Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 11
Research of the Process of Supercritical CO2 Extraction from Sunflower Cake
Badania procesu ekstrakcji nadkrytycznym CO2 z makuchu słonecznikowego
10.15199/48.2024.11.14
Igor BEZBAH
Natalia BAKHMUTIAN
Valentyna BANDURA
Seihii BEZBAKH
Oleksandr VSEVOLODOV
Igor MAZURENKO
nr katalogowy: 151338
10.15199/48.2024.11.14
Streszczenie
Sunflower cake is rich both in proteins and polyphenolic compounds, including chlorogenic acid. The kinetics during the extraction of sunflower cake in a supercritical CO2 environment and using a co-solvent was studied. A high-quality protein concentrate (protein content of 56.2...57.2%) with a neutral smell and color was obtained. Qualitative studies showed a low concentration of chlorogenic acid in the obtained samples. The content of chlorogenic acid in the dry residue was 34 mg/100 g when extracted with pure CO2 and 14 mg/100 g when extracted with a co-solvent.
Abstract
Ciasto słonecznikowe jest bogate nie tylko w białka, ale także w związki polifenolowe, w tym kwas chlorogenowy. Badano kinetykę ekstrakcji makuchu słonecznikowego w nadkrytycznym środowisku CO2 i przy użyciu współrozpuszczalnika. Otrzymano wysokiej jakości koncentrat białkowy (zawartość białka 56,2...57,2%) o neutralnym zapachu i barwie. Badania jakościowe wykazały niskie stężenie kwasu chlorogenowego w otrzymanych próbkach. Zawartość kwasu chlorogenowego w suchej pozostałości: po ekstrakcji czystym CO2 – 34 mg/100 g; po ekstrakcji współrozpuszczalnikiem - 14 mg/100 g.
Słowa kluczowe
CO2 solvent
extraction
protein concentrate
sunflower cake
Keywords
Rozpuszczalnik O2
ekstrakt
koncentrat białka
cukier słonecznikowy
Bibliografia
[1] Mingxin, Z., Ou, W., Shengbao, C., Lei, Z., Liang, Z. Composition, functional properties, health benefits and applications of oilseed proteins: A systematic review. Food Research International, (2023). 171, 113061. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2023.113061 [2] Siegrist, M., Hartmann, C. Why alternative proteins will not disrupt the meat industry. Meat Science, (2023). 203, 109223. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2023.109223 [3] Nevara, G.A., Giwa Ibrahim, S., Syed Muhammad, S.K., Mustapha, N.A., Karim, R. Oilseed meals into foods: an approach for the valorization of oilseed by-products. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, (2023). 63(23), 6330– 6343. https://doi.org/10.1080/10408398.2022.2031092 [4] Sosulski, C. W., Mccleary, F. S., Soliman F. W. Diffusion extraction of chlorogenic acid from sunflower kernels. Journal of Food Science, (1972). Volume 37, Issue 2. 253-256. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.1972.tb05829.x [5] Vidal, N.P., Roman, L., Swaraj, V.J.S., Kroetsch, B., Martinez, M.M. Enhancing the nutritional value of cold-pressed oilseed cakes through extrusion cooking. Innovative Food Science and Emerging Technologies, (2022). 77, 102956 https://doi.org/10.1016/j.ifset.2022.102956 [6] Pepra-Ameyaw, N.B., Lo Verde, C., Drucker, C.T., Owens, C.P., Senger, L.W. Preventing chlorogenic acid quinoneinduced greening in sunflower cookies by chlorogenic acid esterase and thiol-based dough conditioners. LWT, (2023). 174, 114392. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2022.114392 [7] González-Pérez, S., Vereijken, J. M. Sunflower proteins: Overview of t heir physicochemical, structural and functional properties. Science of Food and Agriculture, (2007). Volume 87, Issue 12, 2173-2191. https://doi.org/10.1002/jsfa.2971 [8] Malik, M. A., Saini, C. S. Polyphenol removal from sunflower seed and kernel: Effect on functional and rheological properties of protein isolates. Food Hydrocolloids, (2017). Volume 63, 705-715, ISSN 0268-005X, https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2016.10.026 [9] Bandura, V., Fialkovska, L., Osadchuk, P., Levtrynskaia, Y., Palvashova, А. Investigation of properties of sunflower and rapeseed oils obtained by the soxhlet and microwave extraction methods. Agraarteadus, (2022). 33(1): 48–58. [10] Burdo, O., Bandura, V., Kolianovska, L., Dukulis, I. Experimental research of oil extraction from canola by using microwave technology. Engineering for Rural Development, (2017). 16: 296–302. [11] Bandura, V., Bulgakov, V., Adamchuk, V., Ivanovs, S. Investigation of oil extraction from the canola and soybean seeds, using a microwave intensifier INMATEH - Agricultural Engineering, (2018). 55(2): 45–52. [12] Burdo, O.G., Bandura, V.N., Levtrinskaya, Y.O. Electrotechnologies of Targeted Energy Delivery in the Processing of Food Raw Materials. Surface Engineering and Applied Electrochemistry, (2018). 54: 210–218. [13] Osetskyi, O., Sevastianov, S., Yevlash, V., Potapov, V., Piliugina, I., Bilyi , D. Low-Temperature Extraction of Lipid Fractions from Vegetable Raw Materials Using Liquefied Freons. Problems of Cryobiology and Cryomedicine, (2023). 33(1), 038–049. https://doi.org/10.15407/cryo33.01.038 [14] Grabov, L.N., Merschy, V.I., Posunko, D.V., Malysheva, A. Thermal diffusion technology and installation for the extraction of biologically active substances from medicinal plant materials. Industrial Heat Engineering, (2009). T.31, No. 3, 34-41. ISSN 02043602 [15] Golmakani, M.-T., Mendiola, J.A., Rezaei, K., Ibáñez, E. Pressurized limonene as an alternative bio-solvent for the extraction of lipids from marine microorganisms. The Journal of Supercritical Fluids, (2014). Volume 92, 1-7. ISSN 0896-8446, https://doi.org/10.1016/j.supflu.2014.05.001. [16] Vági, E., Simándi, B., Suhajda, Á., Héthelyi, É. Essential oil composition and antimicrobial activity of Origanum majorana L. extracts obtained with ethyl alcohol and supercritical carbon dioxide. Food Research International, (2005). Volume 38, Issue 1, 51-57. ISSN 0963-9969, https://doi.org/10.1016/j.foodres.2004.07.006. [17] Sodini, G., Canella M. Acidic butanol removal of color-forming phenols from sunflower meal. Journal of Agricultural and Food Chemistry, (1977). Volume 25, Issue 4, 822–825. https://doi.org/10.1021/jf60212a046 [18] Bier, M.C.J.; Medeiros, A.B.; De Oliveira, J.S.; Cocco, L.C.; Da Luz Costa, J.; De Carvalho, J.C.; Soccol, C.R. Liquefied gas extraction: A new method for the recovery of terpenoids from agroindustrial and forest wastes. Supercrit. Fluids, (2016). 110, 97-102. https://doi.org/10.1016/j.supflu.2015.12.016 [19] Hoshino, R., Ogawa, M., Murakami, K., Diono, W., Kanda, H.; Goto, M. Extraction of lipids from wet Arthrospira platensis by liquefied dimethyl ether. Solvent Extraction Research and Development Japan, (2017). 24(1):47-60. https://doi.org/10.15261/serdj.24.47 [20] Daraee, A., Ghoreishi, S. M., Hedayati, A. Supercritical CO2 extraction of chlorogenic acid from sunflower (Helianthus annuus) seed kernels: modeling and optimization by response surface methodology. The Journal of Supercritical Fluids, (2019). Volume 144, 19-27. ISSN 0896-8446. https://doi.org/10.1016/j.supflu.2018.10.001 [21] Friolli, M.P.D.S., Silva, E.K., Napoli, D.C.D.S., Sanches, V.L., Rostagno, M.A., Pacheco, M.T.B. High-intensity ultrasoundbased process strategies for obtaining edible sunflower (Helianthus annuus L.) flour with low-phenolic and high-protein content. Ultrasonics Sonochemistry, (2023). 97(1), 106449 https://doi.org/10.1016/j.ultsonch.2023.106449
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-11 , nr katalogowy 151338
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY- e-zeszyt (pdf) 2024-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
85.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH