32
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 70038
CHŁODNICTWO 2011-8
Krioprotekcyjny wpływ lecytyny na właściwości mrożonego mięsa
Radosław Mostowski
Anna Bagnowska
Lucjan Krala
nr katalogowy: 61703
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-6
Wpływ zachowania łańcucha chłodniczego na wartość odżywczą mleka spożywczego, w tym zawartość składników bioaktywnych
Aneta Brodziak
Jolanta Król
Zygmunt Litwińczuk
Bożena Nowakowicz-Dębek
Tomasz Czernecki
nr katalogowy: 107079
10.15199/62.2017.6.33
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-3
Fires from electrical initiators and released chemicals from combustible materials
Miroslav Betuš
Marianna Tomaskova
Marian Sofranko
Hana Pacaiova
Marek Ondov
nr katalogowy: 147834
10.15199/62.2024.3.13
fires in buildings
chemicals released during the fires
rates of tolerable risk
pożary w budynkach
substancje uwalniane podczas pożarów
wskaźniki tolerowanego ryzyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-5
Fire wastewaters in Poland and around the world
Justyna Gniazdowska
Anna Rabajczyk
Piotr Stojek
nr katalogowy: 148821
10.15199/62.2024.5.1
fire wastewater
purification
environmental effect
ścieki pożarnicze
oczyszczanie
wpływ na środowisko
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Technologia surowych kiełbas dojrzewających
Ewelina Węsierska
nr katalogowy: 140721
10.15199/65.2022.11.4
kiełbasy fermentowane
dojrzewanie
technologia
jakość
fermented sausages
maturation
technology
quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Technologia surowych kiełbas dojrzewających
Ewelina Węsierska
nr katalogowy: 140721
10.15199/65.2022.11.4
kiełbasy fermentowane
dojrzewanie
technologia
jakość
fermented sausages
maturation
technology
quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Technologia surowych kiełbas dojrzewających
Ewelina Węsierska
nr katalogowy: 140721
10.15199/65.2022.11.4
kiełbasy fermentowane
dojrzewanie
technologia
jakość
fermented sausages
maturation
technology
quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Technologia surowych kiełbas dojrzewających
Ewelina Węsierska
nr katalogowy: 140721
10.15199/65.2022.11.4
kiełbasy fermentowane
dojrzewanie
technologia
jakość
fermented sausages
maturation
technology
quality
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-3
Źródła pochodzenia i aktywność biologiczna resweratrolu
Elżbieta Biller
nr katalogowy: 143875
10.15199/64.2023.3.2
resweratrol
suplementy
żywność
bioaktywność
resveratrol
supplements
foods
bioactivity
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-3
Źródła pochodzenia i aktywność biologiczna resweratrolu
Elżbieta Biller
nr katalogowy: 143875
10.15199/64.2023.3.2
resweratrol
suplementy
żywność
bioaktywność
resveratrol
supplements
foods
bioactivity
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-7
Fizykochemia rehydrowanych rozdrobnionych liofilizatów jabłek
Marek Domin
Marek Szmigielski
Stanisław Rudy
nr katalogowy: 144113
10.15199/62.2023.7.8
liofilizacja
rehydracja
suszenie sublimacyjne
rekonstytucja
lyophilization
rehydration
freeze-drying
reconstitution
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-7
Fizykochemia rehydrowanych rozdrobnionych liofilizatów jabłek
Marek Domin
Marek Szmigielski
Stanisław Rudy
nr katalogowy: 144113
10.15199/62.2023.7.8
liofilizacja
rehydracja
suszenie sublimacyjne
rekonstytucja
lyophilization
rehydration
freeze-drying
reconstitution
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-7
Fizykochemia rehydrowanych rozdrobnionych liofilizatów jabłek
Marek Domin
Marek Szmigielski
Stanisław Rudy
nr katalogowy: 144113
10.15199/62.2023.7.8
liofilizacja
rehydracja
suszenie sublimacyjne
rekonstytucja
lyophilization
rehydration
freeze-drying
reconstitution
GOSPODARKA MIĘSNA 2018-9
Pozostałości antybiotyków w tkankach zwierzęcych na terenie monitorowanym przez ZHW w Olsztynie
Agnieszka Bała
Tomasz Mituniewicz
nr katalogowy: 116037
GOSPODARKA MIĘSNA 2018-1
Chemiczne substancje myjące wykorzystywane w procesach mycia w przetwórstwie mięsa
Joanna Piepiórka-Stepuk
Sylwia Mierzejewska
Mariusz Wlazło
nr katalogowy: 111825
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-4
Dwusekcyjny filtr z jonitem włóknistym do usuwania związków złowonnych z powietrza
HENRYK WASĄG
nr katalogowy: 51381
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-9
Birch extract as a source of biological active substances Ekstrakt z brzozy jako źródło substancji biologicznie czynnych
Magdalena Malinowska
Elżbieta Sikora
Jan Ogonowski
nr katalogowy: 86560
10.12916/przemchem.2014.1548
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2014-12
Wpływ wybranych parametrów strony pierwotnej układu zapłonowego na ograniczenie poziomu emisji i toksyczności spalin
Sebastian RÓŻOWICZ
nr katalogowy: 88159
10.12915/pe.2014.12.16
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2011-11
Biofouling statków i sposoby jego zwalczania
JAROSŁAW DOMAŃSKI
JUSTYNA CIEŚLAK
SEBASTIAN BOROWSKI
nr katalogowy: 63881
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-5
Effect of technological input parameters on struvite separation in a continuous laboratory plant. Wpływ parametrów technologicznych na wydzielanie struwitu z rozcieńczonych wodnych roztworów w instalacji o działaniu ciągłym
Anna Kozika
Andrzej Matynia
Nina Hutnika
Krzysztof Piotrowski
nr katalogowy: 76886
CHŁODNICTWO 2010-10
Substancje przeciwdrobnoustrojowe stosowane w opakowaniach do chłodzonych produktów spożywczych
Joanna Piekarska
Jacek Kondratowicz
nr katalogowy: 54607
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2010-8
WPŁYW ZAMIANY DODATKU KAMIENIA WAPIENNEGO SUBSTANCJAMI ZAWIERAJĄCYMI SIARCZANY WAPNIA NA PRZEBIEG PROCESU ODMIEDZIOWANIA ŻUŻLA ZAWIESINOWEGO
ANDRZEJ ZAJĄCZKOWSKI
STANISŁAW BRATEK
ŁUKASZ BRATEK
JÓZEF CZERNECKI
JAN BOTOR
nr katalogowy: 53673
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-5
Gryka - alternatywny surowiec w piekarstwie
Aleksandra Sadowska
Anna Diowksz
nr katalogowy: 116502
gryka
mąka bezglutenowa
chleb gryczany
żywność funkcjonalna
buckwheat
gluten-free flour
buckwheat bread
functional foods
AURA 2020-4
Bez czarny - właściwości prozdrowotne i zastosowanie
Janusz R. Mroczek
Karolina Mroczek
nr katalogowy: 125828
10.15199/2.2020.4.1
bez czarny
skład
składniki bioaktywne
właściwości lecznicze
black elderberry
composition
bioactive ingredients
medicinal properties
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-3
Jakość produktów ubocznych młynarstwa na cele paszowe w świetle nowych wymagań w zakresie stwierdzeń zgodności
Grażyna Bielecka
Jolanta Rubaj
Waldemar Korol
nr katalogowy: 126429
otręby pszenne i żytnie
podstawowy skład chemiczny
wartość pokarmowa
składniki niepożądane
stwierdzanie zgodności
wheat and rye bran
basic nutrients
nutritive value
undesirable substances
statement of conformity
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH