Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 8
Wpływ dodatku tłoczonego na zimno oleju z nasion pomidorów na jakość żywieniową i stabilność olejów rafinowanych
The Impact of the Addition of Cold-Pressed Tomato Seeds Oil on Nutritional Quality and Stability of Refined Oils
10.15199/65.2021.8.8
Michał Podgórski
Dorota Klensporf-Pawlik
nr katalogowy: 133099
10.15199/65.2021.8.8
Streszczenie
Oleje roślinne stanowią wartościowe źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz wielu cennych składników bioaktywnych. Niestety, to co stanowi ich największą zaletę, w niesprzyjających warunkach może być ich największą wadą. Trwałość olejów, jak i ich jakość żywieniowa, determinowane są między innymi przez skład kwasów tłuszczowych. W artykule dokonano oceny wpływu dodatku tłoczonego na zimno oleju z nasion pomidora na jakość żywieniową i stabilność rafinowanego oleju rzepakowego i słonecznikowego. Badania wykazały, iż tłoczony na zimno olej z nasion pomidora stanowi źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA 59,2%), a jego dodatek do olejów rafinowanych wpływa zarówno na zmianę profilu kwasów tłuszczowych, jak i na wskaźników jakości żywieniowej. Zmiany zawartości heksanalu w olejach (rzepakowym – 1,62 mg/kg; słonecznikowym – 7,40 mg/kg; z nasion pomidorów – 11,06 mg/kg) w czasie przechowywania świadczą o zaawansowanych zmianach oksydacyjnych.
Abstract
Vegetable oils are valuable source of essential fatty acids, fat-soluble vitamins and many other valuable bioactive compounds. Unfortunately, the greatest advantage of oils, may be their greatest disadvantages, especially in unfavorable conditions. The stability of vegetable oils and their nutritional quality are largely determined by the fatty acids composition. This article, analyzes the effect of the addition of cold-pressed tomato seeds oil on nutritional quality and stability of conventional rapeseed and sunflower oils. Our research has show, that cold pressed tomato seeds oil is an excellent source of polyunsaturated fatty acids (PUFA 59,2%), and its addition to refined oils affect both the fatty acids profile as well as nutritional quality indexes of refined vegetable oils. Changes in hexanal content in oils (rapeseed – 1,62 mg/kg; sunflower – 7,40 mg/kg; tomato seeds – 11,06 mg/kg) are the result of advanced oxidative changes.
Słowa kluczowe
jakość żywieniowa
stabilność olejów
mieszanie olejów
profil kwasów tłuszczowych
heksanal
Keywords
nutritional quality
oil stability
oils blending
fatty acids profile
hexanal
Bibliografia
[1] Azarbad M.A., H. Jeleń. 2015. „Determination of Hexanal—an Indicator of Lipid Oxidation by Static Headspace Gas Chromatography (SHS-GC) in Fat-Rich Food Matrices”. Food Analytical Methods 8 : 1727–1733 DOI 10.1007/s12161-014-0043-0. [2] Bak K.H., S.A. Rankin, M.P. Richards. 2020. „Hexanal as a marker of oxidation flavour in sliced and uncured deli turkey with and without phosphates using rosemary extracts”. International Journal of Food Science and Technology 55 : 3104-3110 DOI 10.1111/ijfs.14574. [3] Calabrò S., M.I. Cutrignelli, V. Lo Presti, R. Tudisco, V. Chiofalo, M. Grossi, F. Infascelli, B. Chiofalo. 2015. „Characterization and e_ect of year of harvest on the nutritional properties of three varieties of white lupine (Lupinus albus L.)”. Journal of the Science of Food and Agriculture 95 (15) : 3127-3136. DOI 10.1002/jsfa.7049. [4] Carvalho I.S, I. Miranda, H. Pereira. 2006. „Evaluation of oil composition of some crops suitable for human nutrition”. Industrial Crops and Products 24 : 75-78. [5] Chen J., H. Liu. 2020. „Nutritional indices for assessing fatty acids: a mini review”. International Journal of Molecular Science 21: 5695 DOI 10.3390/ijms21165695. [6] Fatemi S.H., E.G. Hammond. 1980. „Analysis of oleate, linoleate and linolenate hydroperoxides in oxidized ester mixture”. Lipids 15 379-386. DOI 10.1007/BF02533555. [7] González-Félix M.L., C.A. Maldonado-Othón, M. Perez-Velazquez. 2016. Effect of dietary lipid level and replacement of fish oil by soybean oil in compound feeds for the shortfin corvina (Cynoscion parvipinnis). Aquaculture 454 : 217-228. [8] Grusak M.A., P.D. Della. 1999. „Improving the nutrient composition of plants to enhance human nutrition and health”. Annual Reviews of Plants Physiology 50 : 133-161. [9] Guiotto E.N., V.Y. Ixtaina, S.M. Nolasco, M.C. Tomas. 2014. „Effect of storage conditions and antioxidants on the oxidative stability of sunflower-chia oil blends”. Journal of American Oil Chemists’ Society 91: 767-776 DOI 10.1007/s11746-014-2410-9. [10] Hassanien M.M.M, A.G. Abdel-Razek, M. Rudzińska, A. Siger, K. Ratusz, R. Przybylski. 2014. „Phytochemical contents and oxidative stability of oils from non-traditional sources”. European Journal of Lipid Science and Technology 116: 1563-1571 DOI 10.1002/ejlt.201300475. [11] Li Y., W.J. Ma, B.K. Qi, S. Rokayya, D. Li, J. Wang, H.X. Feng, X.N. Sui, L.Z. Jiang. 2014. „Blending of soybean oil with selected vegetable oils: Impact on oxidative stability and radical scavenging activity. Asian Pacific Journal of Cancer Prevention 15: 2583-2589 DOI 10.7314/apjcp.2014.15.6.2583. [12] Łaba S. 2012. „Proekologiczne działania w zakresie zagospodarowania odpadów w przemyśle owocowo-warzywnym”. Roczniki Naukowe. Stowarzyszenie ekonomistów rolnictwa i agrobiznesu 14 (5) : 133-138. [13] Mendez E., J. Sanhueza, H. Speisky, A. Valenzuela. 1996. „Validation of the rancimat test for the assessment of the relative stability of fish oils. Journal of American Oil Chemists Society 73: 1033-1037 DOI 10.1007/BF02523412. [14] Salama M.A., S.E. Harkaoui, I. Nounah, H. Sakr, M. Abdin, M. Owon, M. Osman, A. Ibrahim, Z. Charrouf, B. Matthaus. 2020. „Oxidative stability of Opuntia ficus-indica seeds oil blending with Moringa oleifera seeds oil. Oilseeds and fats Crops and Lipids 27, 53 DOI 10.1051/ocl/2020045. [15] Santos-Silva J., R. Bessa, F. Santos-Silva. 2002. „Effect of genotype, feeding system and slaughter weight on the quality of light lambs: II. Fatty acid composition of meat”. Livestock Production Science 77 : 187-194. [16] Ulbricht T., D. Southgate. 1991. „Coronary heart disease: Seven dietary factors”. Lancet 338 : 985-992.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-8 , nr katalogowy 133099
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2021-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH